Katastrofval för Piratpartiet, dags att skriva nekrolog

Innan valet diskuterade man övermodigt angående hur man skulle hantera vågmästarrollen, man trodde på mer än 4%. På slutet gav Rick Falkvinge upp och hoppades i alla fall på över 2.5% för att få partistöd.

Något detaljerat resultat har ännu inte presenterats men Övriga verkar hamna på 1.4% och enligt vallokalundersökningen som svt genomfört (som f.ö. stämmer väldigt bra med slutresultatet) så har Fi o.8%. Det återstår alltså mindre än 0.6% för Piratpartiet, att dela med Kalle Anka-partiet, Fantomen m.fl.. Innan valet så bedömde jag ett resultat på 0.5-1%, baserat på opinionsundersökningarna de senaste månaderna. Jag fick i stort sett rätt, men troligen ligger Piratpartiet t.o.m. under 0.5%. Ett katastrofval alltså och många är nu besvikna. En person beskyller mig för FUD. Det är naturligt och förståeligt att vissa väljer att ta ut sin besvikelse på andra.

Resultatet i sig förvånar mig inte. Jag har inte kunnat tänka mig att mer än max 1% av befolkningen skulle rösta på ett parti vars politik i första hand gynnar kriminella, snyltare och fuskare. Och även om det finns många nedladdare så anser de allra flesta faktiskt att man ska betala ärligt för sig och inte kopiera utan tillåtelse. Alla misslyckade utspel från Rick Falkvinge, pedofilavhopp och pedofilkramande från riksdagskandidater för Piratpartiet har förstås också spelat in liksom samgåendet med Pirate Bay, samarbetet med wikileaks och våldtäktsanklagelsen mot Julian Assange. Det är nu dags att skriva nekrologen för Piratpartiet.

En sak som trots allt förvånar mig är att enligt svt:s vallokalundersökning så var det bara 2% av förstagångsväljarna som röstade på Piratpartiet. Jag trodde att det skulle vara betydligt fler unga och naiva som skulle rösta pirat. Att det inte var så inger trots allt hopp!

Edit 2010-09-21:

Enligt senaste siffrorna från valmyndigheten hade Piratpartiet 0.65% i riksdagsvalet. 99.35% av de röstande ansåg alltså att Piratpartiets politik inte var tillräckligt bra.

111 svar

 1. Amen. Det ska bli skönt att slippa dem.

 2. Det var nog inga som räknade med PP i det långa loppet. Rick Falkvinge & Co. har drivit ett missnöjesparti i hopp om att fånga upp de ungas röster med gratis fildelning som morot. Som tur är, så missbedömde PP de ungas intelligenskvot, och med lite tur så slipper vi höra mycket med från stollarna….

 3. Instämmer. Men nu så här i efterhand känns det som vi borde ha lagt mer energi på att bemöta SDs argument istället för piraternas…. Dags att starta NejTillSD?

 4. Det blev SD istället.

  Säg mig nu, Nejtillpirater. Om du var tvungen att välja mellan SD och PP, vilka skulle du då rösta på?

  • Det är en hypotetisk fråga. Men om frågan skulle gå ut på att jag under pistolhot tvingades rösta på SD eller PP så skulle det trots allt bli SD. Inte för att jag gillar SD och deras främlingsfientliga politik utan för att PP:s politik för kriminella, snyltare och fuskare faktiskt totalt sett är betydligt sämre för landet.

   Att det var minst 10 ggr fler som röstade på SD än på PP gör ju att mitt hypotetiska val antagligen skulle var det naturliga för en majoritet som tvingades göra samma dåliga val.

   • ”Inte för att jag gillar SD och deras främlingsfientliga politik utan för att PP:s politik för kriminella, snyltare och fuskare faktiskt totalt sett är betydligt sämre för landet.”

    Så det är bättre för Sverige med nazister i Riksdagen än politiker som värnar om människors integritet? Care to utveckla det en aning?

    Jag tror inte du har ekonomerna med dig men du kanske vet något som de inte vet.

    Om man anser att en marginalfråga som fildelning är ett större hot mot det svenska samhället än att ett rashatarparti tar plats i Riksdagen så har man allvarliga problem kan man ju tycka som liberal men du ska få chansen att försvara din ståndpunkt.

    SD:s politik är dessutom ett bisarrt mischmasch av den mest extrema vänster- som högerpolitiken. De kommer att rösta med Alliansen i vissa frågor och mot desamma i andra frågor vilket kan röra till det rätt så ordentligt. Ta bara Afghanistan-frågan. Där kommer SD att rösta med vänstern. Försvaret är säkert skitnöjda med det läge som nu blev.

    Dessutom kommer SD pressa de etablerade partierna att gå hårdare åt invandrarna. På vilket sätt är det bra för Sverige? Mer segregation och mindre integration är ju precis vad vi behöver i det här landet.

  • Om jag under pistolhot skulle vara tvungen att välja så tar jag det parti som vill bekämpa pedofiler och inte det parti som vill värna om att pedofiler lagligt ska kunna inneha barnporr.

   Inte ett parti som fick en riksdagskandidat fälld för barnvåldtäkt för ett tag sedan och en annan som avslöjades som positivt inställd till vuxna som har sex med barn. Eller som tycker synd om sådana som fälls för barnporrinnehav.

   SD vill dessutom ha strängare straff. Jag skulle valt dom om valet stod mot PP. Men tack och lov så gjorde den inte det så det var ett helt annat parti som fick min röst.

   • Pajas! Var någonstans i PP:s partipogram står det att man vill ”värna om att pedofiler lagligt ska kunna inneha barnporr”?

    SD är ett rätt igenom nazistiskt parti som leds av ett gäng überkorkade clowner. Det är inte så konstigt att det till största delen är lågutbildade som röstat fram högerextremisterna.

    Så du skulle alltså hellre valt att lägga din röst på ett ultrarasistiskt parti än på ett liberalt parti som värnar människors integritet? Intressant. Så talar bara en äkta kommunist som gillar Stasi-samhällen med allt vad det innebär av statlig övervakning. Grät du när Berlinmuren föll?

    • ”Pajas! Var någonstans i PP:s partipogram står det att man vill ”värna om att pedofiler lagligt ska kunna inneha barnporr”?”

     Vilken sten har du sovit under? Man ändrade de töntiga sjökorten efter Sparvvinges klavertramp i Ekot.

     För övrigt har nog snacket om att PP skulle vara ”liberalt” kostad betydligt fler röster än den här bloggen och andra motståndare. Både partiets politik och dess kärnväljare är kommunistiskt, men eftersom ledningen är totalt politiskt okunnig så missade dom det.

     Typiskt ungpirater att använda ord som ”kommunist” utan att veta vad det betyder. Var du född då muren föll?

     • Nej men så skojig man kan vara då! Jag tror att du antingen är kommunist , nynazist eller KD-anhängare för de brukar ha ungefär lika genant usel humor som du uppenbarligen har. Lite Göteborg och mycket WT-stuk på det hela om man så säger.

      Jag har röstat blankt i de två senaste valen och före det har jag tre gånger lagt min röst på FP. Vad har du röstat på? KPML(r) eller NSF kanske?

      PP:s politik är högst liberal och det hade man förstått om man var det minsta insatt i vad liberalismen står för men det verkar du uppenbarligen inte vara så jag begär inte att du ska förstå. Din intellektuella förmåga kan ifrågasättas minst sagt och en pekbok om liberalismen lär ju aldrig dyka upp i bokhandlarna så du kan ju bara glömma vad du just läst vilket säkerligen inte blir några problem.

      Alexander Bard, den store filosofen, gjorde en väldigt intressant analys i SVT:s valvaka igår av varför FP förlorat så många väljare under den gångna mandatperioden. Han menade på att en av förklaringarna till det var att många liberaler inte kunde tänka sig att rösta på FP igen efter att partiet varit med om att driva igenom FRA-lagen.

      Det har ju med det där frihetstänket att göra. Vi liberaler gillar ju frihet och att få välja själva hur våra liv ska se ut och i våran värld så vill vi inte vara med om någon vidrig statlig övervakning av våran kommunikation med andra människor. Endast en kommunist kan gå igång på något sådant.

     • Jag att förstår att valresultatet är frusterande då man saknar den intellektuella kapaciteten och den politiska kunskapen som krävs för att analysera fiaskot.

      Men att ta ut din frustration i kommentarsfälten på den här bloggen kommer inte att göra något bättre för dig. NTP har visat att han till skillnad från Rick Falkvinge tar avstånd från censur i både ord och handling så jag tar för givet att du får fortsätta med det.

      Som jag nämnt tidigare – jag tycker faktiskt lite synd om er. Jag förstår att personer som du inte har det lätt nu. Ett råd från mig är att du använder tiden fram till valet till att studera politisk idéhistoria, modern historia och samhällskunskap samt argumentationsteknik. Grundläggande kunskaper i dessa ämnen kommer du helt säkert att få om du är uppmärksam då du börjar i gymnasieskolan.

     • Mr Arboc du är inte Anders Bersten, va? Han brukar alltid på ett drygt sätt uppmana folk att läsa kurser i specifika ämnen. Man kan väl kalla det en form av härskarteknik.

     • Jag tror faktiskt att du har rätt Henrik. Hans tramsiga argumentation påminner starkt om AB:s.

      Förresten en jäkligt tragisk figur den där Bersten. Han drev nätbutiken Dotshop som stängde igen för något år sedan och anledningen till det var naturligtvis den olovliga fildelningen. Så jävla löjligt! Folk ville inte köpa skivor eller album längre men det fattade inte AB. Hur kan man vara så korkad att man tror att det ska funka att sälja skivor under 2000-talet när folk vill ha filer? Då förtjänar man att gå i konkurs.

      Sedan dess har han spridit sitt pirathat på bloggar och forum över hela Internet. Hur sorglig kan man bli egentligen?

     • Rick cencurerar inte. Vad är det för cencur med att neka meningsmotståndare som alltid gick wide oftopic att skriva på HANS blogg?

      Cencur är att som stat sprida decinformation och ta ifrån folket rätten till oberoende media eller tysta oppositionens tryckfrihet mm.

      Se
      http://sv.wikipedia.org/wiki/Censur
      Det är knappast att betrakta som cencur det Falkvinge gör eller hur?

      Att det skulle vara cencur är desinformation och närapå förtal då cencur är förknippat med stängda diktaturer och icke- demokrati. DVS en ganska allvarlig anklagelse att slänga ur sig mot ett aldrig så litet politiskt parti eller dess ledare.

      NTP ska ha kred för att han släpper igenom allt även om det kan stå honom dyrt i längden med tanke på alla personangrepp och anklagelser som slängs åt alla håll och kanter här inne.

     • Jodå, han censurerade, han tog i alla fall bort helt sakliga inlägg från icke-pirater, från flera olika personer.

      Angående censur så definierar ni pirater det ordet (liksom andra) precis som ni vill i olika sammanhang. Som exempel kallar pirater det för censur att Pirate Bay modererar bort torrentfiler (vilket de inte gör annat än för barnporr, efter att polisen konstaterat att det är barnporr), eller att det är censur att blockera Pirate Bay, barnporrsidor osv.

      När Rick Falkvinge raderade helt sakliga inlägg och frågor till honom så var det tydligen inte censur. Smidigt att kunna definiera om från fall till fall för att få ihop den s.k. piratlogiken som ingen annan än inbitna pirater kan uppfatta som logisk.

      PS
      Det stavas censur, inte cencur.
      DS

     • Jo men tjena! Du hade inte så lite problem med att vara OT. Ofta klev du över gränsen men Rick tolererade vilket jag har svårt att förstå men han kanske är mer tolerant än de flesta. Till och med på Flashback så hade man raderat det mesta av ditt trams därför att det var just trams som inte hade med själva ämnet att göra.

      Btw, i jämförelse med din antagonist så är du urusel på att svara på det som kommenteras.

      ”Inte för att jag gillar SD och deras främlingsfientliga politik utan för att PP:s politik för kriminella, snyltare och fuskare faktiskt totalt sett är betydligt sämre för landet.”

      Så det är bättre för Sverige med nazister i Riksdagen än politiker som värnar om människors integritet? Care to utveckla det en aning?

      Jag tror inte du har ekonomerna med dig men du kanske vet något som de inte vet.

      Om man anser att en marginalfråga som fildelning är ett större hot mot det svenska samhället än att ett rashatarparti tar plats i Riksdagen så har man allvarliga problem kan man ju tycka som liberal men du ska få chansen att försvara din ståndpunkt.

      SD:s politik är dessutom ett bisarrt mischmasch av den mest extrema vänster- som högerpolitiken. De kommer att rösta med Alliansen i vissa frågor och mot desamma i andra frågor vilket kan röra till det rätt så ordentligt. Ta bara Afghanistan-frågan. Där kommer SD att rösta med vänstern. Försvaret är säkert skitnöjda med det läge som nu blev.

      Dessutom kommer SD pressa de etablerade partierna att gå hårdare åt invandrarna. På vilket sätt är det bra för Sverige? Mer segregation och mindre integration är ju precis vad vi behöver i det här landet.

     • Angående att svara på inlägg så har jag under perioder dåligt med tid och hinner inte vare sig läsa eller svara på allt. Från den tiden jag skrev på Falkvinges forum så svarade han eniigt vad jag minns ALDRIG på något inlägg från mig eller andra som inte delade hans egna åsikter.

      Min ”politik” har ju lyckats betydligt bättre än Falkvinges förresten. Min ”politik” stämmer överens med c:a 99.35% av befolkningens åsikter medan Falkvinges stämmer överens med c:a 0.65%

   • Så varje parti som har en medlem som dömts för pedofili vill ”värna” pedofiler? Du lägger verkligen i högväxeln med allt tramsande. Det går naturligtvis inte att utesluta att det inte finns någon piratpartist som är pedofil, men partiet är ju helt klart för att dessa ska bekämpas.

    ”Eller som tycker synd om sådana som fälls för barnporrinnehav” Du tycker inte det finns något anmärkningsvärt alls med att en tecknad bild kan väga lika tungt som ett foto av ett riktigt övergrepp? Fast diskutera inte detta utan lyft ditt finger mot mig och skrik ”pedofil, pedofil, pedofil!”. Om du skriker det tillräckligt länge så kanske du kan övertyga någon annan om att det är sant.

    Bisarrt att höra att både du och NTP föredrar SD framför PP. Har ni haft någon traumatisk upplevelse kopplad till en pirat? Vartifrån kommer allt hat?

 5. Oh jag vet inte om jag skulle kalla det ett failval. På sätt och vis blev det ”vad var det vi sa” från Piraternas sida också.

  Åtminstone de pirater som har kallats ”foliehattar”, som varnade för övervakningsivern, och vad som skulle hända om ett extremistiskt parti blev inröstat. Valet denna gång har visat att det tydligen finns utrymme för högst främlingsfientliga partier med förkastlig politik att bli inröstade med god marginal, och ifall deras politik inte blir bemött på rätt sätt så ökar deras martyrskap, och opinionssiffror.

  Det ska ändå bli intressant att se hur slutsiffrorna blir, då jag tror mig ha sett rekordsiffror i de vallokaler jag besökte igår.

 6. Att SD kommer in och dessutom kan bli vågmästare är en katastrof. Nu ligger det ett stort ansvar hos de rödgröna att inte samarbeta med SD och fälla Alliansregeringen.

  Piratpartiet?
  Tja, den här bloggen kanske inte behövs längre? Det vore väl toppen 🙂
  NTPP har gjort ett lysande jobb!

 7. Mest förvånande måste ju ändå vara att den där människan hittade dig först på valdagen!

 8. Mohahahaha, jag mår så bra idag…..gällande PP nesliga resultat, annars så är jag luttrad…

 9. Epic FAIL !!!!

 10. Ett bra genomförd blogg, KUDOS till dig min vän….

  • Tack! Jag tror att jag faktiskt bidragit till att belysa vansinnigheterna i PP:s politik och när det gäller Falkvinges utspel om att barnporr är ”information” som ska vara fullt laglig att inneha så tror jag att jag kan ha bidragit väsentligt till att han till slut tvingades ställas till svars och även göra en pudel.

 11. Men jag måste ju ändå tycka som om en hel massa pirater som personer, t ex Falkvinge.

  Först var man helt säker på en vågmästarställning i rikdsdagen, men gav upp det hoppet de sista dagarna och siktade in sig på 2,5% och partistödet som skulle rädda partiet. Nu skulle det inte förvåna någon om man hamnar under 1% och missar det stöd som Valmyndighetens distribution av valsedlar innebär, och det är faktiskt inte heller omöjligt att man får färre röster än i valet 2006. Jag vet ju hur det såg ut i mitt valdistrikt.

  Jo, det är synd om många idag, för jag tvivlar inte på att det fåtal seriösa pirater som finns verkligen tror på och brinner för sina frågor.

  • Tycker det ar lite skrammande att du var rostraknare med tanke pa dina asikter och uppenbara motstand mot ett av partierna i valet.

 12. Åja, vi får väl se 2014. Liket lever 🙂

 13. Hoppas ungpiraterna tar ett jättekliv bort från den slemmiga kill/gubbkretsen som dregglar runt barnporr och kramar pedofiler. Integritet handlar även om att skydda de barn som fått sina övergrepp filmade eller fotade.

  Jävligt skönt att piraterna hamnade så långt ner så dom inte ens kommer få något partistöd. Har inte hunnit kolla hur det ser ut i kommunerna ännu. Men det verkar som RF får börja jobba igen. Eller ja just ja. HAX och CE delar säkert gärna med sig av sin kvartsmiljon eller vad det är dom får varje månad från EU-parlamentet.

  • ”bort från den slemmiga kill/gubbkretsen som dregglar runt barnporr och kramar pedofiler”

   Det dar ar pa snudd fortal igen Fredrik. Undrar om NTP ar ansvarig utgivare av denna blogg.

   • Det är inte förtal. Förtal kräver att man pekar ut en person, inte att man pratar allmänt om en viss grupp. F.ö. har Fredrik rätt i sin observation.

    • ”Förtal kräver att man pekar ut en person, inte att man pratar allmänt om en viss grupp”

     Hur fel du kan ha. Kolla lanken jag postade till Sten. Fortal galler AVEN grupper.

     • Precis, om du ska ljuga NTP kan du väl åtminstone anstränga dig lite! Vilken minderårig som helst vet ju att förtal också kan gälla grupper. Eller kan det vara så att du faktiskt inte kände till det? Duktigt pinsamt i så fall.

      Fredriks IP-adress borde nog lämnas ut till polisen och eller närmaste åklagare efter all smörja han kräkt ur sig.

     • Du är välkommen att anmäla men du lär inte komma någonvart. Kravet är att personer i gruppen ska kunna identifieras. Hur hittar man personer i kategorin

      ”den slemmiga kill/gubbkretsen som dregglar runt barnporr och kramar pedofiler”?

      Anser man att detta är förtal så undrar jag för övrigt huruvida den som anser detta anser sig själv tillhöra denna mängd snarare än komplementmängden.

     • ”Kravet är att personer i gruppen ska kunna identifieras”

      Sa? Den som anmaler ar antagligen en i gruppen som kanner sig fortalad, alltsa lar det INTE vara nagra problem.

      ”Hur hittar man personer i kategorin”

      Man behover INTE hitta dom, det racker att en i sagda gruppen ANMALER fortal.

      ”anser sig själv tillhöra denna mängd”

      What?!? Enligt vad Fredrik skriver, sa ar ALLA som inte tillhor de unga piraterna draggland pedofiler och barnporrsalskare.

      Ar man inte yngre, sa AR man automatiskt inkluderad i Fredriks uttal. DET kan latt ses som fortal.

     • Jag undrar hur det är med läsförståelsen.

      ”Hoppas ungpiraterna tar ett jättekliv bort från den slemmiga kill/gubbkretsen som dregglar runt barnporr och kramar pedofiler.”

      Det finns inget i det uttalandet som säger att alla som inte är ungpirater tillhör ”den slemmiga kill/gubbkretsen som dregglar runt barnporr kramar pedofiler”. Det finns inget i det uttalandet som anger hur stor den gruppen anses vara eller vilka andra grupper av äldre pirater det finns.

     • ”Det finns inget i det uttalandet som säger att alla som inte är ungpirater tillhör ”den slemmiga kill/gubbkretsen som dregglar runt barnporr kramar pedofiler””

      Det ar ju just det det gor.

      ”Hoppas ungpiraterna tar ett jättekliv”

      Indikerar att endast ungpiraterna kan gora detta kliv da din inte raknas till gruppen.

      ”kill/gubbkretsen”

      Generell omnamning som kan innefatta alla pirater som inte ar av kvinnligt kon och inte tillhor ungpiratgruppen.

      Hort talas om material conditional?

   • ”Fortal”?
    Slemmig gubbe är en person som tycker att vuxna ska få ha sex med minderåriga. En slemmig gubbe/kille för mig och många andra är en som anser att åldersgränsen (byxmyndighetsåldern) är ett hinder och inte ett skydd för barn. Jag anser att man är en pedofilkramare om man försvarar personer som dömts för våldtäkt av barn. Det är sunkigt och snuskigt med snubbar som vill avkriminalisera barnporr.

    Rackarns synd om den som känner sig träffad.

    • ”En slemmig gubbe/kille för mig och många andra”

     Jassa? Visste inte du var tankelasare nu med.

     ”en som anser att åldersgränsen (byxmyndighetsåldern) är ett hinder och inte ett skydd för barn”

     Care to develop that statement? Vem ar det som anser att det ar ett hinder? Ett hinder for vad i sa fall? Det ar den viktiga fragan.

     ”Jag anser att man är en pedofilkramare om man försvarar personer som dömts för våldtäkt av barn”

     Vet du att du kan bli domd for valdtacka av barn om du har sex med din flickvan om hon nu ar under 15 men du ar over.

     Det raknas som VALDTACKT aven om sex ar frivilligt och i samforstand. Hort talas om ”statutory rape”? ”Age of consent”? Forstar du problemen som kan uppsta med dessa tva begrepp?

     Men nu till din orginella post. Det du sa, kan raknas som fortal, baserat pa hur du skrev det. I och med du skrev de pa detta vis, sa ser det ut som om alla som inte tillhor den yngre pirat skaran ar pedokramare och barnporrsdreglare. Du bor tanka en extra gang innan du postar sadana saker da du kan aka pa en fortalsanmalan.

     • Gör dig inte dummare än du är. Det är fakta, det vet du. Du vet att många pedofiler är piratpartister och skyltar med det på sina bloggar. Du vet att piratpartister har kontakt med några av dom. Du vet att det finns dom som vill tillåta barnporr och lyckades till och med få det inklämt i ert manifest innan ni tvärvände. Manifestet ändrades, men förändrades åsikterna?

      Därför är det synd om de, framförallt unga piraterna, som förknippas med dom sunkiga delarna av ert parti. Det är synd om dom seriösa kämparna i ert parti. Jag hade helt klart röstat på er om ni varit för att det var okej att spärra barnporrsajter och att dom som sympatiserar med pedofiler och barnporr i ert parti dragit åt skogen istället för att bli somligas kelgrisar.

      Lev med det.

     • Ja, nu HAR du passerat gransen. Det dar ar GARANTERAT fortal.

     • Hackar tänder så lösgomen flög ut. Av ren skräck.

     • Trollvarning!!!

     • Fredrik:

      gör oss då en tjänst och länka till ett par inlägg på dylika bloggar så att vi kan se själva vad du pratar om. Annars kan det verka som om du bara sprider desinformation.

     • Tsss..den var bra, men inte tillräckligt. Här länkas ingenstans. Använd google.

     • ”den var bra”? Du har ingenting att komma med? Du är bara ett litet pedofilskrikande troll?

     • Och vad är du föresten för frihetskämpe som försöker hota mig till tystnad? Åsiktsfrihet passar inte piratpartiet när åsikterna är kritiska. Ännu en anledning att rygga bakåt och undra vad ni egentligen står för. Piratpartiet -Freedom of speech? Hell no!

     • ”för frihetskämpe som försöker hota mig till tystnad”

      Lyd ett rad, las brottsbalken och las om Sveriges grundlagar. Asiktsfriheten och yttrandefriheten ar foresten tva HELT olika saker. Du ar helt valkomman att ha VILKA asikter du vill, men nar du borjar sprida dessa asikter pa ett oppet forum, sa kan du bryta mot yttrandefriheten.

     • Perfekt. Du har lärt dig skillnaden, duktig pojke!

     • ”Du har lärt dig skillnaden”

      Jag visste skillnaden redan, men det ar UPPENBART att du inte visste det.

     • Apropå förtal så har jag kallats för ”mediamaffian” av pirater säkert 100 gånger på grund av att jag är i musikbranschen. Att hävda att jag tillhör maffian ÄR förtal. Förlåt, men jag har aldrig stött på en grupp människor som ägnar sig mer åt förtal än pirater.

      OBS, denna lilla reflektion är inte förtal mot alla pirater, det är endast min personliga erfarenhet. Alla har naturligtvis olika personliga erfarenheter. Ta inte åt dig (såvida du inte använder ordet musikmaffian för att beskriva sådana som mig, då ska du absolut ta åt dig)….

     • ”Ta inte åt dig (såvida du inte använder ordet musikmaffian för att beskriva sådana som mig”

      Nej, jag tar inte at mig. Om jag anvander ordet mediemaffian, sa talar jag om skivbolagen och filmbolagen, inte individuella personer inom musikbranschen.

      ”Att hävda att jag tillhör maffian ÄR förtal”

      Tror dock inte de forsoker saga att du ar i maffian (Cosa Nostra), utan snarare menar Music And Film Industry Association of America (MAFIAA)

     • Intressant…
      Om vi andra gör det bryter vi mot lagen.
      Men när Wikileaks, med stöd av PP gör samma sal är de hjältar….

     • ”Om vi andra gör det bryter vi mot lagen.
      Men när Wikileaks, med stöd av PP gör samma sal är de hjältar”

      Du bor lara dig vad fortal betyder. Lagger man ut information som AR sann, kan man INTE atalas for fortal.

      Las pa innan du kommenterar nasta gang. 😉

     • Spännande – igen
      Så du menar att all information som läggs ut av Wikileaks och PP med automatik är ”sann”?

     • ”Så du menar att all information som läggs ut av Wikileaks och PP med automatik är ”sann”?”

      Du snackade om wikileaks, inte PP. Wikileaks lacker officiella dokument.

 14. PP ser väl ut att hamna på 0.67% enligt valmyndighetens hemsida. Jag trodde nog de kunde komma upp strax över 1 % faktiskt. Tror dock att att flera partier tagit visst intryck av PP:s tidigare framgångar och måhända tar fler av deras frågor på större allvar. Dock tycker jag att NTP är onödigt raljerande över det ”dåliga” valresultatet. Det är ett litet parti med små medel som driver rätt abstrakta frågor. Men visst har du rätt i att man hade en stor övertro till hur många som faktiskt var berädda att rösta på dem.

  Vad jag dock inte förstår är följande (det har inget med PP att göra): I sverige bor 9380437 personer (31 juli 2010) varav 2687199 är röstberättigade. Det är ju knappt 29%? Inte kan detta vara p.g.a att det finns så många 0-17 åringar i landet (http://www.forum.bonnierutbildning.se/binfil/download.php?did=12370). Någon som vet?

  • 0.65% just nu, det räknas väl fortfarande.

   Personligen trodde jag under många månader att det skulle stanna på max 0.5-1% och jag fick rätt. ”Dåligt” är det ju givet piraternas höga förväntningar som bl.a. Rick Falkvinge gick ut med. Man pratade om hur man skulle bilda regering ihop med de andra blocken, vågmästarroll osv. Av detta blev det intet, inte ens partistöd. Givet piraternas förväntningar är det förstås dåligt, enligt mina förväntningar var det – som förväntat, kanske något högre.

 15. Man bör låta nejtillpirater hållas ett litet tag – så att han kan gotta sig åt det dåliga valresultatet för Piratpartiet – Alla med en gnutta sunt förnuft har väl insett vad för slags gäng som huserar här – en massa antidemokrater och misslyckade individer som måste hävda sig på något sätt – för att de inte få någon uppskattning i det verkliga livet

  På det hela taget spelar det ingen större roll huruvida det går för Piratpartiet – Snart består hälften av den någorlunda vuxna befolkningen av kriminella – fuskare och snyltare – dvs pirater – medan den andra halvan skrattar åt fanatiker som nejtillpirater som fick sin självkänsla stukat när Falkvinge – enligt nejtillpiraters egen utsago – censurerade bort honom från sin blogg

  Oavsett resultatet för Piratpartiet – så skiter majoriteten av befolkningen i vad nejtillpirater har att förtälja och sympatiserar de med pirater och vänder de sig mot odemokratiska lagar som FRA och IPRED – Med tiden kommer fler och fler Internetanvändare att bli pirater – helt enkelt för att de flesta instinktiv vet att det aldrig kan vara brottsligt när privatpersoner helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra – vilka lögner nejtillpirater än försöker sprida här – Som tur är – är majoriteten av befolkningen intelligent nog att se genom nejtillpiraters utfall – halvsanningar – rena lögner och insinuationer

  Med tiden kommer dom yngre politiker i dom etablerade partier att kräva en reform av upphovsrätten och nedläggning av odemokratiska lagar som FRA och IPRED – Alla ungdomspartier var emot IPRED och de flesta insåg att en reform av upphovsrätten som tar större hänsyn till allmänhetens intresse var en nödvändighet

  Dinosaurier som nejtillpirater och hans gäng kommer med tiden att höra det förflutna till – De kommer att åldras som bittra individer när de ser sig omringade av alla som då fritt tillåts vara kriminella – fuskare och snyltare – dvs utbyta filer med varandra – Låt dem därför glädjas lite åt Piratpartiets valresultat – det är till syvende och sist det enda de kan glädjas över

  • Jag gottar mig inte i PP:s dåliga valresultat, det var helt förväntat.

   Angående dinosaurier så har det alltid funnits och kommer att finnas de som inte kan skilja på mitt och ditt. De har kallats olika saker i olika tider och i olika sammanhang. Tvärtemot vad Donsan tror så vill de allra flesta faktiskt göra rätt för sig, annars skulle hela samhället rasera ihop. Det är dock inget man kan lämna åt sitt öde, man måste motverka negativa trender och beteenden. Det brukar visa sig att de verkliga dinosaurierna är de som väljer att bryta mot lagen. De som aldrig lär sig skillnaden mellan mitt och ditt, rätt och fel. De kan frodas under kortare perioder men till slut går de samma öde som de verkliga dinonsaurierna, de får finna sig i att de inte platsar i samhället och att hederliga samhällsmedborgare vare sig vill arbeta eller betala för kriminella, snyltare och fuskare. Kanske även Donsan inser det här till slut även om jag betvivlar det starkt. Hoppas kan man alltid göra.

   • Sällan skrattat så gott som när Donsan kallar andra för misslyckade.

    Nedan två artiklar med information om vart internet är på väg – nejtillpirater kommer att gilla artiklarna och Donsan kommer att anse alla involverade inklusive författarna av texterna som misslyckade trots att t o m Wired har börjat ta betalt vilket man kan läsa om i den första länken.

    http://www.economist.com/node/17043882?story_id=17043882

    http://torrentfreak.com/us-lawmakers-want-to-quash-pirate-websites-100920/

    • Det dar med att stanga av doman namn funkar bara pa topdomanerna (e.g. com, org, net etc) landsdomaner har de INGET att saga till om. Plus att det finns en massa icke lands- och topdomaner sa som .biz och liknande. USA kan INTE stanga av dessa mer an for Internet anvandare INOM USA. Alla DNS servrar star inte i USA.

     • Det hänger på ICANN och hur de reagerar när de blir stämda av Amerikanska regeringen.

     • ICANN har INGA befogenheter utanfor USA. Vi har europeeiska och asiatiska dns servrar som ar HELT oberoende av ICANN.

     • Vad det gäller DNS servrar och dessas oberoende av ICCANN och de 13 rotservrarna.

      All DNS servers ultimately report to 13 root servers. These 13 servers are run by a variety of organizations ranging from the U.S. military, to private corporations, to a nonprofit group based in Amsterdam. Many of the servers are located outside the U.S., but all of them are overseen by ICANN. And, ICANN is overseen by the U.S. Department of Commerce.

     • ”All DNS servers ultimately report to 13 root servers”

      Dessa ar ROOT servrar som sagt var. Trodde du det endast fanns en root server? Vilken bottleneck hade det inte varit pa linan till den servern da. Tror du verkligen att foretaget du jobbar pa endast har 1 AS eller LDAP server? Snacka om att ha ”single point of failure”. Inget man vill ha i en business i dag, och VERKLIGEN inte pa hela Internet strukturen.

      Dessa ROOT DNSer AR ICANNs servrar. Det ar kopior pa en och samma server i sjalva verket. Alla andra DNSer pa natet, har ICANN INGET att saga till om.

     • AD, inte AS.

 16. nejtillpirater slänger sig gärna med floskler som ”mitt och ditt” – ”rätt och fel” – ”vill göra rätt för sig” – ”negativa trender och beteenden” – alla känslomässiga yttringar utan något konkret innehåll när det handlar om fildelning –

  Det är inte så självklart att Staten kan utfärda en lag som beviljar upphovsmän ett monopol på sina verk som inkräktar på köparens äganderätt – Ett monopol som varar upphovsmannens livstid plus 70 år och som på intet sätt befrämjar upphovsmäns intresse (det är inte de som har krävt en hårdare upphovsrätt eller IPRED) utan bara stora multinationella bolag alla med säte i USA och som äger 80% av alla artisters upphovsrätter i världen

  Det är inte självklart att att man med lagens hjälp kan skapa en artificiell begränsning av immateriella ting som till sin natur är oändliga och fria – Än så länge skulle ingen komma på tanken att t ex kommersialisera luften vi andas eller vattnet i havet

  Det är inte självklart att aktiviteter som varken skadar upphovsmän eller samhället bör betraktas som ”negativa trender och beteenden”

  Det är inte självklart att Staten tillåts införa odemokratiska lagar som IPRED och stillatigande åse att rättsrötan griper omkring sig så fort det handlar om fildelning och fildelare

  Det är inte heller alldeles självklart att 2 miljoner fildelande svenska medborgare förtjänar att bli kallade kriminella – snyltare och fuskare

  Så länge nejtillpirater endast har sin retorik att falla tillbaka på och han sällan eller aldrig ägnar sig åt logiska resonemang utan bara åt smutskastning och han aldrig har något av värde (dvs oberoende vetenskapliga studier eller rapporter) att visa upp som kan stödja hans yviga påståenden – så länge kan inte nejtillpirater tas på allvar och saknar han trovärdighet

  Historien har visat att lagar som går emot det folkliga rättsmedvetande till slut reformeras eller försvinner helt – Desto fler som blir kunniga Internetanvändare desto fler som kommer så småningom att ägna sig åt fildelning – den trenden är klar – Dom tonåringar av idag blir röstberättigade medborgare till nästa val – Blotta antalet svenskar som till slut kommer att ägna sig åt sådana bytesaktiviteter kommer till slut helt enkelt vara alltför överväldigande och Staten kommer till syvende och sist att tvingas till en upphovsrättsreform – Ingen nation kan upprätthålla lagar som knappt har en effekt och som kriminaliserar en sådan stor del av sin egen befolkning – nejtillpirater kommer till sist vara som en ensam ropande röst i öknen med sin förvirrade moralpredikar som saknar vett och sans

  Vi har Piratpartiet att tacka för det ökande politiska medvetande bland befolkningen – De konkretiserade och politiserade problematiken och det är tack vare dem som fildelningen så småningom måste legaliseras

  • Den lilla flickan är bara för söt.

   Hon tror att hon är så smart, men ett valresultat på ~0.65% med ett valdetagande på ~80% innebär att ungeför en på tvåhundra håller på PP. Av dom som röstade på PP är det väl kanske en handfull som håller med Donsan.

   Tack Donsan; dina inlägg här har gjort mer nytta för ”oss” än hela den här bloggen! Inte ens de som röstade på PP i Europaparlamentsvalet vill sammakopplas med dig!

   TACK DONSAN!

 17. @Sten

  Det är betecknande och inte helt förvånande att en antidemokrat som Sten jublar över att USA vill kontrollera Internet – Inte för att de har en chans att vinna – för det skulle åstadkomma en ramaskrin i hela världen och effekten skulle bli det motsatta när regeringar i den fria och demokratiska världen äntligen kommer att inse vilka dunkla krafter som styr landet som en gång var en förebild för frihet och demokrati –

  Men som vi har sett detta val – fascister och antidemokrater finns det gott om i Sverige idag och de sticker upp sina fula trynen överallt där man värnar om demokratiska värden och vänder sig mot censur – övervakning – rasism – och manipulerandet av våra grundlagar – Tyvärr är Sten härvidlag inget undantag när han nu så öppet stödjer USA och dess fascistiska ekonomiska intressen som tror att de kan styra världen efter godtycke

  • Och vi tackar Donsan för ännu en text som skapar än färre PP anhängare. Det är slående hur PP/Donsans domedagsvisioner verkar ge PP en allt mindre väljarbas.

   • Donsan har nog en icke försumbar del av PP:s ras. De som av olika anledningar hittat hans inlägg lär ha blivit avskräckta och säkert tänkt till ett antal extra gånger angående piraternas politik och inställning till diverse frågor.

   • ”PP/Donsans domedagsvisioner verkar ge PP en allt mindre väljarbas”

    Det ar inte bara visioner. Titta bara pa varldshistorien. Detta har hant gang pa gang. Eliten/maktahavar(en/na) vill ha mer och mer makt. Kontrollera mer. Till sist far den lille nog och det blir revolution eller krig.

    ”Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.” George Santayana, Reason in Common Sense, The Life of Reason, Vol.1

 18. @Sten

  Sten har på något sätt – helt felaktig – fått för sig att jag är piratpartist – Jag kan villig erkänna att jag sympatiserar med partiet enkom för att jag vill värna om dom värden som betecknar ett demokratiskt samhälle – och ja – Jag har röstat på PP – inte för att jag inte insåg varthän det barkade – utan för att man i en demokrati skall välja enligt sitt eget politiska samvete och inte för att man vill tillhöra det ena vinnande laget eller det andra

  Sten har tyvärr inte begripit det – Vi har alla sett hur svårt Sten har det med att läsa och begripa lite mer komplicerade texter – Vi har också sett hur dum Sten kan vara när han – mot bättre vetande in – fortsätter att mala på även om han har blivit överbevisad – I Stens och dom övriga netillpiraters följares värld är det omöjligt att erkänna att man har fel och man kommer därför alltid att slänga fram den ena krystade förklaringen efter den andra utan att inse hur sjukt deras resonemang till slut blir

  De kommer alltid att avfärda hårda fakta – och vetenskapliga studier och hänge sig åt att petitesser – som att till sista blodsdroppen förneka att author på engelska betyder upphovsman eller att man menar musikbolag när man talar om musikproducenter

  Sten har inte heller begripit vad mina 2 senaste inlägg går ut på (vilket på nytt visar hans oförmåga att begripa texter) – Sten antar utan vidare att mina kommentarer är till för att öka PPs väljarantal eller sympatisörer och därför kommer han med den ena ”goddag yxskaft” kommentaren efter den andra

  Nåväl – de flesta sansade läsare av denna blogg har vid det här laget väl insett vad det handlar om – Propaganda – smutskastning – halvsanningar – lögner och insinuationer av det värsta slaget och ett ointelligent nejtillpiraters supporterskara som inte har förmåga att tillföra debatten någon vettig kunskap om verkligheten – vilket klart framgår av bloggens titel – Man vill inte diskutera – resonera – föra fram vettiga argument och fakta – utan utgångspunkten är på förhand given – Allt denna supporterskara kan är att – som en fårflock – jubla åt nejtillpirater moralkakor och predikningar utan substans

  • ”– utan för att man i en demokrati skall välja enligt sitt eget politiska samvete och inte för att man vill tillhöra det ena vinnande laget eller det andra”

   Donsan får mig än en gång att skratta – just vad det gäller demokrati så finns det inget att man ”skall välja enligt sitt politiska samvete”. I en demokrati har man rätten att välja på precis vilket sätt man vill baserat på vilka anledningar som helst i inklusive att man månde gilla Mauds glasögon.
   Men i Donsans värld verkar det finnas mycket tvång och dylika texter bidrar absolut till att göra PP till det minst valda kampanj partiet i Sverige.

  • Vi jublar ju dessutom mest över PPs valresultat.

 19. ICANN Manage Internet protocol numbers and Domain Name System root.

  Så vitt jag tolkar det så är inga topdomäner fristående från ICANN, alla har ett avtal med ICANN oavsett om det är .se .com .org .tv eller .nu
  Det är ju en av anledningarna till att alla länder har representanter vid ICANNs otaliga möten runt om i världen.

  • De kanske har resolving for .se till exempel, men de har inget med xxxxx.se att gora, detta ar stiftelsen for Internetinfrastruktur som skoter. Om ICANN kan gora nagot, ar det ev. att sluta registrera .se domaner, men det lar inte gora mycket nytta for de lar ha Svenska staten att svara for da. Plus att Root-servers ar cachade i vilket fall som. Allt man behover gora, ar att tala om for Root-servern att inte uppdatera .se fran ICANN Root-servern (vilket inte gors ofta da topdomaner inte forsvinner som vi vet.)

  • Man kan satta upp sina egna dns oxa. Och om man inte vill gora detta, kan man latt editera sin hosts fil eller anvanda IP direkt. Att ta bort name resolving stoppar inte trafik till addressen.

   • .se och alla andra har avtal med ICANN.
    Alla som hanterar domäner skriver på det avtal som innehåller följande;

    3.7.2 Registrar shall abide by applicable laws and governmental regulations.

    Avtalen är skrivna i USA… du kan själv räkna ut följden-

    • ”3.7.2 Registrar shall abide by applicable laws and governmental regulations.”

     Star inte nagonstan att det ar USA lag och regulations som ska foljas. Denna rad kan sta for att en Registrar maste folja lag och regulationer dar den ar baserad. Detta kanns logiskt da de sager

     ”5.3.2.1 is convicted by a court of competent jurisdiction of a felony or other serious offense related to financial activities, or is judged by a court of competent jurisdiction to have committed fraud or breach of fiduciary duty, or is the subject of a judicial determination that ICANN reasonably deems as the substantive equivalent of those offenses; or

     5.3.2.2 is disciplined by the government of its domicile for conduct involving dishonesty or misuse of funds of others. ”

     angaende ”5.3 Termination of Agreement by ICANN”

     Det spelar dock ingen roll da nya policies som laggs in i ICANNs agreement inte borjar galla forran det ar dags for renewal. Och om man inte ar nojd med den nya renewal avtalet, sa kan man valja att inte fornya. Man kan helt enkelt starta en ny addresseringstjanst helt utanfor ICANN. ICANN ager INTE internet och kan inte tvinga folk att anvanda deras name resolution service. Vem som helst kan starta sin egen resolution service, men det lar ta tid att propagera alla nya servrar som behovs.

     Har ar en bra artikel fran en kille som varit med ifran borjan.

     http://www.templetons.com/brad/dns/fix.html

     Den mest intressanta delen i denna artikeln ar:

     ”So a new ICANN would be declared, or what is known as an ”alternate root.” Many have tried this before, and ICANN quite dislikes it, but they mostly fail because fracturing the net is not in anybody’s interests. You need a serious groundswell of support before people will do it.”

     Om USA borjar lagga sig i for mycket, sa lar det inte droja lange innan man dumpar ICANN for en NY ICANN.

     • Vad det gäller DNS. A DNS root zone is the top-level DNS zone in a Domain Name System (DNS) hierarchy. Most commonly it refers to the root zone of the largest global DNS, deployed for the Internet. The zone is managed by the Internet Assigned Numbers Authority (IANA), managed by ICANN.

      Flera länder har under många år försökt bryta ICANN och USAs makt över hur domäner sköts, än har det inte lyckats.

      I övrigt så skriver amerikans registrerade bolag alltid in i sina kontrakt att all rättsliga dispyter skall avgöras i amerikans domstol. Och i o m att alla domäner delas ut från ett amerikansk bolag med amerikanska kontrakt så lär det vara amerikansk rättsväsende som gäller.

     • Du missade den här;

      5.3.2.1 is convicted by a court of competent jurisdiction of a felony or other serious offense related to financial activities, or is judged by a court of competent jurisdiction to have committed fraud or breach of fiduciary duty, or is the subject of a judicial determination that ICANN reasonably deems as the substantive equivalent of those offenses;

     • Nope. Hade med denna text som citat ovan.

     • ”I övrigt så skriver amerikans registrerade bolag alltid in i sina kontrakt att all rättsliga dispyter skall avgöras i amerikans domstol”

      Kalla pa detta pastaende? Tror knappast manga bolag gor det da det garanterar att kunder vander sig till annan provider. ICANN ar en av fa organisationer som ev. kan gora detta da de har monopol pa vad de gor just nu.

      ”i o m att alla domäner delas ut från ett amerikansk bolag med amerikanska kontrakt ”

      Det dar pastaendet ar falskt. ICANN har bara hand om TOPDOMANER, INTE subdomaner.

      Dock intressant att se vad Rod Beckstrom sager i ett av de senaste dokumenten fran ICANN.

      ”Beckstrom said ICANN’s signing of the Affirmation of Commitments with the U.S. government, “recognized that no single party should hold undue influence over Internet governance,” and added that the agreement acknowledges the success of the ICANN model and commits to keeping the organization a private, not-for-profit organization.”

      I denna Affirmation star bl.a. foljande.

      ”To ensure that its decisions are in the public interest, and not just the interests of a particular set of stakeholders, ICANN commits to perform and publish analyses of the positive and negative effects of its decisions on the public, including any financial impact on the public, and the positive or negative impact (if any) on the systemic security, stability and resiliency of the DNS. ”

      Den viktiga punkten i denna text ar ”not just the interests of a particular set of stakeholders”

      Om ICANN later medialobbyn bestamma att vissa domaner ska stangas ner, sa bryter ICANN mot sin egen affirmation och kan bli skadestandsskyldig till paverkade kunder i enlighet med affirmation dokumentet med DOC.

     • Gällande ICANN och var ICANNS kontrakt är skrivna med Registrars och var ICANNS verksamhet regleras enligt lag.

      ICANN skrev på nedan citerat kontrakt när de tog över hanterandet av IANA mm från UNIVERSITY OF SOUTHERN CALIFORNIA

      9.5 Controversy. All controversies, claims and disputes arising in connection with this Agreement shall be settled by mutual consultation between the parties in good faith as promptly as possible, but failing an amicable settlement shall be settled finally by arbitration in accordance with the provisions of this Section. Such arbitration shall be conducted in Los Angeles, California, in accordance with the Commercial Arbitration Rules of the American Arbitration Association (”AAA”).

      Sen finns det denna info;
      Section 1. OFFICES
      The principal office for the transaction of the business of ICANN shall be in the County of Los Angeles, State of California, United States of America. ICANN may also have an additional office or offices within or outside the United States of America as it may from time to time establish.

      Sen får Registrars skriva på nedan som säger att kontraktet är skrivet i USA
      Registrar Accreditation Agreement
      This REGISTRAR ACCREDITATION AGREEMENT (”Agreement”) is by and between the Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, a California non-profit, public benefit corporation, and [Registrar Name], a [Organization type and jurisdiction] (”Registrar”), and shall be deemed made on ____________________, at Los Angeles, California, USA.

      Längre ned i kontraktet under 5.6 Resolution of Disputes Under this Agreement står det;
      The arbitration shall be conducted in English and shall occur in Los Angeles County, California, USA.

     • ”CANN skrev på nedan citerat kontrakt när de tog över hanterandet av IANA mm från UNIVERSITY OF SOUTHERN CALIFORNIA”

      No shit. Dom befinner sig bada i CA, sa det ar logiskt.

      ”The principal office for the transaction of the business of ICANN shall be in the County of Los Angeles”

      Betyder bara att HQ ar belaget i CA. Enligt ditt resonemang som behover ICANN inte folja lokal lag nar de har ett kontor utanfor CA utan kan folja CA state law och federal law. Skulle vara skoj att se detta havdas i Tyskland

     • Missade lite info i forra inlagget.

      ”CANN skrev på nedan citerat kontrakt när de tog över hanterandet av IANA mm från UNIVERSITY OF SOUTHERN CALIFORNIA”

      No shit. Dom befinner sig bada i CA, sa det ar logiskt.

      ”The principal office for the transaction of the business of ICANN shall be in the County of Los Angeles”

      Betyder bara att HQ ar belaget i CA. Enligt ditt resonemang som behover ICANN inte folja lokal lag nar de har ett kontor utanfor CA utan kan folja CA state law och federal law. Skulle vara skoj att se detta havdas i Tyskland.

      ”Resolution of Disputes Under this Agreement”

      Jupp. For kontraktet skrivet mellan ICANN och Registrar (har dock INGET med registrars av subdomaner) om kontraktets bryts innan ev fornyelse. Detta kan de gora da de ar en monopolbaserad organisation. Detta betyder dock inte att lagar i USA kan tvingas pa kunder utanfor USA. Om de mot formodan forsoker att gora detta, sa lar ICANN latt flytta hela organisationen utanfor USA – problem solved. Om inte sa ar det bara en tidsfraga innan ICANN forsvinner.

      ”I övrigt vad det gäller länders topdomäner så ser det ut som IANA hanterar det”

      Nej. IANA har bara hand om IP (enda undantaget ar topdomanerna .arpa och .int). Anledningen till att IANA ar ”inblandad” med landsdomanerna som du uttrycker det, ar att IANA ar den organisationen som delar ut ”ranges” av IP nummer for olika domaner.

     • Yetop

      Hur du än har en domän så sköts domän systemet av ICANN och blir ICANN stämda i USA så blir det en dominio effekt ned i ledet.

      Vad det gäller IANA;
      Root Zone Management
      IANA is the global coordinator of the DNS root. The root is the upper-most part of the DNS hierarchy, and involves delegating administrative responsibility of “top-level domains”, which are the last segment of a domain name, such as .com, .uk and .nz. Part of this task includes evaluating requests to change the operators of country code domains, as well as day-to-day maintenance of the details of the existing operators.

      Vill du se vilka länders topdomäner som ingår där så finns listan länkad här och där ingå bland annat .se .
      http://www.iana.org/domains/root/db/

      Då ingår även IANAs jobb att deligera vem det är som får sköta landsdomänen och har de som sköter landsdomänen brutit mot regler och lagar så förlorar de rätten att driva landsdomänen;
      Redelegation of ccTLDs
      The process of changing the designated manager(s) of a ccTLD is known as redelegation. This process is conducted according to the principles described in ICP-1 and RFC 1591. For a simplified summary of the process that is followed in implementing these principles, see the ccTLD Delegation and Redelegation Step-by-Step Overview. The IANA Reports listed below illustrate many of the considerations made in the decision whether to redelegate.

     • Nope.

      IANA = Har hand om DNS systemen.

      ICANN = Har hand om topdomanerna (som behovs for att root dnsen ska funka (tree structuren alltsa)

      En dns ar inget annat an en nummer -> alias lista.Varje liten del i en internetaddress har olika dnser. ta http://www.mydomain.com t.ex. Lat oss saga att jag koper mydomain.com, detta ger mig mojligheten att skapa en massa alias sjalv ex. www, ftp, mail, intranet etc. etc. etc. (Dock sa maste du ha multipla IP addresser eller kora NAT for att kunna utnyttja dessa alias)

      Dessa alias skriver jag in i min egen dns server. Nar jag gjort detta, borjar de nya raderna propagera igenom dns tradet. Forst sa uppdateras min isp dns. Detta ar det naturliga steget da jag med storsta sannolikhet kopte mitt domannamn genom min isp (dock inte sakert). Min isp’s dns propagerar sedan vidare till nasta dns. Och sa vidare tills den nar anda upp till root dns.

      Jag arbetar dagligen med dns servrar och uppdaterar dessa vid behov.

      ”Då ingår även IANAs jobb att deligera vem det är som får sköta landsdomänen”

      Not quite. IANA’s huvudansvar (vilket framgar i deras namn – Internet Assigned Numbers Authority) ar att dela ut IP address sviter for de olika regionerna runt om i varlden. Dessa nummer gar till bl.a. RIPE och APNIC. Dessa organisationer i sin tur, har som uppgift att dela ut IP addresser till natverk i deras region. Dessa organisationer har aven hand om reverse dns och whois databaserna. Det ar inte IANA som bestammer vem som far skota topdomanen, utan de har bara en lista over de som far det. Vilken region som helst kan bestamma sig for att andra organisation som tar hand om topdomanen.

     • Nej, vem som helst kan inte bestämma över en om-deligering av en landsdomän.

      I övrigt, .se är via kontrakt tillåtet att skötas av en svensk stiftelse och svensk regering har ingt med den att göra. Men själva .se tillhör precis som alla andra landsdomäner IANA och därmed ICANN, blir ICANN stämda för ngt .se gör så sker rättegången i USA och då skulle USAs regering kunna överta ägandet av .se.

     • @Sten

      ”vem som helst kan inte bestämma över en om-deligering av en landsdomän”

      Om .SE (Stiftelsen) inte langre vill ha hand om landsdomanen och later kontraktet lopa ut, sa kan VILKEN oberoende svensk non-profit organisation i teorin valja att skriva kontrakt med ICANN om att ta hand om .se domanen.

      ”.se är via kontrakt tillåtet att skötas av en svensk stiftelse”

      .se MASTE skotas av en svensk stiftelse.

      ”svensk regering har ingt med den att göra”

      Prcis. Pa samma satt som Amerikanska regeringen inte har nagot att gora med ICANN. Det ar en STIFTELSE.

      ”.se tillhör precis som alla andra landsdomäner IANA”

      NEJ! Hur manga ganger maste jag forklara? IANA har bara hand om IP addresserna som tillhor .se. De har INGET med sjalva domannamnen att gora.

      ”blir ICANN stämda för ngt .se gör”

      Hur skulle det funka i praktiken menar du? Man far inte lov att krava att ett annats lands lag galler i utlandet. .SE (Stiftelsen) ar SVENSK, i Sverige under SVENSK lag. Amerikaner far fortfarande kopa Kubanska cigarrer nar de ar utanfor USA aven om dessa ar olagliga i USA.

      ”då skulle USAs regering kunna överta ägandet av .se”

      Nej, det kan de INTE. Las avtalet som ICANN har med DOC igen.

     • .se är inte den svenska stiftelsen egendom. .se är ICANNs egedom och fälls ICANN i USA och övertas av USAs regering så ägs .se helt plötsligt av USAs regering. Vad händer när de då inte längre accepterar TPBs IP nummer via sina rotservrar?

     • @Sten

      ”.se är inte den svenska stiftelsen egendom. .se är ICANNs egedom ”

      Intressant. Kanske du ska beratta det for iis.

      ”responsible for the administration of the Domain Name Registry under the top-level
      domain .se, which is regulated in the provisions of the Swedish Top-level Domains Act
      (2006:24)”

      Klicka för att komma åt Registreringsvillkor_eng.pdf

      ”The Swedish Post and Telecom Agency (PTS) has an overall responsibility within the area of electronic communications. Since 1 July 2006, PTS has been assigned to exercise supervision under the National Top-Level Domains for Sweden on the Internet Act (2006:24), (the ‘Top-Level Domains Act’). The Top-Level Domains Act, contains, among other things, comprehensive provisions concerning the allocation of domain names and the provision of an efficient procedure to resolve disputes. At the present time, there is one administrator for the allocation of domain names under the national top-level domain .se, the Internet Infrastructure Foundation (.SE).”

      http://www.pts.se/en-gb/Documents/Reports/Internet/2009/Allocation-of-domain-names-under-the-national-top-level-domain-se—PTS-ER-200917/

      https://lagen.nu/2006:24

      Mark hur denna organisation hanvisar till varje lands EGEN policy and rules nar det galler ccTLDs. Inte ICANN.

      http://www.wipo.int/amc/en/domains/rules/cctld/

     • Och var i texten står det att den svenska stiftelsen äger .se?
      Det är bara IANA pch ICANN som kan omdeligera vem som sköter en domän och skötseln av domänen behöver inte ens ske via något svenskt företag organisation eller person. Om ICANN tas över av USAs regering så blir det USAs regering som beslutar gällande omdeligering.

     • @Sten

      ”Om ICANN tas över av USAs regering så blir det USAs regering som beslutar gällande omdeligering”

      ICANN kan INTE tas over av den Amerikanska regeringen.

      ”ICANN is a private, non-profit technical coordination body for the Internet’s name and numbering systems.”

      Den viktiga punkten i texten ovan ar ”technical coordination body” d.v.s. ICANN ager INTE .se, utan agerar coordinator for topdomanerna. Detta for att det inte ska ske konflikter och krockar med namn och IP. Enda anledningen till att ICANN lyder under CA lag ar att de valt att ha sitt CA kontor utnamnt till HQ.

      En annan intressant sak:

      ”Some ICANN-accredited registrars provide registration services in the ccTLDs, however, ICANN does not accredit registrars or set registration policies for ccTLDs. For details about ccTLD registration policies, you should contact the designated country code manager.”

      och

      ”ICANN is a technical-coordination body. Its primary objective is to coordinate the Internet’s system of assigned names and numbers to promote stable operation.”

      ICANN ar INTE ett foretag, utan en NPO som vem som helst kan bidra till. Liknande GNU och CPAN.

      http://www.icann.org/en/participate/

     • Yestopp

      The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN, pronounced /ˈaɪkæn/ EYE-kan) is a non-profit corporation headquartered in Marina del Rey, California, United States that was created on September 18, 1998, and incorporated on September 30, 1998[1] to be able to oversee a number of Internet-related tasks previously performed directly on behalf of the U.S. government by other organizations, notably the Internet Assigned Numbers Authority (IANA).

      nytt stycke,

      Many of the servers are located outside the U.S., but all of them are overseen by ICANN. And, ICANN is overseen by the U.S. Department of Commerce.

      The deployment of DNSSEC is another example of how the U.S. government has the final say in the evolution of the Internet. The decision to digitally sign the root name-servers is subject to the final say of the U.S. government, specifically by the National Telecommunications and Information Administration of the Department of Commerce (NTIA). Signing the root name server as part of a full DNSSEC implementation is not trivial.

      Men forsätt gärna leva under illusionen att USA inte kan ta över ICANN och IANA och därmed kontrollera ip nummerna.

      Delegation and management

      IANA is responsible for determining an appropriate trustee for each ccTLD. Administration and control is then delegated to that trustee, which is responsible for the policies and operation of the domain. The current delegation can be determined from IANA’s list of ccTLDs. Individual ccTLDs may have varying requirements and fees for registering subdomains. There may be a local presence requirement (for instance, citizenship or other connection to the ccTLD), as for example the Canadian (ca) and German (de) domains, or registration may be open.

      IANA is responsible for global coordination of the Internet Protocol addressing systems, as well as the Autonomous System Numbers used for routing Internet traffic.

     • @Sten

      Wikipedia ar ingen godkand kalla.

      Jag citerade ifran ICANNs egen sida. Deras FAQ bl.a.

      ”The deployment of DNSSEC is another example of how the U.S. government has the final say in the evolution of the Internet.”

      Jag undrar on du ens vet vad DNSSEC ar och hur US Gov kommer in har, Det ar INTE att det ar US gov som bestammer over DNSSEC servrarna, det ar DNSSEC servrarna ska sta i USA dar de kan utnyttjas av US gov for deras egna intressen.

      ”leva under illusionen att USA inte kan ta över ICANN och IANA”

      Det kan dom inte. ICANN lar endast flytta rooten utanfor USA, vilket den redar ar i teorin. Allt de behover gora ar att sluta syncha mella US och icke US root servers, sa ar hela USA utan Internet. Jag tror knappast att US vagar ta den chansen.

     • I övrigt vad det gäller länders topdomäner så ser det ut som IANA hanterar det;

      Delegation and management

      IANA is responsible for determining an appropriate trustee for each ccTLD. Administration and control is then delegated to that trustee, which is responsible for the policies and operation of the domain. The current delegation can be determined from IANA’s list of ccTLDs. Individual ccTLDs may have varying requirements and fees for registering subdomains. There may be a local presence requirement (for instance, citizenship or other connection to the ccTLD), as for example the Canadian (ca) and German (de) domains, or registration may be open.

     • En intressant sak ar att vem som helst kan satta upp en topdoman .swe om denna inte redan ar tagen. ICANN har INGET med denna topdoman att gora. Du kan sjalv satta upp egna Alt_ROOT DNS servrar utan att behova svara for nagon.

      Enda anledning att fler folk inte gor detta ar att det kraver en hel del tid och kunskap (och pengar) for att satta upp ett DNS system som kan garanteras 24/7 uptime.

      Bara for att ge dig en ide om vad som finns dar ute, sa kan du alltid lasa lite pa Wikipedia om det. Ifran denna sida, kan du sedan hitta battre kallor om amnet.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_DNS_root

 20. Jag måste börja med att erkänna att valresultatet var en besvikelse. Att PP inte skulle komma in var jag närmast 100% säker på, men bättre hade jag nog ändå väntat mig.

  Samtidigt vill jag berätta en saga om ett parti som hette Miljöpartiet. 1982 ställde dom upp i sitt första val och fick 1,65%. I nästa val 1985 gick dom inte fram alls, utan backade faktiskt t.o.m. lite till 1,50%. I sitt tredje val 1988 fick partiet dock ett lyft och nådde 5,53%. Sedan lyckades de falla ur igen 1991 innan de kunde återkomma med mer permanent närvaro.

  Min poäng är att det är svårt att nå riksdagen, och att som du nejtillpirater helt enkelt säga att 99,35% inte tyckte partiets var ”tillräckligt bra” är en grov förenkling, farligt nära avsiktligt trollande. Stödet för Piratpartiets frågor, eller delar av dom, har stort stöd t.ex. i Vänsterpartiet, Miljöpartiet och i de borgliga Ungdomsfördbunden. Kritiken mot FRA och IPRED är till exempel öronbedövande.

  Men steget från att sympatisera med PP till att rösta på dom är långt. För det första måste röstaren tycka att PP:s frågor är viktigare än nåt annat, inkluderat vilket block som vinner, och det tycker tyvärr inte de flesta PP-sympatisörer.

  Sedan spelar blockpolitiken och 4%-spärren in, vilket gör att väljare som är rädda för att antingen försämra för sitt eget block eller som är rädda för att ”kasta bort” sin röst på ett parti som inte når riksdagen inte vågar rösta på PP. Jag såg själv en ”ledsen pirat” på Falkvinges blogg som erkände att han röstat på Alliansen just pga den anledningen.

  Det är helt enkelt svårt att nå riksdagen. KD behövde nästan 30 år. SD 20 år, och MP 8 år. Undantaget är förstås NyD, som levde efter uttrycket ”upp som en sol, ner som en pannkaka”. Men det är alltså ovanligt.

  Enligt tidigare undersökningar av bland andra yougov så har PP ett stöd på 6% bland förstagångsväljare. Alla dessa kanske dock inte vågade rösta på PP av ovan nämnda skäl. jag tror dock partiet är långt ifrån utspelat. Dom fick över 4% i skolvalet och 2014 kan det vara ett helt annat läge, som med MP. Sista ordet är inte sagt en, så spar nekrologen 🙂

 21. Om PPs egna utspel kommenteras och PP då anser sig bli smutskastat så lär det fortsätta med liknande resultat i kommande val.

 22. […] drunknade vi i problembeskrivningar och analyser, vissa genomtänkta och briljanta, andra, ehm, mindre briljanta. Själv kände jag att jag inte hade på fötterna att skriva en analys och det känns fortfarande […]

 23. Och nu börjar de lämna den sjunkande skutan. En av de ledande piraterna Carl Johan Rehbinder hoppar på ett nytt parti ”liberaldemokraterna”. En annan av de ledande piratbloggarna startar ett eget nytt parti som också ska heta liberaldemokraterna.
  Så det är väl bara en tidsfråga innan hela partier faller ihop, precis som de flesta andra missnöjespartier och enfrågepartier har gjort….

 24. […] visar hela 0.65% av väljarna att man stöder Piratpartiet i riksdagsvalet, ett pinsamt dåligt […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: