Piratgruppen Fairlight om dagens snyltarkultur och kommersiellt mord

IDG skriver om piratgruppen Fairlight som från slutet av 80-talet knäckt och spridit hundratals dataspel. Man skryter om hur svårt och hårt arbete det var. Att det var olagligt verkar man inte ha några problem med. Intressant är dock vad man tycker om dagens piratkultur:

Man kan hävda att nutida fenomen som The Pirate Bay har rötterna i scengrupper som Fairlight. Men varken Pontus eller Magnus mycket till övers för dagens piratkultur. Det som var en tekniskt krävande hobby för entusiaster har ersatts av en själlös snyltarkultur, menar de.

Även om jag anser att det är fel och olagligt att knäcka spel och sprida så är det ju faktiskt en teknisk utmaning, ett arbete som måste utföras. Dagens snyltarkultur är något helt annat. Att kopiera en fil kräver ju inget arbete, några klick bara. Detta ”arbete” anses av dagens ”generation gratis” vara kulturskapande (enligt Piratpartiets ordförande Anna Troberg), se föregående inlägg. Vidare:

Den tekniska utmaningen i att knäcka ett spel har jag stor respekt för. Men det som sker i dag har jag väldigt svårt att försvara. Vilken idiot som helst kan rippa en film och ladda upp på Pirate Bay, som dessutom tjänar pengar på det. Det är inget annat än kommersiellt mord på dem som faktiskt tillverkar grejerna, säger Pontus Berg.

Pirater gillar inte när man liknar piratkopiering vid stöld. Här kallar man det kommersiellt mord. Men det är ju precis vad det handlar om!

Annonser

Ett svar

  1. Jag håller med om att man ska betala för det man vill stödja. Om inte annat så för sin egen skull. Det har ju ett värde för MIG att de som skapat verket kan jobba vidare och skapa nya fina grejer… ”Köpte” t.ex. nåt som skulle kunna liknas vid en EP eller ”halvplatta” av ett band som förstått detta med att filelning är reklam. 28 spänn är verkligen inte farligt för att kunna stödja ett band – spec. om man vet att pengarna går rätt… Smidigare och rättframmare med regelrätta ”donationer” och ”prenumerationer” dock.

    The pirate bay är ju ”The Promo Bay” nu för tiden vet du. Det är mycket reklamvärde i att synas på pirate bay må du tro… Och det fixar ju entreprenörerna mkt både mycket lättare och billigare än traditionellt.. Tre klick och lite jox med en dosa är dock lite för segt för att man ska orka göra det för varje enskild artist en gång i månaden, så det behövs nya modernare sätt att göra på, men vi har allt hittat fantastiska lösningar på problem förr i tiden och kommer garanterat finna nya luriga lösningar framöver också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: