Rick Falkvinge uppmanar till lagbrott, vill ha in läckt information om dagens TPB-dom

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge upphör aldrig att förvåna. Nu uppmanar han anställda vid domstolen att läcka information om domen i förtid, alltså en uppmaning till lagbrott. Själv påstår han att det är OK för att han säger sig erbjuda källskydd:

Glöm inte att jag erbjuder källskydd numera. Arbetar du på domstolen och vet hur domen ser ut? Maila till tips at falkvinge punkt net. Jag får inte avslöja vem det kommer ifrån och dina kollegor får inte efterforska vem som skickade det.

Läckage av information om ännu ej publicerad dom i TPB-målet har förekommit tidigare och har polisanmälts.

Falkvinge kommenterar själv i forumtråden:

Rick Falkvinge says:

Carl: Men nu får du väl ge dig. Jag skriver samma sak som precis varenda tidning gör under “tipsa oss”.

Tidningar brukar inte uppmana till lagbrott. Det framgår inte hur det kan komma sig att han kan erbjuda källskydd, detta förefaller väldigt märkligt. Det är  knappast sådant källskydd ska användas till så Rick Falkvinge borde polisanmälas och dessutom bli av med ev. möjlighet att erbjuda källskydd.

Personen ”TP” skriver i Falkvinges forum:

Rick, du har ett ansvar nu så var vänlig och redigera ditt inlägg. Att läcka en dom skyddas INTE av meddelarfriheten och man FÅR efterforska källan.

Detta är fan riktigt illa, ok att du inte har full koll på juridiken när det gäller allt möjligt men i detta fallet så kan du få folk (inklusive dig själv) att råka riktigt illa ut.

YGL 5:3

Om någon lämnar ett meddelande, som avses i 1 kap. 2 §, eller, utan att svara enligt 6 kap., medverkar till en framställning som är avsedd att offentliggöras i ett radioprogram eller en teknisk upptagning, som författare eller annan upphovsman eller genom att framträda i radioprogrammet och därigenom gör sig skyldig till
1. högförräderi, spioneri, grovt spioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi, landssvek eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott;
2. oriktigt utlämnande av allmän handling som ej är tillgänglig för envar eller tillhandahållande av sådan handling i strid med myndighets förbehåll vid dess utlämnande, när gärningen är uppsåtlig; eller
3. uppsåtligt åsidosättande av tystnadsplikt i de fall som anges i särskild lag,
gäller vad som föreskrivs i lag om ansvar för sådant brott.
Om någon anskaffar en uppgift eller underrättelse i sådant syfte som avses i 1 kap. 2 § och därigenom gör sig skyldig till brott som anges i första stycket 1, gäller vad som föreskrivs i lag om ansvar för brottet.

OSL 43:6

Sekretess gäller hos en domstol i dess rättskipande eller rättsvårdande verksamhet för uppgift om
1. innehållet i en ännu inte meddelad dom eller i ett annat ännu inte meddelat beslut, och
2. vad som har förekommit vid överläggning inom stängda dörrar angående dom eller annat beslut.

OSL 43:11

Den tystnadsplikt som följer av 4 och 6 §§ begränsar rätten enligt 1 kap. 1 § tryckfrihetsförordningen och 1 kap. 1 och 2 §§ yttrandefrihetsgrundlagen att meddela och offentliggöra uppgifter.

 

Annonser

14 svar

 1. Han går från klarhet till klarhet. Du såg väl det förra inlägget där han meddelade att han den 2 januari ska be Sollentuna tingsrätt ogiltigförklara FRA-lagen?

 2. han har uppdaterat och lagt till textraden
  ”det sista gäller dock bara om uppgifterna inte är belagda med s.k. kvalificerad sekretess.”

  men jo, det var ett oerhört korkat uttalande <.<

  kan lägga till hans svar på TPs kommentar också
  "Aggressiva skrivningar som “var vänlig att redigera ditt inlägg” är ett bra sätt att få en IP-ban på sig. Det kan hända att jag har fel, det händer ibland, men jag tar mycket illa vid mig av gäster här som hävdar rätt att styra min penna."

  han verkade betydligt vettigare när jag träffade han afk. men han är inte min favorit inom PP

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Andreas Ekström, Jens Runnberg. Jens Runnberg said: RT @andreasekstrom: http://bit.ly/evfblJ Men så har ju lag och rätt aldrig varit så vidare värst viktigt för Rövarpartiets ordförande he … […]

  • Han och Donsan verkar ju båda ha precis lika svårt att förstå att det dom skriver får konsekvenser för PP. Även om vi vet att Rick uttalar sig i egenskap av privatperson och att Donsan uttalar sig i egenskap av vad det nu är hon är så är det ju ändå hela partiet som får bära hundhuvudet.

   Inte konstigt att sympatisörerna lämnar skeppet.

 4. Jag är visserligen ingen juridisk expert som nejtillpirater verkar vara men:

  Länk Meddelarfrihet, meddelarskydd och tryckfrihet
  Meddelarfriheten å andra sidan innebär att envar har rätt att utan risk för straff lämna uppgifter till journalister för publicering i en tidning.[4] Detta gäller även sekretessbelagda uppgifter som det annars är brottsligt att lämna ut.[5] Enligt TF har alltså vem som helst rätt att – i strid med eventuell sekretess – lämna ut uppgifter till pressen. Meddelarfriheten innebär att i princip brottsliga handlingar blir straffria (med vissa undantag för uppgifter som omfattas av s k kvalificerad sekretess). Men skyddet går längre än så. Meddelarfriheten har tolkats som att innefatta ett skydd också mot åtgärder som inte är straff i egentlig mening.[6] T ex jämställs ”prickningar” med ”riktiga” straff såsom fängelse eller böter. Man får alltså inte ”pricka” någon för att han skvallrar för pressen i strid med sekretessreglerna. (min fetstil)

  Det hela hänger på

  a) om Rick Falkvinge kan betecknas som journalist eller (artikel)författare – om svaret är ja – då gör han inget olaglig eller uppmanar till något olaglig
  b) Uppgifterna faller under ”kvalificerat sekretess” – vilken de inte gör

  Bockens uppfattningar kan vi lämna därhän – den mannen har för lite utbildning och/eller för lite intelligens för att förstå vad han läser – Därför begränsar sig alla hans kommentarer till 4 eller 5 meningar som varken gör från eller till i sammanhanget

  • En person som kroniskt felanvänder ordet ”dem” istället för ”de” bör lämpligen inte utala sig om andra individers mängd(?) utbildning som varandes liten?

  • *puss*

   Jag förstår att du har svårt att begripa vad jag skriver, men du kan ju läsa Ricks inlägg och kommentarerna.

   Rick har erkänt att NejTillPirater har rätt – Rick redigerade sitt inlägg.

   *kjamiz*

   Hur förklarar du det, snuttegumman?

   • Rick har varit förvånansvärt inaktiv på sin bogg. Jag såg honom som hastigast i tv4-nyheterna, blekfet och med en stirrig blick. Såg honom inte i Rapport. Han gör ingen bra reklam för sitt parti, han borde ta hand om sin hälsa lite bättre.

 5. Jag visste inte att du är läkare också Piraten!

  Får man inte vara blekfet?

  Kan du inte lägga ut en bild på dig här så jag o andra kan bedömma hur frisk/förståndig du är?

  Jag vet att du vet mest i hela världen men nu börjar du gå över gränsen….

  Hur dina sista svar här har med sakfrågan att göra har jag inte en aning om o jag antar att det har ingen annan heller.
  Snälla Piraten, låt dina medmänniskor se ut hur dom vill utan att just DU anser att du har nåt bakom pannbenet som gör att andra ska lägga upp sina liv så att det passar dig.
  Om nu Falkvinge haft en tvättbräda o somnat i direktsändning som GW, hade allt han sagt varit rätt då?

  Dummaste kommentaren hittils Piraten!

 6. O förresten…

  Runt åtminstone 15 gånger har herr/fru Piraten noga betonat att han hon ALDRIG ger nån nån form av nidnamn/benämningar…

  Jag antar att även i detta fall visar sig Piraten ha egna uppfattningar om vad andra anser…

  Vilka anser här att:

  ..”Blekfet”, ”stirrig blick” o ”borde ta hand om sin hälsa lite bättre.” INTE handlar om nidnamn/benämningar??
  Räck upp handen dom som anser att detta är fakta o reella sakämnen i diskussionen!

  Jag för min del anser som jag sagt nåra gånger till Piraten att det är helt vanligt skitprat om människor som Piraten ärligt inte gillar för att dom inte har samma uppfattningar som han/hon.

  Återigen kommer förmodligen svaret att han/hon ALDRIG ger nån nån form av nidnamn….vilket jag också sett förut…
  Men i alla fall..Hur tydligare kan det vara Piraten att du faktiskt är en skitstövel när det gäller att hantera andra än dig själv?

  När det kommer till faktan om vad du försöker inbilla folk om vad du pratar om är en annan sak…
  Fortsätt gärna prata om att du inte vill att man ska dela nåt överhuvudtaget eller i alla fall inte över nätet…MEN GE FAN I ATT GE FOLK NIDNAMN!!

  Jag vet att du har svårt att inte göra det men försök åtminstone!

  Ha det
  Jan

  • Det där håller jag faktiskt med om. Det är helt klart onödigt och faktiskt ”lite” korkat att kommentera en människas utseende.

   Jag är också besviken NTP. Du är bättre än så.

   • Håller med, det var ett övertramp. Mitt syfte var dock inte att ge en nidbild, det var mer en reflektion över det jag kände när jag såg Falkvinge i tv i går. Borde ha stått emot impulsen att skriva om det.

    Ber om ursäkt till Falkvinge om han läser, det var inte illa menat. Dock hoppas jag att han ändå tar hand om sin hälsa. Oavsett vad vissa påstår så hyser jag inget personligt agg mot honom.

    • Ett Ok svar Piraten!

     Vad syftet var kan väl iofs diskuteras men ursäkten är i alla fall ok enligt mig.

     Ha det
     Jan

 7. […] Rick Falkvinge är ju numera avpolleterad men under sin tid som partiledare uppmanade han personal på domstolen att läcka ut domen innan den publicerades. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: