Alla personer bakom TPB fängslade – rättvisan har segrat

Det var värt att vänta på, nu har Fredrik Neij också gripits, på gränsen mellan Laos och Thailand, och kommer att utlämnas till Sverige för att avtjäna sitt straff enligt TPB-domen. Enligt hans egna ord kunde han ”sitta och runka i 5 år” tills preskription inträffar, men nu greps han efter 4 år på flykt undan rättvisan. Han är den pirat som klarat sig allra längst ute i det fria, kanske är han då den vassaste kniven i lådan? Kanske inte ändå, eftersom han var så hjälpsam mot gränspolisen att han hade exakt samma tröja på sig som på efterlysningsbilden. LOL

Så här skrev en person på Flashback, bra skrivet:

Med facit i handen så skulle Sunde, Neij och Warg tagit sitt straff direkt efter domen och inte smitit iväg som fega stackare.

Det var korkat nog att begå brottet och tro att man kunde slippa undan ansvar, ovanpå det var man lika korkade då man trodde att man skulle kunna hålla sig undan och slippa straff. Resultatet blev att man frivilligt straffade sig med en extra vända via perioden under flykt från rättvisan, och sen fängelsestraffet. Dubbelt korkat!

Rättvisan har segrat på så sätt att utdömda straff har verkställs. Det är en stor rättsskandal att det tagit så lång tid, det drabbar inte bara upphovsrättsinnehavarna utan även piraterna själva som levt i landsflykt. De har sannolikt mycket god ekonomi, det mesta talar för att de fortfarande ligger bakom dagens TPB även om de givetvis gör allt för att få det att se ut på ett helt annat sätt. Ingen kriminell person skulle frivilligt överge en sådan kassako. Men det måste ändå vara jobbigt att befinna sig under flykt så lång tid med risk för upptäckt när som helst. Att det gått bra ekonomiskt för Neij ser man av följande text från TF:

Local Thai media reports that “U.S. movie companies” hired a lawfirm to track down Neij. It’s also been revealed that in addition to having a house on the island of Phuket, Neij had five million baht ($153,000) in a local bank account.

Huset och dessa pengar är sannolikt bara en bråkdel av intäkterna som strömmar in från TPB. Nu väntar vi bara på bilder, är det ett normalt hus eller kanske rent av ett lyxhus? Men varför kan inte polisen göra sitt jobb? Bra dock att man tagit hjälp av andra för att hitta honom när rättssamhället fallerat.

Har det hjälpt då? Inte så tillvida att TPB har stängts ner, detta är en enorm rättsskandal. Men domen har varit prejudicerande (eller åtminstone fungerat som praxis) i ett antal liknande mål. Nu tror jag att alla som funderar på att driva en stor pirattänst ändå inser att man inte är oövervinnelig, smartare än rättvisan osv, nej att man faktiskt kan hamna i fängelse och få dryga böter ovanpå detta. Gnället från Peter Sunde i fängelset och från Gottfrid Swartholm Wargs mamma har varit massivt. Det är absolut inte synd om dessa personer som avtjänar fängelsestraff enligt samma förutsättningar som alla andra dömda kriminella.

Mer behöver göras och definitivt av Sverige. Vi måste gå före, oavsett vad man gör i andra länder. Man kan inte komma undan ansvar när man har en upphovsrättslag att upprätthålla. Det man snarast borde göra (till att börja med) är:

 • Dra in SE-domäner för piratsidor. Ja, de kommer att byta till annan domän men Sverige har gjort rätt.
 • Kräva att alla svenska ISP:er blockerar TPB både vad gäller DNS och IP-adresser.
 • Kräva att alla svenska VPN-tjänster blockerar TPB och liknande sajter på utgående förbindelse, dvs att svensk VPN-tjänst inte ska kunna användas för att nå en piratsajt. Man kan välja en utlandsbaserad men återigen, Sverige har gjort rätt.
 • Utöva påtryckning via EU för skärpt lagstiftning. Grunden är givetvis att upphovsrätten skall upprätthållas.
 • Samarbete med polisen i berörda länder för att stänga ner piratsajter.
 • Gör det olagligt att vara ISP för en piratsajt, oavsett vilken tjänst man erbjuder såsom molnlagring etc.

Aftonbladet Svd Expressen Dn IDG

87 svar

 1. Orrkar inte skriva nåt så ni får lyssna på en låt istället!:

  PS: Ni har väl inte glömt https://sv-se.facebook.com/events/217214465098774/

 2. Tycker de lägger ner ovanligt stora summor pengar på att hitta en person som i stort sett levt i landsexil sedan domen föll.

  Det spelar dock ingen roll. Dagens TPB går inte att ta ner över huvud taget. Den enda centraliserade kritiska infrastrukturen kvar på internet, DNS, är på väg att decentraliseras via Namecoin och andra blockchains. När det händer är det game over för upphovsrättsindustrin. Om de trots allt skulle försöka så kommer det komma blockchains som direkt innehåller magnetlänkarna till torrents, och sökmotorer som effektivt söker igenom dessa.

  Denna teknik kommer sedan kunna användas av varenda liten hemsida. De behöver inte göra någonting alls – endast embedda magnetlänken så får vem som helst streama när som helst från bittorrent-nätverket via webben.

  Framtidens internet går inte att styra, alls. Det är en bit kvar, men… 🙂

  • Det är en principfråga, han har dömts och ska avtjäna straffet, precis som alla andra som har fått straff utdömda. Det är också ett viktigt symbolvärde att visa på att samtliga bakom TPB nu kommer att ha avtjänat sina fängelsestraff. Man har varit kaxiga men sen sitter man och snyftar i fängelset (utom Gotte, där står hans mamma för snyftandet i media istället).

   Klart att det går att ta ner dagens TPB! Man har nog helt enkelt inte gjort så stora ansträngningar pga problemet att samordna aktioner mot andra länder/företag vars tjänster man utnyttjar. Det är uppenbart att du har en övertro på teknik och smarta lösningar för att komma undan lagen, motsvarande hade samtliga 4 personer bakom TPB, innan de blev fällda och fick sitta i fängelse och med dryga böter.

   Så länge det finns ett centraliserat nätverk så går det alltid att hitta på motåtgärder. Om du kopplar upp en direktförbindelse via egen kabel till någon så blir det förstås svårare. Men ingenting är omöjligt.

   • NTP, TPB sitter i en virtuell maskin i molnet. Det finns inte längre en fysisk plats att ta ned.

    Eller, omvänt – TPB är inte längre ett centraliserat nätverk, och har inte varit det på flera år. Ha så kul i att ta ned det. Jag kommer skratta hånfullt varje gång du försöker.

    Neij kommer snart att ha avtjänat sitt straff och därmed vara en fri man igen. Han, liksom de andra, kommer aldrig betala av ett öre av den skuld de är skyldiga – helt enkelt för att de aldrig kommer kunna betala av skulderna. Skulle vara kul att se Sunde i lyxfällan om några år, det skulle definitivt vara något. 😀

    • Dina datorkunskaper verkar vara högst begränsade. Självklart finns det hårdvara eller tjänst att ta ner även om man använder sig av molntjänster.

     Det är bara att spåra vem som levererar molntjänsten till den kriminella aktören och kräva att de upphör med sin leverans, alternativt vite, ta ner hårdvaran osv. Det är pinsamt att du inte förstår hur molnet fungerar. Även virtuella maskiner körs givetvis på fysisk hårdvara.

     Det är komiskt att se när pirater skriver på liknande sätt som du, man påvisar ännu en gång att man vare sig förstår teknik eller juridik. Man tror att man kan allt om allting baserat på att man vet hur man drar ner piratkopior från nätet.

     • NTP, du har extremt dålig koll på hur molnet fungerar verkar det som.

      https://torrentfreak.com/pirate-bay-moves-to-the-cloud-becomes-raid-proof-121017/

      Som sagt, jag skrattar hånfullt. Lycka till med att få hela världen att inte ge en safe harbor till TPB. 🙂

     • ”In addition The Pirate Bay now believes it’s more raid proof. ”

      Dom låter lite mer försiktiga än du Per 🙂

      Folk som kan sina saker tenderar trots allt att vara lite mer försiktiga i sina uttalanden, väl medvetna om att trots de bästa intentioner så kan väldigt mycket ändå gå fel.

     • @wertigon, du lyckas vantolka allt du läser. Det går givetvis att slå ut deras verksamhet om man verkligen vill. Bara att följa trafiken. Routern, lastbalanseraren, lagringstjänsten. Flyttar de runt till andra leverantörer så går man på dem också plus att man stämmer skiten ur alla som säljer tjänster till dem. Bra också att man själva hjälper till med tips om hur man stänger ner:

      ”They have to be quick about it too, if the servers have been out of communication with the load balancer for 8 hours they automatically shut down. When the servers are booted up, access is only granted to those who have the encryption password,”

      Bra, då ser vi till att bryta kontakten under 8 timmar. Sen blockerar vi trafiken till servrarna så att de inte ens kan mata in något krypterat lösenord. Borta. Givetvis finns det massor av olika sätt att stänga ner, blockera osv. om man verkligen vill. Facit visar att deras övertro på att tekniken ska skydda dem från lagen inte har fungerat, de har hamnat på kåken alla fyra och flera av dem kommer sannolikt att åka på flera vändor senare om de fortsätter med sin drift, vlket jag tror att de gör även idag. Men det är ju dumt att göra sig beroende av TPB för att säkra en ny fängelseperiod så man kan ju göra som Gotte och syssla med grova dataintrång m.m. också.

     • NTP: Låt oss säga att trafiken leder till Amazons molntjänst. Vad ska du göra då? Hålla Amazon ansvariga för den trafik som färdas på deras vägar? Vad blir nästa steg – hålla vägverket ansvariga för alla smitolyckor som sker?

      Låt oss säga att trafiken leder till Ryssland. Du menar då att det är hur enkelt som helst att ta ner ryska molntjänster för amerikanska storföretag? Hurdå?

      Nej du, TPB kommer förmodligen aldrig gå att ta ner igen förrens någon försöker montera ner hela internet. Och händer det är decentralisationen ett faktum ändå. 🙂

     • @wertigon

      ”NTP: Låt oss säga att trafiken leder till Amazons molntjänst. Vad ska du göra då? Hålla Amazon ansvariga för den trafik som färdas på deras vägar?”

      Tydligt och bra exempel. Om Amazon blir varse om att TPB använder deras molntjänst för kriminella handlingar så lär det vara utanför användaravtalet och de kommer sannolikt att säga upp avtalet med oberoende verkan. Precis så som det ska vara.

     • @ntp/urban

      Tror knappast att tpb finns pa ip adressen som ar lankat i dns. Klart man har proxy i bakgrunden. Tar 2 sekunder att konfigurera i apache. Lar vara ganska svart att spara slutdestinationen om det ar konfigurerat ratt. Da kan enbart proxyn tas ner, och det tar nagra minutet att skapa ett nytt aws konto t.ex. Sa har de satt upp strukturen ratt, sa vet inte cloud providern om att de hostar tpb, och ingen kan spara det heller, utan att bryta mot lagen sjalva.

     • @YesToPP

      Det är inga problem att spåra trafiken via TPB:s DNS om man så vill. Även om det används en proxy och liknande vidarekopplingar så kan man via trafikanalys följa vart trafiken tar vägen. Det skulle inte förvåna mig om man redan har gjort det här och har järnkoll på vilka servrar/tjänster som är inblandade, men att man väntar på något politiskt beslut eller startsignalen för en samordnad attack med alla inblandade polismyndigheter, ungefär som man gör med stora tillslag mot barnporrsajter eller knarkhandlare. Man gjorde ju helt nyligen ett stort tillslag mot Tor-servrar som exempel.

      De kriminella går inte säkra genom att dölja sina förehavanden via olika tekniska åtgärder. Det kanske ser ut som att man döljer sig på ett smart sätt men för de som verkligen försöker spåra trafiken så är det oerhört lätt om man får tillgång till olika delar av nätverket. En sajt som TPB lämnar givetvis mycket tydliga trafikmönster från DNS och via alla inblandade noder, oavsett om man använder sig av molntjänster eller annat. De som inte inser detta är mycket dåligt insatta i tekniken och går på vad andra skriver, typ på TorrentFreak med uttalanden om att TPB går säkert från tillslag i och med molnteknik, vilket är rent trams. Jag antar att du själv inte är speciellt tekniskt bevandrad eftersom du är av en liknande uppfattning. Du kanske skulle läsa lite om datorteknik på nätet eller kanske gå någon grundläggande kurs på högskolan?

     • @ntp/urban

      Inga problem att spara traffiken till tpb via dns aven om proxies anvands sager du. Nu visar du hur lite du vet om natverk igen. Jag kan satta upp en site som du garanterat inte kan spara utan att forst komma at serverns shell och dess loggar.

      Allt den extera varlden ser, ar min publika socket pa min proxy diverter.

      Ditt pastaende att dns pa nagot magiskt satt visar all noder inblandad i traffiken ar skrattretande.

      Vet du ens hur en dns funkar? Vet du hur din host fil funkar?

      LOL

     • @YesToPP

      Allt går givetvis att spåra men det är inget man kan göra hemifrån. Polisen kan få tillgång till de data som behövs och via trafikanslys kan man se vart trafiken leds vidare.

      En murare vet allt om hur man fogar ihop block till en mur men vet inget eller väldigt lite om hur man bygger en katedral. Du är datorteknikens murare som bara förstår så långt du ser och förstår ifrån ditt grodperspektiv. Det är sådana som du som åker dit för it-relaterad brottslighet, just för att ni inte kan förstå de större sammanhangen, ni kan bara tänka i era begränsade termer motsvarande murstenar och murbruk för muraren.

     • @ntp/urban

      ”Polisen kan få tillgång till de data som behövs och via trafikanslys kan man se vart trafiken leds vidare”

      Detta forutsatt att proxyn befinner sig i ett land som har avtal som tillater detta. I manga lander ar det aven svart att fa ut data/tillgang till servern, da INGET upphovsrattsskyddat materiel finns sparat pa servern. Bara for att polisen vill titta pa en server eller traffikdata, sa betyder detta inte att de med automatik far det. De flesta stallen kraver ett domstolbeslut som tillater intranget.

      Skulle polisen fa for sig att forsoka fa ett domstolbeslut att installera en sniffer i natverket, sa lar det kunna ta hus i helvete Detta da man far tillgang till allas traffik i den kabeln som sniffas i natverket (inklusive icke misstanktas traffik), da detta ar nagot som i t.ex. USA och manga andra lander direkt bryter mot konstitutionen lar de inte fa igenom detta. Varfor tror du NSA ar knadjupt i skiten nu efter Snowdens publisering av NSAs brott.

      Plus, vi vet alla att det forsta polisen gor vid en raid dar de kan beslagta fysiska servrar, sa ar det att dra kontakten, och vips sa ar alla loggar/konfigureringar etc long gone. Vad ska de titta pa nu? Sina tummar medans de rullar dom? LOL

      ”kräva att de upphör med sin leverans, alternativt vite, ta ner hårdvaran osv. Det är pinsamt att du inte förstår hur molnet fungerar. Även virtuella maskiner körs givetvis på fysisk hårdvara.”

      Det pinsamma ar att du i denna mening visar en klar oforstaelse hur molnet funkar. Ta ner hardvaran??? Jo, visst. Skulle inte tro det. Du foresprakar att anvanda en atombomb for att doda en fluga. LOL Om du forstat hur molnet funkar, sa hade du forstatt varfor ditt uttalande ar sa skrattretande. Vet du vad en cluster ar? Let’s just leave it at that.

      ”Jag antar att du själv inte är speciellt tekniskt bevandrad eftersom du är av en liknande uppfattning. Du kanske skulle läsa lite om datorteknik på nätet eller kanske gå någon grundläggande kurs på högskolan?”

      Jag har ju bevisat gang pa gang att det ar du som inte har en aning om vad du pratar om nar du oppnar munnen och borjar babbla om teknologi du inte har ens de banalaste kunskaper om. Detta har som sagt bevisats gang pa gang av bade mig och Scary. Bade har och pa Christians blogg.

      Jag har som sagt universitetsgrad pa min utbildning, och flera decenniers erfarenhet av IT. Jag borjade redan pa tiden da ABC80 var en av arbetshastarna i svenskarnas hem. Jag arbetar som system/natverk/databas administrator, och kan bevisa kunskaper om utmanad till det.

      ”TPB lämnar givetvis mycket tydliga trafikmönster från DNS”

      Trafikmonster fran DNS? Vad babblar du om? Det finns ETT monster (om man nu ens kan kalla det detta), och det ar den 1 to 1 mappning som man har till en host. Om du anvander proxy vid hosten som DNS pekar pa, sa ar det INGET som DNS vet om. DNS bryr sig inte ens, da DNS har gjort sitt jobb. Du vet val att man inte ens behover DNS for att kommunicera pa ett natverk. Inte ens om du gor en trace route sa ser du langre an proxyn.

      ”Man spårar först upp vilken leverantör det är och i samarbete med denna fryser man den virtuella maskinen som sen levereras till polisen för undersökning.”

      LOL Jo, det skulle gora vilken nytta? Om man nu anvander aws, sa lar de inte kunna gora mycket med kopian av den virtuella maskinen. For att ha access till en ec2 instans, sa behover man en privat nyckel. Denna har endast agaren, och den kan INTE aterskapas eller knackas med brute force.

      Jag kanner till en av Scene servrarna som temporart hamnade hos polisen, och de var helt enkelt tvingade att lamna tillbaka servern da de inte kunde komma in i operativsystemet eller lasa diskarna. Och detta var en maskin med TB’s av upphovsrattsskyddat material pa. Men da man inte kunde bevisa det genom att titta pa diskarna, sa hade de inga bevis, sa deras hander var bundna.

      Sa, aven om polisen far tag i hardvara/image av en server, sa betyder inte det att de kan 1. beslagta hardvaran langre an vad som kan anses vara acceptabelt for att kunna bevisa brott. 2. overhuvudtaget kunna lasa innehallet pa diskarna/imagen.

      ”Den som vill köra virtuella maskiner måste ju hyra in en tjänst för detta, vi kan räkna med att det blir svårare och svårare att hyra sådana tjänster”

      Det lar snarare bli enklare att skaffa molntjanster. Och skulle staten borja lagga sig i och krava en massa saker som kommer att stalla till mer problem for ett molnforetag an vad som foretaget anser ansvarligt, sa lar foretaget helt sonika flytta hela operationen till annat land. Da kan polisen sta dar och se dumma ut. Data center ploppar upp overallt nu for tiden. Kan tanka mig att Island eller Antigua om de vill, kan bli ett ledande land for molnverksamhet om utvecklingen fortsatter i samma riktning.

      ”Virtuella maskiner eller fysiska, ingen praktisk skillnad ”

      LOOOOOOL

    • @ntp/urban

     Hur skulle ett tillslag hos en cloud provider sa som aws ga till?

     For det forsta sa kan man inte ta nagon server da det inte gar att saga med sakerhet var i clustern som den/de virtuella maskinerna finns.

     Sure, de kan avsluta en anvandares konto, men det tar nagra minuter att skapa ett nytt och snurra upp ett par nya instanser. Sedan ar det bara att peka till den nya ipn fran det sista hoppet i sin proxy kedja.

     om man inte ar helt rudis, sa har man backups pa allt pa helt andra servrar/services.

     Om jag har haveri pa nagon av mina virtuella maskiner, sa bryr jag mig inte sa mycket, utan snurrar upp en ny pa ett par minuter. Jag behover ofta inte ens bry mig om att aterskapa forlorad data, da jag har allt pa iscsi targets, vilket aven har snapshots som kan bli promotade nar som helst att ta over fran en skadad volym.

     Detta ar vanlig virtuel infrastruktur, och gor att man utan problem kan dra igang en kopia av sin maskin var som helst pa ett par minuter om man kondigurerat allt ratt. Kvittar om barebone ar hyper-v, vmware vSphere, Xen eller virtualbox.

     Sa, att tpb existerar pa internet som virtuella maskiner, betyder att den ar valdigt saker ifran att nagonsin bli nertagen utan mojlighet att dra upp nya maskiner innan dagen ar slut.

     Till och med jag kan satta upp en kopia av tpb som jag nar som helst kan fa inkluderad i den virtuella clustern.

     • Tillslaget kan göras på många olika sätt.

      Man spårar först upp vilken leverantör det är och i samarbete med denna fryser man den virtuella maskinen som sen levereras till polisen för undersökning. Samarbetar leverantören inte? Ja då får man väl ta ner servrarna. Eller stämma skiten ur dem.

      Den som vill köra virtuella maskiner måste ju hyra in en tjänst för detta, vi kan räkna med att det blir svårare och svårare att hyra sådana tjänster och att det ställs avtalsvillkor i form av att man inte får bryta mot upphovsrättsliga lagar via användningen av tjänsten. Efter anmälan, typ TPB använder tjänst X, så får leverantören av tjänst X upphöra direkt med leveransen och kanske stämma TPB i sin tur för att de gått utanför avtalet. TPB måste då välja en annan leverantör. Kanske har de redan en eller ett par backuper, ja då går man på dem också. Till slut återstår inget annat än att man måste sätta upp egna servrar någonstans, varpå man gör ett tillslag mot dessa osv.

      Virtuella maskiner eller fysiska, ingen praktisk skillnad annat än att man möjligen får lägga ner lite mer jobb för att spåra upp vilka som levererar tjänsterna så att man kan slå ut piraternas konton, säkra bevis, eller bara tvinga dem att byta leverantör. Det är så man får gå tillväga, alternativt går man ännu lite längre blockeringsvägen, jag tror att man måste göra det så småningom.

 3. @nejtillpirater:

  Dom enda du försvarar egentligen är multimiljonärerna i film och musikbranchen (ej artisterna ) som blir ännu rikare. Hela systemet är ju egetligen korrupt och genomruttet från början till slut.

  • Exakt vad är det som är korrupt och ruttet?

   Jag försvarar upphovsrätten oavsett om det gäller skapare som gör precis allt själva eller om de tar hjälp av andra enligt helt frivilliga avtal. Utan upphovsrätten så kan ju vilka företag som helst profitera på skaparnas verk.

   • NTP, det är ingen sansad människa som på allvar förespråkat ett regelrätt avskaffande av upphovsrätten. Till och med PP la ju ner avskaffande till förmån för reform.

    Piratpartiet vill ändra upphovsrätten så att det blir tillåtet att kopiera men otillåtet att tjäna pengar på andra personers upphovsrättsskyddade verk. PPs upphovsrätt ger precis lika stort skydd mot företag som upphovsmän har idag. I vissa fall större, till och med, då man slipper kolla vem som kopierade vad utan lov, och istället tittar på ”tjänar man pengar på detta?” och ”Finns det ett bindande avtal som tillåter företaget att tjäna pengar på detta?”

    • PP har ett feltänk här. Utnyttjar man ett verk så ska man ersätta upphovsmannen om produkten inte har släppts fri på frivillig basis.

     Är det OK för mig att gå in på Ica och äta mig mätt, givet att jag inte driver detta i företagsform och tjänar pengar?

     Om jag äter upp varor inne på Ica så syns detta på deras resultat, negativt.

     Om du kopierar en film utan att betala så syns även detta på upphovsmannens resultat, indirekt via filmbolagets försämrade resultat.

     Det är i grunden samma sak, utnyttjar man en vara, en tjänst osv. så ska man betala om varan, tjänsten osv inte har skänkts bort gratis på frivillig basis. Snyltar man till sig detta (äta på Ica eller piratkopiera) så märks detta negativt ekonomiskt för den drabbade parten. Det är inte svårare än så!

     Gör om gör rätt!

     • Jag hör att du anser att folkbibilioteken är en styggelse och att man borde stänga hela bunten, NTP. Där kan man ju också få tag på kultur helt gratis och utnyttja verken utan att betala någonting alls. Förhärdade brottsplatser alltså, fy fan…

      Och nej, biblioteksersättningen är inte skälig ersättning för upphovsmännen utan ett svenskt kulturbidrag som betalas ut till svenska författare baserat på deras popularitet.

      Så enligt din egen logik är du således också emot folkbiblioteket, att kompisar lånar ut kultur som de gillar till andra kompisar och att kunskap endast skall vara förbehållet de rika – fattiglappar göra sig icke besvär. Speciellt inte studenter och andra personer som har det svårt ekonomiskt.

     • Ni får bestämma er. Är det en vara eller en tjänst som sålts? Om det är en vara så gäller äganderätten, dvs äganderätten övergår till köparen som sen får göra vad denne vill med varan. Om det är en tjänst som sålts så är det vanliga principer med konkurrens i näringslivet som ska följas. Allting annat är monopolism.

     • @wertigon

      Jag är inte emot lagliga avtal i form av helt vanliga bibliotek, en verksamhet som påverkar författarna marginellt mot vad motsvarande olagliga piratkopiering kan göra.

     • NTP, det existerar inga avtal mellan upphovsman och bibliotek.

      Faktum är att det inte ens är frivilligt att välja huruvida man vill vara utlåningsbar på ett bibliotek, eller inte idag. Det bestämmer biblioteken helt själva.

      Så jo, enligt din logik är du mot folkbibliotek. Det går nämligen inte att vara för dem enligt de argument du framför.

     • @wertigon

      Du vill gärna få mig att säga att jag är emot dagens bibliotek va? För att det ska passa in i era vanföreställningar.

      1. Bibliotekens verksamhet är laglig, man följer bibliotekslagen. Man kan inte sprida verk hur som helst utan det handlar om ett fåtal exemplar som kan vara utlånade till allmänheten. Ser man till påverkan på författarnas inkomstmöjligheter, jämfört med vad de kan få in via bokförlagen, så är påverkan minimal.

      2. När det gäller elektroniska böcker så får man in mer ersättning eftersom man då inte har en fysisk begränsning utan i teorin kan låna ut samtliga böcker till alla i landet samtidigt. Men ju fler som lånar, ju större påverkan får detta på upphovsmännens inkomstmöjligheter, alltså utgår här ersättning enligt avtal per utlånad bok, vilket är helt rimligt. Detta har blivit väldigt dyrt för vissa bibliotek, speciellt för populära böcker som den om Zlatan. Principen är helt rätt men prissättningen kan alltid diskuteras och avtalen förhandlas ju om regelbundet.

      Det finns inga rationella skäl att vara emot biblioteksverksksamheten enligt bibliotekslagen och enligt avtal med de som levererar eböcker till biblioteken. Lagligt, ersättning, begränsning i utlånandet så att man inte skadar författarnas inkomstmöjligheter för mycket.

      Givetvis är denna verksamhet helt väsensskild från den som baseras sig på piratkopiering och spridning av miljontals kopior utan att författaren får ett enda rött öre för utnyttjandet av verket. Dels får piraterna ta del av verket utan att betala – snylteri på de som betalar – dels tjänar helt fel aktörer pengar på utnyttjandet av verken, nämligen de som driver pirattjänster likt TPB (oftast reklambaserade), reklamföretagen, ISP:er, hårddisktillverkare osv. Kassettskatten täcker upp en del men bäst före har gått ut eftersom den på papperet täcker upp för den lagliga privatkopieringen, något som nästan inte finns längre, medan den olagliga piratkopieringen, säkert 100 eller 1000 ggr mer i om fattning än privatkopieringen, inte kompenseras för alls.

     • NTP, det du missar är att biblioteken och fildelningen fyller samma funktion.

      För övrigt så kostar det idag 35 kr per utlånad e-bok. Det finns pocketböcker som idag kostar 40 kr i handeln – helt nya. När det är billigare att trycka upp och ge bort böcker gratis än att låna ut dem, då vet man att något är allvarligt fel.

     • @wertigon

      ”NTP, det du missar är att biblioteken och fildelningen fyller samma funktion.”

      Absolut inte. Det enda är ett lagligt sätt att ge allmänheten tillgång till litteratur, inte allt men så mycket så att man har att läsa bra böcker gratis under hela livet. Fildelningen handlar om lagbrott, för egen vinning (slippa betala) och för de stora aktörer som TPB, Bahnhof osv. som tjänar grova pengar på att hjälpa till med detta på olika sätt.

      ”För övrigt så kostar det idag 35 kr per utlånad e-bok. Det finns pocketböcker som idag kostar 40 kr i handeln – helt nya. När det är billigare att trycka upp och ge bort böcker gratis än att låna ut dem, då vet man att något är allvarligt fel.”

      Det är inte ett fel. Om man tar med bekvämlighetsfaktorn, att beställa en bok rakt in i mobilen eller datorn, kontra att leta upp en butik/bokhandel som har exakt den bok man vill ha så kan det vara motiverat att det är dyrare i elektroniskt format. Men om det så hade kostat bara 10kr per utlånad e-bok så hade det också varit fel eftersom endast gratis duger för de som stjäl.

     • NTP, så ditt enda försvar är att det ena är lagligt och det andra inte?

      Bra, då kommer du inte klaga när fildelningen legaliseras då, sweet 😀

     • @wertigon

      ”NTP, så ditt enda försvar är att det ena är lagligt och det andra inte?”

      Det är klart att det är oerhört väsentligt vad som är lagligt eller inte. Det som förbjuds i lag är ju sådant som kränker eller skadar andra människor. Men för dig är egen vinning viktigare än andras rättigheter, eller hur? Håll dig till lagen eftersom du inte är kapabel att förstå juridik, mänskliga rättigheter, eller ens teknik. Lita på att har lagstiftarna läst på och förstått bättre än du någonsin kommer att göra.

     • För mig är inte egen vinning viktigare än andras rättigheter. Däremot är det så att idag värderas inte mina rättigheter alls. Och om mina rättigheter inte värderas, varför ska jag bry mig om andras?

     • @wertigon

      ”För mig är inte egen vinning viktigare än andras rättigheter. Däremot är det så att idag värderas inte mina rättigheter alls. Och om mina rättigheter inte värderas, varför ska jag bry mig om andras?”

      Vilka är dessa rättigheter som du anser att du har och som inte värderas?

     • Rätten till frukterna av andras arbete?

     • ”Vilka är dessa rättigheter som du anser att du har och som inte värderas?”

      Mahanda aganderatten? Upphovsratten ar ju en inskrankning av denna ratt, sa i min mening sa verkar det uppenbart att det ar denna rattinghet han talar om.

     • Äganderätt och upphovsrätt är två olika saker. Bägge existerar parallellt och skall givetvis respekteras. Äganderätten ger dig heller inte något frikort vad gäller andra lagar, du får helt enkelt inte göra vad du vill med din egendom om detta innebär ett lagbrott. Enkla exempel är att om du mördar någon så är det helt oväsentligt om det var din egen kniv (äganderätten) eller om du lånat eller hyrt denna kniv. Du får heller inte odla knark på din egen mark eller måla svastikor på din egen bil och köra omkring med. Du får inte spänna din egen pianotråd över cykelbanan så att cyklister skadas och hävda att det är OK pga äganderätten till denna pianotråd. Du får inte trycka falska sedlar med egen skrivare, eget papper och eget bläck.

      Så vad är det för rättigheter wertigon anser sig ha och som kränks?

      Sen anser wertigon att man har rätt att kränka andras rättigheter om ens egna rättigheter kränks. Det har man givetvis inte, ett mycket omoget och ansvarslöst ställningstagande och som dessutom bygger på vanföreställningar om vilka rättigheter medborgarna har.

     • Få se.

      Konsumenträtten pissas det på hela tiden. De stora företagen vill helst avskaffa den som kan ses i ex. SOPA, PIPA, TTIP, ACTA, TPP, men redan nu får mina rättigheter som konsument stå vid sidan av för att blidka storföretagen.

      Rätten till ett privatliv respekteras inte heller. De flesta är dessutom överrens om att vi idag inte längre har möjligheten till ett digitalt privatliv.

      Rätten till yttrandefrihet håller på att bli kraftigt inskränkt. Det finns redan skräckexempel.

      Detta är grundläggande rättigheter som en modern demokrati bygger på. Demokratin baseras inte på upphovsrätt – det är en sekundär rätt framför yttrandefrihet och rätten till ett privatliv.

      Måste man välja mellan grundläggande rättigheter och upphovsrätt så är det upphovsrätten som måste ge vika. Så enkelt är det.

  • Om jag skapar ett verk är det jag som äger rättigheterna till detta, inte någon multimiljonär eller något storföretag. Multimiljonären/storföretaget har inget alls att komma med med mindre än att jag ger min tillåtelse.

   Det är den rätten piraterna vill ta ifrån skaparna.

   Men om någon pirat/PP-anhängare lyckas övertyga mig om något annat så är jag såklart inte sämre än att jag kan ändra mig. Men än så länge har ingen varit ens i närheten av att övertyga mig.

   • Nej, inte alls.

    Du kommer under PPs förslag till upphovsrätt fortfarande ha kvar samma rättighet att:

    1. Publicera eller inte publicera
    2. OM du väljer att publicera har du rätt till alla intäkter som tjänas på ditt verk, 100%.

    Så, istället för att det är en laglig mekanism – så blir det en ekonomisk mekanism som hindrar att du som upphovsman blir utsatt för rovdrift.

    Skulle du vara villig att skapa en piratsida där alla reklamintäkter tillfaller någon annan än den som driver sidan? Inte? Inte jag heller. Vet inte en enda som skulle det, faktiskt.

    • Viktigt att poängtera är att ideella upphovsrätten fortfarande ska gälla. Dvs det ska ej vara tillåtet att plagiera verk eller förfalska identiteter och på så vis tjäna pengar på andras verk. Så länge folk inte plagierar så är det rätt personer som får credit för det som fildelas och efterfrågan på deras arbetskraft kan då öka.

     • Precis. Viktigt att poängtera här också är att det kommer bli ganska trivialt att bevisa att pengar har tjänats på upphovsrättsskyddade verk, och därmed för rättighetsinnehavarna att få ersättningen för pengarna.

      Idag är det i stort sett omöjligt att bevisa att en någott är piratkopierat. Det finns instanser där man kan ha gjort ex en Bluray-rip helt lagligt för att ha med på den portabla hårddisken till sommarstugan. Man får också kopiera ett original och ge till brorsan eller polaren eller annan närstående. En sådan kopia är oigenkännlig mot en olaglig kopia.

      Om man som grundprincip istället har att ”alla intäkter som går att härleda till ett verk tillfaller upphovsmannen” så slås benen undan på piratkopieringen. Helt plötsligt blir det väldigt dyrt att tjäna pengar på upphovsrättsskyddade verk utan lov. Så, upphovsmannen skyddas från rovdrift och gemene man skyddas från storföretagen. Win-win.

      Eller du kanske kommer nu och säger ”Men hur ska storföretagen få betaaaaaaaalt”…?

     • @wertigon

      ”Om man som grundprincip istället har att ”alla intäkter som går att härleda till ett verk tillfaller upphovsmannen” så slås benen undan på piratkopieringen. Helt plötsligt blir det väldigt dyrt att tjäna pengar på upphovsrättsskyddade verk utan lov. Så, upphovsmannen skyddas från rovdrift och gemene man skyddas från storföretagen. Win-win.”

      Hur ska du ha det, är du för eller emot tjänster som TPB? Tjänster som faktiskt profiterar på upphovsmännens verk utan att ersätta dem.

      Och det är klart att du vill ändra från ”materiella intressen” till ”intäkter” så att det ska passa era snyltarfasoner. Det är givetvis materiella intressen även då enskilda pirater tittar på filmerna, lyssnar på musiken osv som de stulit kopior av istället för att ersätta upphovsmännen för utnyttjandet. Men den självklarheten vill du blunda för genom att prata om ”intäkter”…

     • NTP, TPB utan reklam har jag inget emot alls. Då skulle man kanske till och med kunna köra en sådan tjänst på statsbiblioteket och låta biblioteken ha seed-farmar. Det är ett väldigt billigt sätt att tillhandahålla kultur för gemene man.

      TPB med reklam tjänar pengar på upphovsmännens verk dock, det är helt sant. Men om det är priset man får betala för att slippa kriminalisera en hel ungdomsgeneration är jag för att den typen av verksamhet fortsätter vara olaglig.

      Slutligen måste du inse att det finns tusentals exempel därute på hur upphovsrätten används av storföretagen för att rövknulla artisterna bakifrån med ett skrovligt kvastskaft. Detta är väldokumenterat. PPs upphovsrätt ökar artisternas rätt gentemot skivbolagen.

     • @wertigon

      Eftersom artister/upphovsmän FRIVILLIGT lierar sig med ”upphovsrättsindustrin” så kan de per definition inte rövknullas av denna.

      De verkliga rövknullarna är piraterna.

      PP:s lösning gör läget ännu värre för upphovsmännen, det försvagar deras möjligheter att få ersättning då andra utnyttjar deras verk.

      Kultur finns i överflöd men det finns ingen allmän rättighet i att den ska vara gratis utan precis som det står i UDHR/Europakonventionen så ska man värna om upphovsmännens materiella intressen, vilket omfattar att få ersättning då verkens innehåll utnyttjas.

      Ingen har kriminaliserat en hel ungdomsgeneration, kriminaliseringen görs av de som begår brotten. Snatterilagen har inte heller kriminaliserat en hel ungdomsgeneration, det görs av varje enskild snattare som snattar.

      PP driver politik mot ansvarslöshet, det är alltid någon annan som ska betala eller göras ansvarig. Medborgarna ska kunna göra i stort sett vad som helst på andras bekostnad, helst även under total anonymitet. Det blir ett samhälle där kränkarna gynnas på de kränktas bekostnad. Fy fan!

     • PPs upphovsrätt minskar upphovsmännens makt gentemot konsumenterna. Det är väldigt sant.

      Men det är inte konsumenterna som är problemet. Det har det aldrig varit. Det är storföretagen. Upphovsrätten finns till för att skydda upphovsmannen från kommersiell exploatering. Fildelningen är inte kommersiell exploatering eftersom det är konsumenter som delar det de tycker är bra.

      De enda som förlorar på PPs upphovsrätt är storföretagen. Alla andra vinner på det.

     • @wertigon

      ”Fildelningen är inte kommersiell exploatering eftersom det är konsumenter som delar det de tycker är bra.”

      I den större skalan är det kommersiell exploatering eftersom piratkopieringen minskar upphovsmännens intäkter, de får inte betalt för utnyttjandet av verken som görs av varje enskild pirat.

      I förlängningen skulle PP:s modell innebära att det inte går att ta betalt alls, när någon väl har skapat ett verk så går det inte att sälja kopior eller tillgång för så fort någon får tag i detta så kan det börja delas ut till hela världen. Detta innebär att det heller inte finns några kommersiella intressen. Laglig konkurrens via företag är meningslös om man ska konkurrera med gratis. Idag är ”konkurrensen” illegal, den hålls ändå tillbaka något av detta. Görs den legal så är detta döden för musik och filmindustrin. Utbudet av ny musik och film kommer att rasa. Piraterna dödar kulturen!

      Enligt en del undersökningar så har utbudet redan börjat minska. De som tjänar pengar blir färre och färre, det är främst de stora artisterna längst upp på topplistorna, de som redan är kända. Övriga har det mycket knaggligt. Utan piratkopieringen skulle fler kunna leva på sitt skapande och utbudet skulle bli större.

     • NTP, den verksamhet som bedrivs av fildelarna är ungefär lika kommersiell som de som lagar mat i sina egna kök.

      Konsekvenserna av att vi har folk som lagar mat i sina egna kök är att restauranger missar en massa inkomster. Fatta hur mycket pengar de skulle tjäna om alla åt mat ute jämt.

      Men det betyder inte att hemmamatlagningen är kommersiell. På samma sätt är inte fildelningen kommersiell. Kommersiell är i syfte att tjäna pengar, direkt eller indirekt. Fildelning drar inte in några pengar alls.

     • @wertigon

      Jämförelsen med att laga mat hemma eller äta ute är bara delvis relevant.

      Förlorar restaurangen pengar om man äter hemma? Första valet är om man ska äta hemma eller ute. Restaurangerna konkurrerar bara med andra restauranger och för de kunder som redan bestämt sig för att äta ute.

      Vad gäller spela hemma så är det fullt lagligt att spela och sjunga hemma i köket eller vardagsrummet, oavsett om det är din egenhändigt komponerade låt eller en låt av en toppartist. Vet du inte det efter alla långa diskussioner om detta?

      Förlorar någon pengar om du spelar hemma i köket? Inte mer än i fallet äta ute eller hemma. Du spelar hemma i köket i stället för att gå på konsert.

      Kort sagt, exakt samma läge råder om du jämför laga mat hemma eller restaurang, kontra spela hemma eller gå på konsert. Bägge är fullt lagliga, någon förlorar lika mycket eller lite eftersom det bara handlar om att fixa allt själv hemma eller betala för färdig mat eller en konsert som någon annan håller i.

      Nu kommer jag till den delen som INTE går att jämföra. En upphovsrättsskyddad låt man köper via en CD eller på annat sätt är ett fixerat framträdande, alltså som om du efter en konsert tar del av framförandet. Detta ska man betala för. Det är en service som tekniken medger, då man tidigare var hänvisad till att gå på livekonserter (eller teater istället för att se en film). Det kostar pengar att ta fram originalet, det fixerade framträdandet, alltså måste man betala för en kopia (eller så väljer man att inte ta del av framträdandet).

      Här finns det ingen motsvarighet i exemplet laga mat hemma eller restaurang. Mat på restaurang är inget framträdande, det är en maträtt, en färdig produkt man vill åt.

      Återigen visar du och gurra på er okunnighet om upphovsrätten, speciellt när det kommer till de närstående rättigheterna och fixerade framträdanden.

      Är inte fildelningen kommersiell för att inga pengar dras in? Det är ju det som är problemet. När ni pirater lyssnar på en låt eller tittar på en film så tar ni del av fixerade framträdanden, som att ni går på konsert eller teater, detta ska man betala för och gör man inte det så motsvarar det en inkomstförlust eftersom ni har fått en upplevelse utan att betala för den. Vill ni inte ha upplevelsen så slipper ni betala men problemet är ju just att ni faktiskt får upplevelsen men utan att betala. Precis som att smita in på en livekonsert, på bio eller på teater. Andra får betala för exakt samma upplevelse, ni smiter undan, vilket både är snyltarfasoner i dagligt tal men även ett lagbrott.

      Livekonserter, bio och teater är kommersiell verksamhet, eller hur? Men då någon smiter in på konsert, bio eller teater så är det helt plötsligt inte längre kommersiellt? Inser du inte själv hur korkat ni resonerar?

    • Varför skulle jag vilja skapa en ”piratsida”?!?

     • Exemplet var hypotetiskt. Säg så här då: skulle du vilja sätta upp en sida som gav intäkter, där det var 95% sannolikhet att du måste ge bort vartenda öre av dessa intäkter?

      Jag vet mycket väl att du inte vill sätta upp en piratsida alldeles oavsett. Men för de som inte är så nogräknade tror jag nog att ovanstående skulle få dem att tänka till betydligt mer.

      Du måste börja tänka som piraterna för att förstå vad som driver dem, och förstår du vad som driver dem kommer du ganska snart se att dagens upphovsrätt och upphovsrättstänk är helt och hållet föråldrat.

     • @wertigon

      ”Du måste börja tänka som piraterna för att förstå vad som driver dem, och förstår du vad som driver dem kommer du ganska snart se att dagens upphovsrätt och upphovsrättstänk är helt och hållet föråldrat.”

      Nej, jag förstår redan vad som driver pirater. Girighet, hänsynslöshet och ansvarslöshet.

     • NTP, om det är din bild av dina meningsmotståndare så är det bara att konstatera att du helt och hållet missat vad debatten handlat om.

      Det är inte en fråga om gratis vs betalt. Det har det aldrig varit.

     • @wertigon

      ”Det är inte en fråga om gratis vs betalt. Det har det aldrig varit.”

      Jo, det är precis så det är i praktiken. Ni pirater vill inte betala för er, detta är konsekvensen av era egna personliga handlingar. Ni vill ha varan men utan att betala, ni stjäl då kopior (begår brott mot upphovsrättslagen). Du kan inte få det till något annat, vilka krystade förklaringar du än försöker dig på. Om det hade varit så att ni hade AVSTÅTT helt från produkterna så hade era förklaringar kunnat vara trovärdiga men så är det ju inte så allt kokar ändå ner till att ni vill ha varan men utan att betala ärligt och lagligt.

     • NTP, nej. Det handlar inte om gratis, och kan du inte acceptera detta grundläggande faktum så är all fortsatt diskussion meningslös. Gratis är endast ett temporärt sidospår som kommer försvinna allt eftersom tekniken och affärsmodellerna utvecklas.

      Sluta leva i 90-talet!

     • @wertigon

      Det kokar alltid ner till att ni inte vill betala för er, men det sitter väldigt långt inne att erkänna detta tydligen. Vill ni betala? Men så gör det då istället för att stjäla kopior.

     • NTP, nej. Det kokar ner till att piratkopian är en billigare och bättre produkt än ”originalet”. För det mesta.

      Vill du ha mina pengar? Sluta försöka sälja mig defekta produkter då – det vore ju en bra början liksom.

     • @wertigon

      ”NTP, nej. Det kokar ner till att piratkopian är en billigare och bättre produkt än ”originalet”. För det mesta.”

      Ja precis som att stöldgodset är en billigare och bättre produkt för tjuven, än den man betalar för.

     • NTP, stöldgods är inte en bättre och billigare produkt än en ny.

      Stjäl jag en cykel har jag ingen rätt att klaga över en rostig kedja, avsaknad av ringklocka eller andra defekter. Det har jag däremot om jag köper en ny. Jag har också rätt till reparationer inom två år och en massa andra trevligheter.

      Däremot är en digital piratad film bättre än en DVD, då:

      1. Man slipper all (oftast både irrelevant och helt utdaterad) reklam
      2. Man slipper oroa sig för rootkit som installeras på ens dator
      3. Man slipper oroa sig över huruvida jag kan flytta filmen till min iPad för att kunna se den på bussen

      osv. det finns helt klart typ noll incentiv att köra lagligt, och bolagen vägrar ge en prisvärda alternativ för att konsumera lagligt. Detta börjar luckras upp dock. Branchen har äntligen börjat fatta galoppen. Men fortfarande finns det rena stolpskott därute, som EAs rakt av konsumentfientliga Origin…

    • NTP, du menar alltså att göra intrång på annans privata egendom sker alltid i vinstdrivande syfte?

     Du har ju en mer än lovligt skruvad syn på vad termen kommersiell verksamhet innebär, den saken är ju klar.

     • Termen kommersiell verksamhet är ointressant men ni pirater brukar klamra er fast vid en sjuk definition av den termen som ett sista halmstrå för att motivera att piratkopiering skulle vara OK. Precis som de där usla argumenten med egen egendom, yttrandefrihet, MAFIAA etc.

      Det intressanta är aldrig vilka verktyg man använder, om man använder sin egen kropp eller via påverkan på andra, om man använder bittorrent, ftp, diskett eller fonograf. Det intressanta är alltid vilka handlingar man utför och vilka konsekvenser detta får på andra.

      Upphovsmännen har enligt gällande internationella avtal och lagar rätten till de materiella intressen som härrör från verket. Detta innebär rätten att få betalt när någon utnyttjar deras verk. En kopia av ett verk, oavsett om den ligger vinyl, som gropar i en CD, magnetiseringar på band eller hårddisk, eller annat godtyckligt format, är ett fixerat framträdande. När man spelar upp kopian så tar man del av detta fixerade framträdande och då har alltså upphovsmannen rätt till ersättning. Detta gäller helt oavsett om man leker med ord som kommersiell etc. Sen kan den nationella lagstiftningen ha alternativa ersättningssystem, exempelvis privatkopieringslagen.

      Den nationella lagstiftningen ska fungera både i teori och praktik, gör den inte det så kan inte en stat anses uppfylla internationella avtal, exempelvis Allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

      Den skruvade synen står du och gurra för här i allmänhet, men ni har väl fått den från era överstepräster på dekis (Falkvinge, fick avgå som partiledare efter fadäsen om legalisering av barnporr), (Engström, f.d. ”pirate MEP”, fick avgå pga misslyckad politik om snus, kopimismen, basinkomst och drogliberalisering), (Anna Troberg, har gjort PP till ett organ för HBTQ, sitter kvar men det är nog bara en tidsfråga innan PP somnar in eller om det blir någon slags intern strid som ger ett byte av partiledare för att ev. återgå till ”kärnfrågan”, dvs piratkoperingsfrågan och ”integriteten” som krävs för att säkra fortsatt piratkopiering utan risk för upptäckt och bestraffning). Har jag glömt någon? Kanske tokstollen Nipe, konspirationsteoreitkern Hax och hon som ville ge EU-bidrag åt rumänsk science fiction. Det finns säkert fler tokstollar längre ner i organisationen, blir mörkrädd av tanken…

     • NTP, det är du som har en helt vrickad syn på äganderätt.

      Upphovsrätten i dess nuvarande form är förlegad. Kaputt. Dysfunktionell. Det är en gammal modell som är lika föråldrad som skråväsendet. När man väl förstår detta så förstår man problemet.

      Upphovsrätt kan fungera, men inte i nuvarande form. Upphovsrätt kan fungera om man istället för att fokusera på kopiorna fokuserar på pengar/inkomster. Det är bara så det är. Hur många liv måste förstöras och hur många miljarder måste kastas i sjön innan upphovsrättslobbyn inser detta?

      Piraterna har redan vunnit. Nu väntar vi bara på att den andra sidan ska inse det. Kasta tid och pengar i sjön om du vill, jag orkar bara inte bry mig längre.

 4. För guds skull så ber jag alla antipirater som är inne här på denna bloggen att studera vad Creative Commons är. 🙂

  Men nejtillpirater kommer hata CC! 😦

  • Varför skulle jag hata CC? Det finns dock en massa olika varianter med olika villkor kopplade. Något säger mig att pirater knappast skulle acceptera alla dessa villkor utan ändå göra som man vill precis som man gör med det som är kopplat till traditionell upphovsrätt. Men nej, jag har inget emot CC alls.

   Det är f.ö. skaparen som väljer licensform, dvs oavsett vilken variant av CC skaparen väljer, eller om personen väljer traditionell upphovsrätt, så ska detta givetvis respekteras och följas i enlighet med lag. Eller ska man bara följa lagen så länge det inte uppstår en konflikt mellan lagen och sina egna giriga behov?

   • ntp:

    Om Skaparen/artisten väljer traditionell upphovsrätt så skall den lagen självklart följas (Enligt mig) Men tyvärr är det oftast RIAA ellr MPAA eller skivbolaget som sätter licenserna och vilka som skall gälla.
    Jag tycker artiserna själva få välja licensform.

    • Du talar i galen tunna. Den som är upphovsman bestämmer allt själv, om man så vill. Man kan också teckna avtal med olika parter, helt frivilliga sådana. Gillar man inte upphovsrätt så tecknar man inte kontrakt med ett vanligt skivbolag. Men de som vill ska väl få det?

     Det mesta du skriver tyder på att du inte är insatt utan går på desinformation från pirater i form av svartmålning av den bransch som skapar de alster som man sen eftertraktar så mycket att man är beredd att bryta mot lagen för att få tillgång utan att betala.

     Snacket om CC är ytterligare en bisarr vinkling. Hur kan man förorda en viss licensform när man i praktisk handling har visat att man skiter i licenser och roffar åt sig om man kan?

     • NTP, varför kan jag inte gå till Universal eller annat film/skivbolag med en CC-film/låt och be dem distribuera den åt mig?

      För att de inte skulle ta i en sådan film ens med tång. Inte ens om det var det mest fantastiska verk som någonsin existerat.

      Skivbolaget har makten. Inte upphovsmannen. Den som hävdar något annat ljuger.

     • @wertigon

      Varför behöver du hjälp med ”distribution”? Du och gurra brukar ju hävda att detta kan göras gratis som hobby. Så har du gjort en egen CC-film/låt så varför seedar du inte den på TPB, vad är problemet?

      Eller är det kanske så att du vill ha betalt? Fy!

     • Distribution? Nah. Det klarar bittorrent alldeles utmärkt.

      Marknadsföring och exponering? RIAA/MPAA har ett totalt oligopol på sånt.

     • @wertigon

      ”NTP, varför kan jag inte gå till Universal eller annat film/skivbolag med en CC-film/låt och be dem distribuera den åt mig?”

      ”Distribution? Nah. Det klarar bittorrent alldeles utmärkt.”

      Hur ska du ha det? Varför skulle du be ett bolag distruera något du skapat? Varför skulle de vara intresserade om de inte kan tjäna pengar på det?

      Du talar emot dig själv.

     • NTP, det är marknadsförings- och exponeringskanalerna jag vill åt från RIAA. Men för att kunna använda RIAAs tjänster så får jag inte välja den licens som jag anser lämpligast. Jag kan inte be dem marknadsföra min låt utan att även be dem distribuera min låt.

      Det är deras rättighet men det innebär ju också att det är storföretagen som styr över innehållet idag, inte kreatörerna. Upphovsrätten finns idag till för att i första hand skydda storföretagens investeringar, inte kreatörerna själva.

   • Det blir nästan lyteskomik när nejtillpirater pratar om ”sina egna giriga behov”. Det är avslöjat i TV och tidningar att FRA och NSA skandalerna innebär att privatlivet i praktiken redan är avskaffat för att skydda intäktsströmmar för etablerade brancher och företag. Så har han mage att påstå att det skulle vara piraterna som offrar andras friheter för sin girighet… Det är medborgarnas rättigheter som offras för branchernas önskningar. I ett sånt samhälle där övervakning kombineras med monopol finns absolut ingen anledning att lägga ner sig och göra sitt bästa om man inte får en fet paycheck direkt från monopolisterna.

 5. OT:

  Peter Sunde blir väl frigiven nu vilken dag som helst, om han inte redan är ute (8 månader, 2/3-frigivning). Dock skulle vi väl ha hört det nu för det lär väl bli en uppsjö av intervjuer och bloggtexter där han meddelar hur hemskt han har behandlats i fängelset, stackarn.

  Böterna återstår dock att betala.

  • Böterna kommer aldrig betalas.

   Varför betala av en skuld man aldrig någonsin kommer kunna betala av ens om man jobbade 80 timmar i veckan hela sitt liv?

   • Det är mycket troligt att pengarna finns, det bör ha dragits in åtskilliga miljoner i reklamintäkter sedan 2006. Bara att söka upp dem och driva in. Om de inte spenderat dem redan.

    • Dom pengarna är säkert redan spenderade, det är inte direkt billigt att bedriva servrar.

    • Ge upp nu NTP. Det finns ingen dold stash. Tror du på fullaste allvar att alla tre personer hade lagt undan mångmiljonbelopp och de ligger på hög? I så fall skulle vi sett en helt annan profil från Neij/GSW/Sunde.

     Du har uppenbarligen ingen koll på hur lite som faktiskt krävs för att driva en sajt som TPB, ej heller hur lite annonsintäkter sajten faktiskt fick in. Om det rör sig om de fantasibelopp du snackar om så hade film- och skivindustrin för länge länge sedan satt upp ett lagligt TPB.

     Nej, det finns inte en chans att Sunde & Co betalar av den skulden de är skyldiga. No wai.

     • De har nog lagt undan åtskilligt och mer kommer in löpande. Neij hade kring en mille på ett konto i Thailand och en villa, det lär finnas betydligt mer på andra konton och han lär inte föra över mer än nödvändigt ifall han skulle åka fast, vilket skedde nu. De andra har sannolikt också mångmiljonbelopp undanstoppade i skatteparadis eller dylikt. Allt annat vore orimligt.

      Nej, de kommer sannolikt inte att betala men med tanke på hur mycket otur de har när de tänker så kanske man kan komma åt något tiotal mille i alla fall om de begår några större misstag och exponerar sina undangömda pengar. En privatdetektiv kan säkert gräva fram det mesta vid behov.

     • NTP, en mille och villa?

      Du är medveten om att det har gått c:a 8 år sedan detta hände, och att dataspecialister ofta är övre medelklass eller bättre i i-länder? Det är absolut inte orimligt att Neij tjänat ihop dessa pengar på laglig väg. Speciellt inte i ett land som Laos, där det inte kostar speciellt mycket att bo. Jobbar man distans i ett sådant land för ett I-lands företag så kan man utan problem tjäna ihop den summan på åtta år.

      Tjänar man 30 000 i månaden och betalar hälften i levnadskostnader så blir det 1.5 miljoner kr på åtta år, eller 750k på fyra år. Och då är 30 000 en låg lön ändå.

      Dock kommer det med samma takt ta dig 461 år att tjäna ihop de 83 miljoner som Neij är skyldig. Enkel matematik. 115 år per skalle förutsatt att de kan spara 15 000 i månaden – och det är det väldigt få som faktiskt har de möjligheterna. Dessa personer kan inte på något sätt bli kvitt sin skuld ens om de försöker.

     • @wertigon

      De här personerna är hackers/kriminella, inga dataexperter i klassisk mening. Experter på att hamna i finkan möjligen, speciellt när det gäller Gotte.

      Det finns inget som tyder alls på att de är mer än max normalkunniga vad gäller datorer och internet, dock saknar de på samma sätt som de flesta andra kriminella de spärrar som förhindrar dem att gå vidare i kriminell handling.

      Både under studietiden och i arbetslivet har jag mött många mycket duktiga personer som kan mycket mer men de är verkliga experter, inga självutnämnda sådana eller upphöjda till experter av mindre väl tekniskt bevandrade pirater som imponeras av allt andra gör för att försörja dem med piratkopior.

     • NTP – nej. Sunde är allt annat än kriminell. Neij är allt annat än kriminell. Lundström kriminell – driver du med mig?

      Ok, visst, om man tar skolboksdefinitionen av kriminell som ”person som begår olagliga handlingar” så… Men i så fall är varenda fortkörare kriminell. Det borde vara c:a 95% av den vuxna befolkningen. Minst.

      Om man däremot menar kriminell som ”Person som har kontakter i den undre världen och använder dessa för att begå brott” så är varken Neij, Sunde eller Lundström kriminella över huvud taget. Gottfrid kan vara det då han onekligen har kontakter i den världen, dock, men nu diskuterar vi Neij, inte GSW.

      Sedan, de här killarna vet vad en lastbalanserare är för något. Bara det gör att de vet mer om datorer än 95% av befolkningen. Sedan att de kanske inte är världens mest smartaste programmerare och sysadmins någonsin är ju en sak. Men de kan med sina kunskaper utan problem dra en lön på 30 000. Inga problem.

      Om de sedan är tillräckligt bra för att göra sig förtjänta av den lönen avgör den som anställer dem och ingen annan.

     • @wertigon

      Anställningsintervju:

      Företaget: Vet du vad en lastbalanserare är?

      Sökande: Ja, självfallet!

      Företaget: Jobbet är ditt, nämn vad du vill ha i lön (minst 30 papp i månaden), ingen av de andra visste! (Ja, vi har fått tag i ett veritabelt datorgeni)

      LOL LOL LOL ( = trippel LOL)

      http://bit.ly/1pRzAAS

      30 papp är ju förresten en pisslön, var väl vad jag hade kring 1995 eller nåt, dock hade jag då ett mer avancerat jobb än sysadmin eller kabeldragare (inget ont om dessa jobb, alla jobb behövs!).

     • 30 000 för ett distansjobb där du kan sitta i Thailand och häcka och leva som överklassen där?

      En inte alltför dålig deal om du frågar mig, men ja, med svenska mått mätt är det lågt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: