TPB AFK – man får vad man betalar för

Igår släpptes filmen TPB AFK, för fri nedladdning (för icke-kommersiellt bruk och remix är inte tillåten, Creative Commons Attribution-Non Commercial-No Derivs) . Man försöker även ta betalt för den men det lär vara dödfött. Visst, det kommer alltid att finnas de som vill betala för symbolvärdet, ungefär som att en del donerade pengar till Unni Drougge, författare på dekis, efter att ha laddat ner hennes bok på TPB. I princip ingen hade ju köpt boken annars.

Faktum är att jag försökte ladda ner TPB AFK med utgångspunkt från TPB men det gick oerhört långsamt (med gnäll om att den måste vara den sämst seedade filmen någonsin enligt kommentarer där) så jag kollade på den via YouTube istället. Den går även att se på SVT Play.

Jag tyckte filmen var tämligen ointressant och den visar ännu en gång att man får vad man betalar för. Visst var det intressant att se lite mer om personerna bakom lagbrotten och rättegångarna men i övrigt framkom inget nytt alls. Filmen var uppbyggd som om den skulle vara någon slags thriller med mörka scener och spänningsmusik men det fanns inget i filmen som matchade detta så det var ett väldigt märkligt  och inkonsekvent upplägg. Vad ville man egentligen visa med filmen? Min gissning är att syftet är att profitera på TPB:s kändisskap och man gjorde en halvhjärtad insats med iofs bra teknisk filmkvalitet men man missade totalt att få en röd tråd.

Alla var inte heller med på noterna för Gottfrid Svartholm Warg ville inte medverka och var bara med i ett fåtal scener. En av scenerna var hans epic fail med PI-decimaler som jag tidigare skrivit om, utgående från trailern. I trailern kunde  man inte se hela tavlan och jag utgick från att det man inte såg var korrekt. Det var det inte, istället för att han gjorde fel i 42:a decimalen så gjorde han faktiskt fel redan i 25:e decimalen. Skrytmåns som imponerar på okunniga med slumpsiffror eftersom han förstår att de inte lätt kan kontrollera dem. I filmen utmålas han även som en knarkare av de andra och av en kompis.

Peter Sunde framstår som en väldigt naiv person som aldrig någonsin tror att han kommer att fällas. Han verkar dessutom tro att han kan komma undan genom att inte ta emot handlingarna han delges av en tjänsteman som han hånar. Han är förresten inte speciellt nöjd med filmen. Han berättar även att hans bror är en dömd anarkist. Förvånande, han är ju anarkist själv.

Fredrik Neij utmålas som en festprisse som håller igång med alkohol varje dag och då pratar vitt och brett om det mesta, han pratar bl.a. om ”blattejävlar”. Peter Sunde kallar honom för ”ett alkoholiserat rasistkräk”. Man får se när han kör omkring i en gammal bil och kastar P-böterna han fått. Moget.

Carl Lundström är bara med en kort stund och knäckebrödsmiljonären som slarvat bort alla pengar han inte lyckats skriva över på sin fru framstår mer eller mindre som en idiot som imponeras av att TPB var världens största torrentsajt, det viktiga var tydligen att den var störst på något.

Roger Wallis har jag inte sett så mycket om i media men han verkar ju vara ett riktigt pucko. Scenerna med honom ändrar inte på min ”förutfattade mening” om honom, tvärtom så bekräftar den bilden. Försvaret måste ha gjort en rejäl groda när de blandade in honom.

Sen har vi de där som åker omkring i en buss och fånar sig, var de från Piratbyrån? Vilket folk!

Om syftet med filmen vara att framställa personerna bakom TPB som löjeväckande figurer så har man verkligen lyckats! Betyget på en femgradig skala måste vara 1 (lägst). Som komedi betraktad – med lyteskomik angående de patetiska figurer som ligger bakom TPB – så får den väl en 3:a ändå.

140 svar

 1. Yepp, fånarna i bussen är Piratbyrån, huvudfånen är Rasmus Fleischer. Den andra fånen som är smart nog att enbart figurera som moderator är Marcin de Kaminski.
  Det var dock Kaminski som skrev talet Neij höll på Mynttorget. Just det tal som verkligen såg till att Neij fick fängelsestraff.

  • Den enes fåne är den andres hjelte vet du 😛 Tänk hur uppfinnarjockarna på 1800talet måste sett ut, säkert var det liknande taktik att göra narr av dem som försöktes när de uppfann sina byggde sina maskiner och fabriker. Fast sen efter ett tag skrattade de inte längre.. och vi vet ju varför, eller lur? 🙂

   • Det handlar inte ett dugg om uppfinningar – bittorrenttekniken har inte uppfunnits av TPB-gänget. De driver en kriminell tjänst, precis som att destillera en vätska redan är uppfunnen teknik men att använda den för att göra hembränt är olagligt.

    • Det som de har gjort handlar om att skapa nya företag med nya uppfinningar som kan konkurrera med gamla sätt att göra på. Mycket likt hur industrialisterna använde ny teknik att bygga fabriker och konkurrera (olovligt) med den tidens sätt att göra på. Att nya sätt att företaga på bestraffas bromsar samhället. VI skulle idag tycka det var förjävligt idag om fabriker, bilar, TV-apparater osv förbjudits när de uppfanns bara för att skydda den gamla tidens ekonomiska intressen av manuella hantverk, hästdroskor osv.

    • Det har varit fritt fram för de gamla underhållningsbranscherna att skapa egna reklamfinansierade tjänster precis som pirate bay gjort bra länge, men de har envist stretat emot och inbillat sig att de kunnat stoppa denna utveckling. Då får de gott skylla sig själva om de tappar både kundernas goodwill och intäkter från sin verksamhet.

     • @FG
      Och hur var det nu med betydelsen av ordet produkt… hittar fortfarande inte ngt svar från dig…

     • Ja definitionen från Svenska Akademin såg lite dammig ut. Skulle nog behöva en uppiffning så att folk fattar va fan där står 😀

     • @FG
      Du har fått två länkar där man definierar ordet produkt som inkluderande betydelse för tjänster och skapandet av verk.
      Men du vill fortfarande hävda att ett verk inte är en produkt?
      Är det inte snart dax för dig att avlägsna ditt huvud från Falkvinges bakre regioner?

     • Pff. Har träffat flaxvinge några gånger men aldrig i ringen.

      Ett verk är inte en produkt. Du kan paketera ett verk i en fysisk produkt som då är en produkt eftersom den är fysisk och rörs av äganderätten.

      Immateriala rättigheter är rätten att ta betalt för gamla bedrifter medans det är tjänsten att skapa nytt som fortfarande har ett värde 🙂

     • @FG

      Du får två länkar till källor som klart och tydligt påvisar att verk och tjänster är produkter (svenska akademien anser det) och åndå fortsätter du insisitera på en tolkning av ordet produkt som endast understöds av dina egna virriga funderingar.
      Måste vara ett sv

     • @FG

      Du får två länkar till källor som klart och tydligt påvisar att verk och tjänster är produkter (svenska akademien anser det) och åndå fortsätter du insisitera på en tolkning av ordet produkt som endast understöds av dina egna virriga funderingar.
      Måste vara ett svårt liv att genomlida när du är ensam om förvirrade tolkningar av ords innebörder.

     • Måste vara ett svårt liv att genomlida om du missar hur verkligheten och utvecklingen springer ifrån dig och din verksamhet inte längre hänger med i svängarna.

     • @FG
      ”Måste vara ett svårt liv att genomlida om du missar hur verkligheten och utvecklingen springer ifrån dig och din verksamhet inte längre hänger med i svängarna.”
      Nja,,, min verksamhet går utmärkt och jag vet vad ordet produkt innebär.

  • Väldigt lågt att kalla Rasmus Fleischer för fåne. Jag är 99,9% säker att kan är extremt mycket mer intelligent än vad du själv är.

   Dock är det ju inte särskilt konstigt i och med att fall var akademikerfientligt och genomsyrat av antiintellektualism. Allt för att göra människorna i kostym nöjda.

   • @Elsbob

    Har jag sagt att Rasmus inte är intelligent, var gjorde jag det? Länk, källa på det påståendet skulle behövas för att hävda att jag gjort detta.

    Att han är intelligent hindrar inte faktumet att han vid varje framträdande inte framstår som ngt annat än en fnittrande fåne, en av de där som Oscar Swartz tillhör (också en intelligent man som enbart framstår som en fåne så fort han visar sig, har du sett när han ställer frågor till justitieministern LOL).

    Många intelligenta individer pysslar med mycket navelskådning i kombination med att enbart umgås med individer som alltid stryker dem medhårs och framstår därmed som fånar i samma sekund som de visar sig utanför den inre cirkeln. Gotte är en av dem intelligenta men socialt handikappade, Neij å andra sidan är enbart pantad. Sunde tror att han är mycket mer än vad han är…

    • Oooops… sdå här skulle det står….
     ”Gotte är en av dem, intelligent men socialt handikappad, Neij å andra sidan är enbart pantad. Sunde tror att han är mycket mer än vad han är…

     • Aja. Jag har bara läst det som Rasmus har skrivit om och jag tycker det är svinbra idéer och tankar för det mesta. Han skriver ju om mycket annat än piratkopiering.

      Jag är ingen fan av pirate bay-snubbarna, hade dom vart smarta hade dom inte torskat. Så jag vet inte, lite småkul med Gottfrids ”Go fuckyourself” svar till Microsoft. Väldigt barnsligt och kul att någon galning vågar jävlas med jättar som dom.
      Sunde gillar jag ändå lite grann, men jag vet ju inget om han utöver det jag såg i dokumentären egentligen.
      Skitsamma om folk tar sig själva på för stort allvar, det gör ju typ alla som blir ”kända” ändå.

      Jag har inte sett när han frågar justitieminstern. Men jag tycker att hon är så jävla jobbig att lyssna på, klarar inte av de åsikter som kommer hur den käften. Jag hatar det mesta när det kommer till partipolitik.

      HEPP!

     • Mmm över 100 000 underskrifter på att få Sunde friad. Det är väl inte så mycket? Om något tycker jag han verkar väldigt ödmjuk för att vara så känd som han är. Öppnade till och med dörren för ärkefienden Monique ju.

     • @FG
      100 000 underskrifter från hela världen, undrar hur många av dem som är lika felinformerade som du?

     • Sanningen är enligt dig det som det står copyright på? Isåfall är jag inte intresserad.

 2. kollar på den på svt play just nu

 3. De pratar upprepat om att vänta i 5 år osv med antydan om att de skulle slippa undan straff då. Detta är inget jag känner till. Någon som vet?

  • Tror det är så att om du håller dig undan i 5 år gällande ett fängelsestraff kortare än 2 år så preskriberas det.
   Men å andra sidan så är Neij efterlyst av Interpol och Gotte plockades i Cambodia, så har Neij riktig otur grips han efter 4 år och 11 månader i Laos och får sedan avnjuta sina månader bakom galler i Sverige.

   • Fem år är länge. Eller så gör man som puckot Assange och häckar på en ambassad för att komma undan rättvisan.

    Filmen tog f.ö. inte upp att Piratpartiet tog avstånd från wikileaks och Assange i och med våldtäktsanklagelserna. Detta är väl i princip det enda smarta PP gjort.

   • Kambodja med k stavas det i Sverige. Fast du är väl knappt svensk va..? 😉

    • @FG
     Svensk med 50%blod från andra ställen och som du vet dyslektiker, Cambodia har jag varit i många gånger, har du?

     • Inte för att jag bryr mig om din härkomst så värst mkt, men amerikansk stavning talar sitt eget språk i dessa frågor.

     • @Fg

      Vännen, jag har bott i andra länder än Sverige i mer än 25år och i stort sett alla texter jag skriver i arbetet är på engelska…

     • Ja då är det inte konstigt att du inte känner till den svenska stavningen på ett land. Om vi nu ska bråka om ord och lingvistik, vilket brukar vara en paradgren hos antipiraterna.

     • @FG
      Hoppas du förstår vad man menar även om man skriver landet Cambodia med C.
      Annars diskuterar vi ju vad ordet produkt inkluderar för betydelser och du vet ju uppenbarligen inte vad dessa är.
      Annars är det ju PPmuppar som brukar vara upprörda vid andras användande av ordet stöld.

     • Jo visst förstår jag vilket land du menade. Tyckte bara det var en intressant detalj som skvallrade lite om kulturella hemvister.

     • @FG
      Jag har jobbat och bott i många olika länder och skriver vanligen på Engelska, därav särskrivningsproblemen ovanpå dyslexin.

 4. Filmen är för övrigt tänkt att visa exakt det som hänt – Hur två helt oorganiserade killar, en marginellt involverad och en helt oinvolverad blir stämplade som kriminella organiserade brottslingar för något som egentligen är ett skitbrott. Detta gjordes med väldigt dålig teknisk bevisning, bevisning som dessutom byggde på felaktiga uppgifter (ex. siffran 1.2M per år), och som inte hade överlevt ett mindre profilerat rättsfall.

  Filmen visar klart och tydligt att Gottfrid sagt att ”3.5k i veckan låter rimligt för en annonsplats”. Han menar då de 4 permanenta platser som finns på sidan – en uppe, en nere och en på vardera sida om själva sidinnehållet. Detta leder till intäkter på runt 3.5*4*52 = 728k om året, långt ifrån de 11.6 miljoner Roswall hävdade. Att driva en så stor site som TPB kostar runt 40-50k i månaden, minst. Det är således inga miljonvinster som tidigare hävdats. Och detta är huvudargumentet från motståndarsidan…

  Ang. Wallis – om han nu är ett sådant pucko – Varför attackerade då åklagarsidan hans person och inte hans argument? Eller menar du att hans brytning gör att han låter mindre intelligent? Åklagaren gick direkt på formalia och attackerade Wallis ställning som professor – något han definitivt hade rätten att kalla sig vid tidpunkten. Fulspel på grövsta nivå och visar ju bara att åklagaren inte har något substansiellt att komma med.

  Men, men… Allt ovanstående kommer ju avfärdas som petitesser. Spelar ingen roll vad jag säger, de är ju skyldiga som fan…

  • Skitbrott? Medverkan till motsvarigheten till miljarders snatterier är knappast ett skitbrott. Det är ju precis som sägs i filmen, TPB får miljontals andra att begå brott mot att de drar in storkovan på reklam.

   • Om du tycker 56 000 i månaden i intäkter för tre grabbar är ”storkovan” så, visst. Det är då alltså c:a 19 000 (18 667 om man ska vara petnoga) i ”månadslön”. Det är alltså mindre än vad en sjuksköterska eller mcdonaldsanställd tjänade vid denna tidpunkt!

    Märk väl att du dessutom har utgifter för runt minst 40 000 i månaden. Det kostar att driva en av världens största siter, fråga bara t.ex. Google hur mycket det kostar dem att driva sin sökmotor bandbredds- och utrustningsmässigt…

    • Det är mer intäkter än så, det framgår av bevis som framförts i rättegången.

     Och om man driver affärsmässig verksamhet så ska man betala moms osv. Man ser ju även i filmen att de lever gott, reser fram och tillbaka till exotiska länder, lägenheten Neij bodde i såg påkostad ut osv. Det är skattesmitare, inte bara brottslingar vad gäller medhjälp till upphovsrättsbrott. Och du såg väl hur Neij beter sig, parkerar var som helst och sen kastar böteslappen. Skiter i allt och andra, tänker bara på sig själv. Egoismens fula tryne visar sig mycket tydligt via dessa personer.

     • Rättegången är ju en fars och man kan inte ta utgången på allvar, det framgår av all journalistisk granskning som gjorts av hela denna historien. TPB-grabbarna kommer bli symboler för moderninseringen som internet ger oss och antipiraterna kommer bli symboler för de dumkonservativa utdaterade gillena och skråna som desperat försöker hålla sig kvar med alla möjliga fulknep.

     • @FG
      Det som är en fars är TPBmupparnas inkapacitet att förstå hur annat än datorer, bits och bytes fungerar. Föresten… de är även bra på meningsfyllda förkortningar som IRL och AFK.
      Men i övrigt så är de så pantade att de permanent borde vara reklamansiktena för Pantamerakampanjer.

     • Mmm, fortsätt du att se ner på dina meningsmotståndare. Då kommer du aldrig förstå dig på dem…

     • @FG
      Jag känner dem tämligen väl… Många gemensamma vänner och en del av dem direkt.

  • @PW
   Har du varit inne på TPB när du surfar in från andra länder än Sverige?
   Har du då sett att det är annan reklam som visas?
   Om filmen haft minsta lilla cred så hade den inkluderat intervju med Oded Daniel och Crystone. Crystone sålde reklamen i Sverige och Oded höll i allt utanför Sverige.
   Nu är det en lam medhårskamning av TPBmupparna som uppenbarligen trodde att de visste mer än alla andra. Jag skrev långt innan rättegpngen att Neij sänkte sig själv med talet på Mynttorget.

   • Sänkte sig själv? Du måtte skoja 😀 Grabbarna är ju hjältar i ungdomarnas ögon. Har försökt surfa in från ett par amerikanska internet service providers, men där var pirate bay censurerat. Trist för amerikanska folket. De kommer verkligen stagnera i alla möjliga avseenden om dessa fasoner fortsätter.

    • @fg

     Som vanligt klarar du inte av att förstå det du läser.
     Neij sänkte sig själv genom talet, talet gjorde så att han omöjligt kunde hävda sig oskyldig, talet var ett erkännande.

     • Erkänna sig ”skyldig” till vad? Att bryta gamla tabun? Att modernisera världen?

     • @FG
      Hej plantan, han erkänner rakt av att han anser sig varandes en distributör av kultur. Det som han sedan spenderade hela rättegången med att försöka förneka.

     • ”In your face Hollywood” är ju inte alls nåt erkännande att han bröt mot lagen. Bara tydliggörande vad han tyckte om dem som drev processen mot honom.

     • @FG
      Vännen, lyssna på hela talet, Neij säger klart och tydligt att TPB är världens största distributör av kultur.

     • Och på vilket sätt är det att erkänna sig skyldig till brott att vara stolt över att en verksamhet har vuxit och blivit så framgångsrik?

      Det framgår klart och tydligt i de retfulla svaren till upphovsmaffian att TPB-entreprenörerna knappast trodde vad de gjorde var olagligt enligt svensk lag. ”For your information, Sweden is not a state in the United States of America so US law does not apply here…” osv. nåt lite mer målande beskrivning inbegripande laddade batonger… :/

     • @FG
      Det är uppenbart att du inte följt ngt i detalj alls vad det gällde rättegången och vad de var anklagade för.

      Mupparna var anklagade för medhjälp till illegal distribution av verk.. Neij spenderade hela rättegången med att påstå att han inte pysslade med medhjälp till distribution.
      Men han hade hållt ett tal på mynttorget där han sade sig just distribuera all kultur via TPb. Det fanns alltså ett inspelat erkännande (det fanns ett till under en intervju med BBC).
      Neij försökte sedan påstå att han inte höll med om den text han läst på Mynttorget och att den var skriven av Marcin D K. Så om Neij skall vara sur på ngn så är det på Marcin. Lol

     • Ja vad är medhjälp till ett brott egentligen? Det ligger ju i betraktarens öga. Huruvida någon har begått ett brott är ofta tillräckligt svårt att avgöra och så börjar antipiraterna flumma runt om ”medhjälp till”… Kan ju betyda precis vad som helst. TPB har skött en kommunikationstjänst där användarna ansvarar för kommunikationen.

      Det har varit deras linje från första början – att om de lade sig i vad folk fildelade så skulle det vara som om telebolagen avlyssnade telefoner eller om posten slentrianmässigt öppnade paket för att ” ja men det kan ju va knark eller terrorbomber”.

     • @FG

      ”Ja vad är medhjälp till ett brott egentligen? Det ligger ju i betraktarens öga.”
      Nej det är för en domstol att avgöra och TPBmupparna erkände villigt vad de höll på med via tal och intervjuer på TV. Alltså var det lätt för åklagaren att påvisa uppsåt.

      ”Huruvida någon har begått ett brott är ofta tillräckligt svårt att avgöra och så börjar antipiraterna flumma runt om ”medhjälp till””
      Medhjälp till brott är ett brott i sig…

      ”… Kan ju betyda precis vad som helst.”
      nej det kan inte betyda vad som helst.

      ”TPB har skött en kommunikationstjänst där användarna ansvarar för kommunikationen.”
      TPBmupparnas uppsåt med att driva tjänsten var att hjälpa till med otillbörlig spridning.

      ”Det har varit deras linje från första början – att om de lade sig i vad folk fildelade så skulle det vara som om telebolagen avlyssnade telefoner eller om posten slentrianmässigt öppnade paket för att ” ja men det kan ju va knark eller terrorbomber”
      De behöver inte avlyssna ngn, men när de fick in anmälan från upphovsmakarna så borde TPB antingen polisanmäla den individuella användaren eller sluta hjälpa till att otillbörligt sprida verket – det är vad posten hade gjort.

     • ”Nej det är för en domstol att avgöra ”

      Du menar att en domstol inte är en betraktare? Inte ens när samtliga involverade i fallet visades ha kopplingar till upphovsrätts-värnande föreningar och vissa av dem bevisats blivit mutade av Hollywood? Detta är ju ett stort skämt.

     • @FG

      ”Du menar att en domstol inte är en betraktare?”
      En domstol är en domstol, i den sitter det människor, människor betraktar skeenden.
      Ja, vill du gå ned på cellnivå?

      ”Inte ens när samtliga involverade i fallet visades ha kopplingar till upphovsrätts-värnande föreningar ”
      LOL, lista gärna länkar som påvisar detta, eller du menar att ALLA är uppbyggda av DNA därmed är de länkade?

      ”och vissa av dem bevisats blivit mutade av Hollywood?”
      Ingen har blivit dömd för detta och då skall de väl anses som oskyldiga, eller du menar att du har rätten att döma?

      ”Detta är ju ett stort skämt.”
      Ja TPB och PPmuppar är ett stort skämt, men dokumentären är i sig för tråkig för att ens skratta åt.

     • ”Ja, vill du gå ned på cellnivå?”

      Nä jag nöjer mig att analysera det hela på en social nivå vad gäller yrkesutövande och personliga intressen.

      1. Folk är med i organisationer som arbetar för att upphovsrätten ska stärkas.
      2. Samma personer bestämmer i ett rättsfall där ena sidan företräder upphovsrättsliga brott.

      Det är då inte svårt att föreställa sig att nämnda personer är partiska och då verkligen inte alls är de åtalades ”peers” i något avseende så som rättsväsendet ska kunna erbjuda i en modern liberal demokrati.

     • @FG

      Hur var det nu med?
      ”Inte ens när samtliga involverade i fallet visades ha kopplingar till upphovsrätts-värnande föreningar ”

      Lista gärna länkar som påvisar detta påstående.

     • De har en fin graf i filmen TPB-AFK där de listar alla involverade i målet och vilka kopplingar de har till upphovsrätts-föreningar.

 5. En låt (med verkhöjd) är självklart en produkt i ekonomiska termer i alla fall. Eftersom verket är det som människor betalar för att höra när det kommer till musik. Vissa människor lyssnar på klart på musik för att det är ”inne” eller för att artisten är ”känd” eller liknande puckade anledningar. Nu menar jag människor som är intresserade av musik på riktigt. För dessa människor är det väldigt lätt att definiera verket som en produkt och framförandet som en annan produkt.

  Jag tror faktiskt att en stor anledning till att piratpartiet startat just i Sverige är för att Svenskar i allmänhet inte bryr sig om musik. Nu kanske jag låter hård, men jag menar ingen individ utan ser på trender i samhället. Vi i Sverige lyssnar inte på musik av samma anledningar som folk gör i andra länder. I de flesta länder är musik jätteviktigt. På samma sätt som poesi eller författarskap. I Sverige lyssnar folk på ”mycket” musik (nu drar jag många över en kan, jag vet) men den är inte livsviktig…. Vi låter inte musiken påverka oss. Vi är inte bara ateister när det kommer till religion, utan även när det kommer till skapande. Vissa driver även tesen att ingen människa egentligen kan skapa något. Allt som verkar vara skapat är endast en produkt av samhället. Ingen människa har rätt att äga något som är skapat eftersom skapandet inte kan existera i en enda individ, endast i kollektiv. Logiken haltar självklart extremt mycket, men resultatet blir i alla fall konsekvent. I ett samhälle där upphovsmannen är avskaffad, kan man ju avskaffa upphovsrätten. Detta är den argumentation som jag möter ofta från pirater. Fast nu vill inte piratpartiet längre avskaffa upphovsrätten utan endast korta den till 20år av någon outgrundlig anledning, så den lilla logik som fanns försvann fort. 🙂 Om upphovsrätten vore så dålig som de säger, så borde den ju så klart avskaffas helt.

  Åter till ämnet om produkter. Oavsett hur ni pirater VILL att det ska vara. Detta är fakta för hur ekonomin ser ut.

  Produkten ”inspelad musik” består av en kärnprodukt (som är verket) och en kringprodukt som är inspelningen av verket. Alla aktörer som har som affärsidé att tjäna pengar på distribution av musik, måste då ha tillstånd från två olika aktörer. Både ägaren av låten och ägaren av inspelningen. Och om det finns en video till låten (en till kringprodukt) så blir det tre olika ägare att förhandla med. Därför bråkas det mycket om Youtube…. För en oinsatt så är detta kanske konstigt, eller krångligt. Men det kan inte fungera på något annat sätt.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Produkt_(ekonomi)

  Piraterna har normalt två svar på detta. Antingen ignorerar de verkligheten och hävdar att det inte stämmer. Eller så säger de att de endast önskar att det vore annorlunda. Båda svaren visar på en brist i förståelsen för hur världen fungerar. Jag har som jag skrivit en massa gånger aldrig talat med en pirat som förstår immaterialrätten. Då menar jag förstår varför den finns och förstår dess konsekvenser. FG kan ju t.ex. inte ens greppa begreppet ”verk”. Då är det rätt svårt att ha en konversation om skyddstider och annat. Jag har till och med hört pirater säga ”Men det spelar ingen ROLL om jag förstår immaterialrätten. Jag kan ändå ha en åsikt”. Det är patetiskt. Det är självklart så att du måste ha en förståelse för hur ett system fungerar innan du kan ens vara i närheten av att ha en ÅSIKT om hur det borde fungera.

  Det är ju bara att titta på TPB filmen för att se hur enormt världsfrånvända dessa människor är. Det vore ju ”nice” om alla människor kunde tänka som de… dvs att man bara gör som man vill hela tiden och skiter i alla andra. Tyvärr så fungerar samhällen endast om folk är intresserade av att ha ett fungerande samhälle. Något som dessa personer inte har något intresse av. Den insikten är den mest tragiska tycker jag. Att de inte har en susning av vad deras handlingar har för konsekvenser… de vill inte ta reda på det…. och de skiter egentligen i det. De är väldigt nära själva definitionen av både egoister, anarkister och skitstövlar.

  • Du skriver en massa skit, men du förklarar fortfarande inte någon ursäkt för att ta betalt för gamla bedrifter. TPB-grabbarna har troligtvis i och med sitt agerande tillfört världen bra mkt mer än vad du kommer lyckas med.

   ”FG kan ju t.ex. inte ens greppa begreppet ”verk””

   Begreppet i juridisk mening är bara en ursäkt att ta betalt för gamla bedrifter. Ett verk i meningen en bedrift som folk uppskattar och vill ha mer utav – kommer skapa efterfrågan på just samma skapande i framtiden. En efterfrågan på själva jobbet. Att vilja betala för jobbet idag och imorgon och inte för 10 eller 40 år sedan. Det är ni antipirater som inte kan förstå att ni är rökta om ni inbillar er ha någon ”rätt” att ta betalt gång på gång i efterskott och på era egna favoritvillkor. Inga företag har såna ”rättigheter” utan man får försöka erbjuda sådant som folk vill ha mera utav.

   • ”Det är ni antipirater som inte kan förstå att ni är rökta om ni inbillar er ha någon ”rätt” att ta betalt gång på gång i efterskott och på era egna favoritvillkor. Inga företag har såna ”rättigheter” utan man får försöka erbjuda sådant som folk vill ha mera utav.”

    Det finns ingen ”rätt” att ta betalt, kunden kan nämligen välja att avstå från varan eller tjänsten. Detta gäller i alla branscher. Avstår man ska man förstås inte kränka andra människors rättigheter genom att stjäla, parasitera eller piratkopiera, utan man AVSTÅR alltså på riktigt.

    Gillar jag inte att Coca-Cola tar ut överpris på sina flaskor så väljer jag att inte köpa varan, inte stjäla den. Gillar jag inte bensinbolagens överpriser så får jag väl sälja bilen, inte tanka och smita från macken eller som vissa börjat med nu – borra hål i tanken på andras bilar och tappa ur bensin.

    De allra flesta företag lever på gammalt arbete på ett eller annat sätt och i varierande utsträckning. Men betalt får man oftast efter utfört/gammalt arbete, inte för framtida. Varje gång du köper en flaska Coca-Cola så tjänar företaget pengar på att gång på gång återanvända receptet som togs fram för länge sedan. Visst kostar det en del att framställa varje flaska men utan receptet har de ju ingen produkt. Det är ingen större skillnad mot att trycka kopior av låtar på vinyl, CD, datafil eller via strömmande tjänster som Spotify. Det finns en rörlig kostnad inblandad i varje exemplarframställning, inklusive kostnader för att kunna ta betalt, men självklart ska ev. vinst gå till de som har de ekonomiska rättigheterna och inte till snyltare.

    • Om jag köper en flaska Coca Cola så är det flaskan och innehållet jag betalar för. Du kan försöka dra en colaflaska i kopiatorn om du vill, men jag råder dig nog att inte försöka. 😉

     ”Visst kostar det en del att framställa varje flaska men utan receptet har de ju ingen produkt.”

     Men receptet har ju inget med upphovsrätt att göra – det är ju en företagshemlighet. Saker som skyddas med upphovsrätt har som avsikt att spridas så mycket som möjligt medans företagshemligheter ska spridas så lite som möjligt. Precis tvärt om…

     ”Gillar jag inte att Coca-Cola tar ut överpris på sina flaskor så väljer jag att inte köpa varan, inte stjäla den.”

     Jag kan tillverka min egen Cola. Kopiering är tillverkning och inget annat.

     ”men självklart ska ev. vinst gå till de som har de ekonomiska rättigheterna och inte till snyltare.”

     Det är ju upphovsrättsinnehavarna som snyltar i och med att de kräver ensamrätter att ta betalt gång på gång för andra människors tidigare bedrifter. Finns ingen ”rätt” att ta betalt på sina egna favoritvillkor och speciellt inte att ta betalt gång på gång för gamla bedrifter.

     • @FG
      ”Om jag köper en flaska Coca Cola så är det flaskan och innehållet jag betalar för. ”
      LOL

     • Oj förlåt. Förklarade jag för dåligt? Läskedryck är väl ett för komplicerat koncept att förstå. Kanske lika svårt som fildelning på internet och annat som dagens 10åringar får lära sig?

     • @FG
      Lol, du har ingen aning om vad du betalar för när du köper en läsk, din livserfarenhet är verkligen minimal.

     • Jag vet att en läsk varken kan kopieras eller transporteras till en kostnad av 0 kr, men se det kan göras med datafiler.

     • @FG
      Men du vet inte att du inte har ett skit att göra med vilka olika kostnader olika produkter har, det är upp till skaparen att välja.
      Ditt val är att köpa eller skita i det.

     • Försäljaren för en viss vara eller tjänst har inget att göra med vad jag företar mig på min fritid med produkter som jag köpt. Antingen sälj det och ge mig äganderätten till det jag köpt eller låt bli att sälja det, du kan inte både ha kvar kakan och sälja den, Sten…

     • @FG
      ”Försäljaren för en viss vara eller tjänst har inget att göra med vad jag företar mig på min fritid med produkter som jag köpt.”

      Bra att du kallar det för produkt.

     • @FG

      Sen har du inte köpt rätten till verket vad det gäller immateriella ting, lika lite som du köpt namnet Pepsi bara för att du köpt en burk Pepsi.

     • Grejen är att du inte både kan kalla något produkt och sen samtidigt hävda att det är immateriellt. Är det en produkt så får jag äganderätt över den om jag köper den och du har då inte ett dugg att göra med vad jag väljer att göra med den. Om det inte är en produkt du säljer så är det en tjänst och då är det arbetet att utföra tjänsten du betalar för. Förstår du lite bättre nu då?

     • Men snälla Sten.. Det är ingen som tror sig få rätten att kalla sig Iron Maiden eller Sony Music för att de köpt en skiva Maiden utgiven av Sony.

     • @FG

      ”Grejen är att du inte både kan kalla något produkt och sen samtidigt hävda att det är immateriellt.”
      Jo, det är en immateriell produkt oavsett vilka hittepå definitioner du än försöker hävda – detta enligt PPmuppsbibeln Wikipedia och enligt Svenska Akademiens ordlista.
      Var är länkarna som verifierar dina svagsint förvirrade egentolkningar?

     • @FG
      ”Men snälla Sten.. Det är ingen som tror sig få rätten att kalla sig Iron Maiden eller Sony Music för att de köpt en skiva Maiden utgiven av Sony.”
      Precis, så varför skulle ngn tro att de har köpt någon form av duplicerings eller spridningsrätt.

     • ”Precis, så varför skulle ngn tro att de har köpt någon form av duplicerings eller spridningsrätt.”

      Varför inbillar du dig ha nån ”rätt” att hindra folk till hobby-duplicering och hobby-spridning? Företaganden är per default tillåtna i samhället. Jag får klippa mig hemma med trimmer trots resultatet säkert blir sämre och nån frisör får mindre intäkter. Jag får steka mig eget kött om jag vill, även om både nån resturang förlorar intäkter och det inte blir lika gött. Finns inga rättigheter att tjäna pengar på sina favoritvillkor och det är bra – för det är trevligare att leva i ett relativt fritt land än att leva i ett land fullt av förbud bara för att vissa viktigpettrar vill tjäna pengar på sina egna lyxvillkor.

     • @FG
      ”Varför inbillar du dig ha nån ”rätt” att hindra folk till hobby-duplicering och hobby-spridning? Företaganden är per default tillåtna i samhället. Jag får klippa mig hemma med trimmer trots resultatet säkert blir sämre och nån frisör får mindre intäkter. Jag får steka mig eget kött om jag vill,”

      Varför fortsätter du att tjata om matlagning och klippning i hemmet?
      Du får ju lov att kopiera i hemmet, så din jämförelse fortsätter enbart att påvisa felaktigheten i din argumentation…

     • Sten: Men datorer och internet är vardag för folk nu för tiden. Det räknas i folks sinne som fritidssysselsättning eller hobbyintresse att fildela. Finner man något man gillar kan man få ett intresse att investera i det på olika sätt, men att företag har rätt att gå in i mitt vardagsrum och stoppa mig från hobbyverksamhet bara för att de tjänar mera pengar då, det är ju helt enkelt fascistfasoner.. Som om resturanger skulle ha privatdetektiver som spanade in genom köksfönster för att försöka minimera ”tjyv”-matlagning eller konditorier fick ha privata poliskårer som haffade ”pirat”-bagerister på bar gärning hemma på deras eget köksbord… Trevligt?? Nä.

      Ganska nära själva definitionen på fascism : om ”rättigheter” för intressen i näringslivet att tjäna pengar på sina favoritvillkor ska väga tyngre än folks frihet. Vi ska väl ha ett någorlunda fritt land i Sverige, eller vad tycker du..?

     • @FG
      ”Det räknas i folks sinne som fritidssysselsättning eller hobbyintresse att fildela.”

      Det spelar ingen roll vad du anser varande en hobby, för övrigt får folk fildela i hemmet bäst de vill.

      ”Finner man något man gillar kan man få ett intresse att investera i det på olika sätt”
      Du kan inte investera i företag eller individer som inte erbjuder dig möjligheten att investera.

      ”men att företag har rätt att gå in i mitt vardagsrum och stoppa mig från hobbyverksamhet bara för att de tjänar mera pengar då”
      Ingen är inne i ditt vardagsrum och stoppar dig från någonting.

      ”Som om resturanger skulle ha privatdetektiver som spanade in genom köksfönster för att försöka minimera ”tjyv”-matlagning eller konditorier fick ha privata poliskårer som haffade ”pirat”-bagerister på bar gärning hemma på deras eget köksbord…”
      Suck vad du är tjatig, du får lov att laga mat i hemmet precis som du får lov att kopiera i hemmet. Men du får inte lov att erbjuda hemmagjorda Pågens kanelgifflar oavsett om du säljer dem över nätet eller på annat sätt,,, lika lite som du får erbjuda dina hemma kopierade filer av Carolas Främling över nätet eller på annat sätt.

      ”Ganska nära själva definitionen på fascism”
      Enbart om man vantolkar ungefär precis allt i dagen samhälle.

      ”Vi ska väl ha ett någorlunda fritt land i Sverige, eller vad tycker du..?”
      Vi bor i ett av de friaste länderna i världen enligt de flesta underökningar.

     • Om företagare tackar nej till möjligheter till investeringar i dennes arbete får han / hon skylla sig själv om intäkterna uteblir. Det ändrar inte ett dugg principen att ingen bransch i näringslivet har nån given ”rätt” att ta betalt på sina lyxvillkor och särskilt inte om de lyxvillkoren inbegriper förstörande av demokratiska rättigheter och företagsfrihet.

      Ingen förbjuder mig att bjuda mina vänner på hembakade semlor. Inte ens att sälja dem till folk om jag vill göra det. Din liknelse vid varumärkesintrång vid bakning är helt irrelevant då ingen pirat gör vad du påstår: dra nytta av lokala bageriets goda rykte för att sälja bättre. I princip ingen av de som tankar upp andras grejer på internet påstår sig själva gjort upphov till det utan de anger korrekt upphovsman.

     • @FG
      ”Om företagare tackar nej till möjligheter till investeringar i dennes arbete får han / hon skylla sig själv om intäkterna uteblir.”
      Trams, detta appliceras inte på ngn annan verksamhet, det är en ren inbillning från din sida.

      ”Det ändrar inte ett dugg principen att ingen bransch i näringslivet har nån given ”rätt” att ta betalt på sina lyxvillkor och särskilt inte om de lyxvillkoren inbegriper förstörande av demokratiska rättigheter och företagsfrihet.”
      Det finns ingen som har några lyxvillkor och det finns ingen som förstör varken demokratiska rättigheter eller företagsfriheten.

      ”Ingen förbjuder mig att bjuda mina vänner på hembakade semlor. ”
      Ingen förbjuder dig heller att spisa musik i hemmet, eller att använda din gethoblaster i parken.

      ”Inte ens att sälja dem till folk om jag vill göra det.”
      Du får inte lov att sälja dina hemmagjorda Pågens kanelgifflar.

      ”Din liknelse vid varumärkesintrång vid bakning är helt irrelevant då ingen pirat gör vad du påstår:”
      Varumärkesintrång är en del av immaterialrätten

      ”dra nytta av lokala bageriets goda rykte för att sälja bättre.”
      Om det är ngt som är irrelevant så är det att jämföra bageri med kompositörer då den ene sysslar med immateriella slutprodukter och den andre med materiella dylika.

      ”I princip ingen av de som tankar upp andras grejer på internet påstår sig själva gjort upphov till det utan de anger korrekt upphovsman.”
      Om du kränger dina hemmagjorda Pågens kanelgifflar på torget så är detta en illagal verksamhet oavsett om du påstår att de kommer från Pågens eller inte.

     • ”Om du kränger dina hemmagjorda Pågens kanelgifflar på torget så är detta en illagal verksamhet oavsett om du påstår att de kommer från Pågens eller inte.”

      Javisst är det illegalt, men det är snarare att jämföra med plagiat eller bedrägeri vilket PP inte vill legalisera.

     • ”Om det är ngt som är irrelevant så är det att jämföra bageri med kompositörer då den ene sysslar med immateriella slutprodukter och den andre med materiella dylika.”

      Den viktigaste saken att jämföra är att kompositören har gräddfil att dra in pengar på gamla bedrifter medans en bagare måste baka en ny bakelse för varje intäkt. Dvs. med nuvarande upphovsrätt-system får kompositören betalt för gamla bedrifter resten av sitt liv medans bagaren måste jobba för varje ny bakelse. Inte direkt rättvist.

     • @FG
      ”Den viktigaste saken att jämföra är att kompositören har gräddfil att dra in pengar på gamla bedrifter medans en bagare måste baka en ny bakelse för varje intäkt. ”
      Om igen strålar du med en fantastisk brist på kunskap och livserfarenhet.
      Tror du att Björn Borg tillverkar kalsonger? Tror du han jobbar med kläder överhuvudtaget?
      Bagaren kan alltså licensiera ut sitt namn och behöver sedan (hugaligen) inte lyfta ett handtag för att tjäna pengar.

     • @FG
      ”Javisst är det illegalt, men det är snarare att jämföra med plagiat eller bedrägeri vilket PP inte vill legalisera.”

      Ja tjäna plantan, du har förstått att det inte är samma lagar som reglera materiella och immateriella ting, det är därför din jämförelse är irrelevant då det ena handlar om immateriella ting och det andra materiella dylika.

     • Återigen blandar du ihop fysiska prylar med datafiler och kopiering, till och med sjunker du så lågt som att jämföra kalsonger med datafiler. Vilken skitig liknelse. 😀

      Björn Borg.. ja där har du väl ett exempel då där jag tycker varumärken har gått lite för långt. Men hur som helst har Björn Borg troligen kämpat på och arbetat upp en grym efterfrågan på hans framtida arbete, så han skulle säkert klara sig gott även utan att ha rätt att ta betalt för sitt namn som varumärke.

      Vidare så finns det ju inget som heter ”immateriella ting”, eftersom de går att kopiera gratis! Det är själva grejen med att de är immateriella…

     • @FG
      ”Återigen blandar du ihop fysiska prylar med datafiler och kopiering, till och med sjunker du så lågt som att jämföra kalsonger med datafiler. Vilken skitig liknelse.”

      Det är du som inledde jämförelsen mellan immateriella och materiella ting. Så du får nog ta och bestämma dig vad du vill göra. Vill du blanda samman dem eller inte?

      ”Vidare så finns det ju inget som heter ”immateriella ting”, eftersom de går att kopiera gratis! Det är själva grejen med att de är immateriella…”
      Jodå vännen, precis som det finns immateriella produkter.

     • En ”immateriell produkt” är inte en produkt eftersom den påför restriktioner för äganderätten. Äger jag en fysisk pryl så ska det vara min frihet att göra vad jag vill med den (så länge jag inte skadar någons person eller någons ägande). Köper jag en högtalare så ska jag få modda om den. Köper jag en MC ska jag få meka med den osv.

  • Här har du en wikipedia-länk att läsa:
   http://en.wikipedia.org/wiki/Bullshit

   ”Vi i Sverige lyssnar inte på musik av samma anledningar som folk gör i andra länder. I de flesta länder är musik jätteviktigt.”
   … ursäkta men, va?

   ”De är väldigt nära själva definitionen av både egoister, anarkister och skitstövlar.”
   en till -> http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchism

   Läs och lär.

  • @emanuel:

   Upphovsmän är hantverkare och sysslar med en viss slags hantverksyrke. Vad i detta förstår du inte?

 6. Det var rätt kul att läsa den här diskussionen och recensionen. Det verkar som att du fick ur dig nästan allt ditt hat mot grabbarna i filmen genom den 😉

  Tycker man ska skippa skitsnacket och verkligen försöka sätta sig in i vad som hände.

  Jag vet inte om jag kan försvara digital stöld av film och musik… har inga argument för det.

  Men, det är ju inte det som är grejen. Det är tre datanördar som byggde en hemsida som folk kunde använda för att ladda hem grejer. De var trygga i att de aldrig bröt mot någon lag.
  Men, för att behaga de stora företagen och internationell handelspolitik så konstruerar man en dom så man kan sätta dit dom så det smäller om det. En lag, konstruerad i efterhand. Den domen är så hård att ingen någonsin ska våga göra om samma sak igen, såklart.

  Lagen spelar ingen roll när det är stora spelare i bilden. Företag kan göra vad fan dom vill, orsaka miljökatastrofer, ekonomiska kriser som gör människor hemlösa… Ja, de kommer alltid undan för de har någon målvakt och heltidsanställda för att leta kryphål i lagboken.

  Fyfan, jag blir så jävla förbannad när jag tänker på det.

  ”Medhjälp till brott” är ett sånt vidrigt argument.
  Det fanns uppenbara lagbrott som begicks av ANDRA människor på sidan… Men nej, det är de som gjort sidan som ska få sota!

  Ska man anmäla knivtillverkare för att tillverka mordvapen?
  Med samma logik som i TPB målet är det fullt möjligt.

  Bara för att ni är emot piratande betyder det inte att ni kan påstå att den här domen legitim. Det var en politiskt dom för att behaga mediaindustrin, och inte de små företagen som kanske faktiskt har tagit skada utan jättarna, som omsätter miljardbelopp. De ska minsann få rätt. Som vanligt.

  • Jag hatar dem inte alls men jag delar inte deras syn på hur man ska bete sig som medborgare, att respektera andra människors rättigheter, lagar osv och inte bara roffa åt sig på andras bekostnad.

   De var fullt medvetna om att TPB:s verksamhet var olaglig, detta framkommer mycket tydligt av den bevisning som presenterades i domstolen och enligt domarna. Har du läst domarna? Av dessa framgår att de var medvetna om det och att de därför planerade flytt av servrarna till ett annat land.

   Lagen är inte alls konstruerad i efterhand. Upphovsrättslagen fanns innan TPB och det var/är precis lika olagligt att piratkopiera via diskett, CD, nollmodemkabel, BBS eller vad som helst som inte bygger på olika tekniker man man använda via internetuppkoppling. Lagen är teknikneutral. Det man starkt kan ifrågasätta är varför man inte agerade långt tidigare med husrannsakan osv. Och varför man inte agerar hårdare idag i och med att verksamheten fortsätter.

   ”Ska man anmäla knivtillverkare för att tillverka mordvapen?
   Med samma logik som i TPB målet är det fullt möjligt.”

   Nej det är det inte eftersom knivar är fullt lagliga, med undantag av att bära dem på allmän plats osv. Det är alltid användningen av teknik som kan vara olaglig, aldrig själva tekniken. Bittorrent är inte olagligt i sig, inte heller bränna CD. Men används bittorrent för piratkopiering är det precis lika olagligt som att bränna piratkopior på CD är det.

   Du behöver verkligen läsa in dig på lagstiftningen och på domarna. Återkom gärna sedan.

   • ”Lagen är inte alls konstruerad i efterhand. Upphovsrättslagen fanns innan TPB och det var/är precis lika olagligt att piratkopiera via diskett, CD, nollmodemkabel, BBS eller vad som helst som inte bygger på olika tekniker man man använda via internetuppkoppling. Lagen är teknikneutral.”

    Men det var ju inget direkt brott mot upphovsrättslagen, eller hur?
    Det var ju användarna på sidan som bröt mot den, inte de som skapat sidan.

    ”Det man starkt kan ifrågasätta är varför man inte agerade långt tidigare med husrannsakan osv. Och varför man inte agerar hårdare idag i och med att verksamheten fortsätter.”
    Vad tror du själv? Kan det ha att göra med att det inte fanns något brott kopplat till verksamheten? Det fanns inget upphovsrättskyddat material som delades! Bara länkar.

    Min poäng:
    Straffa personer som begår faktiskt begår brott.

    • ”Straffa personer som begår faktiskt begår brott.”
     haha… men du fattar 🙂

     • Ja men du fattar tydligen inte att medhjälp till brott också är ett brott, vilket tydligt framgår av brottsbalken. TPB genomför miljarders medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, det som ingick i domen mot dem är en försumbart liten del av den totala gärningen.

     • En taxi som skjutsar en brottsling, gör de också medhjälp till brott? Posten om de skickar paket som visa sig innehålla olagligheter? Google om folk skickar olagligheter via gmail?

      I slutändan skulle ingen våga hjälpa nån med olika tjänster om de kunde ha hållhake på sig för lite alla möjliga långsökta ”medhjälp till brott”. Folk skulle bara våga göra sånt som de blev kommenderade och inget mer… Samhället skulle både bli otrevligt att leva i och företagandet skulle avstanna.

    • Enligt Brottsbalken är det olagligt/kriminellt att bedriva medhjälp till brott, det var precis det som TPB-gänget dömdes till. Om man alltså har en verksamhet som avsevärt hjälper eller som i TPB-fallet syftar till att andra ska begå brott (mot upphovsrättslagen) så är det straffbart. Inga lagändringar alls.

     Har du förresten hört talas om domen mot personen som drev drogforum.net? Det var ”bara” ett diskussionsforum som syftade till att underlätta köp och sälj av knark, personen fick fängelse utan att ens ha bevisats ha tagit i knarket själv. I fallet narkotikalagen så ingår medhjälp i lagen men för övriga lagar gäller medhjälp enligt brottsbalken.

     TPB-gänget kan liknas vid knarklangare eller hallickar som förmedlar illegala tjänster/varor.

     V.v. läs på lagen.

     • Ja men nu förklarar du ju det för mig istället så slipper jag läsa på 🙂
      Hm, ja men det kan ju faktiskt vara så att jag fått en vriden bild på det hela.

      I och med att det är första stora domen så kan det ju lätt bli så. Själv vet jag inte om jag kan ställa mig bakom piratpartiet och det fullständigt, det finns mycket fina tankar och idéer kring öppen källkod http://politik.piratpartiet.se/oppen-kallkod/
      Vissa frågor de driver gör inga andra politiker, rätt så självklart så sitter inga IT-experter i de andra partistolarna så det känns bra att det finns någon slags liten motvikt även om det inte borde vara så.
      Samtidigt som jag gillar vissa delar blir jag förvånad över hur vissa pirater rättfärdigar digital stöld, om någon vill ha betalt för sitt verk så ska ju det självfallet skyddas av någon slags vettig policy. Det är ju så jävla trist att linorna ska avlyssnas för sån trafik, det gör bara proxytjänsterna blir större så det blir ännu svårare att spåra farligare nätbrottslingar. Det borde gå att lösa med vettigare straff, lagar och lite ”public announcements”… eller nåt, jag är inte politiker 🙂

      Aja, men ursäkta mitt rantande. Blir bara så jävla arg på stora företag och deras sätt att skipa rättvisa. Tyckte att domen skulle kunna vara något mildare faktiskt, det blir bara mer stängt internet och mer fuffens i slutändan. Tror jag alltså.

      Fridens!

     • Inte ens TPB AFK är helt fri om man läser licensavtalet. Endast för ickekommersiellt bruk och remix är inte tillåten. Men vem ska kunna hindra remix? Det råder ju i praktiken laglöshet på internet och med stöttning av TPB med flera tjänster. Om någon lägger upp en remixad TPB AFK så lär väl ingen från TPB göra något åt det, det är ju emot deras policy.

     • Förmodligen, varför skulle dom bry sig om någon gjorde nåt, låter fånigt. Tycker det är lite larvigt att inte remix var tilllåten, men det kan ju va sånt skit man glömmer bocka i också.
      Jag skiter om folk tar det som jag har animerat, filmat eller programmerat, om de kan göra något fett utav det. Med det sagt så betyder ju inte att min syn på mina egna verk ska gälla på andras. Men skulle mina verk börja användas i typ reklam eller att folk säljer dem rakt upp och ned skulle jag givetvis bli sur, därför är det ju bra med åtminstone en sådat alternativ för icke-kommersiellt bruk.

      Går utvecklingen rätt så kommer CC regera på kommande startup-företag och en mer öppenhet inom datavärlden. Det snabbar på processen att utveckla internet och datorer om man samarbetar och slutar hora för giriga företag som bara vill lägga anspråk på sånt som egentligen borde tillhöra andra.
      Webbscenen har exploderat sen Adobe Flash äntligen blev utdömt som ”kvasi-godkänd” webbstandard.

      Det är så jävla old school med stängd kod, och visste du tillexempel att den helt floppade videotjänsten voddler försökte stänga in öppen källkod vilket är olagligt?
      Men de gjorde ju givetvis något ”bra”, kapitaliserar sig på streamingtjänster.
      http://www.aftonbladet.se/kultur/huvudartikel/article6687600.ab

      Det behövs människor som fattar IT i regeringen. Så slipper vi som jobbar med skiten få vår verksamhet att bli krångligare bara för att de andra i regeringens dator kunskaper inte sträcker sig så mycket längre än Office-paket och möjligen kunna göra bloggposter.

      Internet är för viktigt för att lämnas i oinsattas händer.

      Alla i samhället behöver någon som på ett någorlunda sätt representera dem i en demokrati, jag hade kanske önskat ett lite mer renodlat IT-parti som kunde informera och driva igenom vettiga IT-frågor. Men så vitt jag vet så finns det bara ett it releterat parti som kan representera sådant.

     • Tja. Det vore väl dubbelmoraliskt av upphovsrättskramare att bryta mot andras upphovsrätt, inte sant? Det vore ju att säga att ”det är viktigt när det gäller våra rättigheter men vi bryr oss inte om era”.

     • Och var går gränsen för medhjälp till brott då? Har man begått medhjälp till mord om man säljer en styckkniv? TPB grabbarna har tillhandahållit en tjänst som andra aktivt har begått brott med utan aktiv medhjälp. Att döma TPB för medhjälp till fildelning är som att döma posten för medhjälp till knarksmuggling om nån skickar knark på posten. Posten är en tjänsteleverantör och har inte ansvar för vad deras tjänst används till.

 7. @Urban/NTP

  ”En av scenerna var hans epic fail med PI-decimaler som jag tidigare skrivit om, utgående från trailern. I trailern kunde man inte se hela tavlan och jag utgick från att det man inte såg var korrekt. Det var det inte, istället för att han gjorde fel i 42:a decimalen så gjorde han faktiskt fel redan i 25:e decimalen. Skrytmåns som imponerar på okunniga med slumpsiffror eftersom han förstår att de inte lätt kan kontrollera dem.”

  Din koncentrationsformaga ar lika lang som en guldfisks. Du missade helt tydligt nar Gottfrid nagra SEKUNDER senare sitter och forklarar att han inte ar saker pa decimalerna da han ar van att skriva PI pa ett tangentbord. Sa nar han skrev pa tavlan fick han visualisera ett tangentbord i huvudet.

  Snarare DU som har en epic fail, nar du inte ens klarar av att forsta vad som sags.

  • Kallas selektivt minne. Han filtrerar nog automatiskt bort allt som motsäger hans tes. Inte så bra i längden om man ska kunna argumentera trovärdigt 😛

   Som att han exempelvis påstår det inte vara enkelt att kontrollera pi:s decimaler?? Herregud det är ju en enkel sökning på duckduckgo. 😀

   https://duckduckgo.com/html

   • Ditt svar bygger på YesToPP:s uppenbara lögn så jag ignorerar det.

    • På vilket sätt bygger

     ”Som att han exempelvis påstår det inte vara enkelt att kontrollera pi:s decimaler??”

     på en lögn?

     • Min kommentar byggde främst på första stycket i det du skrev.

      ”Kallas selektivt minne. Han filtrerar nog automatiskt bort allt som motsäger hans tes. Inte så bra i längden om man ska kunna argumentera trovärdigt ”

      Du bygger din tes på det YesToPP ”konstaterade”, vilket visar sig inte stämma med verkligheten.

      Angående det andra, ”Som att han exempelvis påstår det inte vara enkelt att kontrollera pi:s decimaler??”

      Jag skrev ”eftersom han förstår att de inte lätt kan kontrollera dem”

      med ”inte lätt” avsåg jag då att det är ett visst jobb kopplat till det, man måste googla fram siffrorna och sätta igång att motläsa, det kanske inte är det första man gör när någon skriver 40+ siffror som känns igen i början utan den som inte själv kan en massa decimaler orkar troligen inte utan litar på den som skriver.

      Sen skruvar du på det jag skrev, du ändrade ”inte lätt kan kontrollera” till ”inte vara enkelt att kontrollera”.

      Enligt svensk ordbok (källa ne.se) så har alla 5 betydelser av ordet ”lätt” att göra med ansträngningen, inte att det är något komplicerat eller svårt, det var precis så jag använde ordet.

      Detta vrängde du sen till ett missförstånd eller en nidbild då du istället debatterade ”inte vara enkelt att kontrollera”, vilket jag alltså inte skrev.

      ”enkelt”, enligt svensk ordbok (ne.se) har för samtliga 3 betydelser som listas att göra med komplexitet och inte hur arbetsamt det är.

      Om det var en avsiktlig nidbild du debatterade mot (halmgubbe) eller om det är dina svenskakunskaper som brister låter jag vara osagt men det lutar åt det senare med tanke på dina bristande kunskaper om juridik och företagsekonomi. Tillbaka till skolbänken?

     • Det var inte en avsiktligt omskrivning att blanda ihop lätt och enkel.

      Men oavsett detta: TPB AFK är både ”lätt” och ”enkelt” tillgänglig på internet, kan alltså nås fort och utan särskilt stor ansträngning på samma dator där man sen gör en googlesökning. Tar ca 10 sekunder, varken komplicerat eller arbetssamt…

     • Vad har frågan om hur lätt TPB AFK kan nås efter att den är släppt med saken att göra?

      Jag skrev ju om kontrollen av siffrorna under det att Gotte skrev dem alternativt att regissören eller andra som jobbat med TPB AFK borde ha kontrollerat det innan man släppte filmen och innan man visade just detta epic fail i trailern. Detta har noll och intet att göra med hur lätt det är att googla fram TPB AFK och se filmen.

     • Det är klart att det har med saken att göra. Det är lättare att googla om man sitter vid samma apparat (datorn) där man kan söka och kolla på filmen samtidigt.

     • Du har totalt missförstått. Gå tillbaka och läs tråden.

     • Det faktum att du fokuserar så på en detalj med PIs decimaler visar ytterligare en gång att du har en enorm tendens att fokusera och misstolka små irrelevanta spexiga skitsaker som inte har med politiken att göra. 🙂 Hur orkar du?

  • ”Din koncentrationsformaga ar lika lang som en guldfisks. Du missade helt tydligt nar Gottfrid nagra SEKUNDER senare sitter och forklarar att han inte ar saker pa decimalerna da han ar van att skriva PI pa ett tangentbord”

   Kan du citera när han säger att inte är säker? Jag hör nämligen inte ett ord om detta. Han säger bara att det sitter i muskelminnet och att han måste emulera ett tangentbord. Sitter du och fabricerar saker bara för att du är kritisk till mina åsikter? Citera där han säger att han inte är säker eller så är du återigen en lögnare.

   Likafullt var det ett epic fail. I ämnet PI-kunskap skriver man givetvis inte fler siffror än man kan, annars är man ju en bluff.

   Även du påstår saker som inte finns i verkligheten, varpå du anklagar andra för att ha koncentrationsförmåga som en guldfisk. Du är en bluffare.

   • Jag vet, vi angriper deras pi-kunskaper, för det är ju så väldigt relevant för piraterna. Kanske kan vi få en diagnos på köpet om det visar sig funka! 😛

    • Det är egentligen inte så viktigt men i filmen har man valt att lyfta fram det och ännu mer i trailern där man först visar klippet där Neij säger att Gotte är den dummaste personen i universum och sen ”motbevisar” man detta genom att visa klippet när han skriver decimaler av pi. Det blir ju rent löjeväckande när det visar sig att ”motbeviset” visar sig vara en bluff, han kunde inte alla siffror han skrev, det blev fel redan efter c:a hälften av alla siffror han skrev.

     Det är inte mitt fel att man valt att lyfta fram något som sen visar sig vara en bluff. Patetiskt att man inte kollat fakta ens, då kanske man inte borde ha visat klippet alls, alternativt bara visa första delen då han skrev korrekta decimaler.

     • Vad är det för fel på självdistans nu då? Tror du att detta är till deras nackdel att de spexar lidegrann och inte är 100% seriösa hela tiden?

     • Och när är de seriösa?

     • Hela TPB-projektet i sig var väl seriöst? Du bygger väl inte världens största eller bästa eller modernaste av något utan att vara åtminstone lite seriös?

   • @Urban/NTP

    ”Kan du citera när han säger att inte är säker? Jag hör nämligen inte ett ord om detta. Han säger bara att det sitter i muskelminnet och att han måste emulera ett tangentbord.”

    Kul att du citerade filmen, men MISSADE den VIKTIGA delen i det du citerade.

    Gottfrid sager 0:40:50 in i filmen:

    ”Det sitter liksom i muskelminnet. Jag kan skriva talet, men inte skriva det for hand. Jag maste liksom emulera ett tangentbord.”

    Du struntade i att ha med den viktiga delen:

    ”Jag kan skriva talet, men inte skriva det for hand.”

    Men, det ar nog som Gurra sager; Du har ett SELEKTIVT minne. lol

    ” eller så är du återigen en lögnare”

    Nar har jag ljugit innan?

    Det ar DU Urban som gang pa gang blir pakommen med logner, inte jag.

    ”Även du påstår saker som inte finns i verkligheten, varpå du anklagar andra för att ha koncentrationsförmåga som en guldfisk.”

    Jassa? Vad har jag pastatt som inte finns i verkligheten? Kom igen…. Upp till bevis.

    • Du är en usel debattör som aldrig kan erkänna att du har fel utan tar till lögner.

     Du skrev ”Du missade helt tydligt nar Gottfrid nagra SEKUNDER senare sitter och forklarar att han inte ar saker pa decimalerna da han ar van att skriva PI pa ett tangentbord. Sa nar han skrev pa tavlan fick han visualisera ett tangentbord i huvudet.”

     Men han sa inte ett ord om att han var osäker, detta enligt ditt eget citat. Du är en lögnare.

     ”Kul att du citerade filmen, men MISSADE den VIKTIGA delen i det du citerade.”

     Du skriver att jag citerade, vilket jag inte gjorde, återigen är du en lögnare. Jag refererade eller beskrev hur jag uppfattade det viktiga i det som sades angående det vi debatterade. Citera är något helt annat. Eller förstår du inte skillnaden mellan citera och referera?

     Du är en notorisk lögnare.

     • Och du verkar fokusera på de minimala små skitfelen som vi gör för att desperat försöka sopa undan de stora generella felen som du själv gör…

     • Exakt det du skrev tycker jag stämmer på ”er”, dvs du och YesToPP i denna tråd.

     • Precis. Där ser du. Försöker fortfarande fiska detaljfel. 😉

     • @Urban/NTP/Lognaren

      ”Men han sa inte ett ord om att han var osäker, detta enligt ditt eget citat. Du är en lögnare.”

      Inte? Vad betyder det faktum att Gottfrid sager detta da? Han sager detta da han inte ar saker pa att han skrivit ratt. Det forsta vem som helst (utom du da)

      Nagonsin hort talas om en brasklapp? Nagonsin hort talas om att lasa mellan raderna? Du klarar inte mycket du, gor du?

      ”Du skriver att jag citerade, vilket jag inte gjorde, återigen är du en lögnare.”

      Du kan inte mycket du. Vad du skrev kan inte ens raknas som ett referat, da du anvande Gottfrid’s ord ORDAGRANT. Forsok lara dig vanliga alldagliga begrepp som dessa. Ett referat far INTE innehalla personens slutledning och/eller asikter. Ett referat aterspeglar nagot med ANNAT sprakbruk an orginalet. Sa du refererade inte, du CITERADE.

      Jag bor inte ens kvar i Sverige, och vet detta. Du forlorar mer och mer trovardighet varje gang du skriver nagot.

      ATERIGEN: Det ar DU som ar en bevisad lognare, inte jag.

     • Nu ger jag snart upp angående dig, du är helt hopplös. Varför inte bara säga: Jag hade fel?

      ”Du kan inte mycket du. Vad du skrev kan inte ens raknas som ett referat, da du anvande Gottfrid’s ord ORDAGRANT. Forsok lara dig vanliga alldagliga begrepp som dessa. Ett referat far INTE innehalla personens slutledning och/eller asikter. Ett referat aterspeglar nagot med ANNAT sprakbruk an orginalet. Sa du refererade inte, du CITERADE.”

      Nu hittar du på konstiga saker igen.

      ”Vad du skrev kan inte ens raknas som ett referat, da du anvande Gottfrid’s ord ORDAGRANT”

      Nej, jag skrev ”Han säger bara att det sitter i muskelminnet och att han måste emulera ett tangentbord.”

      Det han sa, enligt ditt citat var ”Det sitter liksom i muskelminnet. Jag kan skriva talet, men inte skriva det for hand. Jag maste liksom emulera ett tangentbord.”

      Alltså inte ordagrant. Är ordagrant ännu ett ord som du inte förstår meningen av? Uppenbarligen är det så.

      ”Ett referat far INTE innehalla personens slutledning och/eller asikter. Ett referat aterspeglar nagot med ANNAT sprakbruk an orginalet. ”

      Enligt vem?

      Referera enligt NE.se:

      ”1 återge det viktigaste i det som sägs i diskussion, debatt etc.:”

      ”2 hänvisa (till ngn/ngt) för att stödja eget påstående: ”

      Det var precis det jag gjorde.

      Eller har du fått alla dina definitioner av ord och begrepp från den där MIT-snubben med det kassa exemplet på DDOS?

      Ärligt talat, det är helt hopplöst att debattera med någon som inte ens förstår enkel svenska!

     • Återigen påänglösa hårklyverier om detaljer av något som inte har alls mycket med huvudsaken att göra: rättsfallet och huruvida det följde reglerna eller ej…

      40e decimalen på pi är liksom.. inte av nån större vikt i denna filmen. Det är ju bara театр. 😛

     • @Urban/NTP/Lognaren

      ”Nu hittar du på konstiga saker igen.”

      Nej det gor jag inte. Var vanlig kolla upp definitionerna av citat och referat. Lar dig vad de bada betyder innan du pasta dig anvanda dig av dom.

      ” jag skrev ”Han säger bara att det sitter i muskelminnet och att han måste emulera ett tangentbord”

      Ja, ett CITAT (tva om man nu ska vara petig) dar du valde att utlamna den VITALA delen. (Som du standigt gor nar du citerar har och pa andra bloggar.)

      Angaende citat vs referat se foljande:

      http://www.ub.gu.se/skriva/citera/

      Star helt TYDLIGT ”Att referera innebär att sammanfatta innehållet i någon annans text med egna ord.” Lagg marke till MED EGNA ORD.

      ”Eller har du fått alla dina definitioner av ord och begrepp från den där MIT-snubben med det kassa exemplet på DDOS?”

      LOL Du har ju visat TYDLIGT att du inte forstar hur DDOS funkar. Har inte sett EN ENDA som hallit med dig i din syn pa det. Daremot sa har FLERA hallit med mig med mitt exempel. Du har FLERTALET ganger visat att du har valdigt BEGRANSADE kunskaper i IT och IT&T.

      ”Ärligt talat, det är helt hopplöst att debattera med någon som inte ens förstår enkel svenska!”

      Nu kastar du sten i glashus Urban. Det ar DU som tydligt visar att du inte har en aning om vad du pratar om. Idiot.

     • På samma sätt som t.ex. Sunde visar att han har noll koll på musikbranscher, när han dravlar om artister?

      Utan de mest basala kunskaperna om den övriga världen så spelar det inte så stor roll hur duktig man är på ett spetsområde, man är rätt så körd, vilket Sunde och medföljande patrask visar gång på gång…

     • @Poppe

      Har inte en aning om vad du forsoker papeka for mig med ditt inlagg. Forsoker du pavisa att du haller med om att NTP inte har en aning om vad han pratar om eller?

      ”Utan de mest basala kunskaperna om den övriga världen så spelar det inte så stor roll hur duktig man är på ett spetsområde, man är rätt så körd”

      Detta beror ju pa VAD det ar som debatteras. AR det ett amne som spetsomradet innefattar, sa bor ju den som har specialkunskapen veta mer om amnet. Eller tycker du inte detta? Att en person skulle veta namnet pa ex. Justin Bieber’s senaste lat, tillfor noll och inget nar man ex pratar om natverk. Det skulle vara trevligt om du utvecklar just vilka sorters basala kunskaper som ar ett maste for att man ska kunna anses ha mer kunskaper an en lekman nar amnet ar ett sadant som personen har specialkunskaper i.

     • Du kallar andra för idioter men du överträffar dig själv i din egen idioti. Du har uppenbarligen allvarliga problem med basala kunskaper i svenska och läsförståelse när det som står i det du länkar till motbevisar din egen tes. Självmål. Från din länk:”

      ”Att citera innebär att exakt återge vad någon skrivit eller sagt. Till och med stavfel ska återges!”

      ”Att referera innebär att sammanfatta innehållet i någon annans text med egna ord.”

      Jag skrev (och nu CITERAR jag mig själv):

      ”Han säger bara att det sitter i muskelminnet och att han måste emulera ett tangentbord.”

      Uppenbarligen är det mina egna ord eftersom jag inleder med han säger bara osv. Jag skrev det baserat på min minnesbild av det jag sett, det var en sammanfattning av det jag mindes som var relevant för vår diskussion. Alltså uppenbarligen ett REFERAT. Det är absolut inget citat eftersom jag skriver om hur jag uppfattade det han sa, med mina egna ord, dessutom skriver jag om honom i tredje person medan ett citat förstås blir text i första person, återgivet ordagrant från den som säger det.

      Jag bad dig om ett CITAT som skulle stödja din tes om att han var osäker. Det CITAT du levererade är följande:

      ”Det sitter liksom i muskelminnet. Jag kan skriva talet, men inte skriva det for hand. Jag maste liksom emulera ett tangentbord.”

      Detta är ett CITAT eftersom det är nedskrivet ordagrant från filmen (tror jag, jag har inte kollat upp om det stämmer). Det visar heller inte på din tes om osäkerhet, han säger bara att han måste emulera ett tangentbord, inget om hur bra han är på det eller hur säker han är på att det blir rätt.

      Du är totalt hopplös att debattera med. jag gillar inte att låta idioter dra ner mig till idioters nivå men jag ska göra ett undantag: Du är en IDIOT!

     • @Urban/NTP/Lognaren

      ”Du har uppenbarligen allvarliga problem med basala kunskaper i svenska och läsförståelse när det som står i det du länkar till motbevisar din egen tes.”

      Kan du inte lasa?

      ”Att citera innebär att exakt återge vad någon skrivit eller sagt. Till och med stavfel ska återges!”

      Det var ju precis vad du gjorde. Dock sa slog du ihop 2 citat (4 om man ska vara petig) i en och samma mening.

      Klicka för att komma åt Stencil_ht_2011.pdf

      ”Det är lämpligt att citera för att definiera ett begrepp, bemöta ett påstående eller låta läsaren ta del av en effektfull formulering.”

      Detta var vad du just gjorde; bemotte ett pastaende.

      ”Att referera innebär att sammanfatta och med egna ord återge innehållet i en text eller i ett muntligt anförande. Även när innehållet i ett kort stycke refereras måste ursprungstexten omformuleras helt.”

      Du omformulerade INTE texten, darav blev det ett CITAT istallet for ett REFERAT. Hur svart ar det att forsta.

      Det kvittar att du glomde citationstecken runt citatet/citaten, det ar anda ett/flera citat.

      Det roliga i det hela ar ju att du skrev foljande:

      ”Kan du citera när han säger att inte är säker? Jag hör nämligen inte ett ord om detta. Han säger bara att det sitter i muskelminnet och att han måste emulera ett tangentbord”

      Du ber mig citera var Gottfrid sager detta, och sedan citerar du sjalv. Om du nu refererar, varfor ber du mig citera och inte referera? lol

      De 4 citat som ar tagna ORDAGRANT fran vad Gottfrid sager.

      Dessa ar (i kronologisk ordning):
      ”sitter” ”i muskelminnet” ”maste” ”emulera ett tangentbord”

      Det enda du gjort, ar att utelamna ”liksom”

      Hade du refererat, sa hade du kunnat skriva ex sa har:
      Han sager att han memorerat nummer ordningen pa ett tangentbord, men maste visualisera ett tangentbord for att kunna forsoka skriva det for hand.

      ”Uppenbarligen är det mina egna ord eftersom jag inleder med han säger bara”

      Inledningen ar dina egna ord (pa samma satt som manga citat kommer efter citerarens egna ord), men det som foljer inledningen ar ordagranna citat fran vad Gottfrid sager. Du har INTE andrat ett enda av orden du sager han sagt. ergo sa AR det citat och inte referat.

      Har du nagonsin gatt pa hogskola/universitet? Pa dessa intitutioner, sa lar man sig ganska tidigt vad sa anses vara citat och/eller referat. Dock blir man ganska lat efter man tagit studenten, och glommer/struntar i att ha med kallhanvisningar och citationstecken i texter man skriver (sarskillt pa Internet lol). Dock andrar inte detta vad som raknas som referat och vad som raknas som citat.

      ”Det visar heller inte på din tes om osäkerhet, han säger bara att han måste emulera ett tangentbord, inget om hur bra han är på det eller hur säker han är på att det blir rätt.”

      Om han nu varit saker pa att kunna skriva talet genom att emulera ett tangentbord, sa ar faktumet att han sager ”Jag kan skriva talet, men inte skriva det for hand” moot. Varfor ens BEHOVA saga detta? Enda anledningen till att han kanner att han maste saga detta, bor rimligtvis vara att han inte ar saker pa att talet ar ratt. (Varfor annars sager han att han inte kan skriva det for hand, det kan han ju tydligen om han nu emulerar ett tangentbord.) Jag har sjalv en massa saker som jag har i mitt muskelminne (ex. losenord till servrar, olika paths m.m.), som jag utan problem kan skriva in pa ett tangentbord. Men skulle jag overfora detta till penna och papper, sa hade jag varit ganska osaker pa om jag skrivit ratt eller ej. Flodet pa tangentbordet ar helt annorlunda an flodet med penna och papper. Att stanna upp och ”mappa” tangenter till tecken, far en ganska snabbt att tappa rytmen och missa var man ar. Sa jag personligen forstar vad Gottfrid pratar om.

      ”Du är totalt hopplös att debattera med. jag gillar inte att låta idioter dra ner mig till idioters nivå”

      En idiots niva ar dock FLERA snapp HOGRE an vad din egen niva ligger pa. lol

      Har du markt att du inte far medhall fran andra debattorer nar du pastar att nagon har en ful debattstil, medans nar nagon sager at dig att DU har en ful debattstil, sa FULLKOMLIGT kastar sig folk in i debatten och haller med den som sade detta till dig – och aven bidrar med bevis till VARFOR din debattstil ar ful. Det ar konstigt det, ar det inte? lol

      If it looks like a duck…

     • Du bara repeterar samma missförstånd och visar på din oförmåga att förstå enkla begrepp. Det är meningslöst att återigen förklara för du har något allvarligt fel i din perceptionsförmåga/logik.

     • @Urban/NTP

      ”Du bara repeterar samma missförstånd och visar på din oförmåga att förstå enkla begrepp.”

      Det ar ju DU som inte forstar begreppen.

      Jag har 4+ ar pa universitet dar jag DAGLIGEN jobbade med uppgifter som inkluderade bade referat och citat. Du har ju inte uppvisat nagon anledning till varfor din tolkning skulle vara den ratta.

      Jag har ju till och med lankat till dokument som backar upp mina pastaende (For den som ar laskunning forstas)

 8. Jag vet egentligen inte varför jag ens bekymrar mig med att kommentera en sån ytterst gnällig post, men ärligt talat. Filmen belyser en både viktigt och spännande samhällsutveckling, samt vilka luckor som finns i det svenska rättssystemet. Filmen drar in pengar och finansierades helt av crowd funding, samtidigt som den distribueras gratis. TIll råga på detta visades den ju på filmfestivalen i Berlin. Fast det lär du dig väl inte bry dig om. Evolve or die säger jag bara.

  • Filmen har dragit in 34 400 dollar efter premiären och drog in ca 50 000 dollar via Kickstarter alltså ca 85 000 dollar totalt.
   Det tog 4 år att göra den.
   Ca 15 000 kr i månaden, dra av social avgifter så är vi nere på ca 9000kr i månaden.
   Alltså inte ens en halvtidstjänst.
   Alltså kommer ingen att ha tjänat några pengar på den.

   Om filmen tar upp luckor i det svenska rättssystemet?

   Filmen undviker noga med att ta upp en hel del luckor.

   Filmen undviker dessutom att nämna Oded Daniel, den person som hanterade reklamintäkterna och faktureringen via bolag i Schweiz.
   Det är Oded som skickade redovisningarna till TPBmupparna, redovisningar som finns i rättegångsbevisen, redovisningar som visar på intäkter runt USD 70 000 per månad ca 440 000kr per månad. Emailen påvisar samtidigt att Gotte uppskattar driftskostnaden av TPB till ca 17000 kr per månad, alltså hade TPBmupparna en vinst på ca 420 000 kr i månaden. Alltså en vinst på ca 5 000 000 per år.
   Detta inkluderar inte de reklampengar Eastpoint drog in i Sverige som enligt Luar Busó (försäljningschef på Eastpoint) ibland kostade mer än 20 000 Euro per dag.

   Sunde var med på införsäljningen av reklamen, Sunde står med på dokumenten gällande starten av bolaget på BVI.

   Skattemyndigheten skulle absolut kunna ta upp samtliga summor som skickats till Random media och sedan krävt av TPBmupparna att dessa summor skulle skattas för i Sverige då verksamheten drevs i Sverige.

   Så visst har filmen en massa luckor.

   • Lite mer delikata luckor:

    Gottfrid Svartholm Warg är alltjämt på sannolika skäl misstänkt för dataintrång den 1 januari 2010 till den 15 april 2012. Han är på sannolika skäl misstänkt även för dataintrång den 1 juli 2012 till den 31 augusti 2012 i Stockholm och för grovt bedrägeri vid fyra tillfällen, den 23 och 24 juli 2012.

    Gottfrid SvartHolm Warg ska nu påbörja sin fängelsevistelse på 1 år. När fängelsestraffet i TPB-målet är avtjänat väntar med största sannolikhet flera år till i fängelse om åtalet om dataintrång och grova bedrägerier går igenom.
    (givetvis nämns inget om dataintrång eller bedrägerier i TPB AFK)

    Peter Sunde har uttömt alla rättsliga möjligheter att överklaga domen i Sverige, dvs han måste infinna sig för att börja avtjäna sitt fängelsestraff på 8 månader eller så blir han internationellt efterlyst

    Fredrik Neij är sedan tidigare internationellt efterlyst och det är bara en tidsfråga innan han måste börja avtjäna sitt fängelsestraff på 10 månader.

    • Det är märkligt att man inte hade med något alls om detta. Det är ju oerhört viktigt för att få en samlad bild av det som har skett och vad det blev av det hela rättsligt. Uppenbarligen har filmmakaren underlåtit att ta med sådant som svärtar ner kompisarna från TPB. Oseriöst! Filmen är inte en skildring, det är en skönmålning. Kanske har filmmakaren fått mer finansiering, nämligen från Sunde & Co?

     • Tja du hade långt över 100 000 som skrev på att fria Sunde så finansiering kan väl kommit från lite alla möjliga olika håll…

     • Finansieringen förutom Kickstart är från BBC, SVT och fler liknande, men det är små pengar och mest för att få tillgång till deras arkivmaterial utan att behöva betala.

    • Spindlarna i nätet som jagar pirater ser väl till att vara svåra att komma åt. Då är ju hemlig identitet praktiskt… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: