Fiasko för demonstrationer mot datalagringsdirektivet

Igår var det demonstrationer mot datalagringsdirektivet, där bl.a. Piratpartiet deltog. Jag har försökt leta efter artiklar och bilder men det har varit svårt att hitta något. Det visade sig nämligen vara rena fiaskot. Bara ett hundratal kom till Sergels torg resp. Götaplatsen. Detta kan man väl ändå inte kalla för annat än ett rejält fiasko?

Från bilderna så kan man som vanligt se en del personer i Guy Fawkes-masker. Den största vinnaren från demonstrationerna, liksom för ACTA-demonstrationerna, är alltså mediabolaget Time Warner, som får in ersättning för varje mask eftersom de har upphovsrätten till den.

273 svar

 1. En riktig pirat har en piratkopierad Guy Fawkes-mask, spån.

  • Då antar jag att de som har original portas från demonstrationerna. Liksom de som tänker själva och inte har kopierat åsikterna från någon annan.

   • Alla tankar ”kopieras” i nån mening. Det är i all väsentlighet vad kommunikation är: Att kopiera tankar och känslor, inte sant?

    Sen kan dessa tankar och känslor klistras ihop i olika kombinationer och ge upphov till ny kommunikation.

    • ”Alla tankar “kopieras” i nån mening. Det är i all väsentlighet vad kommunikation är: Att kopiera tankar och känslor, inte sant?

     Sen kan dessa tankar och känslor klistras ihop i olika kombinationer och ge upphov till ny kommunikation.”

     Det är vanligt av pirater att påstå detta, att inget original någonsin existerat, men ett sådant uttalande säger mer om personen som uttalar det än verkligheten; att du inte klarar av att skapa ett original betyder inte att någon annan inte klarar av det. Du behöver inte för den skull applicera dina brister på någon annan.

     Samhället består väldigt tydligt av de som skapar något originellt och de som skapar genom att kopiera.
     I alla samhällen i alla tider har de som har förmåga att tänka originellt varit de som drivit samhället framåt, det är en total misstolkning (av en människa som inte kan tänka originellt) att de befinner sig på samma nivå som de som kopierar deras idéer. Pinsamt att ens slå ihop dessa i samma kategori!

     Kommunikation är i det väsentligaste att ge uttryck för dig själv och att ta intryck av andra. Det du beskriver låter mer som en robot än en människa.

     Jag har tidigare tänkt att det är mest anarkister och kommunister som stödjer fildelning (eftersom de befinner sig där på den politiska skalan), men det kan mycket väl vara så att det inte är en politisk fråga egentligen utan en fråga om begränsad förmåga att förstå verkligheten; om kunskap. Om vi åsidosätter empati som ni piratdebattörer redan uppvisat klart begränsad förståelse inför, så finns säkerligen hos er också en begränsad förmåga att kunna skilja på original och kopior, och därmed en okunskap om varför original är viktiga.
     Alltså; hela eran ideologi bygger på ett missförstånd.

     Jag kan nog enklast förklara situationen såhär: om allting vore en kopia av en kopia skulle allting vara meningslöst; en flytande grå massa. Allting som hade existerat hade hängt ihop i kedjor. Det måste vara fruktansvärt att leva med en sådan världsbild, när världen faktiskt består av klart urskiljbara kategorier, och ibland skapar någon en ny kategori.
     Att påstå att det aldrig funnits original är som att påstå att det aldrig funnits genier, eller människor som varit mer originella än andra. Alltså att en grå massa drivit på utvecklingen, istället för en utvald grupp i varje epok. Som om det vore sant att människan skulle skapa allting bara den gavs oändligt med tid. Som om skapandet i grunden vore slumpmässigt.
     Men å andra sidan vore jag inte förvånad om det kom fram att ni skolkade från historian i skolan eftersom ni inte ens kan särskilja en uppfinning från ett missbruk av en uppfinning. 🙂

     • Allt skapande är olika behandlingar av kombinationer av olika sinnesintryck vi får. Ju fler sinnesintryck vi har råd med att skaffa oss, ju mer kan vi skapa.

      Du har helt fel i att originella skapare skapar ”helt nytt”. Det som originaliteten ligger i är att finna och bygga riktigt udda kombinationer och samband som de flesta helt enkelt inte har perceptionsförmåga att se. Men grunden består fortfarande i att vi måste kunna få en mängd input för att kunna skapa såna spektakulära kombinationer av output.

      Originellt skapande består i att hitta nya oväntade sätt att kombinera tidigare kunnande och tidigare kultur.

      Enklaste exemplet på detta är just musik där väldigt mycket av ”hitsen” består i 4 basic ackord.

     • Jag hittar inte något ”argument” i din text som påvisar att jag har fel.
      Snarare bekräftar du det jag skrev. Även när du själv kommer med det felaktiga påståendet:

      ”Du har helt fel i att originella skapare skapar “helt nytt”. ”

      så backar du inte upp det med argument, istället stödjer du idén om att det existerar originella verk. Som du själv påpekar så är det inte originella därför att de har helt unika byggstenar utan utan det är hur dessa sätts ihop som spelar roll.
      Problemet ligger i att du inte förstår att t ex popmusik bygger på regler, och att det är skapandet inom dessa regler som kan vara originellt, värdefullt eller schablonartat. Det finns liksom ingen poäng i att påtala att många låtar har samma ackordföljd när det är HUR denna ackordföljd används som gör låten till det den är.
      Förstår du inte begrepp som stil, modell, eller genre? Eller varför inte kliché? (som sällan används i positiv mening!)
      Om man ska följa ditt resonemang så är även alla målningar kopior av andra målningar, därför att de använder färg som byggstenar, eller så kan omöjligt en bok vara unik därför att den använder ord som byggstenar precis som alla andra böcker.
      Men på den nivån visar du att du inte kan se skogen för alla träden.
      Du förstår antagligen heller inte den enkla skillnaden mellan att plagiera något och att inspireras av något. Jag kan säga utan tvivel att när en kultur förlorar förmågan att skapa så upphör den utvecklas i meningsfull riktning. Utan originalitet finns ingen utveckling, bara kaos.
      Men jag förstår att det passar dig bra att se ner på alla som skapar originella verk eftersom det ligger i ditt intresse att se dig själv som likvärdig dessa och inte betala andra för det jobb de utför.

     • Läs lite kognitionsvetenskap, jag har inte tid att leka privatlärare åt dig.

     • lol, kognitionsvetenskap har inget med det vi diskuterar (om huruvida det finns original eller inte) att göra.

      Inte undra på att du är förvirrad om du förnekar att det finns original, milstolpar, genier och annat som betytt mer för den moderna kulturen genom historien än den övriga gråa massan.
      Det passar säkert din världsbild att tro att vem som helst skulle kunna skapa vad som helst när som helst, så att det inte gör någonting om du piratkopierar eftersom det enda som kan hända är att någon slutar arbeta med att skapa och gör något annat, och enligt din tro kommer någon annan kommer att ta vid där någon slutar sitt arbete, Men så ser det inte ut i verkligheten. När det gäller originalitet är människor överlag ganska oersättliga.

     • ole fortsätter med sina medvetna misstolkningar och trollfasoner som vanligt samtidigt som han duckar för alla relevanta argument.

      Självklart har inspiration en stor roll i skapandearbetet. Utan det experimentella arbetet att fastställa ljusets hastighet i vakuum och 1800talets arbete kring Icke-Euklidiska geometrier i matematiken skulle troligen Einstein inte alls formulerat sina relativitetsteorier. Åtminstone inte så som de kom att se ut. Utan jazz och rock-n-roll så skulle vi knappast ha varken hårdrock eller progressiv rock så som vi känner dem.

      Även de genier du snackar om behöver något att utgå ifrån. Det som utmärker dem är att de har en speciell känsla för hur man kan pussla ihop några få av alla dessa 10000tals tidigare upptäckter och skapelser för att man ska åstadkomma något som upplevs som något alldeles unikt.

     • Förresten är det rent skitsnack att det skulle finnas tydliga gränser inom kultur, t.ex. musik. Ofta är namn på ”genrer” nåt som kommer i efterhand och de kan vara ganska flytande. Ofta kan band spela i gränslandet mellan många olika ”genrer” och det är långtifrån säkert att två recensenter skulle komma överens om hur man skulle karaktärisera ett givet band eller en given artist. Kultur är ingen exakt vetenskap…

     • Om man har lite förståelse över olika kompositionstekniker och arrangemang kan man se skillnad på genrer rätt enkelt. Kultur är ingen exakt vetenskap men det finns tydliga metoder/gränser om man förstår hantverket.

     • Du menar kanske att du kan syntetisera musik som klockrent skulle passa in i en given genre om du är duktig. Det tror jag på. Det är dock inte samma sak som att analysera musik där kompositören lagt ner sig för att experimentera och blanda tidigare sätt att göra på. Förr eller senare lyckas folk få till något som tillräckligt många är överens om inte låter som varken den ena eller den andra av de redan kända/definierade genrerna. Musik utvecklas ju och nya genrer växer ju fram allt eftersom…

     • Så du argumenterar för att man kan skapa något originellt men samtidigt håller du fast vid din övertygelse om att inga original existerar? märkligt.

     • Du får allt ta och definiera dina ord bättre om du inte vill förvirra både dig själv och våra läsare, käre ole. Men att förvirring är din specialist-taktik har vi ju avslöjat sen tidigare…

      Du kan få något unikt genom att bygga ihop två saker som redan finns. T.ex. en bil och en cykel. Vips med rätt ”geni” så haru en moped eller MC. Eller vem vet, kanske rentav en Batmobil! Tag 100 decibel klassisk rock och 2 kryddmått jazz och några kreativa ynglingar från Kanada eller USA så får du progressiv rock.

      Det finns så många exempel på hur musik och andra kreativa arter växt fram ur andra, tidigare konstformer att din hållning faktiskt ter sig allderles bizarr.

 2. Detta kanske bara är början vetdu nejtillpirater…

  Miljö-rörelsen såg säkert inte mycket ut för världen när den var i sin linda i slutet på 1970-talet. Lite upprörda ungdomar som protesterade här och var mot oacceptabla miljöförstörelser och giftiga kemikalier.

  Antagligen är vi bara lite efter här i Sverige, för i Tyskland har detta spunnit fram ordentligt. Där förstår folk vad detta verkligen handlar om. Kärnan i ett demokratiskt samhälle är att staten och polisen inte får bli för mäktig.

  Men för all del du får väl skratta så länge du kan. Risken är att skrattet fastnar i halsen på dig när du inser vad som håller på att hända. 😉

  • Vad som håller på att hända? Du menar om domedagsprofetiorna slår in? Som tur är brukar domedagsprofeterna inte få rätt, de brukar inte heller ha alla getter i hagen.

   • Ehm, nej jag tror faktiskt inte domedagsprofetiorna kommer slå in. Jag har en positiv grundsyn och tror folk är mycket mer positiva till internets nya möjligheter än vad den lilla marginaliserade minoriteten av upphovsrättskramare är. Det är uppenbart att musik kommer få skapas under nya villkor i framtiden. De gamla skivbolagens intäkter har ju redan halverats de första 10 åren av p2p (ca 2000-2010).

    Jag är i grunden positiv och tror att upphovsrätten är dödsdömd för att folk har fått smaka på internets storhet och överlägsenhet som kommunikationsmedel och de kommer helt enkelt inte Acceptera något annat än ett fritt nät – oavsett vad lagen säger.

    Ska du försöka slänga alla dessa i fängelse kommer du bara slösa pengar och göra ditt eget lokala samhälle en stor otjänst då du bromsar utvecklingen jämfört med de länder som exempelvis Tyskland som snart kommer börja anpassa samhället till de nya villkoren. De efterkommandes dom kommer nog vara hård. Redan idag inser ju de flesta att upphovsrättsbrancherna är dinosaurier och att internet-meteoren syns tydligt på himlen.

    Det är ju ingen idag i Sverige som är direkt stolt över de konservativas politik i 1800-talet och 1900-talet. Motsätta sig att människor ska få större makt över sina egna liv är inget som kommer göra er särskilt popilära i historieböckerna.

  • ”Miljö-rörelsen såg säkert inte mycket ut för världen när den var i sin linda i slutet på 1970-talet.”

   Piratrörelsen var större (inte stor) för 3-4 år sedan, nu är den så försvinnande liten att den egentligen är meningslöst att följa den här bloggen – Sorry NTP. Den går alltså motsatt väg mot miljörörelsen.

   Men, vill man hitta några pirater är det ju hit man måste vända sig! 😆

   • Du har en poäng, när PP är nedlagt så kanske det blir här som de få återstående piraterna häckar. Om bloggen finns kvar förstås.

    • Anledningen till att PP fått begränsad popularitet är att det fortfarande är mindre risk att åka fast för fildelning än att bli påkörd av ett rattfyllo…

     Det är troligen ett tveeggat svärd ni håller i. ”Hårdare tag” kommer leda till ökat piratengagemang som i sin tur kommer försämra antipiraternas läge politiskt. Men att inte ta i hårdare tag så kommer fildelningen bara fortsätta ostört. Så i vilket fall som helst är ni fucked.

     • Jag tror att rättsmedvetandet bland pirater ökat på sistone och man förstår att det verkligen är olagligt och att man kan åka dit för det. Innan slutgiltig dom i TPB-målet så fanns det en viss tveksamhet.

      Enligt min bedömning så är det ni pirater som är ”fucked” men givetvis kommer de mest inbitna piraterna att fortsätta med sin kriminalitet på olika sätt oavsett hur hårda tag det blir. Det är ju så det fungerar med vaneförbrytare. Men väldigt många kommer att sluta piratkopiera eller åtminstone minska ner rejält.

     • ”Innan slutgiltig dom i TPB-målet så fanns det en viss tveksamhet.”

      TPB rullar på som vanligt. Finns säkert i massa olika länder vid detta laget vetdu.. Vi kan slå vad. Hur många till fällande domar i olika länder tror du behövs innan thepiratebay i praktiken blir nerstängd? Hur många miljoner på lobbying ska behöva slösas innan detta är överspelat? Hur många internet-entreprenörer ska behöva bli scapegoatade av de allt desperatare upphovsrätts-brancherna?

      ”Enligt min bedömning…” Okej. Det är väl ditt problem då att du inte kan inse att mellanhänderna håller på att försvinna. Kan man inte se vad som håller på att hända så finns det inte mycket att göra åt…

 3. Även om jag är högst skeptisk till DLD så skulle jag inte vilja demonstrera med de här personerna. PP demonstrationer har bara blivit en anledning för några vilsna ungdomar att få leka rebeller i Guy Fawkes maskar.

  • Jag förstår hur du resonerar. Det är märkligt att de andra partierna vill göra gemensam sak med PP. PP demonstrerar ju egentligen inte emot datalagringsdirektivet i sig utan emot allt som är ett hot mot fortsatt piratkopiering, de andra partierna har en helt annan infallsvinkel.

   • Absolut, allting är kopplat till piratkopiering med PP det såg man ju bara här ovan från Guy Fawkes snubben. Det riktiga hotet mot våra demokratiska värderingar kommer inte i upphovsrättsfrågor utan i frågor om terrorism. Jag tror att det finns en markant risk att DLD kan komma att användas när man ska förebygga terrorbrott, vilket kan leda till en fortsatt utsatt situation för framförallt muslimer. Vad det gäller piratkopiering så har jag inga problem med att polisen får det enklare i utredningar mot pirater genom att få ut IP-nummer osv. Sluta piratkopiera så behövs det inga nya lagar, så enkelt är det. Det handlar inte om demokrati överhuvudtaget i från piraternas sida.

    PP kunde få hålla sina demonstrationer i någon närliggande sandlåda(med tanke på hur många som dyker upp så skulle de få plats också).

    • Om de har någon form av perceptionsförmåga i behåll så kanske de till slut inser att deras åsikter är så avvikande att de rent av kan vara ogrundade och överdrivna. Jag tror inte så mycket på det men man kan alltid hoppas.

     Det skulle verkligen vara intressant att få koll på vilka personer det är som går med i demonstrationerna. Tänk om man kunde ge alla en enkät som avslöjar hur insatta man är i olika frågor, så att man kan se vilka missuppfattningar och rykten man bygger sin verklighet på. Hur många går som exempel med mest för att det är häftigt med den där masken? De kanske skulle börja med amatörteater istället?

     • ”Om de har någon form av perceptionsförmåga i behåll”

      Säger han som är helt blind för att upphovsrätten inte har minsta lilla chans i det nya internetsamhället.

      ”Det skulle verkligen vara intressant att få koll på vilka personer det är som går med i demonstrationerna”

      Ännu klarare och tydligare att du alltså vill att alla ska kunna övervakas och kartläggas efter åsikter. Bra att du säger det svart på vitt nejtillpirater. Då vet vi läsare av bloggen var du står på demokrati-diktatur skalan…

     • ”Ännu klarare och tydligare att du alltså vill att alla ska kunna övervakas och kartläggas efter åsikter. Bra att du säger det svart på vitt nejtillpirater. Då vet vi läsare av bloggen var du står på demokrati-diktatur skalan…”

      Vilket skitsnack. Jag skrev också:

      ”Tänk om man kunde ge alla en enkät som avslöjar hur insatta man är i olika frågor, så att man kan se vilka missuppfattningar och rykten man bygger sin verklighet på. Hur många går som exempel med mest för att det är häftigt med den där masken?”

      Hur sjutton kan då få detta till att jag vill att alla ska övervakas och kartläggas efter åsikter? Jag skrev om enkät, sådana brukar vara frivilliga, eller hur?

     • ”Det skulle verkligen vara intressant att få koll på vilka personer det är som går med i demonstrationerna.”

      Du vill ”få koll på” vilka som demonstrerar för olika ändamål. Där avslöjade du dig! Åsiktsregistrerare där!

     • Du är oerhört barnslig. Vad forskar du egentligen på? Navelskåderi?

      Det framgår tydligt att jag tycker att det skulle vara intressant att veta hur pass insatta de som demonstrerar är i sakfrågorna. Min teori är att många av dem inte är alls insatta eller felinformerade av piratledarna vars agenda är att skrämma upp följarna så att de kan få sitta kvar med höga parlamentarikerlöner efter nästa EU-val.

     • Inte ett dugg barnsligt. Du sa ju rakt ut att du ville ”hålla koll på” demonstranterna. Det har varit mycket tydligt för mig och en del andra pirater att det är exakt vad dessa övervakningsinitiativ går ut på. Att identifiera olika ”hot” för de gamla dinosauriebolagens verksamhet och försöka oskadliggöra dessa på diverse mer eller mindre trevliga vis.

      Du skulle säkert vilja veta så mycket som möjligt om demonstranterna – med eller utan nån ”blankett”. Det sägs att det är lättare att bekämpa en fiende man känner väl än en som man inte känner…

      Kanske var det då rentav bra att inte så många kom på demonstrationerna – då får ni desto mindre schött på bena i er strävan…

    • Du försvarar inte demokrati genom att avskaffa den, NejP. Åtgärder som övervakning för att komma åt ”terrorism” urholkar demokratin.

     Det kan vara sant att DDR hade bättre koll på terrorism än väst. Men åt vilket håll över muren var det som folk flydde, va? Var det trevligare att leva i fria väst eller förtryckta öst..?

     ”PP kunde få hålla sina demonstrationer i någon närliggande sandlåda(med tanke på hur många som dyker upp så skulle de få plats också).”

     Bra att du visar ditt medborgarförakt så tydligt. Återigen ett tecken på den arroganta von-oben mentaliteten som frodas i antipiratlägret.

     Tack, NejP 🙂

     • ”Du försvarar inte demokrati genom att avskaffa den”. Haha, det var ju exakt det jag skrev. Jag är emot DLD eftersom jag tycker att det är ett odemokratiskt verktyg som kan komma att användas i fel syften som att utmåla människor som terrorister. Jag påpekade också att faran för våra demokratiska värderingar inte ligger upphovsrättsfrågor utan i frågor kring förebyggandet av terrorism. Och jag tror att det finns en fara att implementera DLD eftersom det kan skapa en ännu mer utsatt
      situation för människor med ”fel namn” som känner ”fel personer”. Det är lätt att måla upp vem som helst som terrorist om du har lagrad information om var man har varit och vem man har pratat med.

      ”Bra att du visar ditt medborgarförakt så tydligt. Återigen ett tecken på den arroganta von-oben mentaliteten som frodas i antipiratlägret.”

      Jag har ingen medborgarförakt. Eftersom jag skrev att jag är skeptisk till DLD MEN att jag aldrig skulle demonstrera tillsammans med PP eftersom deras demonstrationer handlar om annat än demokrati egentligen. Jag menade att jag skulle kunna demonstrera med människor som verkligen vill värna om demokratin. Inte några människor som tycker det är kul med maskerad och vill ha gratis dataspel

     • ”Inte några människor som tycker det är kul med maskerad och vill ha gratis dataspel”

      Alla vill ha varor och tjänster så prisvärt som möjligt. Det är normalläget på en sund marknad. Med jämna mellanrum dyker det upp tekniska möjligheter som inte tidigare funnits och som gör att vissa brancher får smisk av entreprenörer av olika slag.

      Förr i tiden under industrialiseringen rörde sig detta ofta om olika metoder att effektivisera produktion av fysiska varor ( ”industrier” ). Nu har dessa innovationer tack vare datorer och internet letat sig in i informations-brancherna som skapar och behandlar kunskap och kultur.

      Finns varken något vi KAN eller BÖR göra åt detta. Vissa jobb kommer försvinna och vissa kommer finnas kvar. Helt i sin ordning. I tider av utveckling har det alltid varit så. Alternativet till att vissa brancher förändras och försvinner är att utvecklingen avstannar. Det är faktiskt inte bättre. Det är sämre för samhället på sikt…

     • Vi befinner oss ju mitt uppe i den revolutionen. Där vi utnyttjar den nya tekniken för att kunna konsumera musik och film på helt andra sätt än tidigare och där också priserna generellt har sjunkit rejält. Spotify är ju bara ett exempel.
      Och självklart försvinner många yrken, CD-pressare och skivbutiksbiträden till exempel. Det är väl ingen som gnällt över det?

      En gång, för många år sedan, var det fildelningen som var en katalysator till den här förändringen. Men nu är piratrörelsen helt irrelevant – den sitter kvar i den gamla tiden, med CD-skivor, MP3 spelare och fildelning. Vi andra har gått vidare och glädjs åt alla de nya möjligheter som finns att njuta av musik och glädjas åt att se en film.
      Det är lite lustigt, det är mycket sällan men hör er piratkramare säga att ni uppskattar musik eller film. Ni vill bara ha det gratis, det verkar som om det helt saknar värde för er?

     • Märkligt att piratkopiering fortfarande är så välanvänt för allt ifrån TvSerier till alternativ rockmusik om det nu är så gammalt. Man tycker det borde dykt upp vettiga medietjänster vid detta laget om det nu är sant att fildelningen ligger ”efter” de lagliga tjänsterna. Om det vore sant så skulle det knappast behövas censureras piratbukten, MegaUpload och TvShack med flera.. inte sant?

      Sanningen är nog närmre att upphovsrättsmonopolet har gött en stor mängd mellanhänder där byråkratin växt sig enormt fetklumpig så det tar jättelång tid att förhandla om alla ”rättigheter” för content kors och tvärs.

      Jag har själv jobbat i ett skapligt medienära bolag så jag vet att det är många korpar som hackar på content-kakan. Kan lätt ta många månader att förhandla fram rättigheter till TV content. Vid det laget har alla som är det minsta intresserade sedan länge tankat hem och glott på avsnitten via torrent-tjänster…

     • CD-skivor är old-school, men fildelning är i högsta grad relevant.

      Problemet ligger i att TPB kan erbjuda sina användare:

      1. Bättre villkor
      2. Snabbare leverans
      3. Bättre produkter (DRM-fritt > högre kvalitet, men TPB erbjuder ofta samma kvalitet fast DRM-fritt. Sen finns fansubs långt innan officiella versionerna kommer, etc)

      Då spenderar man gärna en halvtimme-timme att hitta en subbad version av filmen man vill ha., som fungerar på TVn man köpt. Om jag hade en tjänst där jag själv fritt fick välja format och se de senaste serierna när de kommer ut, så skulle det dock vara mer värt att betala för.

   • PP demonstrerar ju egentligen inte emot datalagringsdirektivet i sig utan emot allt som är ett hot mot fortsatt piratkopiering, de andra partierna har en helt annan infallsvinkel.

    Oj vad NTP tar i då… Sorry, men det är inte upphovsrätten som är det centrala i PPs politik. Det är rätten till ett privatliv, och rätten till fri information. Tyvärr utgör även upphovsrätten ett hot mot privatlivet idag, då den används som slagträ av multinationella storbolag för att montera ner våra friheter.

 4. Offtopic: Jag svarade på din kommentar på min blogg. Svara där. Cheerios! http://anton.nordenfur.se/?p=2172#comment-12647

 5. Samtidigt, på EU-nivå så börjar direktivet få allt mer kritik och röster höjs för att vi ska avskaffa direktivet eller åtminstone göra det frivilligt. Tror inte så många människor demonstrerar av den enkla anledningen att det ändå kommer gå igenom, so what’s the point? Ändå är det jätteviktigt att visa sitt missnöje, även när läget är hopplöst. I värsta fall skapar det en bredare opinion.

  Det viktiga här är att demonstrationerna har ett brett politiskt stöd. Talarna kom från alla möjliga håll, allt ifrån partipolitiskt obundna Anonymous till CUF, LUF, VP, MP och PP.

  Samtliga av riksdagens ungdomsförbund är emot den här lagen, och skulle de ha något att säga till om så skulle lagen om direktivet rivas upp idag. Det om något visar på hur stor generationsklyftan är mellan makten och de yngre generationerna.

  Kort sagt, motståndet mot detta direktiv är lika kompakt som det var mot FRA-lagen, och det är inte bara piratpartister som är emot DLD. Så det så!

  • ”Samtliga av riksdagens ungdomsförbund är emot den här lagen, och skulle de ha något att säga till om så skulle lagen om direktivet rivas upp idag. Det om något visar på hur stor generationsklyftan är mellan makten och de yngre generationerna.”

   I frågor där man måste ha lite livserfarenhet/omdöme/mognad så kommer det alltid att vara ett glapp mot den yngre generationen. Fråga en 15-åring om det ska vara 18 på systemet, om det ska vara OK att köpa hembränt, om polisen ska få höra av sig till mamma och pappa när man blir ertappad för snatteri osv.

   Ja motståndet är ju oerhört kompakt. 100 personer i Stockholm resp. Göteborg. Jag tror att jag smäller av, så kompakt är motståndet…

   • I frågor där moralen utvecklas och förändras i samhället kommer alltid ungdomarna att ha rätt. Det är ju de som är samhällets framtid!

    Okommersiell fildelning för privat bruk är för dagens ungdomar och unga vuxna en lika självklar hobby som det är för samtliga i samhället att de har rätt att laga mat eller städa hemma själva. Trots att de utsätter resturang och städbolagen för konkurrens.

    Upphovsrätten är en gammal gräddfil för en viss branch som spelat ut sin roll och som kostar mer än det smakar för samhället att ”skydda”.

    • ”Okommersiell fildelning”

     Vad är detta ? finns det något som är okommersiellt när det gäller illegal nedladdning ?

     När man pratar om kommersiellt så pratar man om en slags vinning för någon annan eller en själv, eller hur ?

     Så om jag laddar ner den senaste filmen, innebär detta ingen vinning för min del då ?

     Självklart gör det det, eftersom jag sparar pengar genom att inte köpa denna film, och eftersom det är en ekonomisk vinning för min egen del så blir det en kommersiell fildelning, eller hur ?

     Så sluta upp med att använda floskeln ”okommersiell”, tack.

     • Kommersiell betyder i pirattermer att man som tredjepart avser ta betalt av andra för att de ska kunna ta del av kopiorna..

     • Jag kan som dyslektiker ha fel, men jag tror inte ordet ”okommersiell” existerar.

     • Okej. Säg att det är att jämföra med hobbyverksamhet då. Något man inte avser tjäna pengar på som en tjänst åt andra utan mest gör för rekreation;

      Laga mat, spela kort med grannarna, brygga öl, meka med motorcykeln. Många hobbies finns det som eventuellt skadar näringsidkare på ett eller annat vis, men i ett fritt land kan vi inte bara förbjuda det hur som helst bara för att någon eventuellt skulle tjäna mer på sin verksamhet om det förbjöds.

      Brygger jag min egen öl kanske jag ger bort den till en och annan vän som då eventuellt köper lite mindre öl. Skadar de professionella ölbryggerierna! Spelar jag kort med vänner så kanske det ”skadar” möjligheterna för lokala baren att tjäna pengar på sitt black jack bord. Lagar jag min egen chili con carne kanske det skadar lokala resturangen, som förstås skulle fått bättre intäkter om jag gått dit och köpt en måltid istället.

      Men varje sån ”branchvärnande” gest skadar personliga friheten. Verkar som att upphovsrättsbrancherna är de enda brancherna som inte inser hur absurt de beter sig. Ingen skulle ta en resturangägare på allvar om denne försökte förbjuda medborgarna i stan att laga sin egen mat. Eller ett konditori som försökte förbjuda folk att baka sitt eget fikabröd hemma.

     • Det är väl ingen som hindrar dig från att musicera och sprida din musik hur du vill? Eller att skriva en bok och lägga ut på nätet??

     • Nepp. Men det är nån som försöker hindra mig att sprida det som redan gjorts.

     • Hobbyn i det här fallet är att sprida musik.

     • Då får ni skaffa en annan hobby i så fall. Inte svårare än det. Det är ingen som vill förbjuda att man sprider musik film eller vad som helst. Men, det är självklart att man inte ska kunna sprida andras verk emot deras vilja. Det känns orimligt att hela kulturvärlden ska rätta sig efter att du har en hobby. Bättre att du byter hobby eller börjar göra eget material.

     • Varför skulle ni som bransch få bestämma över folks hobbys? Det börjar lukta ganska mycket hybris om hela den inställningen. Finns ingen i städbranchen som förväntar sig kunna förbjuda folk att städa själva. Finns ingen i resturangbranchen som skulle drömma om att försöka förbjuda folk att laga mat som hobby.

      Varför skulle vi då tolerera att mediebrancherna har några slags ensamrätter på att sprida mediamaterial? Vilka tror ni att ni är egentligen, va??

     • Så länge er hobby inkräktar på lagar, på avtal ni har accepterat och på andras rättigheter får ni nog vänja er vid att ni fpr problem med er hobby.
      Många kör för fort på motorcykel som hobby, de är medvetna om risken och tar alla kostnader för att utöva sin hobby. Är det inte rimligt att ni gör samma sak?

     • Bara för att vi har otidsenliga lagar kan vi inte acceptera dumkonservativa fasoner från dinosauriebrancherna. Dessa merkantilistiska initiativ accepterade inte forna tiders eldsjälar och entreprenörer och det kan naturligtvis inte heller vi internet-entreprenörer acceptera.

      Extra viktigt blir det att kämpa emot då dessa intressen så aggressivt ger sig på demokratin och mänskliga rättigheter i sin kamp att hålla efter dessa lagar och skydda sina sinande intäkter.

     • Jag håller med F-G! Det är slut på att bara acceptera otidsenliga lagar! Hastighetsgränserna är ju anpassade till bilarna på 60-talet! Och det händer ju inga olyckor på motorvägar, så jag ska göra precis som Rosa Parks och kliva över dessa orättfärdiga lagar!
      Herregud, det är ju min hobby! Varför ska gamla otidenliga lagar hindra min personliga frihet??

      För att inte prata om de gamla otidsenliga vapenlagarna.Såklart jag ska ta mig rätten att köpa ett gevär.Det är ju inte vapnet som dödar, så det är inte nån fara. Dessutom har ju Sverige världens högsta vapenförsäljning per capita, så att jag skiter i vapenlicensen är ju bara en anpassning till verkligheten.
      Det är ju min hobby – ska nån begränsa mina rättigheter att utöva min hobby??!!

      Min andra hobby är KuKluxKlan, såklart att jag har rätt att utöva den. Det finns ju inga oberoende undersökningar som visar att vår lilla KuKluxKlan grupp skadar nån. Och vi måste väl ha rätt att utöva vår hobby. Och eftersom alla ändå tycker illa om invandrare så är det ju bara en anpassning till verkligheten att vara KuKluxKlan medlem, allt annat är bara otidsenliga gamla trötta laga som inte är anpassade till vår tid. Att hindra mig att utöva min hobby är ju en odemokratisk och säkert kommunistisk begränsning av min personliga integritet och mina rättigheter.

      Jag håller med F-G 🙂

     • Hastighetsbegränsningar och vapenlagar har du för att ett överdrivet beteende i trafiken och med skjutvapen kan skada andra människor.

      Det är väl fritt fram för dig att starta en KuKluxKlan i Sverige på din fritid om du vill. Så länge du håller dig till lagarna i övrigt så…

      Upphovsrätten är dock ENDAST till för att vissa lite ”finare” brancher att slippa konkurrens från internetentreprenörer. Det är en direkt inskränkning i marknaden och en bromskloss för ekonomin.

      Efter vi avskaffat det konservativa skråväsende-monopolet i Sverige i början av 1800talet så kunde industriella revolutionen börja på allvar.

      När vi så småningom avskaffar upphovsrätterna så kan på liknande sätt informationsrevolutionen komma igång på allvar. Tänk vilken underbar värld vi kan skapa för våra efterkommande! Vi kan göra kunskap och kultur bokstavligen talat lika billigt som rinnande vatten!

     • ”Det är väl fritt fram för dig att starta en KuKluxKlan i Sverige på din fritid om du vill. Så länge du håller dig till lagarna i övrigt så…”
      Varför ska KuKluxKlan hålla sig till lagarna när piratkramare försvarar sin sin rätt attgå utanför lagar och avtal?

     • Fast poängen är snarare att alla olika grupper kan använda samma retorik och samma argument för att försvara en påstådd rättighet att välja vilka lagar och avtal som ska gälla.

     • ”Varför ska KuKluxKlan hålla sig till lagarna när piratkramare försvarar sin sin rätt attgå utanför lagar och avtal?”

      KuKluxKlan inkräktar inte på nåt monopol. Det är fri religion som gäller i Sverige i dag. Hade du däremot tagit upp det exempelvis i början på 1800talet så hade du varit förbjuden att göra så.

      Miljoner svenskar (och många andra) emigrerade under 1800talet…

     • Så rätten till privatliv är en ”påstådd rättighet”? Jag tycker ju då att den är ganska jävla basic. Rätten till fritt företagande är en påstådd rättighet? Friheten att ha egna företaganden och hobbys som vi kämpat så för i detta landets historia…

      Nej du verkar faktiskt riktigt historielös när du säger att piraternas påståenden om inskränkningar i demokrati och mänskliga rättigheter inte skulle ha nån relevans i dag.

     • Nu försöker du blanda bort korten. Jag försökte vara tydlig med att jag syftade på er påstådda rättighet att bryta mot lagar och avtal för att pyssla med er hobby, illegal fildelning.

     • Jag försöker inte alls blanda bort korten! Enda sättet att komma åt fildelningen verkar ju vara massövervakning. Det år åtminstone det hållet som de största upphovsrättsintressena drar åt politiskt och det som de lobbar för. Det verkar faktiskt som vi tvingas välja på upphovsrätt eller medborgarrätt. Upphovsrätten kan uppenbarligen inte fungera utan övervakning och intrång i medborgarrätten.

      Ett kakbaksmonopol skulle inte funka utan att ”bageripoliser” tilläts systematiskt spionera in i folks kök hur som helst. Ett intrång i friheten som är lite väl långtgående skulle nog de flesta säga. Vad jag gör på mitt eller grannens köksbord är min eller vår ensak… Friheten skadas av ekonomiska monopol. Så är det bara.

      Upphovsrätten har börjat stampa på viktiga demokratiska och medborgerliga principer som vi fått kämpa för att sätta upp och upprätthålla ända sen 1789…

     • Men all din retorik kan ju inte bortförklara det grundläggande faktum att er hobby bygger på er påstådda rätt att bryta mot lagar och avtal. Och ni bryter mot lagar och avtal oavsett hur samhället söker olika vägar att beivra lagbrott.Visst kan man diskutera om samhället går för långt eller går fel, men grunden är ju att ni tar er en påstådd rätt att bryta mot lagar och avtal.

     • Ja vi tar oss friheten att bryta mot dumkonservativa och integritetskränkande lagar. Det gjorde industri-entreprenörerna i början på 1800-talet, kvinnorna i början på 1900talet, arbetarna i Ådalen på 30talet och det gjorde bögarna på 60talet.

     • För att inte tala om de frireligiösa som under första halvan av 1800talet vart redigt förföljda för utövandet av sin tro och för att OLICENSIERAT predika om kristen tro. De bröt faktiskt mot de statliga prästernas ENSAMRÄTT. Så jävla vidrigt och genomruttet så det kan knappt beskrivas.

      På den tiden var det helt rätt att Sverige blev av med massa duktiga folk som utvandrade till främst USA – för vi var ett litet skitland med värdelösa värderingar. Det riktigt tragiska är att vi är på väg tillbaks dit nu… och USA tar täten denna gången… Det var ju en gång ett så fint och fritt land. Många amerikaner är vettiga och trevliga och positiva till frihet och utveckling ( speciellt längs kusterna ). Storbolagens oinskränkta makt över civilbefolkningen gör bara detta ännu mera tragiskt 😦

     • Då måste ni ju samtidigt,om det finns nån intellektuell stolthet, försvara alla andra gruppers rätt att begå brott under samma förutsättningar. Dvs om det inte finns några direkta brottsoffer och man tycker att lagarna är ”dumkonservativa” eller integritetskränkande..
      Till exempel trafikbrott, smuggling, vapenbrott, planka på kollektivtrafik, skattebrott och så vidare.
      Annars menar ni ju att det är ni som individer som har rätten att välja vilka laga just ni behöver följa. Men det det är en rättighet som gäller enbart er som individer och inga andra.

     • Snälla Thomas…
      Förklara för mig hur trafikbrott, smuggling, vapenbrott, planka på kollektivtrafik, skattebrott och så vidare skulle inkräkta på det fria företagandet?

      Trafikbrott, smuggling, vapenbrott, plankning, skattebrott är inte intrång i några monopol på företagande. Upphovsrätten är ett monopol. Fildelning bryter mot det monopolet.

     • Ni missar poängen. Ni har en subjektiv värdering att upphovsrättslagarna är kassa.Därför menar ni att ni har en moralisk rätt att bryta mot dem.
      Därför måste ni ju också ge andra medborgare samma moraliska rätt att bryta mot lagar där de har subjektiv värdering att de är dåliga.
      Till exempel trafiklagar, smuggling, vapenbrott och att planka på tunnelbanan.
      Det handlar inte om upphovsrättslagen är bra eller dålig, utan att ni tar er en moralisk rätt att bryta mot lagar (och avtal) bara för att ni tycker de är dåliga.

     • Vi menar att intressena bakom upphovsrätten är så desperata att de använder helt oacceptabla metoder – däribland att montera ner det öppna och demokratiska samhället och upplösa människors medborgerliga rättigheter. Samma visa har vi sett tidigare i historien. När demokratin fallerar så tappar lagarna helt enkelt sin legitimitet. När demokratiska rättigheter rycks ifrån en så är man kriminell så fort man ens hävdar sin egen rätt till frihet.

      Menar du att det skulle vara moraliskt korrekt och att du glatt skulle följt de helt vrickade förtryckande morallagarna som vi hade i Sverige på exempelvis 1800talet eller varför inte lagarna i Sovjet eller DDR?

      Historien återupprepar sig. Mänskliga naturen har knappast förändrats de senaste 200 åren. Herrarna på täppan från förra generationens storbolag kommer inte frivilligt maka på sig när deras imperier skakar. Hellre kommer de försöka göra sig kvitt den nya besvärliga konkurrensen som internet medför – till varje pris – även om det innebär att de måste angripa demokratin och yttrandefriheten.

      Du kan knappast påstå att så värst många av de andra lagarna som du nämner stöds av intressen som är ett direkt hot mot demokratin och de medborgerliga rättigheter som vi byggt upp under 1800-1900talet.

     • Snälla F-G, du kan väl läsa mina kommentarer innan du svara på dem? Det handlar inte om upphovsrättlagarna, så du behöver inte argumentera för dem. Eller emot dem.
      Det handlar om att du tar dig en moralisk rättighet att bryta mot lagar och avtal som du inte tycker om. Din retorik är ju helt subjektiv och inte på nåt sätt en absolut sanning. Det är till och med så att vi är många som inte håller med dig.
      När du tar dig rätten,att bryta mot lagar & avtal måste du ju samtidigt erkänna att vi alla har rätt att på samma sätt bryta mot lagar som vi inte gillar. Till exempel smuggling,vapenbrott och trafikbrott.

     • @thomas: http://sv.wikipedia.org/wiki/Civil_olydnad

      Så du menar att Rosa Parks gjorde fel att vägra lämna över sin bussplats för en vit?

     • @ Per – du kanske skulle läsa de artiklar du länkar till?
      En central del av civil olydnad är ”att vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen”. Men ni piratkramare vill ju inte ta konsekvenserna av lagbrott. Ni accepterar ju inte ens att det skulle vara olagligt. Alltså är det inte civil olydnad, ni kan inte gömma er bakom det.
      Att du sedan har mage att jämföra Rosa Parks hjältemod med att helt anonymt sitta framför en dator och ladda hem underhållning visar på hur långt ifrån verkligheten ni befinner er.

     • Vem menar du inte tar ansvar för sina handlingar? Jag har hittills tagit ansvar för alla konsekvenser mitt fildelande har gett mig. Att dessa konsekvenser är lika stora som att gå mot röd gubbe kl 3 en onsdagsnatt på tom gata är väl snarare ett symptom på hur svårt det här brottet är att beivra.

      Brottet i fråga skadar ingen. Lagen är otidsenlig. Varför då slösa massa resurser på att beivra det, när man istället kan gå efter, säg, de som våldtar barn?

     • Intressant jämförelse! Var det inte nån av dina PP-kollegor som hävdade att barn inte alls tog skada av sexuella övergrepp? Istället var det lagstiftningen som skadade både barnen och de vuxna. Sedär, ett brott utan offer, en gammalmodig lagstiftning med hot mot den personliga integriteten – åtminstone enligt din PP-kompis värderingar.
      Intressant eftersom det är exakt samma argument som ni har för att ta er rätten att bryta mot lagen. Har han samma rättigheter som ni har att bryta mot lagen? Argumenten är ju desamma.
      PS – nej jag vill inte på nåt sätt jämföra fildelning med våldtäkt! Det handlar enbart om när man kan ta sig rätten att bryta mot lagar och avtal.

     • Återigen, fildelning har ingen direkt skadeverkan – lika lite som Rosa Parks vägran att resa på sig inte skadar någon. Våldtäkt har ett klart offer och förövare dvs direkt skadeverkan.

      Tio år. Ingen har på dessa tio år bevisat att fildelning skadar artister eller upphovsmän. Det enda man på sin höjd kan bevisa är att en viss procent skulle köpa en skiva om de inte kunnat fildela den, och att de gamla strukturerna som stöttar sig själva i första hand och artisterna i andra hand håller på att kollapsa till följd av den nya utvecklingen. Samtidigt nämner man inte med ett ord hur många som skulle köpt singeln om den fanns lätt tillgänglig till ett billigt pris, eller hur många av dina favoritartister du skulle ha upptäckt om du först tvingats betala 200 kr för varje skiva…

     • Kan du inte läsa min kommentar? Din gamle piratkompis hävdade ju att barn inte alls skadas av ”intergenerationell sex”! Ur hans perspektiv är det alltså också ett brott utan offer.
      Men precis som för alla andra brott är det väl rimligt att det är brottsoffren som definierar om det skett en skada eller inte. Det väl inte rimligt att det är förövarna som ska definiera om offren har skadats? Så länge upphovsmännen (och barnen) hävdar att de blivit skadade på nåt sätt måste ju deras ord väga tyngre än förövarnas.

      Tillbaka till grundfrågan, har din gamle PP-kompis också rätt att bryta mot en lag han inte gillar? Det är ju samma förutsättningar.

     • Du kan säkert hitta på nån pirat som står för den åsikten. Varför skulle jag eller nån annan pirat som inte står för det bemöta din respons på det?

      När man inte kan bemöta de argument man står mot kan man ju alltid hitta på låtsasargument och påstå att motståndaren uttalat sig om. Det är ett av tecknen på att man börjar förlora det som den nuvarande diskussionen faktiskt handlade om.

      Det är ju som att säga till en Moderat: ”Ja men en annan Moderat i en valstuga sa en gång nåt nedlåtande om en invandrare. Bemöt hans åsikt nu!”. Helt osakligt. Man ska helt enkelt inte svara på såna osakliga nonsens-anklagelser.

     • Ni behöver inte alls försvara eller ens kommentera om ni håller med er gamle piratkompis eller inte. Frågan är ju enbart om han har samma rätt att bryta mot lagen som ni tar er. Eftersom förutsättningarna är desamma. Hans subjektiva åsikt att det inte finns några offer och att lagen är gammalmodig och dålig, dvs samma argument som ni har för att bryta mot lagar och avtal.

   • Bara för att en demonstration inte lockar folk betyder det inte att motståndet inte är stort, vet du.

    Känner många som är emot direktivet men som inte ville demonstrera för att de helt fullt inte såg någon mening i att de medverkar. För att citera en vän:

    ”Går jag dit, så är det antingen så få att en till inte gör skillnad, eller så många att en till inte gör skillnad. Så jag stannar hellre hemma och spelar Xbox.”

    Tyvärr resonerar tydligen hela svenska folket så här – att det är meningslöst att dyka upp på demonstrationer för det gör ändå ingen skillnad. Jag anser de har fel, men den uppgivenhet detta citat visar på, är att svenska folket har gett upp och underkastat sig övervakningsstaten.

    Piratpartiet behövs för att vända det övervakningssamhälle som med full kraft håller på att införas. Synd bara att så få förstår detta…

    • Det är helt orimligt att du spekulerar kring vad svenska folket har för åsikt baserat på EN av dina polare.

     Jag är själv emot DLD men valde att inte delta i demonstrationen i min stad eftersom den leddes av PP. Jag är för försvarandet av våra demokratiska värderingar men eftersom PP inte handlar om det utan om några personer som tycker att de har rätt till piratkopierade dataspel så väljer jag att protestera på andra sätt. Där har du en anledning till.

     • Så…

      ”Nä men alltså, jag skulle ha gått och försvarat min frihet men mina meddemonstranter är dumma i huvet så jag sket i det…”

      Bra skäl där, verkligen!

     • Återigen en pirat som väljer att hitta på egna motargument istället för att bemöta de riktiga. Ska du citera så är det bättre att du citerar något jag faktiskt har skrivit istället för att hitta på det där är bara barnsligt. Jag skrev att jag har valt att protestera på andra sätt istället, med människor som faktiskt bryr sig mer om integritet och inte piratkopior.

     • Nej.

      Du väljer att aktivt inte demonstrera för dina friheter pga att du tycker att de som håller med dig är dumma i huvet (aka har inte samma åsikt som dig). Det var parafrasering men det är den åsikt du står för. 🙂

     • Nu hittar du på motståndarens åsikter också? låt oss vara lite intellektuellt hederliga nu. Jag förstår att ni pirater har svårt att bemöta riktiga argument men att tvingas hitta på motståndarens åsikter för att kunna besvara är ett nytt ”low”. Men för att svara på ditt subjektiva påstående utan substans så har du fel där också. Jag har valt att protestera med människor som bryr sig om demokrati och integritet, tyvärr så innefattar inte det pirater.

     • Det är mitt val att välja vilka jag vill protestera med. Man kan säga att jag har lite uppfattningar om vilka hot som finns mot våra demokratiska värderingar. Jag vill helt enkelt inte bli associerad med pirater då jag inte delar deras åsikter även om vi i den här frågan båda är emot DLD.

     • Men demonstrationen var politiskt oberoende?

      Även om PP organiserade det så kunde du utan problem ha gått dit bärandes, säg, en SD t-shirt eller en KuKluxKlan-dräkt. Ingen direkt risk att bli associerad med pirater då…

     • Hur menar du för övrigt hitta på? Jag tolkar det du säger:

      ”Nej jag gick inte på den politiskt oberoende demonstrationen för att även om jag ogillar sakfrågan så håller jag inte med organisatörerna i övrigt och alltså väljer jag att avstå.”

      Är synonymt med:

      ”Nej jag gick inte på demonstrationen för de som håller i den är dumma i huvudet.”

      Det är bara två olika sätt att skriva samma sak. 🙂

     • Inget av de två citat du nyss skrivit kommer från mig. Du hittar på motståndares åsikter och ord istället för att våga bemöta de riktiga. När du vågar bemöta mig på riktigt så kan vi ha en diskussion.

     • ”Jag är själv emot DLD men valde att inte delta i demonstrationen i min stad eftersom den leddes av PP.”

      Kan skrivas om som:

      ”Jag är själv emot [sakfrågan] men valde att inte delta i [den politiskt oberoende] demonstrationen i min stad eftersom den leddes av PP.”

      Eller, för att göra det hela ännu tydligare:

      ”Jag är själv emot DLD men valde att inte delta i demonstrationen i min stad eftersom den leddes av [en organistaion jag anser är dumma i huvudet].”

 6. ”I frågor där moralen utvecklas och förändras i samhället kommer alltid ungdomarna att ha rätt. Det är ju de som är samhällets framtid!”

  Ungdomarna kan ha en roll när det gäller att utmana existerande system men det är knappast så att de alltid har rätt. Man kan ha en hel massa åsikter som är fel givet brist på erfarenhet. Dessutom är det helt andra val som görs när man måste ta ansvar för helheten, vilket de folkvalda måste göra. Man kan alltså inte prioritera just ungdomars akuta behov över alla andras.

  • Visst kan saker man tror vara fel i brist på erfarenhet. Men erfarenhet kan också bli felaktig eller utdaterad då de tekniska förutsättningarna för olika företag förändras över tiden.

   Nej visst kan man inte bara prioritera ungdomars akuta behov. Men det är inte heller bara vad piratpolitik handlar om. Piratpolitik handlar om att reformera lagen så att vi i första hand ser till att ordentligt skydda demokratiska rättigheter i internetåldern och även på sikt kan uppmuntra den modernisering och förbättring av de kunskaps- och kreativitetsskapande brancherna som internet gör möjlig.

 7. Låt mig se – Hur ofta har ANTI-piraterna demonstrerat och ENGAGERAT sig för sin sak? – Man skulle tro att antipiraterna efter alla antipiratprofetior – t ex kulturen dör – artisterna kan inte få betalt och leva på sitt arbete – antalet skapare minskar och en massa annat skit antipirater häver ur sig -åtminstone borde ha engagerat sig i en demonstration eller två? – Det gäller ju – enligt antipiraterna – om upphovsmäns levebröd?

  Men så vid jag vet har man aldrig sett eller hört om antipiratdemonstrationer avsedda för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på detta – enligt alla enfaldiga antiprater – oerhörda brott med alla dessa ALLVARLIGA konsekvenser?

  Istället har vi – trots TIO ÅR av pågående fildelning – inte ens kunna upptäcka några INDICIER på att antipiratprofetiorna ens har haft en kärna av sanning – Trots det FORTSÄTTER dessa enfaldiga antipirater att argumentera med dessa VANSINNIGA argument i hopp om att folk skall börjar tro på alla dessa enfaldiga påståenden – bara man upprepar dem tillräcklig ofta

  Men ber man antipiraterna att förklara sig i tex nedanstående frågor – då tystnar antipiratpacket för något sådant klarar de inte av – Då är det lättare att komma med ENFALDIGA inlägg som ovan och häckla ett politisk parti utan någon signifikans i det svenska politiska livet och babbla som en idiot om Guy Fawkes-masker utan att ens – trots påstådda 300 högskolepoäng – inse sin egen enfald

  A) Förklara för oss HUR alla dessa lagar kan vara rättvisa genom att påvisa ALLVARET i “brottet” och redovisa VILKA allvarliga konsekvenser den illegala fildelningen – detta oerhörda brott -ger upphov till för upphovsmän och samhället – Naturligtvis förväntar jag mig hänvisning till fakta – oberoende utredningar och studier

  B) Förklara för oss HUR ni antipirater resonerar när ni påstår att den sk illegala fildelningen skadar upphovsmän ekonomisk – medan alla FAKTA säger att de aldrig har haft det så bra ekonomisk som under dom gångna 10 år som fildelningen har pågått och att de som fildelar illegalt i själva verket BIDRAR mer till upphovsmäns inkomster än de som inte fildelar – Skall ni avfärda dessa FAKTA för ni naturligtvis presentera egna oberoende fakta och rapporter – Att – som Poppe eller Sten – bara hänvisa till den minskade försäljningen av inspelad musik där musikindustrin (dvs den Amerikanska skiv- och filmmaffian) enligt ett flertal oberoende studier själv är ansvarig för merparten av nedgången – duger inte som förklaring

  C) Förklara för oss VARFÖR det är OK att vår regering hellre stödjer USA (och dess skiv- och filmmaffia) genom att anpassa vår lagstiftning enligt de krav deras 4 världsdominerande skivbolag och deras 6 världsdominerande filmbolag ställer på bekostnad av 1/4 del av Sveriges fildelande befolkning
  US Embassy Involvement In Swedish Copyright Issues

  D) Förklara för oss hur det ett möjligt att ett land som Sverige utan synbarlig anledning har kunnat skärpa upphovsrätten år 2005 – har kunnat införa IPRED år 2009 som gav den i huvudsak Amerikanska skiv- och filmmaffian behörigheter som inte ens den svenska polisen förfogar över och underteckna ett superhemligt avtal bakom lykta dörrar – dvs ACTA detta år? – ALLT enkom för att kunna jaga nästan 2 miljoner svenskar som fildelar “illegalt” – och vars aktiviteter inte har några PÅVISBARA ekonomiska eller fysiska offer – och därmed också helt ignorera FN:s allmänna förklaring Artikel 19 och missuppfatta Artikel 27:2 )

  E) Förklara för hur ni kan acceptera att vår regering har inrättat en speciell polis- och åklagarmyndighet för att i huvudsak bistå denna Amerikanska skiv- och filmmaffian i att jaga nästan 2 miljoner fildelande SVENSKAR vars handlingar inte har några påvisbara ekonomiska eller fysiska offer?

 8. Så – VARFÖR är nejtillpirater egentligen en förståndare av DLD – Är det för att han är vän av ordningen och vill bestrida terrorism eller annan tung brottslighet? – KNAPPAST!!!

  German Data Retention Law Partly Halted in Interim Court Order

  Har han på NÅGOT sätt diskuterar punkterna i DLD eller EUs allt större maktkoncentration på bekostnad av vårt nationella självbestämmande? – Har han förklarat sin ståndpunkt och alla de skäl till hans ställningstagande? – Naturligtvis INTE!! – Det är ju inte meningen med nejtillpiraters blogg – och hans intellektuella kapacitet räcker – trots 300 påstådda högskolepoäng – inte till sådana intellektuella diskussioner som MÅSTE baseras på FAKTA och vad olika instanser har att säga i frågan – nejtillpirater litar ju bara på sitt ”sunda förnuft” när han skall avgöra vad som är rätt eller fel – och om Piratpartiet tycker att något är fel anser nejtillpiraters ”sunda förnuft” per automatik att det i så fall MÅSTE vara fel

  Ja – avgör själv – Det framgår KLART efter nejtillpiraters senaste 3 eller 4 inlägg att han motsätter sig ALLT som på något sätt kan associeras med Piratpartiet utan att han NÅGONSIN tar upp några SAKFRÅGOR

  Så tyckte nejtillpirater att Piratpartiet bara spred en nidbild av ACTA – men han tog aldrig upp dom punkterna som Piratpartiet ansåg var farliga i ACTA och MOTARGUMENTERADE dessa – Han bortsåg också helt ifrån internationella protester och faktum att man i t ex Polen beslöt att INTE ratificera avtalet

  Acta-avtalet stoppas i Polen

  När kommer antipiraterna – dessa nejtillpiraters trogna följeslagare på bloggen här – inse ENFALDEN i alla nejtillpiraters inlägg – Han diskuterar ju ALDRIG sakfrågorna utan HETSAR enbart mot pirater i allmänhet och ett litet helt betydelselöst parti i synnerhet

  Vill någorlunda intelligenta och framförallt HEDERLIGA antipirater VERKLIGEN förknippas med all den enfald som sprids här på bloggen där man diskuterar allt möjligt skit utom SAKFRÅGORNA i upphovsrätten – för och nackdelarna med FRA – IPRED – ACTA och DLD och vad dessa lagar betyder för vårt fria och demokratiska samhälle?

  nejtillpiraters olika inlägg FÖRDUMMAR – istället för upplyser – vilket märks av alla enfaldiga antipiratkommentarer på bloggen – Han är en AGITATOR som aldrig har något INTELLIGENT att säga utan BARA spyr ut HATFYLLDA och fullkomligt vansinniga påståenden

 9. Rättelse:
  nejtillpirater litar ju bara på sitt “sunda förnuft” när han skall avgöra vad som är rätt eller fel – och om Piratpartiet tycker att något är fel anser nejtillpiraters “sunda förnuft” per automatik att det i så fall MÅSTE vara RÄTT istället

 10. Fiasko eller ej.. demonstrationerna nådde med största sannolikhet ut med sitt budskap till fler oinsatta människor än vad denna blogg någonsin kommer att göra. Det betyder ju i såna fall att denna blogg är ”rena fiaskot”, om jag tillåts nu kopiera dina egna ord.

  • Ja vi får väl se, det är ju ett uppenbart initiativ för att kringgå lagen. Det kanske uppskattas som ett bra initiativ inledningsvis men sen kanske man måste förbjuda eller reglera användning av anonymiseringstjänster, exempelvis lagstifta om bandbreddsbegränsning av sådana tjänster. Det kanske inte blir lika roligt då.

   • Hur skulle det gå till utan att skada företaganden som använder VPN i sin business dårå? Företag måste kunna hålla information och kommunikation intern för att undvika företagsspionage, inte sant!?

    • Och inte bara det. Det finns ju en hel del flyktingar som bloggar och bedriver propaganda mot dikaturer (läs syrien, Iran, m.m) från Sverige. Om inte dom får vara anonyma så kan vad som helst hända. Så att stoppa anonymerinseringstjänster går inte, dessutom så är många anonymiseringstjänster opensource.

     🙂

     • Javisst. Jag är fullt medveten om det. =) Försökte bara ge ”nejtillpirater” ett argument som han själv knappast kunde missförstå…

      Han verkar inte ha någon som helst förståelse för hur utsatta de övervakade medborgarna kan bli i diktaturer – så jag har gett upp det spåret med honom. Bra att någon orkar ta upp det iaf =)

   • O U listan to intarwebz? We crypt it!
    O U ban crypt? We tunnel it!
    O U ban tunnel? We haz fly it!
    O U ban intarwebz? … Fuck, U win! … Not. GO P2P linkz!!!

 11. @nej till pirater:

  Just nu är det rena rama tjurrusningen efter anonymiseringstjänster!

  Vad det vad du vill åstadkomma med klappjakten så har du lyckats!

  Bra jobbat där!

  Grattis, nu går ALLA under jorden!

  😛

 12. Apropå DLD

  Link: Journalistförbundets uppfattning
  Masslagring av datatrafik som e-post och mobilsamtal innebär en grov kränkning av den personliga integriteten. Meddelarskyddet sätts ur spel eftersom alla samtal registreras. Vi ser redan nu att det är svårt att få många att ställa upp och lämna uppgifter till media eftersom det för många innebär att de riskerar sina jobb.

  Link: Journalister kan tvingas kringgå ny datalag

  Har nejtillpirater någonsin diskuterat dessa konsekvenser? – Naturligtvisst inte – Han är alldeles förupptaget att häckla Piratpartiet

  • Vad är det som säger att meddelarskyddet sätts ur spel? Verkar vara en rejäl överdrift. Redan innan DLD så kan ju polisen begära ut uppgifter om samtal m.m. från en operatör, dock lär de ju inte få göra det i syfte att röja meddelarskyddet. Samma sak borde gälla även efter införande av DLD. Var är dina oberoende forskningsrapporter som tyder på motsatsen? För enligt dig så kan ju inget anse gälla utan sådana…

   Jag häcklar inte PP, jag skriver om deras utspel. Man kan möjligen se det som att PP häcklar sig själva.

   • Och netillpirater säger (förutom allt annat dumt)
    Jag häcklar inte PP, jag skriver om deras utspel. Man kan möjligen se det som att PP häcklar sig själva.

    Men han tar ALDRIG upp deras utspel och DISKUTERA dem – utan bara FÖRLÖJLIGAR dem – Det är vad man vanligtvis kallar för häckla

    Som i hans förra inlägg – ALLT nejtillpirater hade att säga om DLD var Bra att man äntligen får den här verktygslådan på plats, för att underlätta för polisen vid brottsutredningar. och AVFÄRDA den oro som flera (remis)INSTANSER – däribland Journalistförbundet – har givit uttryck för – Hur ENFALDIG för man vara när man skryter med 300 högskolepoäng – Har han laddat ned sitt diplom från nätet med hjälp av TPB?

    I inlägget ovan försöker nejtillpirater associera begreppet FIASKO med Piratpartiet – Notera att ALLA politiska ungdomsförbund samt MP och V var emot DLD och att ett flertal riksdagsledamoter i dom andra partierna var EMOT trots att de röstade för

    Visa mig ett enda ställenejtillpiraters blogg där han på allvar har diskuterat Piratpartiets olika programpunkter och redovisat SINA ståndpunkter i frågan och listat alla skäl för VARFÖR han har den inställningen

   • Det säger sig självt…

    ”Tjena! Det var från polisen här. Jo vi undersöker just nu en journalist som skrivit massa dumma saker om oss. …Ja, precis, vi misstänker att hon är terrorist. Kan du överföra alla trafikdata för journalisten? … Ja, framför allt de som ringde med hemliga nummer. … Jasså? Jaha, tack då! *click* *leta igenom trafikdata* Titta, det var kalle som tjallade till tidningen. Där rök hans jobb!”

    • Speciellt med tanke på att Polisen allt mer blir en betaltjänst så blir det du beskriver allt troligare. Var inte många månader sen en fest fick bli inställd p.g.a. polisen tog för mycket betalt för att bevaka den.

     Vad kommer härnäst? ”nej ni får inte demonstrera för polisen har inte råd att närvara”…

 13. Meddelarfrihet är en svensk juridisk term som innebär rätt att för offentliggörande lämna upplysningar i vilket ämne som helst till bland annat media och författare.

  Meddelarfriheten regleras i 1 kap. 1 § 3 st tryckfrihetsförordningen (TF).

  En meddelare har rätt att vara anonym enligt 3 kap TF. Meddelarfriheten gäller även offentliga tjänstemän. Friheten innebär frihet från straffansvar om uppgiftslämnandet strider mot sekretessbestämmelser, om man ej genom utlämnandet gör sig skyldig till högförräderi, spioneri, grovt spioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi, landssvek eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott, oriktigt utlämnande av allmän handling som ej är tillgänglig för envar eller tillhandahållande av sådan handling i strid med myndighets förbehåll vid dess utlämnande, när gärningen är uppsåtlig, eller uppsåtligt åsidosättande av tystnadsplikt i de fall som anges i 7 kap 3 § TF.

  Myndighet får, med vissa undantag, inte efterforska vem som lämnat ett meddelande.

  Ett undantag från lagen om meddelarfrihet finns. Meddelarfrihet gäller inte för en präst, vad avser sådant som framkommit vid bikt eller enskild själavård. Genom sin lagreglerade absoluta tystnadsplikt är en präst förbjuden att för någon röja sådant som denne där fått kännedom om.

 14. nejtillpirater har som vanligt ingen koll på FAKTA – Det är därför han i 90% av fallen bara babblar nonsens och kan han alltid avfärda saker och ting som oväsentliga – överdrivna eller helt frankt ändra på betydelsen i en klar och tydlig mening

  DLD går emot den svenska grundlagen (Tack Harlekin33) som garanterar meddelaren ANONYMITET

  Ni enfaldiga antipirater borde verkligen se över vad det är för slags flockledare ni följer – Öppna era ögon någon gång och upptäck vilken CLOWN nejtillpirater is själva verket är

  • På vilket sätt går DLD mot grundlagen? DLD bryter inte anonymiteten förrän någon försöker använda datat för att röja den. Med samma argumentation skulle någon kunna bryta anonymiteten genom att använda uppgifter från fartkameror, övervakningskameror eller vittnen.

    • Det underlättar om du för ett eget resonemang istället för att bara länka till saker eller att klippa in citat utan några kommentarer eller resonemang. Jag kan fortfarande inte se att DLD bryter mot grundlagen.

     • nejtillpirater skall absolut inte snacka ”egna resonemang” 😆

      Anonymiteten är borta så fort man registrerar och lagrar dessa data eftersom det då blir TILLGÄNGLIGT för en mängd ansiktslösa myndighetspersoner vi inte vet något om

      Så fort några PERSONLIGA data lagras – vet vi av ERFARENHET att dessa data kan läcka ut och missbrukas –

      Notera också att data från övervakningskameror på vägen eller annorstädes har MYCKET begränsad lagringstid i jämförelse med data från DLD

      nejtillpirater är ALLTID fort att avfärda alla små steg som tas mot ett alltmer kontrollerat samhälle – Han VÄGRAR alltid att själv diskutera sakfrågorna – När skall hans enfaldiga lärjungar som BLIND följer honom på denna blogg äntligen inse vilken CLOWN nejtillpirater egentligen är?

      VAD har nejtillpirater LÄRT er antipirater egentligen med alla sina inlägg på bloggen annat än att håna och häckla Piratpartiet och piraterna?

      Ni antipirater är fortfarande lika ENFALDIGA som när bloggen startades vad gäller att diskutera upphovsrätten – IPRED – ACTA och svara t ex på

      A) Förklara för oss HUR alla dessa lagar kan vara rättvisa genom att påvisa ALLVARET i “brottet” och redovisa VILKA allvarliga konsekvenser den illegala fildelningen – detta oerhörda brott -ger upphov till för upphovsmän och samhället – Naturligtvis förväntar jag mig hänvisning till fakta – oberoende utredningar och studier

      B) Förklara för oss HUR ni antipirater resonerar när ni påstår att den sk illegala fildelningen skadar upphovsmän ekonomisk – medan alla FAKTA säger att de aldrig har haft det så bra ekonomisk som under dom gångna 10 år som fildelningen har pågått och att de som fildelar illegalt i själva verket BIDRAR mer till upphovsmäns inkomster än de som inte fildelar – Skall ni avfärda dessa FAKTA för ni naturligtvis presentera egna oberoende fakta och rapporter – Att – som Poppe eller Sten – bara hänvisa till den minskade försäljningen av inspelad musik där musikindustrin (dvs den Amerikanska skiv- och filmmaffian) enligt ett flertal oberoende studier själv är ansvarig för merparten av nedgången – duger inte som förklaring

      C) Förklara för oss VARFÖR det är OK att vår regering hellre stödjer USA (och dess skiv- och filmmaffia) genom att anpassa vår lagstiftning enligt de krav deras 4 världsdominerande skivbolag och deras 6 världsdominerande filmbolag ställer på bekostnad av 1/4 del av Sveriges fildelande befolkning
      US Embassy Involvement In Swedish Copyright Issues

      D) Förklara för oss hur det ett möjligt att ett land som Sverige utan synbarlig anledning har kunnat skärpa upphovsrätten år 2005 – har kunnat införa IPRED år 2009 som gav den i huvudsak Amerikanska skiv- och filmmaffian behörigheter som inte ens den svenska polisen förfogar över och underteckna ett superhemligt avtal bakom lykta dörrar – dvs ACTA detta år? – ALLT enkom för att kunna jaga nästan 2 miljoner svenskar som fildelar “illegalt” – och vars aktiviteter inte har några PÅVISBARA ekonomiska eller fysiska offer – och därmed också helt ignorera FN:s allmänna förklaring Artikel 19 och missuppfatta Artikel 27:2 )

      E) Förklara för hur ni kan acceptera att vår regering har inrättat en speciell polis- och åklagarmyndighet för att i huvudsak bistå denna Amerikanska skiv- och filmmaffian i att jaga nästan 2 miljoner fildelande SVENSKAR vars handlingar inte har några påvisbara ekonomiska eller fysiska offer?

     • ”Anonymiteten är borta så fort man registrerar och lagrar dessa data eftersom det då blir TILLGÄNGLIGT för en mängd ansiktslösa myndighetspersoner vi inte vet något om”

      Du har fel, bara för att det lagras innebär inte att det blir tillgängligt för vem som helst. Redan idag kan ju polisen begära ut information om telefonsamtal, positioner och SMS, men det kan inte ”ansiktslösa myndighetspersoner” göra, alltså ingen skillnad efter införande av DLD. Sluta nu med din paranoia/skrämseltaktik.

     • De är ansiktslösa myndighetspersoner så länge vi inte vet vilka som hanterar informationen. ”En mängd” kan vara hur många eller hur få som helst.

      Det är fullt motiverat att använda skrämseltaktik så länge politikerna använder sina rökridåer och skumraskmetoder. När vi har transparens i politiken kan jag hålla med om att det vore onödigt med skrämseltaktik.

      Folket i en demokrati ska inte behöva vara rädd för sina politiker – det är politikerna som ska stå till ansvar för folket. Demokratin slutar funka om folk inte vågar delta i samhället och politiken längre. Det är ni tyvärr på god väg att åstakomma, antipirater.

     • nejtillpirater FRAMHÄRDAR trots att han UPPENBART har fel – Polisen kan BARA begära ut information efter DOMSTOLSBESLUT – Det är så det skall fungera i en RÄTTSSTAT – Med DLD finns INGEN insyn i VILKA som tar del av allt registrerat material och än värre – i vilket SYFTE – så fungerar det i ODEMOKRATISKA stater

     • ”FRAMHÄRDAR trots att han UPPENBART har fel – Polisen kan BARA begära ut information efter DOMSTOLSBESLUT”

      Jag har inte påstått något annat. Om inte ens polisen kan begära ut information utan domstolsbeslut så lär inte “ansiktslösa myndighetspersoner” kunna göra det heller.

      ”Med DLD finns INGEN insyn i VILKA som tar del av allt registrerat material och än värre – i vilket SYFTE”

      Och nu vill jag se länkar till OBEROENDE FORSKNINGSRAPPORTER som stödjer detta påstående. LOL

      Nu är DLD ännu inte implementerat i svensk lag men jag förutsätter att man kan få full insyn i vilka som tagit del av materielet och i vilket syfte. Det finns ingen anledning att tro att man skulle vilja ha det på något annat sätt. Sen är det förstås så att förundersökningssekretess gäller under pågående utredning men någon form av oberoende tillsynsorganisation lär väl finnas.

      100% insyn för vem som helst är orimligt att kräva, detta skulle faktiskt vara ett brott mot rättssäkerheten. Eller tycker du kanske att man borde publicera alla ”VILKA” och ”SYFTE” i Aftonbladet eller liknande? Ungefär som när Rick Falkvinge publicerade ett hundratal personnummer på sin blogg, helt vedervärdigt.

     • ”Jag har inte påstått [att polisen skall komma åt information utan domstolsbeslut].”

      Varför stödjer du då en lag som öppnar för precis just detta?

 15. @nej till pirater:

  OK, nu är jag tyvärr ingen högutbildad jurist men en sak kan vi väl vara överens om och det är att bl.a sk. *whistleblowers* sätter sitt liv på spel om dom inte kan få vara anonyma?!

  Bradley Manning är bara ETT exempel!

  Och den här ”katt och råtta” leken börjar spåra ur totalt bara för att upphovsrättindustrin är rädda om sina företag och sina pengar!

  Din blogg handlar inte längre om att bara vara emot fildelning utan nånting mycket större som grundläggande mänskliga rättigheter och rättssäkerhet!

  Och INGEN gynnas av att ALLA går under jorden så INGEN kan skilja på folk och fä!

  (förresten har dom som INTE har rent mjöl i påsen REDAN gått under jorden)

  • Bradley Manning är ju knappast en ”whistleblower”, han är snarare en landsförrädare. Du citerade ju själv tidigare en text om meddelarfriheten, läste du inte texten själv? Där framgår det tydligt att ”högförräderi, spioneri, grovt spioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi, landssvek” är undantaget.

   Yttrandefrihet/meddelarfrihet gäller alltså inte i sådana frågor och detta har inte ett dugg med upphovsrättsindustrin att göra.

   • Detta börjar ju bli patetiskt!

    Jag har grannar som är Iranier och slåss mot diktaturen i Iran och DU är emot detta!!!!

    • Hur kom du fram till det? Nej jag är inte alls emot att man slåss mot diktaturer men Bradley Manning är trots allt en landsförrädare.

     • Ja. De som slåss mot sina diktaturer brukar ju kallas så i sitt hemland. Vi måste kräva demokrati2.0 med TRANSPARENS. Så vi kan kontrollera att det politikerna faktiskt försöker genomföra är folkets vilja.

     • Så du menar att Bradley Manning lever i en diktatur? Du anser alltså att USA är en diktatur?

     • Naturligtvis. Det är ju helt uppenbart att USA är en företagsdiktatur. De största bankerna har exempelvis gett polisen i New York miljoner med dollar för PRIVAT BESKYDD.

      Federala polisen och halva jävla rätsväsendet tycks ha som huvuduppdrag att hjälpa storföretag hindra konkurrens från småbolag. Mycket likt hur man gav sig på ”olagliga” småföretag Sovjet som konkurrerade olagligt med de ”godkända” statliga bolagen.

      Den enskilda människan har fått så lågt värde i USA med alla övervakningsregler idag att jag inte skulle förvånas om detta exploderar snart. USA har ju som bekant världens mest beväpnade civilbefolkning också.

    • Jag känner också iranier som borde ha allt att frukta från DLD, FRA-lagar och liknande. Rena skammen att vi svenskar inte orkar bry oss mer och att vi har folk som nejtillpirater som inte tycks inse det.

     • På vilket sätt skulle dessa iranier frukta DLD, förklara!

     • För att i Iran så kan sådant missbrukas grovt och det förstår Iranier men vi svenskar är för naiva för att tro att nåt liknande skulle kunna hända här.

     • Jag trodde att vi diskuterade DLD i Sverige, inte ev. missbruk i Iran. Ska vi kanske diskutera DLD i Kina, Ryssland m.m. så att vi verkligen avviker från det jag trodde vi diskuterade här? Eller varför inte DLD i gamla DDR, så att du känner dig hemma i tankegångarna…

     • Vi diskuterar DLD i Sverige. DDR och Iran är bara exempel på hur vidrigt det kan bli med verktyg som DLD och FRA om fel personer får ta del av informationen.

      Vi har mängder med olika nationaliteter som flytt till Sverige som vi borde kunna ta lärdom av hur snett det kan gå när myndigheterna får liknande verktyg.

 16. EDIT: Det är nu tid för MINDRE snack och MERA verkstad!

  (ni som läser detta, lär ut hur gemene man skyddar sig mot storebror)

  http://www.hushmail.com/

  https://www.ipredator.se/

  Ovanstånde är bra att börja med!

  • Du gillar uppenbarligen att göra reklam för mediabolaget Time Warner som har upphovsrätten till Guy Fawkes-masken och får provision för varje såld mask.

   Själv tycker jag att Anonymous är en samling töntar, dessutom kriminiella i många fall, och det där med maskerna tyder på att man kanske borde ägna sig åt amatörteater istället.

   • NU får du väl för fan ge dig!!!

    Annomous är en ANONYM ”grupp” som INTE är bunden till någon!!!

    VEM SOM HELST KAN VARA ANONOMOUS!!!

    MASKEN ÄR BARA EN SYMBOL!!!

    • Anonymous är ju en löst sammansatt grupp där samvetslösa personer deltar i olika DDOS-attacker eller går i demonstrationer iförd mask. Gör man det så visar man att man är emot demokrati. Masken är då alltså en symbol för att man är emot demokrati och för anarki?

     • Varför skulle man vara emot demokrati om man går på demonstration iförd mask? Man kanske bara inte vill att myndigheterna eller andra ska åsiktsregistrera en? Finns mycket goda anledningar att ha mask på sig i Sverige, för åsiktsregistrering har beviserligen förekommit ett antal gånger i vår historia.

     • Dina kommentarer visar bara på din gigantiska okunskap…

      Tänk dig en dator med talsyntes. Allt du säger tolkas och pratas ut med denna talsyntes. Tänk dig nu att denna dator står på ett podium, och en fullt maskerad person ställer sig på podiet och pratar genom datorn.

      Detta är Anonymous. Hur stor är sannolikheten att nästa gång samma sak händer, så är det samma person som står där? Eller kan det bevisas bortom allt rimligt tvivel att det är samma person? Anonymous är inte en organisation, det är en svärm. Och som alla svärmar finns det inga ledare, bara det kollektiva medvetandet om vad som är rätt och fel.

     • ”Anonymous är inte en organisation, det är en svärm. Och som alla svärmar finns det inga ledare, bara det kollektiva medvetandet om vad som är rätt och fel.”

      Det är inte en godtycklig svärm, de representerar en viss typ av piratvänliga åsikter. De representerar inte mina åsikter, inte alls som det blir efter resultatet av ett parlamentariskt val i en demokrati. De representerar inte alls det kollektiva medvetandet om vad som är rätt och fel, de representerar en snäv grupps kollektiva medvetande om vad som är rätt och fel, en ung och omogen grupp som företräder anarki och inte demokrati.

     • Du kan vara anonymous om du vill. Visst de företräder nog inte demokrati om du anser att politiken som drivs idag är riktig demokrati. Riktig demokrati kan inte finnas förrän vi har en redig granskning av makthavarna – Transparens av statsapparaten.

     • En redig granskning av makthavarna, typ att Julian Assange alltså kommer till Sverige och låter sig granskas istället för att hålla sig undan rättvisa och transparens?

     • Julian Assange är inte folkvald.

   • Många politiska rörelser som spritt sig och fått inflytande har börjat som en samling ”töntar” som inte sett mycket ut för världen…

 17. @ nej till pirater:

  OK. VEM styr http://www.hushmail.com/

  och VEM styr https://www.ipredator.se/ DÅ???

  Du som kan allt!!??

  • Det vet jag inte. Den första vet jag inte så mycket om men ipredator är väl skapad av samma kriminella personer som ligger bakom TPB, dvs Peter Sunde & Co.

   • Javisst. Samma flitiga entreprenörer. Även de som står bakom den nyskapande tjänsten flattr som har för avsikt att effektivisera mellanleden i kultur-brancherna ännumera. Det hjälper inte att mellanhänderna ropar ”tjyvar!” och ”fuskare”, folk genomskådar det och förstår att man inte kan bromsa in i framtiden. Det hade inte varit bra förr i tiden att bromsa in i framtiden och det är ingen bra idé nu heller.

    • Det finns alltid personer som vill tjäna pengar på kriminell verksamhet, direkt eller som hantlangare. Knarklangare, hallickar osv, de behöver inte ens befatta sig med knarket eller hororna. Det här har inget med bromsa framtiden att göra, det handlar bara om att välja den kriminella banan och nå ska ju personerna bakom TPB krypa in i finkan, en fullt naturlig konsekvens av uppenbara kriminella handlingar, vilket de själva varit fullt medvetna om enligt bevisen.

     • Med din logik skulle fabriksentreprenörerna också gott få krypit in i finkan för 200-150 år sen. De sysslade ju med kriminell verksamhet.

      Och de busarna som tryckte EGNA BÖCKER i början på 1500talet. Vilken fräckhet va? Utmanade katolska kyrkans ensamrätt sådär. Datorer och internet är i praktiken bara en ny ”version” av boktryckarkonsten.

      Grejen är den att vad gäller lagar och regler på marknaden är lagstiftningen ofta efterbliven. Så var det förr i tiden och så är det även idag.

     • Vilka lagar bröt dessa fabriksentreprenörer mot?

      Vilka lagar bröt de som tryckte egna böcker i början på 1500-talet mot?

      Det enda som är efterblivet är piraternas rättsuppfattning. Men så har det alltid varit med kriminella, förr i tiden och idag.

     • ”Vilka lagar bröt dessa fabriksentreprenörer mot?”

      De bröt mot skråväsendets lagar. Du fick inte företaga inom en viss branch om du inte först varit lärling hos en ”mästare”. De som visste bäst hur det gick till var förstås de som hade erfarenhet av hantverket.

      Säkert var det lika otänkbart för den tidens företagare att några oerfarna tekniknördiga ungdomar skulle komma från ingenstans och hitta på nya, bättre sätt att göra på.

      Fabriker liksom, är väl inget att ha?! Fabriksentreprenörerna dummade sig ju bara mot de hederliga hantverkarna som lufsade på med sina vardagliga företag…

      ”Vilka lagar bröt de som tryckte egna böcker i början på 1500-talet mot?”

      Explicit vad lagarna hette vet jag inte. Men som exempel var det under en viss period dödsstraff på att utan tillstånd trycka böcker i Paris. Katolska kyrkan hade ensamrätt att bestämma för folk vad som är sant och falskt – och faktiskt… med dina egna ord: ”vad som var intressant för folket att veta”.

      De tog sig friheten att bestämma att ”detdär är inte så viktigt för folket att få veta, så vi censurerar det”. Myyycket likt hur du och andra antipirater och informationsmonopolister beter er idag.

 18. Ok, jag HAR iIRANIER som grannar och jag VET att dom håller sin FRU som gisslan men OM jag jag anmäler dom så kan dom begära ut mina uppgifter och säga att nej, så är det inte, utan han är bara rasist! Och anmäla mig för HMF eller ärekränking eller FÖRTAL!!!

  VAD SÄGER DU OM SÅNT???

  • Lite svårt att sätta sig in i den situationen men vill du anmäla anonymt så kan du ju alltid skicka ett vanligt brev eller gå in på en dator på ett internetcafe, bibliotek eller liknande.

   Vad vill du säga med ditt inlägg? Det är aningen oklart. Vad är problemet?

   • Som jag ser det är det stora problemet mera att iranier förstår mer än svenskar hur snett det kan gå med total övervakning. Deras vänner och släktingar har torterats och dött i Iran bara för att de tyckt fel saker eller levt på fel sätt. Svenskar tycks oerhört naiva i att inte förstå att människor är människor och att övervakning i Sverige kan leda till precis lika vidriga omständigheter som i Iran om fel personer tar del av informationen.

 19. @ nej till pirater:

  FATTAR DU INTE HUR SJUKT DETTA ÄR???

  LÄGG NER!!!!

  • Nu beter du dig verkligen märkligt.

   ”FATTAR DU INTE HUR SJUKT DETTA ÄR???”

   Vad är det som är sjukt och varför?

   ”LÄGG NER!!!!”

   Vad är det jag ska lägga ner och varför?

 20. Tyskarna röstar med råge in Piratenpartei i andra tyska delstats-parlamentsvalet på raken.

  NejTillPirater får alltjämt svårare att få piratrörelsen att se döende ut.

 21. @Nej till pirater:

  När ska du starta din nya blogg då som heter *Nej till anonyma och nej till anonymous*?

  ROFLMAO!

  PS: ACTA är det nu som är på tapeten så vi ses i den debatten.

  🙂

  • Jag är inte emot anonymitet i sig, bara när den blir ett verktyg för att begå brott utan risk för upptäckt och bestraffning. Du är anonym när du går på stan men om du slår ner en pensionär och polisen hinner få tag i dig så bryts din anonymitet. Eller om något vittne känner igen dig alternativt att du har filmats via en övervakningskamera.

   Du kan på samma sätt vara anonym inför andra på nätet men går polisen in och kollar loggar på olika sätt så kan det till slut gå att spåra dig via din ip-adress i samarbete med din internetoperatör. Det är egentligen ingen större skillnad.

   • Och industrimaskiner var väl ett sätt att bryta mot hantverkarnas och manuella arbetarnas ”rättigheter”. Klart de tyckte det skulle va olagligt då. En del bönder som inte hängde med tyckte säkert det var fuskigt när andra bönder började köra med jordbruksmaskiner och avancerade gödsling. Tänk alla springpojkar som måste blivit arbetslösa när telefonin kom till Sverige. Vi skulle ju förstås förbjudit Ericsson att sabba springpojkarnas jobb! Damn! Att vi inte fattade det på den tiden… Eller hur?

    Om vi förbjuder nya sätt att företaga på så står vi i slutändan still. Det är bara den klicken som för närvarande är på höjden i sin karriär som har ett intresse av detta. Mediebrancherna som vi känner dem har haft en enda stor guldålder hela 1900talet – som byggt på att de kunnat upprätthålla ensamrätt på sitt arbete. För att det helt enkelt inte varit tekniskt och praktiskt möjligt att kopiera förr i tiden. Hela samhället i övrigt har ett stort intresse av att tillåta nya sätt att göra på att konkurrera ut de gamla.

    Piratpartiet i Tyskland har kommit in i 2 delstater på raken. Det första var ett av de mer traditionellt liberala ( Berlin ) och det andra ett av de mer traditionellt konservativa ( Saarland ). Det är tydligt att piratpolitik går på tvären även i Tyskland. Stackars SDP blir helt utslagna nästan överallt. Deras svenska motsvarighet är närmast FP. Traditionellt sett ett liberalt parti som på senare tid tappat sin ideologi och börjat sälja ut sig till övervakningsivrarna. Så gick det för dem…

    • FDP skulle det stå att det går kass för. SDP är ju sossarna. LOL! Peinlich!

    • Den förändringen du beskriver har ju redan hänt i musikbranschen och är på god väg i filmbranschen. iTunes, Amazon och Spotify har ju ersatt skivbutiker och CD-pressare sen 5 år tillbaka. Samma sak är på väg med filmindustrin fast med lite andra förutsättningar.
     Och det är inte några som har klagat över det – eller?
     Med ett kraftfullt slag i luften slår du in öppna dörrar…..

     Samtidigt som piratkramarna har levt kvar i CD-träsket har de kommersiella spelarna skapat flera nya marknader – till exempel podcasts. Vad har piraterna åstadkommit? Vilka innovationer har piraterna tillfört??

     • Piraterna står kvar vid 2006 och har inte märkt att utvecklingen gått framåt. Det är dags att sluta sträva bakåt pirater.

     • Skivbranchen som vi känner den tokkraschar runt om dig och du påstår att det är lugnt för man har Spotify? Halverade intäkter 2000-2010 talar sitt tydliga språk. Du kan inte räkna med att ta betalt för gammalt arbete i datafiler längre, NejP! Dags att vakna upp ur din fantasi från 1900talet att du kan äga ensamrätter på datafiler. Det GÅR inte längre.

      Dags att anpassa sig till de nya förutsättningarna som internet medför eller klippa sig och skaffa ett riktigt jobb 🙂

     • De enda som talar om skivor fortfarande är pirater. Kom in i 2012 boys and girls. Dags för piraterna att vakna upp och inse att 2006 var 6 år sedan. Internet har utvecklats.

      ”eller klippa sig och skaffa ett riktigt jobb”

      Ett bra exempel på piraternas förakt mot kulturarbetare. Det är precis för att det finns människor med ett sådant förakt som du visar här som det är viktigt att bekämpa de kränkningar som piraterna gör sig skyldiga till. Ni vill ha deras produkter men ni har förakt för arbetet. Ett oerhört bra exempel på varför bekämpningen av pirater är viktig.

     • ”Ett bra exempel på piraternas förakt mot kulturarbetare.”

      Nej det är ett exempel på piraternas förakt mot upphovsrätts-byråkrati och allt mer toppstyrning med stöd av fascistiska lagar.

      Det har visats i undersökningar att piratkopiering korrelerar med mängden pengar som spenderas på kultur – så det är verkligen inte frågan om förakt mot själva skaparna och artisterna utan snarare ett förakt för byråkraterna och kostym-mupparna som tjänar de riktigt stora stålarna på upphovsrätten.

     • Om det verkligen är så att musikbranschen tokkrascher som ett resultat av illegal fildelning, hur kan du då påstå att det är ett brott utan offer? Isåfall finns det ju tydliga offer för den illegala fildelningen, ägarna och de anställda i musikbranschen drabbas ju ekonomiskt. Så ditt snack om ”brott utan offer” är ju helt fel, om ditt påstående att musikbranschen tokkraschar på grund av piraterna är korrekt.

     • Det är inte fråga om något brott alls. Det är en helt naturlig utveckling.

      Om man resonerar som du gjorde så var väl bönderna offer för jordbrukseffektiviseringen på 1800talet. Kemisterna och mekanikerna ”stal” deras jobb då de forskade fram effektivare gödsel och bättre jordbruksmaskiner. För att inte tala om fabrikerna! Fabriksentreprenörerna gjorde ju många hantverkare arbetslösa. Skomakare, skräddare, smeder och många fler.

      Det är fildelarna som är offer för de gamla dinosariebolagens storhetsvansinne då de försöker inskränka konkurrensfriheten på marknaden. Tidigare har vi tillåtit nya företaganden konkurrera ut gamla. Varför skulle vi bromsa just nu och börja skydda våra nuvarande brancher? Det vore ju helt ologiskt.

      Den dumkonservatismen är då ingen politik jag skulle kunna stå och försvara för framtida generationer. Skulle du kunna göra det, Thomas?

     • Inskränka konkurrensfriheten?? Det finns ett oändligt antal olika musikstycken att köpa, oavsett vilken kategori av musik du gillar. Det finns fantastiskt många olika ”butiker” där du kan köpa din musik på en massa olika sätt och en massa olika distributionsformer, CD, MP3, nedladdning i andra format, streaming och gammal vinyl.
      Du kan dessutom lyssna på musik på radio, TV och på t ex youtube, utan att du själv betalar.

      Hur kan du påstå att det skulle vara en bransch med inskränkningar i konkurrensfriheten?? Det är en av de mest konkurrensutsatta branscherna som finns. Jämför med livsmedelsbranschen, telekom, banker och försäkringsbolag i Sverige – där finns det begränsningar i konkurrensen.
      Jag kan inte tänka mig någon bransch som är mer konkurrensutsatt än musikindustrin!!

     • Ja men jag vill inte ha Gessle, jag vill ha Pink Floyd! Jag vill kanske inte ha Rolandz utan Black Ingvars. Att jämföra olika band eller olika labels och säga att det är konkurrens är som att jämföra äpplen och päron.

      Jag kan inte få tag på t.ex. Metallica på ett vettigt vis – kanske för att de eller deras label är dumkonservativa. Då hjälper det ju inte om jag kan få Anthrax på ett bra sätt – det är ju inte Anthrax jag vill ha.

     • Isbranchen tokkrashade när man uppfann frys och elektricitet. Du menar alltså med din argumentation att folk som köpte frysar utförde ett (moraliskt) brott.

      Hästpiske-branchen tokkrashade när man uppfann bilen. Du menar alltså med din argumentation att folk som köpte eller körde bilar utförde ett (moraliskt) brott.

      Finns många fler exempel…

     • Såvida man inte snodde sin frys & elektricitet, så faller ditt argument ganska så kraftigt….

     • Snälla, var god gå tillbaka till grundutbildningen. Utan att passera gå.

     • @wertigon

      Dina liknelser är felaktiga och irrelevanta av många anledningar, jag kommer ge dig några exempel.
      Du pratar om det faktum att vissa branscher slutar att existera när ny teknik kommer fram. Du talar om en konflikt mellan ny och gammal teknik. Det är ett bra exempel på att ni pirater verkligen inte har lämnat 2005. Det finns ingen konflikt mellan ny och gammal teknik
      i de branscher som sysslar med immateriella produkter. Jobb som cd-pressare och ägare av skivaffärer har försvunnit. Det finns ingen problematik i det faktumet, det är en naturlig del i utvecklingen.
      Den nya tekniken utnyttjas till fulla av ”den nya musikbranschen”.
      Det man är emot är kränkningar av upphovsmän och människor som försöker använda den nya tekniken i det syftet. Historien har visat att upphovsrätten är teknikneutral och har anpassat sig även till internet eran. Problemet är enbart att piraterna har valt att utesluta och ignorera upphovsmännens rättigheter i förmån för det egna vinnandet.

      Dags att träda in i 2012 pirater, sluta sträva bakåt och skaffa er relevanta argument som inte är hämtade från 2005.

     • Problemet är att medans branchen använder teknik från 2012 så använder ni ett förlegat lagsystem från 1990, medans de olagliga alternativen använder en ”hederskod” som är mer i samklang med tiden.

      Men problemet är också att branchen inte tagit fram tillräckligt bra tjänster ännu. TPB är populärt. Varför? Vad gör de rätt? Skivindustrin har bakbundit sig själva med alla upphovsrättsregleringar vilket gör att TPB kan ge sina användare det iTunes inte kan, snabbare, enklare och bättre.

      Det finns saker som inte är lätta att kopiera; tillförlitlighet, lojalitet, respekt och goodwill är alla saker som skivindustrin har kunnat åtnjuta i flera decennier, men nu skrattar man mest åt sagda industris bakåtsträvande politik. Det är inte längre en fråga om, utan när hela konstruktionen kommer kollapsa. Det tråkiga är bara att industrin gör sitt bästa för att sabba för alla andra samtidigt…

     • Piraternas hederskod???
      Har du sett för många sjörövarfilmer?
      På vilket vis har piraterna en hederskod???

     • Notera citattecken. Visste inte riktigt vad annars jag ska kalla det, men det finns en stor konsensus inom piratvärlden vad som är okej och inte. T.ex. är det inte ok att ta någons musik och bara sälja rakt av utan att ge till artisten. Däremot är det ok att fildela.

     • Det är inte okej att kränka allmänheten obegränsat mycket i sin strävan att beivra brott. Digital massövervakning är det värsta och vidrigaste hittills. Kan mycket väl användas på så vidriga sätt som inte ens Hitler eller Stalin vågat drömma om! Polisen ska helt enkelt inte ha några möjligheter att använda såna verktyg – oavsett vilka brott som det gäller.

     • Vilken slående dumhet. Piraterna håller på att utveckla och bygga framtidens företaganden och infrastrukturer, blir inröstade i parlament, bygger gräsrotsrörelser snabbare än nånsin. Men fortsätt du att slå dövörat till, det minskar bara era chanser ytterligare desto mer ni blundar för den nya verkligheten. Man kan undra vem av oss som har lappar för ögonen egentligen.

      Precis som liberalismen, kvinnorörelsen, arbetarrörelsen, miljörörelsen och alla andra stora politiska strömmar gjort de senaste 150-200 åren under all den utveckling vi haft så kommer piraterna ändra samhället och göra det mer demokratiskt, rättvist och lämna allt mindre utrymme för centralisering och toppstyre i samhället.

     • ”Och det är inte några som har klagat över det – eller?”

      Enligt.. vilka då..? De etablerade kanalerna som själva tror sig tjäna på att hålla käften om det menar du? Vad har de för intresse att framställa författares och artisters förutsättningar under upphovsrätten på ett rättvist sätt ur skaparnas perspektiv? Nej de tror sig tjäna på att lägga locket på i denna frågan. Det är väl ganska tydligt?

      Jag har enbart kunnat ta del av information om Piratenparteis framgångar i Tyskland via SR i Sverige. Mediemongolaterna darrar och försöker mörka så mycket de kan. Men troligen är de körda i.o.m. att Europas ekonomiskt och politiskt mäktigaste land inom kort kommer vara i praktiken alltför dyrt att lobba i längre.

      ”Vad har piraterna åstadkommit? Vilka innovationer har piraterna tillfört??”

      Pirater har gjort kopiering gratis. I praktiken gjort iTunes, Amazon, Spotify m.fl. onödiga för både artister och konsumenter.

     • hahaha – ”piraterna har gjort kopiering gratis” – det var det bästa aprilskämtet i år 🙂
      Kopiering har varit gratis sedan 50-talet.

      Årets näst bästa apriskämt är att iTunes och spotify är onödiga. Samtidigt som det är miljarder nedladdningar från iTunes och Spotify växer så det knakar. F-G kanske skulle berätta det för Apple och Spotify, att de är onödiga – passa på att berätta det för alla deras användare också. Uppenbarligen är de så galet korkade att de inte förstår sitt eget bästa…..

     • Nehepp. Förr i tiden var det mycket omständigare att kopiera än idag. Spela in på kasettband tog mer tid och så behövde man skicka kasettbanden kors och tvärs. Skivor behövde fraktas på stora feta långtradare som spydde ut massa avgaser. Inte alls som med internet. Internet och fildelning är sista steget där kopiering verkligen i de flesta praktiska avseenden blivit gratis.

      Vill man jobba med att leka grindvakt och sitta och trycka på gammalt inlåst arbete så kommer man uppenbarligen få det tufft framöver. Bara att se på piratrörelsens ständiga framgångar i Tyskland för att förstå vad som håller på att ske och hur illa ute upphovsrättsbrancherna faktiskt är.

   • Harlekin33 är Ubuntutroll som härjar lite här och där med predikan om frälsande OS. Beter sig ungefär likadant oavsett om det är på Flashback eller Ubuntusajter.

 22. 31 mars så åker Facebook ner!

  OCH DET ÄR BARA DET FÖRSTA!

  SEN ÅKER HELA INTERENET NER!

  BEWARE OF THE WRATH OF THE ANNONOMUOS!

  NOW ITś WAR!

 23. second video!!!:

  Kom igen nu nej till till pirater!!!

  VAD TÄNKER DU GÖRA NU???

  SKA DU FÖRBJUDA ANOMYMITET????

  KÖR HÅRT!!!

  SEE U ON THE OTHER SIDE OF ANONYMOUS!!!

  ROFLMAO!!!

 24. Om du Inte gillar lagarna som implementeras så KORSA dina handleder ovanför huvudet!!!

  ILLUMINATI U CAN TAKE MY HERTBEAT BUT BUT YOU CANT TAKE MY SOUL!!!

  • Vad är det här för fanatisk dåre? Finns fan troll överallt nu.

   • VADDÅ TROLL???

    NEJ TILL PIRATER HAR INTE EN CHANS!!!

    HAN ÄR FUCKED!!!

    HAN KAN LÄGGA NER SIN BLOGG!!!

    BTW:: VARFÖR skyddar han emailadressen på dom som skriver???

    NTP är ju EMOT anonymisering!!!

    • Undrar vem det är som är fucked med tanke på alla dina inlägg här. Bloggen verkar fylla sin funktion.

     • Nja, jag är inte så säker på att det endast är till er fördel. Alla högar med argument som växt fram på denna bloggen som ni inte riktigt vet hur ni ska bemöta och tydligen får försöka dränka i ordbajs och låtsasgnabb.

      I flera länder i Europa röstas pirater in i allt ifrån kommuner till landsting och delstater. Det betyder i praktiken att mängden pengar som behöver komma läggas på lobbying av mellanhänderna kommer öka ännu mera – i ett skede av utvecklingen då de har det kanske mer kärvt ekonomiskt sett än nånsin tidigare.

      Helt uppenbart är antipiraterna i allmänhet fucked i långa loppet. Denna bloggen verkar bara vara en sista desperat ”fördröjningsåtgärd”. Som om dinosaurierna försökte sätta bromsklossar på meteoren när den var påväg ner genom skyn, lol!

 25. Kom igen nu NTP!

  Lägg ut ALLAS emaladrsser som har skrivit på din blogg!!!

  Du är väl INTE EMOT anonymisering???

  Dom FLESTA som har skrivit på din blogg är SÄKERT FILDELARE!!!

  ROFLMAO!!!

  • Av vilken anledning skulle jag lägga ut alla emailadresser? På vilket sätt skulle detta vara bra enligt dig?

   Om det skulle vara aktuellt med en brottsutredning så finns ju mailadresser och ip-adresser att läsa om polisen har nytta av dem, det finns ju ingen som helst anledning att publicera dem öppet, speciellt inte som att de som skrivit inläggen gjort det under förutsättningen att den mailadress man angivit inte publiceras. Men du tycker kanske att man ska köra över dem på samma sätt som ni pirater kör över upphovsmännen när ni piratkopierar?

 26. @ nej till pirater:

  Du ka väl ALDRIG tro all information kan kan i FEL händer???

  https://www.flashback.org/t1832977p6

  ;;(

  • Jovisst, tyvärr händer det flera miljoner gånger per dag i och med all illegal fildelning. Du håller alltså med om att information inte ska hamna i fel händer?

 27. Oj här vare trollfest. Har ni skoj, antipirater? Gå ut lite i solen vetja. Det ska va bra för hälsan och lindra stress med solljus och värme har jag hört.

  • Ni pirater har fått det där med troll om bakfoten, ni verkar tro att alla som är emot att stjäla och snylta är troll.

   • Nejnej. Vi verkar tro att larvbråk för att dölja de relevanta diskussionerna är trollerier.

    • Och de relevanta diskussionerna enligt dig är att hävda att andra är ”fucked”?

     • Det relevanta är förstås argumenten före jag skriver att andra är fucked. 😛 Men ni fokuserar förstås på när jag skriver ”fucked” för det är väl det enda ni har chansen att bemöta.

 28. @nej till pirater:

  Det går inte att stoppa fildelningen utan att stänga ner hela internet, det var så jag menade. (Tribler är ett utmärkt exempel)

  Förresten…för att gå dig till mötes…läs detta:

  http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/marknaden-for-dvd-filmer-rasar

  http://www.dn.se/ekonomi/dvd-filmer-rasar-i-forsaljningen

  Och DET är skrivet av upphovsrättsmaffian och filmbolagen själva!

  Alltså så fick piraterna RÄTT att plastbitar är på väg ut!

  Vad sa du nu då?

  🙂

  • Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt Harlekins inlägg?
   När han stolt konstaterar att ”plastbitar är på väg ut” demonstrerar han så tydligt att han har stannat kvar i år 2006 och att han inte har förstått frågan.
   För oss andra är det självklart att ”plastbitar är på väg ut”. Att distribuera musik på CD har varit på väg ut sedan många, många år. Det är ingen nyhet…..
   Vi andra har också förstått att det inte är ”plastbitarna” vi betalar för, utan för glädjen att lyssna på musik. Vi betalar för det jobb som artisten, producenten, musikerna, mixaren,ljudteknikern och alla andra som behövs för att producera musik.
   Vi betalar för musiken, inte för distributionen.

   • Bra att du inser att det är musiken vi ska betala för! Det är ett bra första steg. Sen att inse vikten av att betala direkt till skaparna – det kan man väl inte begära att du ska förstå bara sådär i en handvändning. 😉

    • Men… ni pirater hävdar ju att eftersom distributionen är gratis så ska ni inte betala någonting..Absolut inte till alla de personer som gör det möjligt att lyssna till ny musik.
     Och varför ska vi betala direkt till skaparna? Det vore ju en helt unik affärsmodell för bred konsumtion. Ska du betala direkt till bonden och direkt till killen som kör mjölkbilen när du köper mjölk? När du köper en bil, ska du betala direkt till alla de olika komponenttillverkarna? När du köper en film, ska du betala direkt till killen som gjort 3-d grafiken och direkt till varje skådespelare?
     Och när du köper musik,ska du betala direkt till killen som städar studion och direkt till den som finansierat inspelningen? Alla är ju nödvändiga för att producera musiken.

     • Klart man ska betala.

      Men det som är värt någonting är skapandet, själva framtagandet av sången. Själva musikfilen är en av en miljarders miljarders miljarder likadana kopior och är alltså att betrakta som lika värdefullt som O2.

     • Om det är så självklart att ”man ska betala” – varför gör du inte det?
      Eller har jag missat nåt?

      Och varför vill du betala för skapandet? Det är väl konsumtionen av musik, njutningen och glädjen av att lyssna till musik som man ska betala för? Själva skapandet är ju fullständigt ointressant att betala för.

     • I slutändan är det själva skapandejobbet som är det enda som finns nån som helst anledning att betala för. Att betala för flumflum som ”glädjen att få lyssna på musik” är bara en dålig ursäkt för några girigbukar att klämma sig emellan artist och konsument och ta ut massa onödiga mellanhands-avgifter.

     • Om artisten väljer att gå via skivbolag så är det ju ingen som klämmer sig i emellan utan artisten väljer att gå den vägen för att själv slippa hantera jobbet att få betalt för skapandet. Konsumenten ska bara bry sig om varan/tjänsten är värd pengarna, precis som för alla andra varor och tjänster.

      Köper du en hamburgare på McDonalds så bedömer du om priset är rätt för det du får, du bryr dig knappast om hur många olika ”mellanhänder” som varit inblandade mellan ”receptet/varumärket Big Mac” och den Big Mac du får i handen, dito med Coca Cola, Volvo osv.

     • Kanske det är just här där ni pirater har fastnat i den gamla ekonomin? Det finns inte nåt samband mellan värde, kostnad och pris. Vilket förstås är bra för alla parter!
      Vi betalar för värdet av en produkt, inte för vad den kostat att utveckla,tillverka och distribuera.
      Det var nån jämförelse mellan Anthrax och Metallica, där nån tyckte att Anthrax var mycket, mycket bättre. Då är det väl rimligt att du betalar mindre för Metallica – oavsett vad det kostat att spela in dem.

     • Vi betalar för värdet av att få kultur skapad. Men att betala för det som redan är skapat är meningslöst. Världen funkar inte så längre. Betalar man för datafiler idag gör man det snarare för att stödja skaparna att skapa nytt i framtiden.

      Att ”köpa” datafiler som representerar konst, kunskap och musik är inte ett meningsfullt begrepp längre.

     • Där har vi helt enkelt olika världsbilder. Själv är jag fullständigt ointresserad av arbetet som ligger bakom, jag vill njuta av konsten. Det spelar mig ingen roll om det har tagit 20 minuter eller 20 manår att spela in musik eller skapa ett konstverk. Det spelar heller ingen roll om verket är skapat idag eller för 20 år sedan. För mig handlar det om att uppskatta konsten just i detta ögonblick.

      Hela er argumentation om skapande liknar debatten om arbetstid eller resultat. I er gamla världsbild ska man få betalt för att vara på plats 40 timmar i veckan. I den nya tiden handlar det om att leverera värde, oavsett var eller hur länge man jobbar.

     • ”I er gamla världsbild ska man få betalt för att vara på plats 40 timmar i veckan. I den nya tiden handlar det om att leverera värde, oavsett var eller hur länge man jobbar.”

      Va? Då har du verkligen inte förstått vad jag försökt säga. Försök läsa igen… Det lär finnas gott om material här på sidan att läsa i kommentarsfälten.

     • Det ni försöker säga är att arbetet är viktigare än resultatet. Att själva produktionen & distributionen är viktigare än vad man producerar & distribuerar.
      Dvs det är viktigare att vara på sin plats 40 timmar/vecka än vilket värde man levererar. Gammal trist moral från industrialismen… Vi andra har gått vidare in till IT-åldern 🙂

     • Nähä, det har jag ju inte alls sagt.

      Det är upp till var och en att börja stödja / sluta stödja sina artister när de vill. Slutar artisten att skapa ett värde för sina fans? Ja då är det ju fritt fram för fansen att ställa in sina betalningar.

     • Därför att betala för en datafil blir som att betala för två kilo syre. I rymden är det brist på sånt, på nätet finns de i överflöd.

     • Vill du ha två kilo syre så får du faktiskt betala för det, precis som med kommersiell musik och film. Den uppstår inte bara ur tomma intet. Syret finns visserligen i luften men måste utvinnas, musiken och filmen måste skapas via hårt arbete.

     • Den dagen det blir värdefullt och kan utvinnas hemma i garaget så bör det dock inte förbjudas för Svensson att pirat-utvinna syre ur luften bara för att bolag som jobbar med detta inte vill bli av med sina jobb.

     • Har du hört talas om begreppet verkshöjd? Hävdar du att verkshöjden för en syremolekyl motsvarar den för musik eller film? OBS att syret redan finns där och är ”uppfunnet” medan musiken och filmen måste skapas i en kreativ process som oftast kräver mycket arbete.

     • Då är det ju bara att investera i arbetet i den processen då om man är en intressent. Inga konstigheter.

     • Men du missar min poäng.

      Varför skulle jag vilja betala för syre när det redan finns ett näst intill oändligt överflöd av det? Visst finns det ställen då det är nödvändigt (flygplan, ubåtar, rymdfärjor/stationer, etc), men normalt sett så behöver du inte betala för det.

     • Alla kanske inte är nödvändiga för att skapa kulturen… Vissa av personerna i byråkratin kanske rentav är onödiga.

      Garanterat så är inte direktörernas och content / mellanhändernas bonuskultur nödvändig för själva skapandet. Det är en sak som är säker. Dags för en reality check i upphovsrättsbranchen – låt oss hoppas den inte blir lika dramatisk som internetbubblan för 11-12 år sen utan åtminstone lite mjukare. Förr eller senare förstår tillräckligt många personer att ett visst sätt att göra på är sjukt övervärderat – och då spricker det…

     • Direktörernas och mellanhändernas bonuskultur? Om nån ska tro att det är mer än tomma ord får du nog hänvisa till nån information om att direktörer i musik/filmindustrin tjänar påtagligt mer än motsvarande direktörer i motsvarande branscher.
      Och du kanske också kan passa på att utveckla mer i detalj vad du menar med mellanhänder?Exakt vilka yrkesgrupper syftar du på och hur stor del av kostnaden för musik/film står de för.
      Du känner säkert till ordspråket om tomma tunnor…. ?

      Är musik övervärderat?? En låt på iTunes kostar 9 kr, som en liten,liten chokladbit, mindre än en burk läsk. Hur kan du tycka att det är övervärderat?

     • Har själv jobbat i branchen så jag vet vad jag talar om. Antar att det är ord mot ord då. Varför skulle brancherna frivilligt avslöja såna interna angelägenheter? Det är ju bara naivt att tro att de skulle det. Skulle ju bara ge ännu mer badwill för bolagen.

     • FG verkar ha väldigt svårt att begrunda de påståenden som han slänger ur sig med fakta. Det är stora ord men så fort det efterfrågas källa på de påståenden som han slänger ur sig så drar han sig tillbaka.

     • Fakta ja… Det efterfrågar ofta vi pirater också i diskussionerna. Frågan är snarare: vilka källor ska man tro på? Det finns väl ingen som seriöst tror att branchen själva presenterar några siffror som avslöjar hurdana utsugare de är. Det vore ju korkat av dem.

    • Om det vore så viktigt för er att betala direkt till skaparna, varför har piratrörelsen inte gjort nåt för att lösa det? Under tio års tid har ni inte tagit ett enda steg åt det hållet.
     Era hjältar TPB skulle ju till exempel ha betalat lite av sina mångmiljonvinster direkt till musikskaparna. Eller varför skulle inte PP haft ett postgirokonto dit ni kunde betala? Men piratrörelsen har ju inte gjort nånting, absolut ingenting åt det hållet.
     Det handlar ju bara om att ni vill snylta, men desperat försöker ljuga för er själva med kass och tom retorik.

     • Sociala mikrobetalningar (flattr), decentraliserade internet-valutor (bitcoin) m.fl är nya innovationer som garanterat kommer spela roll framöver.

      Du får ha lite tålamod Thomas. Detta är en lång process, man kan inte veta facit på direkten.

      Fildelningsnätverk började dyka upp när upphovsrätten började bli orimlig. Decentraliserade krypto-valutor började uppfinnas och få uppmärksamhet precis som det fetaste gambling-failet i bankhistorien avslöjades.

      Var det en tillfällighet Thomas, eller ligger dessa nymodigheter i tiden?

     • Fildelningsnätverken dök upp när nån insåg att man kunde tjäna pengar på andras arbete.

     • Haha. Du är ju för rolig Thomas. Tjäna pengar på andras arbete har underhållningsbranchen gjort åtminstone sen 1950talet så det är inget ”nytt”.

     • Felaktigt, underhållningsbranschen består av samarbeten och avtal. Sidor som bygger på illegal fildelning tjänar pengar på andras bekostnad utan hänsyn till de människor de kränker.

     • Kom med bevis på att det är felaktigt då. Även om det är avtal så är konsekvensen att vissa tjänar pengar på andras jobb. Nu för tiden när vi har internet är dessa intäkter ofta utan att de alls behöver tillföra nåt nytt själva. De kan sitta på rumpan och dra in pengar på gammalt arbete.

      Förklara för mig varför det är bra för ekonomin med en sån politik där folk kan sitta och tjäna pengar på andra människors gamla arbete.

     • Bevis på vad? att det förekommer avtal och samarbeten?

     • Att det skulle va felaktigt att ”underhållningsbranchen tjänar pengar på andras arbete”.

     • Intressant påstående! Kan du utveckla vad du menar?

     • Det är väl uppenbart? Förr i tiden fanns inget bättre sätt att göra på än att ha industriell skala då musik skapades. Idag är möjligheterna annorlunda. De flesta typer av kunskap och kultur kan skapas decentraliserat i liten skala på ett vis som förut ej var möjligt.

     • Inga problem! Du kan ju alltid välja Youtube för att lyssna på musik.Istället för att snylta på den musik du så föraktfullt kallar industriell. Vad är ditt problem?
      Vill du inte lyssna på Youtube är det ju sjävklart fritt att dela med dig precis hur du vill av den musik du eller dina vänner själva producerar.
      Det finns ingen som hindrar dig. Varken lagar, förlag, upphovsmän eller FRA.

     • Du missade just detaljen att megaupload plockats ner av upphovsrättsintressen. Det innebär i praktiken att även de som lagt upp sina egna alster på megaupload blir censurerade…. Vad är det som säger att upphovsrättsintressena inte kommer försöka göra samma med youtube m.m. För sanningen är att de har allt att förlora på att folk kan kommunicera fritt med varandra. Upphovsrätten är en förlängning av gamla medeltida grindvakter som förbjöd obehagliga åsikter som hotade kyrkan och den tidens övriga makthavare…

     • ”Men piratrörelsen har ju inte gjort nånting, absolut ingenting åt det hållet.”

      Det är ju just vad vi pirater har gjort. Plugga på sociala mikrobetalningar och decentraliserade internetvalutor.

     • Om du tänker på Flattr och Bitcoin så får framtiden utvisa om de funkar eller inte.
      Det handlar om teknik. Era hjältar TPB och Megaupload har ju tjänat mångmiljonbelopp och hade ju med gammal enkel teknik kunna skifta ut de till musikerna och artisterna. Men de valde att flytta pengarna till skatteparadis istället…..
      Det handlar inte om tålamod – det handlar om girighet och snålhet.

     • TPB och Megaupload tjänade inte några pengar alls på artisternas bekostnad. De tjänade pengar från 3:e part för att tillhandahålla en neutral kommunikations-tjänst. Istället för att ta upp kampen på sportsligt manér och erbjuda sina egna reklamfinansierade distributionstjänster så valde alltså skiv- och filmbolagen maffiametoder och dumkonservativa protektionismens väg.

      Om något så handlade ju det om girighet och snålhet. Varför kämpa ärligt när man kan förmå domarn att diska ens motståndare?

     • Det vore kanske enklare om du håller ihop din retorik så att du inte säger emot dig själv? Å ena sidan hävdar du att musikbranschen har halverat sina intäkter som ett resultat av piratkopiering, men här skriver du att piratkopiering inte sker på branschens bekostnad?
      Hur menar du? Har TPB’s och Megauploads verksamheter drabbat musikindustrin eller inte??

     • Nehepp. Jag skriver att det inte sker på ARTISTERNAS bekostnad. Naturligtvis sker det på BRANCHENS bekostnad. Det är väl inte så många som ifrågasätter det?

      Artisterna tjänar mer än nånsin, skivbolagen går på knäna.
      Nästa fråga?

     • Först vore det nog bra om du kunde verifiera dina påstående om att artisterna tjänar med än nånsin och att skivbolagen går på knäna. Jag är inte säker på att något av dem stämmer…..

      Men även om det skulle vara rätt, så är det ju i slutänden artister som drabbas. Att skapa musik är ett teamwork,inget solojobb. Och det är väl rimligt att killen som städar i studion ska ha en fast inkomst? Och att hyresvärden till studion ska få sin hyra betald?

      Dessutom – om det är korrekt att skivbolagen går på knäna som ett resultat av illegal fildelning så finns det ju tydliga brottsoffer. Medarbetare och ägare till skivbolagen drabbas ju ekonomiskt. Alltså är ert snack om ”brott utan offer” just bara snack och tom retorik.

     • Bara att läsa på Christian Engströms blogg. Han har ett blogginlägg där han hänvisar till siffror på att skivbranchens intäkter halverats från 2000 till 2010 och att artisterna drar in mer än nånsin.

      ”Men även om det skulle vara rätt, så är det ju i slutänden artister som drabbas. Att skapa musik är ett teamwork,inget solojobb. Och det är väl rimligt att killen som städar i studion ska ha en fast inkomst? Och att hyresvärden till studion ska få sin hyra betald?”

      Du beskriver hur skivbolagen har skött det hela under 1900talet. Det är inte säkert att det är framtidens melodi.

      ”Dessutom – om det är korrekt att skivbolagen går på knäna som ett resultat av illegal fildelning så finns det ju tydliga brottsoffer. Medarbetare och ägare till skivbolagen drabbas ju ekonomiskt. Alltså är ert snack om “brott utan offer” just bara snack och tom retorik.”

      Hästuppfödarna var inte brottsoffer när vi började transportera oss på andra sätt. Det var en konsekvens av fri konkurrens på en någorlunda fri marknad. Alternativet hade varit att förbjuda tillverkning eller användning av bilar för att skydda hästnäringen. Att skydda gamla brancher idag kommer ses som lika idiotiskt och egokonservativt i framtiden som vi idag tycker det verkar att förbjuda fabriker och andra framsteg i tekniska förutsättningar för företaganden förr i tiden.

     • Det blir ofta en surrealistisk upplevelse att försöka diskutera med piratkramare. Rätt underhållande, men surrealistisk.
      Låt oss först konstatera att F-G inte säger emot påståendet att illegal fildelning är ett brott där det verkligen också finns brottsoffer.Så nu kan vi lämna det påståendet på retorikens sophög, där det hör hemma.
      Lika underhållande blir det när F-G hänvisar till Christian Engströms blogg, som om det vore en allmängiltig sanning som dessutom alla läser.
      Till sist vill jag önska alla debattörer en riktigt glad påsk!

     • Vadå.. Christian E lämnar källa på de grafer han postade. Bara att du går igenom och ger kritik på dem. Kan du inte göra det så är det ingen anledning att lyssna på gallan du häver ur dig. Saklig kritik kan vi bemöta, men det finns ingen anledning att ens försöka bemöta det du skriver i inlägget.

      Det fanns ”brottsoffer” när man byggde fabriker och när bönderna började använda moderna hjälpmedel i bruket. Men det berodde på att lagarna på den tiden var dumkonservativa. Vi har haft vissa sjuka lagar i alla tider. T.ex. var du kriminell om du praktiserade bögeri för 50 år sen. Du bröt mot statens religionsmonopol för 160 år sen om du predikade din egen övertygelse på eget bevåg. Det var även olagligt om du utan tillstånd startade en egen näringsverksamhet som kunde anses konkurrera med skråna för 200 år sen (t.ex. fabriker eller andra modernare företag).

      Dagens upphovsrättslagar kommer framtidens medborgare se tillbaka på som lika vansinniga som vad vi idag tycker om de gamla exemplen jag radade upp…

     • Jag gjorde en snabbkoll på Christian Engströms blogg tillbaka till oktober utan att hitta någon referens? Tills vidare tar jag ditt påstående med en rejäl nypa salt.

     • Man baxnar…..Både Pirate Bay & Megaupload förmedlade filer som andra ville ha, dvs artisters hantverk. Ren och skär girighet som Thomas påpekar. Man undrar, saker som Pirate Bay & megaload gör, hade kraftigt fördömts om det var musikbrasnchen som gjorde samma sak ???.Snacka om att vara opartisk.

     • Pirate Bay och Megaupload kostar inga pengar för konsumenten. Konsumenten har således kvar sina pengar att betala för varor och tjänster av musikartister eller andra kreativa skapare – om de skulle vilja det.

     • Men de tjänar ju likväl pengar PÅ konsumenten, att förmedla illegala filer, mycket pga av annonsförsäljning. Parasiter som lever på andras arbete.

     • Och vad kallar du det Google gör då? Välgörenhet?

     • Visst nåt tjänar de ju pengar på, det kan man inte förneka, men det påverkar ju inte konsumenterna / intressenternas betalningsförmåga negativt. Om konsumenterna har kvar pengar så kan de ju lägga de pengarna på att investera i nytt skapande om de tycker om det de tagit del av – eller strunta i det om de inte bryr sig så noga huruvida kreatören kan finansiera skapandet på professionell basis eller ej.

     • De tjänar pengar på musikbranschens bekostnad. Det är ju bara korkat att påstå nåt annat!
      Om nu F-G’s påstående om musikbranschens problem är korrekt, så är illegal fildelning ett brott bland andra, där det finns tydliga brottsoffer. Ungefär som snatteri….

     • Notera att Megaupload *faktiskt följde upphovsrättsindustrins rekommendationer* och tog bort länkar när de bad dessa personer om det.

      Ja, det gick att komma åt filerna från andra länkar, för filerna togs inte bort. Men det som är viktigt här är att om jag lägger upp en bild jag själv tagit, då är det lagligt. Om min kompis lägger upp samma bild utan min tillåtelse, då är det olagligt. Megaupload kan ha använts legitimt av en användare, och illegitimt av en annan.

      Det är också lagligt att lagra en DVD-kopia på en backup-tjänst som ex. Megaupload, förutsatt då att man själv har DVD-originalet. Detta går under Fair Use. Du kan således inte bevisa att det laddats upp olagligt utan en husrannsakan.

      Många oklarheter kring bitlockers således. Vad som är säkert är att så länge upphovsrättsindustrin får härja fritt så är alla molntjänster dödfödda…

 29. Ok! Skratta eller gråt om ni vill men NU är det ACTA som är på tapeten!

  OCH DET MÅSTE VI KÄMPA ALLT VI KAN EMOT!!!

 30. @NTP:

  JAHAPP, lyckan var kortavrig! Hörde från en ANONYM källa att jakten på Anonomous är återuptagen!

  Gud vad larvigt!

  Och VAD har anonymous gjort er???

  JAJA…LULZ will strike back!!!

  • argh, glömde avsluta min länk… Fett drygt. 😛

   Önskar jag kunde göra snabba edits direkt efter postning…

 31. Här vad DLD innebär:

  När det gäller telefonsamtal via det fasta nätet ska detta sparas:

  * Uppringande nummer
  * Uppringt nummer och nummer som samtalet styrts till
  * Uppgifter om uppringande och uppringd abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
  * Datum och spårbar tid då kommunikationen påbörjades och avslutades
  * Uppgifter om den eller de tjänster som har använts

  När det gäller mobilsamtal ska samma uppgifter som för vanlig telefoni sparas, och dessutom:

  * Uppringandes och uppringds abonnemangsidentitet och utrustningsidentitet
  * Lokaliseringsuppgifter för kommunikationens början och slut
  * Datum, spårbar tid och lokaliseringsuppgifter för den första aktiveringen av en förbetald anonym tjänst

  När det gäller ip-telefoni ska samtliga ovanstående uppgifter sparas, samt även dessa:

  * Uppringandes och uppringds ip-adresser
  * Datum och spårbar tid för på- och avloggning i den eller de tjänster som använts
  * Uppgifter som identifierar den utrustning där kommunikationen slutligt avskiljs från operatören till den enskilda abonnenten

  När det gäller meddelanden:

  * Avsändares och mottagares nummer, ip-adress eller annan meddelandeadress
  * Uppgifter om avsändande och mottagande abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
  * Datum och spårbar tid för på- och avloggning i den eller de tjänster som använts
  * Datum och spårbar tid för avsändande och mottagande av meddelande
  * Uppgifter om den eller de tjänster som har använts

  Och slutligen när det gäller internetuppkopplingar:

  * Användares ip-adress
  * Uppgifter om abonnent och, i förekommande fall, registrerad användare
  * Datum och spårbar tid för på- och avloggning i tjänsten som ger internetåtkomst den typ av kapacitet för överföring som har använts
  * Uppgifter som identifierar den utrustning där kommunikationen slutligt avskiljs från operatören till den enskilda abonnenten.

  Av förordningen framgår också att den lagringsskyldige, det vill säga operatören, måste se till att uppgifterna skyddas mot oavsiktlig eller otillåten förstöring, ändring eller förlust, och att uppgifterna skyddas från otillåten behandling eller otillåtet avslöjande. Uppgifterna får bara göras tillgängliga för ”personal med särskild behörighet”.

  Post- och telestyrelsen, PTS, får enligt förordningen precisera ytterligare vilka uppgifter som ska lagras. PTS får även precisera hur uppgifterna ska lagras men det först efter samråd med Rikspolisstyrelsen och Datainspektionen.

  PS: 1984 har kommit, hejdå med demokratin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: