Stort tillslag mot Dreamfilm och Piratehub – fem personer gripna

Enligt IDG.se

Resultetet av insatsen är att en handfull tjänster försvunnit. De som är flitiga besökare av tankafetast.com, tankafetastplay, piratehub och dreamfilm.se får vända sig någon annanstans.

Märkligt att så många fortfarande tar kölapp för att hamna i fängelse. Inte speciellt vassa knivar i lådan där…

Samtidigt har åklagaren också lämnat in ett yrkande om att domännamnet dreamfilm.se ska förverkats, till tingsrätten i Linköping. Nästa steg i processen är att åtal ska väckas och då blir också förundersökningen offentlig. Men det lär dröja, säger åklagaren.

Precis som i fallet The Pirate Bay. Jag hoppas verkligen att man får igenom att domännamn för illegala tjänster kan förverkas i Sverige, jag ser detta som en självklarhet. Numera pekar man om domäner till diverse proxies och sen routar man tillbaka till servrar i Sverige, typ sådana som hostas av Bahnhof eller annan kriminell aktör. Det är en absolut självklarhet att man förverkar domännamnet i sådana lägen, även innan man lyckats med ett tillslag. De kriminella aktörerna kommer att få svårare och svårare att få tag i domännamn. Visst kommer man att flytta runt till andra domäner men detta innebär problem kortsiktigt och det är dessutom väldigt viktigt visa att Sverige är aktiva mot nätkriminaliteten och inte står flata och gör ingenting, vilket tyvärr har varit rådande i många år nu.

35 svar

 1. Du är medveten om att om det går att förverka domännamn på det sätt du hoppas, så kommer följande hända:

  1. Staten får ännu ett cencurverktyg som kommer missbrukas flitigt. Shit va bra, nu kan vi stänga ner SDs sida då de ett antal gånger ägnat sig åt hets mot folkgrupp. Hur blir det förresten med kommentarer, alla kommentarer som är olagliga måste nu raderas, ”Jävla hora” och andra tillmälen får inte förekomma annars riskerar man förlora sin domän.

  Nog för att jag är för ett vårdat språkbruk, men, att lösa det hela med censur är fel väg att gå. Bättre är att komma överrens om vilket språkbruk man bör använda, som fria demokratier gjort i alla tider.

  2. NameCoin, en decentraliserad domännamnstjänst, kommer få sig ett rejält uppsving och eventuellt bli de-facto standarden. I Namecoin går det inte att förverka domäner, ens om man skulle vilja.

  • Det handlar inte ett dugg om censur, bara att stoppa pågående brottslighet. Förverkandet av domänen ska vara efter domstolsbeslut som uppfyller samma krav som rättsväsendet gör i övrigt, alltså inget för staten. Med samma argument skulle ju staten kunna döma oskyldiga till mord, eftersom mord är ett straff enligt svensk lag. Din argumentation faller ihop som ett korthus.

   Det lär komma olika typer av tjänster som ersätter behovet av DNS men tro inte att dessa inte går att slå ut. Klart att detta går.

   Kriminella kommer alltid att hitta nya sätt men det ska inte hindra oss från att göra det vi kan. Se bara på hur man gör med bankomaterna, det kommer hela tiden nya typer av säkerhetslösningar som ska förhindra nya sätt att lura till sig andras pengar på. Enligt ditt recept skulle vi väl ha givit upp för länge sedan eftersom vi ”inte kan hindra teknikutvecklingen”, ”brottsligheten ligger alltid ett steg före” etc.

   Vi ska kämpa med näbbar och klor för att motverka, stoppa och bestraffa brottslighet, klart som fan att förverkandet av domän är en viktig och självklar del av detta pss som att man beslagtar bilen från den som fyllekör, trots att fyllot kan få tag i en annan bil och fortsätta med sin brottslighet. Man gör vad som är rimligt och att förverka en domän är helt rimligt för en sajt som exempelvis TPB eller Dreamfilm, detta inses mycket lätt.

   Nuvarande TPB verkar förresten handla nästan bara om porr. Hur mycket olaglig porr behöver mänskligheten? Förutom att stoppa brottsligheten så skulle en slutgiltig nedstängning vara att göra mänskligheten en tjänst.

   • ”Det handlar inte ett dugg om censur, bara att stoppa pågående brottslighet.”

    NTP, man stoppar pågående brottslighet genom att censurera bort den. Om det är ett brott att skrika fula ord, och jag meddelst silvertejp tejpar för munnen på en person som skulle få en borstbindare att rodna, då stoppar jag pågående brottslighet, visst? Men att tejpa för munnen på någon är även censur.

    Iofs spelar det ingen roll längre – våra friheter är redan förlorade. Jag tänker hålla huvudet lågt och vintra över detta mörka århundrade tills det svenska folket vaknar upp igen. Jag hoppas det sker inom min livstid.

    • Det är inte censur att stoppa piratkopiering. Att piratkopiera är inte att uttrycka det fria ordet, det är att rakt av stjäla innehåll som någon annan har jobbat fram och enligt mänskliga rättigheter och lagar har rätt att ta betalt för.

     De friheter du anser vara förlorade är friheter som förlorats p.g.a. bl.a. piraternas brottslighet. Ni har helt enkelt jobbat er till inskränkningar som vi alla får lida av. Handlingar får konsekvenser men vissa tycks aldrig någonsin förstå detta utan skyller på allt och alla.

     • NTP. Man gör den elektroniska motsvarigheten till att tejpa igen käften på en person som sagt olagliga saker. Ty det är inte bara olagligheterna som stoppas!

      Men, whatever. Där lagen failar kommer tekniken ta vid. Bara en tidsfråga. 🙂

     • Det är ju en sak att sätta fast personer som fildelar. Sen är det en annan sak att sätta fast de som har själva sajterna. Sen är det en tredje sak att censurera eller helt plocka bort sajterna.

      Bara för att ni helst vill ”riva ner hela rubbet” för att det blir lite mindre besvärligt för er behöver inte betyda att andra tycker att det är OK att ni vill göra det.

      Handlingar får konsekvenser, det är klart – men det gäller ju åt båda hållen. Om inskränkningarna blir för tuffa eller riskerna blir för höga så drar folk annorstädes och startar firmor. Riskera få sin verksamhet censurerad eller hamna i ”collateral damage” för att andra använder ens tjänst på ett olagligt sätt.. det är inget som småföretag har råd med.

      För dem som har suget att starta upp och driva företag är det sällan ett stort hinder att byta lagstiftning till en som passar bättre in med den verksamhet man avser att starta.

 2. OT: Idioten Peter Sunde uttalar sig:

  http://www.idg.se/2.1085/1.612010/peter-sunde–att-blockera-the-pirate-bay-och-swefilmer-hjalper-inte-upphovsrattsbolagen

  Nu kallar han sig ”konstnär” och ”medgrundare till TPB”.

  Vad är konsten? Konsten att hamna i finkan?

  Vad det inte han som skrek om att han bara var talesman? Lögnare.

  • Det är så mycket snurrigt i den artikeln att man knappt vet var man ska börja 🙂

   • Ja så är det, bland det mest urspårade jag hört från Sunde. Han har antagligen inte alla hästar hemma, eller om de är påverkade av någon medicinering eller liknande.

   • Det snurrigaste är ju hela iden om att ISPs ska tvingas vara ansvariga för den trafik de förmedlar. Det är lika snurrigt som att posten skall hållas ansvariga för vartenda vykort de förmedlar eller att SJ skall hållas ansvarig för vilka som åker med deras tåg. Eller att telefonbolagen måste hållas ansvariga för att deras kunder gillar att ringa runt och hota alla.

    Infrastruktur kan aldrig straffas för det som färdas längs med den.

    • Det är inte alls snurrigt, om de uppmärksammas på att brott begås.

     Om posten blir uppmärksammade på att en viss typ av paket eller vykort är preparerade med narkotika så kommer polisen att kräva att de plockar undan alla sådana försändelser och lägger undan så att polisen kan ta hand om det. Parallellt med detta försöker man sätta dit den som skickar och de som beställer.

     SJ har regler, du får inte skicka vapen, sprängämnen, knark etc. på deras tåg. Får de information om att en känd kund skickar något olagligt så kan de neka kunden att skicka något och i samarbete med polisen samla in ev. gods som redan är skickat.

     Det handlar faktiskt inte bara om infrastruktur. En ISP erbjuder faktiskt en tjänst, i enlighet med användaravtalet som givetvis är i enlighet med gällande lagar. Det handlar inte om att straffa ISP:n utan att avkräva att man hjälper till med att upprätthålla lagen. Det är inget konstigt alls med detta. Även Blocket fungerar så, om någon anmäler att det säljs stulet gods så plockar de bort annonsen och samarbetar med polisen kring detta. Även Blocket är en tjänst och ingen infrastruktur.

     Pratar vi kablar och ren utrustning för routing etc. så kan man kanske dra gränsen där och kalla det infrastruktur och att man där inte kan hållas ansvarig, givet att det inte är en direktlina mellan Gotte och en bank som ska angripas som exempel (vilket skulle vara ganska osannolikt). Men som sagt det du betalar för till din ISP är i första hand en tjänst, hur de löser infrastrukturen via egen eller andras utrustning man hyr in sig på är upp till dem, ISP:n kan givetvis hållas ansvarig för hur tjänsten utnyttjas om man blir uppmärksammade på att det görs på ett olagligt sätt. Därför är blockering av kända piratsajter, efter domstolsbeslut, fullt rimligt.

     Förutom analogin med posten och SJ så brukar pirater ofta dra upp vapentillverkarna, ”varför ska inte vapentillverkarna hållas ansvariga för att personer dödas med deras vapen”. Även här är det så att vapentillverkarna bara säljer utrustning. De säljer till de som har laglig rätt att sälja vapen enligt licenskrav etc. När vapentillverkarna sålt sina vapen så har de inte längre ansvar för utrustningen, inte heller återförsäljarna när de sålt till någon med giltig licens. Man säljer bara utrustning inte en tjänst som i fallet ISP. Att det ska vara så svårt att skilja på utrustning och tjänst är väldigt märkligt, pirater tycks inte vara de vassaste knivarna i lådan om man säger så.

     Trenden pekar i riktning mot mer och mer blockering av pirattjänster, vilket är fullt rimligt. Det som är beklämmande är att det har tagit så lång tid att få detta att ske. Det borde ske i alla världens länder parallellt. När det gäller nätet borde det finnas en internationell domstol som kan utfärda blockeringsbeslut för flera länder samtidigt. Lagarna varierar i olika länder men säg att det är lagligt att ”piratkopiera” i ett land, ja då skulle en piratsajt möjligen kunna verka i det landet men avkrävas blockering i alla andra länder det är olagligt. TPB som exempel skulle bara acceptera IP-adresser från vissa länder och därmed vara lagligt. VPN-tjänster, proxies osv. får också blockera, så att man inte kan ansluta från ett land där det är olagligt, via ett land där det är lagligt. Självklarheter!

  • Det blir lite komiskt när Sunde skriver om att bolagen behandlar sina kunder som ”bortskämda snorungar”. Är det några som beter sig som bortskämda snorungar så är det ju piraterna 🙂

   Det är väl klart att mediebolagen ser till sina egna intressen i första hand. Det är därför det är bra med kunniga och välinformerade personer som kan sätta ner foten när dessa bolag eventuellt går för långt. En gång i tiden hade jag hoppats att PP skulle locka till sig just den sortens personer. Kanske ett parti för mig? Men ack nej, det blev inte alls på det viset, snarare tvärtom, vilket väl får anses återspeglas i bl.a de senaste valresultaten.

   Sedan det här med att inte vara kallade… Vill minnas att ”thepiratebay” blivit fällt i en rättegång? Och om man nu har ny ”infrastruktur”, som inte påminner om den gamla och därför inte är olaglig, varför då inte träda fram ur dunklet och föra sin talan?

   Kommer man inte att få en rättvis behandling?

   Tja, visa gärna på vad det t.ex är i Piratebay-rättegången som gått till på fel sätt. Som svensk medborgare har man ju rätt att ta del av bl.a rättegångsmaterial för att just kunna granska och eventuellt upptäcka fel och brister. Hur svårt kan det vara?

   Men det är klart, att läsa på och sätta sig in i våra lagar och läsa rättegångsprotokoll är ju skitjobbigt, bättre att helt strunta i alltsammans och bete sig som en tjurig och grinig snorunge i stället.

   Typ…

   • Det är meningslöst att peka ut alla felaktigheter som skett för det finns ingen (inuti systemet) som tjänar på att erkänna det och därmed inget sätt att få ut någon rättvisa. Enda sättet är att sätta ohygglig personlig press på de som sitter i beslutsposition. Det är ju tarvligt, men det är väl så det fungerar. Tack för att ni visat oss det. Det var ju smidigt av er… eller kanske inte.

    Det enda som finns är att inse risken att om man skapar något innovativt i Sverige idag så kan man bli överkörd på samma sätt som Pirate Bay blivit och bli fälld för ”medhjälp till brott” för att en användare använt ens tjänst för olagligt ändamål. Kommer då de smarta personerna ta den risken – att starta ett litet bolag och få på sig det ansvaret? Nej knappast. De kommer söka sig till lagstiftningar där de inte behöver bli syndabockar för användarnas beteenden.

    Vill vi visa för ungdomarna att rättigheter och friheter i näringslivet och annorstädes bara är fina krumelurer som står på pappret men inte gäller i verkligheten? Det är inte ansvarsfullt. I en allt mer globaliserad värld leder det till att de duktiga smartskaften drar till dit de upplever ha frihet nog att förverkliga sina drömmar. Och det är då inte i ett Sverige där småbolag behöver ta ansvar för sina användares eventuella brott mot lagen.

    • De verkligt smarta personerna startar företag som drivs i enlighet med lagen, detta är det enda som fungerar på lång sikt.

     De verkligt osmarta hamnar i fängelse. De extremt osmarta gång på gång som Svartenbrandt Warg.

     • Livegenskapen avskaffades, skråväsendet avskaffades, slaveriet avskaffades. Det finns ingenting som säger att inte upphovsrätten kommer avskaffas då den blivit otidsenlig. Säkert skulle försvararna av de gamla systemen sagt att ”du bryter mot min äganderätt om du låter slaven göra som den vill!”. Sån sjuk syn på ”ägande” hade de! Upphovsrättsmupparna säger ju bokstavligen idag att ”du kan inte få kommunicera privat med andra, då kränker du min äganderätt!”. Det verkar som ni inte fattar hur sjukt det är. Mentalt slaveri är ju bokstavligen vad det är.

      De ”smarta” på tiden för skråvsäendet och konventikelplakatet följde ju inte alls snällt lagen – de emigrerade istället till Amerika som ju var ett ungt land på den tiden. Där var friheten vad gällde både religion och företagande mycket större än de flesta länder i Europa..

      Du verkar vara både historielös och oförmögen att inse vilka skadliga effekter som dåliga lagar kan åsamka sina länder.

     • Kom med övertygande argument då, inte bara en massa trams.

      Man kan ju inte direkt hävda att det går speciellt bra vare sig för dig eller Piratpartiet. Hur svårt kan det egentligen vara, om nu dagens lagstiftning är så fel?

     • Det går ju jättebra. Folk fildelar som aldrig förr, någon på miljonen åker visserligen fast ibland, men inget är i praktiken förändrat sen Pirate Bay domen.

      Själv har jag personligen åstadkommit precis allt jag haft för avsikt och som varit i min makt att åstadkomma – en del resultat är jag Äckligt stolt över, faktiskt – medans det är tydligt att ni lägger resurser på en massa små fulknep som ständigt genomskådas eller missar målet. Visserligen kan det vara någon form av träning – typ mental boot camp (vad vet jag)? Isåfall får man väl tacka och säga att det är riktigt skickligt gjort och att ni verkar vara ganska så sköna typer.

      Hur som helst om du är seriös så verkar det allt mer tydligt att vi inte mäter framgång med samma ”måttstockar”.

    • Ingen som behöver få någon ”inne i systemet” att erkänna något, det är bara att se till att komma med bra argument som övertygar vanligt folk. Då sätter man press t.ex via valsedeln. Just detta har dock inte funkat speciellt bra.

     Med tanke på hur mycket trams PP häver ur sig är det förståeligt.

     Få kommer att starta tjänster som hjälper så pass många att begå brott att samhället anser sig tvungna att gripa in, det är helt korrekt och det är precis som det ska vara.

     Det var ju inte som så att ”thepiratebay” inte fick chansen att åtgärda de fel som användarna begick, eller hur?

     Det normala i sådana här fall är att man försöker göra upp i godo innan man går vidare och blandar in rättsapparaten. TPB fick gott om möjligheter att åtgärda problemen och kan ju knappast hävda att åtalet kom som en blixt från klar himmel.

     Men å andra sidan, med tanke på deras minst sagt bristande förståelse för vårt hyfsat väl fungerande rättssamhälle och vår lagstiftning så är det kanske ändå inte så förvånande.

     • ”Ingen som behöver få någon ”inne i systemet” att erkänna något, det är bara att se till att komma med bra argument som övertygar vanligt folk. Då sätter man press t.ex via valsedeln.”

      Det var ju vad som skedde 2009. Då kom press mot valsedeln.

      ”Få kommer att starta tjänster som hjälper så pass många att begå brott att samhället anser sig tvungna att gripa in, det är helt korrekt och det är precis som det ska vara.”

      De allra flesta nya tekniska innovationer blir angripna från åtminstone något håll då Någon alltid upplever att ny teknik alltid tar plats på deras bekostnad. Det borde du veta vid detta laget. Det var samma sak när kasettbanden kom och VHS och cd-brännarna och frysarna och kylskåpen och bilarna och boktryckarkonsten och en massa annat.

      ”Det var ju inte som så att ”thepiratebay” inte fick chansen att åtgärda de fel som användarna begick, eller hur?”

      Det är inte en tjänsteleverantörs uppgift att rätta till användarnas beteende. Användarna ska vara ansvariga för sitt eget beteende – inte tjänsteleverantören. Det hade varit en sak om de siktat på de som begick själva brottet – fildelarna. Men nu gav de sig på kontaktförmedlingen / telefonkatalogen / anslagstavlan / mötesplatsen istället.

      ”…med tanke på deras minst sagt bristande förståelse för vårt hyfsat väl fungerande rättssamhälle och vår lagstiftning…”

      Ja det som funkar så bra. Det demonstrerades ju i pirate-bay rättegången med ministerstyre, polismuta och jäv. Det tycks ju vara en enda stor lekstuga där ingen ställs till svars och den som skvallrar är den som råkar illa ut.

     • Det finns ju gott om exempel på företag som levererar helt lagliga tjänster men som ibland blir ålagda att stänga av eller blockera användare som använder dessa tjänster på ett otillbörligt sätt.

      Så visst sjutton finns det situationer där en tjänsteleverantör kan åläggas att vidta åtgärder.

      Är det så att dessa leverantörer helt struntar i att vidta några åtgärder så får man helt enkelt stänga av eller försöka blockera tjänsten.

      Inget konstigt alls med det.

     • Mange: Det är inte OK att tvinga tjänsteleverantören att agera polis. Det är polisens uppgift att jaga brottslingar, inte näringslivet. Polisen kan få gå in spana efter brottslingar om de fått ett domstolsbeslut att de får lov att göra det, men undersökningen ska fortfarande göras av polisen och de som eventuellt döms för brott ska vara brottslingarna och inte någon tjänsteleverantör.

      Det finns några samhällsformer där näringslivet i stor utsträckning tvingas springa polisens ärenden, men ingen av dem heter ”Demokrati”.

     • Vill du bli tagen på allvar med dina inlägg bör du nog i alla fall försöka sätta dig in i hur civilrätten fungerar. Men det kanske är för mycket begärt.

     • Du pratar om hur det är, jag säger hur det bör vara. Vi pratar därför om olika saker. Jag kunde lika gärna be dig läsa om alla gånger i historien som samhällen har förblött och förfallit när man gjort som du säger.

     • Du svamlar iväg om saker du inte verkar förstå dig på. Det är det jag… nja, har egentligen inte några som helst problem med det eftersom det är idéer som inte får något nämnvärt gehör i samhället i stort. Så kör på du, det bekommer mig inte speciellt mycket 🙂

      Du säger att det tidigare fanns lagar som tillät allt möjligt konstigt. Betyder det att du anser dig ha något slags frikort för att välja och vraka bland lagar du anser dig behöva följa?

      I min värld bör man vara försiktig i hur man förändrar lagar. Det bör grunda sig på en ordentligt förståelse för det som redan finns så att man inte förstör mer än man gör nytta. Vissa lagar har stor betydelse för få individer, t.ex upphovsrätt… eller vänta nu, allt det här har det skrivits som förr här på bloggen och det verkar inte ha gått in det heller…

      Dags för en dusch…

     • Självklart är det varje medborgares eget ansvar att vägra lyda de lagar som man ej anser är vettiga. I extremfallet emigrera om man inte alls står ut. Det är ju även så folk har agerat om du ser på detta historiskt sett.

      Det fanns fullt av möjligheter att slå ner på enskilda fildelare som bröt mot upphovsrättslagen när de fildelade via torrents, men nu valde man inte att göra det utan att gå direkt på tjänste-leverantören. Vilket är vad som drabbar näringslivet negativt. Jag har tjötat om detta massa gånger men det verkar ju inte gå in.

      Det är rentav troligt att det inte kommer väcka gehör hos ”gemene man”, men ”gemene man” skulle ju inte heller starta en firma som gör några nyskapande IT-tjänster och skulle troligen inte heller förstå sig på problematiken.

      Likväl så drabbar det Sverige negativt om det leder till att folk väljer att starta sina firmor annorstädes för att man räknar med risken att behöva ta ansvar för sina kunders beteenden om man driver verksamheten i Sverige. Det är ett oerhört slöseri att utbilda duktigt folk och sen så inser de att det inte finns någon platform för dem att starta bolag på och så slarvar vi bort dem på den vägen.

      Har du ingen som helst känsla för vad som vore bra för Sverige i teknikutvecklingen utan det är bara plånboken som gäller?

      Ja gör det du. Det är nog bäst. Du vill väl inte att folk ska lämna dig ifred? Eller det kanske är precis det du vill, va? Mer tid i fred med dina knäppa uppfinningar.

     • Du inser hur fullständigt absurt ditt första påstående är va?

     • Nej det är fullt rimligt. Folk finner sätt att undvika/bryta mot lagar som de inte har förtroende för. Har de gjort i alla tider. De flesta tycker väl inte det är värt besväret att kringgå lagen / byta lagstiftning för att kunna uppnå sina mål.

      Men det är knappast den typen av personer som har tillräckligt intresse eller driv att starta firmor ändå.

     • Så det är upp till var och en att (utan eftertänksamhet) bryta mot de lagar de finner lämpliga bara för att de inte tycker om dem? Och du tycker inte att detta är orimligt?

     • Det vi har att förhålla oss till är verkligheten. Där miljoner ungdomar i Sverige fortfarande fildelar, där moralen knappast har förändrats trots enorma satsningar från upphovsrätts-lobbys ända sen kasettbandens tid. Förbud fungerar helt enkelt inte. Istället riskerar förbud att urholka folks tilltro till rättsväsendet. Och det är något mycket allvarligt om det sker.

      Men det verkar ju trots allt som om upphovsrättsbranscherna börjat ta sitt förnuft till fånga och inse att de måste börja erbjuda proffs-tjänster och att det inte duger att dra i nödbromsen och tvinga kunderna att acceptera gamla föråldrade tjänster och produkter. Och det har ju lönat sig. Det går ju riktigt bra för de nya ”legala” tjänsterna på internet… ”trots” att fildelningen är så utbredd.

     • ”Branschen” hade alla möjligheter i världen att lyckas med nätet men i stället för en rejäl offensiv valde man i defensiven, i tron att man skulle kunna skapa skydd för sina verk, en aning naivt skulle man kanske kunna säga.

      Men om en handlare saluför urusla produkter till urusla villkor väljer man ju enklast bort dessa varor. Ingen som tvingar någon att betala för produkter man av en eller annan anledning inte vill ha.

      Sett till ”branschens” totala omsättning är det nog relativt lite som avsätts till att jaga fildelare, knappast några ”enorma” summor.

 3. OT:

  Gustav Nipe, Lars Vilks och Alexander Bard kandiderar gemensamt till 2015 Darwin Awards.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vilks-far-debattera-i-goteborg_4376867.svd

 4. OT: Svensk rättegång angående blockering av piratsajter i oktober 2015.

  http://www.dagensmedia.se/nyheter/tv/article3889141.ece

  Märkligt att det ska ta sådan tid. Oavsett utgång lär detta överklagas så det kanske tar ett par år innan i laga kraft vunnen dom. De som tjänar på det är pirater, kriminella piratsajtaktörer och ISP:er utan samvete.

  • Du kan lika gärna vända på myntet och säga att de som är utan samvete är de som tjänar på upphovsrätten eftersom de vill undanhålla kunskap för fattiga ungdomar och utvecklingsländer.

   • Skitsnack. Musik, film (porr) etc. har inte mycket med kunskap att göra. Det mesta har med ren nöjeskonsumtion att göra. Det är ju inte faktadokumentärer eller faktaböcker man piratkopierar i första hand.

    • Är det mycket porr som fildelas eller? Det finns ju så många gratissajter på nätet som aldrig blir nedtagna. Det är en intressant fråga att ställa sig varför det är så att just porren går fri från take downs. De sajterna kanske klarar sig för att era kumpaner i gråzonen vill kunna utpressa osäkra småtjejer med att sprida rykten om deras nyfikna surf.

     Eller så är det att porrtillverkarna fattar att det funkar som reklam. Lägg upp en lågkvalitetsrulle med lite smakprov och en länk till högkvalitetsrullen som sen kostar pengar. Porr omsätter rekordmycket (liksom de flesta andra ”underhållningsbranscher) tack vare fildelningen. Fildelningen funkar som reklam. Många av HBO och netflix serier skulle folk runt om i världen inte känna till om det inte vore för fildelning – och nu när de ”lagliga alternativen” är på plats kan de kratta in belöningen för den reklamen. Hur många miljarder har inte US pungat ut sen slutet av andra världskriget för att få ett kulturell influens över medborgarna i andra länder? De är i själva verket skitglada att äntligen går det att göra de investeringarna mer kostnadseffektivt tack vare fildelning. I första hand se till att vinna över folks sinnen och hjärtan vet du. När vi väl lyckats med det kommer de själva vilja ge oss sina pengar.

     Om kunskap inte fildelas så mycket… varför hotades isåfall Aaron Schwartz med 50 år i fängelse om ändå ”nästan ingen” fildelar alla de dokumenten som han spridit? Det hade ju inte kostat så mycket om nästan ingen fildelar det..?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: