Catfight kring spillrorna av Piratpartiet

När det går utför med en organisation kan det lätt bli fula tag. Tidigare spärrar för att inte riskera att försämra den egna positionen rasar i och med att de saknar mening och man börjar tala klarspråk.

Nu när Piratpartiet är ute ur EU-parlamentet så finns bara spillror kvar.

 • Rick Falkvinge var avpolleterad sedan tidigare, han tvingades ju avgå som partiledare efter fadäsen med att allt barnporrinnehav skulle legaliseras. Han har fått finnas kvar i bakgrunden av outgrundliga anledningar men ny stryps i alla fall finansieringen via EU-parlamentet och skattebetalarna.
 • Christian Engström är nu också avpolletterad då han inte längre har en ledarroll i partiet, hans plats i partiledningen försvann i och med att han inte längre är med i EU-parlamentet.

Amelia Andersdotter, som har varit väldigt osynlig i EU-parlamentet, har ju också blivit av med sitt jobb, och nu talar hon klarspråk om partiledaren Anna Troberg. Ledarskapet ifrågasätts och det råder stor uppgivenhet angående kommande riksdagsval, vilket är fullt förståeligt.

Vi har tappat två ledamöter i folkvald församling. De senaste veckorna har partiledningen också rumsterats om – två medlemmar i partiledningen avgår, men det gör också partiets ekonomiskt ansvariga. Varför det?

Jo, för att partiet just nu är utsatt för målvaktsverksamhet från samma svaga, obegripliga och märkliga ledarskap som omgivit Anna Troberg i ett flertal år. Anna är inte en klok förvaltare i jämförelse med Ricks bombastiska ledarskap (som också var problemkantat), utan en långsint och misstänksam människa som sätter sig själv i första rummet – partiet i andra. Det är inte bara Annas fel – styrelsen, resten av partiledningen och många aktivister hjälper Anna Troberg upprätthålla denna typ av ledarskap.

För att Anna Troberg ska kunna fortsätta sitt ”mycket värdefulla” arbete, ges hon av partiledningen och partistyrelsen en fallskärm på motsvarande 354000 kronor för ett riksdagsval hon inte vill vinna, och där organisationen har givit upp, ty styrelsen fann det lämpligt att just Anna, i det fall Christian Engström inte kunde anställa henne efter EU-valet, är den person som bäst meriteras med partiets gemensamma resurser. Partistyrelsen vill enligt rykte inte göra Anna upprörd, och därför går man med på detta. Ute i organisationen är uppgivenheten enorm.

Anna Troberg svarar försiktigt på sin blogg och i den förekommer sedan en intressant diskussion. Anna förtjänar beröm för att hon ofta är väldigt sansad vad gäller kritik och påhopp, dock verkar många medlemmar förvänta sig mer anarkistiska yttringar och längtar antagligen tillbaka till tiden med Falkvinge. Han sköt från höften och ofta men de anser väl att han enligt deras världsbild ändå träffade hyfsat rätt då och då. En diplomat som anses ha kapat partiet för att driva HBTQ/feminism-frågor är nog inte det man hoppades på. Om det sen är ledarskapet eller den unkna politiken det är fel på har vi olika åsikter om, själv anser jag givetvis att det är det senare som är grundproblemet.

Det är inte långt till riksdagsvalet men kommer PP ens att orka ta sig igenom detta med en kampanj värd namnet? Det är fullt förståeligt att man inser det meningslösa i arbetet och inte orkar. Det lär bli fler fighter kring spillrorna av piratkopieringspartiet innan dess.

IDG.se skriver om detta som Jättegräl skakar Piratpartiet.

210 svar

 1. Ja, årens val är rätt så körda, kanske ett kommunmandat eller två kan knipas men det ser inte ljust ut.

  Dock är du otroligt naiv om du helt räknar ut partiet bara för några motgångar. Partiet lever i allra högsta grad, och 2018 står vi där igen med vässade klingor.

  För det är inte bara Sverige som det handlar om…

  • Då är vi i alla fall överens om en sak, alltid något…

   Men angående de andra piratpartierna i Europa så är det högst troligt att de kommer att följa en motsvarande livscykel, de har bara startat lite senare och kommer följaktligen även att dö ut lite senare. Hur det går beror givetvis på exakt vilken politik de för, alla för ju inte samma politik som svenska PP har gjort.

   Det är inte namnet som är det väsentliga utan om man för en politik baserat på att det ska vara OK att snylta på andra och hålla sig gömd under anonymitet när man begår brott. Driver man en helt annan politik så kan man givetvis vara mer framgångsrik i det långa perspektivet.

   I takt med att folk upplever mer och mer brottslighet med utgångspunkt från internet, mobiltelefoni osv så kommer man vara mer intresserad av att man har datalagring och andra möjligheter att komma åt skurkarna. Dessutom sker det gradvis en övergång mot att man blir mer och mer utåtriktad på internet angående sitt liv, sina intressen, vanor, åsikter osv. Man vill kunna leva så men utan att bli utsatt för brottslighet.

   Piratpartiets (svenska) unkna politik kommer att förpassas till en mindre klädsam period i Sveriges historia, något man kommer att förundras över längre fram, hur kunde man alls komma in i ett parlament med en sådan korkad politik? Kanske handlar det om sosseskolan trots allt, med grava kunskapsbrister och oförmåga att ta till sig fakta och förstå samband så är det lätt att hänga på det som är ”trendigt” inom ungdomsgänget, utan att för den sakens skull fatta något av det.

  • Är det inte dags snart att ge upp den hopplösa drömmen om ett härskande Piratparti? Det sista unset värdighet och trovärdighet tog Dick Greger Augustsson död på innan han smet iväg, och nu när pengarna från skattebetalarna/MEP Engström är det svenska Piratpartiets dagar räknade.

   Kanske, kanske kommer något annat (nytt) parti ta upp snyltarpolitiken, men företrädare för PP (Inte minst barnporrs-Dick) har begått så många och så grova fel att det är kört för det svenska Piratpartiet. Det är dött.

   Det är beundransvärt att du hänger fast Per, du skriver samma kommentarer om och om igen och det verkar som att du genuint tror att PP bara haft det lite jobbigt de senaste åren. Det ÄR beundransvärt, men ingen skulle tycka att du var en dålig människa om du nu gav upp – det är inget hedervärt att vara den sista råttan på ett sjunkande skepp.

 2. Ojojoj

  Vad det stormar i det lilla vattenglas där piratflotten gungar.
  http://opassande.se/2014/07/05/bombs-away/

  • Mastigt och underhållande. Sent nu men imorgon kan det bara läge för att ta fram popcornskålen och läsa lite till, mycket underhållande. Vilket folk, obegripligt att de lyckades få in två tokar i EU-parlamentet den förra mandatperioden. Ironiska väljare?

   • @NTP

    Gick det inte riktigt åt skogen med PP i samma sekund som Bard blev PPmedlem?
    Det verkar som han är ”the kiss of death” oavsett vilket parti han än associerar sig med.

    • Jag tycker Bard ska ägna sig åt att göra musik, där har han talang. Politik är inte lämpligt eftersom Bard inte är rumsren. Jag förstår delvis dock att han kom in i PP eftersom han får många poäng när det gäller att vara en pajas, kaka söker maka…

 3. Äsch! Spelar inte så stor roll om PP åkte ur EP. Det finns ju så mycket annat och andra organisationer som är mycket bättre som man kan engagera sig i som Pirat. 🙂

  • PP åkte aldrig ur EUP. PPSE gjorde det, men inte PP. 🙂

   • Jo eftersom PP är första/Svenska piratpartiet och det var de som åkte ur EU.

    De som nu finns i EU är inte PP utan Piratenpartei Deutschland, med en helt annan politik än PP.

    Så ja, PP har åkt ur, Piratenpartei Deutschland har kommit in. De lär åka ut om 5 år med största sannolikhet men eftersom de inte har samma politik som PP så kanske de har en liten chans att överleva till nästa mandatperiod, det är omöjligt att säga nu.

  • PP är kvar i EP med Julia Reda.

   PPEU fick dessutom flera gånger rösterna jämfört med 2009. En procent av tyskarna är 800 000 pers, i samma storleksordning som svenskarna som röstade på PP 2009. I Tjeckien 4.8 % och flera andra EU länder 2-3 %. PP är fortfarande bara i startgro(u)pen!

   • Tyska PP fick sannolikt proteströster och åker ur vid nästa val, allt annat vore sensationellt. Man får väl räkna med att åtminstone 1% av befolkningen är korkad, ja det är väl egentligen en större andel men alla äggen lyckades väl inte hitta fram just till PP:s korg.

    • PP är fortfarande på väg upp. Att vi ännu inte får chockande tvåsiffrigt beror på att hobby-fildelningen fortfarande funkar skapligt för gemene man, något som nog folk var oroliga skulle ändras år 2009 vid The Pirate Bay härvan.

     • Med andra ord:

      I stort allt intresse för PP hade att göra med fildelningsfrågan. PP var tydligen helt värdelöst i övrigt eftersom så fort man insåg att piratkopieringen inte var hotad så lade man sin röst på ett riktigt parti. Försöken att bredda PP och att göra det till ett HBTQ-organ gjorde inte saken bättre. Hej då PP.

     • PP har sedan länge gått förbi fildelningsfrågan, som i mångt och mycket redan är löst – återstår bara att vänta på att resten av världen vaknar upp (vilket kommer ta ett par decennium att döma av det senaste läckta utkastet från EU-kommissionens upphovsrättskonsultation). 2009 röstade många på PP mot etablissemanget, men det var i ren protest mot en havererad rättsstat där folkets rättsmedvetande inte är i linje med lagarna. Att slå det resultatet i årets val är i stort sett omöjligt, till och med om partiet gjort allting ”rätt”.

      Däremot är det nu säkerställt att PP trots motgångar fortfarande har en väljarbas på runt 2.2%. Det är inte en grund att förakta. 🙂

      Sen måste man förstå att landskapet har förändrats – idag är det tydligen invandring/främlingsfientlighet som är den stora proteströstarfrågan, vilket både F!s och SDs framgångar visar med all tydlighet.

 4. OT: Glädjande att det fortfarande går att komma åt nätrelaterad brottslighet och att de som exempelvis handlar knark inte är så säkra som de tror bara för att de använt krypterad mail och betalar med bitcoin. Man måste ju skicka grejorna också via posten och då måste knarklangaren ha adressen.

  http://www.corren.se/nyheter/mjolby-boxholm-odeshog/mjolbybor-drev-knarkbutik-pa-natet-7141276.aspx

 5. Jag tycker att https://www.eff.org/ är bra mycket bättre än Piratpartiet.

  Sen finns ju också: https://www.fsf.org/ som också är mycket bättre än Piratpartiet

  När Piratpartiet gick bort ifrån Data, Integritet och IT-frågorna och började larva sig med andra frågor var det massor som lämnade partiet. (däribland jag)

  • Vare sig eff eller fsf är ju politiska partier så jag förstår inte varför du tar upp dessa i samband med att PP dör ut? Dessa organisationer propagerar heller inte mig veterligen för piratkopiering så som PP gjort så de spelar ju inte i samma liga så att säga.

   • Att jaga fildelare är en del av övervaknings och kontrollsamhället (kallade det NWO eller 1984 eller Gestapo, DDR eller vad som helst) och eftersom inte PP klarar av tydligen att förklara för folket faran med det så måste enskilda organistationer ha hand om det istället. 🙂

    • Jag tror att alla är medvetna om farorna med övervakningssamhället, dock lever vi i IT-åldern och under helt andra förutsättningar än under DDR-tiden. Det finns helt enkelt mer behov av övervakning för att komma åt nätrelaterad brottslighet som inte ens var ”uppfunnen” under DDR-tiden. Man måste ha koll på nivån av övervakning men att den behövs även på nätet är nog de allra flesta överens om.

     Piratpartiet hade en omöjlig uppgift ”integritet” i kombination med ”stjäla innehåll”, det går liksom inte ihop. Det är uppenbart att det man kallar för integritet i första hand är för att komma undan med brottslighet ostraffat. När man sen hyllar kriminella som Gottfrid Svartholm Warg, som sysslar med dataintrång i miljonupplaga och även bedrägeri (som han av outgrundlig anledning blev friad från) så hänger politiken helt enkelt inte ihop. Inte heller snacket om mänskliga rättigheter då man vill kränka vissa mänskliga rättigheter under förevändningen att de rättigheter man själv pekar på skulle gälla obegränsat.

     Sen har man haft otur när man tänkt och valt en HBTQ-feminist som partiledare som kört partiet i botten vad gäller kärnväljarna. Feministerna väljer sannolikt Fi, V eller S som är mer seriösa än PajasPartiet (PP).

     • Men integrtitet/anonymitet och att kunna göra sin röst hörd är ju viktigt ur en Demokratisk/politis synvinkel, annars har man inte demokrati om inte folk vågar säga vad dom tycker och tänker. om sånt som är fel.

     • @Harlekin

      Ja länka gärna till en konspirationsgalning än värre än Falkvinge för att bevisa din ståndpunkt.
      Det ger faktiskt mycket förståelse för var du hämtar inspiration.

 6. Sten:
  Som du vill! 🙂

  • @Harlekin

   Ja se där du hittar snabbt ännu en knäppgök. Å andra sidan är det ju ganska gott om dem.

 7. Det jag ville säga egentligen är att Anonymiseriing och Integritet är ett MÅSTE för att Demokratin skall fungera annars blir Sverige som Saudiarabien eller Nordkorea. MEN det för med sig också att fildelning INTE går att stoppa utan att orsaka enormt lidande och rädsla hos folket som vill göra sin röst hörd och vara sk. visselblåsare. Att låsa in personerna bakom TPB kommer INTE hjälpa och kommer heller INTE att vara avskräckande för andra människor som fildelar eller påpekar fel och brister i samhället.

  PEACE! 🙂

  • Det räcker faktiskt med yttrandefriheten, dvs att man får uttrycka sina åsikter utan att förföljas för det. Där är vi redan i Sverige! Någon absolut anonymitet behövs inte, de enda som tjänar på detta är de kriminella. Vi ska ha ett så öppet samhälle som möjligt, anonymisering passar inte in där. Läget är givetvis annorlunda i en diktatur men Sverige är ingen diktatur!

   TPB har noll och intet att göra med demokrati eller yttrandefrihet. Vet du inte varför de låses in? Vet du inte vilket brott de har straffats för?

 8. Men om Sverige verkligen har Demokrati och inte behöver vara rädda för repressalier för sina åsikter, varför är folk så rädda då dom inte vågar skriva med sina riktiga namn på forum och varför är forumkommentarerna nedstängda i PK-media?

  Nej, Sverige är inte Demokrati, Sverige är en Demokratur. 😦

  • Att folk inte vill skriva sina namn i forum är inte pga rädsla för staten utan för att man är rädda för alla ”psykfall” som finns på nätet och som kan hitta på precis vad som helst dolda under anonymitet, även i fysiska världen om de vet vem som skrivit något man inte gillar.

   Forumkommentarer i PK-media är nedstängda om man befarar att de befolkas av dessa ”psykfall” och det skulle krävas väldigt mycket resurser att moderera. OBS att det ”PK-media” som har en kommentarsfunktion också har ett ansvar för innehållet, det är inte bara att öppna upp och så får folk skriva precis vad som helst i form av personangrepp, hets mot folkgrupp osv. Yttrandefriheten har begränsningar när den används som redskap för att begå brott eller jävlas med folk.

   Sverige är i allt väsentligt en demokrati. Jag tror att man ska vara glad för att man slipper se det värsta. Vill man läsa vad idioter skriver kan man ju gå in på Flashback, där finns så mycket mänskliga spillror att psykvården skulle stå handfallen om man var tvungen att ta hand om detta.

   PS
   Lär dig att använda rätt svarsknapp.
   DS

 9. Det är i alla fall nåt konstigt med att TPB fortfarande är uppe och inte nestängd ännu permanent. TPB verkar vara odödligt hur dom än försöker.

  • Det är minst sagt konstigt för jag är övertygad om att det inte vore speciellt svårt att ta ner den (och ev. kloner) för gott om man bara gjorde en samordnad insats mellan olika länder. Förr eller senare så…

   • Det är ju naivt att tro att ngt sådant skulle ske. Hela denna diskussionen är ett skämt. 30% av ungdomarna bryter mot upphovsrätten ”nästan dagligen” och endast 17% av ungdomarna anser att det är något som är moraliskt tveksamt kring hobby-fildelningen.

    Att tro att fildelning skulle vara på utdöende är som att tro att världen är platt fast folk bevisligen seglat runt den eller att man kan hindra yttrandefrihet och oliktänkande efter att tryckpressen uppfanns. Det visade sig omöjligt att stoppa, men monopolisterna gick så långt som till storkrig i politiken och dödsstraff i lagen för att försöka forcera bort de konkurrerande nymodigheterna. Etablerade intressen som inte ens drar sig för sådana metoder är såklart direkt samhällsfarliga. Kanske har de lärt sig något denna gången och försöker inte längre bekämpa konkurrensen.

    Det enda realistiska är att hobby-fildelning kommer fortsätta finnas vid sidan av proffs-distribution i framtiden. Precis lika självklart som du kan laga din egen mat hemma ist för käka på resturang eller att du får lov att laga din egen cykel hemma om du vill ist. för att anlita din lokale cykelreparatör.

    • Det är verkligen inte naivt att tro på en åtgärd mot TPB, ser du verkligen inte att mer och mer börjar hända?

     Det är ingen som har något emot fildelning i sig, sluta blanda ihop korten.

     Det var ganska länge sedan tryckpressen uppfanns och upphovsrätt för böcker existerar fungerande än idag. Koperingsmaskinen har också funnits länge, liksom skanners till dator, inget av detta har försvagat upphovsrätten eftersom den är teknikneutral och behövs oavsett vilka nya sätt man kan hitta på för att kopiera och sprida något som någon annan har skapat.

     • Vad ”mer och mer” börjar hända? Allt ni försöker skiter sig ju. Det funkar inte att censurera internet. Hjälper inte att döma TPB till orimliga och hårda straff för vad användarna använt tjänsten till. Tjänsten fungerar fortfarande och folk fildelar som aldrig förr. Ert sista allra desperataste kort med barnporr är dessutom aslätt att genomskåda. Det fullkomligt lyser igenom att ni vet att ni inte har en chans på en seriös diskussion utan måste ta till så sanslösa fulknep som att hitta på saker som ingen vågar säga emot.

      Och för resten… varför skulle upphovsrätten behövas nu igen? Du hävdar det om och om igen, men förklarar aldrig varför.

 10. Ja,, förr eller senare kommer NWO att hända (senast år 2021) och då stängs TPB ner för gott. Frågan är bara om vi människor på jorden är beredda att betala priset?!

  • Jag bedömer att sannolikheten för NWO är noll, lite högre är sannolikheten att du, efter en omfattande inlärningsperiod, ska lyckas lära dig att använda rätt svarsknapp.

 11. Här är en till organisation som är bättre än Piratpartiet:
  http://www.savetheinternet.com/sti-home
  🙂

 12. OT: Amelia brukar utmålas som smart, ja som de kriminella hjärnorna bakom TPB. Detta epitet säger väl i så fall mer om de som fäller kommentaren om smarthet, relativt sett. Hur som helst, maken till korkat uttalade av Amelia har jag inte sett tidigare:

  ”What is important to realize is that the Swedish court is not necessarily able to free Assange from suspicions of leaking documents or whistleblowing or such things. It is able to reject or approve the charges against Assange on having committed sexual offences in Sweden. ”

  https://ameliaandersdotter.eu/2014/07/11/next-week-sweden-assange-release-court-hearing

  Det hon skriver i första meningen är ju helt tokigt, att svensk domstol ”inte nödvändigtvis” kan fria Assange från misstankar om att ha läckt dokument, visselblåsning eller liknande. Vadå ”inte nödvändigtvis”, det handlar ENBART om häktningsförhandling kopplat till sexualbrott, NOLL OCH INTET om vad han gjort via wikileaks. Hur korkad får man bli? Eller skrev hon medvetet felaktigt detta bara för att ragga blåsta sympatisörer.

 13. 2 månader kvar till riksdagsvalet. PP fick 0.65% förra gången. Vad tror ni på denna gång? Får man 0.3% så har man gjort ett succé givet förutsättningarna.

  • Hmm..Jag hoppas att Klassiskt Liberala Partiet hellre stiger lite:
   http://www.liberalapartiet.se/
   🙂
   PS. Använde jag rätt svarskapp nu? 🙂

   • Ja, rätt svarsknapp. Grattis!

   • Ja klassiskt liberala partiet verkar vettigt i flera avseenden. Dock är jag dyster… tror inte att svenska folket kommer rösta på något riktigt liberalt alternativ i någon större utsträckning. Det verkar som att ganska många tror att FP fortfarande är liberaler bara för att de kallar sig liberaler. Vet inte om man ska skratta eller gråta…

    Du gör nog klokt i att söka dig till något land med liberalare lagstiftning om det är viktigt för dig.

 14. Mer OT:

  Nipe om basinkomst, något som inte ens de värsta kommunisterna driver längre.

  http://www.vk.se/1230894/det-finns-inget-egenvarde-i-att-lonearbeta

  • Andra har sagt det och jag kan bara instämma, jag är full av beundran över din förmåga att söka upp och sätta dig in i alla dumheter piraterna häver ur sig både här och där.

   • Man behöver inte direkt leta. Hittade även någon slags propagandasida för basinkomst där man refererar till att man har fungerande system för detta i Alaska och Brasilien. Dock är detta mycket missvisande för de pengar som betalas ut per år handlar om motsvarande någon tusenlapp. I Alaska är inte ens syftet att det ska vara en basinkomst, i Brasilien är det de 25% fattigaste som får mycket små ersättningsbelopp. Det går inte att översätta detta till svenska förhållanden där man ”kräver” minst 10-15000 i månaden för inte känna sig kränkt då man sitter hemma i soffan vid datorn eller spelar tv-spel och låter andra jobba, de som ser ”egenvärdet” i arbete…

    Antingen ljuger de som driver dessa kampanjer eller så är de bara korkade, sannolikt en kombination av detta.

    http://basinkomst.nu/5-fragor-och-svar/

    • I Sverige har vi ju soc bidrag. Det är väldigt få som ”nöjer sig” med vad man kan få i soc bidrag. De flesta skulle nog jobba i någon utsträckning om de kunde.

     Däremot blir man snabbt av med alla bidrag så fort man får några inkomster. Det lönar sig knappast att ta ett lågavlönat jobb på timmar eller 25% – för då brinner ju bidraget inne och då går man back på att tacka ja till en sådan anställning. Det finns flera tydliga brister med dagens system.

     • Går back? Bidragen är till för att de som inte KAN arbeta ändå ska få försörjning. De är inte till för att personer ska fundera på om de går back eller inte av att arbeta. Kan man arbeta så ska man givetvis göra detta, om man inte är kommunist och heter Nipe i efternamn.

     • Jag är övertygad om att du är mer intelligent än sådär. Du verkar inte _vilja_ förstå problematiken. Meningslöst att prata vidare med dig om det isåfall. Det är ett stort maktmedel att kunna bestämma vem som får och vem som inte får bidrag. Skulle det kunna missbrukas av folk som vill få makt över andra? Nääää inte i Sverige väl…

 15. Det där med catfight har visat sig har flera bottnar med tanke på den grafiska utformningen av PP:s kampanjmaterial. Man borde överväga att byta namn till KattPartiet, KP. Eller varför inte KattPartiet Marxist-Leninsterna-Revolutionärerna, KPLMR…

  Klicka för att komma åt grafiskprofil_hostkampanjen.pdf

 16. Men asså.. ehh..uh..PP har ju tappat sina kärnväljare som ville ha in mera IT/DATA och Integritetsfrågor samt GNU/FLOSS m.m i partiet och då pratar jag inte om fildelning. Dom väljarna är borta och jag tror inte dom kommer tillbaka. PP driver ju inga av dom frågorna som organisationerna jag länkat till driver. Jag tror PP är borta ur leken för all framtid i.o.m det och jag kommer inte sakna PP.

  • Saknar källa på att det skulle vara som du säger. Jag vet flera GNU/FLOSS förespråkare som röstar PP. Sen underlättar det ju knappast att du trollar in en massa oseriösa new world order grejer i diskussionen.

  • GNU/FLOSS kan knappast vara en politisk fråga, det finns ingen som ifrågasätter detta lika lite som att någon ifrågasätter om en upphovsman/artist väljer att spela in en låt, publicera den gratis på nätet och sen sätta sig och vänta på enorma donationer…

   Ica motsätter sig knappast heller om någon ställer sig utanför butiken och skänker bort samma varor man kan köpa inne i butiken, inköpta i annan butik. Det man ifrågasätter är otillbörlig/olaglig konkurrens, dvs att det finns spelare som vill komma undan lagar och regler för att skaffa sig en konkurrensfördel, eller tjänar pengar på andras produkter via stöld eller innehållsstöld/kopiering. Den typen av konkurrens ska vi inte ha!

   • GNU / FLOSS är i högsta grad en politisk fråga vad rör mjukvara som används i offentlig administration och förvaltning. Medborgarnas insyn i hur verksamheten bedrivs blir i princip omöjligt med sluten källkod.

    För att inte tala om vilken makt som företagen bakom den slutna källkoden har att smyga in allt möjligt rätt in i det gemensamma.

    • Den mjukvara som används i offentlig administration och förvaltning ska vara ändamålsenlig och effektiv. Detta innebär oftast att man väljer Office-paket och annan kommersiell programvara. Att välja en sekunda programvara som har en öppnare licensform kan möjligen på kort sikt spara licenspengar men alla som jobbat några år inom IT-branschen vet att man måste se till totalkostnaden, dvs inklusive effektivitet och ev. alternativkostnader som uppstår om man inte har bra mjukvara.

     Det är inte en politisk fråga att välja programvara, den som driver verksamhet ska kunna välja den programvara som är bäst för ändamålet, allt annat innebär att alternativkostnader uppstår.

     Vad menar du med ”medborgarnas insyn i hur verksamheten bedrivs”? Detta har ju inget att göra med frågan om öppen källkod eller inte. Eller vad menas?

     • Som själv verksam inom den offentliga förvaltningen så är jag väl medveten om vikten av att i alla fall publicera dokument på ett sådant sätt att det är lätt för medborgarna att ta del av dem. Det är trots allt en rättighet i och med vår offentlighetsprincip.

      Då bör man nog så långt som möjligt undvika krångliga proprietära format som kräver dyra mjukvaror.

      Dessutom finns ju tidsaspekten också. Kommer man att kunna läsa dokumenten även om 20 år? Vissa dokument ”lever” trots allt under väldigt lång tid, t.ex lagar och avtal o.dyl. Där kan det vara bra att även ha tillgång till källkoden, på ett eller annat sätt.

      Kanske är något sånt ”gurra” menar.

      Men jag köper inte argumentet att det till varje pris måste vara ”FLOSS”. Det finns många sätt att komma till rätta med det jag beskrev ovan.

     • @Mange

      Jag gillar heller inte att få dokument i ”proprietära format” i vissa fall, främst av praktiska skäl typ om jag läser från mobilen. Exempelvis skickar ofta lärare i skolan dokument i Word-format med bara några få rader som innehåll, man hade lika gärna kunnat maila som text eller använt pdf.

      Angående att kunna läsa dokument i framtiden så är nog användning av icke-proprietära format inte någon garanti, det är inte säkert att stöd finns för gamla sådana format i all framtid. Man får nog finna sig i att spara undan dokument i flera format om man vill vara garderad.

      Just dessa aspekter är inga starka skäl till att använda GNU/FLOSS, det tycks snarare vara en slags religion att man ska använda detta med utgångspunkten att man ”hatar” kommersiell programvara och som man inte vill betala för. Men som sagt, jag ser till det praktiska, jag föredrar ännu så länge Office-paketet före de fria alternativen. Jag använder de fria alternativen privat, typ LibreOffice, men det är en betydligt sämre produkt än Microsofts Office. Jag förstår att många stora företag liksom kommuner/landsting väljer Office, det är helt enkelt det bästa alternativet i många fall.

     • Instämmer.

     • Det finns ett egenvärde i att kunna kontrollera de verktyg man själv använder i ens IT-miljö. Det kan du inte med sluten mjukvara. Där är det istället ett annat företag som kontrollerar de verktyg du använder.

      Därför bör stat och förvaltning välja FOSS i första hand och, om särskilda skäl föreligger (e.g. FOSS håller inte måttet), slutet i andra.

      Det handlar inte om någon religion, utan om att staten inte skall låsas in i lösningar som man inte kan komma ut ur.

     • @wertigon

      ”Det finns ett egenvärde i att kunna kontrollera de verktyg man själv använder i ens IT-miljö. Det kan du inte med sluten mjukvara. Där är det istället ett annat företag som kontrollerar de verktyg du använder.”

      Just det, och detta talar ofta emot FOSS och för kommersiella produkter. Ganska ofta händer det att man får något problem med verktyg och man får stillestånd i produktionen. Då man har köpt licens så kontaktar man då supporten och förväntar sig ett svar, ofta en väg runt problemet eller information om en patch som löser problemet. Sådan support är guld värd för att inte stoppa produktionen och är något man kan förvänta sig vid användning av kommersiell programvara.

     • NTP, du kontrollerar inte din mjukvara med sluten mjukvara. Du kontrollerar inte Windows. Microsoft kontrollerar Windows. Adobe kontrollerar Photoshop. Du kan inte påverka dessa på något sätt – såvida du nu inte råkar vara ett multibiljondollarföretag eller dylikt.

      Då man har köpt licens så kontaktar man då supporten och förväntar sig ett svar, ofta en väg runt problemet eller information om en patch som löser problemet.

      Vilket du gör även med öppen mjukvara. Du kan ringa Canonical (som håller i Ubuntu) eller Red Hat. Öppen mjukvara idag är långt ifrån ett hobbyprojekt, även om det finns viss mjukvara (ex. Photoshop vs GIMP) som ligger rejält efter.

      Problemet uppstår när leverantören säger ”Vi kan göra X, men det kommer att krocka med önskemål Y från kund Z alltså kommer vi inte göra så”. Med sluten mjukvara sitter du då i skiten. Dessutom sitter du i skiten om leverantören skulle konka eller bli uppköpt av en konkurrent som helt sonika lägger ner produkten.

      Med öppen mjukvara sitter du inte lika djupt i skiten om det händer. Du kan alltid anlita en konsultfirma för att ta hand om mjukvaran, eller om mjukvaran är tillräckligt affärskritisk, anställa utvecklare själva. Det kostar fortfarande en slant, javisst, men förmodligen betydligt billigare än de omträningskostnader som det skulle innebära att helt byta plattform.

     • En organisation som saknar egen kompetens inom mjukvaruutveckling kommer att få lov att förlita sig på andra, alldeles oavsett om det handlar om öppen eller sluten kod.

      Det finns support att köpa i båda ”världarna”. Men företagen är nog mer intresserad av att hålla pris och nertid så lågt som möjligt och struntar i om det är öppen eller sluten kod som ligger bakom systemen. Förutsatt att produkterna är likvärdiga i övrigt.

     • Och då gör man samma kortsiktiga misstag som satt flertalet andra företag i skiten sen tidigare. 🙂

      Återigen, det finns ett egenvärde i att kunna kontrollera den kod som körs i ens system. Detta är omöjligt så länge koden är sluten.

     • Per, i slutändan kommer det ändå att kosta en hel del pengar för att få det man vill ha om det ligger utanför ramarna, så att säga.

      Och du kan gå till Microsoft eller någon av deras partners och få skräddarsydda saker precis som du kan gå till något Red Hat, Canonical eller någon snubbe som fixar till det hemma i källaren. Det handlar bara om hur stor pengasäck man har.

      Problemet med att skräddarsy är ju att risken finns att de slutar fungera vid nästa stora uppdatering när t.ex något API förändras. Man måste helt enkelt vara beredd att hålla liv i specialanpassningarna, vilket kostar.

      Och angående konkurrens så finns även det i båda läger. Finns gott om konsultföretag som specialiserar sig på Windows och konkurrerar med pris, kompetens och andra faktorer.

     • Mange, ja, speciallösningar kostar. Helt klart. Men behöver du dem, låt oss titta på de två olika fallen.

      1. Stängd mjukvara. Leverantören och endast leverantören kan leverera speciallösningen. Om leverantören inte vill göra lösningen sitter du i skiten.

      2. Öppen mjukvara. Leverantören kan leverera speciallösningen, men kan eller vill de inte så kan någon annan göra det. Dessutom är det fri konkurrens vilket betyder att man kan få lösningen billigare.

      Så vad du säger är att man bör köra stängd mjukvara för att det stänger ens alternativ till att få de lösningar man behöver? Verkar… Uh… vettigt, eller nåt? Kanske?

     • Per, begriper inte riktigt hur du kan komma fram till den slutsatsen utifrån det jag skriver, men det är ditt problem, inte mitt.

     • Fast, det är ju vad som i realiteten händer.

      Och nej, det finns ingen konkurrens i sluten programvara. Endast leverantören får ändra i koden för programvaran. Det gör att allting som bygger på den programvaran är helt 100% beroende av leverantörens välvilja att fortsätta bistå med vissa API:er – något som är långt ifrån säkert eller självklart.

      Det är bara att titta på vad Google har gjort med Android på sista tiden för att inse att stängd kod inte är i ditt bästa intresse som kund. (Nej, Android är inte FOSS – AOSP är FOSS, och Android är en propreitär förlängning. Tänk OSX vs BSD)

     • Men det har jag väl inte ifrågasatt?

     • nejtillpirater: ”Kommersiell programvara”? Vad är det? Nu får du nog förtydliga dig. Det verkar som du blandar ihop kommersiell och proprietär programvara. Det är ju pinsamt för din räkning då du borde veta att arbete kring många öppna programvaror omsätter miljarders dollars vid detta laget (årligen).

      Du försöker utmåla FLOSS-rörelsen till något slags rabiat anti-kommersiellt vänster-kollektiv á 60- eller 70-talen, men det stämmer ju inte. Det finns vid detta laget gott om företag som tjänar bra med pengar på att nyskapa, förbättra, supporta, underhålla och dokumentera mjukvara som är öppen källkod.

      Sen påstår nejtillpirater:

      ”Det är inte en politisk fråga att välja programvara, den som driver verksamhet ska kunna välja den programvara som är bäst för ändamålet, allt annat innebär att alternativkostnader uppstår.”

      Men vi har ju en offentlighetsprincip i Sverige. Allmänheten ska få kännedom om hur myndighetsutövandet går till. Att ha sluten mjukvara är ett politiskt ställningstagande som gör det i princip omöjligt för allmänheten att få insyn i vad som sker med myndigheters arbete och dokumentation ( utan att själva begå industrispionage eller upphovsrättsbrott ).

      Du måste väl inse att det är ett stort demokratiproblem om det körs mjukvara som är sluten källkod som privatägda företag via sin slutna mjukvara ger värdefull information och rent av makt över såväl myndigheter och de medborgare som behandlas? Utan öppen källkod kan mjukvaran missbruka informationen på i princip obegränsade sätt med minimal risk för upptäckt.

      Finns mängder av privat information som myndigheter hanterar via datorer och IT som kan missbrukas på oetiska eller rent av olagliga sätt av slutna mjukvaror med mycket liten risk för upptäckt.

     • Mange skriver:

      ”En organisation som saknar egen kompetens inom mjukvaruutveckling kommer att få lov att förlita sig på andra, alldeles oavsett om det handlar om öppen eller sluten kod.”

      Organisation som exempelvis myndighet kan kanske inte själva granska mjukvaran även om den är öppen, men medborgarna kan göra det och ställa krav på sin myndighet om oegentligheter finnes.

     • Gurra, hur skulle det gå till menar du?

     • Märkligt hur det kan gå religon i vilken programvara man ska använda. Man ska givetvis använda den programvara som är mest ändamålsenlig och kostnadseffektiv i ett längre perspektiv. PP har gjort piratkopiering till en registrerad religion, ska även inköp och användning av programvara nu göras till religion? Sjukt!

     • NTP, och öppen källkod tenderar att vara det billigare alternativet över tid, vilket ex. München har bevisat (de slutförde sin tioåriga migration av Limux till en kostnad av 23M euro vs de 34M euro de skulle betalat för Windows – och har dessutom skärt ner sina supportkostnader rejält utöver det).

      Finns det en övergångsperiod? Japp. Kostar det pengar att byta plattform alldeles oavsett om den är gratis? Japp. Ska man stirra sig blind på öppenhetsaspekten? Nej, så klart inte.

      Men det är fortfarande önskvärt att offentlig sektor kör öppen kod så man kan granska de verktyg kommunen använder. Därför vill man i första hand titta på öppna alternativ. Kan inte de öppna alternativen lösa uppgiften på ett kostnadseffektivt sätt, först då ska man titta på stängda alternativ och/eller utveckling av moduler till öppen källkod som löser problemet.

     • Mange: Hur menar du hur det skulle gå till?

      1. Myndigheten redovisar vad den kör.
      2. Medborgarna kan granska koden.

      NTP:

      Varför tjatar du så om religion? Vad är det som är så ”religiöst” med att använda open source?

      Dessutom kan du ju inte veta om en mjukvara är ”ändamålsenlig” om den är sluten. Den kan rentav göra saker i skymundan som går tvärs emot ändamålen.

     • Gurra, hur man granskar kod vet jag mer än väl, även kompilerad kod. Det kan till och med vara bättre att få tillgång till den kompilerade koden än källkoden.

      Men tillbaka till min frågeställning.

      Hur skulle t.ex en myndighet komma undan med oegentligheter bara på grund av att man inte har tillgång till källkoden för de system man använder sig av?

     • Det är uppenbart att ni förespråkar öppen programvara av religiösa skäl. Den som är misstänksam angående bakdörrar från NSA eller annat i kommersiell programvara kan ju sniffa på nätverket för att se vad som skickas ut, alternativt köra offline om man är extra paranoid.

      Det viktigaste för ett företag är att få effektivitet totalt sett, då är licenskostnader bara en liten del av kostnaderna. Om personalen får krångla med öppen programvara så uppstår alternativkostnader jämfört med den kommersiella programvaran, om den är bättre i praktisk användning, vilket ofta är fallet.

      En annan aspekt som nämnts här är att även om man kan ändra öppen programvara själv eller få något annat företag att göra det så är det inte kostnadseffektivt på lång sikt att ha en egen variant som blir mycket svår/dyr att underhålla. Så i många fall är det totalt sett bättre att ta den paketlösning man får via de versioner den kommersiella leverantören tar fram. Har man ett stort företag kan man givetvis påverka en hel del via återmatning.

      Det är bra att det finns alternativ men er religiösa syn på programvara (den ska vara gratis, den ska inte vara kommersiell (fy fan…)) gör att ni inte kan se helheten.

     • NTP, hur är det religiösa skäl att hävda att det finns ett egenvärde i att man bör kunna kontrollera den mjukvara man själv kör?

     • Och vi pratar för övrigt om offentlig sektor, inte privat. Det är uppenbart att du inte förstår skillnaden mellan dessa två.

     • den ska vara gratis, den ska inte vara kommersiell

      hur menar du att ex. Red Hats operativsystem inte är kommersiellt?

     • ”Hur skulle t.ex en myndighet komma undan med oegentligheter bara på grund av att man inte har tillgång till källkoden för de system man använder sig av?”

      Läs det jag skrev en gång till. Det ökar inte risken att myndigheten skulle miss-sköta sig, men det gör det svårare för dem som säljer mjukvara till myndigheten att kunna dölja mer eller mindre allvarliga buggar.

     • Per sätter fingret på en viktig distinktion som antipiraterna tycks fått helt på bakfoten:

      * Tanken att ”öppen källkod” per default måste vara ”okommersiell”.

      Det stämmer helt enkelt inte och de största ”Fulix”-distributionerna är väl tydligaste exemplen. Jättemånga som jobbar kommersiellt med saker som har med open source att göra men det som man tar betalt för är jobbet att hjälpa folk med sånt de behöver hjälp med och inte gratiskopior.

     • Gratiskopior kan skapa mersmak / ”fans” och därmed en efterfrågan på nytt jobb som är relaterat till mjukvaran som kopieras. Detta tycks flyga över huvudet på alla antipirater jag någonsin pratat med.

      Det tycks helt omöjligt för dem att förstå att det kunde vara så.

     • Gurra, det var nog inte helt tydligt var du menade att oegentligheter eventuellt skulle kunna ske.

      Jag är helt införstådd med fördelarna med att ha tillgång till källkoden. Även om man kanske inte hittar rena buggar så kan man relativt snabbt få en hyfsad känsla för kvalitén på mjukvaran.

  • Jo, i sex år till, då går preskriptionstiden ut för våldtäkt. Men går han ut då kommer han omedelbart att gripas av brittiskt polis eftersom han flytt borgen och 20 000 pund ska betalas. Plus att han ändå inte kommer att gå utanför ambassaden innan han fått garantier av USA att han inte kommer att begäras utlämnad dit, vilket sannolikt USA aldrig kan ge.

   Men ännu intressantare är att Falkvinge är inblandad i händelserna och säger sig vara beredd att vittna till Assange fördel, av detta skäl undviker han att uttala sig om ärendet (enligt vad han skrev på sin blogg igår). Så frågan är då vad hans inblandning är, har han pratat med en eller flera av personerna före/efter våldtäkten, kanske i förtroende i samband med någon polyamorös kärleksakt med Anna, Sofia eller Assange själv?

   ”Jul 16 13:03 – Some people have asked me why I haven’t taken a clear stance on this issue. The explanation is simple: since I have first-hand observations of the events surrounding the allegations, if this should ever come to trial, I would be a defense witness (and I have left a deposition with the Police to that effect). Therefore, I have refrained from speculating on the case in the media, given that such speculation could burn my testimony, and I consider that to be more valuable than a random voice with opinions. When people have asked me about my opinions anyway, I have pointed to the fact that I’m slated to be a defense witness and asked them if they can draw any conclusions from that, refusing to elaborate further.”

   http://falkvinge.net/2014/07/16/live-detention-lift-hearings-for-assange-stockholm-district-court/

   • Ditt minne är verkligen kort NTP.

    Du verkar helt ha missat att hela anledningen till Assanges besök i Sverige från första början, var att prata med PP om att eventuellt låta dem bistå med bandbredd för Wikileaks?

    Både Rick och Anna var med på samma middag som föranledde Assanges beryktade ”våldtäkt”. Så enkelt är det.

    • Jag minns att Anna träffade Assange men har inget minne av någon middag där även Falkvinge var med. Var du också med på denna middag? Dock är det ju ny information att Falkvinge säger sig vara beredd att vittna till Assanges fördel. Men jag kan tänka mig att Assange säger ”tack men nej tack” med tanke på Falkvinges trovärdighet.

     • Jag var inte med där nej, varför skulle jag vara det? Jag är bara en fotsoldat i PP utan någon reell makt.

     • nejtillpirater verkar ofta vilja försöka få det till att jag eller Per skulle vara ”viktiga” eller högt uppsatta pirater. Det är vi ju inte. Vi är bara vanliga hederliga hobbypirater 😀

      Imorgon ska jag ta på mitt förkläde med döskalle och benknotor och piratschteka lite bönor me fläsk. Tips är att ej börja med rommen före man skurit klart filén. Om man vill ha hela tummar efteråt. Trätumme är ju inte riktigt på modet såvitt jag vet… 😉

      Nej men seriöst… Nästan alltid utmynnar antipiraternas retorik i smutskastning mot någon av pirat-profilerna: Rick, Anna, Christian, Amelia m.fl. i frågor som inte har med politiken att göra.

    • Standardknepet som dessa nissar alltid tycks köra med: finn något personligt att avleda den obehagliga politiken med. Fan måste va kul jobb att va såndära bajsgrävare 😀 Känna att man gör världen till en bättre plats liksom. LOL.

     Om inget annat funkar får vi väl slänga in lite tiggare som hjälper till plocka bort fokus från de riktigt obehagliga frågorna som vi vet vi inte kan vinna i en ärlig debatt…

 17. OT: Peter Sunde gnäller vidare om hur det är att sitta på kåken. Kanske kan detta få honom att sluta begå brott och rikta en varning till andra som har funderingar kring att bli pirathjälte/kriminell?

  ”Men tillvaron på en svensk anstalt är allt annat än behaglig.”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article19207648.ab

  En sak ska man säga om Gotte i alla fall, jag har inte hört något gnäll från honom överhuvudtaget från hans långa tid i häkte och fängelse. Den som gnäller är hans mamma. Det hon borde fokusera på är att tillse att sonen slutar begå kriminella handlingar.

  • 30% av Sveriges ungdomar fildelar nästan varje dag. Era skrämseltaktiker funkar uppenbarligen inte. Visst, ni har lyckats peka ut några syndabockar, men vad tjänade det till i praktiken? TPB funkar fortfarande och folk fildelar ju som aldrig förr.

   • Är du medveten om hur oärligt du argumenterar nu?

    • Vad är det som är oärligt att påpeka att lagen uppenbarligen inte är i samklang med samhället? Hemmakopiering är lika självklart för ungdomarna som att få lov att göra matlådor är för de äldre generationerna. Även om något företag går miste om försäljningar på det.

     • Det är ”era” och ”ni” jag syftar på. Du tillskriver folk saker du inte har fog för, kort och gott.

      Eller har du det? Vet du något om ”nejtillpirater” som vi andra inte känner till?

      Jag har med stort intresse följt denna blogg under några år men aldrig stött på något minsta lilla som tyder på att ”nejtillpirater” skulle ha med lagstiftning eller rättsväsende att göra.

      Däremot har jag sett en och annan dementi angående detsamma.

     • TPB gänget har fällts i domstol. Av vem.. ja det är ju domstolen. Vilka som sen flitigast utmålar dem till syndabock är en annan fråga. Helt klart är ni bland toppkandidaterna (såvitt jag vet) till den utmärkelsen.

      Dock är det väldigt intressant att så fort det dyker upp anklagelser om bloggens skribenters affiliationer ( översättning? ), så är ni kvicka att hävda anonymitet – något som ni själva påstår borde vara otillåtet / omöjligt på internet (bland annat i kampen mot barnporr eller terrorism). Om ni (nejtillpirater) fick som ni ville politiskt så skulle ni alltså inte kunna vara anonyma på denna bloggen.

      Om inte det är dubbelmoral så vet jag inte vad som är det…

     • Anonym mot kreti och pleti på nätet?

      Med tanke på hur svårt vissa har att acceptera människors rätt att uttrycka sig och slippa allehanda hot och trakasserier så tycker jag absolut att man ska kunna vara anonym.

      Gentemot rättsvårdande myndigheter?

      Inte fullt lika självklart.

      Och vad menar du med syndabock?

      Bryter man mot lagen och blir fälld i domstol är man väl ändå inte att betrakta som en syndabock?

     • Underhållsbranscherna hade under flera års tid misslyckats att tillhandahålla professionella tjänster som var bra nog för att folk skulle vilja betala för dem och då utsåg de TPB till syndabock för sin egen brist på initiativtagande och förnyelse.

      Inte ett dugg konstigare än att en by där det inte finns några bra restauranger så lagar folk mat hemma istället för att äta på restaurang. Även om de kassa restaurangerna som finns där såklart ”förlorar pengar” på det beteendet.

     • Så branschen har aldrig någonsin tjänat så bra med pengar som nu, på tjänster som ingen vill betala för?

      TBP lever på frukterna av andras arbete, när du äter din egenlagade mat är det resultatet av ditt eget arbete. Stor skillnad.

      Men hur fullständigt uruselt ditt restaurangmatsargument är har du ju fått förklarat för dig åtskilliga gånger tidigare.

      Och återigen, ingen har utsett TPB till syndabock. Det bröt mot lagen och åkte dit. Svårare än så är det inte.

     • ”Så branschen har aldrig någonsin tjänat så bra med pengar som nu, på tjänster som ingen vill betala för?”

      Men vad är då problemet?

      Ni får väl bestämma er, antingen är fildelningen ett problem då folk inte vill betala för lagliga alternativ längre, eller så är den inte ett problem, eftersom folk faktiskt betalar för lagliga alternativ.

      Restaurangliknelsen är den enda vettiga liknelse som jag stött på som belyser att i ungdomars ögon så är hobbyfildelning precis lika odramatiskt och omoraliskt som att laga lunchlådor i hemmet är för de äldre generationerna.

      I ett fritt land tillåts både proffs- och hobby-alternativ. För annars är det ju inte fritt. Lätt som en plätt detta egentligen. Jag kan inte förstå hur ni inte förstår er på något såpass basic.

     • Det är ni pirater som hävdar att ingen vill betala för att i nästa mening säga att branschen aldrig gått så bra som nu. Kan inte dra någon annan slutsats att folk är villiga att betala.

      Att ta något man inte har… åh nej, det har du fått förklarat för dig åtskilliga gånger tidigare.

      Restaurangliknelsen blir inte mer relevant bara för att du upprepar det gång på gång. Frukterna av eget respektive andras arbete, inte så svårt att fatta.

      Och hobbyfildelning? Igen? Du har redan fått förklarat hur knasigt det argumentet är.

      Jösses människa. Kom med något nytt i stället för att upprepa dig som en trasig vinylskiva.

     • ”Det är ni pirater som hävdar att ingen vill betala för att i nästa mening säga…”

      Eh nej, det är ju ni som gnällt på att ni inte kan ”konkurrera med gratis”. Ni hade ju fel fel fel. Det går visst att konkurrera med gratis. Kan Ramlösa och Loka och stadens resturanger så kan säkert ni finna sätt att göra det på… Folk använder ju tydligen spotify och netflix och iTunes m.fl. ”betaltjänster” trots att fildelning funkar lika bra som aldrig förr.

      ”Att ta något man inte har…”

      Fildelning är tillverkning och distribution av kopior och inte att ”ta” ngt. Kopieringsrestriktioner som copyright är alltså ett förbud att tillverka kopior. Upphovsrätten har ingenting alls med ”ägande” att göra.

      ”Frukterna av eget respektive andras arbete, inte så svårt att fatta.”

      1) Någon utför 1 månads jobb, får betalt för den månadens jobb och inget mer än så.

      2) Du utför 1 månads jobb som du får copyright på och sen kan ta betalt för obegränsat antal gratiskopior.

      Hur fan räknar du med att folk som utför arbetet i punkt 1) ovan ska acceptera dessa regler?

      Du tycks helt oförmögen att förstå att dessa regler skrämmer bort folk från yrken där man ej har liknande monopol-privilegier som under kopieringsmonopolet. Varför trodde du att ingen vill jobba inom exempelvis vården när roligare jobb i underhållningsbranscher kan ge högre löner tack vare ett artificiellt monopol på framställning av kopior?

     • Ang. 1 & 2…

      De allra flesta med någon form av förankring i verkligheten accepterar detta.

      Andra har förklarat detta för dig tidigare så det känns rätt onödigt med ännu en upprepning.

     • ”Förankring i verkligheten” säger du, men ”verkligheten” förändras ju allt snabbare runt oss. Vad är ”verkligheten”?

      Det som du kan se med dina egna ögon? Det folk berättar för dig? Det du får läsa i tidningar (som vem pröjsar för nu för tiden)? Vad som sägs i Radio eller TV? Vad du kan finna på internet?

     • Jag ska försöka fatta mig kort.

      Halmgubbar, kort och gott.

      För oss som ibland befinner sig på ”fel” sida och ibland har insyn i av piraterna kritiserade verksamheter blir detta allt för uppenbart. Det verkar vara roligare att hitta på nidbilder och attackera dessa än att försöka ta reda på hur det faktiskt förhåller sig.

      Därav i mitt tycke avsaknad av förankring i verkligheten. Har inte ett dugg att göra med den föränderliga värld vi lever i.

      Synd, jag hade en gång lite förhoppningar på piratrörelsen, med dessa smulades sönder fullständigt av Falkvinge med anhang. Nuförtiden kan jag inget annat än skratta uppgivet åt allt elände de häver ur sig.

     • Du vet mycket väl att kopiorna inte längre är det som säljs utan har blivit reklam för annat. Du bara larvar dig att det inte skulle vara så.

     • För vissa kanske det är så men hävdar du att det är vad som gäller för alla som säljer musik så är det inget annat än rent nonsens.

     • Det är fullt möjligt att hobbykopiering över internet kommer göra det svårare att sälja kopior. Då kanske det är läge att ändra strategi att säkra finansiering på annat sätt. Fast det borde man nog börjat göra för ca 15-20 år sen isåfall. I vilket fall är det som så att det uppenbarligen fortfarande finns intresse att lägga pengar på musik och annan underhållning. Bara ej på kopiorna i sig.

 18. OT: Peter Sunde nekas permission från Västervik Norra för att få träffa präst från Kopimistkyrkan.

  http://torrentfreak.com/pirate-bay-founders-religious-rights-spark-new-complaint-140726/

  I.D.I.O.T.

  • Ummm, nope. Rätt smart faktiskt. Men ni fattar nog ej varför, som vanligt.

   Ni tycker säkert även att det är rätt åt honom att hans hälsa påverkas negativt av att han är vegetarian och nekas vegetarisk kost på svenska fängelser.

   O.K.Ä.N.S.L.I.G.A R.Ö.V.H.Å.L

   • Vem här har skrivit att det är rätt åt honom att han inte får den kost han har rätt till?

    • Nej det har du rätt i, ingen här har så vitt jag sett skrivit det. Men om man ska extrapolera från nejtillpiraters typiska utspel så borde det minsann kommit ett sånt uttalande.

     • Tack för att du erkänner det, finns lite hopp för dig 😀

     • Det som är rätt åt honom är att han sitter fängslad under samma förhållanden som vilken dömd kriminell person som helst, vilket är fallet.

     • TPB killarna är redan hjältar och martyrer. Ni har skjutit er rejält i foten. Till vilken nytta då?

     • Klart att piraterna tycker att de är hjältar och martyrer, det passar ju in i deras snurriga världsbild. För resten av världen är detta på sin höjd lite intressant kuriosa.

     • Med 30% av landets ungdomar fildelandes ”nästan dagligen” och inte ens 17% anser det vara moraliskt tveksamt är det nog ngt att ta på allvar ändå.

     • Antalen lagbrytare och deras moraliska uppfattning än nog inget bra mått på vad som är rätt och fel. Nazi-tyskland brukar ju vara poppis att jämföra med här. Var allt som skedde där och som stöddes av en betydande del av befolkningen alltid moraliskt försvarbart? Knappast.

     • Nazi-tyskland är ett exempel på när de omoraliska hade lagen på sin sida. Vilket istället är ett praktexempel på att det mycket väl kan vara lagen som det kan vara fel på.

     • Så kan det mycket väl vara, men jag köper inte argumentet att en lag är felaktig bara för att många bryter mot den och inte ens tycker att det är fel att göra så. Det duger helt enkelt inte.

     • En av definitionerna av demokrati är att lagarna ska ha folklig förankring för att vara legitima. Att då endast 17% av ungdoms-generationerna ser ngt moraliskt felaktigt i att hobbyfildela gör hela upphovsrättslagstiftningen problematisk ur demokratisynpunkt.

     • Än en gång gurra, du debatterar något alldeles förfärligt dåligt. Men det är ju å andra sidan väldigt tacksamt att du gör det i piratrörelsens namn 🙂

     • Pff i piratrörelsens namn va… Jag har inte något officiellt uppdrag i någon pirat-rörelse. Det är förstås bara jag som kan förväntas stå för vad jag skriver.

      Vad är din syn på demokrati då? Det vore intressant att höra. Ska inte lagar i ett demokratiskt land ha folkligt stöd? Anser du att våra representanter ska kunna bestämma saker som har hur litet stöd som helst?

     • Vem har påstått att du har något slags officiellt uppdrag? Men läser man vad du skriver så är det ju inte så svårt att förstå vems budskap du för fram.

     • Och frågan om lagar och demokrati är alldeles för komplex för att jag ska kunna ge snabba enkela svar. Jag har andra komplexa problem att grubbla på 🙂

      Och kom nu inte och säg att det är enkelt, det är det inte. Det finns väldigt många hänsyn att ta. Men övertyga mig gärna om att jag har fel, övertyga mig om hur insatta och kunniga ”ni” är inom det civilrättsliga området, inge förtroende. Det är det som betyder något när jag går och röstar i september.

     • Och att så pass många ungdomar i dag tycker att brottet piratkopiering inte är fel säger väl egentligen mer om deras bristande rättsmedvetande och skolans misslyckande än något annat.

     • Vare sig skolan, samhället eller ”upphovsrättsindustrin” har lyckats förklara varför upphovsrätten är viktig, då blir det som det blir.

      Men, det har alltid varit så att vad människor tycker är rätt och vad man gör när man tror att ingen ser på ofta skiljer sig åt. Det är helt enkelt alldeles för lätt att begå upphovsrättsbrott på internet utan straff. Skulle fler åka dit och med kännbart straff, ja då skulle mycket färre ta risken. Vissa skulle inte bry sig eller göra allt man kan komma på för att dölja sig, av principskäl osv, men majoriteten skulle betala ärligt för sig istället.

     • ”Vare sig skolan, samhället eller ”upphovsrättsindustrin” har lyckats förklara varför upphovsrätten är viktig, då blir det som det blir.”

      Kanske för att upphovsrätten helt enkelt har spelat ut sin roll. Fråga dig vart pengarna kommer ifrån vad gäller de nya TV-serier som fildelas miljoner med gånger vardera på internet.

      Ledtråd: Det är mekanismer som ökar värdet för seriens finansiärer ju MER den piratkopieras – icke desto mindre.

     • @gurra

      ”Fråga dig vart pengarna kommer ifrån vad gäller de nya TV-serier som fildelas miljoner med gånger vardera på internet.”

      Så du menar att de som skapar tv-serierna får in pengar pga all piratkopiering? Detta är rent nonsens. De får in sina pengar via licensiering till tv-kanaler osv, alltså inte via betalningsströmmar som piraterna utnyttjar sig av.

      Är man så religiös kring piratkopiering som du är så kan man tydligen tolka allt som att det är piraternas förtjänst. Korkat!

     • Har du någon källa till ditt påstående? Det är säkert bara ett sammanträffande att den olycksalige hjälten i säsong 4 av GoT heter Martell i efternamn. Samma som ett riktigt fin-märke konjak.

      Reklam har funkat perverst bra att locka kunder under hela 1900talet och piratkopiering blir ju då gratisreklam. Varje ny kopierare lockas att spendera.

     • @Gurrfulständigtfullavblurr

      ”Det är säkert bara ett sammanträffande att den olycksalige hjälten i säsong 4 av GoT heter Martell i efternamn. Samma som ett riktigt fin-märke konjak.”

      Så Martell sponsrade boken i förhoppningen att den skulle bli en framgång så att en TVkanal väljer att göra en serie baserad på boken så att Martell får sitt namn på TV.

      Man märker att du jobbar med media och reklam, LOL.

     • Sten: Ett bra exempel på att upphovsrätten inte alls behövs längre. Det finns ju bevisligen gott om sätt att tjäna pengar på underhållning utan upphovsrätt. Konjakmärket är ju bara ett litet exempel. Du vet själv vad för märken det är på laptopsen och bilarna m.m. i succéserierna. Piratkopiering av kultur har blivit gratisreklam för märkena.

     • Det blir ju mycket mer effektiv reklam om märket förknippas med en huvudperson eller hjälte som tittarna har en känslomässig anknytning till fattar du väl. Det är en larvig diskussion vi har. Copyright har spelat ut sin roll för längesen. Det är mest en täckmantel för att dölja var de riktiga pengarna finns nu för tiden.

     • Hej då ”GNU/GPL”, ”Apache Licence, v. x.x” och en massa andra licenser, som inte skulle vara det minsta värda utan en fungerande upphovsrätt. Är det så du vill ha det? För det är ju en av många konsekvenser av en helt slopad upphovsrätt.

      Lite väl svårt att ta det du skriver på allvar.

     • Lite kul att Gurrfield stödjer konceptet med att allt ska vara reklamfinansierat. Den affärsmodellen är leder ju direkt till stora kränkningar av den personliga integriteten på nätet.
      Men i Gurras värld är det uppenbarligen viktigare att slippa betala för sig, än att skydda den personliga integriteten.

     • Gurra du svamlar som vanligt. Copyright har definitivt inte spelat ut sin, roll, mer och mer pengar är kopplat till skapande av innehåll och copyright eller liknande licensformer kommer att behövas även i framtiden.

      Ni piratmuppar brukar ju förespråka CC men det är faktiskt så att de olika varianterna av licenser också har villkor som skall respekteras, det är normalt inte bara att tanka ner och göra som man vill med innehållet. Pirater kan helt enkelt inte respektera andras rättigheter om man kan komma undan med det och tyvärr är det alldeles för lätt idag att kränka andras rättigheter och komma undan med det.

     • Thomas: Jag stödjer inte alls konceptet att allt Ska vara reklamfinansierat. Lyfter dock fram att det är en vanlig finansieringsform nu för tiden som tycks fungera. Om reklam inte funkade för att skaffa kunder så skulle nog företagen slutat med reklam för längesen. Tror du inte?

      Det är alltså främst ett motbevis för att upphovsrätten skulle vara Enda Sättet att finansiera skapande av kultur. Vilket är en vanlig lögn som upphovsrätts-fanatikerna gillar att sprida.

      Mange: CC BY (attribution) skulle fortfarande funka helt utan upphovsrätt. Det går säkert få plagiat att klassas som bedrägeri eller annat brott som inte har med upphovsrätten att göra. Att uppge sig vara någon man inte är är ju redan olagligt. Det är väl det brotten som nät-fiskarna gör sig skyldiga till..? Nu är jag teknikmupp och inte jurist så jag vet inte exakt vad de brotten heter, men det borde helt klart röra sig om andra brott än mot upphovsrätt.

     • Snälla Gurra, visst fungerar det alldeles utmärkt att finansiera via reklam. FB och Google är ju två lysande exempel. Men de är ju också lysande exempel på hur vi som användare säljer ut vår personliga integritet. De som köper reklamen vill ju självklart ha så detaljerad information som möjligt, gärna samkört från olika kommersiella källor. Vilket innebär att vi som utnyttjar olika gratistjänster får betala med vår integritet.
      Med tanke på att ni gamla pirater säger att ni värnar om den rätten, är det en uppenbar dubbelmoral att samtidigt hylla reklamfinansiering.
      Att reklamfinansiering också är ett hot mot den konstnärliga och politiska friheten är ytterligare ett problem som ni pirater antingen skiter i eller inte bryr er om.
      Så länge ni slipper att betala så skiter ni i alla konsekvenser.

     • Gurra, du gör då verkligen ditt yttersta för att inte bli tagen på allvar 🙂

     • Det ni skriver stämmer ju inte för fem öre. Pirater i EU parlamentet har sen 2009 pushat för bättre regler vad gäller bolagens hantering av individers data. För att öka individens integritet. Ni har ju fel fel och fel gång på gång och det enda ni har att komma med i slutändan är rena felaktigheter och personpåhopp.

     • ”Jag är teknikmupp och inte jurist så jag vet inte…”

      Rätt uppenbart vid det här laget. Så varför är du, i din okunnighet ändå så förvissad om att andra har fel och du rätt?

     • Mange: Att pirater länge snackat om lagstiftning kring bolagens datahantering av individers data jättelänge är inte en juridisk fråga, det är historiskt fakta.

     • @Gurrnollkollblurr

      ”Konjakmärket är ju bara ett litet exempel.”

      Ett exempel hämtat från din fantasi, utan någon bäring, utan någon relevans, bara något du rakt av hittar på – precis som det mesta du skriver.

     • Gurra:

      Men vad har det med något att göra?

      Jaja…

      Om man nu diskuterat detta så flitigt kunde man ju önska att kunskapsnivån vore lite högre också. Men det är den ju inte. Den är pinsamt låg.

      Jag skulle aldrig i livet gå in i ett mjukvaruprojekt med samma låga kunskaper om det område inom vilket min mjukvara ska användas. Det finns inte i min begreppsvärld att vara något annat än åtminstone hyfsat påläst.

      (Hoppas jag inte behöver förtydliga att det då rör sig om mjukvara som är mer en del av verksamheten och inte bara enkla inmatningsfält o.dyl.)

      Då piratpartiets kärnfråga ligger inom upphovsrätt/immaterialrätt/civilrätt är den uppvisade bristen på kunskap om detta inget annat än skrattretande.

      Man verkar vara mer intresserade av att håna och trakassera sina meningsmotståndare än något annat.

      Och så vill man in i riksdagen, vår lagstiftande församling? Jösses…

     • Inga sakliga påståenden utan endast orealistiska undanmanövrar…

      Jag har verkligen ingen personlig önskan att ta mig in i Riksdagen. Det verkar inget vidare skoj. Det är snarare ett nödvändigt ont att några av oss tekniknördar måste för att kunna rätta till felen i lagen.

      Personligen vill jag bara ha ett land med vettiga lagar där jag kan nörda ner mig i ”high-tech” och göra mitt yrkesmässiga bidrag här i livet utan att bli bestraffad av gammaldags bakåtsträvande lagar.

      Drivkraften för entreprenörer när de fått en företagsidé är så stark att landsgränser sällan sätter stopp. Det blir som en fix idé, ofta minst lika stark som religiös tro eller politisk övertygelse. Jag vill inte att framtidens Kamprad eller Nobel får nog av våra motsträviga omoderna lagar och drar nån annanstans. Vill ni det eller?

      Det är ett sånt slöseri… Sverige spenderade jättemycket skattepengar – vi var imponerande tidiga med bredbandsutbyggnad – och nu ska vi inte få använda infrastrukturens fördelar för att förbättra och effektivisera näringslivet och samhället i övrigt.

      Det satsas alltid mer pengar på att skydda gamla pengaströmmar än att utveckla nya lovande tekniker. Är det inte ironiskt..?

     • Har inte påstått att du vill in i riksdagen, det är piratpartiet som vill dit. Dina skriverier här är väldigt lätta att associera med piratrörelsen.

      Du hävdar att upphovsrätten måste bort. Samma upphovsrätt som ger mig skydd när jag skapar t.ex mjukvara. Det ger verkligen inget seriöst intryck när du uttalar dig så bestämt om något du verkar veta så väldigt lite om.

     • Mange: Det finns många som skapar mjukvara utan att ha någon nytta av upphovsrätt. Red Hat är ett multi-miljard dollar företag som tjänar pengar på en verksamhet kring öppen källkod. Hela Gnu/Linux och all annan open source, hur förklarar du det? Är det miljontals galningar över hela världen som bara ”ger bort allt gratis”?

      Det är snarare du som är obildad om du tror att upphovsrätt skulle vara enda sättet att ta betalt på.

     • Återigen så gör du ett argumentationsfel.

      Jag har inte hävdat att man inte kan tjäna pengar på öppen källkod. Så sluta upp med att hävda det, det får dig bara att verka än mer okunnig.

      Jag kan få tillgång till källkoden till förmodligen samtliga av de mjukvaror jag använder i mitt huvudsakliga dagliga arbete. För dessa har jag inte betalat några licenskostnader alls. Jag har dock donerat pengar till några av de företag vars produkter jag flitigt använder mig av, företag som verkar klara sig alldeles utmärkt på olika former av donationer.

      Men när någon sätter sitt namn på kod, t.ex Linus Torvalds, så är det bl.a med stöd i den ideella upphovsrätten han kan hävda sina rättigheter. Om jag inte missförstått något efter att ha spenderat 30 sekunder med google och wikipedia.

      Nu har jag verkligen inte gått igenom hela GNU/GPL och de olika versionerna för att se exakt vart i immaterialrätten man finner sitt stöd för de olika skrivelserna. Och kom nu inte tjafsande med något om varumärken eller nått sånt, det är något helt annat och är också en av anledningarna till att t.ex CentOS finns.

      Men att som du hävda att t.ex Red Hat bedriver sin verksamhet utan något behov av någon upphovsrätt, det är bara rent nonsens.

     • Nej jag begår inget alls nåt argumentationsfel. Jag skrev att utifall du trodde att upphovsrätt var enda sättet att ta betalt för att koda så är det felaktigt. Det är det relevanta i sammanhanget – att det finns sätt att finansiera verksamheten.

      ”Attribution”, vilket är hörnstenen i upphovsrätten – ensamrätt att hävda att man gjort upphov till något – funkar utmärkt utan en upphovsrättslag.

      De flesta pirater diskuterar inte ens ett fullständigt avskaffande av lagen utan en reform så att hobbydistribution blir laglig och att kommersiella skyddet (ensamrätten) sträcker sig kanske 5-20 år istället för livet ut + 70 år som lagen säger i dagsläget.

     • Nu ser jag att du inte gjorde det 🙂 Sitter och knackar en massa kod, brukar bli ”lite” trött i ögonen när jag gör det, klarar inte riktigt av att läsa ordentligt.

     • Den ekonomiska och den ideella upphovsrätten är väl ändå två lite olika saker? Eller?

      Och varför skulle man ha 5-20 års kommersiell ensamrätt, när allt ändå kommer att finnas tillgängligt gratis via ”hobbydistribution”? Det enklaste måste väl i så fall ändå vara att slopa det helt och hållet. Varför krångla till det?

     • Ja trött i ögonen kan man bli om man kodar. Blir jag också ibland.

      ”Och varför skulle man ha 5-20 års kommersiell ensamrätt, när allt ändå kommer att finnas tillgängligt gratis via ”hobbydistribution”?”

      Det finns uppenbarligen en efterfrågan på proffstjänster för distribution. Det påstår ni ju själva friskt emellanåt och det är knappast något som pirater ifrågasätter.

      Personligen tycker jag folk kan få lov att lära sig skilja på distribution och produktion och betala för det som de vill ha! Men alla pirater håller ej med mig där.

     • @gurra

      ”Personligen tycker jag folk kan få lov att lära sig skilja på distribution och produktion och betala för det som de vill ha! Men alla pirater håller ej med mig där.”

      Och Du kan få lova att lära dig att det väsentliga är innehållet, kostnaderna för distribution och produktion är små i sammanhanget. Det är innehållet man betalar för, precis som när man köper en bok, papper med tryck är bara ett medel för att kunna ta del av innehållet som ju är det man är ute efter.

      Hur många år ska du fortsätta att låtsas om att det inte är innehållet som är det värdefulla? Eller är du så urbota korkad att du tror något annat?

     • Innehåll är ett meningslöst buzzword.

      Det är Arbetet att skapa Originalet man bör betala för. Det är vad som kostar något. Att kräva få ta betalt för gratiskopior är att lura röven av folk. Om du betalar för en tjänst betalar du för utfört arbete. Men om du tar betalt så ska du komma undan med att ge bort en gratiskopia..? Hur i hela friden räknar du med att folk ska gå med på det? 🙂

     • Man betalar ju för arbetet med att skapa originalet, och investerar i framtida skapande. En pytteliten andel för varje kopia. Om man ser till att göra rätt för sig genom att betala då förstås. De flesta verkar nog trots allt tycka att det är en helt ok affärsmodell.

     • Du påstår att de flesta verkar trots allt tycka det är en ok modell? Vad grundar du det i? Om det nu vore som du påstod så skulle ju piratkopiering inte vålla några större ekonomiska problem och i så fall skulle denna bloggen vara ganska meningslös.

      Enbart 17% av ungdomarna tycker piratkopiering är moraliskt tveksamt. Så ditt påstående att det vore att ”göra rätt för sig” att betala per kopia har åtminstone väldigt svagt stöd bland ungdomar.

     • Vad jag grundar det på? Att det verkar gå helt okej att sälja film, musik och böcker. Att författare och kompositörer fortfarande kan göra sig en ordentlig hacka om de är skickliga nog.

      Om det vore så förfärligt som du säger skulle väl inte branchen finnas överhuvudtaget?

     • Då får du bestämma dig. Är piratkopieringen ett seriöst problem eller inte? Endera stunden säger ni att piratkopieringen dödar branscherna och nu helt plötsligt att det funkar finemang. Hur ska ni ha det?

     • Blanda inte ihop mig med andra. Jag står gärna för mina egna åsikter, men där går också gränsen.

      Piratkopiering är ett problem lite på samma sätt som hastighetsöverträdelser i trafiken. Trots frekventa hastighetsöverträdelser funkar trafiken allt som oftast helt ok, men det betyder ju inte att man ska göra det tillåtet att utöva lite ”hobbyfortkörning” emellanåt.

     • Hastighetsöverträdelser har ingenting med fildelning att göra. Förstår inte alls hur du kan göra en sån märklig jämförelse. Trafikreglerna ska skydda människoliv och upphovsrättslagen ska förbättra vissa branschers möjligheter att tjäna pengar. Helt olika lagar, helt olika syften, helt olika konsekvenser. Vad är det du vill ha sagt med en sån märklig jämförelse?

     • Du har lite svårt för det här med liknelser va?

     • Matlagning har inget med piratkopiering att göra.
      Manges liknelse med fortkörning är däremot relevant.

     • Ungdomar uppfattar hobbyfildelning som ungefär lika dramatiskt och omoraliskt som att laga lunchlådor. End of message 🙂

   • Vet vi ens att han har nekats vegetarisk kost? Det har han sannolikt inte. Men se den kost han får duger inte för herrn, eller så använder han kosten som argument för att komma till ett lyxigare fängelse, ärligt talat tror jag att det är det som är fallet.

  • Jag är inte ett dugg förvånad. Oftast får man vad man betalar för, i bästa fall. Gratis är gott men i många fall ett sämre alternativ om man ser till helheten och inte stirrar sig blind på licenskostnaderna. Det är effektiviteten i användningen av programvaran som avgör, den delen har mycket större kostnadspåverkan än vad licenskostnaden har.

   Jag har sett det många gånger i arbetslivet, någon vill spara genom att föra in sämre verktyg och kostnaden uppstår då istället i verksamheten i form av mer arbetstimmar för samma resultat. Timkostnaden ligger ofta runt en tusenlapp så en timme extra här och där äter snabbt upp ”besparingarna” man får genom att använda programvara som är sämre.

   • Inte bara effektiviteten som spelar roll. Finns undangömd spionfunktionalitet i den slutna mjukvaran så blir man bara lurad röven av i vilket fall genom att man då i praktiken jobbar gratis åt tredje part. Finns ingen anledning att göra sitt bästa om man inte har full koll på ALLT i burken – och hur stor chans är det i dagens läge..? Nej deprimerande och demotiverande är bara förordet. Man kan göra lite godbitar med jämna mellanrum men att göra sitt bästa under de förhållandena..? Nej då blir man bara utnyttjad.

    • Fram med beläggen för att det finns spionfunktionalitet i den (?) mjukvaran nu. Jag är nyfiken på vad det kan vara. 🙂

     • Jag har inte själv undersökt mjukvarorna som påstås ha sådana. Men Richard Stallman har påstått att det finns i en ganska ny intervju. 😉 Han borde ju ha kunskap och kontakter… eller?

      Och i ärlighetens namn, med NSA skandaler åt höger och vänster senaste året, tror du inte att många företag skulle försöka komma undan med det om de kunde, ens för egen räkning? Det skulle kunna ge fin extraklirr i kassan att sälja sån information vet du. Eller informationsövertag mot ens egna konkurrenter om de använder en av ens produkter.

     • Jaja, då är det med andra ord lite spekulation och önsketänkade och kanske inte så mycket substans. Helt ok, bra att känna till.

     • Det finns en anledning till att jag är nyfiken…

      Väldigt mycket som skrivs och sägs i olika media är ofta väldigt diffust. Det är väldigt mycket ”så skulle det kunna vara”, ”det skulle man kunna säga”, ”det är en tolkning man skulle kunna göra” osv, dvs väldigt lite fakta och väldigt mycket tyckande och spekulerande.

      Men allt eftersom tiden går blir detta etablerade sanningar som ingen ifrågasätter och så drar man nya slutsatser, baserat på något som kanske inte alls stämmer överhuvudtaget.

      Sedan har vi ju diskuterat det här med källor och deras trovärdighet.

      Richard Stallman talar ju väldigt mycket i egen sak i dessa frågor, så jag vill nog vara i alla fall lite försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser baserad på vad han säger.

     • Spekulationer och önsketänkande? Du menar att NSA avslöjandena är spekulationer och önsketänkande? I så fall skulle väl dendär Snowden inte behöva gömma sig i hemska Ryssland.

      Sen avslöjas ju säkerhetshål i slutna mjukvaror med jämna mellanrum. Ofta sägs då att det rör sig om buggar. Men den enes bugg är någon annans feature. Klart att de aldrig skulle erkänna eventuella medvetna säkerhetshål som annat än buggar.

     • Jag skriver om dold funktionalitet i proprietär mjukvara, det är du som drar iväg och börjar babbla om en massa annat.

     • Dold funktionalitet kan påstås vara ”buggar”. Det förstår du väl? Förneka all kännedom…

     • Jag var mest ute efter att få svar om det finns någon substans i det du skriver, tror jag fått svar på det nu. Tack.

      Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om möjliga scenarier 🙂 Men det skulle inte vara något annat än rena spekulationer, mer eller mindre kvalificerade. Jag skulle dock vara väldigt försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser baserat på detta. Eller åtminstone vara ödmjuk inför möjligheten att jag har fel.

     • Ja visst, klart att jag kan ha fel. Men kostnaden om jag har rätt är för hög för att inte beakta, även om sannolikheten bedöms som relativt låg a.k.a. man ”vill inte tro att det är sant”.

  • Viktigt att tänka på mitt i tidningsdöden ( die Zeitungstod, faktiskt ett tyskt begrepp i original ) är att kolla Källa på det man läser. När inte längre läsarna pröjsar så är det någon annan som pröjsar för ”nyheten” ( vem kan det vaaara ? )

 19. Länge sedan jag skrev något nytt här, är det inte extremt tyst om PP? Luften verkar ha gått ur helt och Anna Troberg har väl bränt sitt krut på Pride? Såg att de skrev på hemsidan om medborgarlön, en given vinnarfråga i valet. LOL LOL LOL.

  • Jo visst är det ovanligt tyst. Men ärligt talat så tycker jag nog trots allt att det är väldigt skönt 🙂

  • Om ni vill ha underhållning så är det bara att gå in och kolla på Falkvinges försök att göra TV.
   Jag tror att engelska uppslagsverk från och med nu länkar direkt till Falkvinge som en precis beskrivning av ”pompous ass”.
   http://falkvinge.net/2014/08/11/liberties-report-week-31-2014/

   • Skulle va engelska uppslagsverket med copyright på isf.. 🙂

   • Jo jag har sett det där förut. Kan inte kolla mer än några sekunder, har inte en skämsskudde som är stor nog… Fattar han inte själv vilken pajas han är?

    Angående Copyright, i detta fall efterlyser jag rättigheten för mänskligheten att slippa vare sig se eller kopiera detta dravel.
    CopyNeverEver. LOL

    • Även tokar och galningar måste få yttra sig, det är en av kostnaderna för demokrati… 🙂 Alltså måste även du få säga din mening, även om du utmålar dig själv till pajas.

     Att blunda för det obehagliga löser sällan några problem. Men det är ju skönt för dig att slippa se, det har vi förstått vid detta laget… Det är väl det viktigaste va… att du slipper se det obehagliga? 🙂 Har du insett att det är ett egoistiskt ställningstagande ännu?

     • Jo tokar ska få yttra sig, jag ser gång på gång vad du kommenterar på olika sidor. Oavsett vad det handlar om så är problemet att vissa tjänar pengar på upphovsrätten. Du är bindgalen.

      PP är de nya kommunisterna, arbetsskygga och vill sitta på rumpan och bli försörjda av andra via basinkomst. Samtidigt hånar man de som skapar något och vill ta betalt för en kopia. Fy fan! Sitta hemma och spela WoW medan andra går upp tidigt på morgonen för att släpa sig till jobbet för att försörja alla parasiter. Funderade ett tag på att skriva ett nytt huvudinlägg om basinkomsten men jag orkar inte, jag nöjer mig med att skriva en dödsruna till sen efter valet.

     • Du envisas själv att blogga såhär pass aggressivt om ett parti som du påstår dig inte ha några som helst ekonomiska vinningar att argumentera emot.

      Förstår du inte själv hur galet det verkar då?

      Du missar helt alla skriverier i tidningarna att folk inte får sjukersättning trots de var cancersjuka? ”Äh det är bara cancer, upp och hoppa och gå till jobbet med dig!”. Helt klart finns det stora fel i dagens system. Det kan du väl inte förneka? Att vi ska ha stora sociala trygghetssystem finansierade av skatt är det ingen som idag sitter i riksdagen som säger emot. Så redan idag går stora delar av skattepengar till folk som sitter hemma och är arbetslösa. Sen om de tittar på let’s dance på TV eller spelar WoW vet jag inte.

      Det är knappast humant att vissa personer sitter och har makt att sätta sjuka människor helt utan hjälp.

      Verkligheten är den att allt fler jobb tas över av maskiner, datorer och kineser. Dagens politik reflekterar inte den verkligheten. Det finns helt enkelt inte jobb så det räcker åt alla. Vi får lära oss att hushålla med de jobb vi har och då är dagens arbetsmarknadspolitik helt katastrofal.

     • @gurra

      Ditt och PP:s stora problem är att ni saknar verklighetsanknytning.

      Verkligheten är den att det är ekonomisk tillväxt som tryggar välfärden, så att mer pengar kommer in. Det kommer alltid finnas brist på pengar och olika åsikter om hur de ska fördelas men om inte pengarna kommer in så kommer välfärdsnivåerna sänkas. Det kostar pengar med avancerad sjukvård, bra mediciner, vård av äldre, bra skola osv. Det duger då inte att fullt arbetsföra ska kunna välja att sitta på rumpan och låta andra arbeta för välfärden. Vad är det för jävla egoism att ens tänka den tanken. Det är möjligt att det kommer att se annorlunda ut i framtiden, med mer automatisering. Men vi är inte där idag, bara enligt PP:s sjuka verklighetsuppfattning, eller om det bara är svepskäl för snyltarpolitiken precis som svepskälen angående upphovsrättsbrott.

      Jag bryr mig inte om PP i sig, de är ju i princip utrotade, det är idéerna som är farliga för samhället. Jag tror på att man ska göra rätt för sig, dra sitt strå till stacken. Detta gäller alla som är arbetsföra. Om det finns utrymme i framtiden kan vi dra ner till 7 eller 6 timmars arbete, men grunden är att alla som kan arbeta ska bidra till samhällets tillväxt och intäkter för välfärden. Bara egoistiska parasiter kan tycka något annat.

     • Pengar i sig är inte det viktiga. Det viktiga är vad folk kan få för sina pengar.

      Om folk har svepskäl till att ta betalt för gratiskopior av gamla bedrifter som upphovsrättskultingarna envisas med så blir ju pengars värde automatiskt urholkat. Det förstår du säkert.

      Det är PPs politik som uppmuntrar till att ta betalt för nyskapande och er politik som uppmuntrar att sitta på räva och kunna ta betalt för gratiskopior av gamla bedrifter.

      Det är viktigt med motivatörer så folk tycker det är värt att lägga ner sig. Men det finns verkligen ingen brist på motivatörer att tjäna mer pengar än svältgränsen. Ungdomar idag vill ha råd med smart-telefoner, resa, supa, bra dator, platt TV och allt möjligt. Det skulle man inte ha råd med om man levde på existensminimum. Ungar drar ju tillochmed utomlands till Norge och andra ställen för att dra in stålars, så det finns verkligen ingen brist på motivation till att jobba. Reklam bakas ju in i underhållning också, så även de som sitter lite väl mycket i TV-soffan blir påverkade att konsumera.

      Däremot finns det brist på jobb i och med teknikutvecklingen. Robotar och datorer tar över fler och fler arbetstillfällen.

      Det är inte särskilt motiverande att göra sitt bästa om spionorganisationerna kan spionera på mitt jobb rätt i datorn och ta internationella patent eller copy rights på resultatet av mitt arbete. Så om du verkligen bryr dig om motivatörer att jobba och göra bra ifrån sig så är det nog piratpolitik som du bör fundera lite på. I dagsläget är det deprimerande nog ingen anledning att göra sitt bästa om man inte får en fet paycheck direkt från monopolisterna. Det är ingen som tjänar på att det sitter deprimerade smartskaft och inte ser anledning till att lägga ner sig.

  • Lite drygt 26000 röster totalt. 0,43 %

   • Jo, det var mer än vad jag trodde faktiskt. Men de är ju i praktiken utrotade som parti.

    • Jo. Fast 30% av ungdomarna fildelar dagligen och det finns inga tecken på att moralen över hobbyfildelning skulle förändras. Kanske är uppfattningen att PP inte behövs, om folk ändå i praktiken kan fildela utan besvär och utan ngn större risk att åka fast.

 20. Lite OT, såhär i de sista skälvande minuterna innan PP-skutan går sjunker på riktigt. Jag såg att Anna Troberg skrev ett inlägg om Researchgruppen, en viktig diskussion om integritet på nätet. Vem som kan ta sig rätten att kränka den.
  Men som vanligt ser vi dubbelmoralen i partiet och retoriken. Det går inte att samtidigt hylla WikiLeaks och påstå att Researchgruppen är ett medborgargarde. WikiLeaks och Researchgruppen är samma fenomen, viktiga organisationer med tveksamma metoder. Vi måste kunna kritisera bägge – och försvara dem.

  • Förvånar mig inte alls, så mycket dubbelmoral man har sett från dessa plantor.

  • Nej Researchgruppen och Wikileaks gör helt olika saker.
   Reseachgruppen outar folks åsikter. Wikileaks outade beteenden.

   • Tramsigt ordval med ”outa” när det existerar en adekvat inhemsk vokabulär… Men Wikileaks avslöjade ju identiteten på massor av personer som samarbetade med amerikanerna, och därmed utsatte dem och deras anhöriga för stora risker.

    Förresten har ju jag blivit hotat med att bli ”outad” av rabiata piraten Fredrika, då jag diskuterade polisanmälan av hennes olaga hot om att mitt hus kunde börja brinna om jag inte slutade skriva på TorrentFreak. Helt OK beteende tydligen enligt pirater. Fy fan!

    • Va? Det är väl ingen av oss som skulle påstå att det är ett OK beteende. Jag känner inte denne Fredrika och känner ingen som känner henne heller. För allt jag vet kan hon vara påhittad – till för att provocera. Det är ju en avslöjad strategi bland antipirater att spela ”agent provocateur” för att söndra och härska i pirat-organisationer.

     Nästan lika äcklig strategi som att försöka lura i folk att barnporr är jättevanligt på internet bara för att få en ursäkt att censurera på nätet.

   • Dumheter!! Bägge två gör ett viktigt jobb att avslöja olika saker. Men vi måste kunna diskutera de problem det innebär att ”outa” individers rätt till integritet på nätet.

    • Wikileaks avslöjade beteenden som korruption och krigsbrott.

     Researchgruppen avslöjade folk med drogliberala åsikter och udda sexuella fantasier.

     Det kan du ju inte påstå är samma sak??

 21. O O T

  Troberg har författat ytterligare en text som påvisar att hon skriver en bra stund innan hon tänker.
  Hon påstår att Svenska Akademien begår upphovsrättsbrott, utan att hon har någon som helst aning om vilka avtal eller kontrakt som existerar mellan Dawit, Dawits familj, förlagen och International Pen.

  Sin vana trogen publicerar hon dessutom inte kommentarer som påpekar hennes felaktigheter.

  PP, ryggdunkarpartiet nummer 1 som dock får allt förre ryggar att dunka.

  http://www.annatroberg.se/2014/09/23/svenska-akademien-delaktig-i-upphovsrattsbrott/#comment-77524

  • ”Ett upphovsrättsbrott är ju tydligen inget brott så länge upphovsmannen och/eller rättighetsinnehavaren inte protesterar. Vilket således gör lagstiftningen 100% godtycklig men ändå…”

   Varför är jag inte förvånad? 🙂

   • Nej varför skulle man vara förvånad att PPmuppar inte förstår skillnaden mellan civilrätt och offentlig rätt?
    De enda de förstår är att missförstå så mycket som möjligt så ofta som möjligt som när Piratpartiets ”rättspolitiske” talesperson Torbjörn Wester anmälde IT-ministern och därmed klargjorde att han inte vet något alls om varken juridik eller rättigheter.

    • Detta så kallade ”godtycke” finns ju inom den offentliga rätten också.

     Att t.ex visa rumpan för någon på stan kan vara ett ofredande som leder till någon form av straff men också helt i sin ordning om man t.ex gör det inför en hänförd och uppskattande partner eller under en läkarundersökning.

     Det finns fler situationer som kan sägas vara godtyckliga då det gäller rumpor men jag tror jag lämnar det därhän 🙂

     • Det väl i princip inte någon enda lag där det inte finns ett visst mått av godtycke eftersom det oftast kommer till olika typer av bedömningar. Det går inte att mäta brott med linjal. Och skulle man kunna mäta brott med linjal så lär det komma till bedömningar om ifall linjalen var rättvisande, om den som mätte gjorde rätt, skrev fel i sin anmälan osv.

      Man får acceptera att det är människor som är inblandade i en fällande eller friande dom, man har inget val. Det där snacket om godtycklighet är bara ett icke fungerande pirattrick, eftersom motsvarande resonemang kan tillämpas överallt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: