Är Liberaldemokraterna den nya ”fienden” efter Piratpartiet?

Piratpartiet verkar vara stendött numera. Inte många utspel i media, dött på bloggarna hos Christian Engström, Anna Troberg och Rick Falkvinge. Endast ett fåtal kommentarer på det man skriver. Medlemstalet sjunker sakta men säkert.

Men man läser mer och mer om Liberaldemokraterna, fler och fler av de mest färgstarka (eller hur man nu ska se det) piraterna ansluter sig dit. Istället för att försöka få Piratpartiet att bli ett riktigt parti och inte bara ett enfrågeparti så verkar trenden nu vara att man försöker fokusera på Liberaldemokraterna. Ett märkligt parti med märkliga personer som är med. Namnet borde kanske vara Anarkoliberalerna istället? Eller Outsiderspartiet?

En av de mest färgstarka personerna bakom Liberaldemokraterna är Alexander Bard. Jag har mycket stor respekt för hans genialitet när det gäller att göra popmusik men tittar man på hans ”CV” så är det oerhört märklig person som kommer fram. Jag respekterar andras åsikter men jag har svårt för att förstå hur man kan samla tillräckligt många personer med motsvarande åsikter i ett parti som ska kunna komma in i riksdagen. Men det ska bli intressant att se hur det utvecklas.

Annonser

115 svar

 1. Tja, det verkar som om domännamnen ”nejtillliberaler.wordpress.com” och ”nejtillliberaler.se” är lediga, så du kan fortsätta ditt korståg mot… vänta lite nu, vad är det egentligen som gör att du inte gillar Liberaldemokraterna? För många pirater?

  • Det beror ju på hur man definierar liberalism. Enligt vad jag har förstått så är denna variant, Liberaldemokraterna i Sverige, en anarkoliberal variant som vill i princip tillåta det mesta. Barnporr, droger, piratkopiering,…

   Klart att pirater dras dit, man har ju även försökt få in liknande punkter i Piratpartiets program men det finns numera en hel del som håller emot så då provar man med något nytt.

   Och vad anser du om Liberaldemokraterna då? Bra? Varför? Dåligt?

   • Som du säkert är medveten om finns det många i Piratpartiet som är liberaler (”anarkoliberaler”, klassiska liberaler, libertarianer, marknadsanarkister och så vidare) och som vill att Piratpartiet också skall vara liberalt medan det också finns många som vill att Piratpartiet skall vara ett trefrågeparti. Tycker du inte att det är bra att Liberaldemokraterna ger Piratpartiet en ”ventil” så att piratliberalerna kan engagera sig i piratfrågor samtidigt som de kan engagera sig i liberala frågor? Eller hade du sett fram emot att se Piratpartiet slitas itu inifrån?

    • Bra och bra. Det är väl bra för de med olika åsikter att det finns partier. Om det sedan är bra att det finns ett anarkoliberalt parti, att det behovet ens finns, kan man ifrågasätta pss som man kan ifrågasätta att Fi, SD, PP osv. behövs.

   • ”Och vad anser du om Liberaldemokraterna då? Bra? Varför? Dåligt?”

    Jag har inte satt mig in i partiets politik tillräckligt väl för att kunna ge ett vettigt svar på den frågan. Jag vet att det finns en del liberaler som säger att de inte är liberala nog och att man i stället borde rösta på Klassiskt liberala partiet och vissa som säger att liberaler borde fokusera på att göra Folkpartiet och Centerpartiet mer liberala.

    Som ett fan av individuell frihet tror jag dock att jag vid nästa val kommer föredra Liberaldemokraterna framför några av de partier som nu sitter i riksdagen. Jag dristar mig att gissa att du är en aning mer… konservativ.

   • Hej!

    Kul att se så många kommentarer kring ett projekt som inte är något parti ännu men som ska vara det till presentationen i Almedalen i sommar. Liberaldemokraterna har sannerligen både väckt och fått en hel del uppmärksamhet redan.

    Alexander Bard har nämnts här och Alexander är en av de 14 som utgör grundarna av partiet. En annan av dom är jag som också ansvarar för rättspolitiken i det partiprogramskrivande som pågår.

    Jag har som en information om den politik vi kommer att driva lagt upp några filer på min hemsida. Där kan man läsa om grundläggande ideologi och vi är betydligt mycket mer socialliberaler än något annat. Det vi för in som en hörnsten i allt vi gör och säger är att vi också benämner oss som pragmatiska liberaler med evidens som ledstjärna.

    Det betyder i sammanfattning att om något visar sig fungera som lösning på ett samhällsproblem så antar vi den lösningen utan att fastna i prestige eller annat om varifrån lösningen kommit eller om den drivs i statlig, kooperativ, förenings, privat eller annan regi. Bäst och billigast helt enkelt.

    Jag har lagt upp fyra filer med olika politikavsnitt som i skrivande stund är mina egna men som jag å andra sidan även vet kommer att vara partiets till minst 95% när partiprogrammet är klart.

    De områden jag valt ut är grundläggande ideologi för att på så sätt tydliggöra att vi inte är ”anarkoliberaler”, ett uttryck vars definition dessutom är mycket grumlig.

    Där finns också rättspolitiken, narkotikapolitiken och informationspolitiken. Om någon sedan önskar ytterligare besked om vår politik så ska jag försöka klargöra den så långt det går. Vissa delar kräver längre diskussion och utredning än andra, däribland det förslag om plattskatt i kombination med medborgarlön som vi nu räknar och funderar på.

    Nåväl, här hittar ni de fyra politikområden jag nämner ovan:
    http://www.svemykon.se/filearea_11.html

    • Tack för ditt inlägg Michael! Jag uppskattar att du kommer hit och diskuterar.
     För mig är LD (är det rätt förkortning?) fortfarande ett klassiskt missnöjesparti – eftersom ni inte tar de fulla konsekvenserna av er politik, utan bara plockar en del godbitar.
     Narkotikapolitken är ett bra exempel. Er politik bygger på begreppet om ”full kroppslig autonomi”.
     Slutsatsen är att ni vill avkriminalisera narkotikabruk, tillsammans med andra åtgärder.
     Men ni har ju missat ansvarsfrågan. Om man släpper narkotika fritt, måste ju också brukarna ta det fulla ansvaret. Även det fulla ekonomiska ansvaret för alla kostnader som orsakas av narkotikabruk. Annars kränks ju den ekonomiska integriteten för de individer som väljer att inte använda narkotika.
     Vilket innebär att narkotikabrukarna får betala sin sjukvård, sin egen a-kassa och även på nåt sätt alla de andra kostnader för samhället som orsakas av narkotikabruk.
     Dvs vi får den fulla friheten att välja, men vi får också ta alla konsekvenserna av våra val.
     Jag skulle respektera en sån politik! Men den politk som LD nu driver innebär en total individuell frihet, men att ”nån annan” får ta konsekvenserna.
     Det är varken liberalt eller en särskilt klok politik.

     Är ni beredda att driva er politik så långt?

     • Då kommer man snabbt in på frågor angående om att rökare, alkoholmissbrukare och överviktiga/feta själva ska bära sina sjukvårdskostnader. Det är möjligt att vi sakta går i den riktningen men troligen i väldigt begränsad omfattning.

     • Jag är på språng så det får bli ett mycket kort svar. Förkortningen är (L). Förstår inte alls hur du kommer till den slutsats du gör. Det skulle innebära att t.ex alkoholmissbrukarna skulle behandlas på samma sätt. Läs igenom avsnittet igen så ser du kanske att det vi förespråkar är väldigt likt den modell man idag har i Portugal t.ex. Vi anammar helt enkelt den modellen och accepterar full ut begreppet ”harms reduction”. Jag ser ingen vits med att kriminalisera en viss sorts missbruk men inte andra. Särskilt inte som den politik vi har bedrivit i 40 år är misslyckad på så många olika plan.

     • Låt dig inte skrämmas av dendär ”missnöjesparti”-gojan som Thomas kommer med rakt av. Alla partier börjar ju som ”missnöjespartier”. Det är liksom själva poängen med ett parti. Man vill ändra på saker som man tycker är dåliga i olika avseenden.

     • Okej, så du använder själv en definition från wikipedia. Då så… Ja men i så fall så passar ju din beskrivning inte alls in. PP har ju haft en tydlig politik. Inte bara vilka lagar som är dåliga utan även hur vi bör ändra på dem.

     • Om jag förstått rätt, så bygger tanken på att helt tillåta narkotika för eget bruk på en av era ”portalparagraf” :
      ”Full kroppslig autonomi är ett centralt begrepp i och för vår politik. Vad du gör med ditt liv, din
      kropp, dina medmänniskor och din tillvaro, ska du vara fri att själv besluta om, så länge dina beslut
      inte innebär skada för någon annan.”

      Ni skriver också:
      ”Med frihet följer ansvar. Samhället har därför, även i en liberal kontext som innebär att var och
      en ansvarar för sina egna handlingar, rätt att kräva att dessa inte inskränker, eller på annat sätt
      kränker, andra människors val och frihet. I detta återfinns grunden för vår vision på det alkoholoch
      narkotikapolitiska området.”

      Resultatet av de två centrala texterna är ju att tillåta narkotikabruk och att också låta brukarna ta det fulla ansvaret för sina handligar. dvs även det fulla ekonomiska ansvaret.
      Om ”nån annan” ska betala kostaden för ett narkotikabruk har man ju faktiskt inskränkt och kränkt andra människors val och frihet.

      Men att å ena sidan tillåta bruk av narkotika och å andra sidan kräva ett fullt ansvar är ju en fullt rimlig åsikt, en rimlig politk, men är ni beredda att ta konsekvenserna av den?

      Det är en annan fråga om man sedan kan flytta över de tankarna på alkoholbruk eller fetma? Låt oss ta en sak i taget.

     • Eftersom narkotikaberoende liksom andra beroenden klassas som beroendesjukdomar så faller det på det allmänna att svara för vården. Den stora fördelen med vår politik är att vi liksom portugiserna, har insett att vård är billigare och bättre än fängelse.

     • Nu blir det ännu mer förvirrat.
      Om narkotikaberoende är en sjukdom, är det inte rimligt med nolltolerans mot det som orsakar och utlöser sjukdomen, dvs att bruka narkotika?

      Och är det inte också rimligt att de som då väljer att bruka narkotika också tar ansvaret för kostnaderna som bruket medför – dvs vården av narkotikaberoende personer.

     • Samma argument kan då användas vad det gäller alkoholism. Men jag tror inte de flesta i Sverige skulle vara så nöjda med en sån politik.

     • Det är just därför som narkotika är förbjudet och det är en hel massa regler för hur vi får köpa alkohol.

     • Fast de reglerna har ju börjat avskaffas en efter en.

    • Tack för klargörandet.

     Angående fildelnining så står det sist i pdf-filen:

     ”Genom att försöka stänga de forum som är de nya kulturskaparnas huvudsakliga fönster
     mot omvärlden, bidrar upphovsrättsindustrin och de lagförslag och lagar de stödjer till att
     strypa den kulturella återväxten.”

     Det är ju ingen som försöker stänga några lagliga forum där man inte syftar till att sprida upphovsrättsskyddat material. Det är ju busenkelt att göra TPB lagligt eller starta godtycklig fildelartjänst som bara tillåter laglig fildelning. Visst, det kan missbrukas och man kan aldrig till 100% garantera att upphovsrättsskyddade filer delas med utgångspunkt från en sådan tjänst men man kan ju i alla fall lägga manken till. Problemet är ju att det inte finns någon vilja, huvudsyftet med exempelvis TPB har alltid varit och är att fildela upphovsrättsskyddade filer, dvs bryta mot lagen i syfte att slippa betala ärligt för sig.

 2. Ett spännande projekt! Vi får se vart det tar vägen.
  Jag får en känsla av ett klassiskt missnöjesparti – men det kan vara helt fel. Bortsett från stöd till frihetskampen i arabländerna verkar inläggen mest handla om doping, sexköpslagen och att Ungern förbjudit en prideparad.
  Jag hade hoppats på en mer intressant idédebatt än så….

  • Inget parti har monopol på att stödja frihetskampen i arabländerna.

  • Socialdemokraterna var ett klassiskt missnöjesparti när de grundades, miljöpartiet också. Alla partier grundas på grund av missnöje. Utan någon form av missnöje – varför då ha anledning att starta ett parti? 😉

  • När jag blir ”stor” ska jag starta ”nöjda partiet”. Vi kommer ha så mycket intressanta diskussioner på våra möten. Så mycket vi kommer vilja ändra på som är fel i samhället.

   Eller vänta lite nu.. ett nöjt parti?? Vad skulle de diskutera och driva för frågor egentligen? Typ dricka öl och spela wii på partimötena?

   Alla partier är förstås missnöjespartier. Sluta larva dig med såna smutskastningsuttryck Thomas…

  • yada yada smuff smuff…. Desinformation för fulla segel. Även bonnier börjar uppenbarligen bli ganska rädda för bajs i blöjan snart 😉

   • Desinformation? Kan du utveckla det lite?
    Menar du att PP’s partiledare ljuger?

    • Nej, jag menar att DN sprider desinformation. De blåljuger helt enkelt om vad siffrorna betyder.

     Det är ingen som har ”flytt” från partiet. De har ej förnyat sitt medlemsskap. Mycket möjligt att en ganska stor andel ej är medvetna om att man ens behöver förnya medlemsskapet för att fortfarande vara medlem.

     Att fly betyder att medvetet dra sig bort från. Det är naturligtvis helt uppåt väggarna fel i detta sammanhanget.

     • Så det är bara ordet ”flyr” som gör artikeln till desinformation?
      Sakinnehållet är korrekt, siffrorna är korrekta och Anna Trobergs uttalande är korrekt? Der är just bara det enskilda ordet ”flyr” du tolkar som att Bonnierpressen blir rädda?
      Hur skulle du vilja beskriva det faktum att PP har tappat 66% av medlemmarna? Vilket ord skulle du vilja använda för att beskriva det?

     • Javisst. Så är det förstås. Att använda ordet ”flyr” i detta sammanhanget kan väl knappast tolkas på något annat vis?

      De börjar väl troligen bli rädda för vissa kontroversiella och insiktsfulla pirater där ute och vad som skulle ske med deras egen koncern om dessa piraters drömmar blir verklighet. Om folk helt slutar ”betala” för upphovsrättsskyddad immateria trots man ej kan få fast piraterna. Då är några av de få tänkbara ”intäkts-modellerna” som återstår just de som dessa pirater förespråkat.

      Snart kommer allt bättre och prisvärdare e-böcker och svärmar över världen och därmed skapa en marknad för elektroniska böcker och möjligheten att piratkopiera dessa.. BU! på er Bonnier 😉

      De känner nog hur det börjar glida dem ur händerna nu…

     • Verkar för övrigt som att Amazon ( kindles tillverkare ) börjat förstå detta någorlunda.. De erbjuder författare 70% av intäkterna för en e-bok och att ta ut ”valfritt pris”. Det är ju ett steg framåt åtminstone. Om det skulle slå så kan ju mycket väl Amazon gå och roffa åt sig framtidens duktiga författare ur händerna på Bonnier och liknande monopol-filurer…

     • Phu…. ännu en pirat som inte förstått skillnaden mellan produktion och distribution.

      Bara en fråga – du skriver att ”…folk helt slutar betala för upphovsrättskyddad immateria…”.
      Om nu ingen betalar, tror du då att någon kommer att producera något?

     • Besök hemsidan Youtube. Jag tror du kan bli förvånad över vad folk kan göra utan att få betalt för det.

     • I övrigt är ju betalandet redan i dag i praktiken på frivillig basis med tanke på hur lätt det är att fildela och hur svårt det är att åka fast.

      Vi kan ju lika gärna välja att se det som en donationsekonomi. Det gamla arbete man inte betalar för kan man ju ta del av i vilket fall.

     • Precis som i matbutiken!
      Ett litet paket skinka eller en köttbit är ju bara att stoppa ned i fickan. Ingen som märker!
      Det är värre med 6-pack toapapper… har du några tips?

     • Är ju en helt annan grej. De är industriellt tillverkade varor som gastlind påpekat. En fabrik kräver investeringar.

      Dessutom har distributionen ett ekonomiskt värde för dem liksom lagerhållning.

      Har du hört talas om en musikfil som behöver lagerhållas? Eller en boktext som nödvändigtvis måste tryckas på papper och sändas i långtradare? Så var det på 1900-talet. Inte längre.

     • Ja snart kommer det som nu gäller immateriella produkter och rättigheter att gälla för alla. http://www.economist.com/node/18114327

     • Visst är det en annan form av distribution, men även en film kräver ju viss investering innan de kan börja generera intäkter.
      Pirates of the Caribbean trilogin kostade några miljader dollar i investeringar.
      Men du kanske hellre kollar på amatörfilmer på Youtube?

     • Sten: Jag är skeptisk. När jag kan printa mig en egen bil utan att behöva något annat än att ladda över en fil från internet, då kan jag nog hålla med dig. Men.. tror inte jag kommer få se det före jag dör 😛

     • Visst filmer fungerar på ett lite annorlunda vis, men det är ju ingen tvekan om att filmbranchen i stort går finfint ännu. Folk går fortfarande på bio. De bra filmerna drar fortfarande in multum mer än de kostar att göra.

      De som inte drar in mer än vad de kostar att göra är väl helt enkelt för dåliga då…

     • Eller handlar det bara om att det är pinsamt att åka fast i matbutiken? Du är ju inte anonym som på nätet….

     • Jag snor då inget i matbutiken. Inte skulle jag det om jag kunde vara anonym heller.

      Fildelning och stjäla fysiska varor är helt olika brott. Av många goda anledningar är det så.

     • Helt olika brott? Men det ena brottet är ok – men det andra brottet är inte ok?

     • En del brott är mer ok, andra är mindre ok. Ett litet fåtal brott tycker en stor andel av befolkningen är nästan helt ok.

      Det är upp till dig att visa att svenska folket ser lika allvarligt på fildelning och stöld.

      Lagen ska väl rimligtvis återspegla folkviljan i någon mening. Det är väl vad vi brukar kalla demokrati?

     • Piratpartiet emailar till alla medlemmar gällande när medlemsskapet går ut, så risken att medlemmarna inte är medvetna om medlemsskapets upphörande är mer eller mindre obefintlig.

     • ”Piratpartiet emailar till alla medlemmar gällande när medlemsskapet går ut, så risken att medlemmarna inte är medvetna om medlemsskapets upphörande är mer eller mindre obefintlig.”

      Det ar manga e-mail klienter som av nagon anledning automatiskt flaggar PP’s mail som spam. Hade jag sjalv inte varit uppmarksam, sa hade jag missat detta faktum. Nu har jag ett filter sa all PP mail gar till min PP folder. Men aven nu sa slinker ett och annat mail in i Junk. Sa att saga att risken ar obefintlig ar helt uppat vaggarna.

     • Som YesToPP säger kan det vara lätt att missa e-post och ibland kan de fastna i spamfilter m.m.

      Det är ju för övrigt intressant att du som antipirat känner till att det går ut e-brev angående förnyande av medlemsskap. Hur kan det komma sig..?

     • Jag har varit medlem i PP sen länge och får i övrigt oerhört få spammail och låter mdärmed dessa hamna i vanliga inboxen och har troligen därför aldrig missat ett email från PP om förnyelse av medlemsskap.

     • Vänta lite, du är anti PP men medlem i partiet….

      Alltså är du galen, får du betalt för detta eller finns det nån annan förklaring?

     • Det är ett bra sätt att få info gällande PP bara så att man vet viilka knäppheter de planerar. Det är ju nästan lika roligt som att titta på Falkvinges egengjorda filmer, vilka vanligtvis lockar till många skratt. http://viktor.cafe.se/Taggar/godkvall-pirater/

     • Okej. Då vet vi. Verkar inte bättre än att antingen är du helt besatt eller så jobbar du just med att ”hålla koll”.

      Det ska jag komma ihåg nästa gång du kommer med några märkliga anklaganden om paranoida pirater.

     • Det är väl inte så konstigt? Jag slängde också in ett antal anmälningar för ett par år sedan också för att testa systemet och bevisa hur lågt värde den s.k. medlemsstatistiken har. Har dock inte förnyat.

      Det samma gjorde några journalister som skrev om detta. Plus en massa falska anmälningar som gjordes av piratpartister för att fuska i internvalet samt för att förfalska medlemsstatistiken.

     • Så nu erkänner du att du blev en slags falsk medlem och sen struntade i att förnya. Hur ska vi då inte kunna veta att du inte skaffade fler konton för att i efterhand kunna säga ”oj, titta vad medlemsantalet sjönk plötsligt, nu går det nog utför”?

      Du tycker att det är viktigt att följa lagen till punkt och pricka, nejtillpirater, men dina egna metoder verkar du inte skämmas värst för.

     • Mitt syfte var att kolla hur lätt det var att skapa falska medlemmar i PP och jag skrev om att jag gjort det helt öppet, precis som några journalister gjorde. Att däremot skapa falska medlemmar för att sedan rösta på sig själv i internvalet, vilket har hänt, är ju betydligt värre.

      Men efter katastrofvalet och 0.65% så är det väl inte många som bryr sig om medlemssiffrorna längre. De minskar sakta men säkert. Man hör även mindre och mindre om PP.

     • Att man hör mindre och mindre beror på att media är skiträdda för att folk ska inse att upphovsrätten är utdöende.

      Media vill ha kontroll över sin verksamhet så länge de kan. Att ge en rättvis/opartisk bild av PP ligger helt enkelt inte i deras intresse.

     • PP har snarare fått mer uppmärksamhet än vad de förtjänat. Man tar in Falkvinge eller Troberg som ”krydda” i nyhetsinslag snarare än att ställa motsvarande frågor till de seriösa partierna.

 3. Liberaldemokraterna är inte liberala! Liberaler respekterar äganderätten (dvs det som upphovsrätten och patenträtten är kopplad till). inom Liberaldemokraterna finns allt för många f.d. Socialdemokrater, Piratpartister och hippies för att de ska kunna anses vara liberaler

  • Du skriver ju rentav i ditt namn att du är ett troll så varför svara dig 😉

   Upphovsrätt och patenträtt är inte ”kopplad till” äganderätt. Var har du fått det ifrån?

 4. Kan tillägga att de har ett antal allt för kontroversiella personer i fronten för att de ska kunna attrahera den större massan!

  • Med sådana sjuka taktiker som antipiraterna försöker sig på så behöver de snart inga ”fiender”. De skapar sig sina egna fiender bra nog bara genom sitt eget beteende!

   • Juridiskt sett är det en enorm skillnad då äganderätt är i brottsbalken och de andra immateriella rättigheterna ej är definierade där.

 5. *tittar sig omkring*

  Hmmm – nejtillpirater måste ha tappat greppet – hans blogg verkar inte vara så populär längre – Antalet kommentarer här kanske är mer i stil med Rick Falkvinges blogg? – *lol*

 6. Att jag benämner mig troll handlar om att jag tycker det är ytterst antidemokratiskt detta fenomen som piraterr har utvecklat för att legitimera censurering och utrensning av oliktänkande.

  Sen gällande att upphovsrätt och patenträtt inte har något med ägande(rätt) att göra får du gärna utveckla. Ägande erhålls genom bl.a. transaktion eller upphov. Ägande eller nyttjande kan också begränsas genom avtal vid en transaktion. Hur saker har formulerats och kategoriserats i lagboken är en helt annan sak…

  • Censurering och utrensning av oliktänkande? Nu får du nog förtydliga dig.

   Okej, så hur saker formuleras i lagboken är inte relevant anser du… Varför är det isåfall just din tolkning som är den korrekta och ingen annans?

   Det är enkelt att presentera synsätt att immateria har ett värde att skapa, men när det väl är skapat så är det nytt arbete – exempelvis att förbättra, ge underhåll, olika former av tjänster osv. som kan ha ett värde.

   Att det måste ha ett ekonomiskt värde för någon att det skapas kommer vi aldrig ifrån om vi ska ha kommersiell skapande av kultur och annan immateria. Däremot slipper vi betala för administration och ”rättigheter” för verken efter de väl skapats. Saknar vi något i det som skapats kan vi betala upphovspersonen eller någon annan för att göra nytt jobb att förbättra det tidigare verket eller skapa en ”uppföljare”.

   Det är mer effektivt än att tvingas betala för gammalt arbete – främst för att ekonomer, jurister och de gamla cheferna och makthavarna i branchen ska få lov att fortsätta dra in pengar.

   • Spelar det någon roll om det är ”gammalt” arbete ?? Pirater vill ju inte heller betala för ”nytt” arbete, dvs, skivor som inte har nått marknaden ännu….Ännu en urbota dum ursäkt för att ladda ner.

    • Det är upphovsrätt som är en urbota dum ursäkt att tjäna pengar på gammalt arbete. Förr i tiden var det enda sättet att få in pengar på att lansera immateria som ”produkter”. På den tiden var det realistiskt. Men nu är det inte längre 1900-talet.

 7. Nu har du ju missat att Christian fått ytterligare en stor framgång i Parlamentet. Han lyckades mota de giriga upphovsrätts-intressena – så de inte längre ska kunna stoppa översättning och försäljning av böcker till blindskrift.

  Det är verkligen en riktigt vrickad aspekt av upphovsrätten. Att några få i monopolställning ska få lov att bestämma om svårt handikappade ska få ta del av kultur och kunskap eller om de inte ska få det.

  Om upphovsrätts-förespråkarna till och med kämpar med näbbar och klor på den fronten, då vet vi ju att de knappast kan sky några medel för att skydda sina intressen… 😉

  • Det är ju bra att man underlättar för blinda och synskadade. Oklart hur stor del Christian Engström har i det här.

   Att man värnar om handikappade har ju varit känt länge, man värnar ju bl.a. om de som är oförmögna att göra rätt för sig och betala för egen konsumtion av musik och film och som istället vill låta andra bekosta detta. När det gäller blinda så finns det ömmande skäl, det gör det inte när det gäller pirater.

   • Att betala mellanhänder är inte att ”göra rätt för sig”. Att betala upphovsmännen för att de gör ett arbete man är intresserad av är att ”göra rätt för sig”.

    Utan tvekan är det ju upphovsrättsförespråkare som har 100% av skulden för att lagstiftningen hittills sett ut som den gjort: dvs att det varit omöjligt för synskadade att inom lagens ramar kunna ta del av informationen.

    • Kan du utveckla vad du menar med ”mellanhänder”? Vilka yrkesgrupper tänker du på, mer exakt?

     • Upphovsrättsjurister, ekonomer, direktörer och piratjägare är väl de jag kommer på sådär direkt före jag måste traska till jobbet..

      Det finns ju många fler som varken behövs för att skriva en bok, fotografera, teckna serier eller göra musik men som ändå är anställda av de stora bolagen som Sony BMG eller Bonnier.

      I slutändan räcker det med att betala till en person som skriver en bok, eller till fyra personer som är medlemmar i ett band. Det är i praktiken de som gör jobbet man vill få gjort.

     • OK – man kan diskutera värdet av de 4 yrkesgrupper du nämner. Men de resterande 40 – 50 olika yrken som behövs för att producera musik, hur ser du på dem?
      För du kan väl inte mena allvar med att det skulle räcka med fyra personer i ett band??
      Eller en person att producera en bok?

     • Fyra personer i ett band varav någon inte är helt tekniskt analfabet och kan använda någon fri eller skapligt billig mjukvara för att mixa och mastra.

      Det finns sådana kommersiella mjukvaror att få tag på för strax över tusenlappen. Det är säkert överkomligt för de flesta som satsar på att så småningom skapa musik professionellt. Om inte kostar garanterat instrumenten de behöver mer än så från första början för att lära sig spela.

      Och jo, det räcker utmärkt med en eller två personer för att skriva en bok.

      Varför skulle det behövas fler?

     • Lite skrämmande och läsa, men även en inblick i hur lite som vissa pirater tror att det går till och producera en inspelning. Man behöver alltså bara en grupp som kan ett par ackord, sedan gör man en replokalsinspelning och slänger ut på Pirate Bay, och sedan kan man tryggt luta sig tillbaka och har sin framtid tryggad. Så går det naturligtvis inte till. Är man inte mer insatt än så, så är det nog inte ens lönt och förklara hur det egentligen går till och producera en inspelning, samt och få ut den på marknaden, både i fysiskt format, och / eller digitalt format.

     • Lite skrämmande, men ändå en inblick i hur gammelrävar i musikbranchen tror det måste gå till, bara för att

      ”Det är ju så vi alltid gjort. På nåt annat vis kan man väl inte göra?”

      I grunden behöver musikerna bli ganska skickliga för att bolagen ens ska se åt deras håll idag. Så snacket om att ”bara kunna ett par ackord” kan du ju skippa direkt. Det är ett grundproblem som alltid har funnits som alltid kommer behöva lösas:

      Före man blivit tillräckligt duktig får man lov att träna obetalt på fritiden. Skillnaden är främst att när man väl kan få betalt för arbetet så är ju frågan hur stor % av intäkterna man är förtjänt av. Jag tycker då att musikskaparna själva ska få bestämma fördelningen av deras intäkter i så stor utsträckning som möjligt och inte bli tilldelade en spottstyver av något skivbolag.

     • Det är helt uppenbart att du helt saknar kunskaå och insikt i hur det går till att producera musik, film och böcker, anonish. Så låt oss lämna den diskussionen, det blir bara så dumt.

      Du skriver att musikskaparna ”blir tilldelade en spottstyver av något skivbolag” Om nu musikskaparna inte är nöjda med ett förslag från skivbolag, varför kan de då inte gå in till en studio, riva av några ackord, lägga ut det på Youtube och bli miljonärer?
      Musikskaparna väljer ju själva att jobba med musikbolag. Förmodligen för att musikbolagen ger dem ett mervärde. Eller vad tror du själv?
      Blir musikskaparna tvingade och hotade att teckna avtal? Eller kan de inte läsa?

     • Jag tror de blir toklurade. De blir manipulerade av hela branchen att tro att de är de som kommer tjäna de stora pengarna bara de får ett kontrakt.

      Naturligtvis är det koblaj. De får några få procent.

     • Nu blir du ju lite löjlig här. Det är väl ingen som kräver betalt för att man sitter hemma och plinkar på sitt instrument heller ?? Man kan säga vad man vill om gammelrävarna, som du kallar dem / oss, men vi hade ett system som byggde på att alla som ville ha musiken betalade lite för den, så at man nådde en breakthrough på sina utgifter. I dessa dagar är det färre som vill betala, främst den s.k. generation gratis, och då är det inte oförutsett att mindre musik produceras och att det framförallt är de smalarne musik stilarna som slås ut. Inkomsterna måste helt enkelt överstiga utgifterna, med mindre man vill jobba ideelt, eller på sin fritid, alternativt, man driver Pirate Bay domänen, då har man råd och gå back…

     • Ingen kräver betalt för att man plinkar på sitt instrument. Däremot krävs det att man måste börja plinka för att bli duktig nog att få betalt!

      Det gäller ju oavsett om bolag styr och ställer eller inte.

    • Ja, nu var vi där igen…Man vill inte betala för mellanhänder. Så då antar vi igen att pirater själv åker ut till bonden och köper sin mjölk, då man inte vill betala ICA för att majoriteten av piraterna skall ha nära och köpa sin mjölk. Det måste vara ett rent helvete och vara pirat, då man helt enkelt inte kan handla på ställen som ICA, Ikea, Statoil, Siba etc etc….Man vill ju inte stödja mellanhänder….

     • Men vi vet ju att det där med att man inte vill betala mellanhänder bara är ett av de vanligast förekommande svepskälen för att man inte vill betala för sig och låter andra betala kalaset.

     • Jo, givetvis, men det hälper dem nog och sova bättre om natten. Man vill ju stödja aristen, och inte dem som möjligör att de flesta artister överhuvudtaget kan släppa musik.

     • Internet möjliggör att fler kan nå ut med sin musik än någonsin tidigare. Bolagen har inte längre nån möjlighet att ”blockera” sånt de inte gillar. Internet är dessutom gratis. Finns verkligen ingen anledning att betala bolagen för deras jobb längre.

     • Nej det är klart. I din värld så kanske du är nöjd med att lyssna på Melodifestival skivan, men vill man ha en bred på musiken, så måste någon betala kalaset, annars blir det ingen bred, samt taskiga inspelningar. Är internet verkligen gratis ? Naturligtvis, så surfar flertalet pirater på andras abonemang..eller ?

     • Internet är gratis som distributionskanal menar jag.

     • Är internet gratis? Du menar bortsett från kostnaden för abonnemanget? Då menar du som luft och vår svenska natur.

      Tänk dig att du går på en konsert som hålls på en stor gräsplan. Den finns ju ändå där, är gratis. Luften är gratis. Kort sagt, du ska lyssna på konserten gratis. Och om arrangören vill ta entré då? Men du vill kanske lägga en femma i en burk på scenen istället? Men bara om du gillade konserten förstås… Det kostar antagligen också att städa upp efter folk. Men det skulle man ju ändå gjort även om du inte varit där och skräpat ner?

      Det är gratis att gå på ett järnvägsspår mellan Stockholm och Malmö men vill du utnyttja tjänsten ”åka” tåg som går på spåret så får du köpa biljett. Osv.

     • Att tanka över internet är gratis menade jag ( förutom abbonemangskostnaden ).

      Låter dumt att hålla en konsert på ett icke inhängnat område. Förstår dock inte kopplingen till fildelning. En konsert är ju något annat än att bara spela in resp. ta del av inspelad musik. Det är ju en social grej, en upplevelse, en live-tjänst på andra sätt än vad själva skapandet av musiken är.

      Jag skulle inte plankat in på en konsert och jag tycker inte det är rätt att göra det heller. Det är ju som sagt en helt annan grej än fildelning.

      Jag skulle inte heller planka på ett tåg. Förstår inte varför du envisas med dessa liknelser.

     • Du vet väl att när man betalar för en musik-CD så betalar man för möjligheten att ta del av upplevelsen man får när man spelar upp musiken. Varför skulle man inte behöva betala för den utan bara vid liveuppspelning? Hur resonerar du?

     • Hur kan man hävda sig sälja upplevelsen om den som säljer musiken inte har en aning om jag som konsument lyssnar med världens bästa utrustning eller värsta skrutt-högtalarna?

      Jag kan acceptera resonemanget att man köper upplevelsen om det rör sig om en konsert eller ett bio-besök. Då är ju all teknisk utrustning, lokal och andra omständigheter bestämda på förhand så den som säljer tjänsten verkligen erbjuder samma ”upplevelse” till alla besökarna.

     • Och för att svara på skillnaden mellan live och förinspelat material:

      Vid live så betalar man för arbetet att framställa livespelningen – bandet, säkerhetspersonal, lokalhyra med mera. Vid kopiering och uppspelning av en inspelad låt är det inget sånt arbete som krävs.

     • Intressant inlägg. Där han uppenbarligen inte ens fattat skillnaden mellan ”streaming” odh ”downloading”
      Det är trist med alla dessa pirater som inte har koll! Som inte vet vad de pratar om!

     • Trist för dig Thomas att jag jobbat med bägge två i cirka 2 års tid och att det om något fått mig övertygad om att upphovsrätten är dödsdömd.

     • @ Anonish
      Det blir ibland lite förvirrat här bland svaren. Vad ör det du har jobbat med i två år?

     • Kommersiella lösningar för ”streaming” och ”downloading”…

     • Falkvinge erkänner nu, på sin blog, att de fem åren han tidigare proklamerat att upphovsrätten skulle gälla, egentligen inte är ngt han tycker! Alltså kan man inte lite på att PP egentligen är intresserade av att ha ngn upphovsrättsperiod överhuvudtaget då det uppenbalrligen bara är ngt de säger för att att försöka låta mindre extrema än vad de är.
      http://falkvinge.net/2011/03/11/radical-copyright-monopoly-reform-only-chance-for-copyright-to-survive-at-all/

     • Hans inlägg är patetiskt. Speciellt det där när han skryter om att ha kört motorcykel i 300km/h och bara åkt dit för körning i drygt 180. Snacka om att bete sig omoget. Kanske imponerar det på några fjortisar.

     • Bra försök till undanmanöver, kapten Sten!

     • Ja det är ju uppenbart att Falkvinge inte var ärlig som partlledare så varför skulle någon tro att nuvarande partiledare är ärlig och varför skulle någon tro att PPs ”5 år” inte är ngt annat än en dimridå?

     • Hur lång tid exakt som upphovsrätten bör begränsas till har väl varje pirat en egen uppfattning om. 5-10 år har väl nämnts som någon slags rimlig kompromiss.

      Precis som i andra partier finns det mer eller mindre extrema i piratpartiet. Inga konstigheter med det.

      En del tycker att upphovsrätten bör avskaffas helt, en del tycker att 10 år är rimligare. Tror inte att du tjänar något på att försöka dra alla över en kam på det sättet du gör. Det framstår bara som oseriöst.

     • Efter Falkvinges senaste text kan man inte lita på vad PP säger eller skriver. De vill troligen avskaffa tidsaspekten gällande upphovsrätt helt och hållet, men är inte tillräckligt ärliga för att skriva ut det i sitt partiprogram. Det är minst sagt oseriöst. Och att dra alla över en kam är ju vad Falkvige med anhängare kroniskt gör.

     • Bla bla ”det var ju ni som började!”
      bla bla..

     • Om man upplever att man får något värde av mellanhanden så är det väl helt ok att betala för det. De flesta upplever väl att de får något värde av att mat görs i ordning och körs ut till butiker jämfört med om de skulle få lov att åka land och rike runt för att samla på sig allt de behöver… Men om man inte får något värde för det så är ju mellanhandens jobb meningslöst arbete att betala för konsumenten.

 8. Och nu blir det ännu roligare. Bard och Rehbinders skriver att PP måste bli ett helt Liberalt parti för att kunna komma in i ngt parlament.
  Ursäkta, PP är väl med i EU parlamentet, eller?
  http://www.liberaldemokraterna.com/2011/03/14/piratpartiets-odesval-flyga-eller-krascha/

  Bard med sin historik och stiliga benbeklädnad,
  senior Rehbinder med sin Tantrasexutbildning och junior Rehbinder som en äkta liberalfilosof -fanboy, lär ju attrahera stora väljarskaror, eller?

  Nu behöver de ju bara sätta Oscar Swartz eller Johan Norberg som finansminsterkandidat så har de effektivt sett till att PPs 0.65% framstår som gigantiskt.

  Föresten så borde väl Bloggelito då rent logiskt ta hand om Jämställdhets frågorna.

  • Johan Norberg vetefasen… Han inser väl fortfarande inte att upphovsrätten är ett monopol som skadar marknaden? Men annars var du ju ganska lustig där!

 9. Junior Rehbinder vill ju se Johan Norberg som statsminister och Swartz som IT minister och Bloggelito som migrationsminister, så lustigheterna tar aldrig slut.
  http://caspianrehbinder.wordpress.com/2010/09/13/dromministar/

  • Just att han själv skriver att det är ”dröm-ministrar” kanske innebär att han inser att det inte är realistiskt utan lite mer som en subjektiv tankelek.?

 10. Herregud vilka gallsprängda negativa typer det finns som far runt och kommenterar allt och alla men aldrig själva har något konstruktivt eller nytt att komma med.

  Tar ni näring ur att vara uppblåsta och spydiga? Har ni överhuvudtaget några egna ideal och tankar? Ovanligt, sällsynt trist att se och läsa smörjan så jag avstår hädanefter.

  • Det blir jobbigt för somliga när verkligheten inte stämmer med kartan.

   Lycka till med ert partiet, som verkar lyckas med bedriften att samla än fler anarkoliberaler än PP och för övrigt verkar just uttrycket anarkoliberlaer inte vara otydligare än huvudordet liberaler. Senior Rehbinder vill ju själv bestämma vem som skall få kalla sig liberal och vem som uppfyller kraven på att vara liberal, vilket i sig själv inte verkar vara speciellt liberalt.

   • Jag tror att ”anarkoliberaler” har en dalig chans att fa regeringsmakt i Sverige. Daremot ar det ett mycket populart tjuvknep av antipirater att sprida myten att pirater i regel ar ”anarkoliberaler” eller ”kommunister”.

    Jag tror att om ni sansade er lite i era rabiata utspel sa skulle ni finna ett val spritt monster over hela partispektrat som sympatiserar med PP.

 11. Det verkar som om de inte är så goda vänner, PP och L.
  Här är Anna Trobergs välformulerad svar på L’s debatt artikel om ett samgående/övertagande.
  http://www.annatroberg.com/2011/03/22/timeout-for-lite-vanskapligt-taktiksnack/
  ”Piratbloggaren” Bloggelito verkar inte heller så imponerad av L’s utspel
  http://blogg.tianmi.info/2011/03/15/politisk-pedofili-pp/
  Det påminner lite om vänstern på 70-talet, som splittrades till allt mindre partier och fraktioner beroende på hur bokstavstrogna de var.

  • Det skrivs mycket roligt nu hos Rehbinders, Troberg, Blogelito, Scaber Nestor mfl.
   Mycket underhållande att läsa hur ledarna för 0.7% kan trasa sönder det hela till än mindre beståndsdelar.
   PPs kurva pekar fortfarande bestämt enbart i en riktning och är idag nere på 15625.
   Falkvinge skriver om Swarms och då på detta sätt ”The Pirate Party grew to 50,000 members one person at a time, one conversation at a time. These conversations are the key to the long-term success of the swarm.”
   Detta föranleder att man undrar hur han skulle beskriva att PP nu tappat 35 000 medlemmar, är det då via en konversation i taget och skulle ordet success då ersättas med ordet failure?

   • Det verkar utveckla sig till en rätt unken familjefejd också. Syskonen Anna och Anders Troberg mot far och son Rehnbinder.

    • Kanske är inte läget så akut, det går ju anonymisera sin kommunikation och det går ju fortfarande utmärkt att fildela =)

 12. Nejtillpirater: Du kommer avsky Liberaldemokraterna lika bittert och ogrundat som du i dag avskyr Piratpartiet. I alla frågor gällande integritet, immaterialrätt och rättssäkerhet kommer Liberaldemokraterna och Piratpartiet slåss på samma sida, mot konservativa framtidsfruktande människor, som vill behålla statliga monopol för att en viss grupp ska få en garanterad inkomst, mot statsivrare som menar att ökad kontroll ger ökad säkerhet.

  • Du har rätt i att jag ogillar Liberaldemokraternas politik på liknande sätt som med Piratpartiet. Du har fel i att det är ogrundat.

   Vi har olika åsikter angående upphovsrätt, integritets/bevakningsfrågor men det innebär inte att min åsikt är ogrundad, bara just det att vi har olika åsikter.

   Sen delar jag inte alls din åsikt om att upphovsrätten är till för att en viss grupp ska få en garanterad inkomst, det har du fått om bakfoten.

   Ökad kontroll till en viss nivå ger en ökad säkerhet men det är inte den enda lösningen, man måste göra flera saker samtidigt. Jag är inte för ökad kontroll rent principiellt utan ser varje upptrappning som ett nederlag. Men å andra sidan kan man inte låta ”buset” göra som de vill ostraffat heller, hederliga människor ska få slippa att drabbas av kriminella, snyltare och fuskare (ja där fick jag in de glosorna igen…).

  • L & PPs sammarbete går ju strålande och lär resultera i flera promille röster, med Senior Rehbinder – kursledare för Tantra Sex Kurser – som representant. Man inser ju omedelbart vill röst magnet han är. Samme Rehbinder som anser sig ha rätten att bestämma vem som få lov att kalla sig riktigt liberal eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: