Mänskliga rättigheter och kostnaden för att bryta mot dem

Jag brukar normalt inte kommentera vad föredettingen Rick Falkvinge skriver. Dels för att det oftast är rena upprepningar av det som han tidigare skrivit, dels för att han ju är avpolletterad från Piratpartiets ledning, efter att ha skitit i det blå skåpet för sista gången, så det han skriver har ingen större vikt. Men nu råkade jag hitta ett inlägg som kan vara värt att kommentera (ja inte på hans blogg eftersom han utövar censur där).

Han uttalar sig angående påståendet om att det som skickas på internet kan liknas vid ett vykort, eftersom det är tämligen lätt att avlyssna på många olika sätt. Han tycker då att bara för att det går att avlyssna så innebär detta inte att man skall göra detta och sen kommer han till följande slutsats:

The conclusion here is that human rights do not depend on the cost of violating them. They are absolute. Just because it would be easy and cheap to violate somebody’s right to privacy when messages are transmitted on the net, that does not make the net a public place; the right to private correspondence still applies.

Men vad han egentligen menar är ju inte att de mänskliga rättigheterna är absoluta, utan att de rättigheter som piraterna väljer att erkänna och respektera är absoluta, för att därigenom kunna kränka andra mänskliga rättigheter, vilket artikel 30 förbjuder:

Ingenting i denna förklaring får tolkas som att det innebär en rätt för en stat, en grupp eller en enskild person att ägna sig åt en verksamhet eller att utföra en handling som syftar till att omintetgöra någon av de rättigheter eller friheter som anges i förklaringen.

Men om rättigheterna nu är absoluta, varför respekterar man då inte upphovsmännens rättigheter? Återigen, man vill välja och vraka bland lagar och rättigheter och ta det som passar och skita i resten. Men vad gör man då när en stor grupp av människor bryter mot mänskliga rättigheter såsom piraterna gör? Antingen gör man inget alls eller så agerar man för att försöka återta någon form av balans. Tyvärr innebär ju detta att man urholkar vissa mänskliga rättigheter på samma sätt som de kriminella redan gjort för egen vinning. Det här är en form av naturlag som leder till ett mer och mer övervakat och krångligt samhälle. Men finns det något alternativ? Att ge upp för kriminalitet, snylteri och fusk är inte heller ett bra alternativ.

En sak ska man dock komma ihåg, först kommer den kriminella handlingen, sedan kommer åtgärden. Det är ingen som tvingar människor att begå brott. Men när det görs upprepat så leder det ofelbart till inskränkningar som drabbar alla. De kriminellas handlingar skadar alltså både direkt och indirekt. Kriminalitet handlar ofta om ansvarslöshet. Någon annan får ta konsekvenserna. Tänk på dig själv. Vad som händer sen med brottsoffren är väl någon annans problem. Vad som händer med samhället och skärpta lagar är väl någon annans problem. Bara jag, brottslingen, kan skaffa mig något så enkelt och billigt som möjligt på kort sikt. Märkligt att Rick Falkvinge kom till en slutsats som han sedan i praktiken inte kan stå för.

238 svar

 1. För det första så är upphovsrättsmonopolet på inget sätt en mänsklig rättighet.

  För det andra så vantolkar du artikel 30 och grundprincipen för hela deklarationen.

  Wikipedia beskriver det hela enkelt i en enda mening:
  ”Dessa rättigheter reglerar relationen mellan statsmakten och individen och fastställer samtidigt vissa skyldigheter som staten har gentemot individen.”

  Enskilda individer kan alltså per definition inte bryta mot de mänskliga rättigheterna, varvid hela ditt blogginlägg förblir fullkomligt irrelevant.

  För det tredje så utövar Falkvinge inte censur på sin blogg. Att du blev portad berodde på att du var en dålig gäst där genom att, med flera olika ip-adresser, söndra debatten genom spamma sönder kommentarsfältet med samma slags innehåll som i föregående blogginlägg.

  • Välkommen tillbaka hit Rick… Samma lögner som vanligt.

   • Nagra bevis pa att detta skulle vara Rick? Om inte, var vanlig och forsok att bemota dessa RIKTIGA fakta istallet for att forsoka anklaga inlagg som logner utan att (som vanligt) komma med nagon egen fakta.

    Har sett manga inlagg dar du kommit med dessa logner om att upphovsratten skulle vara en mansklig rattighet. Att inte forsta en sadan simpel sak (om vad upphovsratt ar och vad en mansklig rattighet faktiskt ar), och sedan ha en massa bloggposter i amnet gor inte mycket for din trovardighet.

    For mig sjalv ar din trovardighet snappet under Per Stromback (om detta nu ens skulle kunna vara mojligt)

   • Oh fast nu är det inte Rick som du bemöter, men jag noterar i vilket fall som helst att du inte klarade av att bemöta dessa punkter sakligt utan att komma dragandes med ”lama guilt by association”-argument som svar.

    Ämnar du fortsätta att förneka det simpla faktum att upphovsrätten inte utgör en mänsklig rättighet samt att enskilda människor per definition inte kan bryta mot de mänskliga rättigheterna?

    • Även om de mänskliga rättigheterna är något som staten ska upprätthålla för medborgarna så kan ju vissa medborgare kränka andra medborgares rättigheter, eller hur?

     I de fall man stiftat lagar som ska hjälpa till att upprätthålla de mänskliga rättigheterna så kan ju brott mot dessa lagar innebära att rättigheterna inte upprätthålls. Man behöver inte krångla till det.

     • De rättigheter som kränks regleras av nationell lag. Så ja du kan kränka en individs rättigheter som enskild människa, men aldrig mänskliga rättigheter. Det är först när du i egenskap av statsman kränker en individs mänskliga rättigheter som du begår brott mot mänskliga rättigheter.

  • Röstningen representerar inte folkets uppfattning eftersom det är piratlobbyn som dominerar på nätet. Det framgår inte minst av att Anonymous vann omröstningen. Faktum är att vinnaren visar på felaktigheten i hela upplägget.

   • Du låter faktiskt lite som en diktator när du säger ”det var inte representativ demokrati, för folk röstade ju fel!”. Jag saknar även källa för ditt påstående…

    Riksdagsbeslut speglar inte alltid folkviljan – och där är antipiraternas lobbyister helt enkelt mycket mäktigare än piraterna. Så vad är din poäng egentligen? Är det bara orättvist enligt dig när resultaten av demokratin inte spelar dig i händerna?

    • Ett bloggdrev utgör ingen demokrati, det är bara en liten del av en demokrati. De som röstade röstade givetvis ”rätt” enligt dem själva, men deras röster representerar knappast ett tvärsnitt av befolkningen. Skulle man gå på resultatet av bloggar och kommentarer på de stora tidningarnas forum i piratfrågor så skulle PP ha fått minst 90% i valet. Men de fick ynka 0.65%. Detta räcker som bevis för min del angående att en omröstning uppbackad av piratlobbyn inte motsvarar ett tvärsnitt av befolkningen.

     • @Urban/NTP

      ”Skulle man gå på resultatet av bloggar och kommentarer på de stora tidningarnas forum i piratfrågor så skulle PP ha fått minst 90% i valet. Men de fick ynka 0.65%.”

      Nu kommer du med dina sedvanliga FELAKTIGA slutsatser igen. Att nagon INTE rostar pa PP, betyder INTE att de inte haller med i sakfragorna. Det betyder enbart att nagot annat parti hade en/flera sakfragor man sjalv tyckte var viktigare vid valet. (manga rostar ju med planboken – den som lovat att ge mer pengar i fickan far flest roster). Detta ar en sanning vi far leva med. Detta innebar att fragor som ar mer viktigare for oss alla hamnar i skymundan (sa som ratten till privatliv, yttrandefrihet och liknande saker), da de flesta kanner sig tvingade att rosta med planboken for att fa kostnader att ga runt.

      ”Detta räcker som bevis för min del ”

      Jo, vi vet ju att dina krav pa kvallitet pa bevis (nar de kommer ifran dig) inte ar sarskillt hoga.

     • ”Nu kommer du med dina sedvanliga FELAKTIGA slutsatser igen. Att nagon INTE rostar pa PP, betyder INTE att de inte haller med i sakfragorna.”

      I genomsnitt betyder det ändå att piraternas åsikter har mycket lågt stöd, alternativt att frågorna bedöms vara oviktiga jämfört med de andra frågorna som de seriösa partierna går till val på.

      Men du har säkert rätt. Jag röstade på moderaterna men innerst inne så älskar förstås ALLA moderater vänsterpartiets politik men låter plånboken styra…

      Dream on.

     • Jag säger bara Tyskland… Ni är SÅ körda 😀 Det enda ni kan göra är att försöka fördröja detta tills ni själva går i pension och bli porträtterade som dumkonservativa rövhål i historieböckerna. Ändå lite kudos till er att ni har mage att göra det 😉

     • Det tyska piratpartiet är inte samma som det svenska. Antagligen är man betydligt smartare där och går inte ut med att legalisera barnporrinnehav eller startar en religion i tron att man kan komma undan med lagbrott pga religionsfrihet. Men även om man är betydligt smartare där så tror jag ändå att det är en dagslända, politiken kommer att genomskådas förr eller senare av allmänheten.

     • Det tyska Piratpartiet är inte samma som det svenska på samma sätt som det tyska Miljöpartiet inte är samma som det svenska. Grundkraven med medborgarrätt, patentmotstånd och upphovsrättsreformer är dock fortfarande kvar och själva kärnan i partiet.

     • Hur många procent skulle antipiraternas frågor fått i en folkomröstning och hur många procent får de i riksdagen?

     • Det behövs inga antipirater. De finns redan i komplementmängden till de där 0.65 procenten som PP fick. Det finns heller inga antimoderater, antivänsterpartister osv.

      Varför har du bytt signatur FG?

     • Pff, larv. Det finns inga antipirater? Varför får vi då så många antipiratlagar?

     • Så det finns antipersoner för varje lag som stiftas? Antitjuvar, antimördare, antipenningtvättare, antisvindlare, antifortkörare…

      De flesta vanliga svenskar har en hyfsad uppfattning om vad som är rätt och fel, det är sedan detta som till slut lagstiftas om, även om det är jurister och politiker som får fixa till detaljerna. Och de flesta svenskar bryter också mot många lagar när de tror att de kommer undan med det men vill att alla andra ska följa dem. För annars blir det ingen ordning och reda.

     • Mm tänk om kvinnorna i början på 1900talet hade följt lagen, vilket mycket bättre samhälle vi skulle haft. Och om arbetarna bara följt lagen förr i tiden och inte strejkat… Oj va mycket bättre vi skulle haft det.

      Ordning och reda.. Mums! Mänskliga rättigheter, demokrati? Vad är det för modernt larv? Rätta dig i ledet nu och gör inget kriminellt nu min lilla vän…

     • Ja tänk..

      Så låt oss då avskaffa alla lagar, det kan ju med en viss sannolikhet visa sig att alla bedöms vara felaktiga och orättvisa inom några miljoner år eller så? Eller så kan vi se till de lagar som behövs idag och acceptera att alla (pirater) inte kan få sin vilja igenom bara för att man har en omogen inställning till lagar och andras rättigheter.

    • Piraterna lobbar ju tillsammans med olika slags storföretag som tillsammans lägger ned mer pengar än antipiraternas lobbygrupper.
     Kampen står mellan innehållsleverantörer och distributörer. Piraterna sitter i samma båt som Google och Telia.

     • Bra observation!

      Ska pengarna alltså gå till mellanhänder i form av distributörer, Google och hårddisktillverkare, eller ska de gå till upphovsmännen som lön för arbete med att skapa innehållet.

      Det rimliga är ju att pengarna går till upphovsmännen/artisterna, på det sätt som upphovsmänen/artisterna väljer att ta betalt på (eller så får man avstå).

     • Pengarna från konsumenterna går inte nånstans med piratkopiering. Ingen betalar för nåt. Det rör sig för det mesta om att en tredje part betalar för värdet de ser i att kunna ge reklam till fildelare. Fildelarna har sen kvar sina pengar att investera i vafan de vill. Om de vill ha mer content – investera i det då, om de vill ha en bättre distributionstjänst – investera i det då.

      Kontrollen över information kommer allra troligast vara omöjlig att upprätthålla. Och vet du vad? Det är inte ens önskvärt för det stora flertalet i samhället att man ska KUNNA ha nån kontroll över det – det är bara gamla dinobrancher och mediemongulat som tjänar på att försöka stoppa piratkopiering. Ungefär som adeln när borgarna började få makt, som prästerna och kyrkan före konventikelplakatet upphävdes, eller som topparna i skråväsendet när industrialisterna började dyka upp och bygga fabriker.

     • Även pirater betalar ju gladeligen för access till internet. Och för hårdvara såklart. Trots att bägge delarna är fullkomligt värdelösa utan innehåll…..Ungefär lika smart som att betala för bensinen, men vägra att betala för bilen 🙂

     • Ehm nej. 🙂 Vill man ha innehåll får man betala för (arbetet) att skapa innehållet. Själva datafilerna som innehållet kan lagras på ÄR gratis och finns inget du längre kan göra åt det.

     • Datafilerna är inte alls gratis, varför skulle de vara det?

      En redan tillverkad Volvo är inte heller gratis. Jag kan visserligen hävda detta, eller hävda att jag vill ha grannens bil gratis men det stämmer ju inte.

      En kopia av en upphovsrättsskyddad fil är endast gratis om den som har upphovsrätten för produktionen har frivilligt valt att det ska vara så. Det andra är bara önsketänkande från din sida FG.

     • Klart att redan existerande datafiler är gratis. Det fattar varje 10-åring idag. Jag har en datafil här och så POFF helt gratis har jag kopierat den till dig. Coolt va?

      En volvo kan du inte tanka över internet, din fjant 😀 Det är därför den inte är gratis. 😛

     • Fjant kan du vara själv FG.

      Du brukar ju förresten prata om att man inte kan ta betalt för gammalt arbete. En Volvo som står i bilaffären är ju gammalt arbete per definition, den står ju där färdig, inget mer behöver göras. Lycka till med att få den gratis mot att du donerar till framtida biltillverkning FG.

      LOL

     • En volvo är ju inte gammalt arbete. Du behöver nytt arbete för varje nytt exemplar. Hade du bara behövt engångskostnader löner för design och utveckling och sen kunnat kostnadslöst kopiera volvon så hade det varit en helt annan grej. Kom ner på jorden och börja jämför jämförbara grejer va…

     • Va, vart har du fått detta från? Helt uppåt väggarna. Telia leker monopolister och är ju emot nätneutralitet och Google övervakar notoriskt sina kunder – tvärs emot PP politik om ett neutralt nät med privatliv.

  • Ricks inlägg har fortfarande bara 3 kommentarer i hans egen blogg, ett av dem är hans eget. Det där med att han skulle vara en av världens 100 mest mäktiga personer kan ju absolut inte vara fel…

   Jag böjer mig för piratlogiken, en av världens 100 mest mäktiga personer fick 2 kommentarer. Jag är besegrad och gör som Anna Troberg, jag sällar mig till piratrörelsen. Not.

 2. Så bara för att tekniken finns att göra något så betyder det inte att man ska göra det eftersom att det kränker människor? Mycket bra Rick du har precis bevisat hur hycklande du är. Men du börjar i alla fall
  skaffa dig lite större förståelse för hur ny teknik ger möjligheter att utnyttja och kränka människor. Det visar ett steg framåt.

  • Man får vara tacksam för det lilla. Det kanske inte är en polett som trillat ner men åtminstone några små fragment av en sådan.

  • Varje ny teknik kommer alltid ”kränka” de som jobbat med nåt som blivit omodernt. Men vi kan inte bara förbjuda de nya uppfinningarna för att skydda gamla företag och gamla sätt att göra på. Om vi gjorde det skulle ju utvecklingen avstanna!

   • Det är ingen som förbjuder några uppfinningar. Fildelning är inte förbjuden. Bittorrent är inte förbjudet.

    Använda kniv är inte förbjudet. Skära med kniv är inte heller förbjudet.

    Användning av godtycklig teknik för piratkopiering av upphovsrättsskyddade verk är olaglig.

    Användning av godtyckligt verktyg/metod för att mörda (inklusive mördande blick om man får detta att fungera) är olagligt.

    Att ni pirater ska ha så svårt för juridiken. Titta gärna på inspelningarna från fildellningsrättegångarna som finns via Ung Pirat, de är faktiskt riktigt lärorika. Där förstår man hur man resonerar, vad det är som är olagligt. Det är INTE tekniken i sig.

    Klipp dig, skaffa ett jobb. Men framförallt – läs på! Och glöm inte juridiken!

    • Pff. Jag har ett jobb och vad jag har för frisyr ska du bara skita i 😉
     Det är du som får läsa på om grundläggande demokratiska rättigheter om något. Du verkar ha bristande förståelse för dem.

    • ”Det är ingen som förbjuder några uppfinningar.”

     Inte uppfinningarna i sig, men nya marknader som möjliggörs av uppfinningarna. I en någorlunda fri ekonomi ska företaganden både inom samma brancher och mellan olika brancher tillåtas att konkurrera med varandra. Kylskåp och frysar förbjöds inte för att skydda isutkörare och biltillverkning förbjöds inte för att skydda hästuppfödare…

     Det kanske är naturligt att folk betalar hårddisktillverkare och internetleverantörer istället för skivbolag och publiceringsfirmor nu för tiden. De kanske helt enkelt blir ersatta som isutkörarna och hästuppfödarna blev en gång i tiden.

   • Hela din uppfattning om sakfrågan är som vanligt felaktig och irrelevant. Det är inte den nya tekniken som kränker människor. Den nya tekniken nyttjas av alla. Det är människor som kränker människor. Man får istället förespråka demokrati där man inte tolererar kränkningar istället för en anarki där alla ska få göra exakt vad de vill annars lägger de sig på rygg och gråter.

    • Eh nej den är helt relevant. Det är du som saknar både industriellt och historiskt perspektiv på dessa frågor.

     Du kan inte skydda gamla brancher på nya branchers bekostnad. Det är dumkonservatism och protektionism. Med den mentaliteten skulle vi varit kvar på medeltiden med skrån och gillens ohotade monopol och katolska kyrkans informationsmonopol.

     Men folk kommer inte tolerera det idag och de tolererade det inte förr i tiden heller ( Läste du om Martin Luther i skolan? Uj va elak han var som KRÄNKTE katolska kyrkans ensamrätt när han så fräckt använde sig av tryckpressen för att sprida sina idéer! Eller..? )

     De som lägger sig på rygg och gråter i sammanhanget är ju snarare upphovsrättsbolagen. ”Uääää, fildelning skaaadar oss, hjääälp”. Så kom inte och säg att det är piraterna som är gnällspikarna i sammanhanget…

     • Nej helt fel FG du har missat sakfrågan i mitt tidigare inlägg. Men för att bemöta det du skrev så finns ingen som skyddar gamla branscher. Som sagt, skivaffärer är borta likaså videoaffärer osv. Det är inte heller någon som har ensamrätt på fildelning eller kultur eller information så din liknelse faller helt platt som vanligt.

     • Det är snarare du som helt blundar för historien och missar de mycket viktigare sakfrågorna;

      1.demokrati
      2.mänskliga rättigheter
      3.fritt företagande.

      Upphovsrättsintressena har ingen chans utan att försöka SOPA undan dessa 3 extremt viktiga grejer… Det är ett argument så gott som något för varför vi har en social och moralisk skyldighet att motarbeta dessa intressen.

     • Hela mitt inlägg handlade om beskyddandet av Människor och att man inte får blunda för kränkningar.
      Du kallar det odemokratiskt och det visar din ignoranta
      uppfattning om vad demokrati är. Du är ju för kränkningar av oskyldiga människors integritet så jag förväntar mig inte att du ska kunna förstå vad demokrati innebär.

 3. Hej NTP!

  När man skriver internationellt fungerar kommenterandet delvis annorlunda – både länkrekommendationer och kommentarer tenderar att hända på andra plattformar än just den egna bloggen. (Det gör det lite knepigt att följa alla diskussioner om ens artiklar.)

  Några dagar efter en artikel är skriven brukar den poppa upp på någon av de stora sociala sajterna – Slashdot, Reddit, Hacker News, etc. Här är t.ex. min näst senaste artikel på Reddit, med 285 kommentarer i den här tråden:

  http://www.reddit.com/r/worldnews/comments/rwhbh/falkvinge_sweden_has_a_fairly_good_reputation/

  Glad påsk!
  Rick

  PS: Det här är min första kommentar till den här bloggposten.

 4. Fast det är klart, du kanske har en poäng att man ska försöka plocka hem de kommentarerna. Hmm. Det borde finnas plugins för det.

 5. @nej till pirater:

  Bara för att reta totalt gallfeber på dig så leder Anonymous ligan över mest inflytelserika personer i världen!

  HAHAAAAA!!!

  • Intressant, speciellt eftersom Anonymous inte ens är en person. Det visar ju bara hur illa denna omröstning fungerar. Får jultomten och Robert Lind från Kramfors också vara med?

 6. @Nejtill pirater:

  Snälla!

  ALLA bevis som förs fram visar ju att fildelningen har gjort att utvecklingen inom data och teknik och bioteknik fullkomlingen exploderat!

  VAD är det som är så fel i det?

  Jag personligen fildelar INTE filmer eller musik utan BARA programmeringsböcker och genteknikböcker samt LINUX!

  JAG SKITER FULLSTÄNDIGT I MUSIK OCH FILMER!!!

  Jag vill dela med mig av sånt som för världen och utvecklingen FRAMÅT och HJÄLPA människsor som INTE HAR RÅD eller kan hitta sina böcker i sin lokala bokhandel!

  Musik och filmbolagen kan ta sig i arslet med deras krav hit och dit!

  JAG vill hjälpa dom som behöver hjälp och det lär KNAPPAST hända om man spärrar fildelningsajterna eller internet!

  Spärrar man fildelning och internet så för det utvecklingen BAKÅT och till ett ”stampande” där ett fåtal sitter på ALL kunskap och kunnande!

  Därför säger jag NEJ till nejtillpirater!

  • ”ALLA bevis som förs fram visar ju att fildelningen har gjort att utvecklingen inom data och teknik och bioteknik fullkomlingen exploderat!”

   Vilka är dessa bevis?

   Vi vet inget om hur det skulle sett ut utan fildelningen.

   ”Jag vill dela med mig av sånt som för världen och utvecklingen FRAMÅT och HJÄLPA människsor som INTE HAR RÅD eller kan hitta sina böcker i sin lokala bokhandel!”

   Ja gör det då genom att sprida icke upphovsrättsskyddat material eller ta fram eget som du sedan skänker bort. Att stjäla kopior och sprida är fel väg att gå.

   ”JAG vill hjälpa dom som behöver hjälp och det lär KNAPPAST hända om man spärrar fildelningsajterna eller internet!”

   Det är väl ingen som sagt att man ska spärra fildelningssajter eller internet. Bara att man ska spärra eller släcka ner ILLEGALA fildelningssajter. Resten får ju finnas utan problem pss som att alla affärer är lagliga men man vill stoppa de personer som säljer knark eller illegala vapen.

   • Fildelning är internet. Internet är fildelning. Ta bort den ena så dör den andra. Internet har inga grindvakter, bara ett gäng dumma rör som man kan spy vilken skit som helst genom. Ibland är det bra skit, ibland är det dålig skit, och ibland blir det bara förvirrat guck… Vilket nog den här bloggen får räknas till. 🙂

    Lägg till gatekeepers och du dödar det som är Internet.

    • ”Fildelning är internet. Internet är fildelning. Ta bort den ena så dör den andra. ”

     Nonsens. Fildelning är bara en av många saker man kan använda internet till och man behöver inte ens använda internet utan man kan fildela på en massa olika sätt liksom att man kan kommunicera på en massa olika sätt.

     ”Lägg till gatekeepers och du dödar det som är Internet.”

     Alla som har ett bredbandsabonnemang har redan skrivit på ett avtal som förbinder kunden att hålla sig till gällande lagar m.m. Redan där har du ett avtal som faktiskt förbjuder kunden att spy vilken skit som helst. Tyvärr är leverantören totalt ointresserad av om kunden håller sin del av avtalet så länge pengarna flyter in och man själva inte blir stämda för något. Det är inte rimligt att det ska se ut på detta viset så mer reglering behövs givetvis.

     • ”Fildelning är bara en av många saker man kan använda internet”

      Ser man krasst pa det, sa ar allt pa internet fildelning. All information som gar via internet ar filer. Till och med drivrutinen och hardvaran du anvander for att koppla upp dig mot internet ar i gund och botten en fil. Finns en anledning till varfor mantrat i *nix varlden ar: Everything is a file.

      Men forstar vad du menar.

      Det ar 3 saker som ”everyday users” anvander Internet till; web, e-mail och ladda ner filer. Innan webben kom, sa var det inte manga som var uppkpplade till Internet. Efter denna nya teknologien kom, sa exploderade antalet anvandare pa Internet lavinartat. Nar sedan teknologien for att dela filer med andra anvandare kom till Internet sa okade antalet anvandare igen. Manga foretag insag att de kunde dela ut filer pa samma satt som de gjort i ar i deras LAN, fast nu pa en global skala. Fraga dig sjalv hur ofta du laddar ner en fil. Hur ofta kommer denna fil fran en fildelningstjanst? Det ma vara en ftp-server, cloud storage, torrent-fil eller annan teknologi, men du anvander denna funktion langt mer an du anar.

      ”Tyvärr är leverantören totalt ointresserad av om kunden håller sin del av avtalet”

      Mej. Lagen sager att isp’en inte far titta pa den privata kommunikationen som anvandaren traffik faktiskt ar. Darav lagen om mere conduit. Sa fort isp’en tittar pa innehallet, sa forlorar den sitt skydd under mere conduit, da den inte langre anbart ar en formedlare langre.

      ”Det är inte rimligt att det ska se ut på detta viset så mer reglering behövs givetvis”

      Sa du tycker att mere conduit skyddet ska tas bort? Ok. Da har du inget emot att posten oppnar alla dina brev och paket da? Imbecile.

     • På typiskt piratvis försöker du definiera om välkända begrepp som fildelning. Du kan tydligen inte erkänna att du hade fel så du kör på ändå.

      ”Till och med drivrutinen och hardvaran du anvander for att koppla upp dig mot internet ar i gund och botten en fil”

      Om hårdvaran är en fil kan diskuteras men inte brukar jag dela hårdvara med andra på liknande sätt som med fildelning och drivrutinerna brukar stanna i de olika datorerna m.m. och inte delas.

      Angående mer conduit så anser jag att man ska kräva mer av operatörerna, ja. Posten via polisen/tullen öppnar brev och paket vid misstanke om brott, då bryts brevhemligheten. Något liknande behövs på internet sen kan man ju alltid diskutera hur man gör med misstanke, vilken övervakning som är OK osv. Jämför gärna med fortkörning, där fartkameror eller manuella kontroller med mätning finns så betraktas ju alla förare som kör förbi en aktiverad kamera som potentiellt skyldiga. Man kan göra något liknande på nätet, det är i grunden exakt samma sak.

     • @Urban/NTP

      ”På typiskt piratvis försöker du definiera om välkända begrepp som fildelning”

      Du har fel som vanligt (jag har slutat bli forvanad).

      Jag omdefinierar inget. Jag skrev enbart hur saker och ting fungerar. Du missade tydligen vad jag skrev langre ner.

      ”inte brukar jag dela hårdvara med andra på liknande sätt som med fildelning”

      Det roliga ar att du maste dela hardvara (lagringsmedia) for att kunna dela ut en fil.

      ”Angående mer conduit så anser jag att man ska kräva mer av operatörerna, ja”

      Sa varfor ska man krava mer av en isp an posten?

      ”Posten via polisen/tullen öppnar brev och paket vid misstanke om brott, då bryts brevhemligheten. Något liknande behövs på internet”

      Polis kan krava identifierande information angaende Internet kunder via aklagare/ratten. Sa varfor kravs nermontering av mere condiut?

      Dock sa far varken posten eller polis INTE oppna brev. Detta maste goras av en undersokningsledare eller ratten, eller tullen om forsandelsen passerar rikets grans. Den enda gangen posten far lov att oppna en forsandelse ar om man ej kan avlasa leveransadress och avsandelseadress.

      I varje fall sa var det sa det funkade sist jag kollade.

 7. @nejtillpirater:

  Eftersom du verkar vara en person som GILLAR ett övervaknings och kontrollsämhälle så gissar jag att du vill screena hela sveriges befolkning också på DNA?

  Ska vi ha RFID-chip också???

  Hur långt vill du dra det???

  Ska vi ha ett GESTAPO-samhälle???

  ÄR DET SÅ DU VILL HA DET???

   • Inte ett dugg trams. Se på Tyskland. Deras nuvarande generationer vet vad riktig övervaknings-diktatur är och det är även där PP är som allra störst i hela världen just nu. De pollar 5-10% av rösterna över hela jävla landet! På flera håll större än de gröna och de puttar ut gamla ”liberala” partiet ur parlament efter parlament då de liksom den svenska motsvarigheten (FP) sorgligt nog tappat varje liten gnutta liberalism de senaste årtiondena.

    • Ja inte är det den generation som varit med under Stasiperioden som röstar pirat, det är snarare den ouppfostrade och giriga ungdomen, ”generation gratis”.

     Intressant förresten, idag fick Anna Troberg lite uppmärksamhet i radio där man undrade varför det gick så dåligt för PP i Sverige. Hon pekade då bl.a. på att Tyskland idag är där PP var för några år sedan, det är alltså högst troligt att de har sin höjdpunkt nu men får finna sig i samma kräftgång och sotdöd som Ny Demokrati, Junilistan och numera även PP i Sverige.

     • Du har helt enkelt fel. Läs på om ålderskategorier som röstar pirat i Tyskland. Det är mycket mer jämt utspritt än i Sverige.

      Tyskland har just kommit in i flera delstatsparlament. Detta kommer snarare ge en ordentlig hävstångseffekt. Ofta är det ju spärren till parlamentet som sätter käppar i hjulet : Illusionen om att en röst är ”bortkastad” om ens parti inte kommer in i parlamentet är ju tyvärr ganska många som går på såväl i Sverige som utomlands. Det hindret finns då verkligen inte längre i Tyskland. 😉

 8. @nejtillpirater:

  PAPIEREN BITTE!!!

  88

  SKÄRPNING!!!

 9. @nejtillpirater:

  Jag börjar bli mer och mer och mer övertygad om att det som sägs i videon är SANT!

  Foliehatt av!

 10. EDIT:

  Det där men AMERON har jag SVÅRT att tro på men dollarn är på fallrepet så det är inte så svårt att tro på det!

  Dollarn vill GÄRNA vara världsvaluta men nu när IRAN går över till Euron och problemen i Syrien och oron mot Irans kärnvapenampitioner så blir man lite fundersam!

  ELLER HUR???

 11. EDIT!

  @nejtillpirater:

  Tänk på följande:

  VÄRLDEN ÄR KORRUPT OCH DU ÄR EN DEL AV DET!!!

  • Men säger du det. huga!

   Och då är DU en del av det också eftersom du väl tillhör ”världen”, eller hur?

   • ”Världen” är korrupt för att vi har för mycket centraliserade system och för mycket byråkrati (som kan korrumperas).

 12. Rick Falkvinges kommentar i det ursrpungliga inlägget visar ju upp Piraternas dubbelmoral i blixtbelysning. Det sker för övrigt gång på gång….
  Falkvingen skriver att vår rätt till integritet på nätet är absolut. Å andra sidan stöttar han grupper som Wikileaks och Anonymous som ser som sin uppgift att bland annat just kränka individers integritet på nätet. Uppenbarligen är inte vår rätt till integritet så absolut som Falkvinge skriver, eftersom den ju kan kränkas av de grupper han stöder.

  • Tror du missar poangen… Med en mil.

   Skillnaden har ar var ratt till integritet vs staten, och var ratt till att veta vad staten gor. Darav sa stottar man wikileaks. Att du inte kan forsta skillnaden ar skrammande.

   • Det handlar ju inte om att förstå skillnaden. Det handlar om att Falkvinge och andra piratpartister tror att den enda parten med ansvar är staten. Detta är fel, medborgarna har också ansvar. Bl.a. att följa lagen, oavsett hur svårt eller lätt det är att dölja sina gärningar.

    • Lagen styrs av dom som styr och JAG valde INTE nåt IPRED, FRA, DLD eller nåt annat heller när jag röstade på XXXXX!

     DOM FOLKVALDA BRYR SIG INTE OM DIN RÖST FÖRUTOM PÅ VALDAGEN!!!

     FATTA!!!

    • Medborgarna har en skyldighet att bryta mot dumkonservativa lagar. Speciellt när deras medborgerliga rättigheter rycks ifrån dem. Kvinnor bröt mot lagen när de protesterade i slutet av 1800talet. De hade säkert inte frågat sina makar och fäder om lov att få lämna spisen först. Vilka samhällsfarliga anarkister va??

     • ”dumkonservativa lagar”

      Oerhört subjektivt och en farlig inställning om alla människor skulle bryta mot de lagar som de ansåg vara ”dumma”.

     • Om du har lagar som hela generationer motsätter sig, då har du seriösa fel i lagen då den inte stämmer överens med folkets moral längre. Vi har haft samma situation X gånger tidigare under 1900-talet, då kvinnor blev myndiga, bögar blev lagliga och så småningom rentav friskförklarade, arbetare fick rätt att vägra arbeta ( strejka ) m.m.

     • Oj nu tar vi i från tårna här ”hela generationer motsätter sig”. Det finns ingen fakta att det är hela generationer som proklamerar för illegal fildelning. Ser vi till Sverige så har piratpartiet tappat stora delar av sina medlemmar och människor röstar heller på främlingsfientliga partier i riksdagsval än på PP. Vid demonstrationer anordnade av PP så kommer några hundra personer, vilken folkrörelse va? Jag tycker det är skamligt att PP och pirater tar på sig andra människors åsikter utan att någon har bett er göra det. Ni får lära er att representera era egna åsikter och låta folket folket representera sina egna.

     • ”Det finns ingen fakta att det är hela generationer som proklamerar för illegal fildelning”

      For varje ny generation sa blir det fler och fler som tycker att privat fildelning ska vara lagligt. De yngre blir aldre, och de gamla dinosaurierna dor ut en efter en. Nya generationer prioriterar olika saker. Detta ar ett faktum. Se fordelningen pa PP’s medlemmar. Ju yngre generationen ar, desto storre procent ar representerad.

     • Ja se på PP:s medlemstal, det sjunker hela tiden. Det tar några steg uppåt ibland i samband med Dreamhack eller kampanjer från nedlagda piratsajter men sen sjunker det igen.

      Enligt dina teorier så borde det ju bara växa och växa i takt med att det fylls på av den yngre generationen. Men så ser det ju inte ut, trots att det är helt gratis att gå med. Kan det möjligen vara så att flertalet blir klokare med åren?

     • Vi har ännu bara haft 2 val som PP kunnat komma in i riksdagen på (och första valet hade partiet bara funnits ca 8 månader). Hur många val krävdes (till exempel) före Mp kom in? Det är helt normalt att det tar ett tag för nya politiska strömningar att få ett stabilt fotfäste.

      Det vi sett i Tyskland är helt fenomenalt. På 2-3 år har man gått från nätt och jämt ingenting till att med råge bli invalda i flera olika delstatsparlament. Alltifrån de mer konservativa till de mest liberala delarna av landet – både Saarland och Berlin.

      Gör inget misstag, nejtillpirater… Detta är garanterat början på slutet på upphovsrätten (som vi känner den). 🙂

     • ”Se fordelningen pa PP’s medlemmar”
      Det är för få medlemmar för att dra några slutsatser om hela generationer. Om man ser till fördelning inom PP så ser man inte hur fördelningen ser ut i samhället…..utan bara hur den ser ut i det lilla parti som PP är.

    • @Urban/NTP

     ”Det handlar ju inte om att förstå skillnaden”

     Dagens mest idiotiska rad. Klart som korvspad att man MASTE forsta skillnaderna innan man ens kan uttala sig om saken. Annars sa har man inte nagot ben att sta pa i en sakdebatt. Men, du ar ju inte kand for din sakliga debattstil ju.

     ”Det handlar om att Falkvinge och andra piratpartister tror att den enda parten med ansvar är staten”

     Staten ska ha det storsta ansvaret. Detta p.g.a. att staten har makten. Denna makt ska aven vara transparent (om detta inte skots av staten, sa behovs organisationer som wikileaks for att ta hand om detta), sa makthavarna kan hallas ansvariga. Att saga att medborjarna har ett ansvar att folja lagarna, sa ar detta inte alltid sant. Du har ett ansvar att INTE folja lagarna, om det ar en lag som inte skapats for allas basta. Detta beskrivs som tidigare namnts som civil olydnad. Med ditt resonemang sa hade tydligen alla som bodde i Nazi tyskland ett ansvar att lyda lagar hur vidriga de an var.

     Thomas Jefferson sa det bast:
     ”When the people fear their government, there is tyranny; when the government fears the people, there is liberty.”

     • Men det är inte tyranni om en minoritetsgrupp som representerar kriminella fildelare fruktar staten, lika lite som att knarklangarnas rädsla för staten är ett tecken på tyranni.

      Märkligt att du tvingas dra upp nazityskland gång på gång. Kanske inte bästa exemplet på en väl fungerande demokrati? Sverige brukar räknas till en av världens bäst fungerande demokratier. Detta ska vi vara stolta över. Men sen finns det en liten minoritetsgrupp, 0.65%, som är så bortskämda och paranoida att de drar upp nazityskland, Stasi och DDR så fort man börjar diskutera åtgärder som kan hota deras kära piratkopiering. Ni pirater borde skämmas!

     • @Urban/NTP

      ”Men det är inte tyranni om en minoritetsgrupp som representerar kriminella fildelare fruktar staten”

      Och nar ska du lara dig att det inte handlar om fildelning langre. Det handlar om ratten att inte behova vara overvakad. Det handlar om en regering som tar ifran folket med och mer av deras rattigheter.

      Fildelning ar bara en katalysator.

      ”Märkligt att du tvingas dra upp nazityskland gång på gång. Kanske inte bästa exemplet på en väl fungerande demokrati?”

      Du namde inget om demokrati. Du enbart sa att lagar ska foljas. Dock var nazi tyskland en demokrati fran borjan – liksom de flesta stater som omvandlas till diktaturer.

      ”Sverige brukar räknas till en av världens bäst fungerande demokratier”

      Det intressanta har ar vad de baserar poangsystemet pa for detta index. En annan intressant sak med detta index, ar att rapporten som indexet baseras pa ar helt sluten. Man kan inte fa reda pa vilka som kommit fram med fragorna, vilka deras nationaliteter ar, vilka de ar anstallda av eller vad de ens har for expertis. Rapporten har aldrig tillatits att bli peer reviewed heller. Sa, det man baserar detta index pa ar en helt sluten process utan insyn. Demokratiskt? Eller hur. lol

     • ”Rapporten har aldrig tillatits att bli peer reviewed heller. Sa, det man baserar detta index pa ar en helt sluten process utan insyn. Demokratiskt? Eller hur. lol”

      Bra insikt. Vanlig ”peer reviewing” finns ingen insyn i heller. Enda acceptabla vore en helt decentraliserad & öppen process med kryptografiska nycklar och signaturer för att identifiera författare, papper, reviews och reviewers… Tycker man att nån borde ha hittat på vid detta laget 😉

   • Så när Wikileaks och Anonymous kränker individers personliga integritet på nätet är det ok?

    • Exakt hur kranker WL och anon INDIVIDERS (icke statliga eller korporativa personer) personliga integritet? Nagot konkret exempel?

     • Här ser vi ju den tydliga dubbelmoralen. YtoPP menar alltså att vår rätt till integritet inte är kopplad till oss som individer, utan till vårt yrke. Om jag är diplomat, forskare eller anställd av ”staten” har jag ingen rätt till personlig integritet. Christian Engström och Rick Falkvinge har alltså ingen rätt till personlig integritet, eftersom de är statliga personer.
      Det är ju tvärtemot vad Rick Falkvinges skriver om en ”absolut rätt” till den personliga integriteten.

      WL kränker den personliga integriteten för några klimaforskare och för en mängder av individer som bara kommit i kontakt med diplomater.
      Anonymous spred namn och personuppgifter från besökare på en porrsajt.

     • Här ser vi dubbelmoralen så tydligt. YtoPP menar alltså att vår rätt till integritet inte alls är absolut, som Rick F hävdar, utan att den är kopplad till vår yrkesroll. Är vi diplomater, forskare eller bara statligt anställda har vi inte nån rätt till integritet. Vilket då också borde gälla Christian Engström och Rick Falkvinge själva, de är ju statliga personer. Men hur är det med en sjuksyster eller läkare, de är ju också statliga personer? Har de rätt till personlig integritet?

      WL har kränkt den personliga integriteten för klimatforskare och för massor av individer som inte är statliga personer, men som varit i kontakt med diplomater.
      Anonymous har lagt ut personuppifter om besökare på en helt laglig porrsajt.

     • ”Anonymous har lagt ut personuppifter om besökare på en helt laglig porrsajt.”

      Det är väl antagligen för att demonstrera hur övervakningen kan missbrukas även för de av oss som har ”rent mjöl” i påsen.

     • Smart. Gör precis det man inte vill ska hända. Så lyssnar etablissemanget. Eller inte…

      Hur vore det att helt enkelt föregå med gott exempel?

      Gillar man inte terrordåd så ska man alltså utföra ett? Nu är Anonymous en löst sammansluten grupp men det verkar som att den leds av ett gäng korkade personer som följs av en massa som är om möjligt ännu mer korkade. Och dessa ägg (påsk!) har röstats fram som den mest inflytelserika ”personen”? Av dem själva. LOL

     • De kanske inte vill att etablissemanget ska lyssna, de kanske vill att folk ska förstå…

     • Läskigt att höra hur godtrogen du är när det gäller kränkningar av människor integritet. ”Det är väl antagligen för att demonstrera hur övervakningen kan missbruka” läskigt att man kan vara så naiv om sådana allvarliga frågor som integritet.

     • Det är ett utmärkt exempel för folk på när man följer lagen men det ändå är jävligt obehagligt att vara övervakad. Ett annat exempel är i duschen, ett tredje exempel är i sovrummet.

      Helt enkelt ett motbevis för den gamla dängan ”men jag har ju rent mjöl i påsen”.

     • @ Påskhare – då menar du att det finns tillfällen när det är ok att kränka den personliga integriteten. Vilket ju är just det som Rick Falkvinge säger emot när han hävdar att den rätten är absolut.
      Samtidigt som han stöttar Anonymous som kränker den rättighet som han försvarar.
      Det går inte att sitta på två stolar!

     • Man kan bryta mot lagen för att visa på en viktig poäng. Göra ett exempel på vad staten gör lagligt – nämligen kartlägga bland annat vilka porrsidor vi besöker.

      Anonymous visar på vikten av att kunna vara anonym. Det är väl vad de är till för??

     • Märkligt, är det detta som är anonymous agenda?

      Jag har fram till nu varit helt övertygad om att deras agenda gått ut på att visa på baksidan av att kunna vara anonym…

     • Pff. Okej. Ja det får ju du tro om du vill.

     • Då håller du alltså inte med Rick Falkvinge om att vår personliga integritet är absolut. Du menar alltså att det finns tillfällen där det är ok att kränka den. Till exempel som Anonymous nu gjorde.

     • Man kan påvisa hur absurda lagarna är genom att bryta mot dem för att visa vilka sjuka befogenheter som myndigheter har. Det har gjorts förr i tiden och det görs idag. Det är ofta enda sättet att påvisa hur sjukt ett system är – för det ges inget utrymme att inom systemet påpeka / avslöja missförhållanden. Då tvingas man helt enkelt gå utanför systemet.

     • OK – påskharen, du menar alltså det är ok att kränka den personliga integriteten under förutsättning att det sker med ett subjektivt gott syfte?

     • För att avslöja maktmissbruk bland politiker är det väl OK. Arbetsgivare får ju speja på sina anställda på arbetstid. Varför skulle inte befolkningen få ha insyn i politikernas arbete då? Befolkningen är ju politikernas arbetsgivare. Det är i det närmaste en förutsättning för att politiken ska vara demokratisk – annars kan beslutsfattandet flyttas ut i allt mer informella kanaler – något som (enligt min samhällskunskapsbok) var vanligt redan före internet kom…

     • ”Vilket då också borde gälla Christian Engström och Rick Falkvinge själva, de är ju statliga personer”

      Christian ja, Rick nej. Hur ar Rick en statlig person? Forsok forklara det.

      ”YtoPP menar alltså att vår rätt till integritet inte är kopplad till oss som individer, utan till vårt yrke”

      Ja, vissa yrken kraver mer insyn. Ju mer makt ett yrke tillfor en person, ju mer insyn. Dock ska man skilja pa yrkespersonen och den privata personen. Om en statligt anstalld gor nagot privat, som pa inget satt ar knutet till hans utovande av sin position, eller paverkar delar av hans yrkesutforande, da ar det hans personliga person. I annat fall ar det hans/hennes yrkesperson. Ar detta en statlig tjansteman, sa ska man ha mer insyn i hans/hennes agerande an vad man ska ha hos t.ex. en soputkorare som arbetar for kummunen.

      ”WL har kränkt den personliga integriteten för klimatforskare och för massor av individer som inte är statliga personer, men som varit i kontakt med diplomater.”

      Om de varit i kontakt med diplomater, sa ar det ju INTE helt vanlig privat kommunikation vi pratar om. I just diplomatisk kummunikation forekommer mycket mygel och ”bakom-dorren” forhandlingar, varav manga av dessa forhandlingar ar nagot folket bor bli upplysta om.

      ”Anonymous har lagt ut personuppifter om besökare på en helt laglig porrsajt.”

      Laglig porrsite? Hade for mig det var en barnporr site. Nagon lank till information ang. att det rorde sig om en laglig porrsite? Allt som finns online indikerar att det var en BP site. Trodde ntp skulle bli glad over anon’s beteende dar. ntp ar ju sa fanatiskt emot bp sa att han/hon till och med tycker att ett forbud mot manga ar bra.

     • Rick är avlönad av EU, genom PP. Alltså är han ”statlig” eller till och med överstatlig 🙂
      För övrigt håller jag med dig, det är rimligt med god insyn. Och det är just det som är poängen,att vi inte vill ha en ”absolut personlig integritet” eftersom det strider mot de krav på transparens vi ställer på stat och andra stora intressegrupper.
      När Rick Falkvinge både vill ha absolut personlig integritet och en god transparens så sätter han sig på två stolar. Man kan inte försvara bägge ståndpunkterna samtidigt.

     • ”Rick är avlönad av EU, genom PP. Alltså är han “statlig” eller till och med överstatlig”

      Han hade ev. ”lon” nar han var partiledare. Har du NAGRA bevis overhuvud taget att han fortfarande har denna ”lon”? Om inte, sa bor du inte uttala dig om detta.

     • Det är väl allmänt känt att han får del av pengarna från EU, så att han kan göra lite vad han vill. Som motprestation tvingades han kliva av som partiledare, efter epic fail angående legalisering av barnporrinnehav. Inte mycket att välja på om man skulle kunna rädda partiet.

     • ”Det är väl allmänt känt att han får del av pengarna från EU”

      Ja, nar han var partiledare sa horde man detta. Dock sa har jag inte hort att han fortfarande far betalt av EU pengar nu efter att han lamnat posten. Om du har nagra bevis pa att han fortfarande far dessa pengar sa skulle det vara intressant med en lank.

     • Dessa lanka ar till artiklar runt tiden han avgick. Inga nyare lankar?

     • Nu var inte det centrala i kommentaren Rick’s roll utan om rätten till personlig integritet är absolut eller inte.

     • Det centrala i kommentaren var alltså inte http://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

     • Rick har på sin egen blogg beskrivit precis hur han får lön via Christian Es budget trots att att Rick inte utför ngt direkt EU arbete utan enbart promotar PP politik.

     • Ja, men far han fortfarande denna lon? Bara for att han for en tid sedan skrivit detta, sa behover det inte betyda att laget fortfarande ar det samma nu.

     • YesToPP har oerhört svårt att ta att han har fel.

      ”Bara for att han for en tid sedan skrivit detta, sa behover det inte betyda att laget fortfarande ar det samma nu.”

      Nej, han kanske upphörde med det för en sekund sedan och då var ju våra påstående om att han är avlönad via EU-pengar helt uppåt väggarna, eller hur. Förresten, finns Piratpartiet kvar just nu? Har du kollat nyligen? Finns TPB? Bägge kanske har gått sotdöden till mötes fast du inte märkt det? En sak är säker, du lär aldrig märka att du har fel om det så är tatuerat över hela kroppen på dig.

     • @Yestop
      För några veckor sedan sa Falkvinge själv när han höll tal på Tedtalkx i England att han får sin lön från EU parlamentet.

     • F-G – du förstår att du för ett äkta cirkelresonemang, hoppas jag? Det är ok att kränka den personliga integriteten för att visa på hur fel det är att kränka den personliga integriteten….
      Men jag konstaterar att du inte delar Rick’s syn när han säger att det finns en absolut och okränkbar personlig integritet.

     • Vi får uppenbarligen inte nåt svar på frågan om våra piratvänner håller med Rick eller inte i hans påstående om absolut integritet. Både F-G och YtoPP har ju förklarat att det är helt ok att kränka den personliga integriteten under vissa förutsättningar. Om man vill nåt slags subjektivt gott. Vilket ju är tvärtemot Rick’s åsikt om det absoluta och okränkbara rätten

     • Jag är fortfarande nyfiken…. Vad tycker ni pirater egentligen? Är den personliga integriteten på nätet okränkbar, som Rick skriver? Eller är det som YtoPP och F-G säger, att det är ok att kränka integriteten om det är för ett ”gott skäl” och under speciella förutsättningar?

     • Är detta en känslig eller svår fråga för våra piratkramare?
      Eller kan vi vara överens om att det sätter piraternas dubbelmoral i blixtbelysning? Att ni både vill äta kakan och ha den kvar? Att ni inte förstår konsekvenserna av era idéer?

     • Vissa tycker det är rimligt att kunna göra på vissa sätt för att demonstrera hur idiotiskt det är. En form av pedagogik. Att spela teater. Få folk uppmärksamma på olika beteenden och varför de kanske inte uppskattas av dina medmänniskor.

      ”Att ni både vill äta kakan och ha den kvar? Att ni inte förstår konsekvenserna av era idéer?”

      En kopierad kaka kan både ätas och has kvar. 😉 Polarn kan äta den fast jag sparar den t.ex. Helt utan att det kostar någon nåt extra.

     • Oj – mitt svar hamnade visst fel. Provar igen.
      För övrigt är det lustigt att våra debattglada piratvänner undviker frågan. Enligt dem själva är det ju integriteten som är det allra viktigaste i piratpolitiken – men det är inte nåt de vill prata om?

      F-G – du förstår att du för ett äkta cirkelresonemang, hoppas jag? Det är ok att kränka den personliga integriteten för att visa på hur fel det är att kränka den personliga integriteten….
      Men jag konstaterar att du inte delar Rick’s syn när han säger att det finns en absolut och okränkbar personlig integritet.

     • Tja, vi vet ju nu inte vilka just dessa ”anonymous” var som outade porrkonsumenterna – kan mycket väl ha varit Visa själva eller nån annan som tagit reda på informationen. Faktum är det att dessa centraliserade storfräsare – kontokortbolag t.ex. – har en enorm makt att ta reda på känsliga uppgifter om oss tack vare att våra transaktioner.

      Att kunna avslöja missförhållanden och maktmissbruk i politiken är viktigt – därför är personliga integriteten en fråga där gränsdragningen ibland kan vara svår. Men man får väl börja med att försöka undervisa folk om vikten att skydda informationen de slänger kring sig.

      Visste du t.ex. att kontokortsbolag kan förutsäga en skilsmässa med ca 70% sannolikhet ett halvår i förväg genom att titta på våra konsumtionsmönster? Skulle inte förvåna mig om de även kunde skatta vikt, utseende, politiska värderingar och sexuell läggning på liknande sätt.

 13. EDIT:

  Dom i riksdagen bryr sig INTE om din röst och det enda dom har att komma med ät valflosker!

  Dagen efter så gör dom PRECIS SOM DOM VILL ÖVER DITT HUVUD!!!

  KÄNN DIG FUCKED!!!

  • De som tror att en röst betyder ”nu får jag som jag vill” är de som verkligen är ”fucked”.

   • RIGHT!

    DÄR sa du nåt!!

    Hitler tyckte likadant och se vad det ledde till!!!

    När människor tappar tron till demokrati så börjar dom rösta på antidemokratiska partier!

    • Intressant, du bekräftar alltså min bedömning om att Piratpartiet är antidemokratiskt. Kul att vi är överens om något i alla fall!

     • PP är för liberalism och att ALLT ska vara FRITT, tvärtemot Hitler och Stalin!

      Your point???

     • Bara idioter anser att ALLT ska vara fritt. ALLT kan inte vara fritt utan att egoister/kriminella kränker andra människor. Du kan inte hitta något samhälle där ALLT är fritt för ett sådant samhälle skulle inte kunna fungera. Har du skolkat dig igenom skolan?

     • ALLT är INTE fritt!

      Du har rätt i det!

      Målare är inte fritt, snickare är inte fritt!

      Självklart måste folk få betalt för sitt jobb!

      MEN SKILJ PÅ ÄPPLEN OCH PÄRON!

     • Tack för informationen, nu börjar jag förstå hur allt hänger ihop…

     • BRA DÄR!!

      Man kan inte kopiera en målare eller en snickare eller en bilmekaniker!!

      HELT OMÖJLIGT!

     • Kan man inte?

      Enligt YesToPP kan man kopiera allt, inklusive big bang. Ni kan väl ta en intern konferens i ämnet och återkomma med ett samlat svar?

      LOL

     • EDIT:

      Går…går..det självklart men….

     • @Urban/NTP

      ”Enligt YesToPP kan man kopiera allt, inklusive big bang”

      Du ar en idiot. Det ar uppenbart att du inte forstod vad som sas. Las pa lite mer tack. Materia skapades endast en gang, efter detta har det endast replikerat/kopierat/omvandlat sig. Det ar en stor skillnad pa att skapa materia vs oka materia massan fran redan existerande materia. Forskare pa cern har lyckats att skapa materia av ljus, men som vi redan vet, sa ar aven ljus materia. Sa den enda gangen materia skapats ur ingenting ar just under big bang.

     • @NejToPP

      ”Du ar en idiot. Det ar uppenbart att du inte forstod vad som sas. Las pa lite mer tack. Materia skapades endast en gang, efter detta har det endast replikerat/kopierat/omvandlat sig.”

      Om materia skapades endast en gång, hur kan denna materia då replikera sig? Detta är självfallet nonsens så då kanske det är någon annan som är idiot?

      När en cell delas så replikeras visserligen cellen men någon materia skapas eller replikeras inte. Du kanske skulle ta och läsa lite noggrannare och kanske läsa på lite mer?

     • @Urban/NTP/Idioten

      ”Om materia skapades endast en gång, hur kan denna materia då replikera sig? Detta är självfallet nonsens så då kanske det är någon annan som är idiot?”

      Nar nagot vaxer, skapas inte ny materia (och existerande materia forbrukas inte – ev. sa OMVANDLAS materia (las energi)), utan EXISTERANDE materia replikerar sig sjalv och okar sin massa. Sa vad du skrev tidigare ar nonsens, och du ar tillika en idiot.

     • Samma gamla personagrepp från YesToPP:

      ”@Urban/NTP/Idioten”

      ”Nar nagot vaxer, skapas inte ny materia (och existerande materia forbrukas inte – ev. sa OMVANDLAS materia (las energi)), utan EXISTERANDE materia replikerar sig sjalv och okar sin massa. Sa vad du skrev tidigare ar nonsens, och du ar tillika en idiot.”

      Du hävdar alltså att materia kan skapas ur tomma intet och utan att något tillförs? Antingen bör du nu belönas med Nobelpriset eller så är du precis det som du anklagar andra för att vara. Jag är rätt säker på att du INTE kommer att få Nobelpriset.

     • @Idioten

      ”Du hävdar alltså att materia kan skapas ur tomma intet och utan att något tillförs? ”

      Ar du riktig eller? Kan du inte lasa. Den nya materian skapas INTE ur tomma intet, utan MASTE ha existerande materia som den kan reproducera. Sa vad du sager, ar att nar ex. celldelning hander, sa okar INTE massan?

      IDIOT

     • @YesToPP

      ”Ar du riktig eller? Kan du inte lasa. Den nya materian skapas INTE ur tomma intet, utan MASTE ha existerande materia som den kan reproducera. Sa vad du sager, ar att nar ex. celldelning hander, sa okar INTE massan?
      IDIOT”

      Jaså du försöker dölja ditt misstag genom att byta ämne till celldelningen? Och genom att kalla andra för idiot?

      Även under celldelningen, om du avser hela processen, så måste massa/energi förstås tillföras utifrån, dvs mer massa än innan celldelningsprocessen startade. Men jag vet inte hur mycket massa som tillförs strax innan själva delningen resp. efter. När en organism växer så ökar ju massan, dvs massa/energi måste tillföras utifrån.

      Det du skriver ”existerande materia som den kan reproducera” innebär ju antingen att massan inte ökar – om du bara har existerande materia – eller att den ökar om man tillför massa utifrån.

      Har du fler teorier om hur massa skapas ur tomma intet eller kanske något nytt tillmäle? Alternativt kan du ju erkänna att du hade fel…

     • @Urban/NTP

      ”Även under celldelningen, om du avser hela processen, så måste massa/energi”

      Energi omvandlas vid celldelning, ja. Dock ar den ev. massa (materia) som tillfors dar sa ytterst liten, att det inte paverkar massan (materia) mycket overhuvud taget . Energin anvands for att aktivera en tillvaxt av protein. (Se mitosis)

      Jag inser att jag maste forklara tva olika saker. Jag tar detta pa engelska da namnen ar olika dar, men dock samma i svenska

      Matter vs Mass
      Matter is the property that occupies physical space, while mass is a measurement of an objects resistance to changes in speed. I am talking about matter (materia), which doesn’t really increase when energy is added. (miniscule matter might be added – particles) Mass, on the other hand, WILL increase when energy is added. This is shown by the famous e=mc2 formulae. Energi always has mass, but are not always matter (photons for example).

      ”Har du fler teorier om hur massa skapas ur tomma intet eller kanske något nytt tillmäle? Alternativt kan du ju erkänna att du hade fel…”

      Inga teorier som sagt var. Las om mitosis, binary fission och las lite vanlig fysik, kemi och biologi.

 14. @nejtillpirater:

  ALLT går att kopiera men blir det lika bra som originalet???

  Det går SÄKERT att kopiera BIG BANG!!!

  ROFLMAO!!!

 15. EDIT:

  Big bang går säkert att kopera men den stora frågan är OM vi vill det!

  LHC är mig ett större hot än ett globalt kärnvapenkrig!

  • Du verkar vara rädd för det mesta. Nu också LHC.

   Är inte Stasi och DDR2.0 skrämmande nog?

   Jag är glad att jag inte är i dina kläder, det måste vara oerhört jobbigt att gå omkring och vara så rädd för allt och alla.

   • Tjena grabbar. Är det inte jobbigt att ordbajsa såpass för att försöka dränka de relevanta argumenten? Hoppas det är värt pengarna.. 🙂 Lär ju inte kosta gratis iaf.

    Tja. 10% av tyskarna sympatiserar med piratenparteis kampanjer som t.ex. Stasi 2.0 kampanjen. Du är en bortskämd svensk som inte tycks ha en jävla aning om hur obehagligt det kan bli om dessa övervakningsfasoner missbrukas så som de gjorde i DDR. Jag tycker synd om dig och om Sverige med. Vi i Sverige har blivit storföretagens lilla knähund som står upp för deras lagstiftade rätt att basha vår tids viktigaste entreprenörer med patent-hot och upphovsrätts-stämningar. Ganska likt denne MrArbocs avatar när man tänker efter. 😉

    Entreprenörer kommer dra från Sverige till andra länder där klimatet för nyföretagande är betydligt bättre. Ju mer efter vi hamnar ju mer viktiga nystartsbolag kommer vi gå miste om – till fördel för de som vågar göra slag i saken av piratpolitiken på allvar – allra troligast Tyskland i dagens läge.

    • Oj, fel av mig. Betydligt fler än 10% sympatiserar med PP, det är dock mellan 5-10% som i praktiken röstar på dem. Ganska stor andel av befolkningen det…

    • Nu flyttar ju Facebook till Sverige med en gigantisk serverhall, så det är nog inte en akut fara att entreprenörer flyttar härifrån.
     Å andra sidan finns det ju också en uppenbar risk att entreprenörer väljer andra länder än just Tyskland och Sverige om PP får ökad makt. Entreprenörer och innovatörer vill ju gärna kunna leva på sina innovationer, vilket blir svårt med PP’s politik….
     Men det är som sagt inte nån akut kris.

     • ”Nu flyttar ju Facebook till Sverige med en gigantisk serverhall”

      Inte ar man forvanad av detta. FB ar ju inte precis en posterboy for personlig integritet. De lacker ju ut information till allt och alla. Sedan ar ju inte FB precis nagot nystartat smaforetag. FB har tillrackligt mycket cash for att kunna kopa sig allt fran lagar till domare om de vill.

      Dock vill nog inte foretag som tycker personlig integritet ar viktigt ha mycket att gora med lander som sparar information om allt som gors pa natet.

      ”Entreprenörer och innovatörer vill ju gärna kunna leva på sina innovationer, vilket blir svårt med PP’s politik”

      Jassa? Manga foretag som startas nu for tiden anvander open source. Vad de sedan saljer ar en service. Jobbar sjalv som sysadmin pa ett foretag som anvander open source. Vi saljer en service, och detta ar nagot vara kunder vill ha. De hade latt kunnat skaffa informationen vi har sjalva och gratis, men da vi redan gjort detta arbete for dom, sa valjer de att betala for det. Detta bevisar enbart att om du skapar en service som folket vill ha, till ett pris de ar villiga att betala, sa betalar de mer an garna for den.

     • ”Entreprenörer och innovatörer vill ju gärna kunna leva på sina innovationer, vilket blir svårt med PP’s politik….”

      Myt som vanligt att entreprenörer och innovatörer skulle tjäna på immaterialrätt. Det är byråkratin och storbolag som tjänar på immaterialrätt. De har sina advokat-trupper som kan kriga mot varandra. Den enskilde uppfinnaren har ingen chans i sammanhanget – även om om man nu är naiv nog att tro att det skulle vara ”syftet”. Patent och upphovsrätt är idag till för de stora drakarna. Apple, Google m.fl. att skydda sin ställning gentemot innovativa uppstickare.

      Ett patent idag kostar lätt över en halv miljon kronor att ens skaffa sig. Sen ska man ha tiden och uthålligheten att försvara det också.

     • Återigen ser vi hur piraterna drömmer sig tillbaka till industrialismens barndom, Där ”uppfinnare” var just de gamla kluriga gubbarna som hittade på nåt nytt i sitt garage eller snickarbod.
      Det är nästan lite charmigt med era drömmar att komma tillbaka till den enkla, mekaniska världen.
      Vi andra kliver gärna in i den nya, spännande världen, full med immateriella värden så fort vi kliver ur sängen på morronen.

     • Nja inte gamla gubbar så ofta utan mer ofta dedär smått excentriska, ovårdade slynglarna i sina sunkiga pojkrum som inte har uppfostrats ”bra nog” att rakt av köpa tidigare generationers lösningar på problem utan som har fått lärt sig tänka själva och riktigt jävla irriterande ofta också kommer på ett och annat sätt att göra på som faktiskt är bättre än det som redan finns.

     • Tyvärr, men verkligheten är ju den att innovation och entreprenörskap sker inom företag. De gamla enskilda uppfinnarna, oavsett om de är i sunkiga pokjrum eller i vedboden, är mycket sällsynta undantag.
      Men dröm dig tillbaka till den gamla goda tiden.

     • XD

      Så¨du menar att hela ert argument ”Jamen tänk på de stackars små uppfinnarna som behöver patenten för att försörja sig” är Bullshit, eftersom det inte finns några små uppfinnare, bara stora? Nice. 🙂

     • Hahaha, den var ju klockren! Vilken logisk kullerbytta de gjorde där.

      antipirat: ”Tänk på de små stackars uppfinnarna”

      … bla bla bla…

      antipirat: ”Fast egentligen finns det inga små stackars uppfinnare som gör nåt av nytta!”

     • Det finns ju faktiskt några exempel på enskilda ”uppfinnare”! De som utvecklat riktigt bra appar, lagt ut dem på Appstore och Android.store och fått riktigt bra betalt. Det är lysande exempel på hur väl världen kan fungera 🙂 Tack vare upphovsrätten och ett bra distributions och betalsystem blir alla nöjda och glada. Inte minst användarna som får roa sig med bra appar.

     • Bra synpunkt. Jag har också gjort några appar på skoj. Inga storsäljare men det ramlar in några dollar i veckan som resultat av mitt ”gamla” arbete. Detta skulle inte fungera utan en fungerande upphovsrätt och Apple har ett väl fungerande system för försäljning av appar och reklamfinansiering.

     • Så… Vad är det som hindrar att man sänker upphovsrätt till fem år?

     • Ja, se så bra det kan gå om man bara ser till att skapa nåt som folk faktiskt gillar och är beredda att betala för istället för att hota dem, jaga dem och utpressa dem som inte går med på ens egna villkor i sandlådan.

     • FG:

      ”Ja, se så bra det kan gå om man bara ser till att skapa nåt som folk faktiskt gillar och är beredda att betala för istället för att hota dem, jaga dem och utpressa dem som inte går med på ens egna villkor i sandlådan.”

      Tydligen skapar man något som folk faktiskt gillar, så till den vida grad att man är beredd att begå brott som kan ge fängelse och dryga böter. Är man beredd att riskera detta så är detta ett mycket tydligt betyg på värdet i det man stjäl kopior på, alltså finns det ett högt värde som man är beredd att betala för om man inte hade kommit undan med att stjäla kopior.

     • Säkert var det ett stort värde för bögarna att ha sex med varandra förr i tiden, de riskerade ju fängelse och/eller psykvård för det. Säkert var det ett stort värde för kvinnor att demonstrera för sina rättigheter förr i tiden – de riskerade ju massa obehagliga straff när de gjorde det.

      Säkert var det ett stort värde för folk i DDR att sticka därifrån. De gjorde det ju under ett ständigt dödshot. De var rentav redo att dö för sin frihet. Det säger inget annat än att rättsväsendet i det landet var helt jävla inhumant och psycho.

      Moralen ändras över tiden i samhället, nejtillpirater. Det är bara att acceptera. Fildelningen för eget bruk anses helt enkelt inte vara ”fel” av de nya generationerna. Lika lite som det numer anses omoraliskt om en kvinna går emot sin makes eller fars vilja.

     • Ehm, nej. Verkligheten är den att de riktigt bra uppfinningarna fortfarande uppfinns av de ovårdade ungdomarna som sen antingen köps upp / anställs / spioneras på / utpressas av storbolagen inom eller utom lagens ramar.

      Detta är förstås vad den ökade övervakningen i kombination med hårdare upphovsrätt och patenträtt _verkligen_ syftar till: att skydda storbolagens monopol från oväntade uppstickare som kan slå sönder deras ställning på marknaderna.

      Fortsätt ni slösa era pengar på att snoka i pojkrum och vedbodar. Upphovsrätten och patenten är förhoppningsvis lika dödsdömda som dinosaurierna var när den där meteoren dök upp på himlen… Kanske kommer det rentav påskyndas av alla pengar ni slösar på det. Det är en lika hopplös kamp ni för som den katolska kyrkan förde mot Martin Luther. Ni är körda!

 16. Jag som Star Trek fanboy tror nog nog att ALLT om 10 år går att kopiera!

  Frågan är OM vi VILL det???

  Dinosaurier på jorden???

  Utrota ALLA sjukdomar som finns???

  Utrota ALL hunger på jorden???

  Tänk er själva!

  50 miljarder människor på joreden och inte mat till alla!!!???

  Eller kan vi replikare maten också PRECIS SOM I STAR TREK???

  ???

  Tanken är svindlade!!!

  • Ja, låt oss massproducera dinusaurier på jorden, om inte annat så kommer de även att käka upp pirater. Bra lösning!

   Förresten, vad säger du om följande idé, som vi ska genomföra om 10 år:

   Vi skapar ett gäng kopior av jorden, eller ska vi kanske ta kopior av universum på en gång. Ni pirater kan väl ta en av kopiorna och härja där så att vi andra slipper drabbas.

   Låt stå!

   • Nja, eller så kan man säga:

    You will be assimilated!

    Resistance is fucile!!!

    I WILL NOT BE ASSILIMATED!!!

    I AM A HUMAN BEING FOR FUCK SAKE!!!!

 17. Oj ni fortsätter med troll-härjeriet för fulla segel ser jag. Vem tror ni att ni lurar egentligen?

  • Ja du verkar ju ha trollat så till den milda grad att du nu angriper dig själv. Intressant.

   • Hah, nej snarare de flesta skribenter på denna blogg är uppsatta som en teater för att sprida en nidbild av pirater. Men det är ju inget nytt under solen. Sånt gjorde man redan på Shakespeares tid.

    • Jag förstår att du vill se det så, inklusive dig själv då FG med alla dina nya påskalias? Jag tycker att piraternas beteende är illa nog. En nidbild av dessa skulle bara vara för mycket… LOL

     • Hahaha, ja men det är ju övertydligt att det är en teater. Klandra inte mig om jag får lust att spela lite teater också då.

    • Själv har jag varit inne på motsatsen, dvs att ntp är en pirat som vill sprida en nidbild av antipirater… 😉

     Tänk att börja en bloggpost med allt detta i första stycket:
     ”Jag brukar normalt inte kommentera vad föredettingen Rick Falkvinge skriver. […] han ju är avpolletterad […] det han skriver har ingen större vikt. […] ja inte på hans blogg eftersom han utövar censur där.”

     Det kallar jag humor!

     Eftersom antalet kommentarer är det som betyder mest i hur relevant en person är så förutsätter jag att ntp inom kort utses till en av världens stora ”tänkare”!

     • Ja visst är det lite humoristiskt angående det som hänt med Falkvinge och PP? Det du citerar är ju sant men om sanningen roar dig så bjuder jag på detta!

      Antalet kommentarer tyder på flera olika saker men främst att det uppenbarligen finns ett behov att diskutera piratpolitiken någon annanstans än på piratbloggarna som oftast är klubbar för egen beundran och kritik mot politiken ofta bemöts hårt via personangrepp m.m., vilket dödar debatten snabbt.

      Sen har det förekommit censur, framförallt på Falkvinges blogg, detta var en av anledningarna till att jag startade denna blogg för att inte låta piratlobbyn få utöva förtryck mot meningsmotståndarna och kväva den yttrandefrihet som man så falskeligen säger sig värna om i syfte att bevara sin kära piratkopiering, den enda egentliga frågan man driver och så till den milda grad att man skapat en religion för det.

     • Hmm svårt läge.
      Å ena sidan är han nominerad till en av världens mest inflytelserika personer av TIme magazine.
      Å andra sidan säger ntp att han är en avpolleterad föredetting som inte skriver något av vikt.
      Tufft att veta vad man ska tro egentligen…

     • Han blev inbjuden till Al Jazeera också häromdagen. Piratpolitik har börjat ta sig i EU redan idag och om den blir känd i mellanöstern så småningom så kommer ntp få ännu svårare framöver.

     • Nominerad av piratlobbyn, ingen koppling till verkligheten där vanliga hederliga medborgare ingår. ”Personen” Anonymous fick ju flest röster, det säger ju allt…

     • Så du säger att alla som stödjer PP är ohederliga. Nu blir jag arg. Du är ju inte riktigt klok…

     • Gör jag, var då? Om jag inte skrivit detta så det du som är ohederlig.

      De som är ohederliga är ju piraterna, det var detta jag menade i alla fall. De flesta i piratlobbyn är ju pirater men så finns det ju förstås en liten andel piratpartister som inte är intresserade av piratkopiering. Trist för dem då att de lierar sig med fildelarpartiet, det verkar tämligen korkat. Det går inte att kombinera en politik för piratkopiering med yttrandefrihet, integritet osv. Det är som om en bankrånare skulle bilda ett bankrånarparti som vill avskaffa larmknappar, kameror m.m. i banken så att det blir lättare att råna banker utan att åka dit för det, med motiveringen att larm och kameror är integritetskränkande.

     • Du sätter ”hederliga människor” i motsatsförhållande till personer som stödjer nomineringen av Falkvinge som en inflytelserik person.

      Sedan spottar du i ansiktet på alla pirater som kämpar för ökad transparens för staten, mot ökad övervakning, för rättssäkerhet och en reform av patent- och upphovsrätt.

      Du verkar vara en mycket obehaglig person med noll vilja att ens försöka förstå vad PP kämpar för.

     • @JohJoh

      ”Sedan spottar du i ansiktet på alla pirater som kämpar för ökad transparens för staten, mot ökad övervakning, för rättssäkerhet och en reform av patent- och upphovsrätt”

      Nej det gör jag inte. att kämpa för ökad transparens för staten, mot ökad övervakning, för rättssäkerhet och en reform av patent- och upphovsrätt är i sig enbart positivt. Problemet är när det görs som en förevändning för att begå lagbrott. De personer som är engagerade i dessa frågor men inte piratkopierar får skylla sig själva när det associerar sig med pirater och fildelarpartiet. Om de är seriösa bör de driva motsvarande frågor i ett seriöst parti.

     • Visa var Piratpartiet officiellt uppmanar till lagbrott.

     • Detta är sällan uttalat i klartext men samarbetet med TPB talar sitt tydliga språk. Och flera gånger i samband med fildelningsdomar har man gått ut med tips om hur man ska skydda sig via Tor, VPN osv, alltså tips på hur man ska kunna fortsätta att bryta mot lagen utan att åka dit för det.

     • PP kämpar bl.a. för att ändra lagarna så att fildelning av skyddat material för ”husbehov” inte skall vara olagligt. Det är väl precis så man ska jobba som ett seriöst parti. Varför är det fel att vilja ändra lagarna via politiken!? Hur kan du drista dig till säga att detta är en ”förevändning att begå brott”. Idiotiskt resonemang.

     • Det är inget fel att jobba för att ändra lagarna men fram till dess ska man följa lagen. PP vill även skydda fortsatta lagbrott under överdrivna krav på integritet, yttrandefrihet, brevhemligheten osv. Det var inte många ungdomar som brydde sig om sådant innan TPB och piratkopieringen var hotad.

      Och att samarbeta med TPB, vars ansvariga är dömda till fängelse och 46 miljoner i böter, det tyder på att man skiter i lagen, att man visserligen vill ändra den men fram till dess så bryr man sig inte om den.

     • JohJoh skriver att ”PP kämpar bl.a. för att ändra lagarna så att fildelning av skyddat material för ”husbehov” inte skall vara olagligt.”
      Det är ju att slå in öppna dörrar, den typen av fildelning är redan helt laglig. Men det är ju inte alltid så lätt att hänga med, eller?

     • Thomas: Nej det är den inte. Om det vore lagligt för husbehoven så skulle jag kunna ladda ner, säg, John Carter för privat bruk idag utan att riskera repressalier. Jag skulle även kunna dela med mig av den till en kompis.

      NTP: Så det är överdrivet att motsätta sig elektronisk fotboja på samtliga medborgare? Ett intrång vi normalt reserverar endast för *dömda* – inte ens misstänkta, utan dömda – brottslingar…

     • Elektronisk fotboja? En sådan syftar till att hindra en brottsling eller potentiell brottsling från att lämna ett visst område eller att besöka ett visst område.

      Det enda som har diskuterats vad gäller att hindra är ju att spärra barnporrsajter eller illegala fildelningssajter. Ingen inskränkning för den laglydige.

      Att datalagra/logga utgör ju inget hinder från att göra något, detta är alltså inte en fotboja mer än exempelvis en kamera i en banklokal, som knappast stör någon men som påverkar en bankrånare rent konkret.

      Eller exakt vad menar du med elektronisk fotboja? Är en polispatrull en sådan enligt dig, den skulle ju kunna hindra dig från att köra för fort men stör inte de som kör lagligt.

     • Fildelning för husbehov innebär just att det är för husbehov för bägge parter. Inte att det är en kommersiell aktör, t ex TPB inblandad. Det borde ju vara rätt uppenbart……

     • Men vafan. ”Kommersiell aktör”. Vad menar du med det då? Det är en kommersiell aktör inblandad om jag köper pannkakssmet för att göra egna pannkakor. ICA utsätter lokala créperian för konkurrens!! Å herregud. De borde ju stämmas på mångmiljonbelopp av resturang-näringen, tycker du inte? Om jag vore förbjuden att göra pannkakor och ICA vore förbjudna att förse mig med ingredienser – då skulle det ju säkert gå mycket bättre för créperiorna!

      Nej det skulle det inte! För ingen skulle gå med på att följa en sån bajslag. Du skulle få se på en civil olydnad utan dess like – säkert rentav mycket större än civil olydnad vad det gäller fildelning idag. Du skulle dessutom behöva sätta upp kameror i var medborgares kök för att kunna se efter att det inte bröts mot lagen att olovligen baka pannkakor. Värsta polisstaten…

      ”Men tänk vad många miljoner mer i intäkter créperiorna skulle kunna dra in om det vore olagligt att göra pannkakor hemma som hobby…”

      Galenskap som sagt.

     • Men du slår in öppna dörrar, F-G. Det är precis lika ok att laga pannkakor som att skapa musik. Vem har påstått att det skulle finnas några sådana förbud?
      Precis som ”husbehovskopiering”är helt legalt.
      Varför slåss ni pirater emot lagar och förbud som inte existerar??

     • Thomas: Om du inte förstår hur banalt det vore med förbud på att laga mat hemma för att skydda resturanger eller förbud för att meka med MCn hemma i garaget för att skydda verkstäder så förstår du inte hur de uppväxande generationerna tänker och känner i denna frågan. De ser fildelning som en helt vanlig hobby där konkurrenshämmande lagstiftning som upphovsrätt inte är nåt annat än brott mot företagarfriheten. En del vill jobba med att sprida filer. Kan de då göra det på ett sätt som folk upplever att de får ett värde av.. fine! Klart det inte ska va förbjudet. Men man kan inte heller förbjuda folk att konkurrera med en verksamhet på hobbybasis. Isåfall blir allting i slutändan ”konkurrens”. Städning t.ex. Om jag städar hemma så betyder det att lokala städfirmorna blir utsatta för olovlig konkurrens. De kan ju inte konkurrera med gratis! Buhu! Eller hur?

     • Det är bara så märkliga jämförelser och exempel du kommer med, F-G. Att mecka med sin MC är en hobby där det finns massor med olika lagar och förordningar. Till exempel regler för vad som gäller om du inte anväder delar från MC-tillverkaren, så kallade piratdelar. Det finns reglerat hur det påverkar försäkringen och om du får köra hojen eller inte.
      Samma sak med matlagning och bakning. Precis som med fildelning är det självklart helt lagligt ”för husbehov”, men du får inte sälja maten eller kakorna du gör. Det finns massor med regler och lagar för det.

      Så dina två exempel är i själva verket rätt lika de lagar och regler som gäller för fildelning.

     • Lagar mot ”piratdelar” är ju till av trafiksäkerhetsskäl eller varumärkesskydd om inte annat.

      Och kakor eller pannkakor säljer ju inte folk – däremot kan de bjuda sina vänner och arbetskamrater. Om det vore förbjudet så skulle säkert lokala fiket tjäna en hacka. På samma vis är det mycket liten andel av piratkopierarna som faktiskt får betalt av de som tar del av informationen. Det var betydligt vanligare före internet än vad det är idag.

     • Regler om piratdelar är ju konkurrensbegränsande på flera sätt. Varför ylar du inte om MC-branchens fruktansvärda monopol??
      Precis på samma sätt som du kan dela med dig av dina kakor till familj och arbetskamrater, så kan du dela med dig av din musik.Det är ingen skillnad – du försöker slå in öppna dörrar.

     • Att förbjuda ”piratdelar” är ett monopol, visst. Men du kan åtminstone motivera det med att det troligen är mer trafiksäkert. Eller vad vet jag, kanske är det också ett omotiverat monopol? Alkohol har vi också haft monopol på i Sverige. Men alkohol skadas och dör folk av… När orsakade fildelning en trafikolycka senast? Sen när blev någon våldsam eller vårdslös av att fildela? Lol!

      Nej vad det gäller upphovsrätt finns det helt enkelt inget annat argument än att mellanhänderna i monopolet förlorar sina intäkter. Det är isåfall ett praktexempel på ett samhällsekonomiskt destruktivt monopol som borde avskaffas snarast.

      Sanningen är den att upphovsrätt bara är en dålig ursäkt för att några nissar ska få sitta på sina gamla förvärvade positioner och tjäna pengar på luft – andra människors tidigare arbete. Ska vi behålla upphovsrätten kan vi lika gärna införa monopol på dricksvatten också. Vad säger du, Loka och Ramlösa fixar det ju fint. Finns väl ingen anledning att folk ska behöva dricka sitt kranvatten? Lokala pizzerian runt hörnet tycker nog vi borde ta hårdare tag mot pirat-matlagningen också. De har hört det ryktas om att flera av vi grannar i omgivningen är så fräcka att vi lagar vår egen mat! Tänk vad fräckt… Vi borde ju såklart tänka på resturangernas intäkter! Inte sant?

     • Ja men alla idag delar i princip sina datafiler gratis. Det är nästan ingen pirat idag som försöker sälja de piratkopierade filerna. De finns ju att få tag på gratis.

      Det är ju betydligt mer likt att fildela med att ge bort kakor eller bjuda på mat gratis. Och det är ju inte otillåtet säger du ju själv.

     • Tja du verkar lite väl rabiat, men jag tror det talar till din nackdel för det mesta, ntp.

     • Samma för dig FG. Rabiat sa Bull. Skillnaden mellan dig och mig är att jag förhåller mig till verkligheten och gällande lagar, du försöker tvinga andra att leva efter hur det ser ut i din drömvärld, en värld som liknar en skräckfilm för många andra, kamrat FG.

     • Jag försöker inte alls tvinga någon. Jag försöker bevara vanligt folks demokratiska rättigheter och rätt till ett privatliv i internetsamhället och antipiraterna försöker allt mer desperat sabba dem. Bara se på metoderna som används: Associera fildelning med barnporr och skräm upp folk med terrorhot för att försvara de gamla maktstrukturerna så länge det bara går. Riktigt desperata börjar ni bli.

      Det är du och antipiraterna som desperat försöker hindra internet och modern teknik från att förbättra konkurrensförutsättningarna på marknaderna. Samma gamla dumkonservatism som alltid förr – förut gällde det jordbrukets effektivisering 200 år sen, när fabriker började ta över från skråväsendet 150 år sen, kampen mot industrimaskiner kanske 50-60 år sen, kampen mot ”trädkramarna” ca 30 år sen. Det ligger i mänskliga naturen att nuvarande ”herrar på täppan” inte frivilligt kommer ge ifrån sig makten.

      Och hur långt vissa människor kan gå i sin maktsträvan och pengakåthet har historien visat förut…

      Varje generation har sin dumkonservatism och upphovsrätts-förespråkarna kommer tveklöst att framstå som vår tids dinosaurier i morgondagens historieböcker…

      Det är snarare er desperata kamp som för oss mot ett samhälle som liknar en skräckfilm för många andra… USA har redan i dagens läge anti-terror-lagar som helt klart kan mäta sig med hur de hade det i DDR. Du kan fängslas godtyckligt länge utan konkret brottsmisstanke. Du får finna dig i att staten och storföretagen övervakar dig 24/7. Men det är väl så ni korporativister vill ha det.

      Precis som i Sovjet… fast det på andra sidan Atlanten är bolagspamparna som tagit partielitens roll. Same shit different titles! Det är en illusion att väst skulle ”vunnit” kalla kriget. Den mänskliga naturen och centraliserade systems ofrånkomliga tendens att bli byråkratiserade och korrupta är boven i dramat.

      Nej det är snarare så att Tyskland, Spanien och öststaterna i EU har störst chans att försvara västliga ideal och demokrati. USA är nog hopplöst på fel kurs. Man hade kunnat hoppats att USA skulle smitta av sin demokrati på Kina, men det verkar fan va åt andra hållet det går: Kinas totalitära tendenser smittar av sig på USA…

     • Du försöker ju alls inte skydda vanligt folks rätt till privatliv på internet, F-G.Tvärtom har du ju tidigare skrivit att du tycker att det är helt ok att kränka den personliga integriteten på nätet om det görs av subjektivt goda skäl. Är det inte på tiden att du tar ansvar för konsekvenserna av dina åsikter?

     • Thomas:
      Du missar ju helt vad det handlar om. Det handlar om att kontokortföretagen lagrat informationen om vilka sajter och vilka tjänster som folk köpt. Att informationen hamnar i orätta händer förr eller senare borde varken du eller jag vara förvånad över. Sådan är verkligheten nu när världen blivit digital. Att det ens lagras uppgifter om vilka som är kunder på porrsajterna borde så småningom bli ett enormt problem för kontokortsbolagen förr eller senare. Kan inte anonymitet ges så kommer folk helt enkelt byta till andra monetära tjänster där det kan ges…

      Nejtillpirater:
      Gällande lagar reflekterar ganska sällan verkligheten idag – utan allt oftare verkligheten som den för någon / några generationer sen såg ut.

     • Inte helt lätt att diskutera dessa frågor med någon som inte förstår skillnad mellan moderering av en privat blogg och yttrandefrihet… ;o

     • Det handlar inte bara om skillnader utan även om likheter. Hur kan man propagera för yttrandefrihet samtidigt som att man raderar sakliga kommentarer från en viss person eller kommentarer som liknar inlägg från den personen?

      Man bör föregå med gott exempel och våga ta debatten, det gjorde inte Falkvinge. Han lät pirater skriva precis hur som helst, med våldsamma personangrepp. Det finns liknande tendenser på Christians blogg medan Anna tar bort personangrepp även om de kommer från pirater. Hon verkar förstå vad vanligt folkvett är.

     • Jag upprepar (det självklara): Hur man väljer att moderera sin egen blogg har INGENTING med yttrandefrihet att göra.

      Menar du att t.ex. dagstidningar är emot yttrandefrihet eftersom dom modererar sina kommentarer rätt hårt?!

     • Det är närbesläktat. Censur handlar ju om att hindra någon från att yttra sig, det kan vara staten eller någon annan. Att radera sakliga inlägg för att de är obekväma är inte OK. Att moderera bort uppenbara personangrepp är OK liksom att refusera en insändare eller en artikel pga platsbrist.

      Minns du förresten när Falkvinge skrev en debattartikel i Aftonbladet som strax efter publicering togs bort pga att den var osaklig? Då gick bloggdrevet snabbt bland piraterna och det ropades censur i kör. Till slut blev det besvärande för partiet och han fick göra en pudel angående sitt eget uttalande om att det var censur, ett uttalande som piraterna spred snabbt.

      https://nejtillpirater.wordpress.com/2010/04/18/rick-falkvinge-gor-pudel-angaende-censur-av-hans-artikel-i-aftonbladet/

      Sen ändrade sig Aftonbladet och tog in artikeln igen, den osakliga mutanklagelsen fick stå kvar eftersom den utpekade polisen avböjde att kommentera. Då gick Falkvinge ut med order om att rensa bort ordet censur från piratbloggarna. Innan artikeln togs in igen skreks det censur, sen när den togs in så skulle det städas…

      https://nejtillpirater.wordpress.com/2010/04/18/rick-falkvinge-gor-pudel-angaende-censur-av-hans-artikel-i-aftonbladet/#comment-301

     • Nejtillpirater tycker censur är helt ok mot sånt han ogillar på internet, men andra ska inte få censurera sånt som de ogillar. Där har ni ett skönt exempel på dubbelmoral 😉

      För att citera någon viss person här på bloggen: ”Det ligger inte i folkets intresse att få veta om PPs framgångar”.

      Duktigt att du hjälpt och bromsat Sverige så vi tappat vårt IT-försprång. Sverige ligger dretsist då Tyskland och andra länder tillochmed börjat fatta piratpolitik före oss trots det var här det hela började. Ni kommer bli ihågkomna som en hög dumkonservativa dinosaurier som sabbade Sveriges utmärkta chanser att ta täten och visa vägen i de nya ekonomiska förutsättningarna…

 18. ”Just because it would be easy and cheap to violate somebody’s right to privacy when messages are transmitted on the net, that does not make the net a public place; the right to private correspondence still applies.”

  Bara för att det är billigt och lätt att kränka någons ensamrätt till sitt arbete genom att ägna sig åt, av rättighetshavaren ej godkänd, publicering och spridning, så kvarstår fortfarande upphovsrätten och den, enligt FN’s deklaration om mänskliga rättigeheter, rätt till skydd därav. I frågan om otillåten publicering/illegal fildelning så är internet i högsta grad ett publikt medium.

  Nu är det två olika frågor, posthemligheten och illegal fildelning, men vi kan inte välja att utesluta den ena för att det passar vår agenda du, lille Dick Falkvinge.

  Märkligt? Njae, vi har väl vant oss vid Dicks otur när det gäller tänkande och logik. Föga förvånande… det vore riktigt märkligt om han lyckades få ur sig något genomtänkt och baserat på en relevant verklighet nån enda gång…

  • För det första finns inga jävla ”legitima ensamrätter” på att få sprida immateria. Det är ett företagande som vilket som helst som antingen kan ske kommersiellt eller som en hobby. Du kan äta på resturang eller laga din egen mat hemma. Du kan köpa kaka på konditori eller baka din egen. Du kan fixa och dona med din egen MC eller du kan lämna in den på verkstad.

   Resturanger förstår att de inte kan gå och spionera och trakassera folk som väljer att laga sin mat hemma (det är ju faktiskt en form av icke-kommersiell konkurrens). Samma med MC-verkstäderna…

   I en äkta demokrati så har vi fritt företagande. Det betyder att verksamheter inte får inkräkta på människors frihet att företaga – inte tvärt om. För det finns ingen som helst ”rätt” att tjäna pengar på ett visst förbestämt sätt bara för att det är Praktiskt och Lönsamt just för dig om det vore så.

   Tillbaks i skolbänken och läs på samhällskunskaps-lektionen om demokrati och företagsfrihet, Poppe!

   • Helt rätt F-G, du får skapa din egen musik eller film, precis som du får laga din egen mat…
    Men du får inte kopiera/ta någon annans musik utan tillåtelse, det är ett brott mot kreatören och inte demokrati eller fritt företagande…att sko sig på andras arbete utan tillåtelse kallas att parasitera och inte företagande.
    Du får gärna hänvisa till de delar i läroplan och/eller kursmål för Samhällskunskap där brott mot upphovsrätten sägs vara fritt företagande.

    Skolverket, som förövrigt utformar innehållet i Samhällskunskapen som du anser att jag behöver friska upp, skriver om upphovsrätt på följande vis:
    ”Reglerna inom upphovsrätten ger tonsättare, kompositörer, konstnärer och en hel rad andra kreativa skapare, i lagen kallas de upphovsmän, rätten att bestämma hur deras verk får användas. Detta innebär att en upphovsman kan ensam bestämma om, när eller hur verket ska användas.”
    och
    ”Upphovsmannens rätt att ensam bestämma över sitt verk uppkommer, utan formaliteter, helt automatiskt i samma ögonblick som verket skapas.”

    Där har du frågan om ensamrätten från de som utformar samhällskunskapskurserna…

    Du kan ju inte bara hitta på saker, ingen tar dig på allvar då…

    • Visst, mycket möjligt att det står som du säger i samhällskunskapslitteraturen. Finns ändå ingen som helst anledning att bibehålla ensamrätt på spridning. Kan man göra nåt som folk är intresserade av att få mera utav så är det upp till dem att investera i det jobbet. Bryr de sig inte tillräckligt för att investera så får de skylla sig själva om inget nytt kan skapas. Att kunna sitta och dra in pengar på gamla bedrifter som upphovsrätten faktiskt innebär är helt världsfrånvänt när kostnader för distribution sjunkit så löjligt lågt som dagens nivåer faktiskt är. Upphovsrätten är en helt omotiverad gräddfil som det är hög tid att reformera så vi kan få ner kostnader för så väl att ta del av som investera i kreativt skapande till skäliga nivåer. Situationen vad det gäller kunskap är om möjligt ännu värre. En stor andel av mänsklighetens samlade kunnande som vetenskap är inlåsta i gigantiska upphovsrätts-pengabingar ägda av privata företag som har ensamrätt att bestämma OM och till vilket pris som allmänheten ska få läsa om resultatet. Det börjar äntligen rassla åt rätt håll så smått i detta gigantiska systemet som tur är, men det är en lång väg till att allt kollektivt finansierat forskningsarbete ska finnas redovisat och tillgängligt till billigast möjliga pris som är praktiskt möjligt enligt rådande tekniska förutsättningar.

     Upphovsrätten är precis lika dumprotektionistiskt och otidsenligt som katolska kyrkans monopolfasoner var på tiden då tryckpressen kom och Martin Luther spikade upp sina teser…

     • Hoppa tillbaka i skolbänken F-G, läsförståelse behöver du jobba med också. Läs det jag skrivit ett par gånger till och fundera sedan på var jag säger att jag hämtat citatet. Ett litet tips, i samhällskunskapslitteraturen är det inte.

      Dina resonemang matchar din låga nivå, visade ditt inlägg för en person som aldrig satt sig in i de här frågorna. Personen tappade hakan fullkomligt och undrade om det var på riktigt, ”det är inte möjligt att en person är så blåst”. Jag tror att du skojar med oss F-G, ingen människa kan på allvar tro att det är fritt företagande att sprida någons verk/arbete mot deras vilja. Det är trolling du håller på med?

     • Ok, ja nu ser jag att det var skolverket som skrev det. Det är ju bara ett tecken på att skolverket var efterblivna när de skrivit så. De kan uppenbarligen inte förstå att upphovsrättens tid är förbi. Verkligen tragiskt att ett statligt verk som ska ha som jobb att se efter ungdomarnas lärande är så tröga.

      Klart att det är på riktigt. Att hindra folk från att välja om de vill betala för professionella tjänster för spridning eller att göra det som hobby är samhällsskadlig monopolism som dessutom kräver allt mer intrång i privatlivet. Upphovsrätten är inte kompatibel med ett humant demokratiskt samhälle. Då får din polare gott läsa på och lära sig om alla våra sjuka övervakningslagar och bilda sig en egen uppfattning.

      För den övervakningshetsen som dessa upphovsrättsintressen ligger bakom är ju självklart ur ett samhällsperspektiv långt mycket vidrigare än åsikten att du helt enkelt inte längre kan få ha någon ”kontroll” över dina tidigare publicerade alster längre.

      Se så Poppe, du får helt enkelt lära dig att se det tidigare publicerade som reklam för ditt framtida arbete som fans och eller framtida arbetsgivare kan vilja investera i. Det är enda framkomliga vägen som fortfarande är kompatibel med demokrati och yttrandefrihet. Vi kan absolut inte tolerera nån gräddfil för upphovsrättsbrancherna om dessa måste skyddas med direkt totalitära tvångsmedel som censur och paranoid massövervakning som i DDR.

     • Det är ju piraterna som kräver en gräddfil, de vill få tillgång till musik, film och programvara utan att betala för sig. Ska detta vara en allmän princip?

      Alla vet ju att om jag köper en påse godis så betalar jag betydligt mer än kostnaden för tillverkning och distribution, detta är ju oerhört svinigt, har jag då rätt att kräva att bara betala exakt kostnaderna för tillverkning och distribution?

      Oavsett om kostnader för tillverkning, distribution m.m. är 0kr, 1kr, 100kr eller 10 000kr så har tillverkaren av en produkt/tjänst rätt att ansätta det pris som krävs för att betala för skapandet av produkten och gå med rimlig vinst. Priset sätts på en laglig marknad där säljaren och köparen möts och man hittar en rimlig prisnivå. Den som säljer en låt av en artist konkurrerar inte med illegal piratkopiering utan med vad andra producenter av inspelad musik tar i betalt. Pris och värdet av produkten (om man gillar låten/artisten) bedöms och är priset OK och man har råd så köper man.

      Det här gäller för alla typer av produkter och tjänster på en LAGLIG marknad. Du kan inte kräva att musikbranschen ska konkurera med olagliga maffialiknande verksamheter som piratkopieringen.

     • Vad gäller godis har du konkurrens i allt från produktion till transport och försäljning. Inga ensamrätter så långt ögat når. Vill du starta upp en godistransportfirma eller godisfabrik så får du gärna göra det. Finns inga lagar om vilka godisbitar eller smaker du får ha ensamrätt på att använda i din tillverkning.

      Finns inga som helst likheter till ensamrätterna i de immaterie-lagarna som vi har idag… och att piratkopiering skulle ha nåt med maffiaverksamhet att göra skrattar folk åt. Du gör ju bort dig, nejtillpirater. 😛

     • Det är lika stor konkurrens när det gäller transport och försäljning av musik-CD som med godis. Hur tror du CD kommer till butiken? Och det finns massor av butiker, både vanliga och nätbaserade.

      En sak som du aldrig fattar är också att det piraterna sysslar med inte alls handlar om distribution, det handlar om illegal exemplarframställning, brott mot upphovsrättslagen. Endast den som innehar upphovsrätten får syssla med detta enligt lag, konkurrensen när det gäller transport eller försäljning skulle i så fall bara gälla hanteringen av exemplar som är lagligt framställda, vilket piratkopiorna alltså inte är.

      Varför läser du inte TPB-domarna eller några av de domar som länkas till från Ung Pirats hemsida? Eller lyssnar på ljudupptagningarna från rättegångarna? Då borde du till slut lära dig hur lagen fungerar och sluta sprida en massa amatörmässiga teorier om hur du tror eller vill att det ska fungera.

     • Du skrev det själv… ”illegal exemplarframställning”. Skulle kunna vara något som skräddarna och skomakarna försökte få fabriksentreprenörerna kriminaliserade för under 1800talet.

      Dumkonservatism och monopolism! Sånt kan förstås inte tolereras. Vi ska ha en fri marknad där företag som använder sig av ny teknik faktiskt får lov att konkurrera ut de gamla, bakåtsträvande bolagen och brancherna.

     • Vill du starta upp ett band eller skivbolag så får du gärna göra det. Finns inga lagar om vilken typ av musikgenre du får ha ensamrätt på att använda i din framställning..

     • Skivbolagen försöker ju censurera såväl fildelare som artister då de stänger ner fildelningssajter. Då får de ju med ”collateral damage” i form av artister som frivilligt lagt upp sina alster på sajterna. The Pirate Bay är ju numera ”The Promo Bay” och gör reklam för artister som själva väljer att spridas. Att stänga ner eller censurera sidan då är ju ett klockrent fall av censur där den gamla omoderna branchen desperat försöker hindra de nya sätten att göra på.

      Du kan inte ÄGA kultur eller kunskap längre. Bara att vänja sig vid tanken, Sten. Jobbet att skapa nytt kan absolut ha ett värde – men då är det just det jobbet man får vara beredd att betala för / investera i och inte gammalt arbete. Det gamla arbetet kommer få ses som reklam. Något annat är uppenbarligen inte möjligt inom demokratins ramar.

     • @FG

      Det är inte censur att man stänger ner piratsajter bara för att en del av det som delas inte är upphovsrättsskyddat. Om några blir drabbade så ska de i så fall skylla på de som driver sajten olagligt, det är enbart deras fel att sajten stängs ner. Plus att de var korkade nog att göra sig beroende av en piratsajt för öppet material.

      Om en knarklangare håller politiska tal varvat med knarkförsäljningen, ska personen inte få sättas i finkan under förevändning att det vore censur och brott mot yttrandefriheten? Självklart inte. Langaren kan helt fritt hålla sina tal bara han låter bli att langa knark. Den som vill sprida sin musik utan risk för komplikationer väljer förstås en sajt som inte befattar sig med piratverksamhet, allt annat är ju utomordentligt korkat.

     • Det finns knappast några sidor på nätet där användare kan ladda upp något som inte har något material som bryter mot upphovsrätten.

      De få sidorna är rimligtvis såpass krångliga att de blir oanvändbara. Men det är precis så som ni antipirater jobbar. Försvåra och försinka så mycket som möjligt.

      ”Om vi inte kan förbjuda eller totalstoppa så kan vi nog åtminstone bromsa och/eller sätta straffavgifter så konkurrenternas alternativ ser värdelösa ut.” *gnugga händerna förtjust*

     • ”Det är ju piraterna som kräver en gräddfil, de vill få tillgång till musik, film och programvara utan att betala för sig.”

      Alla vill ha varor och tjänster så prisvärt som möjligt, så har det varit i alla tider. Även under industriella revolutionen. Du är väl en av dem som skulle sagt att de som köpte fabrikstillverkat var omoraliska snåljåpar eller att fabrikerna i sig måste regleras så de inte förstörde hantverkarnas jobb.

      Datorer och fildelning på bredband är vår tids fabriker och järnvägar. Tänk vilka samhällsmässiga besparingar som kan göras då mer kan skapas för mindre arbetsinsats… Vi har chans att få som en ny industriell revolution – fast för information – bara vi inser att det är hög tid att avskaffa informations-skråväsendet.

      I framtiden kommer ungarna va förbluffade ”va, var det verkligen så många som jobbade med nåt så simpelt som att ta betalt för att administrera och dela kunskap och kultur på datafiler, pappa??”

      Typ som vi idag blir förvånade över hur många som jobbade i tunga industrin förr i tiden, eller i jordbruket för den delen.

     • @F-G

      Kan det finnas en möjlighet att du bygger hela din tillvaro på liknande missar i läsförståelse?

      Är det därför du missat innehåll i lagstiftning, mänskliga rättigheter, demokrati, företagsekonomi, marknadsekonomi, samhällsstrukturer, rättsuppfattning, medmänsklighet, företagande etc.?

      Kanske är läge att fundera på det…

     • Jag förväntade mig väl inte behöva lägga så mycket tankemöda på ditt inlägg. De flesta inlägg här är ju faktiskt på nivån ”men ni STJÄL ju våra dåtafiler! Buu huu…”.

      Monopolism är per definition en inskränkning i företagarfriheten. Hur kan du så kapitalt missa det? Att någon har ensamrätt att kopiera en datafil kan jämföras med att nån har ensamrätt att transportera folk. De kan ta vilka priser de vill och bestämma villkoren helt själva. Typ välja att transportera folk med häst och vagn – och nån annan nisse som tycker att jamen vi kan kanske använda bilar eller tåg… han utövar då ”olovlig konkurrens” eller ”illegal näringsverksamhet”. Eller om en resturang till exempel har ensamrätt att göra pannkakor och crepes i sitt kvarter.. då utsätts ju den för olovlig konkurrens om du bakar dina egna pannkakor en lördageftermiddag. Speciellt om du bjuder ett gäng polare… Tänk vilka intäkter de går miste om!! Vore det olagligt att laga sin mat hemma så skulle ju folk tvingas betala dem pengar.

      Så säkert är varje hembakad pannkaka en utebliven intäkt? Eller…?

      Monopolism är kort och gott inskränkande både i ekonomin men framförallt även i privatlivet. För att kolla att folk inte tjuvsteker pannkakor hemma behöver du ha privatdetektiver som går och glor in i folks köksfönster. Ganska obehagligt och absolut så kan du jämföra det med att spionera på vad folk surfar på nätet. Nätet kan ibland ge långt mycket mer ingående och känslig information om dig än vad du gör i ditt eget kök på din fritid…

      Verk från 1960talet kan du fortfarande kapitalisera på – trots att ingen seriöst kritiskt tänkande varelse kan förstå på allvar hur det kan ha ett värde att kunna dra in pengar på så gammalt arbete. Jag skulle gärna dra in pengar när jag gått i pension för arbetet jag gjort i 20-årsåldern. Men vilket värde har det för samhället, Poppe? Gör jag en superhit eller superalgoritm när jag är 20-nånting så kanske jag inte behöver arbeta mer sen. Är det uppmuntrande för nyskapandet att kunna sätta sig på rumpan och dra in pengar på gammalt arbete? Nej svaret finner du nog hos några få som tjänar stora pengar på att ”förvalta” gammalt arbete och ”investera” i nyskapande.

      Bara för att det förr i tiden kanske inte fanns nåt bättre sätt att göra på.

      Vilka är dessa personer att veta bättre än gemene man vad som är ”bra” kultur värd att investera i? Nej helt klart klarar kulturintressenterna själva av att bedöma detta – och det gamla gardet av upphovsrättskonservativa byråkrater börjar få en allt otydligare roll i skapandeprocessen. Det är i det läget som upphovsrättskonservativa blir desperat farligt blinddöv-galna och föreslår att avskaffa demokratiska rättigheter för att till varje pris skydda deras egna gammaldags pengaflöden.

     • Dina liknelser brister dock…
      Att en person har monopol på sitt eget arbete är inte att likställa med att någon skulle ha monopol på att transportera folk. Då ingen bransch, enskilt företag eller enskild person har monopol på spridning av produkten, eller varför inte kalla det fenomenet, musik så faller ditt resonemang platt. Liknelsen är inte ens lik, vilket i sig gör att det faktiskt inte är en liknelse utan bara otur i försök till tankeverksamhet.

      Liknelsen kanske borde lytt: Den som transporterar folk har monopol på sin egen arbetsinsats och ingen annan människa har rätten att tillgodogöra sig denna tjänst på ett sätt som strider mot tjänsteleverantörens vilja. Samma sak är det med musik, den som levererar musiken har monopol på sitt arbete, precis som alla andra människor i den fria världen.

     • För att bevara den ”fria” världen behöver vi tydligen reformera upphovsrätten. Det finns ingen frihet i ett övervakat internet – och det är framför allt upphovsrättsbrancher som pushar för övervakning. Att övervaka och censurera internet är sånt som åsiktsdiktaturer som Kina och Syrien sysslar med. Gör vi det också så är vi faktiskt inte ett dugg bättre.

      Vi har en lång fin tradition av fritt företagande i Sverige (om man vill tro samhällskunskapslitteraturen när jag gick i skolan). Fritt företagande betyder att alla får starta nya företag och det är tillåtet att tävla med varandra om att skapa de bästa varorna och tjänsterna. Vi har även en fin tradition av personlig frihet, demokrati och yttrandefrihet.

      Upphovsrätten gör anspråk på att begränsa alla dessa fina värden bara för att en förlegad branch i näringslivet blir allt mer desperata att skydda sina inkomster. Det är att aspirera på monopolism och sabba demokratin och kort och gott helt enkelt inte OK. Ni får gott konkurrera med modernare företaganden så gott ni kan. Ni ska banne mej inte få ha nån gräddfil som andra bolag och brancher inte får ha.

      Vissa mer eller mindre fascistiska resturanger eller matkedjor skulle bara drömma om att få gå runt och tjuv-kolla i folks köksfönster och anmäla dem som förstör deras inkomster (lagar egen mat hemma). Men det skulle vi aldrig gå med på. Dem som föreslog såna lagar skulle bli utskrattade och hånade. Detta åskådliggör ganska tydligt vilka historiska pajasar nuvarande politiker och ni upphovsrättsrovdjur håller på att utmåla er själva som i historieböckerna.

      Att mass-övervaka internet är den moderna varianten av att gå runt och kolla i folks köksfönster så de inte konkurrerar olovligt med de stora matlagnings-firmorna. Kan du tänka dig MackeDonken komma på en så sjuk idé som att köra runt med små spion-helikoptrar och kolla i folks köksfönster så de inte olovligt gör sina egna hamburgare på fredagkvällen? Kanske även annat än olovlig donkverksamhet kan ”råka” avslöjas av dessa spioner… Jag tror och hoppas att de vet bättre än att försöka sig på det 😉

      Att ständigt spionera in i folks köksfönster är ett helt jämförbart intrång i personliga integriteten som det innebär att övervaka folks nätvanor.

     • Då fritt företagande och demokrati inte har något med illegal fildelning att göra, annat än att illegal fildelning försvårar fri företagsamhet och undergräver demokratiska rättigheter, så faller även detta resonemang platt på nosen.

      Att du återupprepar dina kaskader av ickeliknelser faller även det platt, särskilt sedan mitt förra inlägg visar på irrelevansen i dina tafatta försök till parallelldragningar.

      Liknelsen med restauranger är mest pinsam. Även där gäller detsamma som med transporter. Restauranger har inte monopol på mat, precis som ingen har monopol på musik. Branscherna, företagen och individerna har alla monopol på sin egen insats och investering. Och precis som med mat så får du göra egen musik hemma, då ingen har monopol på musik. Om du skall göra liknelser så får du lära dig skillnaden på äpplen och päron först.

     • ”Då fritt företagande och demokrati inte har något med illegal fildelning…”

      Det är när upphovsrättsintressena vill krypa inpå vårt privatliv och snoka efter fildelning som problemen med demokratiska rättigheter börjar. Kan du inte inse det så är det ingen större anledning att diskutera vidare med dig.

      Hur kan du säga att ingen har monopol på musik?

      Kopieringsförbud är ju ett klockrent monopol. Vill jag ha pink floyd men skivbolaget inte vill förse mig med pink floyd så kan jag inte vända mig någon annanstans varken för att stödja pink floyd eller för att lagligt ta del av deras produkter eller tjänster.

      ”Om du skall göra liknelser så får du lära dig skillnaden på äpplen och päron först.”

      Intressant att detta ska komma från en piratjägare. Vilka är det som brukar likna fildelning vid stöld? Ni borde nog hålla er ifrån såna bannor om ni inte själva är nåt bättre i att ge relevanta liknelser.

      Det är uppenbart att monopol är intrång i personliga friheten. Det förstår de flesta. Och det intrånget som upphovsrätten har blivit i personliga friheten är faktiskt helt ohållbart i en demokrati. Vi kan därför helt enkelt inte tolerera de lagarna längre – för de utgör ett hot mot samhällets grundvärderingar om liberal demokrati med rättssäkerhet och att varje medborgare faktiskt är en fri människa och ska behandlas med respekt före man misstänks för brott!

 19. Absolut skall fria människor behandlas med respekt, även när de misstänks för brott, rättssäkerhet är viktigt det också tycker jag.

  Medlen för att komma till rätta med en brottslighet är ju inte orsaken till att brottet i det här fallet uppkommit. Så ditt cirkelresonemang intresserar mig föga.

  Ingen har monopol på musik, Pink Floyd har ”monopol” på sin musik och har genom åren själva valt att låta olika företag förvalta deras ”monopol” på det egna arbetet.
  Om du startar ett företag så har du monopol på ditt arbete, du kan överlåta till någon annan att förvalta ditt arbete och ersätta dig för det, men ingen annan har rätt att tillgodogöra sig ditt arbete utan din tillåtelse, eller förvänta sig att du skall arbeta så att denne kan åtnjuta frukterna av ditt arbete på ett sätt som strider mot din vilja.

  Man kan inte säga att skivbolag har monopol på musik, de har dock ensamrätt till inspelningar och spridningen av dessa, i de fall de givits tillåtelse av kreatörerna till detta. Så ditt påstående om att skivbolag har monopol på musik är löjligt. Musiken tillhör den som skapat den.

  Om du skriver en låt nu så har du per automatik ensamrätt till den och inget skivbolag i världen kan ha monopol på din låt om du inte ger dem det.

  • Det största problemet är ju att du måste övervaka privat kommunikation för att se efter dessa ensamrätter. Du måste börja övervaka kanaler för privat kommunikation för att kunna upprätthålla upphovsrätten. Det är ett mycket stort demokrati-problem.

   Du låter inga andra brancher i samhället få smyga runt och spionera in i folks köksfönster eller garage eller avlyssnade i telefonen för att se att de inte blir utsatta för ”olovlig konkurrens”. De som försökte få igenom matlagnings-underrättelse-lagar samtidigt som att få ensamrätt på att laga hamburgare skulle förhoppningsvis bli hånade och utskrattade. Folk fattar att man inte kan förbjuda folk att laga mat som hobby. Och ska man börja spionera och övervaka folk för att se efter såna förbud – då börjar det bli så vidrigt att folk tror att det är ett skämt. Jag tycker det är ganska bra exempel på hur nutida generationer känner sig kränkta av dessa övervakningslagar. Bara för att nån viss branch anser sig ha rätt att företaga på ett visst sätt.

   I demokratier ska dessa medborgerliga rättigheter vara teknologioberoende och lite av definitionen på demokrati är att rätten att vara en fri människa faktiskt går före olika branchers önskan att att tjäna pengar på just sina favoritsätt. Upphovsrätten är just en sån rätt. ”Ja men vi vill kunna tjäna pengar på detta viset för vi tror oss tjäna mera pengar då.” Finns inget naturligt argument för varför det skulle vara en ”rättighet” – snarare tvärtom. Det borde vara nyskapande jobb som uppmuntras och att sitta och dra in pengar på gammalt arbete borde inte skyddas. Pink Floyd som exempel har gjort flera bra alster från 60talet. Du tycker tydligen det är rimligt att de idag kan tjäna pengar på detta arbetet. Jag skulle själv älska att kunna tjäna pengar på jobbet jag gör i 20-30årsåldern när jag går i pension, men man får även fråga sig – vad för värde har det för samhället om alla ska sitta och dra in pengar i all evighet på gammalt jobb? Till slut skyfflar vi bara runt pengar och inget nytt jobb blir gjort..

   Så även om man tycker att artister ska ha en slags ensamrätt på det gamla arbetet så är det ytterligare ett steg till dagens upphovsrätt där man till varje pris, med hjälp av i praktiken diktatoriska hjälpmedel får massövervaka civilbefolkningen. Typ som telekombranchen fått kritik för att göra i Vitryssland.

   • Jag måste inte övervaka all kommunikation, inte staten heller tror jag. De flesta fildelarna gör i byxorna när de inser situationens allvar och ser fler dömas för illegal fildelning. Precis som med annan brottslighet, det är inte värt att åka dit. Anledningen till att inte en stor del av befolkningen begår skattebrott är inte för att övervakningen är total, att skattemyndigheterna kollar in i fönstren hos folk och monterar kameror hemma hos folk. Att det inte är värt risken att åka dit är en reell faktor. DIn sandlådelogik förefaller bara tramsigt barnslig.

    Du håller ihärdigt på din idiotiska liknelse med matlagning! Lycka till med det! Ha ha, 😀

    Nu handlar det inte om branschers rätt att tjäna pengar. Läs lagen, den har citerats för dig ett antal gånger…eller kanske det jag citerade från skolverket om upphovsrätten. Där står det klart och tydligt att det är individer och inte branscher, som upphovsrätten skyddar. Det finns branscher som gör pengar på närstående rättigheter, men huvudsyftet är att skydda alla individer som skapar något, skydda dem från kränkningar av rätten till det egna arbetet. Alltså, rätten att vara fri går före ett fåtals parasiterande på andra, alltså piratverksamhet. Frihet är inte att kunna begå brott utan att riskera upptäckt förstår du.

    Att Pink Floyd tjänar pengar på ”gammalt” arbete har jag inga problem med, om du vill ha betalt lika länge så får du se till att bli lite mer efterfrågad och omförhandla dina avtal. Att på svenskt avundsjukemanér försöka göra den framgångsrike och efterfrågade till skurken, när man egentligen bara vill konsumera utan att ersätta kreatörerna är bara lågt. En efterfrågad produkt har fortfarande ett värde. Gamla grejjer blir inte plötsligt gratis om det fortfarande finns en efterfrågan. ”Fan McDonalds börjar bli rätt gammalt, inte ska man väl behöva betala för deras burgare…” ”Buhu, men det är skillnad på immateriella och materiella saker” tänker nog du nu, Newsflash, det är ingen skillnad, tid är pengar, i båda fallen har människor investerat tid och pengar i en produkt den ena produkten är högst konkret och den andra kan du inte ta på. Ingen skillnad i övrigt. Du är ett svin oavsett vem du begår brott emot.

    Jag nöjer mig med att man övervakar trafiken hos misstänkta brottslingar, man börjar då lämpligen med piratsympatisörer…
    Vem vet, kanske dödsstraff snabbare skulle uppnå avskräckande effekt…? Ha ha…

    • Jag förstår inte överhuvudtaget varför det skulle vara fult att tjäna pengar i många år på något man skapat. Alla företag vill ju göra så, varför skulle detta inte gälla för de produkter som lätt kan massproduceras?

     Hur många Billy-bokhyllor har inte Ikea tillverkat och tjänat pengar på under alla år, vad är problemet? Vem som helst får tillverka en egen bokhylla och konkurrera med Ikea, självklart får den inte vara en ren piratkopia.

     Eller Volvo, de väljer själva hur länge en viss modell ska vara under tillverkning och vilket pris, alldeles oavsett hur många gånger om utvecklingskostnaderna har betalts och alldeles oavsett hur mycket vinst man gör.

     Både Ikea och Volvo är konkurrensutsatta, från alla andra möbelföretag resp. bilföretag på den fria och lagliga marknaden.

     På samma sätt är musik, film, dataspel och bok-branschen konkurrensutsatta, från alla upphovsmän/producenter av dessa produkter på en laglig marknad.

     Det piraterna sysslar med har inte ett dugg med konkurrens att göra, det är rena olagligheter baserat på att man är för snål för att betala och lyckas komma undan med det. Självklart ska ett demokratiskt samhälle motverka dessa olagligheter och betydligt hårdare än man lyckats med hittills, det är ju en stor rättsskandal att piraterna kunnat härja fritt så länge och att TPB fortfarande är uppe, t.o.m. i samarbete med ett svenskt politiskt parti. Man får skämmas som svensk!

     • word!

     • Att ta betalt för kopior gång på gång är ocker. Det som fortfarande har ett värde är tjänsten att skapa nytt. Era industri-liknelser är så olika från verkligheten att det inte är värt att börja haka på tugget.

      I industrin har du fortfarande dyra produktionsmedel där det behövs visst ägande och incentiv att investera och kunna få avkastning för investeringen. För skapande av digitala filer har prisen för ”produktionsmedel” minskat radikalt så du knappast seriöst kan föra en industriellt argumentation längre.

      Ensamrätterna på publicerat material i immateriebrancherna är idag bara en dålig ursäkt för att sitta på rumpan och dra in pengar på gammalt jobb. Som att sälja luft eller trycka sedlar utan motprestation.

    • Acht komma fünf prozent och kommer in i TREDJE delstatsvalet på raken. 😉

     Fortsätter ni att trakassera svenska pirater så är kulturella och språkmässiga skuttet söderöver inte särskilt stort. Ni kommer sabba för Sveriges framtid genom att skrämma iväg vår tids entreprenörer. Vad vet jag, ni och era smutsiga små bajsgrävare kanske kan leva med det på ert samvete.. 😉

 20. Haha detta måste vara den bästa mest underhållande reklamen FÖR Piratpartiet som finns! Vive le revolution 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: