Motvind för pirater och Piratpartiet

Det har varit en ovanligt aktiv månad när det gäller antalet kommentarer i denna blogg. Jag har inte haft tid att följa alla trådar men mycket av det jag har läst har varit intressant. Eftersom jag själv inte jobbar i mediabranschen så har jag en ganska vag bild av exakt hur det fungerar i samspelet mellan upphovsman/låtskrivare/textförfattare, artist/skådespelare/författare, skivbolag, filmbolag osv.

Men nu har fler och fler ”antipirater” anslutit sig till debatten och bidrar med välbehövliga fakta. Fakta som slår hål på piraternas argument kring varför det skulle vara OK att snylta på upphovsmännen och de ärligt betalande. Fakta som påvisar vilka som är de egentliga mellanhänderna. Fakta som påvisar vilka det är som bidrar till skapandeprocessen från ax till limpa, från idé till färdig produkt. Fakta som mycket tydligt visar att Piratpartiet och piraterna är helt fel ute.

Det har även varit en mycket tydlig trend kring att rättsväsendet börjar komma ifatt. Att domarna mot The Pirate Bay står fast i högsta instans har gjort stor skillnad. Fler och fler piratsajter stängs ner, frivilligt eller ofrivilligt. Visserligen har Fildelarpartiet / Piratpartiet ökat något på kort sikt pga detta eftersom det blivit vanligt att rekommendera medlemskap i enfrågepartiet Piratpartiet i samband med att en piratsajt stängs ner, men det är ju knappast någon ökning som håller på sikt. Ju fler personer det är som verkligen fattar att det är olagligt och att man kan åka dit, desto färre blir det som sysslar med piratkopiering. Alla kanske inte heller vill krångla med olika sätt att försöka dölja sin kriminalitet, exempelvis via VPN-tjänster som dessutom kostar pengar. Det är nu högst troligt att man får ett trendbrott som gör att piratkopieringen minskar.

Jag gjorde en sammanräkning av hur många kommentarer man haft i de ledande piratbloggarna för att jämföra med hur många det är  min blogg – driven på fritiden av en helt vanlig privatperson utan koppling till mediabranschen och utan någon finansiering via feta parlamentarikerlöner som Piratpartiet har. Och utan några direktkanaler till media som Piratpartiet har, de blir ofta intervjuade eller får uppmärksamhet på annat sätt i media när det dyker upp någon fråga med koppling till deras intressen. Hur som helst, så här ser det ut med antalet kommentarer på bloggarna i februari (räknat 2012-03-01 18:30):

Nejtillpirater: 1254

Christian Engström: 231  (mest tomgång angående konspirationsteorierna kring ACTA)

Anna Troberg: 207  (väldigt blandat och tyvärr flera osakliga artiklar om The Pirate Bay)

Gustav Nipe: 32  (en hel del om fildelningen och Ung Pirat gör faktiskt ett riktigt bra jobb genom att visa för piraterna hur det går till under rättegångarna)

175 svar

 1. Jag hittade den här bloggen för kanske två veckor sedan och tycker att den har ett stort värde. Den är egentligen den enda platsen där man öppet kan debattera mot piraterna utan att vara på en piratsida och riskera att bli censurerad. Bloggen är en bra plattform för människor som jobbar inom branscher som berörs av upphovsrätt/patent men också människor som ser faran med PPs politik och vill värna om sin integritet. Det skulle vara intressant om någon vågade starta en videoblogg på Youtube också så att man kunde föra en debatt där med. Men, det vore eventuellt för riskabelt med tanke på att de som offentligt gått ut med att de är emot människor som piratkopierar har fått utstå hot och kränkningar.

  • Jag har stort intresse av att anti-piratkampen sprids, men precis som du skriver så vill jag inte vara den som står med ansikte utåt när pirater har en historik av att ”hämnas” på de som vill ta ifrån dem deras snuttefilt, som de enligt egen utsago behöver för att fungera normalt i samhället.
   Jag skriver ”hämnas” inom situationstecken, för det verkar mest bestå av tomma hot, men det är tillräckligt hemskt för att jag ska vilja undvika det.

   Som jag skrev i en kommentar för några veckor sedan är anti-piratkampen inte bara en klasskamp som bygger på att de rika (piraterna) ska ge till de fattiga (kreatörerna), utan en mer grundläggande kamp för att internet ska innefatta mer fundamentala mänskliga rättigheter och skyldigheter, och inte minst personligt ansvar.

   Debatten med pirater är svår, eftersom många pirater inte ens inser att de debatterar för sina egna egoistiska intressen. Vissa menar helt seriöst att de för talan för ”teknologin”(!)
   På något sätt har teknologin fått så stor betydelse för dem i deras små liv att de behandlar teknologin som om det hade större värde för dem än andra människor, eller rentav som om det vore deras bäste vän – som en människa. De försvarar den när den gör fel, eller ännu värre, ser den som en gudomlig teknologi, som inte kan göra fel (lol).
   Internet måste utvecklas, och det kommer ske förr eller senare. Problemet som jag ser det är att piraterna håller tillbaka utvecklingen eftersom det gynnar deras intressen. De skulle alltså hellre ha ett internet 1.0 för evigt än ett internet 9.0 som kräver personligt ansvar och straffar dem som begår brott på internet.

   Men det hela är egentligen inte en fråga om teknologi utan etik.
   Det som skiljer en pirat från en antipirat är svaret på frågan:
   ska lagar utformas för att skydda de människor som blir offer för andra människors handlingar, eller för att ge de människor som vill utnyttja andra lagrum att göra detta?

   • Den enfaldiga idioten ole är det senaste tillskottet bland nejtillpirater lärjungar som har kommit med fakta som mycket tydligt visar att Piratpartiet och piraterna är helt fel ute. – Låt oss se vad den nya stjärnan på antipirathimlen har att säga:

    Jag har stort intresse av att anti-piratkampen sprids, men precis som du skriver så vill jag inte vara den som står med ansikte utåt när pirater har en historik av att “hämnas” på de som vill ta ifrån dem deras snuttefilt, som de enligt egen utsago behöver för att fungera normalt i samhället.
    Stackars ole är rädd för att dom elaka pirater skall ”hämnas” på honom för alla dom fakta som mycket tydligt visar att Piratpartiet och piraterna är helt fel ute. som han presenterar i kommentar efter kommentar – Fy – alla dumma pirater!!!

    Som jag skrev i en kommentar för några veckor sedan är anti-piratkampen inte bara en klasskamp som bygger på att de rika (piraterna) ska ge till de fattiga (kreatörerna), utan en mer grundläggande kamp för att internet ska innefatta mer fundamentala mänskliga rättigheter och skyldigheter, och inte minst personligt ansvar.
    Klasskamp – rika pirater – fattiga kreatörer? – Är det inte väl magstark och ENFALDIGT till och med för en antipirat?

    att internet ska innefatta mer fundamentala mänskliga rättigheter och skyldigheter????
    Har den enfaldiga idioten ole ens läst igenom Deklarationen om dom mänskliga rättigheter? – och till vilken artikel refererar han i så fall? – Den enfaldiga idioten oleoch Thomas borde slå ihop sina antipiratpåsar – *lol* – Tillsammans kommer de att bli oslagbara i kampen mot piraterna – för faran är att de och även sansade vanliga människor kommer att skratta ihjäl sig åt alla deras tokigheter

    Sedan har den den enfaldiga idioten ole en lång argumentation med en INBILLAD pirat som har sagt något om teknologin – Den stackars INBILLADE pirater ges ingen möjlighet att säga något i sitt försvar – *lol* – så här avslutar den enfaldiga idioten ole sin argumentation mot den INBILLADE piraten:

    Internet måste utvecklas, och det kommer ske förr eller senare. Problemet som jag ser det är att piraterna håller tillbaka utvecklingen eftersom det gynnar deras intressen.
    Länk: Harvard Prof: MegaUpload Shutdown is an Attempt to Kill Technology
    “When a new technology comes along […] and destabilizes the way the industries have always made money, the first gut response throughout the 20th century has been; let’s shut down this technology.”

    As has been demonstrated many times in the past, these lawsuits can kill technologies and companies, the prof adds.

    Rene Summer, Director of Government and Industry Relations at Ericsson säger:

    Ericsson: File-sharing Is a Symptom Not the Problem
    “How can we, as good Europeans, accept this state of affairs? The success of our European project is founded upon freedom of movement – for persons, goods, services and capital. Why should digital content be an exception? How can policymakers continue to endorse the vested interests of economic rights holders at the expense of the promises of the single market and our fundamental freedoms?”

    Men den enfaldiga idioten ole vet naturligtvis bättre!

    Den enfaldiga idioten ole avslutar sedan med:
    ska lagar utformas för att skydda de människor som blir offer för andra människors handlingar, eller för att ge de människor som vill utnyttja andra lagrum att göra detta?
    Bli offer? – Kan den enfaldiga idioten ole visa upp någon oberoende rapport eller studie som – efter mer än 10 år av illegal fildelning – kan peka ut VILKA offer den sk illegala fildelningen har skördat? – eller är det den enfaldiga idioten ole ”sunda förnuf” som talar

    Tja – behövs det sägas mer om dom stjärnorna i nejtillpiraters lag som har presenterad fakta som slår hål på piraternas argument kring varför det skulle vara OK att snylta på upphovsmännen och de ärligt betalande. Fakta som påvisar vilka som är de egentliga mellanhänderna. Fakta som påvisar vilka det är som bidrar till skapandeprocessen från ax till limpa, från idé till färdig produkt. Fakta som mycket tydligt visar att Piratpartiet och piraterna är helt fel ute.?

    Dessa ”fakta” är subjektiva fakta – dvs svepande påståenden som inte går att verifiera – typ piraternas argument kring varför det skulle vara OK att snylta på upphovsmännen och de ärligt betalande.
    Study finds pirates 10 times more likely to buy music
    Vadå ”snylta på upphovsmän” – ”ärlig betalande”? – TIO GÅNGER mer troligt!!!! – Ett lysande exempel på nejtillpiraters RETORIK utan substans – dvs rena rama LÖGNER!!!

    • Alltså älskling, du har upprepat samma tirad i ett par år nu. Är det inte dags att du laddar ner en ny skiva?

     Puss i ljumsken!

     • Å du har fan skällt och sugit på samma cigarr i flera år nu. Inte dags att byta kennelklubb snart, vovven?

  • Du säger dig alltså vara rädd för att bli censurerad på piratsidor. Är du medveten om de massiva censureringspådrag som de riktigt stora antipiraterna håller på att lobba igenom över hela internet?

   • Detta är bara kvalificerad skrämselpropaganda som inte har någon substan förutom för ett antal foliehattar och ”nyttiga idioter”.

    Ingen pirat, forskare eller någon annan har kunnat påvisa vad som kommer hända när man inför ACTA, DLD osv.

    Det enda piraterna håller på med är FUD.

    • SOPA är konstruerat för att censurera. Redan idag censureras det friskt, då monopolisterna redan tagit ned megaupload – som faktiskt varit ett sätt för artister att nå ut med sin musik till fansen.

     Mellanhänderna försöker blockera och censurera så gott de kan – de är nämligen livrädda för den decentralisering som håller på att ske tack vare internet och dess möjligheter.

     Den krassa sanningen för dessa envetna typer är att en värld med internet behöver troligen inte alls längre några mellanhänder för spridning av information.

     • Jag kan hålla med dig om att SOPA var och är ett värdelöst förslag och kommer nog inte gå igenom…

     • På tal om MegaUpload så var det en av få ”cyberlockers” som faktiskt tog bort länkar till upphovsrättsskyddat material per request.

      Problematiken där är flerfaldig. Om Britney Spears lägger upp sin senaste hit-singel på MegaUpload så är det fullt lagligt. Om ett av hennes fans gör det däremot, är det olagligt – trots att länken i fråga kanske är tänkt att vara privat.

      Men detta räckte alltså inte för skivbolagen. Sedan har en massiv svartmålningskampanj gått ut i syfte att få killarna bakom siten i en så dålig dager som möjligt (Lyxvillor etc, som mestadels kom från lagliga företag inte ens relaterade till MegaUpload).

      Det ryktas om att den verkliga anledningen till MegaUploads crackdown var att de snart skulle lansera en ny musiktjänst som skulle komma ut med ett nytt disruptivt sätt att distribuera musik på, och det gillade inte musikindustrin så de drog åt tumskruvarna. Där har jag dock inga som helst bevis än…

     • ”På tal om MegaUpload så var det en av få “cyberlockers” som faktiskt tog bort länkar till upphovsrättsskyddat material per request.”

      Inte enligt åtalet. Man ville antagligen ge sken av att ta bort länkar men i praktiken så fungerade det inte.

      ”Det ryktas om att den verkliga anledningen till MegaUploads crackdown var att de snart skulle lansera en ny musiktjänst som skulle komma ut med ett nytt disruptivt sätt att distribuera musik på, och det gillade inte musikindustrin så de drog åt tumskruvarna. Där har jag dock inga som helst bevis än…”

      Ett rykte med samma konfidens som ”man har redan kört igång Acta”?

     • De brydde sig nog inte om precis hur mycket av materialet som var olagligt uppladdat – de såg en hotbild mot sitt monopol och ville statuera exempel. Inte riktigt dödsstraff som de hade i Frankrike på 1500-talet som tur är, men tiotals års fängelse och miljoner för att inte säga miljarder dollar i skadestånd har samma avsedd effekt… SKRÄM DE KORKADE UNDERSÅTARNA TILL UNDERKASTELSE.

     • Nej, de tog faktiskt bort länkarna per request.

      Sedan kunde samma fil länkas till flera gånger, men detta var bara en optimeringsåtgärd för att spara på utrymme.

      Rykten är rykten, men ingen rök utan eld…

     • Du har uppenbarligen inte läst åtalet. De tog inte bort länkar trots påminnelser.

    • King Eguren är naturligtvis antipiraternas expert i dessa frågor – Han verkar därför kunna bortse från att många forskare – ekonomer mm expertis har uttryckt farhågor för allt fler förslag som syftar till att beivra den sk illegala fildelningen

     King Eguren verkar i sin enfald tro att det är UPPHOVSMÄN som ligger bakom allt detta – därav hans stöd för alla dessa förslag

     Han säger dessutom Ingen pirat, forskare eller någon annan har kunnat påvisa vad som kommer hända när man inför ACTA, DLD osv. men missar fullständigt poängen att ANTIPIRATERNA – trots 10 år av intensiv sk illegal fildelning – inte förmå att plocka fram EN ENDA oberoende studie eller rapport som klart och tydlig säger att den har skadat upphovsmän eller samhället på något vis

     Tja – kungar idag är bara att betrakta som enfaldiga prydnader så att man kan fortsätta med att berätta SAGOR – *lol*

  • Det ENDA man kan ge nejtillpirater eloge för att han inte censurerar

   För övrigt har jag inte set EN ENDA antipirat som har modet att här utveckla sina tankar och kunnat argumentera – givetvis späckat med länkar till fakta och oberoende forskningsrapporter – VARFÖR man opponerar sig Piratpartiet föreslagna upphovsrättsreform och VAD det är ni är rädda för skulle hända OM en sådan reform skulle bli verklighet

   JAG har vid ett flertall tillfällen klargjort VARFÖR det är vansinnigt att jaga nästan 2 miljoner helt vanliga fildelande svenskar och hur ENFALDIGT det är av er antipirater att skälla ut dem för kriminella – snyltare och fuskare trots att INGEN av er har kunnat plocka fram EN ENDA oberoende forskningsrapport som klart och tydligt säger att UPPHOVSMÄN eller samhället har tagit skada av den sk illegala fildelningen under de gångna 10 år detta har pågått – dvs vilka som är OFFER av den illegala fildelningen – Hur kan ni fortsätta med er VÄRDELÖSA argumentering och ur luften gripna påståenden om ni inte ens klarar av att BEVISA detta grundläggande skäl för er enfaldiga retorik?

   Hur kan ni som säger sig vara folk som jobbar inom branschen fortsätta med att enfaldigt argumentera i ABSURDUM för att behålla era PRIVILEGIER som ingen ANNAN grupp i samhället besitter på bekostnad av nästan 2 MILJONER av era landsmän – och kan beskylla piraterna för att vara giriga?

   Ja bara frågar – och väntar mig inga SAKLIGA svar annat än sedvanlig RETORIK utan innehåll

   • Var finns alla oberoende forskningsrapporter kring att det ska vara olagligt att snatta, förskingra eller fuska med skatten? En del saker behöver man inga rapporter för, man inser ändå att människor ska få ha vissa rättigheter.

    Upphovsrättslagar finns i alla länder och är självklara i en modern demokrati. Upphovsrätten har inte upphört att existera på 2000-talet, den är snarare ännu viktigare i och med att vi lägger mer och mer pengar på immateriella produkter och att skapa sådana produkter blir ett allt vanligare levebröd.

    Om det så vore hälften eller 3/4 av svenskarna som piratkopierade så skulle det inte vara rätt. Hur många som gör något säger ingen om huruvida det är OK. Uppåt hälften av svenskarna har snattat, av bilisterna har antagligen 99.99% kört för fort minst en gång och säkert 95% gör det regelmässigt.

    • Nej det är ju helt uppåt väggarna…. Intressen bakom upphovsrättslagar håller på att sabba demokratin som vi känner den. Dessa intresses marknadsmodeller håller på att paja nu när vi har fått moderna förutsättningar med internet och de är så desperata att skydda upphovsrättslagen att de är beredda att ta risken att avskaffa alla medborgares rätt till privatliv.

     Du står och försvarar att gamla välgödda drakar ska få fortsätta sitt skräckvälde och terrorisera civilbefolkningen för att de har nån slags rätt att tjäna pengar på de sätt som de VILL. I en demokrati med fri marknad så är det ingen RÄTT att kunna ta betalt precis som man VILL. Man får se till att skapa något som folk är beredda att betala för. Det är praktiskt möjligt att göra detta. Se bara på mobil-appar och spotify som två exempel på att bra tjänster visst kan konkurrera med gratis.

     Bra resturanger och mysiga konditorier kommer alltid kunna konkurrera med hemlagat och hembakat… OM DE RESPEKTERAR SINA KUNDER ISTÄLLET FÖR ATT TRAKASSERA DEM!

     • ”Bra resturanger och mysiga konditorier kommer alltid kunna konkurrera med hemlagat och hembakat… OM DE RESPEKTERAR SINA KUNDER ISTÄLLET FÖR ATT TRAKASSERA DEM!”

      Jo men piraterna är ju faktiskt kunder hos de skivbolag och filmbolag som de laddar ner verk från – snyltarkunder! Precis som personer som plankar in på bio eller en konsert. Andra får betala för sin konsumtion men snyltarna – piraterna – nöjer sig inte med annat än gratis.

     • Jag snyltade just på lokala resturangernas möjlighet att tjäna pengar – åt hemlagad mat. Hemskt va?

     • Inte alls, det är full lagligt. Precis som när du sitter hemma och spelar gitarr själv istället för att gå på konsert. Det är ditt fria val.

     • Restaurangerna konkurrerar med andra restauranger när det gäller ”äta ute”. Alla restauranger vet att kunderna lagar mat hemma också. Tramsig kommentar.

     • Vad har det med saken att göra? Upphovsrätten är ett precis lika korkat ingrepp i personliga friheten som om resturanger försökte förbjuda folk att laga mat hemma eller om konditorier skulle försöka förbjuda folk att baka egna semlor.

      Tyvärr tycks ni inte förstå att ni samlar på er precis lika fet badwill hos de uppväxande generationerna som lokala créperian skulle göra om de faktiskt försökte övervaka folk och se att de inte stekte pannkakor i smyg hemma i köket…

     • Den som tar del av ett verk på ett otillåtet sätt är faktiskt inte kund. Den personen begår i det skeendet en brottslig handling mot verkets upphovsman och mot dem med närstående rättigheter. (artister, musiker och utgivare)
      Rättsliga påföljder tas mot personen i egenskap av misstänkt brottsling inte som kund.

      De tillfällen en person ersätter upphovsrättsinnehavarna på tillbörligt vis är denne att betrakta som kund. Detta förfarande leder inte till åtal, eller ”trakasserier”, som du kallar det.

      Att en person begår upphovsrättsbrott ena dagen och sen betalar för något den andra, gör den inte till kund vid de tillfällen då denne kränker upphovsrättsinnehavarna lagstadgade rättigheter.

     • Den enfaldiga idioten Poppe vill så gärna bidra med sina enfaldiga kommentarer och säger:
      Den personen begår i det skeendet en brottslig handling mot verkets upphovsman och mot dem med närstående rättigheter. (artister, musiker och utgivare)
      Rättsliga påföljder tas mot personen i egenskap av misstänkt brottsling inte som kund.

      Vi pirater VET att det IDAG är illegalt att fildela upphovsrättsskyddat material – men VI har GODA skäl till VARFÖR vi motsätter oss sådana ODEMOKRATISKA lagar – Hur kan Poppe påstå att de som idag ägnar sig åt sk illegal fildelning begår en brottslig handling mot upphovsmän när han inte ens kan bevisa – medelst oberoende studier och rapporter – att den illegala fildelningen under dessa 10 år har skadat dem? – Bara ENFALDIGA IDIOTER fortsätta att påstå något de inte har det MINSTA BEVIS för

      Hur kan Poppe bara gripa ett påstående ur luften – typ
      Att en person begår upphovsrättsbrott ena dagen och sen betalar för något den andra, gör den inte till kund vid de tillfällen då denne kränker upphovsrättsinnehavarna lagstadgade rättigheter.
      Bara ENFALDIGA upphovsmän (som Poppe påstår att han är) fortsätter att framhärda sina rättigheter i ABSURDUM på bekostnad av närstan 2 miljoner fildelande fans när han inte har några GODA SKÄL än INBILLADE förluster – Ja så orerar antipirater och enfaldiga idioter som Poppe – De har INGET annat att hänvisa till än att LAGEN säger så – medan vi pirater har MÅNGA goda skäl som visar att lagen är fel –

      Bara ENFALDIGA IDIOTER som Poppe tror att lagen finns där för att skydda upphovsmän och att alla dessa nya åtgärder kommer till för att skydda deras intressen

      Bara ENFALDIGA IDIOTER som Poppe är helt blind för att utvecklingen av den SVENSKA upphovsrätten helt och hållet styrs från USA och dess ekonomiska intressen – och då framförallt dess skiv- och filmmaffia och att dessa fullständigt skiter i dom svenska upphovsmän

      Bara ENFALDIGA IDIOTER som Poppe – som påstår sig vara upphovsmän – vänder sig mot hans FANS som enligt ett flertal studier KÖPER MER och går på bio och konserter OFTARE än de som inte fildelar

      Tack och lov är MAJORITETEN av upphovsmän klokare än det fåtal enfaldiga idioter som påstår sig vara upphovsmän och som gör sig till ALLA upphovsmäns språkrör här – Majoriteten av upphovsmän har ALDRIG – vare sig här eller utomlands – i protestkonserter vädjat till sina fans att sluta fildela dem – skrivit protestsånger mot den sk illegala fildelningen – gått ut i demonstrationer eller anordnat andra uppseendeväckande aktioner för att fästa ALLMÄNHETEN på deras påstådda utsatta läge

      Du borde inte komma med sådana enfaldiga kommentarer Poppe – för du gör dig bara till ÅTLÖJE

     • Kan du inte skriva ENFALDIGA IDIOTER några gånger till? Bara så jag kan bli 100% säker på att det är Poppe som är den enfaldige idioten och inte papegojan som ropar det hela tiden?

    • Tja – man ser vilka lama svar man får från nejtillpirater – läs bara denna pärla – Han skriver:
     Var finns alla oberoende forskningsrapporter kring att det ska vara olagligt att snatta, förskingra eller fuska med skatten? En del saker behöver man inga rapporter för, man inser ändå att människor ska få ha vissa rättigheter.

     Är det hans huvudargument för att förklara VARFÖR han motsätter sig en reform av Piratpartiets modell? – Skall det verkligen föreställa ett sakligt argument?

     Sedan säger han:
     Upphovsrättslagar finns i alla länder och är självklara i en modern demokrati.
     Och demokratiska värden är självklara saker i en demokrati – DÄRFÖR beslutade t ex Schweiz att låta nedladdning FORTSATT vara legal – som det är i ett flertal EU länder

     Om det så vore hälften eller 3/4 av svenskarna som piratkopierade så skulle det inte vara rätt. Hur många som gör något säger ingen om huruvida det är OK. Uppåt hälften av svenskarna har snattat, av bilisterna har antagligen 99.99% kört för fort minst en gång och säkert 95% gör det regelmässigt.
     1) Lagarna skall vara i takt med FOLKETS rättsuppfattning – lagar som i en DEMOKRATISK nation går emot majoriteten av folkets uppfattning har ingen LEGITIMITET – Det är bara enfaldiga idioter som inte inser detta
     Studie: 70% of the Public Finds Piracy Socially Acceptable
     Studien är gjort i Danmark men det är troligt att man hade fått samma resultat i Sverige – ja t om en högre procenttal – Detta TROTS all den propaganda

     2) nejtillpirater undviker NOGA att erkänna att han – trots 10 år av pågående illegal fildelning – inte kan plocka fram EN ENDA oberoende studie eller rapport som klart och tydligt har visat att den har skadat upphovsmän och/eller samhället – dvs han kan inte påvisa att den illegala fildelningen har några OFFER

     LOGIKEN påbjuder att då är nejtillpiraters jämförelser med snatteri – skatten och fortkörning (som alla har offer) helt uppåt vägarna och hela hans argumentering faller då platt på marken – för hur kan man anse att något är ett brott när det inte finns några OFFER? – Hur kan någon logisk tänkande människa acceptera att man då skapar lagar och vidta sådana stränga åtgärder mot nästan 2 miljoner av sina egna landsmän för att FÖRHINDRA att dess helt enkelt utöva sin mänskliga rättighet att SÖKA – TA EMOT och SPRIDA INFORMATION?

     Har nejtillpirater några VETTIGA svar på det annat än skiten han reflexmässig skriver?

     • Om det nu vore så att piratkopieringen inte är skadlig, eller rent av värdefull gratisreklam som FG brukar kalla det, tror du då att upphovsmännen skulle bry sig om piratkopieringen?

      Om den vore så bra så skulle ju upphovsmännen själva lägga ut sina alster för att sen kunna håva in donationer för miljoner, sälja konsertbiljetter, t-shirts, knappar… Men ser det ut så? Nej det gör det inte. Och det är varje enskild upphovsmans val att göra.

     • ”Om den vore så bra så skulle ju upphovsmännen själva lägga ut sina alster för att sen kunna håva in donationer för miljoner, sälja konsertbiljetter, t-shirts, knappar… Men ser det ut så? Nej det gör det inte. Och det är varje enskild upphovsmans val att göra.”

      Jo det är precis vad det gör. Se Christian Engströms blogg för mer info. Artister tjänar mer än NÅNSIN tidigare. Däremot skiter skivbolagen och STIM (med flera) nästan på sig av rädsla att förlora sin ställning.

      Det är mellanhänderna – dvs insamlings-sällskapen som är livrädda.

      De har ju blivit onödiga.

     • Och så säger nejtillpirater följande kloka ord:

      Om det nu vore så att piratkopieringen inte är skadlig, eller rent av värdefull gratisreklam som FG brukar kalla det, tror du då att upphovsmännen skulle bry sig om piratkopieringen?
      Vilka upphovsmän talar nejtillpirater om? – Har han några BEVIS för att det var våra upphovsmän som hade tryckt på vår dåvarande justitieminister T. Bodström när han kriminaliserade alla som HELT LAGLIGT laddade ned före år 2005?

      Har nejtillpirater några BEVIS för att det var våra upphovsmän som har krävt IPRED eller att dessa nu kräver ännu hårdare lagar?

      Har nejtillpirater några BEVIS för att det var våra upphovsmän som ville att Sverige skulle skriva på ACTA?

      MAJORITETEN av upphovsmän har ALDRIG – vare sig här eller utomlands – i protestkonserter vädjat till sina fans att sluta fildela dem – skrivit protestsånger mot den sk illegala fildelningen – gått ut i demonstrationer eller anordnat andra uppseendeväckande aktioner för att fästa ALLMÄNHETEN på deras påstådda utsatta läge

      nejtillpirater FABULERAR som vanligt

      Sedan säger nejtillpirater
      Om den vore så bra så skulle ju upphovsmännen själva lägga ut sina alster för att sen kunna håva in donationer för miljoner, sälja konsertbiljetter, t-shirts, knappar… Men ser det ut så? Nej det gör det inte. Och det är varje enskild upphovsmans val att göra.
      Vet inte nejtillpirater att dessa upphovsmän har SÅLD sina rättigheter till bolag och att de därför inte har har NÅGOT mer att säga till om sina egna verk?

 2. Bra inlägg som vanligt!
  Vill minnas att för några år sedan var det ganska vanligt att pirater sade sig stå för ”gå gärna på de stora aktörerna som tjänar pengar på piratkopiering, men rör inte privatpersoner”.
  Alltså en uttalad önskan om att legalisera fildelning för privat bruk.
  Idag så tycks pirater inte agera särskilt rationellt (som ditt förra inlägg visade https://nejtillpirater.wordpress.com/2012/02/27/enfragepartiet-piratpartiet/) när deras favorittrackers stängs ned (en efter en!), trots att det varit uppenbart att samtliga tjänat pengar på sina verksamheter.
  Piratkopiering på/via internet kan för övrigt knappast klassas som privat i praktiken.

  Tycker även idag det är oftare man träffar på någon som under de senaste åren begränsat sin piratkopiering eller slutat helt. För tio år sedan var det motsatta mycket vanligare – att någon man träffat gått från att vara laglydig konsument till att tanka ner allt utan att betala för sig.
  Till viss del har det med teknik att göra, men det är det nog även spänningen i gammal fildelningsteknik som lagt sig. Hade vi kunnat teleportera saker idag hade säkert många människor provat att stjäla något i butik också (och säkert hade ett teleporteringsparti skapats av samma expertkompetens som skapade piratpartiet, som säger att ingen skadas av att något telerporteras – alla saker finns ju kvar, bara på annan plats.)

  Något händer, helt klart… piraterna får väl hålla extra hårt i foliehatten nu när det blåser. 😉

  • När förändringens vindar blåser så bygger vissa vindskydd och vissa bygger väderkvarnar. Och en tredje grupp ger sig ut och fajtas med de stora hemska vidunderliga väderkvarnarna.

   Vilka ser oftast larvigast ut för eftervärlden? 😀

  • Oh – nämnde ja ole bland alla enfaldiga idioter? – Denna man kan bli den STÖRSTA IDIOTEN av dem alla – Hör vilken RETORIK han skiter ur sig här:

   Piratkopiering på/via internet kan för övrigt knappast klassas som privat i praktiken.
   ole tycker antagligen att telefonsamtal inte är det privata heller och att det går bra att avlyssna alla telefonsamtal om man kan ta fast en handful pirater på det viset – sådana är antipirater!

   Tycker även idag det är oftare man träffar på någon som under de senaste åren begränsat sin piratkopiering eller slutat helt.
   En begåvat kommentar – En stat som lyckas TVINGA sina medborgare till lydnad med skrämseltaktik – Vad påminner det om? – för MAJORITETEN av folket tycker FORTFARANDE att den sk illegala fildelningen är ett icke brott

   Hade vi kunnat teleportera saker idag hade säkert många människor provat att stjäla något i butik också (och säkert hade ett teleporteringsparti skapats av samma expertkompetens som skapade piratpartiet, som säger att ingen skadas av att något telerporteras – alla saker finns ju kvar, bara på annan plats.)
   ole har tittat förmycket på Star Trek movies – Beam upp that crazy motherf****r Scotty!! – *lmao*

  • @Ole

   Kopieringen över nätet är något helt annat, det har du helt rätt i.
   Det är mer en fråga om publicering utan tillåtelse, ett brottsligt förfarande i större skala. Jag tror att pirater är så hopplöst centrerade kring sin egen person att de inte kan förstå vidden av denna publicering. De tror fortfarande att de bara delar filen mellan några individer, fast det handlar om masspublicering.

   I flera undersökningar tar man upp att den illegala fildelningen inte drabbar nationella artister i samma utsträckning som internationella artister. Förklaringen till detta ligger med största sannolikhet i teknikens natur, det är lättare att få tag i och ladda ned något som fler publicerar. Detta fenomen påvisas i bl.a. den s.k. Schweitziska och Norska undersökningen, som figurerar i en tråd här tar upp frågan.

  • Och den enfaldiga idioten ole kommer med ytterligare dumheter när han säger:
   Idag så tycks pirater inte agera särskilt rationellt (som ditt förra inlägg visade https://nejtillpirater.wordpress.com/2012/02/27/enfragepartiet-piratpartiet/) när deras favorittrackers stängs ned (en efter en!), trots att det varit uppenbart att samtliga tjänat pengar på sina verksamheter.
   Dessa SÖKMASKINER fildelar inte SJÄLVA – så de tjänar ingen pengar på själva den illegala fildelningen som FORTFARENDA sker mellan PRIVATPERSONER – Bara enfaldiga idioter begriper inte SKILLNADEN

   Vi pirater blir upprörda över dessa stängningar för att det är CENSUR för att främja den AMERIKANSKA skiv- och filmmaffians intressen – Dessa SÖKMASKINER förmedlar – precis som Google – LÄNKAR som leder till både laglig och olaglig innehåll

   Tycker även idag det är oftare man träffar på någon som under de senaste åren begränsat sin piratkopiering eller slutat helt. För tio år sedan var det motsatta mycket vanligare –
   Den enfaldiga idioten ole fattar inte att något måste vara allvarligt FEL när en nation SKRÄMMER sina medborgare till lydnad med stränga lagar och åtgärder TROTS att de inte har kunnat visa att själva handlingen – dvs illegalt fildelande – har skadat upphovsmän eller samhället

   Men man skall inte vänta sig någon sinne för PROPORTIONER från ENFALDIGA IDIOTER

 3. Det vi ser nu är det jag väntat på väldigt länge – Piraterna börjar långsamt och sakta men säkert tröttna på filmbolagens kundfientliga fasoner och styra skutan från att ”raida Hollywood” till att gå över till fri kultur och fri programvara.

  Hollywood håller med andra ord långsamt på att sluta fildelas – en ren och skär mardröm. Inom tio år så kommer deras intäkter ha gått ner rejält när folk slutar gå på bio och konsumera deras filmer.

  GL, GJ, HF! 😀

  • ”Det vi ser nu är det jag väntat på väldigt länge – Piraterna börjar långsamt och sakta men säkert tröttna på filmbolagens kundfientliga fasoner och styra skutan från att “raida Hollywood” till att gå över till fri kultur och fri programvara.”

   Vad har fri programvara med Hollywood att göra?
   Om pirater slutar med pirathandlingar är de knappast längre pirater, utan bara fildelare. Tyvärr så stämmer inte det du skriver för fem öre, baserat på verklig statistik (se nedan). Men man får ju hoppas att du får rätt så snart som möjligt.

   ”Hollywood håller med andra ord långsamt på att sluta fildelas – en ren och skär mardröm.”

   Ja, eller hur:

   http://torrentfreak.com/top-10-most-pirated-movies-on-bittorrent-120206/

   det är märkligt hur du kan inbilla dig saker som inte har något med verkligheten att göra och seriöst tro på dem.
   Var är alla open-source/creative content-filmer på den listan?
   Jag vet att det finns de som slutar konsumera betalkultur och endast konsumerar CC-kultur, men att det skulle vara någon gemensam nämnare för de som slutar piratkopiera håller jag verkligen inte med om.

   • Eh, what. ”Pirated” filmer.. det lär ju inte creative commons räknas som. Det är ju inte ”piratat” utan bara ”fildelat” om det är creative commons.

   • Än så länge är CC inte jättestort – men det växer, och det med stormsteg, varje år.

    Kan allmänheten inte fildela ”betalkultur”, ja, då kommer de börja fildela den fria kulturen. Detta i sin tur kommer göra att betalkulturen förlorar sina anhängare. Betalkulturen behöver fildelning, men fildelning behöver inte betalkulturen.

    Det är nu det börjar. Om tio år ligger utvecklingen där ni inte kan stoppa det längre. So, yeah. GL, GJ, HF! 😀

    • Jag tycker att CC är en riktig bra grej, men fortfarande ska det vara ägaren till verket som ska få avgöra hur han/hon vill sprida sitt verk och inte pirater.

     • Nej. Marknaden avgör vilket sätt du får tjäna pengar på din musik på. Som alltid. Bara för att en sak fungerade i det förgångna behöver det inte betyda att det fungerar idag…

      Se ex. isbolagen som var en mångmiljonindustri strax innan elen kom till Sverige.

     • Marknaden ja, men piratverksamhet liksom annan illegal verksamhet. maffia osv ingår inte i marknaden eftersom man inte deltar på lagliga och rättvisa premisser. Med ditt resonemang så är väl smuggling av tobak, alkohol och knark en del av marknaden, liksom snatterier i butiker är en del av marknaden.

     • Dendär liknelsen är ju bara så FAIL. Folk i allmänhet blir bara sura på dig när du på allvar försöker jämföra fildelning med riktig kriminalitet… Fildelning är inte ett dugg ”fel” i folks sinnen. Kanske är det fel i de generationerna som är typ 50-60+. Men enligt många av dem som var i den åldern på 70-talet var det ju fel att införa lagen mot barnaga, på den tiden, eller alla möjliga andra moraliska förändringar i samhället som varit med och ändrat lagen. T.ex. legalisering av bögeri för inte alls så längesen. Du kommer inte lyckas få dagens unga generationer att tro att fildelning är fel. Moral sitter ( på gott och ont ) mycket djupare rotat än så.

      Att ha lagar som förbjuder piratkopiering är precis likadant som att ha lagar som förbjuder bullbak och att laga middag hemma – för det skadar ju konditorierna och resturangerna.

      Det som hänt är att ni utsatts för konkurrens av folk som fildelar som en hobby. Inse er nya plats för fasen… Ingen kommer tolerera era ensamrätter i upphovsrätten längre när dessa har börjat inkräkta så enormt på den personliga friheten som det faktiskt har med övervakningshets och skrämselpropaganda med terror och barnporr.

     • Du har rätt att det går inte att tävla med ”gratis är gott”. Härligt att du anser någon som är förbjudet enligt lag inte är detta längre, bara för att en del finniga fjunisar och en del haschrökande 70 talister håller på och fildelar illegalt.

      Sluta med dina jämförelser dom är inte bättre än våra, det blir bara pinsamt.

      Håll dig till lagen eller bryt denna, just nu har NI inte lagen på ER sida och NI kommer aldrig få LAGEN på ER sida gällande illegal fildelning, GE UPP !!!!

     • ”Du har rätt att det går inte att tävla med “gratis är gott”.”

      Om det nu inte skulle ”gå att tävla med gratis är gott” så är det ju korkat att försöka! Men jag är övertygad om att du har fel!

      Klart det går att tävla med gratis är gott. Ramlösa, appstore, spotify och massa andra varor och tjänster är bra exempel på att det går konkurrera med ”gratis är gott”.

      ”Håll dig till lagen eller bryt denna, just nu har NI inte lagen på ER sida och NI kommer aldrig få LAGEN på ER sida gällande illegal fildelning, GE UPP !!!!”

      Eh nej det är en tidsfråga innan upphovsrätten avskaffas – det ni eventuellt kan lyckas med är att fördröja denna tidpunkt tills ni själva går i pension. Men ni gör då samhället en mycket stor otjänst i långa loppet. Ungefär som om 1800talshantverkarna skulle försöka hålla fabriker förbjudna så länge de bara kunde.

      Vänta litegranna DET HADE DE JU FAKTISKT. Ni kommer se precis lika ego-dum-konservativa ut för eftervärlden…

     • ”Klart det går att tävla med gratis är gott. Ramlösa, appstore, spotify och massa andra varor och tjänster är bra exempel på att det går konkurrera med “gratis är gott”.

      Det finns en markant skillnad. Ramlösa och appstore har egna produkter som de konkurrerar med. Det går alltså inte att jämföra med illegal fildelning som gör olagliga kopior på någon annans verk och sedan ger ut det gratis. Spotify har avtal med alla musikbolag och upphovsmän som finns där. Vill man inte ha sin musik där så behöver man inte det. De ersätter också upphovsmännen. Fildelningssidor som piratebay ersätter inte de upphovsmän som de utnyttjar och det finns inget val för upphovsmännen att ta bort sina produkter.
      Igen, du kan inte bara ta exempel ur tomma luften utan någon relevans.

     • De är ju absolut relevanta. Hade det varit förbjudet att dricka sitt kranvatten och/eller använda soda streamers så hade säkert ramlösa tjänat mer pengar. Försöker de genomföra såna lagar? Nej de förstår faktiskt bättre än så – som tur är!

      Du kan inte ha ekonomisk ensamrätt på spridning av digitala filer längre – för intrånget i privatlivet som det innebär har blivit alldeles för långtgående för att vi ska kunna acceptera det.

      Upphovsrätten är dumkonservativ då den bromsar utvecklingen och den sabbar rätten till privatliv för allmänheten. Två argument så bra som några för varför upphovsrätten åtminstone behöver bromsas och tas ner till en mer lagom skyddstid. Egentligen är intrånget i mänskliga rättigheter stort nog för att vi borde kräva omedelbar avveckling, men det vore inte ansvarsfullt mot näringslivet om man inte hade en övergångsperiod på säg 5-10 år åtminstone då upphovsrätten successivt försvagades, säg typ vartannat år för att till slut avskaffas.

     • Den enfaldiga idioten King Eguren påstår – naturligtvis helt UTAN några verkliga BEVIS – att dom som fildelar illegalt mestadels är finniga fjunisar eller haschrökande 70-talister för att slippa se hans nästan 2 miljoner helt vanliga fildelande landsmän i ögonen – Sådant kalas för ”att DEMONISERA motståndaren” – Slipper man bara se att motståndaren inte skiljer sig från en själv så kan man utföra vilka hemska handlingar som helst mot dem utan dåligt samvete

      Det är även därför nejtillpirater gärna klassar de som fildelar illegalt som kriminella – fuskare och snyltare trots att hans närmaste arbetskompis – någon i hans närmaste bekantskapskrets – en släkt kan vara en som fildelar illegalt i större eller mindre utsträckning

      Det gäller i princip för ALLA antipirater – för när nästan 1/4 del av befolkningen är finniga fjunisar eller haschrökande 70-talister – så borde i princip VARJE antipirat har en kriminell fuskare eller snyltare i sin närmaste bekantskapskrets

      Den enfaldiga idioten King Eguren säger också med bestämdhet
      Håll dig till lagen eller bryt denna, just nu har NI inte lagen på ER sida och NI kommer aldrig få LAGEN på ER sida gällande illegal fildelning, GE UPP !!!!
      Han har naturligtvis RÄTT – Lagen är emot dessa King Egurens nästan 2 miljoner fildelande landsmän som kriminaliseras INTE för att de skadar några upphovsmän eller samhället i stort – inte heller för att skydda upphovsmäns intressen utan för att efterkomma KRAV från USA och dess världsdominerande skiv- och filmmaffian – Detta är VÄLDOKUMENTERAT – Vad kallas folk som hellre går en utländsk makts ärenden på bekostnad av så många av hans egna landsmän igen?

      Men kungar har i det förflutna inte gjort sig kända för att bry sig om sitt folk – därför är dom flesta AVSATTA och de som är kvar har berövats all sin makt – *lol* – Därför kan man lugnt IGNORERA denna enfaldiga kungs olika kommentarer i frågan

     • Konkurrans handlar väl om att prispressa ?? Pirater betalar nada, dvs 0:-. De enda som ni anser är värda pengar för att erhålla musik är de som tjänar pengar på porrannonser…Artisterna är ingenting värda, producenterna ingenting värda…..Det kommer en dag då ni inser att det finns en hel del av dem som ni hyllar som hjältar enbart deltar för att få en del av artisternas pengar…..

     • Artisterna förlorar inget på fildelning. De tjänar mer pengar än nånsin. Främst tack vare att folk lägger pengar på livespelningar ISTÄLLET för att ”köpa” musik.

      Däremot börjar det se lite brunt ut för de ONÖDIGA mellanhänderna som skivbolagen faktiskt blivit i dagens läge…

     • Problemet är att du stirrar dig blind på priset.

      Jag kan laga mat hemma. Det är betydligt billigare än att gå ut och äta på restaurang. Ändå går jag nu och då ut och äter en pizza eller annat gott. Varför?

      * Lathet (laga mat kräver arbete i form av matlagning och disk)
      * Tidsbesparing (att laga mat+äta+diska tar 1 ½ timme, att äta ute tar ½ timme)
      * Socialt (hemma i min singeletta så finns det inte mycket att prata med)
      * Upplevelse (mysig inredning på restaurangen)
      * De lagar bättre mat än vad jag gör…

      Det går att konkurrera med fildelningen, men hittills har jag inte sett någon ens försöka på riktigt, bara en massa gnäll om att det inte går att konkurrera med gratis, samt ett gäng halvhjärtade försök. Gnäll på och tyck synd om er själva ni. Själv vet jag att man kan tjäna pengar även efter upphovsrätten har reformerats… 🙂

     • Igen så är du helt fel ute när du pratar om konkurrens. Enda sättet det skulle kunna vara konkurrens är som sagt om piraterna gjorde egna filmer/låtar och gav ut gratis. Då talar man om konkurrens. Att piratkopiera någon annans verk och ge ut gratis är inte konkurrens, det är sabotage.

     • Det handlar visst om konkurrens i spridning av musik.

      E-post ”konkurrerade ut” de allra flesta postbrev och vykort en gång i tiden. Fildelning håller på att konkurrera med mediedistributörer idag… tråden goes on and on.

      Katolska kyrkan hade ensamrätt i att bestämma vilka böcker som fick skrivas och spridas före tryckpressen. Det drevs så långt att det faktiskt blev DÖDSSTRAFF i Frankrike på att sprida litteratur som inte monopolet (kyrkan) GODKÄNT.

      Så kom inte och säg att denna ständiga kampen inte handlar om frihet och mänskliga rättigheter för då har du inte en jävla aning vad du snackar om.

     • Det är ingen som betvivlar att det finns konkurrens inom musikbranschen. Spotify konkurrerar med itunes och andra tjänster som bygger på streaming. Olika skivaffärer konkurrerar med andra skivaffärer. Att konkurrera på ett lagligt sätt är sunt och uppmuntras.
      Digital försäljning av musik och streaming har redan i princip konkurrerat ut fysiska skivor, precis som e-mail har konkurrerat ut vanlig post. Så fildelning är inget problem och det utnyttjas av alla branscher som håller på med digitala produkter. När det kommer ny teknik som kan gynna samhället så finns det alltid folk som försöker använda den i olagliga syften. Det är den illegala fildelningen som är ett problem. Det är en väsentlig skillnad mellan laglig och olaglig fildelning som du bör studera lite närmare innan du gör uttalanden.

      Det är klart det handlar om sina mänskliga rättigheter. Det handlar om rätten att få bestämma över sin egen närvaro på internet. Både för mig som privatperson och för upphovsmän. Den anarkistiska lösning som piraterna påvisar där all information ska betraktas som fri att dela med sig av löper stor risk att bli ett problem om den realiseras. Jag är för integritet på internet, jag är emot PP.

     • ”Jag är för integritet på internet, jag är emot PP.”

      Men du kan ju inte vara för integritet på nätet om du förespråkar att behålla de lagar som dessa dumkonservativa intresseorganisationer lobbar för. De pengastarkaste intressena bakom upphovsrätten har gått och blivit så desperata och extrema i sin strävan att de är beredda att offra alla medborgares privatliv för att få fortsätta tjäna pengar.

      Det är helt enkelt inte okej. Det steget kan INGEN intresseorganisation – statlig eller privat – tillåtas ta. Du vill väl inte ha det som i Sovjet, NejP??

      USA är på god väg till ett lika totalitärt och inhumant samhälle som Sovjet och östblocket – det räcker med att du ersätter partitoppar med näringslivshöjdare så är det direkt mycket likt. De tycker att deras makt och pengainflöde är viktigare än folkets rättigheter – då har de blivit direkt samhällsfarliga och måste plockas ner.

 4. Jo, det har varit intressanta veckor inom detta som berör Pirater och deras upptåg. Jag har läst din blogg varenda dag, 1 gång på morgonen, och 1 gång på kvällen, i vad det verkar som att vara en oändlighet. Desvärre, så har man väldigt dåligt med tid och argumentera, och i ärlighetens namn, så gör ni som brukar och kommentera det bättre än jag själv gör. Oftast, så blir man bara trött. Den dagen då majoriteten inser vilken dubbelmoral de håller på med, den dagen blir det nog bättre, men det är nog en önskedröm, och kan bara påverkas genom hårdare lagstiftning verkar det som om. Men, tack för bloggen, och hoppas Ni orkar ett bra tag till…..Jag vet det är många som läser, men inte kommenterar…

  mvh Johnny

  • Vi får hoppas på bildning i frågan, upphovsrätten finns med i större utsträckning i skolreformen, nån har väl insett vad okunskap leder till för märkliga resonemang i huvudet på somliga.

   • Det kallas kritiskt tänkande. Det kanske inte är nåt du fick lära dig i skolan, men dagens ungar får lära sig det då det är viktigare än nånsin idag…

 5. Jag är väldigt tacksam för allt jobb du gör med den här bloggen, NTP. Det finns inte många arenor där man kan prata otvunget om detta utan att bli attackerad från alla håll. Här får jag ibland lite medhåll, och det känns skönt. 😉

  Det är så otroligt låg nivå på alla diskussioner på nätet i övrigt. Kommentatorsfälten på typ DN, SVD eller Newsmill är sjukligt dåliga. Där finns alla människor som inte vet ett skvatt. Jag skyr de forumen som elden. Folk tycker, tycker och tycker i anonymitetens skugga om saker de inte vet något om. Något jag verkligen ogillar är folk som tycker en massa utan att vara insatta. Jag springer inte runt och kritiserar saker jag inte kan något om. Då är jag tyst och lyssnar istället. Jag läser alla tidningar dagligen och försöker hålla mig uppdaterad, men jag sitter inte och kommenterar allt hela tiden. När jag inte har kött på benen håller jag käften.

  Du (NTP) och jag har ju lite olika infallsvinklar på det här med piraterna. Jag är till skillnad från dig en del av mediabranschen. För mig är det viktigaste att den offentliga diskussionen som förs om min arbetsplats är verklighetsförankrad. Det är den tyvärr väldigt sällan.

  Jag har inget emot om folk tycker annorlunda än jag. Jag tycker det är skönt med en bra debatt. Jag har inte alla svar. Jag lär mig varje dag. Men man måste ju tala samma språk för att kunna konversera. Det är väldigt sällan jag kan prata med en pirat utan att man efter en mening börjar prata om två helt olika saker. Och sedan tjabblar man som ett gammalt gift par utan att förstå varandra. Alla som gått i samtalsterapi vet vad jag talar om… 😉 Man pallar inte det i längden. Till slut säger man bara att alla är dumma i huvudet. FG och Donsan tycker säkert att jag är dum i huvudet också. Men faktum är att vi helt enkelt inte talar samma språk. När jag pratar om en sak så pratar de om något annat. Och så håller vi på….

  • Jo det är viktigt att frågorna kan diskuteras utan att man blir censurerad som på Rick Falkvinges blogg eller på dagstidningarnas forum där piraterna slänger sig på anmälaknappen så fort någon skriver något man inte gillar. Piraterna respekterar helt enkelt inte att andra har andra åsikter utan vill censurera bort dessa, här snackar vi alltså om dubbelmoral när man i nästa sekund åberopar yttrandefrihet – för att kunna begå brott utan upptäckt och straff.

   Angående gift par så stämmer det, dock hoppas jag att jag inte blir gift med FG eller Donsan…

 6. Fakta som slår hål på piraternas argument kring varför det skulle vara OK att snylta på upphovsmännen och de ärligt betalande. Fakta som påvisar vilka som är de egentliga mellanhänderna. Fakta som påvisar vilka det är som bidrar till skapandeprocessen från ax till limpa, från idé till färdig produkt. Fakta som mycket tydligt visar att Piratpartiet och piraterna är helt fel ute.
  nejtillpirater fabulerar igen – JAG har då inte sett några sådana fakta – Där var en antipirat som besvarade min kommentar att vi under dessa 10 år inte har sett ett enda skiv- eller filmbolag som BEVISLIGEN hade gått omkull pga den sk illegala fildelningen – Denna antipirat – Emanuell – nämnde Bonnier Amigo Music Group med en lång snyfthistoria om hur synd det var om alla och hur illa den sk illegala fildelningen hade gått åt företaget – Vid närmare granskning nämndes INGENTING om den illegala fildelningen som orsak till företagets nedgång – Sådana FAKTA fabulerar nejtillpirater om – Han tackade t om Emanuel för dessa imaginära fakta – *lol*

  Om nu dessa ”fakta” så tydlig visar att PP och piraterna är helt fel ute – hur kommer det sig att INGEN av er enfaldiga idioter har vågat/kunnat ta upp den upphovsrättsreform och den avkriminaliseringen av den idag illegala fildelningen som PP vill genomföra och med era fakta kunnat knåpa ihop en LOGISK och SAMMANHÄNGANDE argumentation som förklarar VARFÖR man motsätter sig en sådan reform och VAD det är man fruktar skulle hända om den genomfördes

  Antipirater på denna sajt är ökända för sitt BLINDA hat – RIKTIGA fakta avfärdas och antipiraters sagor – fabler – hemsnickrade teorier – påståenden gripna ur luften och utan några som helst hänvisning till källmaterial bejublas – Som när Poppe påstår att den sk illegala fildelningen har stått för en 50% nedgång av försäljningen för ”inspelad musik” – Vid uppmaning att redovisa VAR han har fått dessa uppgifter ifrån – visar det sig att dessa var ICKE EXISTERANDE

  nejtillpirater LJUGER – OM han har sådana fantastiska fakta – så borde han åtminstone kunna REDOVISA några av dem här – Gärna dem som så tydligt visar hur PP och piraterna är helt fel ute – *lol* – Det kan väl inte vara så svårt att Kopiera/Klistra in istället för dessa ENFALDIGA lögner

  nejtillpiraters sedvanliga kommentarer om Piratpartiets medlemsantal och hans ”analys” är VÄRDELÖSA och har lite med saken att göra – Vi som har hängt med i nejtillpiraters hatkampanj mot Piratpartiet förvånas inte längre av hans utfall och analyser – Vi får väl se om de illegala fildelning minskar – och om minskningen kan anses vara riktig eller om fler och fler pirater har skaffat sig en VPN som gör dem anonyma på Internet – Desto hårdare förtrycket blir desto fortare vaknar svenskarna och börjar de protestera mot denna VANSINNIGA åtgärder mot någon icke existerande brott utan några som helst offer

  Han glädjer sig åt domarna för ett flertal svenskar och nedtagningen av flera sajter – Det måste gräma honom och alla övriga enfaldiga idioter till antipirater att den främsta av dem all THE PIRATE BAY fortfarande lever i högsta välmåga TROTS alla otaliga $$ som har lagts ut av den ökända AMERIKANSKA skiv- och filmmaffian – alla hot och påtryckningar från högt uppsatta AMERIKANSKA politiker och en rättsskandal – En OERHÖRD prestigeförlust för ALLA antipirater som gillar vad USA och dess privata särintressen gör i Sverige på bekostnad av nästan 2 miljoner av deras fildelande landsmän – men en TRIUMF för äkta vikingaandan!!!

  nejtillpirater slår sig på bröstet för att han får så många kommentarer här på bloggen – Antalet kommentarer är oväsentlig – desto fler ENFALDIGA kommentarer från er antipirater som härjar här – desto fler kommentarer för att tillbakavisa allt skit som skrivs här – Man behöver bara titta vilka enfaldiga idioter som kommenterar här:

  Thomas ökänd för hans hemsnickrade teorier runt PPs politik och upphovsrätt som han är helt ensam om och inte kan finna en enda ekonom – jurist – företagsledare mm som håller med honom

  Mr. Arbock som slår sig för bröstet och skryter om en Amerikansk college examen (gymnasienivå) och som fortfarande framhärdar att ordet ”author” BARA kan betyda författare TROTS alla lexikon som presenterades honom sade att det också används i betydelsen ”upphovsman”

  Poppe som dillar om en 50% nedgång av försäljningen för ”inspelad musik” och att den skulle ha orsakats av den illegala fildelningen – men har INGA länkar som kan verifiera dessa VANSINNIGA uppgifter

  Emanuel som berättar sagor om hur Bonnier Amigo Music Group har gått under pga den illegala fildelningen – en uppfattning INGEN tidningsartikel som bevakade händelsen har nämnt med ett ord

  Ja sådant är kvalitén på antipiraterna som kommenterar här och som nejtillpirater beundrar för deras tillförseln av IMAGINÄRA fakta

  • Mr. Arbock som slår sig för bröstet och skryter om en Amerikansk college examen (gymnasienivå) och som fortfarande framhärdar att ordet “author” BARA kan betyda författare TROTS alla lexikon som presenterades honom sade att det också används i betydelsen “upphovsman”

   Denna ”fakta” visar ju vilken nivå vårt söta hustroll ligger på. Tack för allt du gjort och gör för att bekämpa piraterna. Du var ovärdelig inför riksdagsvalet!

   • @MrArboc
    Tänka sig att college i USA bara håller gymnasienivå! 🙂
    Det måste vara fakta…eller var det fucked up, nu när det kommer från Donsan?

 7. Du trollar ju hela tiden genom att säga att pirater är snyltare och tjuvar och att piratpartiet är ett enfrågeparti. Det är svårt att inte reagera när du vräker ur sådana felaktigheter om och om igen som en papegoja. Är det något att vara stolt över att du får mycket kommentarer pga dina ohederliga rubriksättningar och ditt ohederliga ordval?

  Jag följer din blogg för att fnissa åt dina önskedrömmar och för att njuta åt piraternas kommentarer på din blogg. Det är förstås fullständigt omöjligt att förändra dagens normer genom lagtvång. Dina antipiratiska stenåldersåsikter har inga framtidsutsikter.

  • Nu var det ju pirater själva som kallade PP för enfrågeparti, vilket jag refererade till, och då var det väl knappast något fel på min rubriksättning?

   Jag tycker att det är du som trollar, själv skildrar jag dels det som pirater själva uttrycker och dels mina egna åsikter om detta.

   Det är f.ö. piraterna som står för stenåldersåsikterna.

   • Att försvara demokratiska friheter är inte stenålder, det har varit ganska poppis sen 1700-talet faktiskt. Piratrörelsen är precis samma typ av rörelse som liberalismen under 1800talet, kvinnorörelsen och arbetarrörelsen under 1900talet – förespråkar att medborgarnas rättigheter ska förstärkas i förhållande till samtida näringslivs-elitens lagstiftade rätt att tjäna pengar på sin verksamhet.

    Pirater anser att vanliga liberala regler ska gälla: se till att skapa något som folk uppfattar de får värdea av så kommer folk betala för det. Musik är ett perfekt exempel. Fler än nånsin betalar för att gå på livespelningar. Ett annat exempel är mobil-appar som tack vare sin skapligt billiga kostnad och popularitet går att kränga ganska friskt.

    Det minsta man kan begära är att man inte kan tillåta näringslivet att spionera på civilbefolkningen hur som helst i syfte att tjäna pengar.

    Fildelning är en hobby precis som att laga mat, baka, knyppla, spela kort osv. Du förbjuder knappast folk att laga mat eller spela kort hemma för att skydda resturangnäringen eller casinobranchen. Lika självklart är det i ett liberalt samhälle som du inte får förbjuda folk att utöva sin religion i fred på sitt eget sätt och även ha rätt att missionera om sin tro.

    • ”Fildelning är en hobby precis som att laga mat, baka, knyppla, spela kort osv. Du förbjuder knappast folk att laga mat eller spela kort hemma för att skydda resturangnäringen eller casinobranchen. ”

     Fildelning är inte olagligt i sig. Att fildela upphovsrättsskyddade filer utöver vad som är tillåtet som privatkopiering är dock olagligt.
     Bränna sprit hemma kan också vara en hobby men det är olagligt. Beställa illegala droger på nätet är också olagligt, det är säkert en hobby för vissa. Att något är en hobby gör det inte lagligt i sig.

     ”Lika självklart är det i ett liberalt samhälle som du inte får förbjuda folk att utöva sin religion i fred på sitt eget sätt och även ha rätt att missionera om sin tro.”

     Och lika självklart är det att oavsett religion – även för kopimismen – så gäller det att man måste hålla sig till svensk lagstiftning. Det är inte tillåtet att bryta mot lagen under förevändning att man bekänner en viss religion eller har en viss hobby,

     • ”Bränna sprit hemma kan också vara en hobby men det är olagligt. Beställa illegala droger på nätet är också olagligt, det är säkert en hobby för vissa. Att något är en hobby gör det inte lagligt i sig.”

      Det är en så utbredd och allmänt accepterad hobby så att det inte alls är särskilt märkligt att jämföra med baka egna semlor eller laga egen mat. Skulle varken kalla hembränning eller knarkhandel särskilt utbredd eller åtminstone inte särskilt allmänt accepterad hobby.

      ”Och lika självklart är det att oavsett religion – även för kopimismen – så gäller det att man måste hålla sig till svensk lagstiftning. Det är inte tillåtet att bryta mot lagen under förevändning att man bekänner en viss religion eller har en viss hobby,”

      Vi kan inte ha lagar som i praktiken leder till moderna häxprocesser.

      Förföljelsen av religiösa förr i tiden kan mycket väl liknas vid den extrema övervakningshetsen i moderna dagar.

      Upphovsrättsorganisationerna bedriver i princip en häxjakt på informationsspridning som absolut börjar likna hur extremt de gick till väga på medeltiden med spanska inkvisitionen som slog till mot såväl kontroversiella vetenskapsmän som nya ”hädiska” religioner…

      Inget nytt under solen… De konservativa monopolen tål inte konkurrens och är beredda att trampa på rättigheter – precis samma gamla visa förr som nu.

     • Det är en så utbredd och allmänt accepterad hobby så att det inte alls är särskilt märkligt att jämföra med baka egna semlor eller laga egen mat”.

      Din jämförelse saknar tyvär logik. När du fildelar illegallt så delar du något som någon annan äger rättighterna till och har skapat. När du bakar egna semlor eller lagar mat då gör du något eget. Då skapar du alltså något eget. Det skulle bara gå att jämföra med att du skapar egen musik och fildelar. Vilket är helt lagligt. Du kan inte bara plocka jämförelser ur tomma luften.

     • Eh, va? Det är väl uppenbart för alla att om det vore förbjudet att baka svart åt sig själv och sina vänner så skulle lokala konditorierna kunna tjäna mera pengar? Vilken del av den liknelsen är det som du inte fattar? Om de lokala konditorierna hade ensamrätt att baka så skulle de ju förlora pengar på om du tjuvbakade hemma. Rätt självklart faktiskt.

      Upphovsrätten är ett uppenbart intrång i privatlivet och friheten och har inget kvar att göra i en demokrati – speciellt inte nu när det blivit så praktiskt lätt att kopiera gratis att folk kan göra det som en hobby. Om det går att göra bättre som ett yrke – fine go ahead. Vi pirater vill inte förbjuda folk att jobba med spridning på något vis. Säkert kommer en viss procent av befolkningen finna ett värde i en bra distributionstjänst typ spotify eller för den delen en smidig, praktisk och snabb TV-tjänst över internet. Men ensamrätter kommer folk inte tolerera. Lika lite som dagens befolkning skrattar åt dig som om du vore värsta tokstollen om du säger att du vill förbjuda hembakning för att det skadar bagerierna.

     • ”Men ensamrätter kommer folk inte tolerera. Lika lite som dagens befolkning skrattar åt dig som om du vore värsta tokstollen om du säger att du vill förbjuda hembakning för att det skadar bagerierna.”

      Men det är ju inga bagerier som tycker att det är fel att folk bakar bullar hemma, eller för den delen startar ett eget bageri och säljer bullar via laglig och rättvis konkurrens.

      På samma sätt har skivbolag och filmbolag inga som helst problem med att andra gör egna låtar och filmer och säljer dem via bolag eller privat, skänker bort dem osv, dvs via laglig och rättvis konkurrens.

      Så vad är det du vill säga med din jämförelse med bakning? För det är ju ingen som förbjuder någon att baka bullar vare sig för privat eller kommersiellt bruk, lika lite som att någon förbjuds att skapa egen musik eller film, för privat bruk eller kommersiellt.

      Piraterna skapar ju inget, de bakar inga bullar, de skapar inte musik eller fim. De stjäl kopior av andras verk, vilket är diametralt motsatt att utöva laglig och rättvis konkurrens.

     • ”Piraterna skapar ju inget, de bakar inga bullar, de skapar inte musik eller film. De stjäl kopior av andras verk, vilket är diametralt motsatt att utöva laglig och rättvis konkurrens.”

      Fel. Piraterna skapar kopior av information.

      Om jag hittar det lokala bageriets bullrecept och bakar på det, och därmed skapar lika goda bullar på det, är det felaktigt då?

      Om inte, förklara. För det är exakt det piraterna gör.

     • ”Men det är ju inga bagerier som tycker att det är fel att folk bakar bullar hemma, eller för den delen startar ett eget bageri och säljer bullar via laglig och rättvis konkurrens.”

      Nej, det beror på att bagerinäringen har funnits så länge att alla generationer ( även politikerna ) förstår att det är helt naturligt att det ska vara lagligt att få företaga med att baka hemma – och att de skulle göra sig till åtlöje om de försökte införa fritids-bakförbud. Bagerierna har inget för att försöka driva igenom ett hembaksförbud. De förstår förhoppningsvis att det inte kommer gå igenom – och om det skulle gå igenom skulle folk ge blanka fan i att följa den larviga lagen ändå. Att det är olagligt att kopiera betyder inget annat än att dagens politiker tyvärr inte förstår bättre att själva spridningen av verken är ett företagande precis som vilket annat företagande som helst och att det därför naturligtvis ska skyddas av företagarfriheten – precis som hembakning och matlagning gör.

      ”Piraterna skapar ju inget, de bakar inga bullar, de skapar inte musik eller fim. De stjäl kopior av andras verk, vilket är diametralt motsatt att utöva laglig och rättvis konkurrens.”

      Stöld är det verkligen inte tal om. Ingen blir ju av med något. Det handlar om att pirater har som hobby att se till att sprida verken gratis på sin fritid. Vissa tar betalt för att sprida och gör det som ett jobb, vissa gör det som en hobby för att det är kul. Det piraterna tillför är att skapa ett gratisalternativ för de som förut hade nån slags ensamrätt på själva spridningen. Det enda relevanta i sammanhanget är att förr i tiden var det inte praktiskt och ekonomiskt möjligt att sköta spridningen som en hobby – men nu finns den möjligheten att sköta spridningen som en hobby och således kommer det växa upp folk som inser att företagandet kopiering är en precis lika naturlig frihet som att få lov att baka sitt eget bröd åt sig och sina vänner eller att laga sin egen mat för eget bruk.

      Som sagt vi har vissa inskränkningar i företagarfriheten – t.ex. får vi inte bränna vår sprit hemma ( bedöms väl skada folkhälsan sulle jag tro… ). Du har helt enkelt inget argument av samma magnitud för varför fildelning som fritidsföretagande bör vara olagligt. Fildelning är inte ett dugg skadligt i stil med ökad spritkonsumtion – tvärtom det kan åstadkomma både effektiviseringar i samhället och vara en boost för kreativiteten och kunskapen för framförallt de fattiga och unga delarna av befolkningen.

     • Eh,
      Det finns inte något bakförbud lika lite som det finns något skriva-spela-in musik förbud.
      Så liknelsen är irrelevant och illa formulerad.

     • Det här måste vara den sämsta och mest långsökta jämförelsen som har använts på den här bloggen. Det du beskriver är laglig konkurrens. Först och främst så kan du inte jämföra baka bullar från ett recept med att kopiera digitala filer. När du bakar utifrån samma recept som ett bageri så kommer bullarna aldrig bli identiska med de från bagerit. När du kopierar en digital fil så blir den identisk. Det är snarare jämförbart med att skriva en låt utifrån en befintligt ackordföljd. Och det är fullt lagligt. Du måste läsa på lite de lagar och regler som gäller annars kommer du inte kunna göra några jämförelser med relevans.

     • Liknelsen är inte ett dugg irrelevant.

      Det gäller bara att fatta att mellanhänderna i underhållningsbranchen till slut hamnat i precis samma situation som övriga näringslivet – i en konkurensutsatt situation där man får se till att ge intressenterna värde för sina pengar. Det är slut på gräddfiler och ensamrätter på att sprida information för folk kan faktiskt göra det hemma som en hobby.

      Kan man inte konkurrera med gratisalternativen som bullbak och matlagning och skapa bra tjänster så behövs helt enkelt inte folk som jobbar med det. Jag är övertygad om att det går att skapa bra prisvärda tjänster i många fall. Men det gäller då att skärpa till sig och inse sin situation…

     • Och piraterna hävdar att det är FEL på lagen för att:

      a) Upphovsrätten uppenbarligen har inrättats för att skydda upphovsmannen från KOMMERSIELLT UPPHOVSRÄTTSINTRÅNG – något som FNs Deklaration För Dom Mänskliga Rättigheter – Artikel 27 klart stipulerar
      Artikel 27
      1. Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

      2. Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman.
      Dvs – Upphovsmannen har rätt till skyddd ENBART när hans verk ger upphov till ideella och materiella intressen – Fildelning sker helt UTAN att sådana intressen uppkommer!

      b) Det är vansinnigt att kriminalisera 1/4 del av sin egen befolkning för ett ”brott” som inte har några offer (bara enfaldiga idioter tror på sina egna INBILLADE offer – som barn som tror på jultomten)

      c) Det är vansinnigt att stifta lagar och vidta åtgärder för att jaga en sådan stor grupp av sina EGNA medborgare för att tillmötesgå USA och dess privata särintressen – och då framförallt deras skiv- och filmmaffia

      Alla SVENSKA antipirater borde skämmas för att sprida dessa dunkla krafters PROPAGANDA här och helt BORTSE från sina egna landsmäns rättigheter och intressen!! – Är ni verkligen så BLINDA eller är ni bara ENFALDIGA IDIOTER som sparkar på en stor minoritet i Sverige som saknar en stark organisation – dom ekonomiska resurser och den politiska uppbackningen för att göra deras röst hörd? – Det verkar som om vilka IDIOTISKA skäl som helst får duga för att förlöjliga dessa era landsmän?

     • Sluta pladdra idiot !!!

     • King Erugen

      När får vi höra något annat från dig än ditt ENFALDIGA upprepande av samma lilla mening?

      Bara ENFALDIGA KUNGAR svarar på det viset när de inte kan komma på MOTARGUMENT och känner att de står med byxorna nere – *lol*

     • @King Eugen

      Bra! En saklig respons, om man ser till nivån på det du kommenterar.
      Idioti kommer vanligen från en idiot och när samme idiot upprepar samma barnsliga försök, med hemsnickrad logik och ordboken i högsta hugg, att FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter visst säger att det är ok att otillåtet publicera andras verk och fildela, mot kreatörens vilja, så länge man inte gör det i kommersiellt syfte. Då är nog faktiskt din respons så saklig som den kan bli.

     • Ja – -så går det med enfaldiga artister (för Poppe är väl en artist?) som vare sig kan läsa eller BEGRIPER vad de läser

      Bara enfaldiga idioter som Poppe försöker LJUGA om en 50% nedgång av försäljningen av inspelad musik i Sverige och TRO att han kan komma undan med det *lol* – Bara enfaldiga idioter som Poppe försöker sedan länka till en sajt som skall bevisa hans påståenden men INGET man kan finna där nämner hans PÅSTÅDDA 50% nedgång

      Allt JAG gör är att hänvisa till ORIGINAL texten i FNs Deklaration Om Dom Mänskliga Rättigheter Artikel 19 och 27:2 – Allt JAG säger står där svart på vitt – JAG behöver inte TOLKA texten för att få rätt

      Det är istället ENFALDIGA IDIOTER som Poppe som kommer dragande med det ena efter det andra för att kunna AVFÄRDA texten i FNs Deklaration Om Dom Mänskliga Rättigheter eller ge den en NY betydelse utan att inse hur ENFALDIGT det är *lol*

     • @Poppe

      Du vet att när man försöker diskutera något med Donsan så blir man så trött pga all dessa påhopp och irrelevanta argument, så mitt tålamod tog slut och jag var tyvärr nödgad att säga sanningen till Donsan.

     • @King Eugen

      Jag förstår dig helt och hållet. Det roliga är att Donsan använder en helt annan av mina källhänvisning till frågan om nedgången, hmm, den som faktiskt var relaterad till ämnet har tydligen passerat obemärkt förbi.

     • @Poppe

      Inte ovanligt att det händer hos Donsan 😀

     • @Poppe
      Har under lång tid påpekat för Donsan, just precis det du påpekar, att mer eller mindre alla Donsans länkar motbevisar det han vanligen (i oändligt upprepande illa formulerade maratontexter) hävdar.
      Länkarna innehåller allt som oftast tydlig fakta som påvisar illegal fildelnings negativa påverkan gällande försäljning av inspelad musik.

      Men PPkramare har det inte så lätt. I synnerhet inte nu när även Anna Troberg använder ordet ”stjäla” för att beskriva skattefördelning trots att det i hennes exempel inte finns ”någon som har blivit av med något”.
      Jag hade även en längre diskussion med rabiat pirat Fredrika som resulterade i att hon ansåg att man vid identitetsstöld (som juridiskt sett inte är ett brott i Sverige) faktiskt har blivit av med något.
      Hon hävdar nämligen att man blivit bestulen på exklusiviteten till sin identitet.
      Och Fredrika ansåg även vad det gällde uttrycket ”stjäla någons tid” att man blev bestulen på ”en möjlighet” att använda just den gångna tiden, trots att det kommer ny tid hela tiden….
      Hmmm, om PPkramare nu applicerade samma tankar gällande upphovsrätt så blir det ju ganska intressant, eller hur…

     • @Sten
      Helt klart!

   • Jo…

    Men dina argument faller i princip alltid.

    ”Jag tycker att det är du som trollar, själv skildrar jag dels det som pirater själva uttrycker och dels mina egna åsikter om detta.”

    Du kan inte referera till vad EN pirat sagt och göra det till någon slags sanning för hela Piratpartiet. Det är ju som att säga att Socaldemokraterna är emot pannkakor för att du har hört en socialdemokrat säga att han/hon inte gillar pannkakor. Sådana argument faller pladask och får dig bara att framstå som dum.

    För mig är det uppenbart att väldigt mycket i dina inlägg spetsas till för att reta så många som möjligt så mycket som möjligt. Självklart får du respons då. Ganska dumt att vara stolt över det, tycker jag.

    Om du vill vinna någon slags respekt att vara stolt över rekommenderar jag sakliga, objektiva inlägg med verifierad och verifierbar fakta. Om du vill göra någon skillnad i någon slags debatt är det det enda sättet.

    Det mesta jag läst av det du skrivit är visserligen underhållande men retoriskt bara….trams. Inte mycket ”fakta” går att bemöta eftersom det inte finns någon substans.

    Jag tror att det sätt du uppträder på gör att den här bloggen är mer negativ än positiv för din sak. Men kör på, du. =)

    • ”Du kan inte referera till vad EN pirat sagt och göra det till någon slags sanning för hela Piratpartiet. Det är ju som att säga att Socaldemokraterna är emot pannkakor för att du har hört en socialdemokrat säga att han/hon inte gillar pannkakor. Sådana argument faller pladask och får dig bara att framstå som dum.”

     Men det gör jag ju inte heller. Jag har aldrig sagt att det är någon slags sanning för hela Piratpartiet, det är du som antyder att jag skulle ha sagt det men det är fel. Jag har tydligt länkat till källan för påståendet. Det är relativt vanligt att Piratpartiet anses vara ett enfrågeparti så det är inget nytt. Det som var lite kul denna gång var att det kom från en person som drivit en piratsajt och ville rekrytera nya medlemmar till detta ”enfrågeparti”.

 8. Tja – Det är ingen TVEKAN om att Piratpartiet seglar i motvind och att detta parti är bra en blek skugga av sig själv idag

  nejtillpirater gör en stor sak av detta och menar att (delvis tack hans förnämliga insats) detta i princip betyder piraternas slutgiltiga nederlag

  VAR kan alla dessa människor – som förut stödde Piratpartiet – tagit vägen? – nejtillpirater kommer nog att hävda människorna har bytt åsikt – trots att aktuella studier inte indikerar något i den riktningen.

  Jag påstår att OM nejtillpirater VERKLIGEN var en motståndare till den illegala fildelning han i så fall spiller sitt krut i att gå efter Piratpartiet – ett parti HELT UTAN inflytande i riksdagen – vilket bevisar att det inte är hans avsikt – Han bara HATAR Piratpartiet av några dunkla skäl och vill kosta vad det kostar SPARKA på ett i princip döende parti

  I sitt BLINDA hat mot Piratpartiet missar han fullständigt att två RIKSDAGSPARTIER idag står på dom illegala fildelarnas sida:

  Länk: Miljöpartiet
  Det är en våldsam överdrift att tro att vad vi ser är en kris för musik- eller filmbranschen. Snarare är det nya möjligheter som skapas. Ny teknik leder till spännande kulturmöten. Cd- och DVD-skivor säljs fortfarande och nedladdningen av filer som säljs av skiv- och filmbolagen själva ökar lavinartat.

  Miljöpartiet anser att det är fel att kriminalisera de människor som laddar ner filer från internet.

  Länk: Vänsterpartiet
  Partistyrelsen förordade ja till fildelning och menade att nuvarande lagstiftning är ineffektiv. Att den å ena sidan kriminaliserar ett mycket stort antal människor och å andra sidan inte värnar om enskilda konstnärers, artisters, författares ekonomi. En majoritet av ombuden röstade ja till nedladdning för personligt bruk, så länge det inte sker kommersiellt.

  Kanske motvind för Piratpartiet – men för piraterna? – Knappast!!! – Ett sådant påstående är MYCKET överdrivet!!!

  • Jag hatar vare sig Piratpartiet, pirater eller Rick Falkvinge, vilket du brukar tjata om. Jag ogillar dock starkt PP:s politik. Jag ogillar faktiskt kommunisternas politik också, jag får nog ta mig en funderare på om det är PP eller V som är värst. Bägge för ju en politik på temat ansvarslöshet, att ”någon annan” ska ta hand om allt och att man ska få göra lite som man vill för annars är man ”kränkt”.

   Miljöpartiet är ju i praktiken också ett vänsterparti så om man ska hitta en gemensam nämnare mellan PP, V och MP så är det ju vänsterpolitiken.

   Jag tror på att man som samhällsmedborgare ska ta ett eget ansvar och inte skylla allt på alla andra och räkna med att ”någon annan” arbetar, betalar och ser till att trygga försörjningen och städar upp efter de som är ansvarslösa. En grundtrygghet ska förstås finnas, för gamla och sjuka, men inte för arbetsskygga, fuskare och snyltare. Jag tror på principen att man är sin egen lyckas smed, att det oftast är den egna insatsen som avgör hur man lyckas i livet. Det är viktigt att visa respekt för andra och hålla sig till lagar och även visa respekt för andra i de fall de inte finns några lagar.

   Piraternas agerande och PP:s politik går i helt motsatt riktning och handlar mest om egoism i kombination med en uppfattning om att det är OK att bryta mot vilka lagar som helst som man inte gillar och att det ska vara lätt att komma undan med det. Å ena sidan hyllar man mänskliga rättigheter, å andra sidan agerar man på ett sätt som urholkar dessa, men enligt deras omogna syn på individens ansvar så är det förstås alltid ”någon annans” fel.

   • Äh. Egoismen kan antipiraterna stå för. Det är de som desperat vill behålla sina gatekeepers att bestämma över befolkningen vad de ska få höra vad de ska få läsa och vad de ska få tänka (skivbolag, förlag osv). De tror allvarligt att de BEHÖVS längre för att bestämma åt folk vad de ska få lyssna på för musik och vad de ska få läsa för litteratur.

    Det behövs inga mellanhänder att ”godkänna” kultur eller kunskap längre. Det kostar mer än det smakar att upprätthålla det uråldriga systemet nu när vi har internet och allt faktiskt kan spridas gratis.

    Det handlar inte om vänster eller höger. Det handlar om människans fri- och rättigheter kontra samhälsskadliga monopol – oavsett om dessa monopol sen är statliga eller privata. Piratpolitik är för decentraliserad demokrati där varken staten eller storbolagen kan tillåtas göra intrång i personliga integriteten hur som helst.

   • Självklart HATAR du nejtillpirater och bara en enfaldig idiot försöker FÖRNEKA det trots att alla bevis finns att finna på bloggen

    DU har aldrig kommit med ETT ENDA sakligt argument för att bemöta Piratpartiets programpunkter – utan BARA spridit RETORIK – obekräftade påståenden och rena LÖGNER i dina försök att SVARTMÅLA partiet och dess företrädare

    DU fortsätter med alla dina idiotiska inlägg TROTS att det vare sig gör från eller till

    Så var finns LOGIKEN med ditt enfaldiga beteende nejtillpirater??

    Låt oss sedan skärskåda vila visdomsord nejtillpirater har att säga:

    Jag tror på att man som samhällsmedborgare ska ta ett eget ansvar och inte skylla allt på alla andra och räkna med att “någon annan” arbetar, betalar och ser till att trygga försörjningen och städar upp efter de som är ansvarslösa. En grundtrygghet ska förstås finnas, för gamla och sjuka, men inte för arbetsskygga, fuskare och snyltare. Jag tror på principen att man är sin egen lyckas smed, att det oftast är den egna insatsen som avgör hur man lyckas i livet. Det är viktigt att visa respekt för andra och hålla sig till lagar och även visa respekt för andra i de fall de inte finns några lagar.
    Och vad skall detta högtravande tal ovan betyda?

    Har nejtillpirater några BEVIS för att ”några andra” står för den fullständigt makalösa ekonomiska uppsving som har kommit upphovsmän i Sverige till del (Länk: Artists Make More Money in File-Sharing Age Than Before It och Artisternas intäkter skjuter i höjden) under dessa senaste 10 åren – dvs – den tiden som den sk illegala fildelningen var som intensivast?

    JAG kan bevisa att nejtillpirater LJUGER:
    Länk: Study: P2P users buy more music; apathy, not piracy, the problem
    Länk: File-sharers are content industry’s ”largest customers”
    Länk: Fler fildelare betalar för sig
    Länk: Olagliga fildelare köper mer musik
    Länk: Illegala fildelare köper mer

    Notera att dom fakta ovan FULLSTÄNDIGT PUNKTERAR nejtillpirater påstående i hans enfaldiga inlägg ovan:
    Men nu har fler och fler “antipirater” anslutit sig till debatten och bidrar med välbehövliga fakta. Fakta som slår hål på piraternas argument kring varför det skulle vara OK att snylta på upphovsmännen och de ärligt betalande
    och att de som ”jobbar i branschen” och som har presenterat ”fakta som mycket tydligt visar att Piratpartiet och piraterna är helt fel ute” är ENFALDIGA IDIOTER som går emot sina STÖRSTA FANS!!!

    Kan nejtillpirater presentera ETT ENDA BEVIS för att hans påståenden att dessa 2 miljoner fildelande landsmän kan betecknas för arbetsskygga, fuskare och snyltare eller att de – enligt NÅGON oberoende rapport eller studie – har varit till skada för upphovsmännens eller samhällets ekonomi eller FABULERAR nejtillpirater bara allt han påstår?

    Det ENDA nejtillpirater möjligen kan ha rätt i är att LAGEN idag förföljer nästan 2 miljoner svenska fildelande MEDBORGARE och att Piratpartiet (samt Miljö- och Vänsterpartiet) hävdar att detta är FEL!!! – Ingen av dessa partier UPPMUNTRAR till illegal fildelning – men de står på dessa nästan 2 miljoners fildelande landsmäns SIDA – och vill ÄNDRA lagen till förmån för dem – Bara en enfaldig idiot kan då hävda PP:s politik går i helt motsatt riktning och handlar mest om egoism i kombination med en uppfattning om att det är OK att bryta mot vilka lagar som helst som man inte gillar och att det ska vara lätt att komma undan med det

    Vi ser med all TYDLIGHET – att HATET helt har frätt sönder nejtillpiraters förmåga att TÄNKA klart – Han slår bara VILD omkring sig och påstår VAD SOM HELST för att hacka ned på hans nästan 2 miljoner fildelande landsmän som vare sig skadar upphovsmän eller samhället med sina handlingar och som BEVISLIGEN är upphovsmännens STÖRSTA FANS istället!!!

    Därmed kan man även AVFÄRDA alla hans enfaldiga lärjungars (dvs Poppe – Thomas – Emanuel – King Eguren – ole mm) TOMMA argument och GRUNDLÖSA påståenden som här går i hans fotspår!! – INGEN av dem har något av VÄRDE att säga!

 9. Och för alla som undrar vad min nya gravatar kan betyda – Ja – jag är stolt över mitt folks förflutna som vikingar – De som i princip var dom första PIRATER och som härjade och plundrade England och som seglade ända till N.Amerikas kust – Som svensk är jag STOLT över mitt vikingablod och vill att Sverige SJÄLV skall kunna bestämma över sitt öde – Åt helvete med allt vad en stormakt försöker PÅTVINGA Sverige idag

  Bara MESAR går en främmande makts (läs USA och dess skiv- och filmmaffia) ärenden och sprider deras PROPAGANDA på bekostnad av nästan 2 miljoner av sina fildelande landsmän som vare sig skadar upphovsmän eller samhället med sina handlingar

  Bara ENFALDIGA IDIOTER – typ nejtillpirater – Poppe – ole – Emanuel – King Eguren – Thomas mm fortsätter att argumentera mot den illegala fildelningen och mot dem som fildelar illegalt med GRUNDLÖSA påståenden och OLOGISKA och HEMSNICKRADE argument

  Man kan undra vad vikingarna förr i tiden hade gjort med sådant pack i sina egna led?

 10. http://www.youtube.com/watch?v=XZUSn7I-zNo <– bye bye BPI. Kom tyvärr ej själv med i videon, jag var lite för långsam ( han har blivit jäävligt populär, Dan Bull ). Nästa generationers artister kommer inte gå med på nuvarande mellanhändernas dino-fasoner, det är blir allt mer uppenbart för allt fler för var dag som går…

  Vill dra mig till minnes oron runt 70 talet då inspelad musik och diskomusik kom och riskerade konkurrera ut "den levande musiken". Finns nåt skönt inslag på nätet där de intervjuar nån av de första disco-entreprenörerna i Sthml. Riktigt skön snubbe. Idag verkar det ju vara tvärtom: inspelad musik har främst blivit reklam för artisterna och deras tjänst att skapa ny musik.

 11. För er antipirater som VERKLIGEN vill skaffa sig KUNSKAP om vad immateriella rättigheter och upphovsrätt handlar om borde läsa Michele Boldrin och David K. Levine avhandling Against Intellectual Monopoly

  Att läsa och instämma i enfaldiga idioters hemsnickrade teorier – t ex sådana som Thomas här presenterar på bloggen och där han beskriver sig själv som en person med ”sunt förnuft” och ”grundläggande kunskaper i ekonomi och företagande” gör INGEN klokare utan bara ENFALDIGARE – Läs istället 2 RIKTIGA och OBEROENDE ekonomers avhandling

  Det är inte lätt att plöja sig igenom avhandlingen men mödan värd – Ni antipirater borde läsa ANNAT än all den RETORIK – insinuationer – obekräftade påståenden och rena LÖGNER som nejtillpirater serverar på sin blogg om ni VERKLIGEN är intresserade att söka kunskap så att ni kan bilda er en egen uppfattning på SAKLIGA grunder – istället för ta del av alla MYTER som sprids av enfaldiga antipirater (med huvudpippin nejtillpirater i spetsen) med en utbildning som inte verkar överstiga grundskolan här på bloggen

  • ” Läs istället 2 RIKTIGA och OBEROENDE ekonomers avhandling”

   Det finns inga oberoende avhandlingar. Med lite mer utbildning Donsan så kanske även du inser detta till slut.

  • *skrattar* åt nejtillpirater – DU har ju inte ens kunnat visa upp några av de av den Amerikanska skiv- och filmmaffia beställda och betalda rapporter och studier

   DU hänvisar till ”fakta” från Mediavison men klarar inte ens av att LÄNKA till denna famösa studie

   DU skall inte snacka om utbildning – *lol* – för dina argument och påståenden som du bara griper ur luften skulle inte ens imponera på en 1: klass gymnasieelev

   Vad? – Gör denna avhandling dig NERVÖS för att den AVSLÖJAR din enfald? – Det är helt OK att vara emot en upphovsrättsreform – men att skapa en blogg som bara öser HAT och IDIOTISKA påståenden utan sans är inte OK!! – Vill du diskutera upphovsrätt och den illegala fildelningen – bör de LÄSA mera – sätta di in i ämnet och kunna presentera VÄLUNDERBYGGDA argument – Att bara skälla på dom som fildelar illegalt och helt UTAN GRUND beskylla dom för att vara snyltare och fuskare är inte OK – det är ENFALDIGT!!

 12. ANTIPIRATER
  Läs gärna Eternal Copyright: a modest proposal av Adrian Hon

  För de som inte är så bevandrade i Engelska så finns det en svensk översättning här – Läs – njut och skratta – det kommer att göra er gott – Att hitta på olika hemsnickrade argument och ur luften gripna påståenden är tröttsam och lite avkoppling behövs!

  • Vad har du emot egna argument egentligen? Det är därför vi är här och debatterar. Om du inte har egna argument och åsikter utan bara vill länka till wikipedia och olika artiklar är det väll onödigt att vara med i debatten med människor som vill utrycka sin egen åsikt om olika ämnen?

   • NejP Egna argument och starka åsikter är BRA!! – De måste dock grundas på fakta och inte BARA på tron på MYTER – Att debatterar utan fakta och gripa påståenden ur luften är bara för enfaldiga idioter – DÄRFÖR – sök fakta – sök rapporter och studier så att de kan STÖDJA dina argument och backa upp dina påståenden – DET är den rätta metoden!

    • Det är svårt att ta det svaret på allvar när du som Poppe påpekade bara avfärdar all fakta som dina motståndare använder med helt subjektiva och ogrundade påståenden. När dina motargument tar slut tar du till personangrepp och egna påhittade motargument som dina motståndare inte använt. Tillslut debatterar du bara mot dina påhittade motargument eftersom att du inte kan bemöta de riktiga argumenten. Du blir då irrelevant i debatten.

     • Vilken fakta pekar antipiraterna på då? Jag ser ganska sällan källhänvisningar till denna ”fakta” och de få fallen man får källhänvisningar är det ofta material framtaget av PR bolag som exempelvis ”mediavision”.

     • NejP
      Viasa mig dom avsnitt där jag avfärdar FAKTA med helt subjektiva och ogrundade påståenden eller där jag kommer med egna påhittade motargument som dina motståndare inte använt

      LJUG inte – hitta inte på – BEVIS om jag får be!!!

  • Det du länkar till är bara trams. Ska vi förresten förbjuda att barn ärver sina föräldrar? Det är ju höjden av orättvisa att vissa ärver miljarder medan andra inte får ett rött öre.

   Det finns ingen rättvisa i världen, men det gäller alla och det är på sätt och vis rättvist.

   Jag har inget emot att man diskuterar ändrade skyddstider men 5 år som PP föreslår är ju löjligt lågt, speciellt med tanke på att de verkliga skyddstiderna är bara enstaka dagar innan piraterna stjäl kopior och sprider i miljontals exemplar.

   • ”Jag har inget emot att man diskuterar ändrade skyddstider men 5 år som PP föreslår är ju löjligt lågt, speciellt med tanke på att de verkliga skyddstiderna är bara enstaka dagar innan piraterna stjäl kopior och sprider i miljontals exemplar.”

    Så din poäng är alltså att skyddstiderna borde ändras för att reflektera de verkliga skyddstiderna, dvs fem dagar?

   • nejtillpirater säger:
    Ska vi förresten förbjuda att barn ärver sina föräldrar? Det är ju höjden av orättvisa att vissa ärver miljarder medan andra inte får ett rött öre.
    Barn som ärver sina föräldrar ärver EGENDOM – dvs FYSISKA ting – Upphovsrättsskyddade filer är INTE egendom – Tanken att en fil som kan ligga lagrad på miljontals datorer världen över skall kunna vara egendom av en upphovsman är LÖJLIG och ENFALDIG – Upphovsrätten finns ENBART som ett sätt att stimulera upphovsmannens kreativitet

    Ett patent för ett nytt AIDS eller cancermedicin har en maximal skyddstid på TJUGO ÅR – Inser inte er enfaldiga antipirater hur LÖJLIGT det är att en skiva av Britney Spears skall ha en skyddstid som varar HELA hennes livstid PLUS 70 år?

    Dom ständigt förlängda skyddstider (14 år från början i USA) är INTE för att skydda upphovsmäns intressen utan för att framförallt den Amerikanska skivindustrin skall fortsätta att kunna slå mynt av äldre verk – t ex från gamla verk från the Beatles – Elvis Presley etc vars skyddstid annars hade gått ut och övergått till ALLMÄNHETENS ägo

    nejtillpirater visar ånyo hans OKUNSKAP i det han debatterar – Han har inte reda på fakta utan styrs av sitt HAT mot Piratpartiet och han häva ur sig vilket skit som helst för att få andra enfaldiga idioter att följa honom i hans HATKAMPANJ mot partiet

    Ta upp någon av partiet’s programpunkter – motargumentera – kom med GODA och VÄLUNDERBYGGDA skal varför du motsätter dig den – man AVHÖLL er ifrån att sprida rena LÖGNER och MYTER!!!

  • @Donsan
   Sen ignorerar du ju oftast andras källhänvisningar och avfärdar, med dina egna högst personliga resonemang, folk som ”mytomaner” och ”enfaldiga idioter”. Hänvisningar till att illegal fildelning påverkat intäkterna för inspelad musik negativt, ändrar du i dina svar till att ”det finns inga studier eller forskningsrapporter som styrker påståenden att fildelningen bär skulden till nedgången i försäljning”, trots att ursprungspåståendet inte var detsamma som din egen svart/vita tolkning, sen lägger du gärna till att det inte finns nån nedgång i musikbranschen, fast vi talade om branschen för inspelad musik, d.v.s. det som fildelas illegalt. Jag parafraserar lite, men du har malt i samma spår så länge att din andemening gått fram tydligt.
   Du efterlyser väl underbyggda argument, men när dessa presenteras så snurrar du in dig i en serie egna hemsnickrade, icke underbyggda argument. Klart folk tröttnar på att diskutera med en person som, när argumenten tar slut, tar till larviga påhopp och hänvisningsamnesi.

   • Förstår inte varför ni bråkar om huruvida det är en riktig nedgång i försäljningen eller inte. Tillochmed antipirater kan ju inte bestämma sig om det. I ena fallet är piratkopiering ett stort problem och vi måste få ”hårdare tag” och nästa dag har piratkopieringen minskat så väldans mycket tack vare.

    Dags att bestämma sig. Är piratkopiering så utbredd att det skadar branchen? Om piratkopieringen går ner så väldans som ni vill påstå, så varför jaga en ungdomsgeneration?

   • När har Poppe kommit med någon ”källhänvisning”? – Han har vid FLERA TILLFÄLLEN hävdat att den illegala fildelningen har orsakat en FEMTIO PROCENTTIG nedgång av försäljningen av inspelad musik i Sverige under 2000 talet och hänvisar sedan till någon artikel från Daniel Johansson som skall backa upp dessa ENFALDIGA påståenden men där INGET nämns om denna oerhörda nedgång med ett ord!!

    Jag har ALDRIG förnekat att den sk illegala fildelningen inte har påverkat försäljningen av inspelat musik – Jag har istället hävdat att påverkan inte har varit särskild stor och att alla förluster som antipirater rör sig med är HÖGELIGEN ÖVERDRIVNA

    När JAG presenterade Artikel 19 och 27:2 i FNs Deklaration vars text är ENKEL – KLAR och TYDLIG då kommer Poppe dragande med allehanda ursäkter som skall föreställa ”sakliga argument” för att visa att jag har missförstått artiklarna – Hur enfaldigt får man vara?

    Jag har också sagt att INGEN antipirat hittills har lyckats att ta fram EN ENDA oberoende forskningsrapport som klart och tydligt har kunnat visa att den sk illegala fildelningen har skadat vare sig upphovsmän eller samhället – och att LOGIKEN säger att ALLA antipiraters argument mot pirater då faller platt på marken

    Jag har hävdat att upphovsmän ALDRIG har tjänat bättre än de har gjort under dessa gångna 10 år som den illegala fildelningen har pågått

    Jag har hävdat att dom som fildelar illegalt är BÄTTRE kunder än de som inte fildelar

    OCH jag har kunnat backa upp ALLA dessa påståenden med FAKTA

    Dom HEMSNICKRADE teorier och icke underbyggda argument har Poppe och hans vänner stått för

    Poppe förstår inte att när han slungar ut BESKYLLNINGAR mot mig – han då måste presentera fakta eller citat där jag snurrar in mig i en serie egna hemsnickrade, icke underbyggda argument.

    Det kan väl inte vara så svårt?

  • Det är förvånansvärd att min kommentar som hänvisar till en rolig artikel föranleder så många kommentarer men kommentaren där jag presenterar länkar knappt har fått mothugg – *lol*

   Ja – det är då TYPISK att tystnad råder från antipiraterna så fort de blir konfronterade med fakta och de själva inte har något för att MOTSÄGA dessa

 13. Och jag ERKÄNNER att jag är FRÄN i debatten – Jag kallar ALLA som förtjänar det för en ENFALDIG IDIOT – personangrepp? – Kanske det – men jag avvisar ALDRIG någon – som t ex King Eguren eller Poppe – med bara en enrads kommentar – Jag visar alltid vari det ENFALDIGA ligger citerar mestadels motståndarens enfaldiga påståenden – Jag visar därmed respekt även för enfaldiga idioter och deras enfaldiga argument

  Jag anser förresten att när man – HELT UTAN ANLEDNING – kallar nästan 2 miljoner fildelande landsmän för kriminella – snyltare och fuskare detta är ett personangrepp utan like! – *lol*

  • @Donsan
   Vi kör ett litet experiment här. Jag underbygger min argumentation med fakta. (Igen) Så får vi se hur din respons blir.
   Jag hävdar att branschen för inspelad musik påverkats negativt, ur ett ekonomiskt perspektiv, av den illegala fildelningen/publiceringen.
   Vi börjar med mitt första påstående, gällande nedgången i intäkter från inspelad musik, hur underbygger jag det? Statistiken i Sverige åren 2001 – 2011, för inspelad musik visar en tydligt nedåtgående trend. År 2001 var intäkterna ca: 1,65 miljarder kronor, år 2011 var siffran ca: 0,83 miljarder. (ca:50% skillnad) Denna statistik är hämtad från GLF(grammofonleverantörerna) och publiceras i sin helhet på IFPI’s hemsida.Detta är samma källa för statistik man använder sig av i de vetenskapliga sammanhang du efterlyser för att underbygga argumentation. Bl.a. The Norwegian Music Industry in the Age of Digitalization och The Swedish Music Industry in Graphs använder sig av uppgifter från IFPI för att ge en bild av förändringar i branschens intäkter.
   Men den här statistiken gäller bara de bolag, som är anslutna till GLF, det gäller inte indiebolag, tänker du? Du har själv pekat ut de ”4 stora bolagen”, som dominerar branschen. Samtliga av dessa 4, plus några till, redovisar sin försäljning till GLF. Man kan väl med fog säga att om statistiken omfattar de 4 med flest marknadsandelar plus några till så torde det ge en ganska representativ bild av det ekonomiska läget för inspelad musik.
   Enligt en källa du brukar gilla att använda, wikipedia, så såg fördelningen av marknadsandelar, globalt, ut på följande vis 2005, vilket borde visa på att dessa bolags statistik kan anses som ganska representativ för branschen i stort:
   Universal Music 25.5%
   Sony 21.5%
   EMI 13.4%
   Warner Music 11.3% Oberoende skivbolag 28.3%
   Nu är det inte bara de största bolagen som ser en nedgång i intäkter från inspelad musik. Hos svenska småbolag ser vi en liknande situation, den 25 maj 2011 uttalade sig SOM’s ordförande Jonas Sjöström i Sveriges radio, om hur den starka nedgången i försäljning påverkade de små oberoende bolagen negativt, där han anser att bredden på kulturutbudet är hotat. Redan 2008 framhöll han att de små bolagen drabbades svårt.
   Jag känner att vi borde kunna enas om att nedgången i intäkter för inspelad musik har haft en negativ utveckling den senaste 10-årsperioden, eller? Statistiken, forskarna och de olika aktörerna verkar överens.
   Nu till frågan om det finns en koppling till illegal fildelning. Jag hävdar att kopplingen finns. Du säger att det inte finns någon studie som visar på en sådan koppling, var det väl?
   Daniel Johansson, tidigare nämnd medförfattare till studien ” The Swedish Music Industry in Graphs”, skriver i en artikel, med rubriken ”fildelning skadar musikförsäljningen” på netopia bl.a. detta:
   ”Överlag kan man dock säga att de allra flesta studier visar på att gratis nedladdning från fildelningsnätverk påverkar inköp av inspelad musik negativt. Sunt förnuft stödjer självklart också den tesen.”
   Själv skulle jag inte skriva ”gratis nedladdning”, slå upp ordet gratis så kanske du förstår varför.
   Vidare skriver han, med källhänvisning och allt: ”Blackburn D. (2004) ser en mycket negativ effekt från fildelningen på försäljningen av musik generellt och menar att antipiratkampanjer är positiva för intäkterna, något som Chiang E. P., Assane D. (2008) bekräftar.”
   ”Coyle J. R. et al (2008) hittar en negativ effekt på grund av fildelningen och visar också att moraliska aspekter inte är speciellt viktiga för nedladdare.”
   ”Bounie D., Bourreau M., Waelbroeck P. (2005) hittar en positiv samplingseffekt för en grupp de kallar ”explorers”, men en negativ effekt på försäljningen av musik i gruppen ”pirates”.”
   I studien The Swedish Music Industry in Graphs, skriver Daniel Johansson och Markus Larsson att: ”the downturn in recording revenues can still have severe long term effects for the music industry, since record labels have been important investors and financers of new and creative music releases.” , vilket egentligen bara är en spekulation om vad nedgången kan tänkas resultera i, men sammantaget med övriga nämnda studier och Johanssons egen artikel så klarnar bilden kring vad illegal fildelning kan leda till, eller kanske redan lett till. Det är svårt att mäta vilka artister vi gått miste om till följd av den massiva nedgången i intäkter från inspelad musik.
   Den s.k. Norska Studien, eller The Norwegian Music Industry in the Age of Digitalization, som den heter, hänvisar också till andra studier och författarna drar därifrån sina slutsatser.
   ”Both of the studies from Peitz and Waelbroeck (2004) and Zentner (2005) showed that file sharing has created a significant reduction in sales of music.”
   ”Blackburn (2004) studied total CD sales in the US and compared them to download statistics from the most popular file sharing networks. The conclusion he reached was that file sharing has a significant negative effect on total CD sales,…”
   ”all of the studies that the authors have reviewed on this topic except one (Oberholzer‐Gee and Strumpf 2007) have shown that illegal downloading has had a negative effect on total music sales. The study by Oberholzer and Strumpf was later explored and retested by Liebowitz (2008) who came to the opposite conclusion on their research.”
   ”With this in mind, it becomes clear that illegal downloading has had a significant negative effect on music sales.”
   Det sista tål att upprepas.
   ”It becomes clear that illegal downloading has had a significant negative effect on music sales.”

   Summering:
   Musikförsäljningen i Sverige har, enligt försäljningsstatistik, vilken används av forskare, och aktörer i branschen, gått ned med ca: 50% under den senaste 10-årsperioden. Vidare visar en lång rad vetenskapliga studier att den illegala fildelningen, signifikant, har påverkat den ekonomiska utvecklingen för inspelad musik negativt.

   • Poppe…..Vilken genuin sammanstallning….Återgå till dig familj, de behöver nog också din närvaro !! Tyvärr så lär detta mästerverk till sammanställning avfärdas av Lill-D och FG som opartiska referenser. Vi andra som lever i verkligheten kan jämföra kredit & debit 2012 och 2002.

    • Jag är en av de pirater som absolut tror att branchen för inspelad musik kan ha drabbats negativt av så jag kommer inte försöka avfärda siffrorna. Men som sagt tror jag inte denna utveckling kommer drabba själva artisterna negativt – snarare tvärt om. De kommer ju snarare få chansen att få större andel av pengarna som omsätts. Det som folk ”sparar in” i uteblivna albumkostnader lägger de ju på annat. Uppenbarligen är konserter och festivaler en sån grej som ökat.

     Europaparlamentarikern Christian Engström (PiratPartiet) har källa på att artisternas inkomster ökat medans skivförsäljningen minskat de under de senaste 10 åren.

     • @F-G
      Dessa undersökningar visar även på att intäkterna går upp i andra branscher så som konserter och annat, men konserter är inte det som fildelas illegalt. Detta är en annan bransch, som inte har någon självklar direkt koppling till kostnader för framtagning av inspelad musik, den produkt som uppenbarligen fildelas.

     • Ja, visst är det så. Det var en annan branch som tjänade på att isutkörarna inte behövdes också ( vitvarubranchen ) och att hästuppfödarna inte behövdes i samma utsträckning som förut ( automobilbranchen ).

      Helt naturligt att olika brancher tar andelar av varandra i ekonomin allteftersom tiden går och nya uppfinningar dyker upp. Så sluta gnäll och hitta på nåt konstruktivt istället.

     • …och vem som helst kan och får skapa egna verk och dela med sig av dem hur de vill, så liknelsen känns inte särskilt relevant.

      Då originalinspelningen av verket fortfarande behövs, så faller liknelsen väldigt platt…

     • Då får man finna nya sätt att finansiera originalinspelningen. Att kräva betalt ”per styckkopia” är uppenbarligen inte möjligt längre inom demokratins ramar.

     • Att ta betalt per kopia går inte emot demokratin för fem öre. Det finns ingen inom demokratins ramar som tar skada av att få betalt för en kopia. Skulle bara påpeka de.

     • *inget inom demokratins ramar…..skulle de vara

     • Att i praktiken kunna hindra folk att kopiera kräver fascism. Kraven som ställs på att i praktiken ha en MINSTA LILLA CHANS att upprätthålla upphovsrätten är RAKT AV TOTALITÄRA och hör inte hemma i en demokrati.

      SOPA, PIPA, ACTA, IPRED, datalagringsdirektivet, – dumkonservativa, protektionistiska, odemokratiska initiativ hela bunten. Därför är en fortsatt upphovsrätt beroende av att vi successivt avvecklar demokratiska rättigheter.

     • Så sluta gnäll och hitta på nåt konstruktivt istället.

      Word.

      Jag hör massvis med gnäll om att man inte kan konkurrera med TPB eller ”gratis”. Men det är precis det ni gör! Och ni förlorar HÅRT!

      Om jag fick tjugo miljoner och fria tyglar så skulle jag på två år skapa en tjänst som skulle äga sönder TPB. Ingen skulle vilja använda TPB över min helt lagliga tjänst, och både artister och skivbolag skulle kunna hänga sig kvar i några årtionden till. Det är inte direkt raketforskning, faktum är att de flesta bitarna redan existerar och man behöver bara pussla ihop dem på rätt sätt. Men eftersom jag inte föddes med rika föräldrar så lär jag aldrig kunna utveckla denna tjänst… 🙂

     • Mesta gnället kommer ifrån pirater att ni måste betala för er…..Måste man ha rika föräldrar för att komma någon vart ?? Hört talas om någonting som heter hårt arbete ??

     • Vad bra du just motbevisade dig själv där 😀

     • Det enda gnället jag har läst i den här tråden var din kommentar nu.
      Tur att alla inte har samma inställning som dig att man måste vara född rik utan att det finns innovita människor. Gnället kommer bara från de pirater som inte längre kan snylta på människor som faktiskt har jobbat hårt, alltså upphovsmännen. De kanske skulle sluta gnälla, lägga ner lite tid och lära sig ett instrument, skriva lite egna låtar och konkurrera på riktigt istället för att snylta på andra.

     • Återigen, det är inte svårt att skapa en tjänst som spöar skiten ur TPB. Men, för att skapa den behövs resurser.

      Ingen vill ge mig 20 miljoner för jag är en vanlig anonym medelsvensson utan särskilda kontakter. Men jag vet att jag kan skapa en tjänst som spöar skiten ur TPB på riktigt…

     • Har du en bra ide och kan presentera den så kommer sponsorerna att stå i kö.

      Har du en mindre god eller mindre genomtänkt ide så får den mycket låg trovärdighet, vilket gäller i detta fall.

     • Du visar upp en mentalitet som verkar vara rätt vanlig bland pirater. Du pratar om att ingen vill ”ge” dig 20 miljoner. Världen fungerar inte riktigt så, vill man åstadkomma någonting så får man jobba för det. Vill man ha en produkt kan man inte bara förvänta sig att någon ska ”ge” bort den gratis. Det är den naivism som gör att de kan försvara illegal fildelning. Jag skulle inte kalla det här en generationsfråga eftersom jag själv tillhör den generation som sysslar mest med illegal fildelning. Det finns många som jobbar hårt och en del som förväntar sig att andra ska ge dem det de vill ha gratis.

     • Problemen med min ide är flerfaldig, då den bland annat går ut på att göra radikala saker som sätta kunden i centrum och ge all makt till kunden, avskaffa iden om regioner och ”cleared channels” samt inget DRM över huvud taget.

      Skivbolagen vill inte peta på sånt ens med en tremetersstång. Men det är ändå det som kommer behövas i framtiden.

     • Nejtillpirater:

      Ehm, nej. Några av de bästa idéerna får efterfrågan på gamla yrkeskategorier att helt försvinna. De blir sällan mottagna med stående ovationer av brancherna i sin samtid – men likförbannat är det de allra viktigaste innovationerna de som gör gamla yrken och brancher obsoleta så att arbetskraft kan frigöras till att göra uppgifter som fortfarande är nyttiga.

      Sen behövs även de innovationer som du nämner – de innovationer som skapar nya värden och nya meningsfulla yrken och arbetsuppgifter… men fildelningen är en uppfinning eller ”innovation” av den första kategorin – som förstör arbeten snarare än skapar nya. Ganska likt när fabrikerna kom och maskiner tog över manuellt arbete, faktiskt.

    • @Johnny
     Det här är info som inte tar så lång tid att sammanställa. Jag kan även åtnjuta en viss synergieffekt då jag har glädje av denna kunskap i mitt yrke, så det är ingen fara på taket, men tack för omtanken.

   • Du tror inte att saker som, säg…

    * Globala ekonomiska kriser
    * Formatskifte (CD-skivor -> MP3-filer)
    * Billigare musik (en mp3 idag kostar 10kr, ett album 100 kr – en 50%:ig minskning av priset)

    Också kan ha något att göra med denna minskning av *skivförsäljningen*? Noterar också att intäkterna för livespelningarna nästan har fördubblat sig under samma period…

    • Det finns säkert fler orsaker till att förändringar i omsättning uppkommer, men exempelvis ekonomiska kriser verkar inte ha påverkat omsättningen i branschen för konsertframträdanden, vilken gått upp under samma period.

     Den billigare musiken torde göra liten skillnad då mellanskillnaden med största sannolikhet kan härledas till att kostnader för pressning, lagerhållning, frakt m.m. försvunnit i de fall där det handlar om lagliga filer.

     Ser inte riktigt hur du får skillnaden att bli 50% då ett album inte kostar 200 kr. På Ginza kostar idag Thåströms senaste album 149 kronor inkl. moms, förövrigt toppar han försäljningslistan med den nu.
     First Aid Kit kostar 139 kronor…

     • ”Det finns säkert fler orsaker till att förändringar i omsättning uppkommer, men exempelvis ekonomiska kriser verkar inte ha påverkat omsättningen i branschen för konsertframträdanden, vilken gått upp under samma period.”

      Folk spenderar mer pengar på konserter och mindre på kopior, men de pengar de har att spendera är också mindre i och med krisen. Jag noterar utöver detta att *artisternas* inkomster totalt sett har ÖKAT enligt de undersökningar du länkar till…

      ”Den billigare musiken torde göra liten skillnad då mellanskillnaden med största sannolikhet kan härledas till att kostnader för pressning, lagerhållning, frakt m.m. försvunnit i de fall där det handlar om lagliga filer.”

      Men inte då, inte när det rör sig om intäkter. Intäkter är inte vinst vilket varje gymnasiestudent som läst företagsekonomi kan intyga. Vinsterna kan faktiskt mycket väl ha ökat, trots att intäkterna minskat.

      Att pressa CD-skivor etc kostar mycket mer, men skivbolagen tjänar uppemot en 40-50kr per skiva i slutändan ändå. För 100 kr albumet digitalt tjänar skivbolagen mer på den digitala försäljningen även om de får mindre intäkter. Eller, så här; 80% av 100 000 är mer än 35% av 200 000.

      Sedan det faktum att man kan konvertera mp3-filer direkt från sina gamla CD-skivor, något man inte kunde göra tidigare, gör att man inte behöver köpa nytt på samma sätt som man var tvungen att köpa nytt för LP->CD. Där har du också en massa pengar som går ”förlorade” helt lagligt.

      ”Ser inte riktigt hur du får skillnaden att bli 50% då ett album inte kostar 200 kr. På Ginza kostar idag Thåströms senaste album 149 kronor inkl. moms, förövrigt toppar han försäljningslistan med den nu.
      First Aid Kit kostar 139 kronor…”

      Senast jag köpte CDs runt 2005 så kostade de nya skivorna runt 200 kr. Sen dess har mitt musikintresse snöat in sig på TV-spel soundtracks och blipblop-musik, vilka är väldigt svåra att få tag på här i Sverige, alltså laddar jag ner dem istället. Men visst, de har blivit billigare tack vare dollarns ras…

     • @Per Ekström

      Problemet att det är inspelningar och inte konserter som fildelas illegalt kvarstår.
      Omsättningen i branschen för inspelad musik har gått ned och en anledning är den illegala fildelningen. I branschen för konserter har den totala omsättningen ökat enligt dessa undersökningar, det stämmer bra, men det gäller en annan bransch, som inte drabbas av brott i den skala branschen för inspelad musik gör. Och givetvis är det ganska ovidkommande då man inte i någon annan bransch förväntas skapa varor och/eller tjänster utan ersättning från dem som önskar konsumera desamma.

      Helt rätt, intäkter är inte det samma som vinst. Statistiken jag hänvisar till visar på intäkter inte vinst. För att kolla bolagens vinstutveckling så får du kontakta skatteverket. Nu spelar det ju inte så stor roll hur vinstutvecklingen ser ut, inte i någon annan bransch förväntas man ge bort varor och tjänster mot sin vilja bara för att man går med vinst. Ej heller används argumentet att “någon tjänar så bra ändå så då får de gott tåla att folk tar del av deras varor och/eller tjänster utan att ersätta denne, mot dennes vilja.”. Det är inte en argumentation som generellt används inom rättssystemet.

      Nu kostar inte pressning av CD-skivor så vansinnigt mycket. Ej heller lagerhållning och transporter. Att pressa en CD kostar ca: 20 kronor/styck. (musichelp.se)
      Så särskilt mycket mer än mellanskillnaden blir det nog inte när man lägger till frakt och lagerhållning/st. De verkliga kostnaderna ligger i den sammantagna kostnaden för framtagande av innehåll, det är ju det vi betalar för, vi som betalar för vår konsumtion d.v.s. Dessa kostnader är desamma för en fil eller innehållet på en CD-skiva. Vid större försäljning sjunker givetvis de här kostnaderna/st då de fördelas på fler kopior. Då har vi i CD-världen sett “Nice Price”-utgåvor och liknande.

      Man var inte “tvungen” att köpa nytt vid övergången till CD heller, det var kundens val. Tror inte det rör sig om en “massa pengar”, men du får gärna styrka det påståendet.

      Nu stod dollarn inte så särskilt mycket högre under exempelvis nittiotalet, det var en topp i början av 2000-talet, men dagens nivåer hittade man under åren 1995-1997, när du köpte en CD-skiva sist, så låg dollarn i början av året på ungefär samma nivå som idag och den har varit uppe sedan dess, men skivpriserna ligger ganska stabilt.
      Löneutvecklingen och generalprisindex är mer intressant att titta på när det gäller prisutveckling på enskilda produkter. Enligt SCB’s officiella statistik, som publicerades 2009. så är prisutvecklingen inte riktigt i fas med andra branscher, så varför påverkar inte dollarkurserna i samma utsträckning där?
      “Prisutvecklingen på CD-skivor, musik- och videoband har varit svagare än övrig prisutveckling i samhället under perioden. Framförallt i början av 90-talet samt sedan år 2002.” (SCB NV19 SM 0905)
      Ja, alla drar sina egna slutsatser, i slutänden spelar det ingen roll om en bransch går bra eller dåligt, man har ingen rätt att ta del av deras varor och/eller tjänster på ett sätt som strider mot deras vilja ändå.

     • Men nu är det ju visst relevant med vinst – Om mitt företag har sämre omsättning men högre vinst pga en omstrukturering på marknaden, borde jag då klaga? Om mitt företag omstrukturerar och gör sig av med en del som inte har någon framtid längre – säg att jag är ett kameraföretag och gör mig av med min analoga kameradel, som helt ersatts av digitalkameror – är det dåligt då? Varför?

      Som det låter på dig spelar det ingen roll att artisterna får in mer pengar idag än för 10 år sedan, skivbolagen får det inte och det är det väsentliga menar du? Varför säger du dig då företräda artisterna?

     • Jag har inte sagt mig företräda artister, men jag är helt för deras rättigheter till ersättning för en efterfrågad produkt/tjänst.

      Artisternas ersättning för prestationer på inspelningar är direkt länkade till bolagens intäkter. Det är med andra ord helt underförstått att artisters, och även upphovsmännens, intäkter påverkas negativt av minskade intäkter i branschen för inspelad musik. Det är så självklart att jag inte såg varför jag skulle behöva ta upp det i en diskussion med Donsan om huruvida intäkter från inspelad musik minskat med 50% de senaste 10 åren eller inte.
      Artister och upphovsmän är en del av denna bransch och nivåerna på upphovmännens ersättningar från inspelnad musik kan du läsa om på http://www.stim.se. (9,009% av försäljningspriset till butik.)
      Ersättningarna till artister varierar då det handlar om personliga avtal med musikutgivaren så där kan ingen sätta en fast siffra.

      Om du läser min ursprungstext så ser du tydligt vilka frågor jag adresserar, nämligen:

      ”Vi börjar med mitt första påstående, gällande nedgången i intäkter från inspelad musik, hur underbygger jag det?”

      ”Nu till frågan om det finns en koppling till illegal fildelning. Jag hävdar att kopplingen finns.”

      Som du ser så handlar inte diskussionen om vem jag företräder. Jag företräder mig själv i egenskap av människa. Att jag sedan skriver musik gör inte mig till talesperson för nån annan än mig själv.

     • Men… Du menar alltså att man ska bevara en specifik branch bara för att den finns?

      Att sälja små plastbitar går sämre och sämre – Men artisterna får ändå in mer pengar trots detta än någonsin tidigare. Jag trodde skivbolagen fanns till för artisterna?

     • Det handlar inte om att ”bevara”.
      En bransch som producerar en efterfrågad produkt har alla möjligheter att existera om spelreglerna är desamma som för alla andra branscher.

      Musik handlar inte om plastbitar utan om innehåll.

      Företag som ger ut musik är ingen social verksamhet som ”finns till för artisterna”, så där får du nog tänka om. Jag vet inte hur insatt du är i marknadsekonomi och företagande, men oftast har bolag som huvudsakligt syfte att tjäna pengar åt aktieägare/delägare.
      Det handlar nog mer om ett givande och tagande i relationen mellan artist och bolag. Artisten har något bolagen vill ha och bolagen har något artisterna vill ha, lyckas man hitta en form för sammarbete så inleder man ofta ett sådant.
      Tror man att bolagen ”finns till för en själv” så ska man nog undvika att ingå avtal med alla former av bolag, telefonbolag, internetleverantörer, byggfirmor etc. Man kommer förmodligen bli besviken…

     • Ja men du kan uppenbarligen inte ta betalt för digitalt ”innehåll” på samma vis som förut. Särskilt inte om du försöker tvinga folk till det. Kanske går det bättre om du försöker skapa en tjänst som folk Uppfattar att de får ett Värde och Frivilligt väljer att betala för! En del har provat detta, Steam, Spotify m.fl. och vet du vad? Det tycks funka åtminstone hittills och kanske rentav ett tag till?

      Själva upphovsrätten får man tycka vad man vill om, men de flesta av oss borde kunna enas om att de fascistiska förslag som haglar (SOPA,PIPA,ACTA,IPRED,datalagringsdirektivet m.fl) är inte OK. Då har vi snarare en Moralisk Skyldighet att bekämpa upphovsrättsintressena så länge de beter sig på detta vis.

      Demokratin är faktiskt värd mycket mer än någon branch i näringslivet… Ett samhälle som inte respekterar det är ingen liberal demokrati utan ett skendemokratiskt bolagsvälde.

   • Svar till Poppe

    Ja – det är då FÖRSTA gången som du gör en ordentlig genomgång av dina FAKTA även om ett antal länkar i princip är värdelösa och inte går där dom skulle – men det är en annan sak

    Som jag sade – JAG har aldrig förnekat att den illegala fildelningen INTE skulle ha påverkat försäljningen av inspelad musik – Vad JAG istället har sagt är följande:

    A) Att INGEN av dina undersökningar ENBART skyller nedgången av försäljningen av ”inspelad musik” på den illegala fildelningen och – så vid jag har kunnat konstatera – har ingen av dessa undersökningarna ens har kunnat visa att den illegala fildelningen ens kan hållas ansvarig för MERPARTEN av nedgången – Dom undersökningar (i litteraturlistan på D. Johanssons sida) som går att hitta på Internet säger också alla att man bör tolka resultaten med försiktighet och att det är svårt att dra några SÄKRA slutsatser om SAMBANDET mellan nedgången och den sk illegala fildelningen

    Daniel Johansson själv säger på sidan du hänvisar till:
    Viktigt att notera är dock att den absoluta merparten av alla studier som gjorts visar på ett negativt förhållande mellan gratis nedladdning av musik från fildelningsnätverk och köp av inspelad musik, men säger INGET om i vilken GRAD den illegala fildelningen kan hållas ansvarig för nedgången – Enbart detta borde redan få en kritisk läsare att vara på sin vakt – för OM det hade varit merparten – Daniel SÄKERT skulle ha nämnt detta

    Dom flesta av dessa undersökningar – varav den senaste utförd för den Schweiziska regeringen tidigare i år – säger också att INDUSTRIN i mycket har sig SJÄLV att skylla för att de inte har ANPASSAT sig till dom nya möjligheter och man konstaterar att om de bolag som fortsätter att vägra anpassa sig går en säker död tillmötes – Först under dom senaste 3 åren har vi sett hur INDUSTRIN äntligen börjar vakna med följande resultat:
    Musiktjänsterna ger artisterna klirr
    Artisterna och hela den svenska musikbranschen tjänar mer pengar än någonsin. Musiktjänster på nätet har lyft hela branschen, enligt en färsk rapport från KTH.

    Den illegala fildelningen av musik på nätet har inte inneburit den nedgång i inkomster som många i musikbranschen befarat.
    – I vår undersökning finns inget som pekar på det. Å andra sidan har vi inget som visar de tjänat på fildelningen heller, säger KTH-forskaren Daniel Johansson som tillsammans med kollegan Markus Larsson i kartlagt den svenska musikindustrins intäkter.
    Tack vare starkt ökade intäkter från liveframtädanden, nya nätbundna tjänster som, ”i-tune” och ”spotify”, ökade branschen sina intäkter med 35 procent mellan åren ren 2 000 och 2 008.
    Alla parter har tjänat pengar under perioden. Skivbolagen har gjort. De så kallade promotionföretagen – som ordnar livespelningar – likaså. Detsamma gäller Stim, Copyswede och de andra upphovsrättsorganisationerna. Artisterna, alltifrån Lasse Stefantz via Robyn till Malena Ernman, har fördubblat sina inkomster. Till och med skivförsäljningen, som många trodde skulle ta stryk av fildelningen, har gått upp.
    Totalt har försäljningen av inspelad musik ökat med 18 procent om man januari- september 2009 med samma period året innan. Försäljningen av CD- och LP-skivor gick upp med nio procent. Och det såldes 80 procent mer av digitala upptagningar som ringsignaler, ”downloads” och ”streaming”.
    Förmodligen är det inte bara i Sverige som musikindustrin täljer guld.
    Det har gjorts en liknande studie i England. Den visar i stort sett samma resultat. Och jag tror det ser likadant ut i resten av världen, säger Daniel Johansson, industridoktorand och forskare på datavetenskap på KTH.
    (min fetstil)

    JAG undrar varför Poppe aldrig nämner INDUSTRINS eget OINTRESSE i att ändra sina affärsmodeller som FRÄMSTA orsak till nedgången av försäljningen av ”inspelad musik”? – Hans framställning ovan må vara ackurat men visar inte HELA BILDEN

    Vi har under dessa 10 ÅR sett hur musikindustrin – och då FRAMFÖRALLT dessa 4 stora och världsdominerande skivbolag med säte i USA – har spenderat miljontals $$ för att jaga vanliga medborgare – inte bara i USA men även i övriga utvecklade länder – däribland Sverige – Hur de har lobbat regeringar i – i princip ALLA – västeuropeiska länder och med hot och påtryckningar (med hjälp av HÖGT UPPSATTA politiker i USA) har förmått dem att införa lagar som ENBART gynnar deras intressen på bekostnad av dess medborgare – Dåvarande justitieminister T. Bodström gav vika – och under täckmantel av att det gjordes för UPPHOVSMÄNS skull – kriminaliserade han år 2005 – då 1,5 miljoner – HELT VANLIGA svenska medborgare som fram till 2005 HELT LAGLIGT har kunnat ladda ned upphovsrättsskyddat material för ”eget bruk” – FORTFARANDE kan medborgare i ett antal länder inom EU fritt ladda ned för ”eget bruk”

    B) Att det är våra UPPHOVSMÄN jag alltid nämner – Jag anser att musikindustrin borde klara sina bekymmer på egen hand – UPPHOVSRÄTTEN tilldelas UPPHOVSMÄN och rätten finns inte till för att hålla en KONSERVATIV och STELBENT industri under armarna – Deras – ofta INBILLADE FÖRLUSTER rör mig inte i ryggen:
    US government finally admits most piracy estimates are bogus

    JAG nämner aldrig ”inspelad musik” eller musikindustrin – JAG hävdar istället – med en rad oberoende forskningsrapporter som stöd – däribland den Norska studien som Poppe hänvisar till – att våra svenska UPPHOVSMÄN har upplevt en ekonomisk uppsving utan dess like under dessa 10 år den sk illegala fildelningen har pågått

    JAG har också hävdat att INGEN av er antipirater har kunnat plocka fram EN ENDA oberoende forskningsrapport som KLART och TYDLIGT hävdar att den illegala fildelningen har skadat våra UPPHOVSMÄN eller samhället i stort

    JAG har också hävdat – med stöd av ett flertal oberoende forskningsrapporter – att dom som fildelar illegalt också är BÄTTRE KUNDER som BIDRAR MER till upphovsmäns inkomster än de som inte fildelar – och jag undrar hur Poppe som säger sig vara artist kan racka ned på dom som är hans STÖRSTA fans:

    JAG säger att LOGIKEN påbjuder att lagstiftarna INTE borde stifta lagar för att hålla musikindustrin under armarna – LIKA LITE som när de avhöll sig från lagstiftning när den svenska varvsindustrin eller textilindustrin i princip FÖRSVANN

    Jag säger att LOGIKEN påbjuder att avsaknaden av forskningsrapporter som visar att den illegala fildelningen skadar UPPHOVSMÄN och att det istället finns ett flertal rapporter som säger att dessa tjänar bättre än någonsin – man UTAN FARA kan släppa den illegala fildelningen fri och TILLÅTA medborgarna att på nytt kunna utöva sin MÄNSKLIGA RÄTTIGHET att utan ingripande kunna söka- ta emot och sprida information

    Även om jag beundrar Poppes genomgång av hur försäljningen av inspelad musik har minskat kraftig – och de fakta han har presenterat – anser jag INTE att den har bevisat att den illegala fildelningen ens kan hålllas ansvarig för MERPARTEN av nedgången och att den DÄRFÖR inte kan tas som ett TUNGT ARGUMENT för VARFÖR:

    1) Man måste kriminalisera nästan 2 miljoner fildelande svenskar som INGEN har kunnat visa att de skadar vare sig våra upphovsmän eller samhället

    2) Man har ansett sig behöva att införa IPRED som tillåter privata särintressen – framförallt den Amerikanska skiv- och filmmaffian – spionera på svenska internetanvändare och ge dessa intressen STÖRRE befogenheter än vad den svenska polisen har

    3) Man har ansett sig behöva inrätta en SPECIELL polis och åklagarenhet som ENBART skall syssla med att jaga svenskar som fildelar illegalt (men vare sig skadar upphovsmän eller samhället) medan det begås MASSOR med brott med RIKTIGA OFFER som förblir olösta pga avsaknaden av RESURSER

    JAG anser att ni antipirater inte har NÅGRA TUNGA argument (än möjligen nedgången i försäljningen av inspelad musik) som kan LEGITIMERA (försvara) ovanstående åtgärder mot nästan 2 miljoner – dvs 1/4 del av befolkningen vars handlingar inte skadar NÅGON

    • Notera också att denna speciella polis- och åklagarenhet arbetar FÖR dessa privata särintressen – och att det är DESSA som förser polisen med dom uppgifter med vars hjälp polisen kan göra HUSRANNSAKAN och beslagta utrustning för ett ”brott” helt UTAN offer

     Hur MYCKET av demokratividriga lagar är ni antipirater villiga – i er hat mot Piratpartiet och pirater – att ACCEPTERA för att främja en framförallt UTLÄNDSK musikindustri på BEKOSTNAD av nästan 2 miljoner av ERA EGNA fildelande landsmän?

     DET är den springande punkten i HELA debatten! – Nedgången i försäljningen av inspelad musik – där man inte ens kan visa att den sk illegala fildelningen har stått för MERPARTEN – är inte skäl NOG för alla lagar – blivande lagar – ACTA – SOPA – PIPA och vår UNDERGIVENHET gentemot USA

     Det är DET jag hävdar!!!

    • Medan – så vid jag vet – INGEN artist någonsin har skrivit eller sjungit en protestsång mot den illegala fildelningen – så är den engelska artisten Dan Bull kanske den första att protestera mot dessa – av antipirater så omhuldande – skivbolag vars ”förluster” pga nedgången i försäljningen av ”inspelad musik” framkallar mängder av krokodiltårar hos dem

     Läs vad han har att säga och lyssna på hans låt – text är inbegripen:

     Pirate Bay Block Inspires Crowdsourced Song – Bye Bye BPI

     • Först var han inte, MC Lars och Weird Al var långt tidigare (fast ett visst mått av humor krävs för att uppskatta Weird Als sarkasm):


      Men sant, det blir mer och mer. 🙂

    • Några missar i länkning borde inte vara några problem, du kan ju googla.

     Du har aldrig förnekat, men du har tillskrivit mig att jag hävdar att hela nedgången beror på illegal fildelning. Jag tror att den största delen beror på illegal fildelning, men det är en helt annan sak. Jag kan styrka att den illegala fildelningen påverkar ekonomin för inspelad musik negativt, något jag hävdat från första början.

     Det är givetvis svårt att mäta i vilken grad, något som gör att man inte med säkerhet kan uttala sig åt något håll. Jag grundar min personliga åsikt på detta och motsägelsen i några vanliga piratargument: “2 miljoner svenskar fildelar” och “fildelare köper mer”, om fildelare köper mer och fildelning ökat under samma period som nedgången ökat, borde det inte vara en uppgång då?

     Resonemanget att industrin har sig själva att skylla är lite som att säga att tjejer som blir våldtagna har sig själva att skylla för att de klär sig på ett visst sätt. Brottsoffret hålls ansvarig och inte den som begår brottet. Ett väldigt fånigt argument som är lika dumt i båda fallen.

     De siffror du hänvisar till innefattar två branscher, inspelad musik och konserter, jag pratar om branschen för inspelad musik, som tillhandahåller de varor som fildelas illegalt.

     Uppgången 2009 har gjort en liten skillnad i det större sammanhanget och rättfärdigar inte på något sätt brott.

     “Industrins ointresse” är inte heller en legitim ursäkt att begå brott. Som konsumenter kan vi välja på att ta del av varan/tjänsten eller låta bli. Brottsoffret kan inte hållas ansvarig, däremot kan vi bojkotta varor/tjänster och påverka branscher den vägen, om vi tycker att priset är för högt.

     När intäkterna för inspelad musik sjunker så påverkas även intäkterna från inspelad musik till upphovsmännen negativt. Att en upphovsman har intäkter från ett annat musikanvändande rättfärdigar inte brott mot upphovsmannens rätt till ersättning vid användande och spridning av inspelad musik. Återigen det barnsliga argumentet att den som tjänar pengar förtjänar att utsättas för brott. Ingen annan yrkeskategori förväntas leverera utan ersättning för ett efterfrågat arbete, varför skulle detta gälla upphovsmän?
     Inspelad musik verkar ju vara ett efterfrågat arbete om det nu är så att 2 miljoner svenskar är beredda att gå så långt som att begå brott för att få tag i det.

     Nåväl, i slutänden verkar det som om det visst är så att branschen för inspelad musik minskat sin omsättning med ca: 50% och att det finns studier som pekar på kopplingar till illegal fildelning. Sen blir det mest åsikter.

     • ”Jag kan styrka att den illegala fildelningen påverkar ekonomin för inspelad musik negativt, något jag hävdat från första början.”

      Ja det är svårt att argumentera emot det vid detta laget att skivbranchen håller på att tokkrascha. Att försöka ta betalt för inspelad musik ”gammalt arbete” är kört. Det har jag tjötat om i över 3 år nu… Dock tycks artister klara sig fint på sina livespelningar. De får enl. Christian Engström mer pengar än nånsin sammanlagt idag. Så fildelning gör bara vissa yrken ”på vägen” mellan artist och konsument onödiga. Pengar går fortfarande från konsumenter till artister – fast det tar andra vägar än förut…

     • Om man anser finansiering och marknadsföring av artister och inspelad musik som överflödig, så har du helt klart en poäng.
      Nu räcker det ju med att titta på vilka de populäraste artisterna valt att samarbeta med för att inse vilka som gör det bästa marknadsföringsjobbet.
      Valet är ju helt klart artisternas och inte ditt, då ingen kan förväntas skapa en efterfrågad produkt utan att ersättas i paritet till efterfrågan.

     • Marknadsföringen och finansieringen av artister hittar andra vägar helt enkelt… 🙂

     • Inte i någon nämnvärd omfattning ännu… en och annan askungesaga kan man alltid plocka fram, men utbudet och konsumenterna talar sitt eget tydliga språk…

     • ”Inte i någon nämnvärd omfattning ännu”

      Fortsätt blunda för verkligheten, du Poppe. Då kommer ert fall bara bli desto smärtsammare 😉

      Reklamen sköter sig själv. Folk får ju utmärkt bra reda på vilka artister de vill gå på konserter med utan att behöva betala för kopior av digitala inspelningar.

     • Nu är det ju de artister, vars efterfrågade musik finns utgivna av marknadsförande bolag, som står för de största intäkterna i branschen för konsertverksamhet. Så idag sköter det uppenbarligen inte sig själv.

     • De faktum att musik i praktiken kan spelas in och spridas mycket billigare idag än förr kvarstår. Den hårdvara som krävs har blivit löjligt billig. Idag klarar du dig tillräckligt långt för att nå ut med din musik med persondator och lite hårdvara & mjukvara för kanske max 10 000 spänn. Musikerna skulle inte drabbas nåt värst negativt om upphovsrätten avskaffades. Alla förutsättningar finns för att vi skulle kunna ha ett blomstrande musikliv utan upphovsrätt i framtiden.

     • Artisterna tjänar bättre än nånsin, skivbolagen går det sämre för än nånsin. En del har problem med detta – troligen folk som jobbar just i skivbolag, men det är knappast något som skadar musikernas inkomster…

     • För övrigt, vilken finansiering?

      Skivbolagen ger oftast artisterna ett lån (”förskottsbetalning”) som de får betala tillbaka med intäkterna från egen ficka. Det är ytterst få upphovsmän och artister som säljer så mycket att lånen betalas av. De flesta artister och upphovsmän hamnar istället i skuld till skivbolaget och tjänar således inga pengar alls från CD-försäljningen.

     • Per, vad är det du inte gillar med skivbolagens finansiering? Vad är din poäng? Har du ett bättre alternativ som ingen kommit på ännu?

      För det första har du fel. Upphovsmännen får ALLTID betalt från första skivan som säljs. Det kan inte förhandlas bort. 9% av all skivförsäljning går till upphovsmännen. Alltid. Musikproducentens royalty (normalt 4%) är också alltid från första skivan som säljs. Detta trots att skivbolaget betalat producenten en engångssumma utöver detta för ”ägandet” av inspelningen.

      Däremot har du rätt i att artisten får ”förskott”, och därmed inte får mer betalt förrän skivan gått med vinst. Men det är inte så negativt som du beskriver det.

      Musiker, producenter, musikstudios och skivbolagsanställda riskar inte pengar. De får betalat av skivbolaget.

      Artisten riskar sin ”tid”. Får inte ”lön” utan royalty. (Oftast även förskott på royalty.

      Skivbolaget riskar sina pengar.

      Det är fördelningen som gäller idag nästan uteslutande.

      Den skulden som artisten har är ett bevis på att skivbolaget tagit över risken. Det är ju det som ALLA artister vill! Artister som får en miljon kronor i förskott och sedan säljer skivor för 100 000 kr, kommer oftast inte få några procent på försäljning, det är rätt logiskt. Det finns undantag, det beror helt på hur förhandlingen går, vid kontraktsskrivandet.

      Tycker du, Per, att det är ”orättvist” att skivbolaget får de första pengarna från skivförsäljning till plattan gått break-even? Jag tycker det är högst rimligt, särskilt om artisten är okänd. Då är skivbolagens risk ännu större. De som går in med pengar är de som får ut de första pengarna. Så funkar det i all affärsverksamhet.

      Dessutom lägger skivbolaget ut en massa andra pengar, så en artists förskott är inte all finansiering som skivbolaget gör.

      Artisten som får ett sådan ”lån” eller förskott är inte återbetalningsskyldig på något sätt, förutom genom de pengar som genereras av den skivan som kontraktet gäller. Så för en artist spelar det oftast ingen som helst roll ifall man har en skuld till ett skivbolag. Vill artisten lägga ner sin karriär och ta ett 9 till 5 jobb, så är det skivbolaget som är förloraren. Så länge artisten håller på så är det POSITIVT att för artisten att han/hon är skyldig skivbolaget pengar, eftersom det innebär att skivbolaget måste jobba aktivt med att hjälpa din karriär.

      Det är skivbolagets problem att de ligger ute med pengar. Och enda sättet för dem att få in pengarna är att jobba ännu hårdare med att få ut musiken. Det är det som är hela poängen med förskott. Skivbolaget riskar pengar och därför vet artisten att skivbolaget kommer göra allt i sin makt för att göra artisten känd och framgångsrik, eftersom det är enda sättet för skivbolaget att få igen sina pengar…

      Tycker du, Per, att det vore bättre om artisten skulle låna miljonen av banken? DÅ skulle det vara riktigt illa för artisten, eftersom banker driver in pengarna baserat på all din inkomst. Och de slutar aldrig driva in heller….. Och hur troligt är det att banken, som strategi för att få in pengar från dig, anställer personal som arbetar heltid med att DU som artist blir mer framgångsrik? Inte så troligt, eller hur?

      Jag har sagt det förr, skivbolagen behövs mer än någonsin i dagens musikbransch! Att kräva att alla artister SJÄLVA ska finansiera och administrera sina karriärer exkluderar 99% av all bra musik. Jag personligen är inte intresserad av en musikbransch där bara duktiga administratörer och rika människor gör soloplattor. Jag vill att en artist ska vara bra på EN sak. Att vara artist. Allt annat måste andra människor göra. Jag som jobbat personligen med i princip alla artister i hela Sverige kan intyga att de riktigt stora genierna normalt är värdelösa på ekonomi och administration. För att generalisera kan man säga att ju bättre artist, ju viktigare blir skivbolaget.

      Så vad är din lösning, Per? Ska vi avskaffa avtalsrätten i Sverige, så det blir förbjudet för artister att få hjälp med sina karriärer? Ska vi förbjuda inversteringar i musik? Jag kan personligen inte komma på en annat bättre system för artister att finansiera sina plattor och karriärer är det vi har. Statligt stöd till alla? Är det din lösning? Jag bara frågar…..

     • Donsan, jag har allt sett detta förr. Folk som inte kan räkna försöker förstå musikbranschen. 😉 Dessa artikelförfattare väljer att endast se skivbolagets intäkter och väljer att ignorera kostnaderna. Plus en massa andra generalfel:

      Ett exempel: Författaren till artikeln ”New band signs…” anser tydligen att upphovsmännen till låtarna inte ska få betalt alls. Eller snarare så skriver han att skivbolaget får dessa pengar. Att skivbolaget betalar 9% av intäkterna till upphovsmännen ”glömmer” han bort.

      Upphovsmännens 9% är den viktigaste delen i upphovsrätten. Alla skivinspelningar börjar med en låt. Om inte låtar finns så finns inte inspelningar av låtar. Det är dessa 9% som jag brinner för. Och upphovsmännen nämns inte ens i dina artiklar. Alla är obsessed vid vad ”artisten” tjänar. För mig är det rätt ointressant. Just för att det endast är en förhandling mellan artisten och skivbolaget. Och avtalen är alltid klassade som ”företagshemligheter”, så det finns inget sätt att kategoriskt säga vad ”artister” tjänar. Det är helt omöjligt. Att upphovsmännen får betalat är viktigt! Att musikerna får betalt är viktigt. Att producenten får betalt är även det viktigt.

      Jag vet artister som får 4% på försäljning. Jag vet artister som får 50%. Allt beror på hur bra du är och hur beroende av skivbolaget du är. Behöver du mycket hjälp, så får du sämre procent, eftersom skivbolaget då tar större risk. Bandet i ”din” artikeln får 10%. Det är ganska normalt, det betyder att de antagligen behövt mycket hjälp från skivbolaget. Men det finns inga standarder när det gäller artistroyalty. Som jag skrev förr… artister får det som de kräver och är ”värda”. Artisten har rätt att kräva 100% av skivförsäljning, men de flest väljer att ta mindre, mot att de får ett stort förskott, att alla dina musiker och producenter får betalt och en handfull människor som jobbar åt dig ”gratis”. Det ÄR en bra deal för en artist att bli signad, oavsett om du ”bara” får 10%. Procenten är inte allt. Det är en liten del.

      Donsan, läs detta:

      http://www.billboard.biz/bbbiz/content_display/industry/news/e3i4ad94ea6265fac02d4c813c0b6a93ca2

      Där kan du till exempel se att endast 2050 st album sålde med än 5000 ex år 2009 (i USA). Det är endast 2,1% av alla skivor!! Det är på dessa 2,1% som skivbolagen kan tjäna pengar. Det finns ingen vinst att hämta för ett skivbolag på 5000 ex. Break-even i Sverige brukar ligga där. I USA är det högre än så.

      På alla de andra 97,9% albumen som skivbolagen släpper går skivbolagen back. Det spelar ingen roll om de får 50% eller fyra gånger mer än ”bandet”. Skivbolaget betalar ALLA inblandade (även artisten) i förskott. Lika mycket oavsett hur mycket plattan säljer. Och ingen behöver betala tillbaka om plattan inte säljer bra. Vi pratar miljontals kronor per platta som skivbolagen ligger ute med. Artistens ”lön” är dessutom även att han/hon blir känd och därmed kan tjänar pengar på det. Därför är artistens royalty inte det mest intressanta för artisten. Det är mycket viktigare för artisten att skivan säljer mycket och att alla andra får betalt. Och då går artisen ned i royalty. Det är helt naturligt.

      Dessa pengar ligger skivbolaget ute med oavsett försäljning:

      1. Upphovsmännens 9% betalas ut i förskott baserat på hur många album skivbolaget TRYCKER, inte hur många de säljer. Trycker skivbolaget 100 000 ex blir det runt 8 miljoner kronor som ska betalas ut. Nu räknar jag 90kr/skiva PPD (Published Price to Dealer). Detta är en stor post för skivbolagen.

      2. Musiker får betalt efter tariffer som facket förhandlat fram med skivbolagen. 200 000 kr i musikerarvoden på en platta är inte alls konstigt. Musiker får även betalt av radio via SAMI, så de kan få mer i efterskott. Jag vet musiker som tjänar 100 000 kronor om året för att de spelat på många plattor som spelas mycket på radio.

      3. Musikproducenten får ett engångsarvode. Det kostar ett skivbolag mellan 200 000 och 2 miljoner per skiva att köpa loss ägandet från producenten. Om en skiva sen säljer 100 000 ex så betalar skivbolaget ytterligare 3,6 miljoner till producenterna (4% royalty).

      4. Alla anställda på skivbolaget får betalt oavsett försäljning. De är anställda och har normala löner enligt fackliga avtal. Kostnaden för detta kan vara 100 000 till flera miljoner kr per skiva, beroende hur många anställda ett skivbolag har och hur många skivor de gör.

      Alla dessa människor lever och får lön på grund av upphovsrätten.

      Artistens royalty är inte det vi borde diskutera. Det är en liten del i hela maskineriet som kallas upphovsrätt. En rätt ointressant del dessutom. Oftast får artisten 0% i ”riktig” royalty eftersom de flesta skivor går back. Men det spelar ingen roll. De går inte lottlösa eftersom de inte behöver betala tillbaka förskottet de fick. De får royalty som de inte borde få. Artister riskar inte. Plus att de blir kända! Jag skulle gissa att majoriteten av alla artister som finns, har fått mer pengar av deras skivor än ägarna till deras skivbolag. I 97,9% av fallen får artisten betalt trots att ägarna till skivbolaget endast belönas med en förlust! Det är den bistra sanningen om att driva skivbolag.

      Bör betonas att jag inte har skivbolag själv! Jag är endast intresserad av att skivbolag finns, eftersom de finansierar hela branschen och ingen skulle få betalt om inte de gick in med sina pengar och riskade.

     • @emanuel

      Ett band som ex. Metallica är sina egna upphovsmän. I USA är det vanligare att artisten är samma person som upphovsmannen. Därför står det inget om upphovsman i de artiklarna.

     • Problemet jag har med det är att det gör den gamla trötta frasen ”Hur ska artisterna få betaaaaaalt” rakt av till en lögn.

      De får inte betalt om inte tillräckligt många personer köper skivan. Nada. Zip. Zilch. Zero. Alltså innebär det att förskottet i de flesta fall av musikartister är alla pengar de någonsin kommer se från skivförsäljningen.

      Problemet är alltså att skivbolaget inte bara roffar åt sig merparten av pengarna på en CD-skiva – de roffar åt sig merparten av artisternas pengar också, kanske samtliga till och med.

      Det rimliga vore att artisten får sitt förskott och sedan levererar enligt ett kontrakt, och att skivbolaget sedan återfår de kostnaderna på de 91% de redan tar… Endast om artisten inte fullföljer sitt kontrakt skall han kunna bli återbetalningsskyldig. Men nejdå. Dumgirighet gör att skivbolagen inte ens gör detta.

     • Men Per!

      Hur får du det till att de roffar åt sig det mesta av artistens pengar i de fall de givit artisten ett förskott, som bara betalas åter om inspelningen genererar intäkter? Artisten har ju fått stålarna långt innan en enda platta har sålts och behöver inte betala tillbaka om inspelningen floppar.
      Att förskottet är det enda artisten ser betyder att inspelningen, utan förskott, skulle dragit in exakt lika mycket pengar eller mindre än förskottet. Det finns ingen logik i ditt resonemang.

     • Det märks att du inte har en susning om hur det fungerar med förskott. Du kan ju inte bara ta något felaktigt, du hittat på själv och använda, det som grund för din argumentation.
      Och med finansiering menas allt som kostar pengar, studio, tekniker, producent, musiker, marknadsföring, artwork, fotograf etc. etc.

     • @Per Ekström (@wertigon_)
      ”I USA är det vanligare att artisten är samma person som upphovsmannen. ”

      LOL

      USA är landet där man säljer och köper mer låtar än någon annanstans om du inte tror på mig så fråga Max Martin.
      Du bör verkligen inte diskutera saker du så uppenbarligen inte har någon koll på.

      Men ja Metalica skriver mycket av sina egna låtar, men de har även spelat in covers av andras låtar som; Stone Cold Crazy, Tuesday’s Gone Whiskey in the jar, Sabra cadabra, Turn the page, To Late Too Late, Stone Dead Forever, Lovermam….

 14. Svar till Poppe
  Detta kommer att vara mitt sista svar till Poppe – Fortsatt diskussion är meningslöst – Jag överlåter det till alla som har läst bådas vår resonemang att avgöra vem som har kommit med dom vettigaste argument

  Först – Poppe använde HELA försäljningsnedgången som skäl för att avfärda piraterna – vilket som jag visade var ett oschysst resonemang

  Jag grundar min personliga åsikt på detta och motsägelsen i några vanliga piratargument: “2 miljoner svenskar fildelar” och “fildelare köper mer”, om fildelare köper mer och fildelning ökat under samma period som nedgången ökat, borde det inte vara en uppgång då?
  Nej – varför det? – Nedgången berodde till största delen på musikindustrins – och då framförallt den Amerikanska musikindustrins – EGNA tillkortakommanden – men de som fildelade köpte BEVISLIGEN ändå mer samt gick på bio och musikevenemang oftare än de som inte fildelade – Naturligtvis har industrins oförmåga att anpassat sig inte bara påverkat dem som fildelar illegalt utan ALLA som – mer eller mindre – köper ”inspelad” musik

  Resonemanget att industrin har sig själva att skylla är lite som att säga att tjejer som blir våldtagna har sig själva att skylla för att de klär sig på ett visst sätt. Brottsoffret hålls ansvarig och inte den som begår brottet. Ett väldigt fånigt argument som är lika dumt i båda fallen.
  Nu talar du mot bättre vetande in – De som är OFFER är dom 2 miljoner fildelande landsmän till dig som saknar en stark organisation – dom ekonomiska resurser och den politiska uppbackningen för att göra deras röst hörd och MATCHA resurserna som de har emot sig – Det är istället musikindustrin – dvs den Amerikanska skiv- och filmmaffian som VÅLDFÖR sig på allas våra demokratiska fri- och rättigheter genom att STÄNDIGT kräva än hårdare lagar som BARA främjar DERAS intressen

  Du talar hela tiden om ”rättfärdigar ett sådant brott” – Vilket brott? – Hur kan något betraktas som ett brott när det inte finns några offer – dvs – några upphovsmän (för vars skull upphovsrätten är instiftat)? – Det finns INGET brott – Det som finns är en i USA baserad industri som bränner en massa resurser på allahande aktioner – lobbying mm och åt en HÄXJAKT på fildelande medborgare i så gott som ALLA övriga utvecklade länder i vilka de har ekonomiska intressen – Notera också att detta inte ens var ett brott FÖRRE år 2005 och FORTFARANDE inte är ett brott i ett flertal Europeiska länder IDAG t ex Schweiz – Spanien och Nederländerna – Allt DU har är en ORÄTTVIS lag som idag pekar ut nästan 2 miljoner fildelande svenskar som kriminella – inte för att de skadar upphovsmän – men för att tillmötesgå krav från USA – Lägg märke till att det INTE var dom svenska upphovsmän som har tryckt på för att illegalisera något som fram till 2005 var en fullständig LAGLIG handling – Det var inte dom svenska upphovsmän som tryckte på för att få IPRED och det var inte våra upphovsmän som bad vår regering att skriva på ACTA – Brottet som begicks var att vår ISTÄLLET att vår regering lagstiftade MOT sin egen befolknings intressen på UPPDRAG av USA och dess skiv- och filmmaffia

  Industrins ”ointresse” visar bara att allt du säger om försäljningsnedgången av ”inspelad musik” inte har mycket med den illegala fildelningen att göra utan att de har sig själva att skylla – Den AVFÄRDAR enbart ditt argument – Sluta upp med att kalla industrin för ”brottsoffer” – det är ENFALDIGT – Det är DE som med hjälp av lagar – som är instiftade efter DERAS hot och påtryckningar – förföljer 2 miljoner helt vanliga fildelande svenskar och inkräktar på ALLA svenska internetanvändarnas personliga integritet – yttrandefrihet och rätten att fritt kunna ta del av information som står för brottet

  När intäkterna för inspelad musik sjunker så påverkas även intäkterna från inspelad musik till upphovsmännen negativt. Att en upphovsman har intäkter från ett annat musikanvändande rättfärdigar inte brott mot upphovsmannens rätt till ersättning vid användande och spridning av inspelad musik.
  Ja – du kan naturligtvis hävda upphovsmannens rätt i det ABSURDUM men även dessa 2 miljoner fildelande svenskar har rättigheter – för Poppe vill väl inte påstå att de inte har några rättigheter eller intressen i frågan alls? – Som WIPO säger att det finns
  ”the need to maintain a balance between the rights of authors and the larger public interest, particularly education, research and access to information, as reflected in the Berne Convention” as set out in the Preamble to the WIPO Copyright Treaty. (min fetstil)
  På vilket sätt har man BEAKTAT allmänhetens intressen i frågan när man instiftade alla dessa lagar och vilkas intressen framjade dessa lagar i första hand? – Jag har då inte ens nämnt vad FNs Deklaration artikel 19 har att säga om saken

  Alla undersökningar säger att den nya tekniken har skakat om samhället på flera olika nivåer och ÄVEN ändrat människornas attituder och beteenden – Lika lite som man kunde TVINGA människorna att använda kassettbandspelaren att enbart spela in babyjoller – lika lite kan man få människorna att sluta med att byta filer med varandra då dessa INSTINKTIVT inser att det ALDRIG kan vara ett brott att broderligt dela filer de själva har på sina egna hårddiskar – Ingen VETTIG människa kan – oavsett vad lagen säger – tro på att t ex en låt som ligger lagrad på miljontals datorer världen över kan vara underställd en upphovsmans KONTROLL – Jag hävdar att upphovsrätten i första hand var avsedd för att skydda en upphovsman från KOMMERSIELLT UPPHOVSRÄTTSINTRÅNG (och har därvidlag STÖD i FNs Deklaration artikel 27:2) och inte alls för att jaga nästan 1/4 del av ett lands befolkning – Bara TANKEN att upphovsrätten kan MISSBRUKAS på det sättet är ENFALDIG

  Återigen det barnsliga argumentet att den som tjänar pengar förtjänar att utsättas för brott. Ingen annan yrkeskategori förväntas leverera utan ersättning för ett efterfrågat arbete, varför skulle detta gälla upphovsmän?
  För det första finns det INGEN ANNAN yrkeskategori i samhället som besitter samma PRIVILEGIER som upphovsmän – Ingen annan – i någon yrkeskategori – kan få en ARBETSFRI inkomst under hela sitt liv plus 70 år – Ingen annan kan KRÄVA att få betalt – och betalt – och betalt för ETT OCH SAMMA jobb – Desto fortare Poppe inser att SYFTET med upphovsrätten är att stimulera upphovsmannens kreativitet till gagn för alla i samhället – desto fortare inser han att upphovsrätten idag MISSBRUKAS för helt ANDRA ändamål

  För det andra – OM Poppe är så säker på att de som fildelar illegalt har skadat våra upphovsmän – hur kommer det sig att:
  a) Han – TROTS 10 år av pågående fildelning – inte kan finna en enda oberoende rapport som klart och tydligt påstår detta?
  b) Han inte kan peka på en enda protestkonsert där artisterna har vädjat till sina fans att INTE fildela dem – eller kan peka på demonstrationer eller andra uppseendeväckande aktioner från upphovsmäns sida för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på deras påstådda förluster och inkomstbortfall? – Jag menar att vilken annan grupp som helst skulle ha gått man ur huset OM något fenomen hade berövat dem från sina lagliga inkomster? – Om man dessutom tar med i beräkning att undersökning efter undersökning säger att våra upphovsmän ALDRIG har tjänat så mycket pengar som idag – så klingar Poppes argument FALSK i åtminstone MINA öron!

  Jag vill också säga att Poppe låtsas som om musikINDUSTRIN är upphovsmäns bästa vän som bara har upphovsmäns bästa för ögonen och som kämpar för deras rättigheter och intressen – Detta är dock LÅNGT ifrån sanningen – Ja – jag vill påstå att de som fildelar illegalt är BÄTTRE vänner till upphovsmän än vad dessa GIRIGA bolag är. – Dessa 4 världsdominerade skivbolag med stora ekonomiska intressen i Sverige skiter fullständigt i dom svenska artisternas rättigheter och intressen

  Vad är det Poppe egentligen har sagt?
  Ja – försäljningen av inspelad musik har gått ner väsentlig under dom senaste 10 åren – och ja – den har TILL VISS del orsakats av den illegala fildelningen men – som undersökningar säger har musikindustrin sig själv att skylla för merparten av nedgången

  Sedan vill Poppe hävda att den ”illegala fildelningen” är ett OERHÖRD brott mot upphovsmän TROTS att han inte kan BEVISA att den har skadat upphovsmän på något sätt och TROTS att dessa aldrig själva har protesterat mot den medels protestkonserter – demonstrationer eller andra aktioner

  Han påstår att musikindustrin är offer TROTS att det är DE som spenderar miljontals $$ – utövar hot och påtryckningar på politiker i så gott som alla utvecklade länder och trots alla lagar som har införts för att tillfredsställa DERAS krav på bekostnad av nästan 2 miljoner fildelande svenskar som helt saknar en organisation – dom ekonomiska resurser och den politiska uppbackning för att företräda DERAS rättigheter och intressen

  Han påstår att dom som fildelar illegalt begår ett HEMSKT brott som kan försvara alla dessa lagar och åtgärder man har infört i Sverige för att – på UPPDRAG av USA och dess skiv- och filmmaffia – beivra detta brott – Han kan dock INTE med BEVIS visa att detta brott har några offer – ALLT han har är en LAG som – helt utan någon som helst grund – ändrades 2005 och som då gjorde denna handling till ett brott medan detta ”brott” fortfarande är laglig i ett flertal EU länder

  Åsikter – kanske det – men jag påstår att vilken människa som helst med lite sinne för PROPORTIONER inser enfalden i alla dessa lagar och åtgärder och den FÖRFÖLJELSEN som pågår mot nästan 2 miljoner fildelande SVENSKAR – När kommer även antipirater att anse att detta äntligen får vara NOG och att vi kan bestämma över våra EGNA lagar?

  Det ENDA som skulle få slut på vansinnet är att LEGALISERA både upp och nedladdning av upphovsrättsskyddat material så länge det sker uta kommersiella vinstintressen – Det finns INGET i allt Poppe har sagt som skulle indikerar några problem för vare sig upphovsmän eller samhället – Om man efter mer än TIO ÅR av pågående fildelning inte ens har kunnat hitta INDICIER att de skulle drabbas – då kan man lungt se framtiden an

  • Nu ser jag ditt inlägg, har haft några dagar i studion och har inte hunnit med att läsa.
   Vad skönt att det är ditt sista inlägg i frågan, då får jag sista ordet.

   Visst är det ett brott! Brott mot upphovsrättslagen. Visst drabbas andra än bolagen! Låtskrivarnas ersättning (9,09% av PPD-priset (källa: http://www.STIM.se) uteblir från inspelad musik, som fortfarande är efterfrågad, i spåren av illegal fildelning, som av forskare anses stå bakom en del, i varierande grad, av nedgången i musikförsäljningen. Varje gång en låt fildelas illegalt kränks upphovsmannens ensamrätt till mångfaldigande. Så visst drabbas upphovsmän. Även artister drabbas då royalty står i paritet till försäljningen av inspelad musik.

   I övrigt verkar det som om du lämnar ämnet.

   Att intäkterna för inspelad musik minskat med 50% de senaste 10 åren och att den illegala fildelningen bär en del av skulden.

   Frågan om hur vi ska undvika att många svenskar kriminaliserar sig själva genom att begå brott mot upphovsrättslagen är något helt annat. Det finns en ganska enkel lösning, om de slutar begå brott mot kreatörer, tar ansvar och betalar för sin konsumtion så har de inte kriminaliserat sig själva längre. Enkelt!

   Frågan om hur samhället skall skydda medborgarnas lagligen tillkommande rätt till sitt arbete är också det en annan fråga.
   Men det brukar bli den vägen du tar när argumenten tar slut.
   Experimentet är slutfört, när du efterlyser sakliga argument och får det så har du inte mycket annat att komma med än dåligt hemsnickrad logik, påhopp och förolämpningar.

   • Fast nu drabbas inte upphovsmännen märkbart av fildelningen alls eftersom vi redan konstaterat att den absoluta majoriteten av artisterna/upphovsmännen först måste *betala tillbaka hela produktionskostnaden* på det sketna tionde som de får av listpriset – med andra ord måste skivan dra in tio gånger produktionskostnaden för att en artist eller upphovsman får se en enda cent av skivförsäljningen.

    Dessa kostnader är för övrigt ofta mycket höga – siffror jag hört är runt 4 miljoner kronor. Detta betyder att ett album måste dra in *40* miljoner kronor (förutsatt att artisten får 10% av försäljningsinkomsterna) innan upphovsmännen får se en enda krona.

    För 100 kr albumet så är det således 400 000 exemplar som man måste sälja – inte helt omöjligt i dagens klimat tänker nog du… Men, betänk nu att sälja platinum i Sverige har en gräns på 40 000 sålda exemplar, och du får fram att väldigt, väldigt få av våra artister – ens när de uppnått stor framgång – någonsin får se några royaltypengar över huvud taget. Faktum är att 2010 sålde endast runt 200 album – internationella såväl som inhemska – platinum i Sverige. Endast runt 200 album sålde över 40 000 – och de skulle behöva sälja 400 000, det tiodubbla, för att få royalties på skivorna de säljer.

    Jag kan ha fel i mina siffror, men med dessa siffror i belysning så har jag inga moraliska betänkligheter att fildela. Artisterna får ju inte mina pengar även om jag köper skivan! Om de inte redan sålt multum då, och då har de ju redan ”solid gold humvees” så de behöver inte direkt mina pengar ändå. Artisteliten tvingas köpa kalles kaviar istället för rysk kaviar, oh neeeeej vad heeeeemskt… 🙂

    Källa: http://www.ifpi.se/?page_id=67

    • Oj, många fel på samma gång.

     Upphovsmännen får betalt oavsett om albumet går med vinst eller inte. Vad har du fått det ifrån???

     Det är till och med så att skivbolaget måste betala upphovsmännen baserat på hur många album som TRYCKS, inte hur många som säljs. Om man trycker 400 000 ex då betalar skivbolaget 32,4 miljoner kronor till STIM. I förskott.

     Artister kan inte bli återbetalningsskyldiga sitt förskott. Det är skivbolaget som riskar. De flesta artister får för mycket royaltys, eftersom de får förskott, men plattan inte säljer. Hur kan du tycka att DET är en dålig deal för artisten?

     Breakeven på en skiva i Sverige är runt 5000 ex. Om den inte är jättedyr. Alla utom skivbolaget får betalt oavsett hur plattan säljer. Det är endast skivbolaget som riskar.

     • Det är bara att göra matten;

      1. Artisten får ett förskott stort nog för att täcka samtliga produktionskostnader
      2. Artisten blir lovad en viss procent på royaltyn (låt oss säga 10%)
      3. Skivbolaget tar artistens andel tills förskottet är avbetalat (dvs, hela produktionskostnaden) – det är ju pengar som artisten redan fått
      4. Skivbolaget måste endast tjäna in förskottet och sedan går de med vinst på artisten.
      5. Artisten däremot kommer se pengar först när (100/$royalty_percentage)*$break_even antal kopior har sålts.

      Med dessa punkter, låt oss räkna:

      Produktionskostnad är 500 000, royalty är 10%, albumkostnad 100 kr, artisten får sitt förskott på 500 000 och kan med detta hyra studio inkl. kvaliciferad personal etc.

      Skivbolaget måste sälja 5000 skivor för break even
      Artisten måste sälja (100/10)*5000 alltså 50 000 skivor för att börja få in royalties

      Skivbolaget går massivt med vinst och betalar bara en engångssumma. Men det är klart, det här är hur de stora drakarna jobbar (och i USA), de små kanske har bättre förutsättningar…

      Källa: http://www.salon.com/2000/06/14/love_7/

 15. Återigen dessa fula sätt att framställa fakta på ett missvisande sätt. Med tanke på att antalet kommentarer på denna blogg främst är högt på grund av diskussioner mellan personer och att mer än hälften av kommentarerna kommer från folk som är emot vad denna blogg står för, så är det väldigt missvisande att använda siffrorna i bloggen som ett bevis på någon form av ”seger”. Om man skulle jämföra antalet kommentarer från unika ip-adresser med en positiv inställning till budskapet i bloggen så skulle resultatet bli helt annorlunda.

  Men det vet jag att nejtillpirater skiter i, för nejtillpirater är inte intresserad av vad som stämmer och inte eller att det presenteras på ett korrekt sätt. Nejtillpirater är intresserad av att ”vinna” oavsett på vilka meriter han ”vinner”.

  • ”Återigen dessa fula sätt att framställa fakta på ett missvisande sätt.”

   Vad är missvisande? Jag har redovisat antalet kommentarer under februari, jag har inte dragit några speciella slutsatser av detta.

   Det du skriver verkar tyda på någon slags missunnsamhet eller avundsjuka.

   Jag såg förresten att du hade 14 kommentarer på din blogg i februari. Jag drar inga slutsatser av detta heller, jag bara presenterar siffran. Är den siffran eller mitt sätt att redovisa den rättvisande eller missvisande?

 16. Du är nog inte så dum att du inte förstår vad jag menar. Du har ett syfte med att presentera den statistiken du presenterade i ditt inlägg: att hävda att det finns ett större intresse för de åsikter som du driver, än för de som drivs i piratbloggarna. I annat fall hade du inte presenterat den statistiken.

  Lägg gärna till, i ditt inlägg, tydligt tillsammans med statistiken, att den största anledningen till att du har så många kommentarer, är att det förts många, långa diskussioner, mellan samma personer och att hälften av kommentarerna kommer från folk som är emot det du står för, ifall du vill bevisa motsatsen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: