Enfrågepartiet Piratpartiet

Piratpartiet brukar inte gilla att kallas för enfrågeparti, med fildelning som den uppenbara och enda frågan. Piraterna själva verkar tycka annorlunda. Fler och fler piratsajter ger nu upp och det verkar bli lite av en trend att man då uppmanar piraterna att gå med i Piratpartiet – fildelarpartiet. Det senaste exemplet är Dreamseed som inte hymlar med faktumet att Piratpartiet är ett enfrågeparti:

Är du en av dem som aldrig skulle få för dig att rösta på ett enfrågeparti? Isåfall så tycker vi att du iallafall kan besöka http://www.piratpartiet.se och läsa vad dom gör och vad dom står för.

Om du är en av dom som precis som vi inte tycker det har någon betydlese om man röstar på ett enfrågeparti. Så länge som det står för var det säger och inte gör det de gör i vinstsyfte?

Du kanske anser att man lär sig mer under 1 år på internet än vad vad gör 9-13 år i skolan? Trött på ministrar som i efterhand hostar upp förslag som att man ska jobba tills man för 75?

Trött på partier som inte kan välja kopentena parti-ledare? Trött på lobby-gruppernas ökade befogenheter? Trött på ACTA, PIPA, SOPA, IPRED, FRA, och datalagringsdirektivet?

Du kanske tycker att rätten till obegränsad information och kunskap bör vara en mänsklig rättighet istället för en fråga om pengar?

Angående att lära sig mer under 1 år på internet än under 9-13 år i skolan så såg vi ju bevis på detta från kommentarerna i Piratpartiets forum från Tankafetast medlemmar.

81 svar

 1. Gött, hur länge har författaren av Dreamseeds artikel varit på internet? Inte tillräckligt länge för att lära sig stava till ”kompetenta”, eller att förstå hur rättstavningen i word funkar. Nej, det var taskigt av mig, man kan skriva fel av bara farten, men något som uppenbarligen verkar så viktigt för en kanske man borde ge en extra korrekturläsning?

  Tankafetast medlemmar har uppenbarligen, med den logiken, inte varit många timmar på vare sig nätet eller i skolan…

  Fasen vad kul! Snart kommer Donsan och F-G och vidare bekräftar detta…

  • Piratideologi kan bara inte göras monopolärt utan flerpolär. Bara titta på Berlinpiraterna – de lyckades få in piratpolitik i alla aspekter av politiken. Allt från miljöaspekter till transparens, effektivitet i förvaltningen och sexualpolitik.

   Så att säga att piratpolitik inte kan formuleras och bedrivas brett är helt enkelt fel och ett symptom på en inskränkt och föråldrad världssyn som hör de gamla industrinationernas 1900-tal till.

   Trist att svenska PPs framgångar uteblivit. Men svenska folket är väl tyvärr för naiva och bortskämda med demokrati och fred att vi inte vet bättre att försvara våra medborgerliga rättigheter. Folk i östblocket förstår vad detta handlar om – monopolism. De känner igen tendenserna från Sovjet-tiden. Fast på den tiden var det partieliten istället för företagspampar som styrde och ställde i samhället på mänskliga rättigheternas och på privatlivets bekostnad.

 2. De är ett enfrågesparti. De har till och med sagt det indirekt i ett flertal intervjuer där de säger att de inte har något att tillföra i frågar om skola och jobb mm. Det kombinerat med att patent eller upphovsrätt är deras utgångspunkt även i frågor utöver internet tex miljöfrågor.

 3. Intressant att artikelförfattaren valde att utesluta kultur i sin proklamering om mänskliga rättigheter. Kanske till och med artikelförfattaren insåg hur orimligt det skulle vara att kalla kultur en mänsklig rättighet. Speciellt med tanke på att det finns människor i vår värld som slåss för de riktiga mänskliga rättigheterna.

  • Det vore naturligtvis absurt att hävda att det finns en positiv rätt till kultur. Frågan handlar om i vilken utsträckning det bör råda frihet från tvång som som på ett icke samhällsnyttigt sätt hindrar tillgång till kultur. Som t ex. dagens upp till 130-åriga skyddstider…

   • Som jag sagt tidigare så håller jag med dig i att det är bland annat där den relevanta diskussionen ligger. Men, det verkar inte vara absurd för Piratpartiet och många deras anhängare, eftersom man hittar meningar som följande på deras hemsida ”En fri kulturspridning är en rättighet”. Det i kombination med artikelförfattarens fråga till sina läsare ”Du kanske tycker att rätten till obegränsad information och kunskap bör vara en mänsklig rättighet istället för en fråga om pengar?” skapade den reaktionen från mig.

    • Att ”fri kulturspridning är en rättighet” kommer sig av FN:s resolution om mänskliga rättigheter där man i artikel 19 kan läsa

     ”Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.” (min fetstil)

     Eftersom kultur är en form av information blir det således en rättighet att sprida kultur. Om du inte håller med om den tolkningen så gör inte det då.

     Det finns ett antal gränsfall där jag anser det vara helt ok att ladda ner, men det tänker jag ta i en ny tråd…

 4. Ett bra exempel på hur skyddstiderna och upphovsrätten kan gynna upphovsmannen utan att stå i vägen för nyskapande är att se på samplingskulturen inom musikbranschen. Det är väldigt få verk som ”låses in” av upphovsmännen utan de flesta tillåter samplingar av sina alster. Det är ett fåtal band som Beatles och ABBA som blankt sagt nej till samplingar(förutom när Madonna knackar på dörren i ABBAS fall).
  Samplingar är ett bra exempel på varför en längre skyddstid än 5 år är nödvändig. Ta låten ”Stronger” med Kanye West som exempel. Låten blev en stor hit när den lanserades 2007. Låten bygger på en vokal sampling av Daft Punks låt ”Harder, Better, Faster, Stronger”(2001) och har sålts i över 4 miljoner exemplar. Hade skyddstiden varit på 5 år så hade de inte fått någon andel av den inkomsten trots att deras låt är grunden till ”stronger”. Men, det blir ännu mer intressant eftersom även Daft Punks låt bygger på en sampling från Edwin Birdsongs låt ”Cola Bottle Baby”. Jag har inte exakt årtal när den låten kom ut men jag skulle gissa att den kommer under 70-talet eller början av 80-talet eftersom han var mest aktiv då. Så på Kanye Wests låt ”stronger” så är både Edwin, Daft punk och Kanye uppskrivna som låtskrivare. Det visar att låtar som är skrivna 25-30 år tidigare kan stimulera ny kultur utan att drastiskt korta ner skyddstiderna, och där alla upphovsmän som har varit med och bidragit kan få en del av kakan.

  En annan intressant sampling som visar varför längre skyddstider är väsentlig ur ett konstnärligt perspektiv är samplingen av musikalen ”Annie” i Jay-zs låt ”Hard Knock
  Life”. Hela låtens musikaliska struktur är grundad ur stycket ”It’s a hard knck life” från filmen ”Annie”(1982). När Jay-Z först kontaktade upphovsmännen bakom Annie så fick han ett nej till svar. Det var inte ur ett ekonomiskt perspektiv som de sa nej eftersom de skulle få en andel av alla intäkter. Det var eftersom de var tveksamma till budskapen som Jay-z hade haft i tidigare låtar som bland annat varit kvinnoförnedrande som de först inte ville ”cleara” samplingen. Jay-z skrev då ett längre brev som förklarade varför samplingen betydde mycket för honom. Efter det så fick han använde samplingen. Det känns fullt rimligt enligt mig att upphovsmännen under sin livstid ska få ha kontroll över sitt verk. Det kan till exempel handla om låtar med politiskt budskap som kan hamna i fel kontext. För skoj skull kan man ta ”Born in the USA” med Bruce Springsteen som exempel. En låt som ofta har feltolkats som en patriotisk sång men som egentligen är motsatsen. Låt säga att någon republikansk sympatisör skulle använda låtens refräng och sedan sätta ny text på verserna så skulle ”Born in the USA” kunna bli en patriotisk krigshyllning till USA. Skyddstiderna används också för att skydda budskapet i kulturen som skapas så att det inte kan ändras utan upphovsmannens godkännande.

  Nu blev jag oerhört spekulativ här på slutet men jag ville bara ge exempel på varför skyddstiden är viktig ur ett konstnärligt perspektiv. Eftersom många av de diskussioner som har florerat på den här bloggen nästan enbart har utgått från ett skivbolagsperspektiv.

 5. Den som påstår att Piratpartiet är ett enfrågeparti är inte insatt eller trollar. Du vet att PP inte är ett enfrågeparti så du trollar när du skriver det NejTillPirater.

  Det var för övrigt skamligt dåligt skrivet av Dreamseed. Meningsuppbyggnaden är helt åt skogen och felskrivning på ord som:
  betydlese, kopentena, parti-ledare, lobby-gruppernas, internet-trafik, val-kampanjer. Det bör vara komma efter kampanjer, inte ny mening. Samma sak efter ”Ja det är vi”.

  ”jobba tills man för 75” är inte en fråga som PP uttalat sig om överhuvudtaget och vem i helvete tror att man lär sig mer på ett år på internet än 9-13 år i skolan? Det är ju fullkomligt befängt. Jag anser att Dreamseed formulerat en fullkomligt idiotisk och värdelös skrift på sin sida.

  • Jag trollar knappast på min egen blogg, dessutom citerar jag text från en piratsajt och piraterna måste väl ha trovärdighet hos er?

   • Tror du att PP är ett enfrågeparti?

    • PP verkar vara ett enfrågeparti, när det gäller att anarki skall råda i cyberspace. Att man skall vara osynlig på internet och kunna ägna sig åt diverse bank / lurendrejerier, förtala mäniskor, sprida illegal pornografi, illegal musik osv, vilket pirater verkar gilla, ända tills den dagen de blir drabbade själv. Pirater är mästare i dubbelmoral och anser sig vara übermensch. Steget från att sno ifrån artister ifrån till att länsa morsans spargris är inte långt….

     • Word!

     • Vilken idiotisk kommentar – Har du inte några bättre argument att komma med Johnny – måste du så tydligt visa vilken lågutbildad men framförallt enfaldig idiot du är? –

     • Så du tycker alltså att anonymitet är en dålig sak? Att organisationer som Anonyma Alkoholister gör mer skada än nytta, att saker som anonym bikt i kyrkan är dåligt, att anonyma tips till polisen bör olagliggöras?

      Själv vill jag inte leva i ett sådant samhälle.

 6. Nej, Piratpartiet är inte ett enfrågeparti, Piratpartiet är ett fåfrågeparti eller ett fokusparti. Här några frågor vi aktivt driver/drivit (vill du ha länkar på att framträdande pirater skrivit om det, samlar jag dem gärna):
  1. FRA.
  2. Datalagring.
  3. Sjukhusjournaler.
  4. Fildelning/upphovsrätt.
  5. ACTA.
  6. IPRED.
  7. Utvisningar till Syrien.
  8. Mere conduit/budbärarimmuniteten
  9. Internetcensur
  10. SOPA/PIPA
  11. Utlåning av e-böcker

  Se där, 11 frågor i alla fall! Jag är säker på att jag skulle hitta fler om jag inte behövde rusa till en tunnelbana.

  Sen florerar det förstås missuppfattningar om Piratpartiet, precis som om andra partier.

  • Många uppfattar fortfarande PP som ett enfrågeparti och där i princip alla frågor du räknar upp är verktyg för att freda fortsatt fildelning.

   Tidigare var man t.o.m. beredd att legalisera innehav av barnporr som verktyg. Knappast för att flertalet pirater ville legalisera barnporr utan för att det blev en motsägelse i det att man vill legalisera allt innehav av ”information”, självklart med huvudsyfte att klassa även upphovsrättsskyddad musik och film som information och att innehav av detta då skulle vara fullt lagligt oavsett om det är original eller piratkopia. Det går att koppla i princip allt i PP:s politik till fildelningen, möjligen med vissa undantag som skolpolitiken men den har man väl mest med för att verka seriösa.

   • ”Många uppfattar fortfarande PP som ett enfrågeparti”

    Det är ju för att PP är ganska nytt och för att de inte orkat sätta sig in och för att kontraktsdebattörer som ni ni sprider massa branchvinklad propaganda.

    • ”kontraktsdebattörer”

     Kul. Jag är en helt vanlig privatperson. Visst är det märkligt att min helt privata blogg som jag driver på fritiden får så oerhört stor respons vad gäller kommentarer jämfört med de ledande piraternas med tillgång till media, feta parlamentarikerlöner osv?

     Angående branschvinklad så är det faktiskt intressant att få fakta från bl.a. Emanuel som motpol till piraternas ignoranta kommentarer. Piraterna bygger sin världsbild på okunskap, det är antagligen ett resultat av sosseskolan.

     • ”jämfört med de ledande piraternas med tillgång till media, feta parlamentarikerlöner osv?”

      Lol. Media? Du menar att PP haft mer mediautrymme än antipiratsidan? Det tycker inte jag.

      Alla inlägg du skrivit så intensivt under flera års tid under alla möjliga tider på dygnet. Hur skulle du rimligtvis ha tid med ett regelbundet jobb?

      ”Piraterna bygger sin världsbild på okunskap, det är antagligen ett resultat av sosseskolan.”

      Okunskap? Nejdå. Vi bygger vår världsbild på nytt kunnande som internet för med sig. Det är visserligen sant att du inte kan läsa om internetrevolutionen i historie eller samhällskunskapsböckerna (än). Det är ju för att den sker just NU. Det är nästa generation som kommer kunna läsa om internets intåg i samhället. Och när de får höra att internet kom först på 90-talet skulle de säga ”nää nu ljuger du väl. internet måste väl funnits sen medeltiden??”. Ungefär som min generation sagt om TV. 😉

      Det enda som behövs är att öppna ögonen och använda hjärnan att analysera sin omgivning. Men det är väl hemskt jobbigt om man är van den faktabaserade världsbilden och tror att allt värt att veta om det som händer i sin omvärld står att läsa i skolböcker.

    • Varför förutsätter du att människor som är emot illegal fildelning skulle vara i branschen? Tro verkligen inte det är fallet för många här. Det här är en anonym debatt, alltså helt omöjligt att spekulera i vilka människor som döljer sig bakom namnen. Det är bättre att du håller en bra debatt utifrån dina ståndpunkter istället.

   • Ja, att många uppfattar Piratpartiet som ett enfrågeparti är en sak – men uppfattningen om något kan som bekant skilja sig mycket från hur detta något faktiskt är. Ta t.ex. ACTA. Där har många uppfattningen att det förbjuder anonymitet på Internet, eller inför totalövervakning. Det stämmer ju inte, trots folks felaktiga uppfattningar.

    Nej, ”man” var inte beredd att legalisera innehav av barnpornografi – Rick Falkvinge tolkade en del av valmanifestet som att det borde legaliseras. Sedan togs det tillbaka, när det visade sig att partiet inte stod bakom den tolkningen. Vad gäller att det går att koppla många av våra frågor till fildelning så stämmer det bara delvis. FRA-lagen – en av våra absolut mest uppmärksammade frågor – har inget med fildelning att göra, ej heller datalagringsdirektivet.

    • Håller helt med om FRA-lagen. Den kritiken hade inte med fildelning att göra.

    • http://annatroberg.com/2010/10/27/och-dar-fick-datalagringsdirektivet-nya-huggtander-av-beatrice-ask/

     Jaha så du menar att man PP inte anser att datalagringsdirektivet har med fildelning att göra !

     Läs bloggen !

     • Du får skilja på direktivet och enskilda länders sätt att implementera det.

      Om regeringen väljer att ta sänka kraven på att åtkomst till info lagrad i enlighet med DLD endast ska gälla allvarliga brott då bryter den svenska lagen med ganska stor sannolikhet mot Europakonventionen. Hela konstruktionen är ju högst tveksam även utan den ändringen.

     • Det var inte liksom det som föranledde min respons utan det var vad calandrella påstod.

     • Eftersom DLD inte kräver att uppgifterna lämnas ut är det litet svårt att påstå att direktivet i sig har något med fildelning att göra.

     • Det håller jag med dig om, men det är inte jag som blandar in fildelning i allt utan PP.

     • Sen hur det kommer att implementeras dras ju alltid i långbänk av PP, och då kommer nästan alltid fildelning in i bilden oavsett vilken lag eller direktiv som skapas och diskuteras.

      Möjligen var FRA lagen en diskussion som inte kom in på fildelning, men det är väl också den enda.

     • Dras i långbänk av PP? Vad jag vet har PP ingen riksdagsreprentation i Sverige.

      Att fildelning dras in i många frågor är ju för att media tenderar att vinkla frågor så (och att PP naturligtvis även till viss del – precis som media – utnyttjar det faktum att det är något som engagerar många).

      ”Möjligen var FRA lagen en diskussion som inte kom in på fildelning, men det är väl också den enda.”

      Det räcker med att titta på Calandrellas lista för att hitta andra exempel.

     • Ärligt talat så tror jag att Anna Troberg med gelikar älskar när dom kan dra in fildelning i debatten, för då verkar det som om dom har någon grund att stå på, annars blir det lätt platt, deras argumenterande.

     • Ehm nä. Mänskliga rättigheter och demokrati är lika viktiga nu som de var förr i tiden. Upphovsrätten är uppenbarligen inte kompatibel med vare sig mänskliga rättigheter eller demokrati längre.

     • Till skillnad från piratkopiering så har var och ens upphovsrätt uttryckligen rätt till skydd enligt FN-deklarationen om mänskliga rättigheter, så där är du ute och cyklar…

     • @Poppe men inte om de rättigheterna trampar på rätten till integritet och privatliv. Det gör de dessvärre idag.

   • ”Många uppfattar fortfarande PP som ett enfrågeparti”

    Kunde inte låta bli att också kommentera detta.

    Det naturliga när allmänheten har en felaktig uppfattning är förstås att förstärka den uppfattningen? Då säger man förstås sanningen? För det som majoriteten tror, det ska man själv också ansluta sig till, även om man vet bättre?

    Du bevisat gång på gång att du inte har ett schyst sätt att debattera. Du är inte intresserad av en schyst debatt med giltiga argument, utan av lögner och retorik. Och när någon beter sig så borde det vara naturligt att ifrågasätta den personens motiv. Så oavsett vad du själv hävdar och oavsett hur det verkligen förhåller sig, så är det inte konstigt att folk inte tror dig på ditt ord när du säger att du inte har betalt för att driva denna blogg. Lär dig att bete dig om du vill slippa sådana anklagelser!

    (Jag är f.ö inte piratpartist)

 7. Det är helt OVÄSENTLIG om Piratpartiet anses vara en enfråge- eller flerfrågeparti

  HUVUDSAKEN är:

  a) Att Partiet tar upp nödvändigheten av en upphovsrättsreform – Det är – hur man än tittar på saken – en SKAM att en regering FÖRFÖLJER nästan 1/4 del av sina EGNA fildelande medborgare och som har inrättat en speciell polis och åklagarenhet för ändamålet – ENBART för att tillmötesgå krav från USA och dess privata särintressen – och då framförallt den ökända skiv- och filmmaffian

  Notera att nedladdning av (upphovsrättsskyddade) filer FORTFARANDE är legal i ett flertal Europeiska länder däribland Nederländerna och Schweiz och att FNs Deklaration Om Dom Mänskliga Rättigheterna Artikel 19 klart och tydlig säger:

  Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser. (min fetstil)

  b) Visa på hur USA och dess skiv- och filmmaffian med gigantiska ekonomiska resurser och med hjälp av högt uppsatta USA politiker – med hot och påtryckningar försöker förmå politiker i ALLA utvecklade länder – från N. Zeeland till EU staterna – att anpassa sina lagar till dem som gäller i USA på BEKOSTNAD av dessa länders medborgaranas fri- och rättigheter

  Bara enfaldiga idioter och FASCISTER som nejtillpirater kan skylla dessa lagar på FILDELARNA och helt bortse från USAs och dess skiv- och filmmaffias – vars PROPAGANDA han utbasunerar här – inblandning i SVENSK lagstiftning

  Vad är det med er som häcklar Piratpartiet – när INGEN av er på ett logisk och sammanhängande sätt VÅGAR/KAN förklara VARFÖR ni motsätter er Piratpartiets politik och VAD det är ni är rädda för OM deras politik skulle bli verklighet?

  Skall ni som är svenskar verkligen stå vid sidan om – och häckla Piratpartiet medan VÅR lagstiftning mer och mer styrs från USA på bekostnad av ALLAs fri- och rättigheter? – Skall ni verkligen bara stå vid sidlinjen och titta på medan nästan 2 MILJONER av era fildelande landsmän FÖRFÖLJS för att de ägnar sig åt en aktivitet där INGEN av er har kunnat hitta EN ENDA oberoende forskningsrapport som klart och tydligt kan visa att fildelare under dessa gångna TIO ÅR har skadat våra upphovsmän eller VÅRT samhälle i stort och dessa svenska upphovsmän enligt ett flertal OBEROENDE rapporter upplever en ekonomisk boom de aldrig förr har skådat?

  Litar ni hellre på den ENFALDIGA LÖGNAREN Poppe
  som UTAN hänvisning till en enda oberoende källa säger då brotten gemensamt utgör varit orsak till en hel branschs nedgång med över 50% i Sverige, under 2000-talet. Närmare 750 miljoner årligen. (ja 750 vad? – dollar – kronor – pund eller Thailändska bath?) när – så vid jag vet – INGET av denna väldiga KATASTROF har rapporterats i våra tidningar – tidskrifter – TV eller andra nyhetsmedia och där hyllorna i varje större elektronikaffär – typ Media Markt FORTFARANDE dignar av musikCDs till försäljning?

  Ni SVENSKAR som häcklar Piratpartiet och följer i FASCISTEN nejtillpiraters fotspår borde skämmas!!! – Varför HATAR ni era 2 miljoner fildelande landsmän så till den grad att ni har blivit helt BLINDA för alla FAKTA och forskningsresultat? – Dessa fildelare har inte gjort varken ER – våra svenska upphovsmän eller samhället någon skada – Så när skall NI börjar PROTESTERA mot alla OPROPORTIONELLA hårda lagar som införs för att FÖRFÖLJA och STRAFFA nästan 2 miljoner av era egna fildelande landsmän?

  • Artikel 27

   ”2. Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman.”

   Från samma sida som du hänvisar ditt trolleri från.

   • Artikel 11:

    ”1. Var och en som är anklagad för brott har rätt att betraktas som oskyldig till dess att hans eller hennes skuld lagligen har fastställts vid en offentlig rättegång, där personen åtnjuter alla rättssäkerhetsgarantier som behövs för hans eller hennes försvar.” (min fetstil)

    Artikel 12:

    ”Ingen får utsättas för godtyckligt ingripande i fråga om privatliv, familj, hem eller korrespondens och inte heller för angrepp på sin heder eller sitt anseende. Var och en har rätt till lagens skydd mot sådana ingripanden och angrepp.” (min fetstil)

    Internet är först och främst att betrakta som korrespondens – Alltså är övervakning inte okej om det inte finns bra anledningar till detta (misstanke om grovt brott ex). Och massövervakning i stil med FRA eller Dalagringsdirektivet är absolut inte ok.

   • King Eguren

    Nu är det så att 2 små ord i meningen förstör din triumf – härrör från

    Säg mig King Erugen VILKA ideella och/eller materiella intressen HÄRRÖR från den sk illegala fildelningen? – Det är inte lätt att läsa – Kungen kanske borde anställa några som kan göra det för honom?

    • Ja du Donsan, skulle uppskattas om du kunde förstå vad du läser för en gång skull.

     Här är ordet som är vikitgt, ”skydd” för detta och det är just vad fildelning tar bort, ”skyddet” för dom som äger rättigheterna.

     • Det är ju själva upphovsrätts-”skyddet” som är ett hinder för de mycket miljövänligare, prismedvetnare och ansvarsfulla sätten att göra på som internet och fildelning introducerar. Det fanns en gång i tiden lagar som ”skyddade” hantverksbrancherna (gillen) från konkurrens. Men att skydda en part betyder automatiskt att du säger ”nej tack” till alternativen. I det fallet rörde det sig om industrialister (fabriksentreprenörer). Mycket likt dagens ”pirater” (fildelningsentreprenörer). Datorer är nutidens ”fabriker” och internet är nutidens ”järnväg” att transportera kunskap och kultur på… Du kan inte räkna med att tjäna pengar på samma vis som förut. Bara att vänja sig…

      Informationsrevolutionen och internets inverkan är i det avseendet mycket lätt att tolka som bara ytterligare ett ”stort steg” i mänsklighetens framgångssaga de senaste 2-3 hundra åren.

 8. Och kan FASCISTEN nejtillpirater utveckla sina tankar VAD det är så hemsk med att Piratpartiet vill LEGALISERA fildelningen?

  Har han NÅGRA sakliga argument VARFÖR – om det nu var PPs ENDA fråga – detta skulle MISSKREDITERA PP?

  Hellre ett Piratparti som väljer sida för nästan TVÅ miljoner fildelande svenskar som saknar en stark organisation – dom ekonomiska resurser och den politiska uppbackning för att göra DERAS röst hörd en en FASCIST som nejtillpirater som springer den AMERIKANSKA skiv- och filmmaffians ärenden och utbasunera deras PROPAGANDA på ett sätt de själva skulle skämmas för och som har MAGE att skylla allt på fildelarna?

  Så – jag bara frågar – När nedladdning av upphovsrättsskyddat material FORTFARANDE var lagligt i Sverige (som det fortfarande är i ett flertal EU länder) – VAD gjorde dessa då 1,5 miljoner svenska fildelare då för hemsk som föranledde dåvarande justitieministern T. Bodstrom att år 2005 att KRIMINALISERA dem?

  Var gärna emot fildelning – var gärna mot Piratpartiets politik – jag antar att ni alla har era egna skäl som ni själva anser vara vettiga – men låt er inte släpas med i FASCISTEN nejtillpiraters billiga och osakliga SMUTSKAMPANJ mot Piratpartiet

  • Kom vi inte fram till att begreppet ”Amerikanska skiv – och film maffian” helt enkelt inte stämmer överens med verkligheten?
   Av de fyra stora skivbolagen är den 1,5 som är amerikanska. Och filmindustrin i Indien, Kina, Nigeria och Korea är var för sig större än Hollywood.
   Snälla Donsan, kan du inte åtminstone vara korrekt i dina påståenden? Eller faller din verklighet samman då?

   • 🙂

   • Vad menar du med det? Att de omsätter mer pengar än Hollywood?

    De flesta riktigt stora upphovsrättsmellanhänder är multidomestiska vid detta laget så det går säkert trixa till det så att bolaget på pappret ser ut att vara typ Irländskt eller så ( Billigt med adm. och skatter osv. i Irland har jag hört det ryktas.. ).

 9. Donsan: Snälla fortsätt förtala, hata och trolla! Du får alla pirater att framstå som kompletta nollor. Tack!

  • Ja Emanuel men VAD har du att säga om mina argument? – Att AVFÄRDA mig utan att ha några som helst motargument – verkar då inte hjälpa antipiratsaken heller – Säg mig – VAR är jag fel ute?

   JAG har stöd för vad jag säger – Vad har DU? – Har du flera SAGOR att förtälja?

  • Och Emanuel Du och dina övriga polare här på bloggen har med ALL TYDLIGHET visat vilka som står för HATET

   Än har jag inte sett någon argument av VÄRDE som kan stödja all den rapakalja ni sprider här is syfte att BAKTALA Piratpartiet – Om du inte kan erkänna det då är du enfaldigare än jag trodde

 10. Sluta blanda dig i i diskussionen Thomas – Dina argument och hemsnickrade teorier som du hittills inte har kunnat hitta en enda journalist – ekonom – forskare eller jurist som stödjer dem är INGET värda –

  ALLA dessa 4 världsdominerande skivbolag har säte i USA och ALLA dessa lobbar politiker i USA och härjar i dom övriga utvecklade länder

  INGA filmbolag i dom länder du nämner är så AGGRESIVA i sin kamp mot fildelare som dom 6 stora Hollywood bolag både i USA och utomlands

  Dessutom – Du dissekerar DETALJER men undviker ta ställning – vilket säger det mesta om dig

  • De har alla filialer i Sverige också…what’s the point?

   • Här motsäger du ju dig själv. Du säger först i en tidigare post att bestämt max 1,5 av de 4 största skivbolagen ”är amerikanskt”. Sen säger du i denna posten att ”men de har nog filialer i andra länder också..”

    Sanningen är ju att världen blir alltmer globaliserad och att allt fler företag finns rent geografiskt i jättemånga länder. Geografin spelar ingen större roll för oss pirater, det är dumkonservativa monopol vi kämpar mot, var de än visar sitt fula tryne.

    • Geografin spelar uppenbarligen stor roll för Donsan, din piratkompis. Geografin är så viktig för honom att han använder versaler….Ni kanske ska prata ihop er?

     • Poppe får gärna svara på min kritik om han kan. Han kan inte va så inkonsekvent att han säger en sak i en tråd och en annan i en helt annan tråd, det blir ju ganska märkligt då.

      Donsan får väl stå för sina åsikter så står jag för mina. Klarar ni inte ens av att argumentera mot oss var och en för sig så lär det väl inte gå bättre för er om vi slår oss ihop? 😉

 11. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vara-privatliv-har-blivit-hardvaluta_6892455.svd

  Intressant inlägg av Anna Troberg och för första gången håller jag med henne!
  Men vad säger F-G? Som ju tidigare har påstått att Google och FB inte är något problem, man kan ju välja bort dem. Vad tycker du, är Anna ute och cyklar?
  Och vad säger Donsan,som hävdar att det är en mänsklig rättighet att ta del av all information på nätet. Har Anna fel när hon är orolig för den personliga integriteten?

  • Intressant, första gången jag håller med henne. Ska bli intressant att höra från de pirater på sidan som tidigare uttalat att FB och Google inte är ett problem.

 12. Hej igen alla, och NTP–kul att bloggen lever vidare!
  Pga viktigare saker (jobb, familj, sociala händelser) blir det tyvärr så att jag kanske uteblir i diskussion, har inte kunnat följa upp den förra än och det brukar bli lite förvirrande när ett nytt inlägg kommit till den här bloggen. Men jag tycker denna debatt är oerhört viktig! Det viktigaste man kan diskutera på internet. Så har jag lite tid över går jag gärna in hit och kikar, och kanske skriver lite 🙂

  Vill passa på att tacka för att du fortsatt håller anti-piratfacklan glödande, och nu senast har det ju skrivits en del i media om tillslaget mot SwePiracy, så hoppas se en notis om det här sen!

  Mycket av det jag skrivit här har ju varit rundgång på saker jag tidigare skrivit, men tänkte lägga in några ord om det här med att en pirattracker drar in pengar.
  De pirater jag debatterat med här på forumet (främst Forskargurra och PerEkström) anser ju att piratkopiering är ädelt därför att pengar inte har något med saken att göra.
  Men siter som Swepiracy (och tidigare, TPB, Megaupload, osv) visar ju tydligt att de pirater som påstår detta inte vet vad de talar om.
  Internettrafik kostar pengar, och internettrafik är något människor vill använda därför att det har ett värde (det är inte 1or och 0or man vill åt utan något verkligt).
  Alltså kan man omöjligen påstå att piratkopiering inte har något med pengar att göra.
  All datatrafik på internet har med pengar att göra, så är det bara. Kostnaden och intäkterna ligger hos någon, alltid.
  Piratkopiering mellan två privatpersoner måste alltså ske utanför internet för att det ska vara fritt från ekonomiska intressen (för att det bara ska röra sig om duplicering av data).
  Om vi då ska gå på det piratpartiet påstår sig stödja så borde ingen piratkopiering på internet vara laglig (eftersom all piratkopiering på internet har med kommersiell verksamhet att göra, det är inte bara något som innefattar ”privatpersoner”).
  Å andra sidan bör man inte om man är vettig gå på det piratpartiet säger ö h t.

  Något jag tycker är extremt märkligt ang fall som det Swepiracy är att när t ex trackers som drar in pengar kommer på tal försvarar pirater dessa brottsliga verksamheter med att alla pengar går till driften av siten.
  Vad har det med saken att göra egentligen?
  Om man säljer stöldgods via en hemsida (bästa möjliga liknelse) och använder alla intäkter till att bygga upp siten i fråga, hur påverkar det egentligen det ursprungliga brottet man kan/bör åtalas för?
  Brottet är inte att bygga en hemsida, det är det ingen som har sagt.
  Brottet är att förse andra människor med stöldgods!
  Det har ingen betydelse vad någon lägger pengar på, snarare är det väl en provokation mott rättsväsendet att de pengar man drar in på brottslighet satsas på att trappa upp brottsligheten.

  För att återgå till något jag skrev i början, ett brott blir inte mer ädelt bara för att det inte har något med pengar att göra.
  Det pirater propagerar för i praktik och teori är kommunism på internet!
  ”Var och en efter förmåga till var och en efter behov” är exakt det Forskargurra och PerEkström står för i praktiken. Alla som vill ska kunna skapa, och alla som vill ta ska kunna ta av det som skapats.
  Problemet i praktiken är att internet existerar i verkligheten, och i verkligheten lever vi inte i en kommuniststat (tack och lov!).
  För att internet ska fungera i praktiken måste det ekonomiska systemet vi har i verkligheten återspeglas.
  Därför att alla investeringar på internet (som pirater värderar till 0) är riktiga investeringar i verkligheten (för alla som lever i verkligheten). All data som har någon form av värde, står riktiga människor bakom.
  Dessa människor kanske inte vill tvingas in i en kommunistisk diktatur styrd av nätmaffian.
  Alla bör ha rätt till sin egen närvaro på internet! och i denna rätt bör även rättigheten om att säga nej till närvaro finnas!

  • Jag tar fasta på den här meningen: Alla bör ha rätt till sin egen närvaro på internet! och i denna rätt bör även rättigheten om att säga nej till närvaro finnas!

  • ole har en hel utläggning där han försöker bevisa att den sk illegala fildelningen inte är GRATIS – Jag är verkligen IMPONERAD av hela den intelligenta framställningen – Naturligtvis tjänar t ex ISPs pengar för att förmedla tillgång till Internet – Den springande punkten i det hela är dock att fildelning handlar om privatpersoner som helt utan några som helst kommersiella vinstintressen (dvs inga pengar byter ägare) byter filer de själva har på sina egna hårddiskar – Det är ju själva fildelningsaktiviteten som anses brottsligt trots att den inte genererar några pengar

   ole argumenterar att torrentsajter som får in pengar för att bekosta deras verksamhet ändå utför en brottslig verksamhet -men han nämner inte med ett ord att även Google i så fall gör sig skyldig till samma sak – Vad torrentsajter gör är att förmedla länkar av ett speciellt slag – torrenter – och de ”förser” alls INTE inte alla användarna med ”stöldgods” – ole är precis som dom övriga enfaldiga antipirater som så gärna vill associera fildelning med stöld – ett argument som t om lobbyorganisationerna har övergivit eftersom det faller på sin egen orimlighet – Jag anser det dessutom inte bevisat – trots den fällande domen i TPBs skandalrättegång – att torrentsajter utför en brottslig handling – men det är en annan sak

   ole argumenterar sedan att den illegala fildelningen är att betrakta som ”kommunismen på Internet” – Ja – ENFALDIGARE påstående har jag då aldrig hört – ole kanske inte är medveten om att upphovsrätten är ett av staten sanktionerat MONOPOL – så upphovsrätten (som har kriminaliserar nästan 2 miljoner av hans landsmän utan att det rör honom i ryggen) ligger närmare kommunismen än den handling fildelare utför – En annan sak som är en typisk kommunistisk egenskap är att staten övervakar och kontrollerar sina medborgare och kan straffa dem hård för vilken liten förseelse som helst – Betraktar man den vansinniga pågående häxjakten på nästan 2 miljoner fildelande svenskar – där inte ens ole kan hitta en enda oberoende forskningsrapport som – efter 10 år av fildelning – kommer till den klara och entydiga slutsatsen att den har skadat upphovsmän eller samhället då är det inte fildelarna som står för ”kommunismen på Internet”! –

   Hur kan en aktivitet vara ett brott – när det inte finns några offer? – Hur kan en vettig människa anse att det är helt OK med lagar – åtgärder och straff för att beivra en handling som inte skadar NÅGON? – Det är istället fildelarna som är offer för en konspiration mellan USA (och dess särintressen) som påtvingar Sverige att förfölja nästan 2 miljoner av sina egna medborgare för ett ”brott” utan offer – Hur mer vansinnigt kan det bli – och hur kan enfaldiga idioter som ole försvara detta?

   Ja ole må låta vettig för mången antipirat – problemet med dem är att de – precis som ole saknar sinne för proportioner och rättvisa – inte fattar vad demokrati innebär – helt bortser ifrån VILKA det är som hela tiden – med hot och påtryckningar försöker förmå våra politiker att instifta än hårdare lagar och att de tror att deras argumentering låter så vettig att man inte behöver ta sig mödan att kolla om fakta stämmer – Arrogans är vad som utmärker majoriteten av antipirater!!

   • ”Den springande punkten i det hela är dock att fildelning handlar om privatpersoner som helt utan några som helst kommersiella vinstintressen (dvs inga pengar byter ägare) byter filer de själva har på sina egna hårddiskar – Det är ju själva fildelningsaktiviteten som anses brottsligt trots att den inte genererar några pengar”

    Så du menar seriöst att det mesta idag inte fildelas via trackers?
    Helt seriöst? Du fattar inte ens att för den överliggande majoriteten illegal fildelning som begås idag så känner inte ens piraterna varandra?
    Det finns massor av brott som inte genererar några pengar.
    Du har inte rätt att förvara, sälja, förmedla osv stöldgods i samhället. Piratkopior är ju precis som stöldgods det man kommit över utan lov, inte sant?
    Om vi ska vara logiska så måste ju allt innehav av piratkopior beivras på samma sätt.

    ”ole argumenterar att torrentsajter som får in pengar för att bekosta deras verksamhet ändå utför en brottslig verksamhet -men han nämner inte med ett ord att även Google i så fall gör sig skyldig till samma sak”

    Nej, du kan själv som upphovsman välja att bli bortplockad från google. Du har ingen sådan rättighet på trackers. Varför vet du som pirat inte om detta?

    ”– Vad torrentsajter gör är att förmedla länkar av ett speciellt slag – torrenter – och de “förser” alls INTE inte alla användarna med “stöldgods” – ole är precis som dom övriga enfaldiga antipirater som så gärna vill associera fildelning med stöld”

    Nej, jag har tidigare gjort klart här i andra kommentarer, att fildelning (i avseendet att illegalt tanka upphovsrättsskyddad kultur) är mer en kultursmitning, på samma nivå som att smita från att betala skatt.
    Jag ser lika mycket ner på skattesmitare som kultursmitare. Dessa tycker det ska vara fritt att bidra till samhället, jag tycker det ska vara ett ansvar som alla myndiga förväntas ta!

    ”ole argumenterar sedan att den illegala fildelningen är att betrakta som “kommunismen på Internet” – Ja – ENFALDIGARE påstående har jag då aldrig hört – ole kanske inte är medveten om att upphovsrätten är ett av staten sanktionerat MONOPOL”

    MONOPOL existerar naturligt i naturen såväl som i samhället. Vad är problemet?
    Är det inte logiskt att vi alla har rätten till våra egna kroppar, rätten till våra egna tankar och privatliv. Det blir ganska naturligt att anse att var och en äger rätten till sina privata foton, eller att ett företag äger rätten till sina tillgångar.
    Du kämpar mot monopol – rätten för företag och människor att äga – på samma nivå som kommunister kämpar för att ”allt ska ägas av alla”. Du vill äga rätten till andras, privata foton, företags tillgångar osv. Men var ska det ta slut? Varför inte kräva rätten till deras minnen, tankar och kroppar? (vilket kommuniststater ofta göra i praktiken)
    Vad är skillnade på att kräva tillgång till någons bilder (för att den består av data) och att kräva tillgång till någons minnen? Skillnaden kan i praktiken vara minimal, eller icke-existerande!

    ”– så upphovsrätten (som har kriminaliserar nästan 2 miljoner av hans landsmän utan att det rör honom i ryggen)”

    Ja, det rör mig inte i ryggen. Att dra upp hur många som begår ett brott rör mig inte i ryggen, när brottet i sig är något jag anser ska kriminaliseras. Det är en framgång att en handling som skadar andra anses vara olaglig. Det förstår du väl, även om du själv har begränsad förmåga att uppfatta när du skadar andra.
    Våldtäkt är illegaliserat i Sydafrika och den lagen berör mångt många fler än två miljoner, då man beräknar att minst en TREJDEDEL av alla män i landet våldtagit någon. Är det också en skandal menar du? ”vad synd om våldtäktsmännen! Vi kan ju inte illegalisera en hel generation!!” lol. jo, det kan vi, om vi bryr oss om människor (mer än de som vill utnyttja andra människor, dvs våldtäktsmän, pirater, osv).
    Du visar med din attityd att du skulle kunna kämpa för rätten att våldta bara tillräckligt många i landet våldtar. Skamligt!
    Det skulle inte heller förvåna mig om du som kommunist började kämpa för just detta.
    Så länge våldtäkt inte är stöld (personen som våldtas har ju kvar sin kropp) så finns ju inget problem, eller hur?

    ”ligger närmare kommunismen än den handling fildelare utför – En annan sak som är en typisk kommunistisk egenskap är att staten övervakar och kontrollerar sina medborgare och kan straffa dem hård för vilken liten förseelse som helst – Betraktar man den vansinniga pågående häxjakten på nästan 2 miljoner fildelande svenskar”

    Jag ser fram emot en riktig häxjakt mot kultursmitare, precis som jag ser fram emot en riktig häxjakt mot skattesmitare. Vad är felet i det? Har man gjort fel ska man STÅ för konsekvenserna, inte gömma sig, eller skylla ifrån sig, som alla pirate gör. Det är fegt att begå brott på internet bara för att det är lätt, det är att utnyttja ett enormt överläge, knappast att bry sig om de svaga.
    Sen så vill jag åter påpeka att det är pirater som står för övervakningen på internet, i deras uppenbara försök att offentliggöra allt om alla.
    Att vara antipirat är att ta ställning mot dessa illegala pirataktiviteter, alltså är det vi som för den riktiga kampen för rätten till privatliv.

    ”där inte ens ole kan hitta en enda oberoende forskningsrapport som – efter 10 år av fildelning – kommer till den klara och entydiga slutsatsen att den har skadat upphovsmän eller samhället då är det inte fildelarna som står för “kommunismen på Internet”!”

    Fildelare är inte pirater per definition. Pirater är de som fildelar illegalt, var noga med vad du skriver.
    Kommunism i grunden är ”var och en efter förmåga, till var och en efter behov”, och det praktiserar du och andra pirater väldigt väl. Det är lite sent att skylla ifrån er nu, när ni praktiserat detta sen ni fick (tog) makten.
    Sen räcker det med att se vad olika branscher omsätter i år i förhållande till tidigare år trots att exponeringen för dessa branscher har ökat enormt (vilket skulle öka vilken annan bransch som helst i den fysiska verkligheten), och t ex hur många som utsätts för brott i form av ett utfläkt privatliv, för att förstå att illegal fildelning är ett hot mot hela internet. Jag menar som antipirat att alla bör ha rätt till internet – att makten inte bara ska ligga hos pirater! Att den enskilda individen ska ha rätt att bestämma över sina egna tillgångar, inte en självutnämnd elit!
    Sammanfattningsvis – Alla bör ha rätt till internet, inte bara nätmaffian!

    ”Hur kan en aktivitet vara ett brott – när det inte finns några offer?”

    Det finns ett tydligt offer. Men det krävs empati för att se det.
    Om du gör något mot någons vilja finns alltid ett offer.
    Illegal fildelning är just illegal därför att den är olovlig,
    vilket betyder att den sker utan lov. Vilket i praktiken betyder att det sker mot någons vilja.
    Förstår du (inte)?

    ”Det är istället fildelarna som är offer för en konspiration mellan USA (och dess särintressen) som påtvingar Sverige att förfölja nästan 2 miljoner av sina egna medborgare för ett “brott” utan offer”

    Lol, konspiration? Svenska författare, filmskapare och musiker drabbas lika hårt om inte ännu hårdare än de upphovsmän som finns i USA.

    ”Ja ole må låta vettig för mången antipirat”

    Det tackar jag för, jag är glad att de som har förmåga till empati (antipirater) kan se det logiska i det jag skriver. 🙂
    Har man begränsad förmåga till att bry sig om andra är det såklart lättare att se det ”positiva” i illegal fildelning. För då finns ju (som du skriver) inget offer, och var och en (enligt ditt sätt att tänka) kan vinna på att fildela illegalt – mot andra människors vilja.
    Men för mig är det bara tragiskt att människor som ni som inte bryr er om någon mer än er själva argumenterar som om det fanns något fel i det.

    ”– problemet med dem är att de – precis som ole saknar sinne för proportioner och rättvisa –”

    Rättvisa enligt dig är ”allt till Donsan”?
    Löjligt att ens tänka så.
    Rättvisa enligt mig, vilket du kan läsa genomsyrar allt jag skriver, är att var och en har rätt till sitt liv och privatliv MEN INTE PÅ BEKOSTNAD AV NÅGON ANNAN, som yttersta regel.
    Det kan finnas undantag, absolut, men som regel. Problemet idag är att piratkopiering inte existerar som ett undantag utan som en regel – till och med som en religion för vissa (lol).
    Det är pinsamt hur effektiva apatiska människor blir när det gäller att skapa något som gynnar dem själva (oavsett vad de utsätter andra för).

    ”inte fattar vad demokrati innebär”

    För mig är demokrati folkstyre. 2 miljoner av 10 miljoner är INTE i majoritet.
    Demokrati för mig är även inte förenligt med den diktaturstruktur som finns på internet där nätmaffian bestämmer över allt och alla.
    Det är pinsamt att du försöker få det till att det är jag som är problemet. Varför inte ta ansvar för det du och andra pirater gör?

    ”helt bortser ifrån VILKA det är som hela tiden – med hot och påtryckningar försöker förmå våra politiker att instifta än hårdare lagar och att de tror att deras argumentering låter så vettig att man inte behöver ta sig mödan att kolla om fakta stämmer – Arrogans är vad som utmärker majoriteten av antipirater!!”

    Arrogans? Mot vem då? Mot brottslingar?
    Läs noga det jag skriver noga.
    Jag kämpar för mänskliga rättigheter, jag kämpar för rätten till frihet, och för det faktum att samhället inte kan överleva utan ansvar.
    Vem är jag arrogant mot?
    Mot de arroganta!
    (och de förtjänar det!)

    • Oh nej inte bajsmannen igen 😦
     *springer iväg*

     Antar de behövde anlita dig igen för att dränka alla vettiga piratargument i förvirrande ordbajs och helt bizarra anklagelser om piraters psykologi och våldtäktstendenser.

     • Hög nivå på inlägget där, ForksarGurra.
      Konstigt att så fort ett inlägg genomsyras av empati, då blir det ”förvirrande”. Coincidence? I think not.
      Jag har inte skrivit något om piraters våldtäktstendenser, men om du vet något om detta får du gärna upplysa oss antipirater.
      Antyder du här att piratkopiering kan vara ett instegsbrott?

     • ”Jag har inte skrivit något om piraters våldtäktstendenser, men om du vet något om detta får du gärna upplysa oss antipirater.”

      Skitsnack. Du har anklagat både mig och andra pirater för att ha våldtäktstendenser och det vet du.

      Din uppgift på denna bloggen är uppenbarligen bara att få folk förbannade och inte att bidra med nån seriös diskussion.

      Säg mig ole, är det välbetalt eller gör du det mest för det höga nöjet att få folk förbannade?

     • Jaså, kan du visa var jag har skrivit detta som du påstår att jag skrivit? (”Du har anklagat både mig och andra pirater för att ha våldtäktstendenser och det vet du.”)
      Om du inte kan detta så kanske det är bättre att inte komma dragandes med lögner?

      Som jag påpekat tidigare skriver jag här på bloggen för att jag är intresserad av att internet utvecklats åt rätt håll. Det enda rätta hållet är det som speglar samhället.
      Som det är nu är internet efterblivet, och vi vet ju alla tack vare vilka (lol).
      Mycket av den viktiga utveckling som jag kan förutse kan inte inträffa förrän de som bidrar till denna efterblivenhet släpper taget om makten, du vet nog själv vilka jag talar om.
      Internet ska hellre förr än senare växa ur det här barnstadiet.
      Pinsamt av er pirater att ens tro att en teknologi i dess barnstadie är den riktiga revolutionen.

     • Men för i helvete ole, du vet själv att du skrivit det. Mkt möjligt att det censurerats nu i efterhand. Det ser ju knappast bra ut för er antipirater om ni anklagar era meningsmotståndare för att vara våldtäktsmän.

      Den riktiga efterblivenheten står upphovsrättsbrancherna för. Tror seriöst att det går att tjäna pengar på ”content” längre. Nej det är dags att växa upp och inse att internet håller på att förändra samhället på precis lika naturligt sätt som industriella revolutionen gjort. Vissa jobb kommer försvinna puts väck för de inte behövs längre – och vissa nya kommer tillkomma. Det är uppenbart för oss alla att skivbranchen har sett sina storhetsdagar och att den nu är på tillbakagång. Samma kommer ske på alla ”content-marknader” – vissa mer än andra. Och så småningom kommer alla andra områden i samhället påverkas.

      Det är inget att kämpa emot – det är bara att acceptera förändringarna och se möjligheterna istället för problemen! Försöker ni sträva emot nu kommer ni bara se ut som dumkonservativa idioter för eftervärlden.

    • Trackers är inte längre nödvändiga. TPB håller ex. på att helt gå över till magnetlänkar som är trackerlösa…

    • Piratkopior är ju precis som stöldgods det man kommit över utan lov, inte sant?

     Om jag (helt lagligt) bryter ett kopieringsskydd i syfte att lägga till en CD-skiva till min musiksamling på datorn i mp3-format så har jag inte begått ett brott. Om detta sedan råkar bli en torrent så har jag fortfarande lagligt kommit över dessa mp3-filer. Kopiorna är inte olagliga. Om jag delar med mig av dessa filer till min kompis som även han har köpt samma CD, så är det helt plötsligt olagligt – trots att det är EXAKT SAMMA filer som om han själv skulle rippat dem.

     This does not make sense.

     • Det du beskriver har inget med verkligheten att göra om man ser till frekvens. Och bygger dessutom helt på föråldrad teknologi. De flesta tankar ner ”illegala kopior av mp3or”, inte ”illegala kopior av skivor”.
      Det är alltså ett väldigt udda scenario, och knappast ett problem vanligt folk lider av. Men det är inte direkt första gången ni pirater lägger fram helt ovidkommande scenarion som inte har något med den piratkopiering som existerar på internet att göra.

      Som jag påpekat tidigare, var gärna teknikneutral i diskussioner.
      CD-skivor har ingen betydelse längre för den stora massan, alltså är det ingen idé att diskutera med dem som grund.
      Om vi istället använder oss av mp3or i ditt exempel så ser vi att inget problem finns att diskutera. Du och din vän har båda köpt mp3or, och alltså har ni dem i er ägo. Väldigt logiskt.

     • Det går ju inte vara ”teknikneutral”. Finns ingen anledning att vara det. En skiva är inte samma som ett mp3album. Det fattar ju minsta unge.

     • CD-skivor har ingen betydelse längre för den stora massan, alltså är det ingen idé att diskutera med dem som grund.

      Fast i det här fallet är det det. Därför att samma handling som är legal med CD-skivor är illegal med mp3:or. Vi skulle väl vara teknikneutrala här, eller hur var det?

   • Svar till ole
    Så du menar seriöst att det mesta idag inte fildelas via trackers?
    Helt seriöst? Du fattar inte ens att för den överliggande majoriteten illegal fildelning som begås idag så känner inte ens piraterna varandra?

    Det har ingen betydelse om piraterna känner varandra eller inte – eller att man kopplar ihop sig med varandra med hjälp av trackers – Det har INGENTING att göra med att pirater delar med varandra utan kommersiella vinstintressen – Håll dig till saken!!!

    Upphovsrätten var i första hand instiftat för att skydda upphovsmannen från KOMMERSIELLT UPPHOVSRÄTTSINTRÅNG och var aldrig avsedd för att MISSBRUKAS att förfölja 1/4 del av en lands befolkning som broderligt delar filer med varandra utan att vare sig skada upphovsmän eller samhället

    När det gäller Google ville jag bara säga att även den förmedlar länkar som leder till innehåll som kan vara olagliga i vissa länder – När det gäller fildelning – så må det vara olaglig i Sverige men fullständigt laglig i ett flertal EU länder – så där är det fullständigt NORMAL att utnyttja torrent sökmaskiner för att söka det man är interesserat av

    är mer en kultursmitning, på samma nivå som att smita från att betala skatt. – Jag ser lika mycket ner på skattesmitare som kultursmitare.
    Du är väl medveten om att jämförelsen med skattesmitning – Att betala skatt är en SAMHÄLLELIG handling – medan att KÖPA t ex en CD enbart bidrar till en PRIVATPERSONS inkomst

    Dessutom ge mig en enda saklig skäl (annat än att lagen säger så) VARFÖR privatpersoner som utan kommersiella vinstintressen broderligt delar filer med varandra skulle vara skyldiga att betala något BOLAG eller upphovsman några pengar? – Var finns LOGIKEN i det hela?

    MONOPOL existerar naturligt i naturen såväl som i samhället. Vad är problemet?
    Är det inte logiskt att vi alla har rätten till våra egna kroppar, rätten till våra egna tankar och privatliv. Det blir ganska naturligt att anse att var och en äger rätten till sina privata foton, eller att ett företag äger rätten till sina tillgångar.

    Monopol betraktas som en SKADLIG företeelse i demokratiska länder med en fri marknadsekonomi – Ditt påstående pirater propagerar för i praktik och teori är kommunism på internet! visar att du inte har en aning om vad du säger – Att sedan säga att människor har monopol till deras kroppar mm är LÖJLIGT – Det är olagligt i Sverige att sälja sin kropp (prostitution) så monopolet du snackar om är en CHIMÄR – Vi talar om ett EKONOMISK monopol – och återigen visar du hur lite du fattar

    Det är en framgång att en handling som skadar andra anses vara olaglig. Det förstår du väl, även om du själv har begränsad förmåga att uppfatta när du skadar andra.
    Och kan ole med någon oberoende forskningsrapport eller studie BEVISA att pirater – under dom gångna 10 år – har skadat upphovsmän eller samhället? – Det duger inte att bara PÅSTÅ sådana saker utan BEVIS!!!

    Fildelare är inte pirater per definition. Pirater är de som fildelar illegalt, var noga med vad du skriver.
    Nu larvar sig ole – men OK låt mig ändra meningen:
    Kan ole hitta en enda oberoende forskningsrapport som – efter 10 år av sk ILLEGAL fildelning – har kommit till den klara och entydiga slutsatsen att den har skadat upphovsmän eller samhället ?
    Om inte då faller ALLA oles enfaldiga påståenden om brott och dillandet om våldtäkter i S. Afrika PLATT på marken

    Sen så vill jag åter påpeka att det är pirater som står för övervakningen på internet, i deras uppenbara försök att offentliggöra allt om alla.
    Behöver detta IDIOTISKA uttalande verkligen någon kommentar? – Pirater fildelar – dvs utbyter filer med varandra – PUNKT!!!

    Sen räcker det med att se vad olika branscher omsätter i år i förhållande till tidigare år trots att exponeringen för dessa branscher har ökat enormt (vilket skulle öka vilken annan bransch som helst i den fysiska verkligheten), och t ex hur många som utsätts för brott i form av ett utfläkt privatliv, för att förstå att illegal fildelning är ett hot mot hela internet. Jag menar som antipirat att alla bör ha rätt till internet – att makten inte bara ska ligga hos pirater! Att den enskilda individen ska ha rätt att bestämma över sina egna tillgångar, inte en självutnämnd elit!
    Kan ole förklara vad hans RETORIK vill framföra? – Jag hoppas att han själv begriper skiten han skriver? – Kan ole förklara hur t ex en låt som kan ligga på MILJONTALS olika hårddiskar världen över kan betraktas som någon enskilds individs TILLGÅNG? – *lol* – Inser inte ole att han bara snackar skit?

    Jag menar som antipirat att alla bör ha rätt till internet – att makten inte bara ska ligga hos pirater! Att den enskilda individen ska ha rätt att bestämma över sina egna tillgångar, inte en självutnämnd elit!
    ole kommer med dom mest enfaldiga påståenden – Pirater är privatpersoner UTAN en stark organisation – UTAN ekonomiska resurser och UTAN politisk uppbackning – Hur kan de åstadkomma den ”maktutövning” som ole talar om – LIte sans måste det väl finnas i argumenteringen? – *lol*

    De som har makten och har sett till att Sverige steg för steg har ändrat lagstiftningen mot nästan 2 miljoner av sina egna medborgare är USA och dess 4 mäktiga och världsdominerande skivbolag och dess 6 mäktiga och världsdominerande filmbolag – Det är DERAS ärenden och DERAS propaganda (nåja – på ett MYCKET enfaldigare sätt) ole utbasunerar – Detta är väldokumenterat – men ole är så van att bara gripa sina argument och påståenden ur det blå att han inte ens inser ENFALDEN i allt han har framfört här

    Det finns ett tydligt offer. Men det krävs empati för att se det.
    Om du gör något mot någons vilja finns alltid ett offer.
    Illegal fildelning är just illegal därför att den är olovlig,
    vilket betyder att den sker utan lov. Vilket i praktiken betyder att det sker mot någons vilja.

    En kringargumenterin – Nå – VILKA är dessa offer? – att förfölja nästan 2 miljoner svenska pirater (fildelare) sker mot DERAS vilja och gör dem till offer – Var finns DIN empati? – *lol* – Du bara snackar skit och har inte ens förmåga att tänka logisk!
    Notera än engång att nedladdning av upphovsrättsskyddade filer FORTFARANDE är lagligt i ett flertal EU länder – som därmed har en HELT ANNAN uppfattning än ole om huruvida de ”skadar någon”

    Lol, konspiration? Svenska författare, filmskapare och musiker drabbas lika hårt om inte ännu hårdare än de upphovsmän som finns i USA.
    Plocka fram en enda oberoende forskningsrapport eller studie som bestämd hävdar att den sk illegala fildelningen har ”drabbat” författare, filmskapare och musiker i Sverige på NÅGOT SÄTT – en lätt uppgift för dig som kan hävda allt du skiter ur dig med en sådan bestämdhet? – *lol*

    Jag kämpar för mänskliga rättigheter, jag kämpar för rätten till frihet, och för det faktum att samhället inte kan överleva utan ansvar.

    FN:s allmänna förklaring
    Artikel 19
    Var och en har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att utan ingripande hysa åsikter samt söka, ta emot och sprida information och idéer med hjälp av alla uttrycksmedel och oberoende av gränser.

    Om skyddet för upphovsmän:

    Artikel 27
    1. Var och en har rätt att fritt delta i samhällets kulturella liv, att njuta av konst samt att få ta del av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

    2. Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman.

    Jag hoppas att ole förstår orden ”som härrör” – INGENTING härrör från sk illegal fildelning – FNs deklaration säger klart och tydligt att upphovsmannen ENBART har rätt till skydd för dom ideella och materiella intressen som HÄRRÖR från hans verk

    Så mycket för ole‘s kämpande för dom Mänskliga Rättigheter – *lol* – Har han ens besvärad sig att LÄSA dem?

  • Hej Ole och välkommen tillbaka igen!

   Angående SwePiracy så har jag inte missat det men det har varit så många olika tillslag och frivilliga nedläggningar av piratsajter så jag har avvaktat med SwePiracy, jag kanske återkommer till dem lite senare. De lär ju dessutom ha fängelsestraff att vänta så det blir nog en hel del uppmärksamhet.

   • Tack! Så länge den här bloggen finns kvar så lär jag återkomma, förr eller senare. Det är alltid glädjande att se att den uppdateras.
    Då NTP-bloggen funnits ett tag så har det också blivit en naturlig mötesplatsen för de som vill se lag, ordning och personligt ansvar på internet, eller diskutera kring detta utan politisk censur. Det betyder alltså oerhört mycket att den finns och lever/uppdateras!
    Nu tror jag bloggen är ganska marginaliserad trots allt, men finns det någon backup på den ifall den skulle utsättas för någon form av censur (t ex i form av att någon hackar wordpress-kontot)?

    Förstår poängen med vad du skriver om flera tillslag, det är ganska turbulenta tider just nu egentligen, och ser fram emot ditt referat när tiden är mer mogen för det!

    • ”Då NTP-bloggen funnits ett tag så har det också blivit en naturlig mötesplatsen för de som vill se lag, ordning och personligt ansvar på internet”

     Dvs typ 5-6 pers av internets miljarder. Man verkligen känner hur kompakt stödet för antipiratpolitik är. Typ helt tomt! Hahaha.

     • Piratpartiet har 8582 medlemmar trots att det är gratis att gå med.
      I Sverige finns det drygt 9 miljoner människor. Det säger mycket om vilket stöd det egentligen finns.

     • Alltså, väldigt lite stöd för piraternas politik.

     • Nja. Det finns många som sympatiserar med en politik fast de inte orkar engagera sig. Kanske speciellt i Sverige.

      Återigen så är Sverige en liten lekpark vad det gäller immaterialrättsfrågorna. En liten beställd dockteater med TPB-målet som spelats upp för att skrämma folk från att fildela. Ganska gulligt, men det missar nog målet ganska grovt ska ni få se. Hundratusentals Européer som protesterade mot ACTA i demonstrationer i Europas städer… Det talar ganska tydligt för vad ni antipirater har att vänta er om ni envisas med er inslagna väg.

      PP har spritt sig och är idag internationellt. Det faktum att ni inte insett detta på denna bloggen är ju tragiskt bara det.

     • Oavsett hur litet Piratpartiet är – eller om det helt försvinner – det gör inte förföljelsen av nästan 2 miljoner fildelande svenskar rätt – När 1/4 del av ett lands befolkning av lagen betraktas som kriminella så till den grad att Staten anser att man behöver införa stränga lagar – en specialenhet av polis- och åklagare TROTS att ingen – under dessa 10 år – har kunnat visa att den sk illegala fildelningen skadar vare sig upphovsmän eller samhället – då måste det vara något allvarligt fel – Det är synd att antipiraterna inte kan inse detta

      Dessutom har V och MP också ”fri fildelning” i sina partiprogram och det är mycket möjligt – ja troligt – att många från PP hellre ansluter sig till ett riksdagsparti

   • Riktigt löjeväckande detta. Ni har inte ens fått till nån praktisk skillnad med Pirate Bay målet än trots snart 6 års kamp, fällande dom och miljoner om inte miljarder i mut-utgifter för upphovsrättslobbyn. Och allt detta rabalder för så lite praktiska resultat bara i lilla Sverige.

    Det enda ni i eventuellt i praktiken lyckats med är att få lite medieövertag och skrämselpropaganda att fungera tillfälligt i lilla marginaliserade Sverige. Men oändligt viktigare i världspolitiken är att ni fått igång piratpolitik på agendan ordentligt i Tyskland och Östeuropa och fått piratpolitik att bli en kraft att räkna med i EU framöver.

    Vad säger man… Grattis? 😉

 13. Tja – som synes har antipirater få VETTIGA saker att säga – Deras taktik går ut på att ta något ur en text en pirat har skrivit och attackera honom från den utgångspunkten – skivbolagen är inte Amerikanska – filmbolag i Hollywood inte lika stora som dom i Indien osv – en massa SIDOSPÅR

  När får jag se EN ENDA antipirat med intelligens nog utveckla någon slags antipiratideologi där han utvecklar sina tankar om VARFÖR han motsätter sig en upphovsrättsreform enligt Piratpartiets modell – givetvis späckat med FAKTA – oberoende forskningsresultat och inte bara hemsnickrade teorier – och lösa påståenden typ ”de vill bara gratis” – det ”är som att stjäla korv från en ICA butik” mm ENFALDIGA argument

  Det vore förnämligt om någon av er antipirater kunde hitta en enda oberoende forskningsrapport vars slutsats – efter mer än 10 år av sk illegal fildelning – klart och tydligt säger att den har skadat upphovsmän eller samhället

  Ni antipirater är väl medvetna om att OM inte fildelare skadar någon – dvs man inte kan peka ut några OFFER – att man då kan fråga sig VARFÖR deras aktiviteter anses vara ett brott och hur man kan LEGITIMERA (försvara) alla lagar och åtgärder ( t ex en speciell polis- och åklagarenhet) för att FÖRFÖLJA dessa nästan 2 miljoner landsmän till er –

  Det kanske har aldrig fallit er i att man FÖRST borde ha klart för sig ALLVARET i brottet innan man lagstiftar för att förhindra brottet – bestämmer sig för metoderna att beivra det och vilka sanktioner i så fall är proportionerliga ifall någon bryter mot lagen – Det är det INTELLIGENTA sättet – Naturligtvis bör man också få en MAJORITET av folket att ACCEPTERA hela paketet

  Berätta gärna också VAD det är ni är så rädda för OM reformen skulle bli verklighet och och hur den faran föranleder att ni antipirater:

  a) hellre offrar nästan 2 miljoner av era fildelande landsmän till förmån av USA och dess privata särintressen

  b) hellre offrar allas våra grundläggande fri- och rättigheter i er iver att ”ta fast” fildelare

  Jag är inte speciellt hoppfull att någonsin få läsa en sådan intelligent sammanställning av NÅGON antipirat – De flesta är helt enkelt för ENFALDIGA att ens kunna följa en logisk tankekedja

 14. […] på kort sikt pga detta eftersom det blivit något av en trend att rekommendera att bli medlem i enfrågepartiet Piratpartiet i samband med att en piratsajt stängs ner, men det är ju knappast någon ökning som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: