Fildelare med ftp-teknik åtalas

Enligt artikel i Borås Tidning:

En 31-årig man från Gävle åtalades på onsdagen misstänkt för brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Mannen misstänks ha ingått i ett fildelningsnätverk som delat med sig av 25 filmer via internet med hjälp av fildelningstekniken FTP.

Enligt åklagaren är detta det första åtalet under nuvarande lagstiftning där just denna sorts teknik är aktuell.

Ja lagen är ju teknikneutral så det spelar ingen som helst roll om man använder bittorrent (med eller utan magnetlänkar), bränner CD, använder ftp eller för över filerna via månstuds. Det är resultatet som räknas.

Och eftersom det är resultatet som räknas så kan man bli fälld för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen, som i fallet The Pirate Bay, alldeles oavsett vilken teknik man använder. Det som är intressant är snarare i vilken grad man bedriver medhjälp. Att länka till en enstaka torrentfil är en alldeles för låg grad av medhjälp för att någon ska bli fälld för det. Men att ha en komplett tjänst med databas, sökmotor och uppsåt att kraftigt underlätta piratkopiering, till den grad att man inte ens modererar bort länkar till upphovsrättsskyddat material (=TPB), då är medhjälpen förstås solklar och straffbar.

Även Svd

Annonser

86 svar

 1. Jasså???

  och HUR kunde dom spåra honom om han använde sig av VPN???

  JAG BARA UNDRAR???

 2. @nejtillpirater:

  Fildelniingen MINSKAR nu i RASANDE TAKT!!!

  Dom flesta har fått det dom vill ha!!!

  Jakten kan ta ta slut nu tycker jag!!!

  • Smart. De flesta som snattar har säkert också redan fått vad de vill ha. Vi kanske ska ta och avskaffa lagen mot snatteri? Och de flesta som kör för fort har säkert redan kört fort tillräckligt många gånger, vi tar bort den lagen med.

   Och när vi ändå är igång, det där med att knarka är bara en fluga, de som knarkar är nog oerhört trötta på det och skulle ändå ha slutat, alternativt skulle ändå inte ha knarkat, alternativt skulle ändå inte betalt för det för numera förekommer det ju att det delas ut gratisdoser. Så varför inte legalisera all hantering och innehav av knark?

   • Fjanterier!

    Bara för att fldelningen minskat så behöver inte vi pirater minska ner på kampen mot NWO och övervaknings och kontrollsamhämhället!

    Snarare så ska vi pirater steppa upp kampen mot MAFIAA och RIAA som bestämmer över våra politiker i riksdagen!!!

    NER MED DEN KAPITALISTILSTISKA DIKTATUREN!!!

    • Känns det inte rätt ensamt att vara kommunist i dagens läge? Ska du flytta till Kina eller Kuba för att få fuldela fritt? Nej, just det ja…

     • Pirater är inte kommunister… Pirater förespråkar fritt företagande vad gäller företagandet fildelning, det är snarare marknadsliberalt om något. Det är antipirater som är monopolister som förespråkar protektionism – att med lagar försöka skydda gamla brancher i näringslivet mot konkurrens som den moderna hobbyn fildelning faktiskt är.

      Att stå upp för medborgerliga rättigheter är väl också liberalt i någon mening. Att anse att enskilda intressens ”rätt” eller önskan att tjäna pengar på sina favoritsätt ska stå över människors frihet och demokratiska rättigheter brukar väl betecknas tyranni…

     • Kommunism enligt NE:

      ”kommunism (franska communisme, ytterst av latin commu´nis ‘gemensam’), benämning på en rad besläktade idéer om att egendomen bör vara gemensam eller åtminstone jämnt fördelad i samhället.”

      Stämmer ju på pricken med vad pirater anser angående immaterialrätten.

      Så ja, det är på pricken kommunistfasoner.

     • http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommunism

      För det första har NE isåfall fel. De flesta definitioner av kommunistiska ideologier som jag stött på utgår endast från att produktionsmedlen ska vara gemensamt ägda. Fördelningen skulle snarare vara ”efter behov” istället för ”jämnt fördelad” som du påstår.

      Och förutom den felaktiga definitionen så blandar du dessutom ihop äganderätt med immateriellt innehav. Något som såvitt jag vet alla länder har helt skilda lagstiftningar för.

     • Ja NE har självklart fel för den är ju sakgranskad av experter inom resp. ämnesområde. Givetvis har wikipedia rätt. NE har faktiskt flera alternativa förklaringar beroende på om man tittar i ordboken eller i den mer utförliga encyclopedin.

      Ärligt talat så finns det fler liknande defintioner så NE:s är inte fel men det finns ett antal olika sätt att beskriva kommunismen.

      Oxford Dictionary säger samma som NE:

      ”a theory or system of social organization in which all property is owned by the community and each person contributes and receives according to their ability and needs.”

      Hur som helst är piraternas teorier väl överenstämmande med kommunismen så det där med att PP inte tar ställning i höger/vänster-frågor är bara nonsens.

      Angående materiellt kontra immateriellt så var väl inte detta så aktuellt när kommunismen grundades men det är ju i grunden samma sak så PP:s ställning till upphovsrätten är ju solklar kommunism på det immateriella planet.

     • Nehe. Pirater kan vara både högerpirater eller vänsterpirater eller mittenpirater. Finns garanterat en del kommunister som är pirater, men det finns även pirater som inte är kommunister.

      Du blandar ihop ägande och upphovsrätt och därför tror du väl att pirater är kommunister för du inbillar dig att du kan ”äga” immateria. Jag har redan tjatat om skillnaden på att stjäla och att kopiera så många gånger att du borde fattat vid detta laget. Men det är verkligen en av de allra viktigaste skillnaderna för hela grejen. Kommunismen dök upp när du hade dyra produktionsmedel för industriell tillverkning och det bråkades om hur ägandet av dessa skulle gå till.

      För immateria är tvärtom produktionsmedlen billigare än nånsin: persondatorer och internetuppkopplingar är var mans egendom. Knappast jämförbart med industrifabriker för tiden då kommunismen föddes.

     • Som vanligt har F-G fel, grundläggande fel. ”persondatorer och internetuppkopplinar” är inte produktionsmedel. Det är enbart medel för att effektivisera distributionen.Produktionen av musik, film och spel görs av alla de musiker, filmskapare, spelutvecklare, sångare, producenter, skådespelare,special-effects skapare, finansiärer, städare, ljudtekniker, designers, instrumentmakare och alla andra olika yrkesmänniskor som krävs för att vi andra ska kunna njuta av musik, glädjas åt en film eller roa oss med ett spel.
      Och det är väl rimligt att alla dessa människor får betalt för sitt jobb.Det inte svårare än så.

      Att sedan internet, smarta telefoner och laptops har ersatt de gamla skivaffärerna är en process som pågått i tio år.Utan att nån gråter.

   • Dina märkliga liknelser liknar ju knappt något. Blanda ihop knark och fildelning och sen slänga in låtsaspajasar i diskussionerna. Verkar som att nån börjar bli rätt så desperat här…

 3. Otroligt korkad blogg! ”Ensam är stark” passar nog inte in här…

 4. One word for your hatred.
  Butthurt

  • Tråkigt om ni pirater tar det jag skriver som ”butthurt”.

   ”The pirate got butthurt when Nejtillpirater talked about paying for music and movies instead of stealing a copy for free”

 5. Lagen ska vara teknikneutral ja. Men var går gränsen ”nedåt”? Är det ok att sprida musik på kassettband? På plankade noter? Genom att nynna på tunnelbanan? Principen är ju densamma.

  Denna blogg har ett icke-problematiserade förhållningssätt till upphovsrättsfrågan som med råge passerar det rabiata.

  • Jag håller med dig om att det inte är självklart och vad som är lagligt eller inte lagligt har växt fram med tiden. Det som tidigare var s.k. privatkopiering är ju väldigt svårt att definiera i dagens läge. Förr kunde man ju inte göra på annat sätt än att kopiera till kassettband eller möjligen rullband, och då blev det naturligt att föra in kassettskatten.

   Även idag är ju privatkopiering laglig, dvs till närmaste bekantskapskretsen och i ett fåtal exemplar. Givetvis för att spridningen inte ska bli för stor och så att det trots en rimlig nivå av kopiering ändå köps många original. I och med digitaliseringen och internet så funkar inte detta. Det kanske funkade ett tag innan man bröt kopieringsskyddet på CD, innan dess var ju analoga rippar i alla fall betydligt sämre än ett digitalt original. Men det är faktiskt olagligt att bryta ett kopieringsskydd om man inte måste för att kunna spela upp, dvs det är olagligt att bryta det för att göra en piratkopia.

   Så svaret på dina frågor…

   ”Är det ok att sprida musik på kassettband?”

   Ja, inom ramen för den lagliga privatkopieringen.

   ”På plankade noter?”

   Nej det är det inte.

   ”Genom att nynna på tunnelbanan? ”

   Javisst! Det är ju dessutom inte en kopia utan din egna personliga tolkning, antagligen mycket långt från originalet. OBS att för en ”skivinspelning” så ligger copyrighten dels på orginalkompositionen och dels på det slutliga verket efter inspelning, mastring osv. Du får nynna hur mycket du vill men inte i offentliga sammanhang inför publik om man inte har avtal med STIM eller om du själv betalar till STIM (om verket är anmält till STIM).

   ”Principen är ju densamma.”

   Nej, faktiskt inte.

   ”Denna blogg har ett icke-problematiserade förhållningssätt till upphovsrättsfrågan som med råge passerar det rabiata.”

   Det håller jag inte med om, se mitt svar. Däremot antyder ditt uttalande om ”principen är ju densamma” att du möjligen med råge har passerat det rabiata.

 6. Nej! Vi norpar ingenting. Vi kopierar! Stor skillnad. Originalet finns kvar hos ägaren. Jag har ingenting emot att betala för att slanga film och musik. Dock krävs tjänster som erbjuder det vi, de så kallade piraterna, efterfrågar.

  Försökte köpa en skiva i WAV från junodownload för någon dag sedan. Det sket sig dock. ”Due to copyright restrictions you cannot buy this product in your country”… Snacka om att rättighetsinnehavarna biter sig själva i arslet.

  Dock fick jag, efter lite googlande, min digitala skiva ändå. Men det blev gratis för mig och ingen peng till artisten då jag ”tvingades” att ladda ner den ”olagligt” istället.

  • Du tvingas inte till något. Alla som tjatar om att de ”tvingas” menar ju egentligen bara att de kräver att få tillgång till verket på sina egna villkor och OBS – för ren lyxkonsumtion. I alla andra sammanhang så får man finna sig i att om man inte har råd så får man avstå och om något inte säljs så får man också avstå. Det är ju extremt bortskämt att kräva tillgång till något på ens egna premisser!

   • Inte lika bortskämda som antipiraterna då. Kräva att få bedriva sin verksamhet på sina favoritvillkor med speciallagar som skyddar dem undan konkurrens & som försöker få igenom att i internationella handelsavtal kräva att ISP:er övervakar sina användare för att finna de företagare som konkurrerar med deras monopol-ställning på distributionsmarknaden.

    • Ingen konkurrens?? Har inte F-G tittat på bioannonserna på ett tag? Eller sett hur oändligt många filmer det finns att titta på? Har han inte kikat på alla de miljontals olika musikstycken som finns att köpa? På ett otal olika format och distributionsformer.
     F-G’s påstående att underhållningsindustrin inte är konkurrensutsatt är korkat och djupt okunnigt!

     • ”F-G’s påstående att underhållningsindustrin inte är konkurrensutsatt är korkat och djupt okunnigt!”

      Precis! Går det överhuvudtaget att hitta någon annan bransch som är mer konkurrensutsatt i och med alla miljoner låtar och filmer som finns på marknaden? Jag tror faktiskt inte det.

     • Har inte Thomas märkt att vi i stort sett har ett monopol på biografsalonger idag, där samtliga filmbolag antingen till stor del ägs eller har köpts upp helt av SF?

 7. ”Lyxkonsumera WAV”. Det låter vackert när man läser det högt.. Fast å andra sidan så låter ju mp3 skit och därav tjusningen i wav.. Så, ja! wav låter vackert.

  Vill man inte sälja sina verk till ALLA, under samma tidsram, så får man bittert leva med att det kopieras med. Man måste anpassa sig till marknaden och inte tvärtom.

  Nu tänker jag lyxkonsumera lite till!

  • Prova gärna FLAC ( free lossless audio codec ). Det finns ganska många musikentusiaster som laddar upp album i det formatet. Det är helt lossless kompression så du kan få WAV-kvalitet fast på mindre lagringsutrymme 🙂

   • Eller så kan man också köra OGG:

    Why use Ogg?
    No Patent Restrictions!

    Unlike MP3, Ogg Vorbis is not restricted by patents. Microsoft at one time was faced with a $1.5 billion jury verdict after being sued for using MP3 without a license. After a multi-year process, the verdict was overturned only when a judge determined that they had actually purchased a license. With a patent-free format like Ogg Vorbis, they could have avoided all that!

    These patent lawsuits might never affect you directly, but they create a culture where creative and skilled individuals cannot develop multimedia software without fear of being legally attacked. Using Ogg is one way to support them in their efforts and to encourage a better culture.
    Choose Free Software!

    RealPlayer, Windows Media Player, iTunes, and other popular players require people to use non-free software: controlled by companies, not by the users. The companies that control the software design it to restrict the users and spy on them. If you choose Ogg Vorbis and Ogg Theora, you can listen to audio and stream video using many different media players, including free software that respects your freedom.
    Nothing to Lose!

    You don’t lose any technical quality with Ogg Vorbis. It can compress down to a smaller size than MP3 while still sounding good. Best of all, it is designed to be completely free of patents and does not require the use of proprietary software.

 8. Hittade just ett blogginlägg som beskriver problemet med fildelning väldigt väl:

  http://www.marco.org/2012/02/25/right-vs-pragmatic

  Also, NTP, Sten och alla andra Pro-Copyright får mig och tänka på Kung Joffrey när han står mitt i en folkmassa av arga borgare och bönder som vill ha hans huvud. Joffrey skriker ”I want all of these unruly peasants beheaded at once!”, vilket han iofs har all rätt att göra, meanwhile fortsätter bönderna att skyffla dynga över kungen. Åtgärden hjälper inte, kommer inte hjälpa, och förvärrar faktiskt problemet.

  • Ditt blogginlägg du länkar till beskriver ett vardagligt problem som inte ens har med lagar att göra.

   Man kan inte ge upp inför kriminaliteten för med samma argument så skulle vi ha fri fart på våra vägar – medborgarna har ju redan sagt sitt och de får stå sitt kast i form av fler olyckor. OBS att även om det finns ett stort stöd för fartgränser och straff vid överträdelser så visar medborgarna ändå att de själva minsann anser sig ha rätt att bryta mot lagen. Vad folk gör är alltså inte någon bra indikation på vad som bör göras lagligt. En mycket stor andel av svenskarna har snattat, detta leder inte till att snatteri ska göras lagligt.

   Upphovsrätten blir än mer viktig i och med en övergång till en större andel produktion av digitala media och tjänster. Det är helt enkelt svårt att få tag i personer som är beredda att jobba gratis med undantag av pirater som anser sig producera något när de piratkopierar, med sin egen utrustning som rabiata Fredrika brukar skriva. Men någon måste ju ta fram originalen, annars finns det ju heller inget att kopiera. Och denne någon måste förstås också kunna ta betalt.

   • Du missar helt poängen.

    En klok människa sa en gång till mig, ”Det skall vara lätt att göra rätt.” Ju svårare det är att göra rätt, desto lättare är det att ta genvägar och göra fel. Idag är det betydligt enklare att dela en fil än att få tag på den lagligt. Därför fildelar de flesta. Dagens tjänster är således undermåliga. När dagens tjänster möter konsumenterna på deras egna villkor – och då pratar jag inte om gratis, de flesta är villiga att betala för sig – först då kommer även fildelningen gå ner.

  • Ett kul blogginlägg, tio år försent…..
   ”The pragmatic approach is to address the demand.” är själva slutsatsen av blogginlägget. Och det är ju exakt det som har gjorts under de senaste tio åren. Välkomna in till den nya verkligheten, med såna finurliga möjligheter som iTunes, Amazon, AndroidShop, Spotify och CDon – bara för att nämna några.
   Var har ni varit de senaste tio åren, alla piratkramare?
   Har ni varit upptagna med att bränna CD skivor? Eller spela in kassettband?

   • ”Välkomna in till den nya verkligheten, med såna finurliga möjligheter som iTunes, Amazon, AndroidShop, Spotify och CDon”

    De flesta av dem är inte så fasligt smidiga eller användarvänliga. Oatmeal exemplifierar det hela ganska bra när han ska försöka se senaste avsnittet game of thrones ”legalt”. Jättekrångligt jämfört med att bara pirat-fildela. De övriga tjänster som faktiskt är bra går det ju bra för – så det är väl inget att klaga på i de fallen? Spotify går ju oförskämt bra – med tanke på hur skivbolagen får finfikat med flervåningstårtor och artisterna får nöja sig med kaksmulorna som blir över. Nej då är det allt mer rättvist om något att pröjsa för spelningar istället för att ”köpa” content.

    • Nu är det ju inte din sak F-G att bedöma vad som är ”rättvist” eller inte.Eller ska du göra motsvarande rättvisebedömning av alla andra branscher också? Ett tufft jobb, om du ska bedöma hela infrastukturen i alla andra branscher, vad som är rättvist eller inte.
     Är det rättvist att Apple gör miljardvinster, samtidigt som de stackars kineserna tillverkar prylarna för minimilöner? Och ger det dig rätten att sno en iPhone? Eftersom allt är så orättvist?

   • Var snäll visa mig ett ställe som låter mig komma åt filmer lika smidigt som jag idag kommer åt musik via Spotify.

    Som inte är regionsbegränsat.

    Och fungerar på min smartphone, HTPC och laptop.

    Som inte kräver att jag bor i USA.

    Och visar de senaste serierna.

    • Det är ett elände när det finns såna begränsningar! Att man måste åka till IKEA för att handla en Billy-hylla, eller åka till H&M för att handla deras kläder. Ännu värre att deras websiter inte har ett fullt sortiment! Ett hån mot mina mänskliga rättigheter – jag blir sååååå kränkt!
     Det är säljarens självklara rättighet att välja hur man vill nå marknaden. Vi kan ha synpunkter på det,men det ger oss aldrig någon rätt att bryta mot lagar och avtal.

     • Nä, alltså – hånet mot dina mänskliga rättigheter kommer först när dessa bolag vill trampa på demokratiska principer för att tillgodose sina intressen. Övervaka dig utifall du skulle göra något fel. Misstänkt på förhand, tvingad att bevisa din oskuld – det rimmar illa med demokratiska principer det. Men såvitt jag vet så är det inga på HM eller IKEA som vill övervaka min telefon eller internetuppkoppling för att se så jag inte piratkopierar deras varor – det är nog främst underhållningsindustrin som fått sån hybris att de tror sig vinna nåt på det.

      Måste vara mest korkade tänkbara – ge sig efter sina egna kunder och stämma dem istället för att försöka erbjuda moderna varor och tjänster som kunderna finner ett värde i att betala för.

     • Vem skulle övervaka din telefon eller internetuppkoppling?
      De som verkligen gör det, Apple, Google och Facebook, bryr sig ju inte piraterna om. Integritet och demokrati (vad nu demokrati har med saken att göra?) är uppenbarligen helt ointressanta för piraterna så länge det inte hindrar dem att småsnålt ladda hem en låt utan att betala 10 spänn!

     • Staten gör det ju redan i och med datalagring och FRA-lag. Google, Facebook, Apple osv är frivilligt att sluta avtal med. Jag kan inte ”säga upp” hur staten behandlar mig. Däremot kan jag sluta använda google, avsluta mitt Facebook-konto och börja använda smådatorer som varken är google eller apple för att ringa folk på skype eller annat.

     • Jag har ställt marknadens krav. Så länge dessa krav inte är uppfyllda (och jo, det GÅR att uppfylla dem) så lär folk fortsätta piratkopiera.

      Återigen, ”OFF WITH THEIR HEADS!” är inte en smart ide att skrika när man befinner sig omringad av en pöbel…

     • De som begår brott för att tillgodogöra sig varor och tjänster är inte del av marknaden… Alltså är det inte marknadens ”krav” du ställer… Kul att du tror att att du tror att brottslingar har rätt att ställa krav på brottsoffer…
      ”Hon skulle inte haft så kort kjol, hon får skylla sig själv…”

     • Såklart det är marknadens krav. Ser du att det fildelas mindre? Nä just det.

      Man kan göra det här på två sätt; Anpassa sig efter den nya tekniken eller sticka huvudet i sanden och begära att alla ”tjuvar” ska få händerna avhuggna. Hittills har det varit väldigt lite av det tidigare och väldigt mycket av det senare.

     • Händerna avhuggna, snacka om onyanserat inlägg.

      Även på 2000-talet är stöld och snatteri olagligt. Och vi hugger INTE av händerna på folk som ertappas. Och då tar du upp avhuggna händer som jämförelse med straffen för illegal fildelning? Du har totalt tappat bort dig i debatten.

     • Det är ungefär lika proportionerligt med två års fängelse för att ha fildelat trettio filmer som att hugga händerna av en tjuv, ja.

      Jag säger inte att piratkopiering på något sätt rättfärdigas av att det är enkelt att piratkopiera – bara att det är den enskilt största bidragande faktorn till att folk faktiskt piratkopierar. Ett annat exempel:

      Tänk dig att du vill bada. Badstranden ligger en kilometer bort om du går från bostadskvarteret där du bor. Problemet är bara att den kortaste vägen till stranden ägs av en grinig gammal gubbe som vägrar låta en använda den ens om man betalar för sig, men det finns en kommunal väg som går hela vägen runt sjön. Fast den sträckan är på 2 mil. Samtidigt finns det inga fysiska hinder att använda vägen, utom en bom som man enkelt kan gå runt. Nu har du tre alternativ:

      1. Gå den kommunala vägen på 2 mil. (Fett obekvämt)
      2. Genar över vägen du inte får gå på egentligen. (Olagligt, sorta, men det är ju bara en liten sträcka väg, och vägar är gjorda att användas)
      3. Stanna hemma och spela TV-spel, orka bada i en insjö som man inte kommer åt enkelt.

      Just nu är upphovsrättsindustrin den där griniga gubben som bråkar om att man använder ett stycke väg, när de borde sätta upp vägtullar och regler om att få använda vägen istället.

      Eller, så här; Det är din rätt att kalla mig feg tjuv. Det är inte min rätt att möblera om nyllet på dig. Ändå är det många som kommer göra just detta om du kallar dem fega tjuvar.

     • ”Det är ungefär lika proportionerligt med två års fängelse för att ha fildelat trettio filmer som att hugga händerna av en tjuv, ja.”

      Det är ju heller ingen som dömts till två års fängelse för att ha fildelat trettio filmer, i alla fall inte i Sverige. Så varför gör du sådana sjuka jämförelser? Inte ens personerna bakom TPB fick ju något kännbart straff, långt under 2 år.

      Angående grinige gubben så har han all rätt i världen att hindra folk från att passera över hans tomt. Att påstå att du har rätt att passera för att det är obekvämt att ta sig runt är ett tecken på att du inte respekterar andras rättigheter utan bara tänker på dig själv. Och det där med att möblera om i nyllet, du verkar vara en väldigt osympatisk person enligt min mening, egoistisk och våldsam. Väx upp!

     • Kan det vara så att det har gått folk och trampat ner den griniga gubbens blomor, utan att ersätta blommorna ?? Kanske samma sak med skivbolagen, folk stäl ifrån dem, och till sist, så blir de trötta på folks snålhet….
      mvh Jiohny

     • @NTP: Precis. All *rätt*, men fortfarande ett reellt problem för de som vill gå och bada. Att säga att den grinige gubben har all rätt är att blunda för problemet, som är att han helt och hållet vägrar samarbeta med resten av samhället.

     • källa på 30 filmer btw:

      http://www.attila.tecknare.se/fangelse-for-fildelning-av-10-filmer/

     • @Wertigon, din källa bekräftar inte att man får två års fängelse för ett 30-tal filer. Det du länkar till avser ”fängelsestraff”, dvs i praktiken villkorlig dom och dagsböter om man är ostraffad sedan tidigare.

      När gänget bakom TPB fick löjligt låga straff så ska det nog extrem mycket till att få två års fängelse och de domar vi känner till hittills för enskilda nedladdare handlar om pyttesmå bötesbelopp och villkorlig dom.

     • Så du tycker det är bättre att skuldsätta en halv miljon svenskar för livet då…?

     • @Wertigon

      ”Så du tycker det är bättre att skuldsätta en halv miljon svenskar för livet då…?”

      Ovanligt ful halmgubbe.

      Det finns ingen som helst risk för detta eller hur?

      Men i fallet TPB så har man ju fortsatt med sin verksamhet trots att det är olagligt och man fortsätter än idag. Om detta leder till fängelse och skulder för resten av deras liv så är det ju självförvållat. Bara idioter tar sådana risker och skiter i konsekvenserna.

      Vanliga nedladdare har max fått futtiga dagsböter och villkorlig dom, oerhört långt ifrån skuldsättning för resten av livet. Men även om de skulle få en skaplig skuld som kan ta flera år att betala om de har låg inkomst (vilket iofs normalt ger låga dagsböter) så är det återigen självförvållat. ALLA vet idag att det ÄR olagligt och att man riskerar att få böter eller fängelse. Sen är det upp till var och en att ta risken OCH att ta konsekvenserna av om man åker dit.

     • nejtillpirater: Förhoppningsvis får vi inga sjuka skadeståndsbelopp som i USA för ”småfildelare”. Däremot finns det skaplig risk att du börjar sätta folk i fängelse ungefär lika länge som för skapligt allvarliga brott som grov misshandel och sexuella övergrepp (1-2 år). Om du har straffsatser för brott som är så höga i förhållande till brott som folk anser allvarliga så urholkar du tilltron för rättsväsendet. Det är riktigt allvarligt. En demokrati ska ej ha för många lagar som ej stämmer överens med folkets rättsuppfattning.

     • Fortfarande lika lite en marknadskraft som andra som tillgodogör sig varor eller tjänster genom lagbrott.
      Lika korkat som om någon skulle kalla snatteri för en marknadskraft.
      Som tidigare påpekat så är inte straffet för brott mot upphovsrättslagen avhuggna händer utan, om jag inte minns fel, böter eller upp till två års fängelse.
      Som kreatör är jag inte intresserad av att ha lyssnare som kränker mina rättigheter, det är en fråga om principer, inte pengar.

  • Rick Falkvinge, Anna Troberg mfl får mig att tänka på valfi knäppgök som har missförstått och feltolkat sin omgivning genom historiens århundrande men så förvirrade är dock PPindivider att man måste gå till fiktiva karaktärer för att fullt hitta ngn lika förvirra. Don Quixote är ett praktexempel på Falkvinge.

 9. 25åring åtalas för fildelning:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15161122.ab

  Nu undrar jag bara hur mycket hon får pynta i skadestånd!

  När jag blev GROVT misshandlad och utsatt för GROVT rånförsök + Övergrepp i rättssak i mitten av augusti förra året så fick jag långt UNDER 100.000 i skadestånd!

  Jag led av KRAFTIG hjärnskakning i 3 veckor!

  Jag lider fortfarande av yrsel och balansproblem samt att mina fingrar är sabbade för resten av mitt liv som blev avskurna när dom försökte skära halsen av mig!!!

  Hmmmm???

  Nåååå???

  Pengar och saker går ALLTID att ersätta men JAG hade DÖTT om inte polisen kommit och räddat mig!

  Och HADE jag dött så hade min mamma fått typ 250.000 i ersättning!!!

  SJUKT SOM FAN!!!

  • Jag håller med! Det är skamligt att ersättningen/skadestånd för såna skador inte är högre! Å andra sidan har kanske rånarna inte mer pengar, så vem ska betala? Men det är kanske en annan fråga för ett annat forum?
   25-åringen har ju faktiskt tjänat pengar på sin verksamhet, så det är ju rimligt att det blir ett högt skadestånd.

   Hoppas att du kryar på dig, att yrseln, balansen och fingrarna får tillbaka full funktion!

 10. ”25-åringen har ju faktiskt tjänat pengar på sin verksamhet, så det är ju rimligt att det blir ett högt skadestånd.”

  Nej, det är INTE säkert att hon har gjort det!

  (VEM SOM HELST) kan sätta upp en tracker hemma och fildela 0- 1000.000 låtar och filmer UTAN att tjäna en krona på det!

  Jag kan göra det också om jag känner för det men orkar inte!

  (behöver bandbredden till annat)

  • Nej, vi vet inte med säkerhet att hon har tjänat pengar. Men enligt artikeln du länkar till har hon finansierat fildelningssiten, vilket visar på att det finns ett ekonomiskt intresse.
   Domstolen får väl avgöra vad som verkligen har hänt.

   • Desutom så är det ju så att 27.000 låtar är en hel del och jag tror INTE att hon lagt upp alla dom!

    Möjligen har hon laddat UPP 1000 låtar men 27.000 har laddat NER dom!

    Det är liiite skillnad på det!

    Fast media felvinklar ALLTID saker!!!

    • EDIT;

     Bevisningen består i stället av chattloggar, fillistor och en ip-adress som spårats till kvinnan.

     (Men hette inte hon anon 1337.vpn.ipredator.se???)

     HEHE!!!

     Jag gillar att det finns NOOBS som laddar upp saker men INTE skyddar sig själva!!!

     OBS! IRONI!!!

   • Huruvida någon tjänar pengar på den illegala publiceringen är ju inte heller avgörande för huruvida det är ett brott mot upphovsrätten.
    Piraterna tror uppenbarligen fortfarande att det bara handlar om pengar. Det är klart, är det anledningen till att man begår brott från första början själv, både äta och behålla kakan, så förstår jag att man tror att det handlar om pengar. Gnidna små parasiter de där som kriminaliserar sig själva.

    • Men en datafil kan du ju både ”äta” och ha kvar – den är ju gratis att kopiera. Kakor försvinner ner i magen när man äter dem så att ingen annan kan äta dem efteråt. De går liksom inte kopiera. Jag lovar, jag har provat! Nu vill jag inte uppmuntra folk att äta massa kakor här va, det kan man ju bli tjock av, men fildelning är snarare bra för folkhälsan då det sprider både glädje och kunskap så jag förstår verkligen inte din märkliga liknelse där 😉

     Du får väl betala de som skapar dina favoritdatafiler om du vill ha mer av deras jobb i framtiden. Gräddfilen upphovsrätt och att dra in pengar på gammalt jobb funkar ju uppenbarligen inte längre i praktiken.

     • Vi andra lämnade konceptet med kostnadsbaserad prissättning i slutet av 1900-talet! Häng med lite F-G, fastna inte i ekonomiska teorier som var gammalmodiga redan för 30 år sedan!

     • Det är väl najs att kunna dra in pengar på gammalt jobb, det förstår jag det 😉 Men det håller inte i längden. Det är en guldkalv. En sedelpress. Att få betalt utan motprestation. Upphovsrättsinnehavare kan sitta på rumpan och ha ensamrätt att styra informationsflöden och dra in pengar på detta gamla arbete som utfördes långt in på 1900talet.

      DÄR kan vi snacka om en modell som är OMODERN. Datorer och ett fritt internet gör faktiskt hela den modellen obsolet.

     • Ge exempel på upphovsmän som gör det du beskriver?

     • ”Att få betalt utan motprestation” Hur menar du??
      Det har ju gjorts enorma prestationer för att skapa och producera musiken du njuter av och filmerna du gillar.
      Att hävda att det inte är någon motpresetation är ju bara tomt prat och dumheter!

     • kul att du inte hajar uttrycket ”att äta och ha kakan” FjantGurra…, men jag hade nog inte förväntat mig det av dig heller så…

 11. Ja jisses! Man hinner KNAPPT avsluta en mening på en blogg innan det kommer ut NY information!

  HUR SKA ARTISTER TJÄNA PENGAR PÅ FILDELNING?

  https://www.idg.se/2.1085/1.458627/bittorrent-testar-modell-for-intaktsdelning-med-artister

 12. Övervakningssamhället tar ett steg ytterligare mot ett totalitär jord:

  https://www.idg.se/2.1085/1.458629/youtube-anvand-ditt-riktiga-namn

  • Vad har detta med övervakning att göra? Det var ju frivilligt att ange sitt namn. Idén är bra, det leder antagligen till ett bättre diskussionsklimat. Om du deltar i en vanlig diskussion utanför internet så maskerar du dig ju inte utan du tar debatten och står fullt ut för dina åsikter, detta är i grunden bra.

   Visst ska det finnas sätt att vara anonym men ju fler som vågar skylta med sitt namn, desto bättre. Sen anser jag även att anonymitet ska kunna röjas i samband med en brottsutredning. Man bör alltså inte kunna vara helt anonym på internet, möjligen i så fall i kombination med mycket hög bandbreddsbegränsning så att detta inte kan användas som ett medel för piratkopiering utan mer för att föra fram sina åsikter om man lever i en diktatur osv.

 13. NU har jazg fildelat LINUX MINT 13 KDE till en KVOT av 11.9 = 10,4 GB!!!

  Undrar hur många som fått den i slutändan???

  Det BORDE vara mera än 27.000 låtar!!!

  • Du är förvirrad och/eller okunnig. Linux kan du fildela lagligt hur mycket du vill så detta saknar relevans i sammanhanget.

   • @Urban/NTP

    ”Du är förvirrad och/eller okunnig. Linux kan du fildela lagligt hur mycket du vill så detta saknar relevans i sammanhanget.”

    Ar nog snarare du som visar din okunnighet igen. Linux ar ENBART karnan. Vad Harlekin pratar om ar en dist. Dessa ar INTE alltid lagligt att fildela – da de ibland innehaller proprietary mjukvara. e.g. Red Hat Enterprise

    https://access.redhat.com/site/help/terms_conditions.html

    Dock vet jag inte vad Harlekin menar med de dar 27.000 latarna?!?

    • I detta fall pratade han om Linux Mint, en distribution som är open source. Du är gravt okunnig i ämnet och tydligen orkade du inte ens googla fram vad som gällde för just denna distribution.

     Eftersom du länkar till villkor för Red Hat, vilket är helt irrelevant i sammanhanget, så är du antagligen också icke läskunnig.

     • @Urban/NTP

      ”Du är gravt okunnig i ämnet och tydligen orkade du inte ens googla fram vad som gällde för just denna distribution.”

      LOL Och du ar tydligen en storre idiot an vanligt, da det var DU som skrev foljande:

      ”Linux kan du fildela lagligt hur mycket du vill så detta saknar relevans i sammanhanget.”

      Du skrev INGET om att ditt svar ENBART gallde Mint, utan skrev helt enkelt ”Linux” (Vilket i sig inte ens ar ratt, da vi ater igen enbart pratar om kerneln, och ej en DIST.)

      ”Eftersom du länkar till villkor för Red Hat, vilket är helt irrelevant i sammanhanget, så är du antagligen också icke läskunnig.”

      TOTALT relevant med tanke pa att du skrev ””Linux kan du fildela lagligt hur mycket du vill” vilket ej ar sant om du pratar om dists och inte enbart kerneln.

      Det ar just sadan har OKUNNIGHET fran din sida som gor manga av dina inlagg TOTALT irrelevanta.

     • Jag orkar inte gå in i ännu en meningslös diskussion med dig. Vi pratade om Linux Mint och i dagligt tal menar man med linux det som är fritt, se exempel från wikipedia

      ”Linux eller GNU/Linux, är ett operativsystem som till största delen, och i några varianter helt, består av fri programvara.”

      Ditt vanliga problem är ju att du aldrig kan erkänna att du läst fel, fattat fel osv. Du är helt enkelt hopplös.

     • @Urban/NTP

      ”Vi pratade om Linux Mint och i dagligt tal menar man med linux det som är fritt, ”

      Harlekin pratade om Mint. Du skrev som vanligt helt utan att tanka pa vad du skrev ”Linux”

      Din mening betydde i stort satt att man alltid far lov att fildela Linux (dist), vilket AR fel.

      ”Ditt vanliga problem är ju att du aldrig kan erkänna att du läst fel, fattat fel osv. Du är helt enkelt hopplös.”

      Lar dig skriva istallet. Det ar just dessa ”felskrivningar” som du gang pa gang kommer med. Det ar DU som ar hopplos. Har sett att du aven borjar forpesta inlagg pa torrentfreak nu for tiden. Det roliga ar att ALLA dar direkt ser vilket troll du ar och ber dig fara och flyga. ASG

 14. I vad ligger problemet, det är väll bara fildela och ta dom böter som blir om man nu åker dit, vad är det folk är rädd för?. det är ju för fan småpengar!!
  Det är väll få vuxna med normal inkomst som inte har råd att betala dessa böter.
  Sen lär väll folk lära sig, montera in datorn med fildelningsprogram och filmer in i exempelvis väggen, sen trådlöst och en belysningsknapp som dödar strömmen, vips så försvinner den från nätverket,, polisen kan ju inte börja hacka upp väggarna för att jitta datorer, och konfiskera hela hus blir ju opraktiskt.

  Bara inse nejtillpirater,
  slaget är förlorat, fildelning går inte att stoppa, därimot borde man sluta slänga ut skattepengar till piratjägare som inte fyller någon funktion i samhället, och istället ge dom vettigare samhällsnyttiga uppgifter som att klippa gräsmattor eller plocka sopor på stan?

  • Du kommer en bra bit på väg bara genom att kryptera det du fildelar på disk. Så vitt jag vet kan polisen inte i Sverige tvinga dig att uppge lösenord om de inte kan visa att det är troligt att du planerar ett mycket mycket allvarligt brott.. typ mord eller liknande kan jag tänka mig. I Storbritannien och USA är situationen lite värre.. där kan du få obehagliga straff bara för att neka att ge ut nyckeln oavsett vad de har för bevis på förhand, men du kan ha flera lager av kryptering som ger dig ”plausible deniablility”.

   Alltså då kan hävda att du krypterat en disk och sen kan du ha en till kryptering på ”outnyttjat utrymme” på den disken. Men det ser ut som outnyttjat utrymme även om du tvingas uppge ditt första krypterings-lösenord. Det finns forensiska tekniker att komma kring även detta… Du kan mäta rent fysiskt hur magnetiseringen ändrats på disken över tiden, skulle jag kunna tänka mig…. men men. Det är troligen gott nog skydd för att få dem (antipiraterna) att lägga svansen mellan benen och byta jaktoffer…

 15. Det man retar sig på är att det är tydligen okej att exempelvis Bratt Pitt skall få 60 miljoner dollar för att visa nyllet, diverse bolag som simmar i pengar, och eftersom pengar ger makt så lyckas dom då övertyga regeringar att bortse från människors rätt, att media industrin har sett till att folk blir grova brottslingar när man laddar hem en film.
  sen har vi då människor som brinner av iver över att stoppa fildelningen och hjälpa dessa skådespelare att få 80 miljoner dollar för nästa film, allt detta pågår samtidigt som mänskliga rättigheter kränks över hela världen, folk blir mördade och misshandlade
  detta med fildelning har fått för stor focus och kommer bli oerhört kostsamt för samhället och vi som skattebetalare som skall betala dessa piratjägare som valt fel focus på rätt och fel.
  man bör börja med att sätta ett tak på vad skådespelarna får tjäna på 1 år, låt säga totalt 600.000, det är ju jäkligt frikostigt.

  Nej filmindustrin får hitta andra sätt att tjäna sina pengar, ett förbud kommer inte fungera om vi nu inte börjar med medeltida straff och fullständigt skiter i att vara civiliserade, vi bor i en sjuk värld där rika vill bli rikare och där pöbeln skall hållas på mattan.

  Jag kommer aldrig att tycka att fildelning är brottsligt
  för gör man det så är det samma sak som att säga att 90% av svenska folket är kriminella
  Är det överhuvudtaget någon som känner någon som aldrig fildelat?

  • Så det är den klassiska avundssjukan alltså? Brad Pitt ska inte få tjäna mer än 600 000 per år? Zlatan tjänar över 300 000 om dagen. Ska vi sätta ett tak på 10 000 om dagen kanske?

   Så länge folk vill betala så är det bara att håva in, precis som i alla andra branscher!

   • Du skriver det själv. ”Så länge folk vill betala är det bara att håva in”. Så låt folk investera i det de vill ha då och låt bli dem som inte vill investera!

 16. Nej det handlar inte om avundsjuka, utan att det finns judgent som försvarar en industri på bekostnad av människors frihet
  Hur fan kan man engagera sig till nejtillpirater?, det finns en drös med bättre sätt där man kan göra något som förbättrar vårat samhälle.
  om media industrin inte kan överleva så lägg ner, det är marknaden som styr precis som du säger, och då får man väll sänka budgeten på filmer, sänka löner, sparka personal, precis som överallt annars
  sen börjar folk betala för att få kvalite igen, och så får man marknads anpassade löner till skådespelare och annat.
  att det skall vara så svårt att begripa, nedladdningen är här för att stanna och det går inte att göra något åt, fildelarna ligger och kommer alltid ligga steget före, så sök ett annat jobb, detta är inte ett framtidsyrke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: