Framgångar även i Swetorrents-målet, Teliasonera måste lämna ut vem som låg bakom sajten

Föga förvånande men mycket glädjande nekas prövningstillstånd av Högsta Domstolen och Teliasonera måste nu lämna ut vem som låg baken piratsajten swetorrents.org som drevs kommersiellt.

Domen fälldes i slutet på 2009 i Södertörns tingsrätt och fastställdes i Hovrätten våren 2010. I och med att HD nu nekat Teliasonera prövningstillstånd så står äntligen domen fast.

Hovrätten konstaterade i domskälen att upphovsrättsskyddade verk sannolikt gjorts tillgängliga för allmänheten i den mening som avses i upphovsrättslagen genom överföring till allmänheten och att detta gjorts möjligt genom hemsidan http://www.swetorrents.org.

I det fallet delade hovrätten tingsrättens bedömning att ”intrången skett i sådan stor omfattning att skälen för ett informationsföreläggande uppväger den olägenhet eller det men som åtgärden innebär för de som drabbas av den och förutsättningar för att lämna den informationen därför föreligger”.

Det är beklämmande att den här typen av mål ska ta över 3 år innan man får ett avgörande, detta visar på att vårt rättssamhälle inte lever upp till rimliga krav. De som tjänar på det är givetvis de som driver kriminella fildelningssajter, piraterna och internetleverantörerna. Men nu gläds vi över avgörandet och en mycket bra start på 2013!

7 svar

 1. Meanwhile skrattar piraterna åt dig från sina fildelningsnätverk. 🙂

  Även om ni lyckas stämma varenda liten fildelare därute så kommer det inte stoppa fildelningen, och om ni antipirater mot all förmodan lyckas med det kommer ni ha så dåligt rykte att ingen vill kännas vid era produkter och tjänster längre utan kommer vända sig mot bättre alternativ.

  Det enda den här hetsjakten gör är således:

  1. Försämrar internet för alla
  2. Försämrar mediakartellernas rykte
  3. Minskar exposure av verk bakom upphovsrättslås
  4. Ökar exposure av fria verk
  5. Accelererar momentumet bakom piratisk upphovsrättsreform.

  Check. Your move.

  • Nu slåss du mot väderkvarnar igen.

   Det är ingen som är så dum att man tror att det någonsin skulle gå att stoppa piratkopieringen, i bästa fall kan man hålla den i schack.

   Det är precis samma som med snatteriet, ingen vettig människa tror ju att det går att stoppa den. Om en butik drabbas mycket av snatterier så skaffar man larm, kameror, butikskontrollanter osv. Då kan man få ner snatterierna till en viss nivå men aldrig bli av med det helt. Kanske flyttar en del snatterier över till mer ”lättsnattade” butiker istället. Men ingen tänker ju ”vi kan aldrig stoppa snattandet, vi ger upp och så får man sno vad man vill”. Nej, man gör vad som är rimligt.

   Det är exakt samma sak med piratkopieringen. Förutom att den påminner mycket om snatterier så gäller samma princip – att inte ge upp utan att försöka begränsa skadan.

   De negativa effekterna du pratar om orsakas samtliga av piraternas härjande, tänk på det. När Ica sätter upp kameror så är det inte Icas fel, det är alla snattarnas fel. Om du inte gillar de negativa effekterna av bekämpningen av piratkopiering så har du uppenbarligen valt fel sida i kriget, du har valt den mörka sidan istället för ljusets sida.

   • Fast där Ica vill övervaka sin egen egendom så vill antipiraterna övervaka andras egendom.

    Ica sätter inte upp en övervakningskamera i var mans sovrum. Det är dock vad antipiraterna vill göra.

    • ”Ica sätter inte upp en övervakningskamera i var mans sovrum. Det är dock vad antipiraterna vill göra.”

     Nu är du osaklig igen. Vem har pratat om kameror i någons sovrum? Skärp dig!

     OBS även att om man ger sig ut på Internet och härjar så har man lämnat den fysiska plats man befinner sig på, hemmet, jobbet, bibblan, parkbänken eller var man nu befinner sig.

     Hela rättstillämpningen när det gäller brott som begås på internet måste ses över. Det är nämligen helt irrelevant i vilket land (och plats) personen befinner sig som utför illegala handlingar, det intressanta är vilka övergrepp på andra människors rättigheter man begår. Om du ställer dig vid Treriksröset och från ett av länderna kastar handgranater på folk i de andra länderna så ska du självklart inte gå fri från ansvar.

     Mer ansvar måste avkrävas rent allmänt när det gäller det man gör på internet, men exakt hur detta ska utformas behöver växa fram gradvis.

     Liknande diskussioner har ju funnits länge vad gäller ”etern”, dvs radiofrekvenser. Du har inte rätt att sätta igång och sända på vilken frekvens du vill och även om du sänder på en laglig frekvens så kan du inte sända precis vad du vill. Och du kan förstås räkna med att bli avlyssnad men betydligt enklare än via internet.

     Ni pirater verkar ha mycket dålig förståelse för hur samhället fungerar och även för tidigare teknikutveckling och hantering av övergrepp/girighet från olika grupperingar som vill inkräkta på andra.

     • Nej NTP. Det är du som har en mycket dålig förståelse för att min epost, min internetlina och min mobiltelefon övervakas, för att jag kan använda den för att piratkopiera.

      Att du sedan inte kan inse att detta är ett lika stort integritetsövergrepp som att montera kameror i folks sovrum visar bara på hur fast i 90-talet du sitter.

     • @FG
      Vem är det som övervakar din epost, din internetlina och din mobiltelefon?

     • FRA, Datalagringsdirektivet, IPRED, många fler lagförslag på G. Vi är redan idag ett övervakat folk – att den övervakningen inte används till så mycket idag gör inte detta mindre sant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: