Piratpartiets ras fortsätter, under 9000 medlemmar

Igår skrevs följande inlägg i Piratpartiets eget forum:

25 % av medlemmarna förlorade på 75 dagar!

http://data.piratpartiet.se/Charts/M…1200&YSize=800

Kommer styrelsen och/eller ledningen att åtgärda, eller har man gett upp?

Ja vad finns det att åtgårda? Det enda man kan hoppas på är väl att Pirate Bay äntligen blir blockerat eller på andra sätt tvingas sluta med sin verksamhet. Fast jag är tveksam om det skulle spela så stor roll eftersom den illegala fildelningen minskar och reaktionerna på fällande dom i hovrätten var ganska beskedliga. När trolig fällande dom kommer även i HD – eller om man beslutar att inte ta upp fallet i HD – så lär det knappast leda till någon större nytillströmning av medlemmar. Och de flesta har nog missat eller glömt att PP gått i säng med TPB och levererar bandbredd till deras sökmotor – TPB skulle ju funka precis lika bra om vem som helst levererar denna bandbredd och det finns ju gott om reklamintäkter till TPB i skatteparadis att lägga på sådan bandbredd. Frågan är om det inte rent av är så att PP orsakar badwill för TPB i nuvarande läge.

Om man av egen kraft vill lyckas som politiskt parti så måste man förändra sin politik så att den upplevs som vettig av en större andel människor. Det är inte troligt att man kommer att lyckas med detta och därmed kunna konkurrera med de seriösa/etablerade partierna.

Annonser

89 svar

 1. ”Vi fick slut på argument på sista tråden.. Jag vet! Vi slänger in ett gäng Donsankommentarer och skapar en ny ‘nyhet’ så kan vi låtsas om inget!” 😉

  För övrigt tror jag inte folk ser TPBs reklamintäkter som särskilt omoraliska. De har ju inte stulit pengarna från någon. Det är ju i ganska likt som om google tjänade pengar på reklam på sin sökmotor.

  Fast vänta lite… Det är ju faktiskt exakt likadant! Det är rentav ofta lättare att söka upp saker att fildela på google ibland än på TPB…

  Oavsett när (om) det kommer en slutlig dom eller inte så kommer TPB och andra torrenttjänster fortsätta. Nu är det 5 år sedan tillslaget och TPB funkar fortfarande utmärkt. Det är en ojämn kamp ni för, antipirater :o)

  Någonstans kommer även ni få inse att man inte längre kan ta betalt för gammalt arbete om inte konsumenterna går med på det.

  • TPBs verksamhet bygger på lagbrott och kan liknas vid den verksamhet som en knarklangare eller en hallick har. Inte heller knarklangaren eller hallicken stjäl pengar från någon. Google håller sig till lagen.

   Det du söker upp via Google finns på någon webbsida, exempelvis på TPB:s sida. Om informationen inte längre finns på TPB:s sida så finns heller inget att hitta via Google (som har med TPB att göra).

   Det handlar inte om att ta betalt för gammalt arbete, det handlar om att skydda ett verk som någon skapat. Huvuddelen av all eftertraktad kommersiell och professionellt producerad musik och film skulle inte finnas om upphovsmannen/branschen inte kunde skydda sina verk och få betalt för dem.

   Visst, det skulle ändå finnas musik men det är bara i undantagsfall som något en 12-åring gör med dator och ljudkort blir lika bra som det som en världsartist med skivbolag bakom sig producerar. Håller du inte med om det?

   Och du håller väl med om att en film som Pirates of the Caribbean inte kan göras av amatörer ideellt med lika bra resultat? Den stora massan vill ju se storfilmerna och tycker att dessa inte kan jämföras med fylleklipp som läggs upp på YouTube.

   • Så du menar att fildelning kan jämföras som brott med koppleri och knarkhandel? Okej, det var ett intressant ställningstagande.

    Undrar hur stor andel av svenska folket som håller med dig där. =)

    Du påstår att google håller sig till lagen, antagligen har du bra koll på googles verksamhet då ( som torde vara enorm ). I alla praktiska avseenden länkar de ju bara till olika siter och filer, precis som TPB gör. Går lätt att finna fildelningslänkar och sidor direkt på google. Solklart fall av ”Medhjälp till upphovsrättsbrott”!

    Du påstår att det handlar om att ”skydda” ett verk. Det stämmer helt enkelt inte. Du vill skydda yrkeskategorier som behövs för själva lagstiftningen kring upphovsrätt. Det är lika galet som att ”skydda” arbetet som järnsmeder och hästdroskeförare utförde för hundratals år sen. Vi hade ett skråväsende för inte så längesedan… Folk hade i bästa fall råd att köpa mat. Till och med kläder var lyxprodukter… För att inte tala om skor!

    De bönder som inte ville/kunde effektivisera sitt jordbruk när den stora jordbrukseffektiviseringen tog fart… Vart skulle vi stått om vi viljat ”skydda” deras verksamhet? Vi skulle vara kvar i förindustriell tid! 1800-talet…

    Kultur har länge varit en ”lyxprodukt”, det är dags att ändra på det! Vi har ju alla medel tillgängliga så det finns inget ordentligt argument emot.

    Nej kampen kring upphovsrätt är en vanlig kamp mellan de gamla ineffektiva, men pengastarka intressena å ena sidan och de nya, effektivare metoderna som innovatörer vill göra något på.

    Det finns gott om 20-40åringar som lägger upp alster helt i professionell klass på youtube, soundcloud och andra sidor. Du borde sluta tjata om dina 12åringar.. Det blir larvigt i längden… Folk har inte den bilden av youtube längre. Riktigt imponerande arbeten kan göras av folk och läggas upp på internet. Har du inte sett det ännu så ligger du nog lite efter.. =)

    Det finns gott om skickliga 20-40 åringar som lägger upp musik på nätet som är mycket bättre än den mesta ”kommersiella” musiken du kan hitta idag. Grejen är ju den att vi har kanske 2-3 miljarder nätanvändare. Om ens en på hundratusen av dem har riktig talang. Statistiken är på nät-användarnas sida…

    Finns inget argument för varför varken artister eller ”konsumenter” skulle vilja dansa efter content-bolagens pipa längre. När de slutar göra det så kommer det krascha. Big time!

    Visst Pirates of the Carribean… Där har du ju inget problem, för den filmen drog ju ändå in mångdubbelt så mycket som den kostade att göra. Liksom alla övriga riktigt lyckade filmer. Folk har inte slutat gå på bio än vetdu =)

    • Du vet nog vad jag menar när jag jämför TPB med knarklangning eller koppleri, det är inte brottens allvarlighetsgrad jag jämför utan att man i samtliga fall bidrar till förmedling av något som är olagligt. I fallet langare och hallick så är det olagligt även om langaren aldrig själv tar i knarket med egna händer, inte heller om hallicken bara är en person som förmedlar kontakter via mellanhänder och aldrig ser vare sig torsken eller horan men är fullt medveten om vad personen bidrar till.

     Google tar bort länkar efter anmälan, det gör inte TPB

     Jag vill inte skydda några yrkeskategorier överhuvudtaget. Men om en artist eller en filmmakare vill teckna kontrakt med ett mediabolag så ska det ju stå personen fritt att göra så, du verkar förutsätta att alla artister som gör så är idioter. I själva verket är det så att de gör en bedömning om att det totalt sett gynnar deras karriär och inkomstmöjligheter. De kanske vare sig vill eller kan göra alla moment som behövs för att själva agera som skivbolag eller filmbolag i ett enmansföretag. De kanske vill syssla med det som de tycker är kul och som de är bra på och låta andra sköta resten. Och de som vill göra allt från ax till limpa får ju det, det står dem helt fritt! Fast i bägge fallen får de finna sig i att deras verk kan bli kopierade i miljontals exemplar via TPB och liknande tjänster, oavsett om de har alla kostnader själva eller delar dem via något mediabolag.

     Och vad gäller kostnader för produktion av musik och film så måste bolagen också kunna hantera att man går i förlust på en stor del av produktionerna. Det är ju många mediabolag som knappt ens får det att gå runt. Samma sak med bokförlag, de lägger tid på att läsa manus (arbetstid) där de flesta manus refuseras. Några blir böcker men bara ett fåtal drar in stora vinster. Även i fallet bokförlag står det vem som helst helt fritt att göra allt jobb själv, bara att anlita ett tryckeri och fixa övrigt osv. Men ska du tvinga författaren att jobba med sådana moment mot personens vilja? Om jag skulle skriva en bok så skulle jag gladeligen låta ett förlag göra allt det tråkiga och så ägnar jag tiden åt att skriva en ny bok istället, det är f.ö. inte heller så troligt att jag skulle kunna sälja boken själv även om den är den bästa boken någon någonsin skrivit.

     Det verkar som att du inte har forskat tillräckligt Gurra, du har i alla fall inte förstått hur det hänger ihop.

     • Langare och hallickar skadar folk. Det gör inte fildelning. Om en langare inte får betalt – vad händer då? Samma med hallick… Om en fildelare inte får betalt – skadas nån? Njäe. Fildelningsverksamhet är väl så långt ifrån fysisk våldsbrottslighet man kan komma i dagens läge.

      Vad har du för källa på att google tar bort länkar efter anmälan? Det är uppenbart för de flesta av oss att de i så fall knappast lägger några större resurser på det. Eller så är det de som anmäler som ligger hopplöst efter. Det gör ju tydligen ingen märkbar skillnad på sökresultat iaf. Det går lätt att finna det mesta i fildelningsavseende som man kan söka efter på google.

      Man kan inte förbjuda folk att göra dumma beslut – det är sant som du säger. Men man kan upplysa dem – om konsumenterna väljer att fildela så är det ”beslutet” eller avtalet mellan artist och bolag inget värt. ”Rättigheter” för imateriella verk har uppenbarligen spelat ut sin roll om konsumenterna så bara bestämmer sig för det. All makt är i praktiken hos konsumenten idag. Vi kan ställa kraven att pengar ska gå direkt till artist. Går det inte att ordna så fildelar vi =)

      På liknande sätt som vi kan välja att handla av MediaMarkt om de är bättre än konkurrenterna. Uppenbarligen måste de sköta en del grejer mer effektivt än konkurrenten OnOff om de kan hålla så låga priser och ändå snurra på.

      Det kan vara en tjänst att tillhandahålla immateria – Spotify, mobil video m.m. Absolut. Jag är inte emot betaltjänster som sådana – men innehållet kan inte (och bör inte) skyddas längre. Kan en betaltjänst erbjuda något som gratisfildelning inte kan fixa så får man gärna betala för en sådan tjänst. Men då är det just att tillhandahålla tjänsten som har ett värde.

      Och ”innehålls-ägare” ska inte komma och squeeza tjänsteleverantören på pengar för gammalt arbete.

      Det är som all form av handel: Något har ett värde så länge två parter är överens om det. Om ena parten plötsligt inser att något är värdelöst ( jämför: kejsarens nya kläder ) – ja då blir det värdelöst. Du kan inte tvinga på varor eller tjänster ett ”värde”. Det är som att försöka förbjuda folk att laga mat eller baka hemma – för att skydda resturang- och konditorinäringen.

      Jag pirat-bakade krabbelurer häromdagen. Det räckte till 4 personer ca 3-4 fikaomgångar. Hur mycket gick bagerinäringen back på det? Tycker du jag borde skaffa mig en advokat för säkerhets skull?

      Kanske är det skattebrott också. Jag hade ju inte ens startat en firma och skaffat skattesedel 😥

     • ”Jag pirat-bakade krabbelurer häromdagen. Det räckte till 4 personer ca 3-4 fikaomgångar. Hur mycket gick bagerinäringen back på det? Tycker du jag borde skaffa mig en advokat för säkerhets skull?”

      Ingen som hidrar dig och baka kakor hemma och bjussa på, jag antar du även gjorde ditt eget mjöl, socker & mjölk, annars. så har du ju stöttat detaljhandeln med att handla ingredienser, något som pirater inte brukar vilja….

     • Du har alltså belägg för att pirater skulle sno mjöl, vaniljsocker och bakpulver i större utsträckning än andra medborgare?

      Skippade mjölken och tog grädde ist. Mycket godare 😉

      Nej en bättre liknelse skulle nog vara att jag vore tvungen att betala upphovsmannen (eller patentinnehavaren) till receptet för att få lov att baka. Eller hade jag endast varit tvungen att betala royalties om jag vilje sälja mina krabbelurer på ett fik? Finns det nån motsvarighet till formuleringen ”för privat bruk” som jag kan ta stöd med när jag står där i rättssalen? 😉

     • Du körde väl med hembyggd ugn och egenproducerad el? Så du inte stöttar vitvarumaffian och elmaffian med sina äckligt höga marginaler och monopol. Eller hur tänker du där?

     • Det lustiga med vad du säger är faktiskt att el-marknaden är seriöst ”uppfuckad” vad det gäller konkurrens 🙂 I andra, vettigare länder som t.ex. Tyskland tillåts alla tillverka sin egen el – och langa ut överbliven el på elnätet och sälja till andra. I Sverige får man kanske producera ”för eget bruk”, men det finns enorma praktiska hinder att överkomma om man vill ge sig in och försöka sälja el. För de allra flesta blir det övermäktigt – så de orkar inte ens försöka.

      Hmm.. i någon annan branch har jag sett liknande fenomen… undrar vilken 😉

  • TPB’s reklamintäkter är nog helt ok. Trist bara att de smiter från skatten och säljer reklam för sex med småtjejer. Men bortsett från det är det väl inga problem, utöver det som nejtillpirater skriver.

   • Ja, sex med småtjejer är verkligen inte någon rumsren reklam. Vet inte hur pass olagligt det är, men ganska osmakligt är det ju.

    Vad det gäller att smita från skatt så är det snarare ett allmänt problem som gäller alla brancher – oavsett legal eller illegal verksamhet. Alla möjliga mer eller mindre ”skötsamma” bolag har ju fått kritik för att de lägger mycket jobb på att skatteplanera. Ikea är väl ett av de mer kända exemplen på sista tiden. De flesta har väl bilden av Ikea som ett någorlunda ”lagligt” eller ”skötsamt” bolag i övrigt.

    ”Skatteplanering” m.m. har du säkert stött på i ett och annat bolag där du själv jobbat kan jag tänka mig – inte sant? 😉

    • Ikea följde åtminstone lagen även om det det kan anses vara omoraliskt med avancerad skatteplanering.

     Att donera pengar är ytterligare ett sätt att komma runt skatten/momsen etc.

     • Om det blir ett vanligare sätt så kommer nya lagar stiftas och skattmasen antagligen att gå hårdare åt de företag som förmedlar donationer.

      Det kommer säkert tids nog – och det är ju rimligt eftersom vi alla betalar skatt för vårt arbete… men en sak i taget – vi kan inte göra allt på en gång :o)

  • Nej, Google och TPB driver inte sina verksamheter på likadant sätt.
   Google slutar länka efter påpekande från upphovsrättsinnehavaren gällande otillbörligt publicerande det gör inte TPB och det är skillnaden mellan legal och illegal verksamhet.

   • I praktiken är det ett meningslöst ställningstagande. Finns inte en chans i världen att google skulle kunna sortera i legala och illegala länkar på ett effektivt sätt. De lär prioritera att ha en populär och välfungerande sökmotor framför att filtrera legalt eller illegalt innehåll.

 2. ”Det är lika galet som att ”skydda” arbetet som järnsmeder…”

  Järnsmeder försvann eftersom det kom bättre och billigare sätt att framställa produkterna – inte för att folk stal smidesprodukter.

  Det står dig fritt fram att framställa film och musik billigare och bättre än vad som görs nu. Att stjäla film och musik förändrar inget.

  • Det är inte ”stöld” om ingen blir av med något. En av de allvarligaste konsekvenserna vid brottet ”stöld” är att någon faktiskt blir av med nåt.

   Upphovsrätts-relaterade yrken kommer på liknande sätt försvinna eftersom det finns effektivare sätt att framställa och transportera de immateriella ”produkterna” med datorer och sprida dem med fildelning än att framställa dem med tryckpressar, skivfabriker och att frakta dem på båtar och långtradare.

   • Personligen tror jag inte att upphovsrättsrelaterade yrken helt kommer försvinna – men däremot kommer landskapet förändras. Det går alldeles utmärkt att både tjäna pengar på tjänster som distribuerar musik och framställandet av musik. Om tio år kommer vi varken ha DVDs eller CDs – allt sådant kommer antingen komma direkt från nätet eller från automater där du stoppar i en USB-sticka som står utplacerade på strategiska ställen.

    Vad jag tror;

    1. Människan är lat.
    2. Det är svårt att göra rätt. Se http://208.116.9.205/10/content/21611/1.jpg
    3. När det är lätt att göra rätt så kommer majoriteten av alla fildelare att försvinna – Vi *kan* fortfarande fildela, men oftast är det bara enklare att betala en tia för att få det vi vill ha. Människan är lat. När priset är tillräckligt lågt kommer människan att sluta fildela.

    • Människan är snål också. Pirater i synnerhet.

     • Människan är inte snål, och just pirater råkar vara mer givmilda än genomsnittet enligt min erfarenhet.

      Däremot vill man ha värde för det man köper. Och just nu ger inte MPAA etc något incentiv till att sluta piratkopiera. Köper du ett spel eller en film idag finns det en icke obetydlig chans att det du köper inte kommer fungera, tack vare anala DRM-skydd. Därför vet jag många personer som köpt ett spel och sedan tankat hem piratkopian då de inte orkar tjafsa med spelets kopieringsskydd.

      En annan grej är ex. Viasats programutbud. Titta ex. på deras Scifi-utbud. Titta sedan på vad TPB erbjuder dig som privatperson. Helt gratis. Med minimala chanser att åka dit för det. Utan någon störande reklam, och kanske till och med med fansubs i ditt eget språk så du kan förstå det. Piratkopian är i detta fall markant bättre ur konsumentens synvinkel (dvs er potentiella kund). Var handlar du hellre? Hos ett ställe som ger låga priser och bra kundservice eller hos ett ställe där personalen behandlar dig som en nolla och tvingar dig att springa genom en hinderbana komplett med klättervägg, bildäck och handgång över en vallgrav fylld med krokodiler varje gång du ska köpa något?

      Så länge MPAA etc envisas med att ha undermåliga tjänster och produkter gentemot fildelarna, så är det ganska självklart att ingen kommer välja lagligt utom fansen…

     • Inga av ovanstående argument rättfärdigar lagbrott. Lika lite som billig smuggelsprit direkt hemkörd till konsumenten skulle rättfärdiga illegal handel med smuggelvaror eller att den undre världens betydligt mer lättillgängliga och billiga vapen skulle rättfärdiga illegal vapenhandel.

     • Jag har inte heller sagt att det rättfärdigar lagbrott, bara att det effektivaste sättet att undvika att ett brott begås, är att göra det så obekvämt att fildela att man hellre väljer ett lagligt alternativ.

      Det i sin tur går att göra på två sätt; utveckla tjänster som är bättre än det fildelningsnätverken kan erbjuda, eller lagstifta och sätta upp en massa barriärer mot den otillåtna fildelningen. Den senare strategin verkar inte fungera speciellt bra just nu, om den någonsin gjort det, och den tidigare har inte ens ägnats en tanke av de stora bolagen.

     • Den naturliga följden av vad som sker gällande illegal fildelning är att bolagen inom snar framtid upphör med att sälja individuella produkter och enbart koncentera sig på att sälja ”bulk” tjänster, streamade i partnerskap med ISP.

     • Och det är ett problem för att…?

     • Absolut inget problem, enbart en naturlig följd och den vettigaste lösningen.

     • Du förutsätter att ISP skulle gå med på det. ISP:erna kanske är intresserade av att ha många betalande kunder istället för att ha extra dyra, ineffektiva tjänster som ingen vill ha?

   • Trist utveckling. Inga musiker, inga författare, inga musikproducenter, inga programvaruutvecklare.inga skådespelare, inga regissörre, inga ljudtekniker, inga ljussättare, inga animatörer
    Trist framtid – ingen konstnärlig verksamhet, ingen musik, ingen film och inga programvaror 😦

    • Knappast. Alla vettiga fildelare förstår att artisterna och skaparna behöver få betalt för att kunna arbeta. De är dock trötta på giriga mellanhänder och så länge det inte finns bra sätt att få valuta för pengarna så fortsätter de fildela.

     Det är mellanhänderna som har en dyster framtid – inga andra. Kultur kommer alltid folk vilja ha.

     • Kan du inte exemplifiera exakt vilka mellanhänder du syftar på? Och vad deras arbete kostar?
      Jag tror att alla är överens om att framtiden för CD-pressare ser rätt mörk ut, tillsammans med vanliga skivbutiker. Men för övrigt – kan du inte utveckla vad du menar med ”mellanhänder”.

     • Alla de som nu arbetar med sådant som artisten / kulturskaparen känner att denne inte behöver anlita för att
      1. skapa sina alster
      2. distribuera till ”konsumenterna”

     • Kan du inte bli mer specifik? Lte mer detaljer, så att det inte bara blir en massa floskler och tomma ord.
      För att skapa sina alster behövs det 20-30 olika yrkesgrupper. Allt från investorer till nån som städar studion. Och förstås låtskrivare, textskrivare, producenter, ljudtekniker och en massa musiker.

      Samma sak gäller för distributionen, det krävs ett otal olika yrkesgrupper.

      Så exakt vilka yrkesgrupper syftar du på? Ge bara några exempel. Och nån slags uppskattning av hur stor del av kostnaden de yrkesgrupperna står för.

     • Skitsnack. För musikskapande krävs idag endast en handfull personer. Kanske 3-4 st.

      Det du beskriver är kanske verkligheten i skivbolag. Säkert såg det ut så på 80-90 talen, det betvivlar jag inte. Men det är absolut inte så det måste gå till nu för tiden.

      Gå in på vilken soundcloud som helst. Jag lovar dig att majoriteten av musiken där är skapad och uppladdad av 1-5 personer.

     • Jo, och det är kanske därför att många av Soundcloud banden inte kommer längre än så.

     • Vad menar du med ”längre än så”?

     • @ FG
      Du har inte så mycket professionell erfarenhet av musikbranschen, eller? inte riktigt koll på hur det går till, eller?
      Visst – om vi inte har större krav än att lyssna till glada amatörer i kass ljudkvalitet, så räcker det ju med ett schysst ljudkort. Och en klassisk pojkrumsstudio med äggkartonger på väggarna 🙂

      Jag lyssnade på en gammal Amy Winehouse låt igårkväll. Att tro att den skulle kunna ha producerats av 3-4 personer är okunnigt. Det visar också på ett förakt för det arbete de har gjort!

     • Du verkar helt insnöad i hur det går till traditionellt sätt. Att det inte skulle kunna gå till på någon annat vis. Det enda som behövs är att artisterna ser till att lära sig verktygen i en tidig ålder. Det har de verkligen alla förutsättningar för att göra idag. På 80- och 90-talen var det nog knappast möjligt, men om du envisas med den bedömning du gör ovan så lär du nog bli förvånad och besviken så småningom. =)

      Säkert tyckte de yrkesgrupper som blev obsoleta i industriella revolutionen också att de nya metoderna visade på ett ”förakt” för deras arbete och yrkesskicklighet. De behövdes ju inte längre.

     • Att jag tänkte på det. Det handlar ju bara om att lära sig rätt verktyg. Ungefär som att men kan konstruera ett flygplan, bara man lär sig ett schysst CAD verktyg. Eller blir en fantastisk kock, bara man lär sig exakt hur spisen fungerar.

      Coolt 🙂

     • Hurpass bra kock man blir spelar ju ingen större roll: det viktiga är att man slipper betala licensavgift till de resturanger som vill ha som jobb att sälja maten man själv försöker laga. Och att man slipper betala royalties till recept-skaparen för varje portion man tillagar 😉

 3. Det handlar till stor del om ett minoritetsproblem enligt mig. Enligt Stim kan 250 låtskrivare i Sverige leva på sin musik. Det är förståeligt att folk inte är intresserade av dessa få människors försörjning. Men eftersom svensk musik bara för något år sedan var Sveriges tredje största export så handlar det ändå om mycket pengar. Men pengarna går inte till upphovsmännen. Så vi kan ju alla fråga oss var felet ligger. Ska upphovsmännen få mer av pengarna som musiken genererar eller mindre? De som vill ha en svagare upphovsrätt vill att alla pengar ska stanna hos Google och alla bolag som tjänar pengar på musik. Upphovsrätten är knuten till personen som skapat verket och kan inte säljas. Det det mest demokratiska och rättvisa vårt samhälle kommit på. Makten flyttas från kapitalet till skaparen. Det är genialt. Alla länder utom Sverige förstår det. Den dagen Piratpartiet lägger ner då slutar jag skämmas över att vara svensk.

  • Bra skrivet!

   Jag skäms också som svensk över att PP under en tid hade så stort stöd att man nästan kom in i riksdagen (men räddades av Falkvinges klantiga uttalande om att legalisera allt barnporrinnehav). Det är illa nog att PP är representerat i EU-parlamentet till 2014 men man får väl försöka härda ut till dess.

   • Oroa dig inte. Det lär inte finnas så många traditionella skivbolag eller bokförlag kvar vid den tiden ändå =)

    • Vilket i så fall kan innebära att det blir ett försämrat utbud av ny musik eller ny musik med kvalitet. Den massiva nedladdningen visar ju att piraterna vill ha just de alster som den förhatliga medieindustrin skapar men man vill inte betala för det.

     Finns det inte längre någon lönsamhet för industrin så kommer ju detta skapa ett klimat som gör att färre väljer att bli artist eller filmmakare. Även frilansare får ju finna sig i att få sina alster kopierade.

     • Vänta lite nu. Massiv nedladdning? Var inte nedladdningen ett försvinnande problem skrev du nyss?

      Nu får du bestämma dig 😉

      Artister och kultur kommer folk vara beredda att betala för även i framtiden, men de giriga och elitistiska mellanhänderna som tar alla pengarna är de jäkligt trötta på.

     • Det är en massiv nedladdning som avtar något, den är ändå massiv i nuläget.

      Det är nog inte många som ser mellanhänderna som det stora problemet, man vill helt enkelt inte betala ärligt för sig. Om mellanhänderna vore ett verkligt problem så skulle man resonera på exakt samma sätt för andra produkter som mjölk, bilar, iPods osv men i dessa fall är det tydligen OK att betala en hel massa mellanhänder.

     • Det går ju inte resonera på samma sätt för fysiska produkter, eftersom de ej kan kopieras, medans digitala filer kan kopieras.

      Du kan kopiera en låt och betala upphovsmannen utan att det ”försvinner” låtar nånstans. Du kan inte få tag på ett mjölkpaket utan att någon blir av med det.

     • Jag och ganska många andra handlar på outlets ibland. Varor är billigare där än i butik. Man får väga in det praktiska strulet att ta sig dit och ev. ökade transportkostnader. Dock är det inte särskilt praktiskt för de flesta av oss att handla alla sina varor på detta vis. Enstaka storhandlingar kanske..

      Men då det gäller fildelning är det varken särskilt mycket strul eller särskilt stor kostnad att fildela jämfört med lagliga tjänster – snarare tvärt om i många fall.

     • Outlets ÄR butiker. Där har man medvetet tagit in varor som inte är speciellt efterfrågade – DVDfilmer från 90-talet, kläder som var moderna för två månader sedan etc.

      I dessa butiker BETALAR vi med glädje! Ingen kräver att få förra årets baddräkt gratis! Men filmer och musik som kostat betydligt mer än förra årets baddräkter från Ellos eller champinjoner med endast en månad kvar innan bäst-före-datumet att producera vill ni ha gratis.

      Tänk tio år fram i tiden…

      Vem kommer att producera det som ni/vi vill ha?

     • @Bocken

      ”Outlets ÄR butiker. Där har man medvetet tagit in varor som inte är speciellt efterfrågade”

      Vet du vad en outlet ar? Verkar inte sa. Dock sa ar det sannolikt att ForskarGurra menar en factory outlet nar han sager outlet. Dock ar INGEN av dessa vad du forsoker fa det till. Varken en outlet eller factory outlet ar en affar som tagit in varor som inte ar speciellt efterfragade. Jag tror du tanker pa antingen en discount store eller en s.k. warehouse store. Nu for tiden hittar man aven s.k. outlet malls som igentligen skulle kallats factory outlet malls da det ar tillverkarna sjalva som ager affaren, och ingen retailer.

      Jag kan forsta att engelska inte ar ditt forsta sprak och att det ar latt att missforsta, men skriv inte argument baserade pa denna informationen da om du inte ar saker pa vad saker och ting ar.

     • Nu hade du väl otur när du tänkte? Även factory putlets säljer sekunda varor – och det hade du/ni vetat om ni t ex hade köpt era egna kläder och inte varit beroende av era mammor.

     • Förstås så menade jag factory outlet, men byrackan valde naturligtvis att missförstå mig.

      Det är samma princip – de flesta konsumenter vill få mer för pengarna. Att få mer för pengarna är en mycket stark drivkraft i företagande och det kommer garanterat slå sönder upphovsrätts-branchen då konsumenter och artister finner kortare väg till varandra.

     • Särskilt pirater vill ha allting gratis och hittar på allehanda ursäkter för att ladda ner, men har inte förstått att om man inte har kor, så har rman ingen mjölk till sina kalaspuffar, med mindre man är vegan, men en sån medveten pirat har jag hittils inte träffat…..

     • Alla vill ha produkter och tjänster prisvärt om den valmöjligheten finns. Det är fullt naturligt och inget att skämmas för. Mellanhänderna däremot vill ha sin feta del av kakan och hittar på alla möjliga kassa ursäkter för att fortsätta få det trots att tekniken springer ifrån dem.

     • @Bocken

      ”Nu hade du väl otur när du tänkte? Även factory putlets säljer sekunda varor ”

      Det ar alltid lika roligt att se hur du misslyckas gang pa gang i alla debatter. Tror snarare det ar DU som har otur nar du tanker. Om du tittar pa ditt forsta inlagg sa ser du vad du sa.

      ”Outlets ÄR butiker. Där har man medvetet tagit in varor som inte är speciellt efterfrågade”

      Har sager du att en outlet ar en butik som MEDVETET tagit in varor som inte ar speciellt efterfragade. Det kan inte bli mer fel an sa. Men det hade du kanske vetat om du inte bott i morkaste norrland dar narmaste outlet ar Jokkmokks Korv pa det lokala torget. Hmmm… Sa enligt din egen logik sa sager du att Jokkmokks Korv ar ”sekunda” varor?

      Nej, tror nog du ska dra ner pa chilliatandet da det verkar tara pa din formaga for logik och minne.

  • Låtskrivarna får minimalt med pengar som upphovsrätten genererar i praktiken. Det mesta går till mellanhänder i skivbolagen, att betala upphovsrättsorganisationer som STIM m.m. och privatpoliser.

   Vill man vara säker på att upphovsmännen får någon skälig andel av pengarna man betalar så bör man som konsument fildela illegalt och sen gå direkt förbi bolagen och privat skänka pengar direkt till upphovsmännen. Sen är det upp till upphovsmännen att avgöra om de behöver bolagens hjälp eller inte.

   Om jag betalar 100 spänn för musik så vill jag att de 100 spännen ska gå till de som verkligen gjort musiken. ”Konventionella metoder” i den rådande upphovsrättsmodellen gör att i praktiken får dessa skapare kanske max 15 spänn av mina 100.

   Mer rättvist om jag som konsument nobbar i mellanstegen och ger makten över pengarna direkt till skaparna.

   • Hur mycket donerar du varje månad till artisterna då? 100? 1000? 0?
    Och hur mycket laddar du ner för?

    Hur gör du med övriga varor och tjänster?
    Köper mjölk och kött hos bonden?
    Eller stjäl du från kon och donerar till bonden så att han dessutom slipper betala in moms och andra avgifter?

    • Just nu saknar jag effektiva metoder för att donera till artister. De flesta är svåra att få tag på – det krävs att man skickar till deras gemensamma ”band”-mail, som i allmänhet tycks administreras av andra än bandmedlemmarna och breven tycks ofta försvinna på vägen… Det finns dock hopp: http://www.techfruit.com/2011/06/24/soundcloud-flattr-pay-what-you-want-for-music/
     Där skulle jag lätt kunna tänka mig att skänka motsvarande en spotify-månadsavgift (50-100 spänn i månaden) utspritt på ett antal utvalda artister. Säg 5-10 spänn per artist och månad. Blir de tillräckligt stora och folk donerar pengar i den storleksordningen kan det ganska snart finansiera en stor andel av deras lön. 10 000 fans som donerar en tia i månaden med hela världen som ”spelplan” eller ”fan-bas” är fullt realistiskt för ett gäng skickliga musiker – om det är tillräckligt lätt att donera.

     Det kommer säkert lösas så att myndigheter kan ta ut moms eller andra skatter på sådana inkomster i framtiden då de blivit en vanligare inkomstkälla.

     • Om man leker med tanken att det finns 10.000 fans som donerar 7,50 i månaden, så får bandet 75.000:-. Om man fortsätter och leka med tanken att de måste skatta (moms etc) för denna intäkt i framtiden, så har de i runda slängar 37.500:- kvar. Om man sedan anser att ett gäng är 4 personer, så blir det 9375:- per person. Kollar på RADIOHEADS lilla mediafadäs, där 62 % valde och inte betala, så måste det till minst 22.000 fans för att få till en månadsintäkt på 9375 kr per gängmedlem. Jag tror personligt att många kommer och säga upp sig och leva musiken. Eller kanske inte.

     • Jo visst, jag glömde arbetsgivaravgifter och skatter, men de lär ju bli aktuella först när det lagstiftas att donationerna ska tolkas som lön. Jag vet inte hur lång tid det kan ta att ordna, men säkert tar det några år åtminstone.

      Hur du än vrider och vänder på det så får konsumenterna mer för pengarna om de väljer att betala direkt till artisterna. Det är ett mycket populärt sätt att bedriva verksamheter så att ”konsumenterna” upplever de får mer för pengarna. Se bara på Ryan Air, Media Markt m.fl.

      9375 kr efter skatt bör man kan klara sig på ett deltidsjobb utöver artisteriet. Säg 50% kanske. Beroende på populariteten då så kommer artisterna kunna lägga mer tid på sitt skapande – för mindre av konsumenternas pengar.

      Konsumenterna är inte dumma – de fattar att artister inte kan arbeta gratis. Men de fattar även att med dagens ordning så innebär att ”köpa musik” att artisterna får kaksmulorna efter skivbolagsdirektörernas och monopolisternas kafferep. Det är helt enkelt inte så värst prisvärt om målet är att stödja sin favoritartist.

  • @emanuel

   Du skriver att upphovsratten ar knuten till en person och kan inte saljas. Detta ar inte riktigt sant. Den ekonomiska rattigheten KAN saljas, det ar enbart den ideella rattigheten som inte kan saljas.

   • @YesToPP

    Du har rätt i att den ekonomiska rättigheten kan överföras till tredje part. Det sker t ex när en upphovsman överför rätten att inkassera pengarna från stim till ett förlag. Säljas är dock inte rätt ord, eftersom förlaget inte köper något. Förlaget tar faktiskt betalt för att ha rätten att inkassera pengarna. De tjänar så klart pengar på dealen, men det gör upphovsmannen också, annars skulle han/hon naturligtvis inte skriva på ett sådant avtal. Alla upphovsmän är fria att själva administrera sin musik, eller så anlitar man någon. Har man inget förlag, så får man pengarna direkt av stim. Det är inga problem.

    För att förlaget ska få den lagliga rätten att få pengarna från stim, så skriver man över de ekonomiska rättigheterna på förlaget. Men det är ju inte utan villkor. Vissa motkrav finns så klart. Det är olika hur mycket förlaget behåller, det beror på vad förlaget förbinder sig att göra. Det kan vara mellan 20%-50%. För 20% gör de inte mycket, men för 50% arbetar de aktivt med materialet och kan mångdubbla dina intäkter som upphovsman. Men eftersom förlaget endast har rätt att inkassera pengarna så länge alla andra punkter i avtalet hålls så är det ingen ”försäljning av upphovsrätt”. Det är ett avtal mellan två juridiska parter. Upphovsmannen har t ex rätt att göra en opartiskt revision på förlaget om man misstänker att man fått för lite pengar m.m.

    Sedan finns det en tredjeparts marknad för ”rätten att inkassera”. Det är det som händer när ett förlag säljs till ett annat förlag. Det man då köper är de kontrakt som det förlaget har. När vi läser i tidningen att ”Michael Jackson köper Beatles katalogen”, då köper han alltså rätten att inkassera pengarna till Beatles låtar. Men han köper också de åtaganden gentemot upphovsmännen som står i de kontrakt han köper. Han köper inte upphovsrätten till låtarna.

    Sedan finns ju det så kallade ”närliggande rättigheterna”, som är den ”upphovsrätt” som skivbolag har på sina inspelningar. Det är en helt annan sak. De skyddstiderna är kortare och är endast till för att skydda skivbolag. Många blandar ihop detta med upphovsrätt på verk, men det är alltså två olika saker. Dessa rättigheter kan så klart säljas, precis som vilken vara som helst.

    • @ Emanuel

     ”Du har rätt i att den ekonomiska rättigheten kan överföras till tredje part. Det sker t ex när en upphovsman överför rätten att inkassera pengarna från stim till ett förlag. Säljas är dock inte rätt ord, eftersom förlaget inte köper något.”

     Den ekonomiska ratten KAN saljas. Det framgar tydligt fran lagen om upphovsratt till litterara och konstnarliga verk.

     https://lagen.nu/1960%3A729

     Se Kap 3.

     ”Det är enbart de ekonomiska rättigheterna som kan överlåtas, den ideella rätten, 3 §, kan inte överlåtas men däremot efterges.”

     Och

     ”En upphovsman får genom köp, byte eller gåva överlåta hela eller delar av de ekonomiska rättigheterna, se 2 §, till någon annan.”

     Detta ar ju tvart emot vad du pastar.

     ”Har man inget förlag, så får man pengarna direkt av stim. Det är inga problem.”

     Stim hanterar enbart licenser och avgifter for musik som spelat offentligt eller spelas in. De har INGET med pengar som kommer in till forlag eller upphovsrattsman genom forsaljning av inspelad musik.

     http://www.stim.se/sv/OM-STIM/Vart-uppdrag/

     ”vi läser i tidningen att ”Michael Jackson köper Beatles katalogen”, då köper han alltså rätten att inkassera pengarna till Beatles låtar. Men han köper också de åtaganden gentemot upphovsmännen som står i de kontrakt han köper. Han köper inte upphovsrätten till låtarna.”

     Han koper som sagt den ekonomiska ratten i upphovsratten. Nagon annan ratt kan han inte kopa. Det enda som upphovsmannen har kvar ar den ideella rattigheten, som enbart ger rattighet att omnamnas som upphovsman av verket och en ratt att kunna protestera om verket andras eller anvands pa ett satt som vanarar eller kranker upphovsmannens personlighet.

 4. PP’s retorik är som vanligt lustig och motsägelsefull. De ger begreppet ”att vända kappan efter vinden” ett ansikte.

  De skriver å ena sidan stolt:
  ”Höga medlemstal är ett språk som alla förstår:”

  Men i forumet skriver Anna Troberg:
  ”…det inte är ett självändamål att ha många medlemmar…”

  Tydliga budskap är bra – dubbla budskap måste vara dubbelt så bra!

  • Hmm, tja. Visst låter det konstigt. Men vi får tänka på att mitt emellan val är folk inte så engagerade som precis inför val och andra viktiga händelser. Många var nog oroliga att fildelning skulle omöjliggöras efter piratbuktens dom i tingsrätten – och detta ökade intresset för partiet tillfälligt – men som vi vet ändrades i princip inget i praktiken för fildelningens förutsättningar – så folk tyckte väl att det inte var värt besväret att engagera sig i PP.

   Då inget tycks hota fildelning än idag så är intresset att engagera sig fortsatt svalt – även om många delar piraternas åsikter så ser man liksom inget direkt hot mot sin älsklingshobby.

 5. OM THE PIRATE BAY
  Vanliga människor med normal intelligensnivå inser att hela TPB rättegången är en rättsskandal som iscensattes efter hot och påtryckningar från USA och dess skiv- och filmmaffia – Det är bara enfaldiga idioter och de som har blivit korrumperade av USA och denna maffia som utbasunerar propagandan att TPB har ägnat sig åt brottsligt verksamhet – när allt de har gjort är att förmedla länkar och fungera som en sökmaskin – Man kan än så länge inte beskylla TPB för ”lagbrott” förrän den slutgiltiga domen har fallit

  SVT: Pirate Bay sänktes på USA:s begäran

  USA:s filmindustri pressade svensk polis

  Warner Confesses: Pirate Bay Cop Compromised

  Denna Amerikanska skiv- och filmmaffia som besitter oerhörda ekonomiska och politiska resurser har i åratal tryckt på ansvariga politiker i Sverige att vidta åtgärder i deras intressen på bekostnad av den svenska allmänheten – Sådant bekymrar inte nejtillpirater som glädjer sig åt att politiskt parti – vars politik han inte begriper – men som har varit det enda partiet som klart har uttalat att de vill tillgodose allmänhetens intressen i denna frågan – ständigt har blivit mindre – nejtillpirater har inga direkta intelligenta resonemang och/eller argument som han kan stödja med fakta och/eller hänvisningar till oberoende vetenskapliga rapporter/studier kring fildelningen eller en politik som vill att allmänheten skall kunna ladda upp eller ned vad de vill så länge detta sker på icke kommersiella grunder

  Utredning om fildelning får kritik
  Det görs tolkningar av lagen redan i direktiven. Det står till exempel att fildelning inte kan anses vara kopiering för privat bruk, vilket inte är upp till tjänstemännen att avgöra utan till utredaren. Man kan undra vad som föranleder sådana här formuleringar. För mig ser det i det närmaste ut som ett beställningsjobb från skivbranschen, säger forskaren Håkan Selg.

  Samarbete mot illegala fildelare

  The Pirate Bay har nu i åratal trotsat denna Amerikanska skiv- och filmmaffia som har använd sig av all sin politiska styrka (dvs köpta och korrumperade politiker i USA och annorstädes) och massor med $$ för att på något sätt tysta ned TPB – utan att lyckas – En oerhörd prestigeförlust!!!!

  The Pirate Bay har öppnat många ögon och gjort massor med människor medvetna om upphovsrättens snedvridning på allmänhetens bekostnad genom åren – USAs inflyttade över vår lagstiftning och vårt rättsväsende i den frågan och hur lagen tenderar att åsidosätta viktiga demokratiska fri och rättigheter för att jaga fildelare vars aktiviteter ingen har lyckats bringa i samband med eventuella ekonomiska skador för vare sig upphovsmän eller samhället trots mer än 10 år av sk ”olaglig fildelning”

  The Pirate Bay har utvecklat torrent-tekniken – De var en av dem första sökmaskiner för torrents – de var också först med att avveckla sin tracker och introducera magnet tekniken istället

  The Pirate Bay lever – trots oerhörda påtryckningar från Amerikanska skiv- och filmmaffia inte bara i Sverige utan även utomlands – politiker i USAs ledband och ett korrumperat rättsväsende – De har inspirerat våra svenska ISP till att göra motstånd mot denna Amerikanska skiv- och filmmaffia

  Telia vägrar lämna ut ip-nummer

  Bahnhof anonymiserar fildelning

  The Pirate Bay har utbildat många som förr inte hade en aning om vad DNS var eller någonsin hade hört talas om VPN tjänster som t ex Ipredator men som idag här och utomlands har lärt sig att kringgå blockader och att surfa – emaila och använda sig av en bittorrent client anonymt

  The Pirate Bay har visat oss på styrkan i Internet och att dess inneboende kraft som har demokratiserat samhället och givit helt vanliga människor en möjlighet att göra sin röst hörd – ja – så att även enfaldiga idioter kan sätta upp bloggar och utbasunera allehanda lögner och propaganda – Den har visat oss att regeringar inte har kontroll över Internet annat än att man helt och hållet stänger ned den eller inför ett odemokratiskt kontroll och övervakningssamhälle som får det fd Östtyskland att blekna i jämförelsen – Varje steg i den riktningen måste därför bekämpas

  I mina – och många andras ögon är de som startade the Pirate Bay svenska hjältar som inte har låtit sig besegras så lätt – Fortfarande besöks the Pirate Bay av hundratusentals unika IP nummer per dag och dess logo och namn är känd över hela världen – Vi borde vara stolta över dessa män istället för att nedvärdera dem

  • ”I mina – och många andras ögon är de som startade the Pirate Bay svenska hjältar som inte har låtit sig besegras så lätt – Fortfarande besöks the Pirate Bay av hundratusentals unika IP nummer per dag och dess logo och namn är känd över hela världen – Vi borde vara stolta över dessa män istället för att nedvärdera dem”

   De kommer garanterat gå till historien som banbrytare som insåg upphovsrättens omöjlighet i den digitala samtiden.

 6. Oj detta var nog ingen fin reklam för upphovsrättsbranchen. Ge sig på 15åriga grabbar. Kommer det ge respekt och goodwill hos allmänheten?..

  • Även 15-åringar kan begå brott, snatteri såväl som piratkopiering. De hade förstås ingen aaaaaning om att det var olagligt…

   • Alltid lika roligt att se hur du alltid namner stold och/eller snatteri i samma mening du namner piratkopiering. Du visar din totalla oforstaelse att de bada brotten inte ens hamnar under samma lag. Stold/snatteri ar ett egendomsbrott medans piratkopiering ar upphovsrattsbrott. Hur manga ganger maste man papeka detta till dig innan du slutar med dessa kopplingar?

    • Jag vet förstås att det inte är samma lag. Men det finns ändå stora likheter. Man snattar sånt som man kanske inte skulle ha köpt om man fått betala för varan, samma argument som fildelarna har, man skulle ändå inte ha köpt. Men det skulle man ju faktiskt ha gjort i X% av fallen om man inte hade kunnat snatta resp. piratkopiera.

     • Snattas något så försvinns det. Kopieras det så finns det kvar.

      All skillnad i världen.

     • Hade man inte kunnat köpa kläder i fabrik så hade man varit tvungen att ha på sig trasor eller köpa svindyra handtillverkade kläder. Den situationen hade vi varit i idag om lagstiftarna gått på skräddarnas precis lika stenkonservativa förslag på 1800-talet.

     • * Om man inte hade kunnat köpa kläder som tillverkats i fabrik menar jag förstås.

    • Ur ett språkligt perspektiv spelar det inte nån roll vad man stjäl, det är fortfarande stöld.

     • Du och ditt nyspråk… Det är ingen som går på detdär uråldriga larvet om att fildelning skulle vara stöld längre.

     • @Thomas

      ”spelar det inte nån roll vad man stjäl, det är fortfarande stöld”

      Om det varit stold sa hade INTE upphovrattsbrott inte behovts finnas.

      ”Ur ett språkligt perspektiv spelar det inte nån roll vad man stjäl”

      Det ar ju just vad det gor – spelar roll – da det ar just SPRAKET som avgor hur man tolkar lagar och regler. Men, som sagt var, vid stold FORLORAR offret en fysisk sak. Vid upphovsrattsbrott har offret kvar orginalet. Darav att vi har tva OLIKA lagar for att hantera de olika brotten.

     • Det finns inte något rekvisit att det måste finnas ett brottsoffer för att det ska vara en stöld – ur ett språkligt perspektiv. Det syftar på själva aktiviteten – att stjäla, att olovligen tillskansa sig något – och handlar inte om resultatet eller brottsoffret.

     • Detta är ju som att argumentera med en femåring… 😀

      Jag är övertygad om att de flesta anser att stöld är att olovligen tillskansa sig något på någon annans bekostnad. Alltså att det krävs att nån faktiskt blir av med något.

     • Upphovsmannen blir av med en potentiell inkomstmöjlighet. En viss andel av ”skulle ändå inte ha köpt” skulle självklart ha köpt om man inte kunde piratkopiera. Detta tror jag även en 5-åring förstår.

     • Resturangbranchen skulle kunna hävda att hemkok tar potentiella intäkter för dem. Konditorier skulle kunna hävda att baka bullar hemma förstör deras intäkter.

      Men i verkligheten är det bara upphovsrättsbranchen som är så desperata att de förljuget påstår att de står upp för upphovsmännens intäktsmöjligheter – när pengarna i själva verket till över 90% tillfaller de hopplöst efterblivna mellanhänderna.

      I framtiden kommer det garanterat te sig lika barockt att upphovsbranchen försvarar ”förlorade intäkter” som om du hade poliser som går runt i husen och ser till att folk inte bakar tomtebakelser eller steker kycklingfilé utan att betala sin licensavgift till lokala bageriet/resturangen.

     • Nix, det är inte nåt krav, att det finns ett tydligt, definierat brottsoffer. Det är själva aktiviteten som är viktig, att olovligen tillskansa sig.

     • Nähä. Jag håller inte med. Det känns som om vi inte kommer någon vart med detta.

     • Finns inget rekvisit for krav pa offer? Det kallas EGENDOMSbrott, ergo sa maste det finnas en agare, ergo sa maste det finnas ett offer.

   • Om de förstod att det var olagligt eller ej tror jag spelar mindre roll i allmänhetens ögon. Om inte annat kommer föräldrar börja skaffa VPN-tjänster och fler kommer bli kritiska till upphovsrättsbranchen. I de flesta praktiska avseenden värre.

    Och seriöst. Hur mycket pengar kan dessa filmbolag påstå sig ha gått miste om? Hur stort är studiebidraget för en 15årig grabb idag eg…?

    Fast bolagen tycker säkert att killen kunde ta sms-lån för att tillgodose sin filmkonsumtion?

    • En 15-åring har ganska mycket pengar idag, pengar från föräldrar, släktingar, sommarjobb m.m.

     Det är som att säga att Ica inte ska fånga snattare för det gör väl inget om en enskild 15-åring snattar en godisbit som kostar en tia.

     • Du talar alltså om 15åringar i generella termer och inte endast 15åringar med höginkomstföräldrar..? Det man borde tala om är 15åringars generella fristående inkomst. Dvs ev. sommarjobb, månadspeng/studiebidrag. För resten är jag ganska tveksam till om ens de flesta 15åringar har sommarjobb…

      Det är möjligt att just de 15åringar du känner till får mycket, vad vet jag… Men det är ju inte vad vi pratade om, utan just 15åringar i allmänhet (oberoende av sina föräldrars ställning).

     • Ica blir av med en godisbit om nån snor den – det är ju därför det kallas stöld.

      Ingen blir av med en låt om nån kopierar den…

 7. Haha, vafan…

  60-årig farbror fälld för fildelning (aftonbladet). Att sätta dit gubbar och ungar är tydligen nya taktiken från skivbolagens sida.

  Great move, losers…

  • Det är vad man kallar likhet inför lagen.

   • Jo visst. Det är sant att vi ska ha likhet inför lagen. Det är allt som oftast en bra princip – när den funkar och när lagen är vettig.

    Men jag tror inte att folk kommer se det som särskilt ”rättvist” om det är lagar som de flesta medborgare är mycket skeptiska till från första början börjar drabba de svagare i samhället.

    Att något man själv ser ungefär som utpressning börjar drabba de svaga och fattiga i samhället.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: