Piratpartiet har en partiledare

Jag blev lite förvånad när jag surfade in på Piratpartiets hemsida, de har tydligen en partiledare nu, Magnus Andersson. Hans blogg finns här. Enligt Sentios senaste väljarundersökning så har man 1.2% stöd bland väljarna. Det förvånar mig att man har något stöd alls.

Det återstår att se hur Magnus Andersson kommer att driva partiet. Kommer han att anamma ”agera först och tänk sen” som Rick Falkvinge och mot slutet även Anna Troberg gjorde? Eller kommer det föras en argumentation som är relevant även utanför den inre kretsen av blinda följare?

Här är ett exempel på vad han har skrivit på sin blogg:

Vi behöver bli bättre på att sätta agendan i de diskussioner som sker, något som de andra partierna är duktiga på att göra. Det innebär att vi måste bli duktigare på att formulera oss så att vi kan nå fram med vårt budskap då vi vet att våra frågor är de absolut viktigaste för att kunna skapa en framtid värd att slåss för.

Piratpartiets medlemmar är ofta insatta i hur internet fungerar och problematiken runt dess frågor som övervakning och censur. Det gör att vi i ett tidigt skede kan förutsäga vad som kommer att hända när förslag läggs om nya lagar eller bestämmelser. Piratpartiet är likt en kanariefågel i den politiska gruvan. Om vi kan komma till tals, kan inte Ygeman undvika att bli ifrågsatt i de stora nyhetsprogrammen när han lägger förslag om lagar för att knäcka krypteringar.

Vi måste alla bli mer medvetna om hur sammanflätade våra liv är med internet och hur beroende det är av att vår kommunikation är säker. Vår stora akilleshäl är att vi är duktiga på att förutse saker vilket gör att få lyssnar på oss då de inte ser problematiken när vi ser den. Men tiden är med oss, för vår politik blir allt mer aktuell för varje dag som går. En viktig del i detta är också att vi blir ännu mer aktiva i att belysa de positiva aspekterna av nätet. All kultur som blir möjlig, alla möten som kommer till. Alla företag som skapas och lever på nätet och all demokrati- och samhällsutveckling som sker. I vår iver att motverka övervakningar och integritetskränkningar ska vi aldrig glömma att vi i grunden är positiva till teknik. Vi är nätets folk.

Därför måste vi fortsätta att kämpa mot att allt fler lagar som drar åt övervakningssnaran runt privatlivet innan det inte finns något kvar att kämpa för. Därför måste vi oförtrutet slåss för ett öppet och fritt internet för allas möjlighet att göra sig hörda. Därför måste vi visa människor allt gott som kommer av Internet och därigenom få dem att förstå varför det är värt att bevara fritt.

Kanariefågel? Kanske mer som ”vargen kommer”. Baserat på det han skriver verkar han vara indoktrinerad med Piratpartiets gamla tänkande, lite förenklat att det skulle handla om för eller emot Internet. Eller att de som är pirater minsann kan tekniken bakom Internet och förstår Internet, till skillnad mot övriga. Men det handlar ju inte alls om detta. I princip alla använder Internet varje dag, för eller emot Internet är en icke-diskussion. Vi ser både möjligheter och risker.

Riskerna kan vi inte blunda för utan vi måste hantera dessa på samma sätt som vi gör utanför Internet. Det behövs ett visst mått av övervakning (jfr kameror, telefonavlyssning, DNA-analys etc.), det behövs vissa lagar och förbud (som upprätthålls av samhället/polisen etc. utanför Internet). Det kan även behövas blockering i olika former (jfr näringsförbud, indraget körkort, beslagtagen bil).

Det behövs även mer åtgärder för att öka robustheten. I fysiska världen förekommer det att man strejkar i tunnelbanan, ockuperar entrén till en bank etc. för att demonstrera mot något. Detta kan bli plågsamt för oskyldiga som drabbas men det är ändå en relativt sett lokal påverkan. Överbelastningsattacker och hackerangrepp på nätet kan få mycket större påverkan för många personer. Visst ska viktiga servrar ha ett bra grundskydd men det är orimligt att man ska kunna skydda sig mot massiva överbelastningsattacker och samtidigt kunna upprätthålla sin tjänst. Man måste hitta sätt att kunna agera på pågående attacker och blockera misstänkt trafik. Man måste även kunna säkra spår, dvs att data loggas i den utsträckning att man efteråt kan se vem som kommunicerade med vem, när och var. Det måste gå att säkra spår efter att ett brott har begåtts pss som att man kan göra i den fysiska världen där man kan fråga vittnen, ta DNA-prov etc. Men utan loggning är  spåren borta, vilket inte är acceptabelt.

I takt med att vi gör mer och mer på Internet, även viktiga saker som påverkar vårt liv i stor utsträckning, så förstår vi att Internet aldrig kommer att kunna vara helt fritt. Vi måste kunna skydda oss mot störningar, avsiktliga eller oavsiktliga. Vi måste kunna upptäcka brott, hitta brottslingen och ställa personen till svars för brottet. Detta är vad vi förväntar oss i fysiska världen, självklart måste samma saker gälla på nätet. Om Piratpartiet håller kvar vid sin gamla argumentation, trots ett i många avseenden förändrat och ännu mer Internetberoende samhälle, kommer de att bli mindre och mindre relevanta, i den mån man kan anse att ett parti med 1.2% väljarstöd är relevanta överhuvudtaget.

11 svar

 1. 1.2% är även jag förvånad över, men det är ett trevligt tecken. Än är det liv i det gamla liket, även om jag inte har alltför stora förhoppningar över de svenska rösterna.

  Dock ser det ju nu ut som att Islands piratparti kommer hamna i regeringsbildningsparti, vi får väl se vart det leder… 🙂

  • Jag är inte insatt men jag misstänker att Islands piratparti är något helt annat än det svenska.

   Ett parti som på ett seriöst sätt vill driva frågor kring internet och integritet borde dessutom fundera rejält över namnet. Om syftet är att få stöd för legitimera nedladdning av filer och konsumtion av upphovsrättskyddat material utan att betala för sig och i strid med lagen och internationella avtal, ja då lär man aldrig få något brett stöd. Men det är fortfarande roande att se vad man tar sig till med det gamla liket… Ska vi hoppas på att man kanske tar nya tag angående att släppa barnporren fri? Vansinnigt, visst, men helt inom vad man kan förvänta sig från dessa galningar.

  • Vad motiverar då platt fall för svenska PP och framgång för det isländska PP? Har islänningarna ännu inte genomskådat partiet pss som svenskarna tycks ha gjort för PP efter fadäser angående legalisering av barnporrinnehav etc?

   • Dom (islännningarna) kanske inte hotar och trakasserar sina meningsmotståndare… Man skulle ju också kunna tänka sig att de kanske även är sakliga och kunniga. Sånt skulle ju folk eventuellt kunna uppfatta som positivt.

 2. OT: Christian Engström driver fortfarande sin blogg och har nu mycket fokus på ”få betalt för att gå och dra”, dvs basinkomst. Fram med popcornskålen, nöje/löje på högsta nivå!

  https://christianengstrom.wordpress.com

  • En stor majoritet i Schweiz röstade nej till förslaget om basinkomst, att ma skulle få motsvarande 21 000 i månaden utan krav på motprestation. Skönt att inte detta fick gehör! Arbetsmoral noll om inget alls ska krävas för att få så mycket pengar, samtidigt som att andra går till jobbet och försörjer slöa parasiter. Jag betalar gärna skatt till barn, gamla och sjuka men inte fan till fullt friska som bara är lata.

   • Du har inte kollat på Finland på sistone va…? 🙂

    Som vanligt går poängen över huvudet på dig. Rejält över huvudet.

    BTW, hur känns det nu när staten kontrollerar att du har rent mjöl i påsen varenda dag…?

    • Ännu finns inget försök med detta i Finland. Kommer det någonsin att bli av?

     Det stör mig inte det allra minsta om staten kontrollerar mjölet i min påse, om det så är varje sekund. Mjölet är rent och skall så vara, självklart!

    • Det är ingen idé att ens försöka. Aktörer som ntp kommer inte vilja förstå och de nedrans piraterna som har bränt sönder sin patos-krets i modermodemet och köpt en abnormt stor logos krets (på tyska Ebay 😉 kommer heller inte fatta. Det är kort och gott slöseri med resurser. Antingen slutar det med pirater som blir bittra och ger upp och det blir därmed resurs-förluster för dem med pengar eller så blir det bara ett massivt tids-slöseri i allmänhet. Jag lider allt lite när jag ser hur alla försök så brutalt missar målet att få dessa individer att komma till nytta (även om det är svårt att tro kanske!?). Vi behöver utveckla bättre metoder att få dessa individer att vilja kämpa. Jag är beredd att hjälpa till med det men jag vet inte vart man vänder sig. Det är nog knappast vad jag är bäst lämpad för heller, men jag förstår åtminstone behovet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: