Varför delta i debatten?

Piraterna har en rejäl motvind i och med sviktande väljarstöd och opinionsstöd. Man fick ett mycket stort uppsving i EU-valet via draghjälp från Pirate Bay-rättegången, sedan dess har man tappat 2/3 av medlemmarna och har mycket lågt opinionsstöd inför riksdagsvalet 2010. Riksdagsvalet är mycket viktigare för de flesta, man är inte lika benägen att kasta bort en röst på ett parti som med liten sannolikhet kommer in i riksdagen, kanske inte ens som en proteströst.

Man kan välja att ignorera piraterna eller att ta debatten. Piraterna är visserligen ganska få men de syns oproportionerligt mycket eftersom man är relativt välorganiserade på nätet och oavsett vad Rick Falkvinge, Christian Engström eller Anna Troberg säger så följer ett helt koppel med blinda följare efter och skriver om det på sina bloggar eller i olika forum.

Jag tycker att det är viktigt att ta debatten och att ta den så sakligt som möjligt. Tycker du som jag att Piratpartiets politik leder till ett samhälle som i första hand gynnar kriminella, fuskare och snyltare, eller om du bara tycker att sakfrågorna är intressanta, så delta i debatten på ett sakligt sätt. Piraterna domineras av omogna följare som skriver på ett mycket onyanserat sätt, ofta via personangrepp. Det är viktigt att tålmodigt svara utan att låta dem dra ner nivån på debatten.

På senare tid har det blivit mer och mer tydligt att Piratpartiet även försvarar barnporr, detta har blivit ett mycket starkt argument emot deras politik. Exempel:

Exempel på bloggar/forum att vara aktiv i:

Tillägg 2012-12-23:

Fler och fler ledande pirater och piratsidor tillgriper censur för att kunna föra fram sitt vinklade/osanna budskap. Jag och flera andra för söker påtala rena faktafel men man blir till slut censurerad via radering eller blockering. En sammanställning över vilka ledande pirater/piratsidor som tillgriper censur för att styra piratpropagandan finns här.

26 svar

 1. Håller med om att PP domineras av många omogna personer som inte kan uttrycka sig. Finns en blogg som en av deras riksdagskandidater svammlar på friskt utan att ha något större belägg för någonting.

  http://mittlilaliv.blogspot.com/

 2. Kan någon som:

  a) utan vidare benämner 2 miljoner fildelande svenskar – dvs helt vanliga tonåringar – studenter och löntagare som kriminella, fuskare och snyltare och aldrig tillerkänner dem rättigheter och intressen i frågan verkligen anses föra en saklig debatt?

  WIPO – World Intellectual Property Organization
  ÄR MEDVETNA OM behovet att behålla en balans mellan upphovsmännens rättigheter och allmänhetens intresse, särskilt beträffande utbildning, forskning och tillgång till information, såsom det avspeglas i Bernkonventionen (min fetstil)

  Piratene er de beste kundene

  Fildelare spenderar mer på laglig musik

  b) helt bortser från beteendet av en hel – i huvudsak amerikansk – skiv- och filmindustri som med gigantiska ekonomiska muskler – och med hjälp av inflytelserika amerikanska politiker och med hot och påtryckningar förmår våra politiker att införa lagar som enbart gynnar deras intressen på bekostnad av oss alla anses föra en saklig debatt?

  SVT: Pirate Bay sänktes på USA:s begäran

  USA:s filmindustri pressade svensk polis

  FBI lärde svensk polis jaga fildelare

  Utredning om fildelning får kritik
  Möjligheterna till laglig fildelning håller på att utredas av regeringen. Men nu kommer anklagelser från flera håll att justitiedepartementets direktiv är påverkade av den amerikanska skivindustrin.

  Sedan en tid tillbaka utreder regeringen lagliga möjligheter till nedladdning av musik och film från internet med direktiv från justitiedepartementet som underlag. Bakom direktiven står samma tjänstemän som deltog i en omdebatterad resa till USA i våras.

  SvD har tidigare berättat om resan som fick mycket uppmärksamhet eftersom representanter från justitiedepartementet träffade amerikanska departementstjänstemän som uppges ha tryckt på den svenska regeringen att ta krafttag mot fildelarna. Direkt efter resan gav regeringen i uppdrag till polis och åklagare att prioritera brott mot upphovsrätten på internet, något som ledde till razzian mot fildelningssajten The Pirate Bay. Thomas Bodström KU-anmäldes av mp, c, v och fp för USA:s eventuella inblandning i tillslaget. (min fetstil)

  c) alltid avfärdar oberoende vetenskapliga studier men alltid tror på studier betalda av nämnda amerikanska skiv- och filmindustrin anses föra en saklig debatt?

  Fildelning minskar inte skivförsäljningen

  Studie visar: Fildelning positivt för ekonomin

  Musik har aldrig lönat sig bättre

  d) i alla lägen angriper Piratpartiet men sällan eller aldrig tar upp lagar som inkräktar på allmänhetens grundlagsfästa rättigheter – som t ex yttrandefriheten och informationsfriheten – eller demokratividriga lagar – alla företeelser Piratpartiet vill bekämpa – anses föra en saklig debatt? – När är gränsen för ett övervaknings- och kontrollsamhället även nått för nejtillpirater och börjar också han oroa sig för hur dom etablerade partier och deras politikerna steg för steg och under täckmantel av att bekämpa terrorism – pedofili och tung brottslighet inför lagar som sakta men säkert underminerar grunderna i vårt fria och demokratiska samhälle?

  Sveriges grundlagar
  Grundlagarna fungerar dels som en grundnorm som är överordnade andra lagar och bestämmelser. De utgör en grundplan som rikets lagar skall rättas efter, och stadgar även överordnade bestämmelser om rikets styrelse och förvaltning (min fetstil)

  IT-jurister varnar för Actaavtalet

  Hemligt avtal ska stärka globalt upphovsrättsskydd
  Det visar sig nämligen att endast 42 jurister har tillträde till avtalets olika delar, som trots allt berör ett stort antal länder, skriver Ars Technica. Av dessa 42 jurister representerar 38 stycken företagsintressen, medan 4 jurister ingår som representanter för allmänhetens intressen. Samtliga har skrivit på löfte om sekretess gällande avtalets innehåll.

  Bland de jurister som fått tillträde återfinns representanter från stora företag som Intel, Dell, Google, Ebay, Sony Pictures Entertainment, Time Warner, The Motion Picture Association of America (MPAA) och Coalition for Intellectual Property Rights. (min fetstil)

  Actaavtalet: Operatörer ska jaga fildelare enligt läckt förslag

  Acta-avtalet: Skarpt förslag om regler för internet

  e) aldrig bryr sig om – ja t om vägrar – att diskutera sådana viktiga och grundläggande ämnen som immaterialrätt och upphovsrätt utan alltid antar att förändringar i dessa är rättvisa och till gagn för allmänheten anses föra en saklig debatt? – När kommer nejtillpirater att erkänna att hela upphovsrättens utveckling drivs av i den – i huvudsak – amerikanska skiv- och filmindustrin och att svenska internetanvändare och fildelare inte har en enda stark organisation som företräder deras rättigheter och intressen mer än Piratpartiet?

  f) har skapat en blogg som heter Nej till pirater och Piratpartiet verkligen anses föra en saklig debatt?

  • Jag föreslår att du istället väljer att debattera de här frågorna en efter en som vanliga kommentarer i huvudinläggen och inte här. Jag har svarat på många av dina märkliga/felaktiga anklagelser förut och ser det inte som fruktbart att göra det på detta sätt.

   Oavsett om du eller andra anser att jag för en saklig debatt eller inte så för jag trots allt en debatt och det är frivilligt att delta. Jag förstår inte riktigt att du lägger så mycket tid på att kritisera mig som person med upprepade personangrepp istället för att debattera. Gillar du inte min debattstil eller person så står det dig fritt att lämna min blogg.

   • Jag förstår inte riktig Stens länk och vad den har med saken att göra? – Ingenstans i artikeln hittar jag någonting som visar ett samband med den sk ”olagliga fildelningen” ?

    Sten kanske inte vet att det pågår en ekonomisk kris i USA – Kanske menar Sten att också den kan skylla också den på den sk olagliga fildelningen eller vad?

    Att bara posta en länk utan någon som helt förklaring vad man vill säga med den visar inte på någon större intelligens

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Robert af Leijonart, Pirater om…. Pirater om… said: NTP: "Varför delta i debatten?" http://tinyurl.com/348q3r3 #piratpartiet #val2010 […]

 4. Piraterna domineras av omogna följare som skriver på ett mycket onyanserat sätt, ofta via personangrepp. Det är viktigt att tålmodigt svara utan att låta dem dra ner nivån på debatten.

  Nåja, nu kan jag väl delvis hålla med dig, men det är nog också litet så att som man ropar i skogen får man svar. Den här bloggen är en salig blandning av saklig debatt (om än med en tydlig bakomliggande agenda), och insinuant guilt-by-association, negative campaigning och barnsliga namn på dina meningsmotståndare.

  Rick Falkvinge anser att gränsen för att få ha sex med barn borde sänkas till 12 år eller liknande som i vissa andra länder

  Nu håller jag visserligen inte med Falkvinge, men även om man propagerar för en sänkning av byxmyndighetsåldern så utesluter ju inte det att man inskränker en sådan sänkning till att gälla förhållanden där åldersskillnaden är låg. Hur som helst så är det mig veterligen ingen fråga som PP driver.

  • Mitt uttalande är baserat på en samlad bedömning av vad/hur pirater skriver i diverse bloggar och forum, inte specifikt hur det ser ut i denna blogg.

   Det varierar från person till person hur sakligt man uppfattar ett inlägg, vissa verkar uppfatta något som osakligt bara för att de inte håller med om åsikten eller ogillar det perspektiv man tar upp. Rent allmänt vore det bra om en del ansträngde sig lite bättre.

   Nej jag vet att just nu driver inte partiet frågor kring byxmyndighetsålder, inte heller sänkt rösträttsålder, legalisering av droginnehav m.m. som har föreslagits internt. Det är möjligt att partiet mognar så småningom, i den mån det kommer att ha livskraft nog att ha någon påverkan i det längre perspektivet.

 5. Mitt uttalande är baserat på en samlad bedömning av vad/hur pirater skriver i diverse bloggar och forum, inte specifikt hur det ser ut i denna blogg.

  Med ”den här bloggen” avsåg jag framför allt dina blogginlägg och kommentarer – inte besökarnas. Det var eventuellt litet oklart.

 6. Ha! Lilla Anna och eventuella andra..
  Ni får tycka att jag är hur omogen ni vill.

  Jag har nog koll iaf, somliga folk har skygglappar och vill inte tro på saker, eller se saker.

  Ni får ju tro vad ni vill, lev i er egen lilla värld.

  Som det ser ut att gå i framtiden utan oss pirater så är det alltid skönt att ha en egen liten värld att gömma sig i.

 7. […] till valdagen så hittade jag sidan nejtillpirater.wordpress.com. Det är en blogg som vid första intrycket framstår som en god laddning humor, men vid vidare […]

 8. Allmänt sett så är väl den ”svenska modellen” ingen höjdare precis, tyvärr tyvärr… 😥

 9. d) i alla lägen angriper Piratpartiet men sällan eller aldrig tar upp lagar som inkräktar på allmänhetens grundlagsfästa rättigheter – som t ex yttrandefriheten och informationsfriheten – eller demokratividriga lagar – alla företeelser Piratpartiet vill bekämpa – anses föra en saklig debatt? – När är gränsen för ett övervaknings- och kontrollsamhället även nått för nejtillpirater och börjar också han oroa sig för hur dom etablerade partier och deras politikerna steg för steg och under täckmantel av att bekämpa terrorism – pedofili och tung brottslighet inför lagar som sakta men säkert underminerar grunderna i vårt fria och demokratiska samhälle?
  +1

 10. Vad är det här för jävla trollblogg?

 11. Det värsta med denna blogg är att skaparen har en snedvriden bild av partiet vilket gör att det ofta förekommer lögnaktiga påståenden om Piratpartiet, För PP grundades inte av fildellare (eller pirater som några kallar dem), de flästa på Piratbyrån var exempelvis motståndare till tanken om att grunda ett parti utifrån fildelning.

  Dock var det så att många (inklusive jag) såg att det inte enbart handlade om fildelning, utan att det även handlade om yttrandefriheten, i sama veva hade tankesmedjan ”Piratbyrån” olagligen stängts ner via en order från regeringem och det fria ordet på Internet var mer hotat än vad folk vill inse.

  Innan det hade regeringen infiltrerat en kristen organisation som hantarar regeringens moralfilter, detta ledde till att TPB och ett flertal andra sidor som handlade om fildelning blokerades helt felaktigt. Dessa filter togs senare bort då detta ledde till att fler lärde sig vikten av att använda dedikerade DNS tjänster som inte utför moral censur men som blokerar sidor som faktiskt är barnpornografiska eller som kan utgöra en risk för användaren.

  Så grunddsyftet för PP var att stå för demokrati och yttrandefrihet på Internet samtidigt som den personliga integriteten skyddas på samma sätt som den görs i det vanliga livet; detta betyder inte att pedofiler skall få härja fritt utan att polisen skall kunna få tillstånd att övervaka en person om de tror att ett brott begås.

  Istället införde man FRA som utför massavlyssning, FRA kan se från vilken dator medelanden har skickats, men man her inga bevis för vem det var som använde datorn vid tillfället, så FRA är enbart bra för åsiktsregistrering, men FRA kan inte användas för att stoppa en pedofil, för det krävs mer traditionell övervakning av misstäkta vilket PP förespråkar.

  Varför PP tog namnet Piratpartiet var att man även förespråkade att de tidigare gällande lagarna om kopiering för enskilt bruk även skall gälla på internet, men av någon anledning kalladas man för pirat om man föreslog detta och där med var namnet Piratpartiet ganska självklart.

  För det är bara mediaindustrin som kallar fildelare för pirater, sedan tycker fildelare att det är lite kul att bli klassad som en ”pirat” för att man exempelvis hämtar ”Six String Samurai” via Internet, men i grunden står PP för att sidor som Blogger och Worldpress skall få existera trots att det framförs både dåliga och även olagliga saker via dessa sidor, för man skall inte dömma budbäraren för det få och enstaka individer gör fel.

  P.S Jo, jag lider av dyslexi, detta gjorde att min utbildning blev lidande, där med stavar jag illa, så skippa klagandet på stavningen.

 12. En sak till, bloggen heter ”nejtillpirater”, men det enda den verkar hängt upp sig på är fildelning och websidan TPB, det talas välldigt sällan om den ryska maffians försäljning av piratkopior, inte heller om förfalskade cigaretter som säljs eller om försäljning av hembrännt, även pirater utansör afrikas kust undantas då dessa är genuina pirater.

  Varför blir folk mer upprörda över att jag fildelar och hämtar två avsnitt av MLP:FIM på orginal språket än att det säljs hälsofarliga cigaretter och alkohol ute på gator och torg?

  Vad är det som gör folk så upprörda på TPB som var en tracker där folk kunde skapa sina egna länkar, varför ignirerades det helt att mindre band publicerade sin musik via sidor som TPB och att exempelvis Linux ofta distrubuerades via TORRENT tekniken?

  För man kan hitta olagliga saker via Google som även direktlänkar till kopierade musik filer via en sökning som exempelvis: ”intitle:index.of + mp3 + ”Elvis Presley” -html -htm -php -asp -txt -pls”.

  På tal om det, nu har även denna blogg gjort sig skyldig till samma brott som TPB dömdes för, dvs medhjälp till upphovsrättsbrott, för det är inte jag som skapade länken eller talade om hur man gör för att hitta kopierad musik som kan dömmas, utan dom som förmedlar länken.

  https://www.google.com/search?source=ig&hl=en&rlz=&q=intitle%3Aindex.of+%2B+mp3+%2B+%22grandaddy%22+-html+-htm+-php+-asp+-txt+-pls&oq=intitle%3Aindex.of+%2B+mp3+%2B+%22grandaddy%22+-html+-htm+-php+-asp+-txt+-pls&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=igoogle.3…1773.1773.0.3568.1.1.0.0.0.0.60.60.1.1.0…0.0.H9brdqf78qk#hl=en&safe=off&sclient=psy-ab&q=intitle%3Aindex.of+%2B+mp3+%2B+%22Elvis+Presley%22+-html+-htm+-php+-asp+-txt+-pls&oq=intitle:index.of+%2B+mp3+%2B+%22Elvis+Presley%22+-html+-htm+-php+-asp+-txt+-pls&aq=f&aqi=&aql=&gs_l=serp.3…4091.6145.3.6422.7.4.3.0.0.0.49.152.4.4.0…0.0.2FOWNQds3_s&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=356e729b7a15c7f0&biw=1096&bih=598

  • ”En sak till, bloggen heter ”nejtillpirater”, men det enda den verkar hängt upp sig på är fildelning och websidan TPB, det talas välldigt sällan om den ryska maffians försäljning av piratkopior, inte heller om förfalskade cigaretter som säljs eller om försäljning av hembrännt, även pirater utansör afrikas kust undantas då dessa är genuina pirater.”

   Nej bloggen heter inte nejtillpirater, det är bara ett kortnamn.
   Den heter ”Nej till pirater och Piratpartiet”.

   Jag fokuserar alltså på det som kännetecknar Piratpartiet och nätpirater, alltså en snyltarpolitik som går ut på att man kunna hålla sig anonym in absurdum i syfte att kunna begå brott (fuldelning) utan att behöva åka dit för det och alltså slippa betala för egen konsumtion. Man vill låta andra betala istället.

   Jag gillar inte andra typer av pirater heller, typ de som sysslar med varumärkesförfalskning eller rånar människor på båtar. Ordet pirat är ju i de allra flesta fall negativt laddat och förknippas med att mörda, skövla, lemlästa, våldta, stjäla osv. Det känns ganska korkat att använda detta i ett namn i syfte att få en positiv laddning.

   Men det väsentliga är inte vad man kallar saker, det väsentliga är vad innebörden är. PP har gjort många försök att dölja vad det egentligen handlar om. ”Kulturdelning” istället för piratkopiering som exempel.

 13. Till emanuell

  Återigen verkar du inte begripa – Det är inte en fråga om rangordning – dessa 2 artiklar är likvärdiga

  Enskilda människor har rätt att utan ingripande kunna söka – ta emot och sprida information
  Upphovsmän har rätt till skydd för vinster (materiella intressen) som härrör (uppkommer eller resulterar) från deras verk
  När enskilda helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva har på sina hårddiskar med varandra uppkommer inga vinster alltså finns ingen motsats mellan dessa 2 artiklar utan en perfekt balans

  Notera också att flera Europeiska demokratiska nationer tillåter nedladdning för ”eget bruk” och saknar en lag som liknar IPRED men att det inte finns belägg för att upphovsmän där på något sätt har det sämre ekonomisk ställt än i länder som Storbritanien – Danmark – Sverige – Finland mm som alla har en infört en skärpt upphovsrätt och som därmed har kriminaliserat en stor del av sin egen befolkning (i Sverige nära 2 miljoner på en befolning av nära 10 miljoner – dvs 1/5 del) – Det är ofattbar att du har mage att kalla det för ”balans” och med allehanda enfaldiga påståenden försöker bevisa att den nuvarande svenska upphovsrätten är nödvändig för att skydda upphovsmäns intressen – intressen som du inte ens kan specificera

  Till ALLA upphovsrättsextrimister på bloggen

  Jag har flera gånger uppmanat ALLA era upphovsextremister och då framförallt akademikern Sten – bloggägaren nejtillpirater och andra som känner sig hågade att redovisa varför ni motsätter er en upphovsrätt som tillåter enskilda att fritt kunna fildela ”för eget bruk” – dvs att tillåta enskilda individer att fritt kunna tillgängliggöra filer de har på sina hårdiskar respektive att tillåta enskilda individer att ladda ned dessa så länge det sker utan kommersiella vinstintressen

  VAD är det ni är rädda för och/eller vilka negativa effekter befarar ni skulle kunna hända?

  Givetvis förväntar jag mig att er redovisning består av ett logiskt resonemang där argumenten och påståenden är baserade på fakta – expertuttalanden i tidningar – tidskrifter mm och/eller oberoende vetenskapliga resultat – som när ni t ex kommer med påståenden om eventuella skador fildelare åstadkommer eller dom negativa effekterna som ett frisläppande av fildelningen kan ha till följd – INGA hemsnickrade teorier!!! – Inga enfaldiga påståenden som t ex att fildelare är kriminella – fuskare och snyltare som måste hållas korta – att fildelning är stöld eller att fri fildelning skadar marknadsekonomi – Inga påståenden som min fru är jurist – kompisar till mig har fått sluta på sitt jobb pga fildelningen mm – Sådant enfaldig SKIT duger inte!!! – VERIFIERBARA fakta – expertuttalanden som stöjer vad ni säger och oberoende vetenskapliga resultat skall det vara

  INGENSTANS på den här bloggen har någon av er upphovsextremisterna haft modet att redovisa för sin uppfattning efter alla år som den här bloggen har existerat – Dags för det nu? – Vad säger du Sten? – Du måste i alla fall har gjort någon C-uppsats när du tog alla dina flera hundra högskolepoäng? – Borde vara en small sak för dig!!!

  Du nejtillpirater skulle kanske ägna ett helt inlägg till att redovisa din uppfattning och lista alla dina skäl varför DU så fanatisk attackerar Piratpartiet och fildelare och VARFÖR du så fanatisk försvarar den nuvarande svenska upphovsrätten som på ett så uppenbart sätt våldför sig på den enskildas mänskliga rättigheter till förmån för en Amerikansk industri – Du som – enligt egen utsago – regelbundet läser fakta i ämnet och t om korresponderar med olika departement och myndigheter? – Din attack och hån på Piratpartiet i Varför delta i debatten ovan DUGER INTE – det är inte vad man kallar för en saklig redovisning!!! – Nu har du chansen att på ett sakligt och sansat sätt redovisa för alla dina sakliga skäl varför DU motsätter dig fri fildelning och framföra alla fakta – expertuttalanden och oberoende vetenskapliga studier som du baserar din uppfattning på – Jag ser verkligen fram mot en sådan redovisning

 14. Fyfan denna sida är ju rent av vidrig.. :S Hur kan man vilja att regeringen och företag ska få kränka ens privatliv precis hur mycket dem vill? Detta har ingenting med att folk vill ha saker gratis eller vad folk nu verkar tro… Piratpartiet vill varken ha något 1939 eller 1984, men ni kanske gillar hur folk behandlades av nazityskland eller i boken av George Orwell? Är ju otäckt hur folk verkar vilja bo i en värld utan mänskliga rättigheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: