Pirate Bays domännamn beslagtas av staten

Så kom äntligen det förväntade domslutet, Pirate Bays domännamn beslagtas av svenska staten. Det gäller mål B 6463-13 enligt beslut av Stockholms Tingsrätt 2015-05-19. Piraterna hävdar givetvis att detta är meningslöst eftersom man kan använda andra domännamn. Men det är en mycket viktig principfråga, Sverige ska inte agera vägvisare till kriminell verksamhet. Inget land ska för övrigt göra detta utan man får se till att alla länder har en hantering av domäner som ska förhindra att man kan flytta runt vägvisaren till kriminell verksamhet. I praktiken har ju TPB dessutom fått byta flera gånger redan, det är mest beklämmande att .se-domänen har kunnat fungera så pass länge och dra skam över Sverige.

I dag kom tingsrättens dom. Fredrik Neij har inte längre rätt till domännamnen och för hans del är de förverkade. Detta för att de har använts som hjälpmedel vid brott mot upphovsrättslagen.

Intressant är också att man säger sig ha bevis för att Fredrik Neij fortfarande är ansvarig för domänen, även om han ska ha gjort en skenöverlåtelse. Samt att han varit inblandad i driften fram till senaste tillslaget i slutet av 2014.

Fredrik Neij har hävdat att han inte haft något med Pirate Bay att göra sedan domen mot honom 2009 och framhållit att domännamnen sedan 2012 varit registrerade på en kvinna. Det, menar såväl åklagaren som tingsrätten, var dock en skenöverlåtelse. Bland annat har åklagaren enligt tingsrätten bevisat att Fredrik Neij varit fortsatt inblandad i driften av sajten, eftersom den verksamhet Neij själv bedrivit hos hostingföretaget Portlane i Nacka är kopplat till The Pirate Bay. Därmed har han enligt tingsrätten medverkat till upphovsrättsintrång och har då inte rätt att behålla domännamnen.

Fredrik Neij skakar just nu fortfarande galler för gamla TPB, sannolikt kommer han att få sitta kvar och skaka galler även för fortsatt drift. Det skulle förvåna mig om inte Gottfrid Svartholm Warg och Peter Sunde också är med på ett hörn eller har varit det i alla fall en period efter första tillslaget. Det är mycket bra att man gör så här. Man ska göra allt som är rimligt för att försvåra för brottslighet, speciellt sådan som är lätt att flytta runt peka om via domäner och diverse andra tekniker.

Förverkan av domännamnet är enligt Fredrik Ingblad fortfarande ett viktigt verktyg för att bekämpa internetbrottslighet. Och efter tingsrättens dom anser han att lagstiftaren ska fundera över vilka andra verkyg man kan använda.

Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen kommenterar detta enligt följande:

– Utslaget var väntat. Pirate Bay har i kommersiell skala begått enorma intrång mot rättighetshavare. Förverkandet är en tydlig och positiv markering av rättssamhället att denna typ av verksamhet inte accepteras, säger Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen. Vid ett flertal tidigare tillfällen har Pirate Bay kastats ut av registrarer på bland annat Island (.is), Saint Martin (.sx) och Ascension-öarna (.ac). SE-domänen har varit huvuddomänen för Pirate Bay under en lång tid. – Framöver kommer det vara svårare för illegala verksamheter att söka skydd under .se-domänen, fortsätter Sara Lindbäck.

Just nu 2015-09-19 17:44 är TPB ompekad till bl.a. .mn (Mongoliet) och .gd (Grenada). Tydligen slumpar man runt till ett antal olika domäner via ompekning. Man måste nu vända sig till bananrepubliker för att kunna få en fungerande domän. De kommer snart att få slut på domännamn. Så här skriver man i TPB:s forum:

After a lame decision by the Stockholm District Court ordering two key domains owned by The Pirate Bay to be seized, we have now moved to 6 new domains which are as follows, .gs .la .vg .am .mn .gd and as such the thePirateBay.se domain will now redirect users to one randomly.

IDG.se Rättighetsalliansen Dn.se SVT.se di.se

42 svar

 1. Jag var inte medveten om att punkt.se är en del av staten.

  Vad man har sagt är att domännamn kan förverkas om olaglig aktivitet försiggår där. Då faller domännamnet tillbaka till domänregistraren att göra vad de vill med.

  Vilket bara betyder att folk kommer jobba häcken av sig för att skapa ett decentraliserat domänsystem.

  Tekniken fortsätter springa cirklar runt det utdaterade kopieringsmonopolet. När ska dinosaurierna lära sig av sina misstag?

  • Tekniken har hittills inte sprungit några cirklar, TPB-killarna har alla hamnat i finkan. Neij åtminstone har nya straff att vänta sannolikt fast det hävdas att nya TPB inte är olaglig vilket är en extrem form av önsketänkande.

   Visst är det lite komiskt att Neij åker dit för samma sak två gånger och tror sig komma undan straff pga övertro på att tekniken ska skydda honom?

   LOL LOL LOL ( = trippel LOL)

   • Medans ni monopolkramare lyckades få några enstaka pyrrhussegrar har den stora bilden hunnit uppdateras flera gånger om 🙂

    Så yeah, grattis, ni har lyckats totalt söndersmula livet på ett gäng föredettingar som idag varken gör till eller från i fildelningen.

    Ni har också lyckats få fler människor än någonsin att kryptera sin kommunikation.

    Verkligen smart där. Verkligen. 🙂

    • Då Neij har driftat TPB via utrustning hos Portlane åtminstone fram till slutet av 2014 så anser jag att ditt påstående är helt befängt.

     • Du stackars vilsna stackare, du fattar visst trögt?

      Det spelar ingen som helst roll vad vargen, freddy eller sunde har gjort eller inte gjort. Det slutade spela roll runt decennieskiftet.

      Nya tekniker har gjort TPB överflödigt. Jag skulle vara mer orolig för streamingsajter som swefilmer.com, och inom en snar framtid kommer streamingtjänster som är helt P2P-baserade dyka upp. Allt du behöver är en magnetlänk, så kan du se vilken film som helst när som helst utan onödiga nedladdningstider.

      Hur stänger man ner en tjänst som saknar en SPOF? När du kan komma med ett tekniskt svar på den frågan så kommer jag bli rädd. Innan dess dock…

     • @wertigon

      Din övertro på att teknik ska skydda brottslingar från upptäckt och straff är korkad men lite gullig. Allt går givetvis att komma åt men nya sätt att bedriva tjuveri på kräver förstås också nya metoder. Även decentraliserade verktyg måste kommunicera, ha någon form av startpunkt via tracker eller liknande.

      Tjuvar och bedragare har i alla år varit korkade nog att tro att deras nya metoder är idiotsäkra. Det stämmer, de kan med säkerhet klassas som idioter när de hamnar i finkan till slut.

     • NTP, beskriv för mig hur man skulle komma åt ex. ett system som SkyNet, som beskrivet i den tredje Terminator-filmen?

      Ett system som existerar på tiotusentals datorer på internet, med multipla backuper, där varje fil har oändliga backuper, där nätverket spänner över hela jorden, och trafiken går över samma portar som vanlig webbtrafik.

      Inser du de resurser som skulle krävas för att stänga ner ett sådant nätverk? Ungefär samma resurser som krävs för att stänga ner internet i stort.

      Och därför är jag ganska så säker på att det är lönlöst att upprätthålla en lag som inte längre går att upprätthålla.

     • @wertigon

      Din övertro på teknik är rent löjlig. Skynet…

      Många har tidigare pratat om kriminaliteten flyttar över på darknets och därmed blir omöjlig att komma åt. Men det stämmer inte för det går alltid att nästla sig in och logga trafiken på olika sätt. Ett pedofilnätverk avslöjades på detta sätt och många får skaka galler.

     • nejtillpirater Decentraliserade tjänster går inte särskilt lätt att censurera iaf. Kanske att försöka infiltrera eller sinka på olika sätt, men knappast censurera. Och senaste genidraget att förbjuda ett domännamn lär ju kostat hur många miljoner? Hur mycket kostar det att köpa en ny domän?

      Tackar tackar säger domänförsäljarna, trots de inte fick nån kaka. Och antagligen är övergrepps-pedofilerna tacksamma också, då det blir lättare för dem att gömma sig bland småbrotten om allt större mängd av trafiken tvingas ner i det dolda. Svårare för polisen att sålla mellan nån som tankar Lady Gaga eller kommunicerar bevismaterial för grova övergrepp om både ”fuldelare” och grov-brottslingar krypterar sin kommunikation.

      Så isåfall spelar ni de riktigt grova brottslingarna i händerna eftersom de kan dra nytta av teknik som utvecklas med avsikt att dölja fildelning för att även dölja sin egen betydligt värre verksamhet.

     • NTP, det går inte att kontrollera trafikflödet och informationsflödet på internet. Har inte du fattat det än?

      Och då är det löjligt att ens ha lagar som kräver att trafiken och informationen på internet är reglerad. Det är den inte, och det kommer den inte heller att bli.

     • @wertigon

      ”NTP, det går inte att kontrollera trafikflödet och informationsflödet på internet. Har inte du fattat det än?”

      Det beror på vad du menar med kontrollera. Vi kan inte kontrollera all biltrafik och lastbilstrafik heller, den flödar tämligen fritt. Men man kan stoppa fordon i tullen, man kan göra stickprovskontroller, flygande besiktning, registreringskontroll, nykterhetskontroll, fartkameror, vägspärrar efter bankrån och liknande. Givetvis måste motsvarigheter finnas på internet och detta utan att man behöver kontrollera allt precis hela tiden lika lite som att man gör det på vanliga vägar.

      Det är inte och har aldrig varit en fråga om allt eller inget, din förmåga att tänka annat än binärt är oerhört begränsad, snudd på obefintlig.

     • ”Givetvis måste motsvarigheter finnas på internet”

      Nej, det gör det inte.

      Internet skickar inte alla paket längs samma rutt. Det skickar inte en pistol i en låda. Det skickar en skruv, en mutter, en fjäder och ett pistolhölje i separata lådor som kanske eller kanske inte går via en given rutt. Hur skall inspekteraren känna igen att det var en pistol och inte en leksak som skickades, om han inte har tillgång till samtliga delar?

      De som byggt systemet säger själva att det du efterfrågar inte är tekniskt möjligt. Det du begär är lika realistiskt som att be ingenjörerna ta fram ett sätt att springa ifatt ljuset. Det går inte, helt enkelt.

   • TPB var inte olagligt. Det krävdes så mycket ”god vilja” och smörjmedel för att pressa igenom TPB-domen att halva rättsväsendet domnade bort innan de tagit emot hela paketet och sen gled ju TPB undan domarna så i den milda grad att du fortfarande kan komma åt sajterna utan problem.

    Att tro att unga människor verkligen skulle uppleva det värt att göra sitt bästa under övervakningssamhällets omständigheter är däremot en extrem form av önsketänkande. Ni slösar så enormt med latenta resurser när ni backar och förespråkar övervakning så det är tragiskt.

    De flesta tänker nog så i tysthet men håller käften för att de förstår det vore taktiskt osmart att själva framstå som lata. Men skadan är ju exakt lika stor om de avstår från att göra coola grejer av den anledningen även om de inte säger nåt.

    På det viset breder förljugenheten och omotivationen ut sig i övervakningssamhället : Alla bryr sig till slut nästan bara om hur saker framstår så mycket att deras prestationer blir helt i skymundan för fasaden de så desperat målar upp, i sociala medier – på arbetet – överallt. Hellre att göra ingenting och göra det ”snyggt” än riskera att göra bort sig.

    • Märkligt att TPB är lagligt samtidigt som att man efter domstolsbeslut i ett stort antal länder blockerat sajten just pga att den anses främja brott, dvs är olaglig.

     • Det fanns ingenting som indikerade att TPB var olaglig för 10 år sedan. Ingen hade fällts för ”medhjälp” till upphovsrättsbrott på något liknande sätt vid den tiden och som sagt skulle rättsväsendet knappast ha ansett det om det inte blivit synnerligen välsmort.

      ”Anses främja brott (enl. vem?)” är inte heller samma sak som att ngt är olagligt. Åtminstone inte i vettiga lagstiftningar.

      Någon kunde hävda att en krog främjar alkoholrelaterade brott. Eftersom en av konsekvenserna när en del personer häver i sig alkohol är att brott begås senare på kvällen. Men det är ju ingen vettig person som skulle hålla krogen ansvarig för det. Man kan ju faktiskt gå på krogen och dricka citronvatten och äta chefs burger också om man vill. Likaså kan man fildela lovligt material på TPB och det görs ju också. Ska de som sköter sig behöva lida för att några inte sköter sig? Jag tycker inte det är rimligt. Polisen kan ju istället ta de som inte sköter sig istället för att ge sig på själva tjänsteleverantören.

     • @gurra

      Krogar främjar faktiskt alkoholrelaterade brott, därför är denna verksamhet reglerad och det krävs tillstånd för att servera alkohol. Obegripligt att du inte ser den kopplingen.

      Pss krävs tillstånd av upphovsrättsinnehavarna om man vill sprida deras verk via kopiering i någon form.

      Här finns en tydlig parallell.

     • ”Med serveringstillstånd följer ansvar…

      Den som serverar alkohol till en person som inte fyllt 18 år eller är
      märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel, kan dömas till antingen böter eller fängelse i upp till sex månader”

     • Se där, då kanske ni har rätt, helt enkelt. Sverige har kanske en djupgående tradition att ingripa för mycket i friheten över hela brädet och inte endast vad gäller internet-relaterade frågor.

      Det är nog bara jag som inte vågat inse / erkänna det för mig själv förrän nu. Det är ju så fruktansvärt demoraliserande. Vem blir sugen att verkligen bidra och göra sitt bästa om man behandlas som en barnrumpa när man är vuxen och myndig?

     • @gurra

      ”Vem blir sugen att verkligen bidra och göra sitt bästa om man behandlas som en barnrumpa när man är vuxen och myndig?”

      Du menar vilka är det som vill bete sig som barnrumpor när man inte anser sig behöva följa lagar och regler? De allra flesta som driver företag håller sig till lagar och regler, det är bara de som är svagsinta eller tjuvaktiga som måste fuska på olika sätt för att ha någon chans i konkurrensen med de som är duktiga.

     • Din klant gurra… Fattar du inte att du kommer porträtteras som bitter sexköpande pedo-knarkare om du drar till något liberalare land?

     • Ja du. Världen är uppenbarligen inte perfekt… kanske kunde man stå ut med restriktiva lagar i Antingen arbetslivet eller på fritiden, men både och?

      Det är verkligen inte en konkurrenskraftig strategi i en allt mer globaliserad värld.

     • Fort! Inkalla kärlekspatrullen, det är kris!

     • gurra har gjort sig känd här för att vara pedofilkramare, med önskan om att barn utsatta för sexuella övergrepp som filmats själva ska vilja publicera dessa filmer och bilder så att gurra kan gotta sig i detta. Jag hittar tyvärr inte på.

     • Men framförallt Gurra, ska du verkligen dra nu med all utbildning som Sverige har bekostat dig? Känns det verkligen ansvarsfullt !?!?

     • Jo men om vi först gör honom förbannad, då kommer han vakna till liv litegranna. Och lagom efteråt slänger vi in en jokerina! Då kommer det äntligen hända lite grejer 😉

     • ”– Jag tror att inte att alla svenskar förstår hur hett Sverige är i dag”

      http://www.svd.se/naringsliv/damberg-om-stockholms-nya-it-kvarter_4581112.svd

     • Maken till mer kortsiktigt tänkande människor får man leta efter 🙂

     • Spelar ju ingen roll hur kortsiktigt eller långsiktigt man tänker om tankarna är baserade på en skevad perception. Då blir ju slutsatserna felaktiga / vilseledda i vilket fall.

     • Tänk om vanligt folk fick läsa lite filosofi och perceptionspsykologi i skolan. Vad mycket mer av allt skitsnack och alla fulknep här i världen de kunde dodga. Men så kan vi inte ha det för det är ju praktiskt för oss att kunna driva med folk.

 2. OT: Svartenholm Wargs straff fastställs till 3,5 år i finkan.

  http://www.idg.se/2.1085/1.631610/svartholm-warg-domd-igen-i-danmark

  • Ja där ser man vad som händer när det inte fungerar med ”- Det var inte jag, det var någon annan” argumentet.

   • Ja tänk vad bra, nu kan du gå helt fri från ett brott i ett land bara för att bli dömd för samma brott i ett annat.

    Och när du avtjänat straffet i det landet är det bara att bli deporterad till nästa land för att återigen dömas där. Så ett brott som du kanske inte ens begick kan leda till ett livslångt helvete där man slussas mellan olika länder.

    Vår regering vet verkligen hur man skapar både martyrer och motstådsrörelser, det är ett som är säkert. 😀

    Men, det såklart – NTP och hans gelikar älskar ett land där alla är brottslingar, likt 1940-talets Nederländerna där förhärdade brottslingar som Anne Frank tvingades gömma sig bakom en bokhylla…

    Va, Anne Frank var ingen brottsling? Jodå, enligt Naziregimen var hon det. Och det är däri problemet ligger. Det är inte du som bestämmer vem som är brottsling och inte – det är staten.

    • 1. Det är inte samma brott/omständigheter
     2. Han borde inte ha gått fri från Nordea-brottet i Sverige

     Sjukt att du jämför Anne Frank med Svartenholm Warg.

     Anne Frank begick inga som helst brott, det var regimen som begick brott mot henne.

     Svartenholm Warg är multikriminell, därom råder ingen som helst tvekan och detta enligt lagstiftning som är fullt legitim i Sverige liksom i många andra länder som är moderna demokratier och inte diktaturer likt den under Hitlertyskland

     Att du ens jämför detta tyder bara på att du har sjukt dålig verklighetsuppfattning och dåligt omdöme.

     • Du kan inte inifrån en regim avgöra om den är legitim eller inte – eftersom de som säger emot eller avslöjar oegentligheter inuti systemet blir bestraffade på olika sätt så lär sig de flesta trygghetssökande individer att det inte är lönt att säga emot. Troligare då att de som inte är så värst trygghetssökande istället går och blir cyniska, håller käften, tar med sig vad de kan och drar. Det är inte på så vis ett samhälle kan utvecklas och förbättras – det är på så vis ett samhälle stagnerar och går miste om klarsynt folk.

      Sverige har fått svidande kritik utifrån för en del politik som vi driver. Men hur många inuti Sveriges system ser du hålla med om den kritiken? De allra flesta vågar inte, för de vet att de får skit om de säger som det är. Det är inte bara i Nazi-Regimen eller på amerikanska firmor man får skit eller rent av sparken om man avslöjar oegentligheter, det är lite överallt. Även i Sverige kan straffet för att inte konformera till den s.k. ”värdegrunden” vara riktigt hårt. Se där, hela mekanismen är så obehaglig att vi rent av måste hitta på fina flashiga ord att svänga oss med så att folk inte tror det är så obehagligt som det kan vara.

     • ”Du kan inte inifrån en regim avgöra om den är legitim eller inte – eftersom de som säger emot eller avslöjar oegentligheter inuti systemet blir bestraffade på olika sätt så lär sig de flesta trygghetssökande individer att det inte är lönt att säga emot.”

      Jag bor i Sverige, ett land med yttrandefrihet och respekt för mänskliga rättigheter. Vilket land bor du i? Piratbukten med konspirationsteorier som (irr)lära?

      Självklart kan man bedöma läget för Sverige, en av världens bäst fungerande demokratier. Och bedömningen är:

      Svartenholm och andra multikriminella ska ha stränga straff för de allvarliga brott de begår.

     • Du är medveten om att Warg inte är en isolerad händelse och att detta har hänt flera personer va?

      Rättssäkerheten åker ut genom fönstret, men i Sverige är det få som bryr sig.

     • Rättssäkerheten har redan åkt ut genom fönstret i och med att piratverksamhet likt TPB eller Swefilmer kan drivas i år efter år via diverse maskering via VPN, servrar i andra länder etc. Rättsäkerhetsproblemet ligger i att brottslingar kan få syssla ostört med sina brott, inte i att en oskyldig personer åker dit för något.

   • Se där vad som händer när rätts-apparaten är genomrutten och fusk som bryter mot grundlagen slinker igenom maskineriet. De kunde lika gärna stått med megafon och ropat ”smarta frihetsälskande personer, kom inte hit för allt i världen, för här borta så gör vi på detta viset med er!”. Genomruttet. Ett sånt samhälle förtjänar inte att duktigt folk lägger ner sig och bidrar.

 3. OT: Neij om tiden i finkan.

  http://torrentfreak.com/pirate-bay-was-worth-doing-prison-time-for-co-founder-says-160705/

  Vilken enorm skillnad i beskrivning jämfört med bortskämde pojkspolingen Sundes version, där det tycktes vara problem med precis allt.

  Svartenholm har inte gnällt speciellt mycket heller, det är i så fall hans mamma som skött den biten.

  • Konceptet kan faktiskt vara något som fungerar. Men hans stora problem är som alltid den bristande självdistansen. Namnet Falconwing News är nästan lika dumt som de filmer han publicerar av sig själv läsandes oändligt långa icke sammanhängande texter som han knappt klarar av att läsa utan att se ut som han har förstoppning.

 4. Nu har detta fastställts i hovrätten.

  http://www.svea.se/Om-Svea-hovratt/Nyheter-fran-Svea-hovratt/Hovratten-faststaller-tingsrattens-dom-om-forverkande-av-ratten-till-domannamnen-thepiratebayse-och-piratebayse/

  Sjukt dock att det ska behöva ta ett år att hantera ett sådant principiellt viktigt ärende.
  Sverige vänder upphovsmännen ryggen med sitt senfärdiga agerande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: