Internationell polisrazzia mot fildelare

Enligt Svd:

Ett stort fildelningstillslag sker just nu i Sverige och i 13 andra länder.

Paul Pintér, nationell samordnare för immaterialrättsliga brott, bekräftar för SvD att en ”större razzia” pågår.

I tillslagen i Sverige har flera datorer och servrar tagits i beslag för fortsatt utredning. Fyra personer har hörts upplysningsvis, misstänkta för brott mot upphovsrättslagen. Misstankarna handlar om olovlig fildelning av filmer.

– Razzian är riktad mot servrar som tillhör ”scenen”, säger Paul Pintér.

Scenen”, eller Warezscenen, kallas ett organiserat närverk av personer som ägnar sig åt olaglig kopiering och distribution av spel, film, musik och tv-program på internet och via FTP-nätverk.

Polisen har hittills gjort tillslag på sju ställen i Sverige efter en begäran om rättshjälp från belgisk polis och myndigheter. De misstänker att det finns så kallade ”toppsajter” i Sverige. Det är sajter där olovligt fildelade filmer läggs upp innan de ens har haft premiär.

Utredningen, som har startats och letts av belgiska myndigheter, har pågått i cirka två år.

– Det har gjorts fynd och beslag som i vissa fall gör att misstankarna har stärks, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till SvD.se.

Tillslagen skedde hos privatpersoner i Eskilstuna, Eslöv och Malmö. Polisen slog även till hos två internetleverantörer i Stockholmsområdet och på Umeå universitet. Där var man framförallt på jakt efter ip-nummer som kan leda till misstänkta servrar.

Klockan nio i morse knackade polisen på hos webbhotellet PRQ:s lokaler i Solna. Där finns bland andra Wikileaks servrar.

– Det var fem poliser här som var intresserade av vilka som använde två ip-nummer från 2009 och framåt. Vi har inga kunduppgifter lagrade, men har lovat att ge mejladresserna till de två numren, säger PRQ:s chef Mikael Viborg till SvD.se.

– Det är sällan våra kunder har mejladresser som går att spåra.

Polisen gick sedan utan att ta med sig någonting.

Brott mot upphovsrättslagen kan ge alltifrån böter till två års fängelse.

– I det här fallen ligger brotten klart över bötesnivån enligt min bedömning, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Han vill inte kommentera om polisen kommer att göra fler tillslag under dagen.

Se även Expressen, Aftonbladet, Dn

Vi kommer säkert att se mer av den här typen av samordnade tillslag i flera länder. Kriminaliteten och buset på internet är ett internationellt problem. Man kan inte låta verksamheter som ”Scenen” eller Pirate Bay breda ut sig i olika länder eller flytta runt till länder där det är svårare att stoppa verksamheten. Det är glädjande att något äntligen görs åt piratkopieringen. Efter valet kommer man säkerligen att trappa upp ordentligt i Sverige och det är välkommet.

Men piratpartiet kommer förstås med sedvanliga överdrifter via pressmeddelande:

En razzia pågår just nu mot bland annat webbhotellet PRQ i Solna. Webbhotellet inhyser bland annat WikiLeaks servrar. Orsaken sägs vara ett fildelningstillslag. Piratpartiet är starkt kritiska.

– Tolv dagar före valet ser vi hur mycket Reinfeldts vallöfte att inte kriminalisera en hel generation var värt, säger Rick Falkvinge, partiledare för Piratpartiet. Det var exakt det här Alliansen lovade dyrt och heligt att inte göra. Det visar också att de är helt opålitliga i informationspolitiska frågor i detta val.

Den världsberömda webbsajten WikiLeaks har också servrar hos webbhotellet PRQ. Vid polisrazzian den 31 maj 2006 mot samma webbhotell, då målet var The Pirate Bay, så tömde polisen helt enkelt lokalen på allt digitalt som blinkade. Det finns därför skäl att tro att man kommer att göra likadant även denna gång.

– Om det visar sig att polisen har stängt ner nyhetsredaktionen WikiLeaks, säger Falkvinge, så drar det situationen till en helt ny nivå. Då har svenska myndigheter gått över alla grundlagsgränser och vikt sig för amerikanska påtryckningar för att bli av med en obekväm nyhetsredaktion. Då är situationen mycket, mycket allvarlig.

Vad har denna s.k. ”Scenen” med en hel ungdomsgeneration att göra? Man är förstås orolig för att nästa tillslag ska ske hos Piratpartiet/Pirate Bay.

Och enligt vad jag kan se så fungerar wikileaks precis som tidigare. Förresten är det sista helt felaktigt, även om man nu skulle ha stängt ner wikileaks så varför skulle detta gå över några grundlagsgränser? wikileaks har ju inte meddelarskydd.

Christian Engström (”Pirate MEP”) skriver om detta, liksom Anna Troberg. Rick Falkvinge ligger lågt på sin egen blogg, han har antagligen munkavle innan valet så att inga nya grodor hoppar ur hans mun på sluttampen.

Annonser

85 svar

 1. Nu skriver jag väldigt OT, och det ber jag om ursäkt för.

  Men jag blir så trött när jag läser din blogg (så därför borde jag sluta, jag vet), ”nejtillpirater”, Jag skulle vilja att du skrev en bloggpost där du berättar hur DU vill att samhället ska se ut.

  Jag antar att du till att börja med vill att att Piratpartiet ska försvinna, och att alla pirater ska hålla behålla sina åsikter för sig själv (jag vill inte lägga ord i din mun, bara en gissning).

  Men sedan? Hur ser det perfekta samhället ut enligt dig? Vill du att vem som helst ska kunna titta i din påse, för att se hur rent mjölet är? Vill du ha en polis och tio kameror i varje gathörn? Hur vill du att internet ska fungera, vill du överhuvudtaget att internet ska få finnas?

  Jag skulle verkligen vilja veta hur du tycker att världen ska se ut. För själv börjar jag bli ganska orolig. Så kom igen ”nejtillpirater”, lugna mig och berätta hur du vill göra allting bra 🙂

  • Vill du att vem som helst ska kunna titta i din påse, för att se hur rent mjölet är? Vill du ha en polis och tio kameror i varje gathörn?

   Nu bygger du en halmdocka

   • ”Halmdocka” var nytt för mig. Man lär sig något nytt varje dag. Tack.

    Men oavsett vilket, skulle jag vilja veta hur bloggägaren vill att världen, eller åtminstone vår egen lilla ankdamm ska se ut.

   • ”Nu bygger du en halmdocka…”

    Hur kan det vara en halmdocka nar ntp ALDRIG har kommit med en argumentation till varfor han/hon vill att staten ska fa lov att overvaka sina medborgare?

    • Läs wikipediasidan jag länkade till, och läs sedan vad NTP skriver…

     • Har last bada sakerna.

      Men nar ntp skriver saker som ”Staten är till för folket och tyvärr behöver folket ett visst mått av övervakning.” utan att argumentera varfor detta ar sa, sa blir det inte en straw man bara for att nagon fragar ”Vill du att vem som helst ska kunna titta i din påse, för att se hur rent mjölet är? Vill du ha en polis och tio kameror i varje gathörn?” ntp vill ju tydligen ha viss overvakning, men sager inte varfor eller hur mycket.

      https://nejtillpirater.wordpress.com/2010/04/15/fra-lagen-splittrar-de-rodgrona-piratpartiet-vantolkar-integritet/

     • Det där är den exakta definitionen på en halmdocka.

      ”Halmdockan består i att debattören först bygger en nidbild av motståndarens åsikter och argument och sedan argumenterar mot denna nidbild. De förvrängda argumenten framstår på så sätt som absurda och blir lätta att bemöta. De verkliga argumenten låtsas debattören inte ha hört.”

      Nu kanske vi kan återgå till det ursprungliga ämnet – att Falkvinge vantolkar och gråter krokodiltårar när samma lagar som gäller ”analogt” också tillämpas på internetaktörer? (Något han för övrigt säger sig vara för!)

     • ”Det där är den exakta definitionen på en halmdocka.”

      So? Vad i Ibgbg’s inlagg sager du omfattas av denna definition?

      ”Nu kanske vi kan återgå till det ursprungliga ämnet – att Falkvinge vantolkar och gråter krokodiltårar när samma lagar som gäller ”analogt” också tillämpas på internetaktörer? ”

      Ursprungliga amnet? Var ser du detta? ntp skriver inget om det har ovan, inte heller sa namner Ibgbg det i sitt inlagg heller. Du maste tro ditt inlagg ar gjort i nagon av de andra ntp blogginlagg.

      Appropa din lank ovan. Vet du vem Per Stromback ar? Han ar en lobbyist, och det ar ganska KRISTALLKLART vad hans syn pa Kullenbergs inlagg ar.

      http://se.linkedin.com/in/perstromback

      Han har en valdigt snedvriden syn pa integritet som syns i foljand kommentar:

      ”Sen retar jag mig på att samhället (dvs staten, dess myndigheter, rättsapparaten etc) ofta framställs som ett hot mot den enskildes integritet i den här debatten. I andra sammanhang är det ju samhällets roll att skydda den enskildes rättigheter och så borde det också kunna fungera på nätet. De verkliga integritetshoten kommer snarare från stora infrastrukturaktörer som kartlägger våra vanor i kommersiella syften.”

      http://kulturekonomi.se/2010/03/31/samtal-per-stromback-om-netopia-och-natets-framtid/

     • Läs blogginlägget. Hela blogginlägget, även det andra citatet och texten nedanför detta.

      Vi skulle också kunna diskutera varför Falkvinge ljuger om grundlagen – jag tror nämligen inte för ett ögonblick att han är så okunnig som han verkar.

     • ”Falkvinge ljuger om grundlagen”

      Vad ar det enligt dig han ljuger om?

      Vi kan ju ta texten ifran:

      Grundlagen – Regeringsformen – 2 kap. Grundläggande fri- och rättigheter

      22 § Utlänning här i riket är likställd med svensk medborgare i fråga om…

      Om annat icke följer av särskilda föreskrifter i lag, är utlänning här i riket likställd med svensk medborgare även i fråga om

      1. yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet (1 §),

      Grundlagen – Tryckfrihetförordningen – 14 kap. Allmänna bestämmelser

      5 § I allt varom bestämmelse ej meddelats i denna förordning eller i särskild lag, som utfärdas med stöd därav, gälle vad i lag eller författning eljest är stadgat.

      Utlänning vare, såvitt ej annat följer av denna förordning eller annan lag, likställd med svensk medborgare. Lag (1976:955).

      Grundlagen – Tryckfrihetförordningen – 1 kap. Om tryckfrihet

      1 § Med tryckfrihet förstås varje svensk medborgares rätt att, utan några av myndighet eller annat allmänt organ i förväg lagda hinder, utgiva skrifter, att sedermera endast inför laglig domstol kunna tilltalas för deras innehåll, och att icke i annat fall kunna straffas därför, än om detta innehåll strider mot tydlig lag, given att bevara allmänt lugn, utan att återhålla allmän upplysning.

      Grundlagen – Tryckfrihetförordningen – 1 kap. Om tryckfrihet

      2 § Någon tryckningen föregående granskning av skrift eller något förbud mot tryckning därav må ej förekomma.

      Ej heller vare tillåtet för myndighet eller annat allmänt organ att på grund av skrifts innehåll, genom åtgärd som icke äger stöd i denna förordning, hindra tryckning eller utgivning av skriften eller dess spridning bland allmänheten.

      I enlighet med dessa texter, sa ska aven utlandsk medborgare ses som svensk medborgare vid tolkning av dessa lagar.

      1 kap 2 $ sager det mesta. Staten far inte hindra att information sprids. Detta far endast goras om Sverige rikes sakerhet ar hotad. Mark val; SVERIGES, inte USA. Sa, om Sveriges regering, riksdag, justitiedepartement eller vad som helst gar in och stanger ner Wikileaks utan hot mot Sveriges rikes sakerhet, sa begar de brott mot grundlag.

      Ar det nagot av detta han ljuger om enligt dig?

     • MrBocken har lärt sig om ”halmdocka” på en amerikansk high school – där han – efter egen utsago – har tagit examen – Det är nog därför att han inte riktig vet hur man använder sig av uttrycket

   • Jag trodde att hela det här forumet bestod av halmdockor?
    *förvirrad*

  • Titta runt lite. De där frågorna har Nej till pirater svarat på 1000 gånger.

   • OK. Nu börjar det kännas som att jag kanske har tagit mig vatten över huvudet. Jag måste erkänna att jag inte har lusläst allt som har skrivits här.

    Men ändå. Vore det inte bra med en klar och tydlig ”så här vill jag ha det istället”-text. Kanske under fliken ”Om Denna Blogg”, eller i en egen flik.

    Nu börjar texten under ”Om denna blogg” med ”Den här bloggen är till för att skärskåda Piratpartiets utspel och politik. Eftersom Rick Falkvinge raderar obekväma inlägg i sin blogg och spärrar IP-adresser så har en egen blogg skapats för att ge möjlighet att skriva och kommentera utan risk för censur.”

    Jag tycker helt enkelt att det hade varit intressant att läsa vad ”nejtillpirater” själv skulle vilja ha för samhälle, och hur han vill nå dit. Jag inser naturligtvis att det är en mycket svår fråga att svara på. Jag skulle själv behöva grunna ett bra tag innan jag skulle kunna lämna ett svar, om jag överhuvudtaget skulle kunna det.

    Jag är väl helt enkelt otålig, och vill ha alla svar serverade på ett enda bräde 🙂

    • Det är inte så komplicerat och jag har skrivit om det tidigare. Jag vill att det ska finnar rimliga ”regler”, hänsyn och lagar på internet såväl som i vanliga samhället. Man kan inte göra vad som helst på stan eller liknande och internet kan inte vara en frizon.

     Piratkopiering är som exempel lika olagligt om du kopierar via hembrända CD som om du kopierar delar av filer via bittorrent. Du får inte gå in i en affär och snatta fickorna fulla och gå ut ur affären maskerad och hävda att du inte får bli visiterad eller stoppad i väntan på polis just för att du kräver att få vara anonym, samma sak gäller på internet, anonymitet in absurdum får inte användas som ett medel att begå brott oupptäckt och ostraffat.

     • antar att folk har sagt detta till dig 5 000 gånger, men att kopiera är inte att stjäla, om jag tar mat från någon så har dom inte längre mat, om jag på något viss kunde kopiera mat så skulle båda ha mat.

      ”you wouldnt copy a car”

      ja piratkopiering är olagligt, oavsett om det görs via ett usb minne eller genom att bränna en skiva, och det ekonomiska straffet för medhjälp (får anta att huvud brottet straffas hårdare) är 300 gånger högre en skadeståndet för serievåldtäkt.

      det har du rätt i att skriva, men att rita av mona lisa är inte samma sak som att stjäla den

     • Att rita av Mona Lisa är inte samma sak som att fuldela – att rita av Mona Lisa är mer eller mindre samma sak som att spela in en egen cover variant av en känd låt. Det blir då en tolkning, precis som din egenhändigt avritade Mona Lisa är din personliga tolkning – du har all rätt i världen att skapa den tolkningen.

     • Nej faktiskt inte. Att göra sin egen ”tolkning” via exempelvis remixing och covers har väldigt många gånger varit föremål för stämningar i upphovsrättsmål.

     • ”Det är inte så komplicerat och jag har skrivit om det tidigare. Jag vill att det ska finnar rimliga ”regler”, hänsyn och lagar på internet såväl som i vanliga samhället. ”

      och piratpartiet vill att samma lagar ska gälla på internet som i verkligheten, som eu’s direktiv om mänskliga rättigheter artikel 8, rätten till privat korrespondens.

     • Tycker ni också att FN’s förklaring om de mänskliga rättigheterna ska följas av medlemsländerna?

     • Jag synar din bluff 🙂

     • ”Jag vill att det ska finnar rimliga ”regler”, hänsyn och lagar på internet såväl som i vanliga samhället.”

      Det roliga i sammanhanget ar att det ar just detta PP arbetar for. De vill att SAMMA regler ska galla pa natet som i vanliga samhallet. Darav deras stora motstand till FRA om du inte insett det tidigare.

      Staten far inte lov att massavlyssna dig utan domstolsbeslut, och detsamma SKA aven galla pa natet.

     • @ Nejtillpirater

      ” Det är inte så komplicerat och jag har skrivit om det tidigare. Jag vill att det ska finnar rimliga ”regler”, hänsyn och lagar på internet såväl som i vanliga samhället. Man kan inte göra vad som helst på stan eller liknande och internet kan inte vara en frizon.”

      Precis som de flesta andra då.

      ” Piratkopiering är som exempel lika olagligt om du kopierar via hembrända CD som om du kopierar delar av filer via bittorrent.”

      Delar av filer? Man ska alltså kunna dömas oavsett om man sprider ett upphovsrättsskyddat verk?

      ”(…) Du får inte gå in i en affär och snatta fickorna fulla och gå ut ur affären maskerad och hävda att du inte får bli visiterad eller stoppad i väntan på polis just för att du kräver att få vara anonym, samma sak gäller på internet, anonymitet in absurdum får inte användas som ett medel att begå brott oupptäckt och ostraffat.”

      Anonymiteten i privat kommunikation är förankrat i mänskliga rättigheter. Att du inte gör skillnad på privat kommunikation och att fysiskt gå in i en butik blir tämligen anmärkningsvärt. Hursomhelst så är din jämförelse felaktig rakt igenom. På Internet går man inte in i en butik och snattar.Man hävdar heller inte för butiksägaren att man kräver att få vara anonym. Om du nu vill förespråka en urvattning av de mänskliga rättigheterna så kan du väl lika gärna vara tydlig med det?

    • nejtillpirater har blivit så förnärmat över att hans inlägg – efter egen utsago – har blivit raderade att han sedan dess har startad ett ”heligt krig” mot pirater – Piratpartiet och Rick Falkvinge

     Hans blogg handlar mindre om ”att granska” som han så elegant uttrycker det utan om att kunna spy ut så mycket skit – insinuationer och förtal som möjligt utan att behöva diskutera sakfrågorna

     Allt och alla som även perifert kan associeras med Piratpartiet blir också föremål för hans vrede och fanatiska angrepp

     Man behöver bara se på bloggens titel för att begripa vad syftet med hela bloggen är – Inte är det för att debattera varför han säger nej – Den är endast till för att utgöra ett propaganda verktyg av värsta slag – Inte ens en fanatisk SD kommer ens i närheten av netillpiraters fördomsfulla skit – hatartiklar – halvsanningar – och rena lögner som han publicerar här

 2. PP vill nog inte att samma regler ska gälla på Internet som i verkligheten för då faller ju nästan hela deras partiprogram och de skulle inte heller få en enda röst från sina pirat och barnporrsvänner….

  • ”PP vill nog inte att samma regler ska gälla på Internet som i verkligheten för då faller ju nästan hela deras partiprogram”

   Nagon kalla att backa upp detta lojliga pastaende?

  • Jag förstår inte hur du menar? Kan du förtydliga?

   • http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/internet-behover-rattssamhallet_5273077.svd

    Jag har postat länken tidigare, men det är uppenbart att det är ointressant för många att läsa sånt som inte bekräftar deras åsikter.

    • ”ointressant för många att läsa sånt som inte bekräftar deras åsikter”

     Da kan du lasa ovan mitt svar till dig dar jag beskrev just vem denne Per Stromback ar; han ar lobbyist och har en snedvriden syn pa integritet.

     • Tack för att du bevisar mitt påstående. Det uppskattas!

     • ”Tack för att du bevisar mitt påstående.”

      Om vad da? En helt biased artikel? Lanka garna till OBEROENDE kallor, inte maffians egna debattorer.

      Jag lankar inte in PP’s eller PP supportrars egna bloggar eller debatter som kallor. Du kanske inte inser hur illa det ser ut att gora som du nyss gjort. Men ni anti-PP har ju aldrig brytt er om oberoende personers asikter da det finns stor risk att de gar mot era egna inskrankta smala synsatt.

      Sa. Right back at you. lol Sa aven med oberoende asikter, sa ar ni anti-PP totalt ”ointressant för många att läsa sånt som inte bekräftar deras åsikter”

    • MrBocken

     Du länkar till en artikel med en bravur som om den berättar sanningen – Den är dock skriven av Per Strömbäck – en person som helt klart inte är objektiv i frågan – Han driver bloggen Netopia där han sprider lobbyorganisationernas propaganda – Till hans ära kan sägas att Per – i motsats till nejtillpirater i alla fall försöker vara någorlunda saklig och inte sänker sig så lågt att han enbart går in för att misstänkliggöra pirater – Piratpartiet och Rick Falkvinge

     Det Per skriver är en debattarrtikel och om MrBocken hade varit vaken på high school – där han efter egen utsago har tagit examen – så skulle han veta att en debattartikel uttrycker en åsikt och inte är att betrakta som en vetenskaplig undersökning som i alla fall eftersträvar objektivitet

     Och ja – kom an bara med dina larviga ”hon” – och ”puss” och allt annat skit du måste ta till för att dölja din okunskap – *skratt*

    • Vad har denna artikel att göra med Tjoppes påstående menar du?

 3. En får tacke, detta är PPs biljett in i Riksdagen!!!!

  Sedan kan nejtillpirater & Co kyssa mitt arsle.

  • tror inte detta är någon gratis biljett, men det hade klart varit kul om polisen hade kunnat lägga sådana här resurser på att hindra tex trafficking istället.

   ps
   försök hålla saklig ton när du diskuterar politik med folk

 4. Haha ja denna bloggen blir bara roligare och roligare 🙂

  Snacka om ensidig och insnöad debatt!

  Var står du politiskt? Eftersom du aldrig nämner det eller argumenterar för dess frågor kan man nog tro att du står för något litet microparti som inte ens är i närheten av riksdagsplats.

  Vad har PP gjort dig?

  Vad har Rick och CO gjort dig för att du ska ha så mycket emot dessa människor? Bara genom att inte följa ”normen” för hur en politiker ska vara?

  PP är enligt dig och dina vänner här inte nära en riksdagsplats och ändå verkar du vara livrädd?

  Inte ens den mest inbitne högerpolitiker går på som du om V eller tvärtom. Men PP tackar för hjälpen – tror du värvar fler medlemmar till PP än du tar från dem. riksdagspartiernas taktik att ignorera PP- frågorna funkar nog bättre än detta 🙂

  //Danne

  • Var är den ensidiga debatten?
   Det finns ju högar av PPkramare som fritt får skriva vad de vill på denna blogg och de får för det mesta svar av Nejtillpirater.

   Detta till skillnad på mot Falkvinges blogg där Rick själv går in och censurerar och blockerar inlägg han finner jobbiga.

   I övrigt verkar du själv rädd för denna blogg, annars är det ju underligt att du känner dig manad att lämna en kommentar.

   • Nu missförstod du mig Sten. Det var ensidigheten i blogg posterna, inte i dess kommentarsfält jag kommenterade.

    Alla politiska bloggar är i grund och botten ensidiga men i de aldra flesta fall är de ensidigt POSITIVA till någonting. Aldrig sett en blogg ”NEJTILLCENTERN” eller något liknande där allt som skrivs är anti- centern. Skrev min kommentar för jag tyckte det var intressant att se vad som driver denna NTP.

    Jag är inte rädd. Vad skulle jag vara rädd för menar du? Är ju inte ens Piratpartist… Även om jag smygsympatisierar med en del av dess frågor.

    Rick ville inte ha politiska debatter i Kommentarsfälten. Det kan jag förstå och köpa – HANS blogg ska ju inte vara ett verktyg för hans motståndare att snyltblogga i. NTP kunde göra samma sak men vem skulle läsa den här typen av blogg om den inte var öppen för diskussion?

    Har följt denna bloggen nu i CA 2 månader och tycker den är bra även om jag varken förstår motivet eller drivkraften hos NTP.
    /Danne

    • Du är inte rädd, Nejtillpirater är nog inte heller rädd, va bra.

     Rick vill inte ha politisk debatt i sitt kommentarsfät? Nonsens,
     Alla kommentarer i Ricks kommentarsfält är definitivt politisk debatt – sen låter Rick endast de som stryker honom medhårs få få lov att vara med.
     Resulterande i att Ricks blogg troligen endast läses av de som håller med honom och det blir ju då ett ganska snävt verktyg och skaffar definitivt inte några nya väljare till PP.

     • Nonsens? Vad blir det för debatt om bara folk som håller med Rick skriver? Du talar ju mot dig själv 😛

      Tror nog Rick har många läsare utanför sin ”krets” av beundrare.

      Tycker inte det är fel av rick att stänga av folk som tar för stor plats i kommentarsfältet. Det är heller inte cencur. Nejdå. alla kan fritt uttrycka sig lite överallt på nätet. Frågan är bara hur många som vill läsa det och om de som vill hittar eller ens vet var de ska leta efter det just DU skriver. Rick och alla andra bloggare på nätet förtjänar sin plats och sin läsarskara och ska inte behöva dela med sig av den till sina politiska motståndare. Det gör ingen politiker…

     • Jag vet ingen annan partirepresentant från något parti som censurerar individer vars åsikter inte passar personen i fråga. Har faktiskt bara hört om att just Rick Falkvinge som portat kommentatorer.

      Berätta gärna om du vet om ngn annan som censurerar sin blogg från väljarnas åsikter.

      Rick har inte debatt på sin hemsida – han släpper ju bara genom folk som håller med honom så på vilket sätt sker debatten mellan en hög av individer som tycker samma sak?

     • Det är ju det jag säger – det blir altså ingen debatt i Ricks kommentarsfält 🙂 Tror det passar honom rätt bra!

      Vet ingen annan partiledare som bloggar men har heller inte kollat då de jag skulle vara intressserad av att läsa inte gör det – åtminstone inte i eget namn. Vem bryr sig om vad namn #17 har att säga? 😛

      Han cencurerar inte bloggen – han stängde av anti PP anhängarare som spammade bloggen med sina åsikter. Det är inte hans väljare. Det är fritt fram att ställa frågor till rick och han brukar därtill besvara dem om de är relevanta för vad bloggposten handlade om ganska fort. Tycker han gör helt rätt i att ta bort Anti PP propaganda i uppsats storlek – det har inte på hans blogg att göra. NTP gjorde helt rätt som startade en egen blogg istället för att snylta på ricks.

   • Att komma med fördomar om Falkvinges blogg förändrar inte det faktum att att det rör sig om just fördomar. Det finns inget som tyder på att Falkvinge censurerar och blockerar inlägg han finner jobbiga. Ska du komma och påstå något annat får du faktiskt komma med något konkret som styrker detta.

    Måste man vara rädd för att lämna en kommentar på en blogg?

   • Får tacka Sten för att iallafall han brydde sig om att svara. NTP som ”Svarar på det mesta” tycktes inte finna mina ”för det mesta” relevanta och ganska intressanta frågor värda att svara på och lämnar därmed det öppet för mina egna spekulationer ang svaren. De delar jag dock inte med mig då jag inte ägnar mig smutskastning som många andra här – på båda sidor ska kanske tilläggas.

 5. PRQ hostar pedofilsidor http://www.idg.se/2.1085/1.110744

  Jag tror polisen gjorde tillslag mot pedofiler som fildelar barnporr!!

  • Din länk leder ingen vart

    • Så vid jag kan se handlar det enbart om spekulationer – Rubriken på inlägget i frågan är Polisen gjorde ett tillslag mot fildelare (av barnporr?) och ingenstans hittar man något av värde som faktiskt bekräftar att barnporr har hittats hos PRQ

     Men även om så hade varit fallet – vad skulle det ha att göra med fildelare – pirater eller Piratpartiet? – De kan väl inte hållas ansvariga för vad PRQ hostar eller inte hostar på sin webbhotell?

    • Notera att ”pedofilsajt” i det här fallet inte betyder en sajt där man sprider barnporr – utan om en sajt som propagerar för en friare syn på pedofili – Att propagera är inte olaglig i Sverige där vi fortfarande har ett viss mått av yttrandefrihet – Att PRQ har haft modet att hosta sajten tycker jag bara talar till deras fördel – Jag tycker inte om pedofiler – eller barnporr – men jag jag försvarar yttrandefriheten och bekämpar censur under vilken täckmantel den än dyker upp

    • Det är ofattbart att ett webbhotell hostar sån här skit. Tydligen finns det folk som gör precis vad som helst för pengar! Men för pirater är ju barnporr ”information” som vill/ska vara fri…

     • Fast i det här fallet handlade det inte om barnporr, eller hur? Att du sedan kallar yttrandefrihet för skit är en aning anmärkningsvärt. För var det inte just chattsidor som det gällde?

 6. Razzian är riktad mot servrar som tillhör ”scenen”, säger Paul Pintér.

  1. Fildelning handlar om privatpersoner som via Internet kopplar ihop sina datorer och helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över (dvs har på den egna hårddisken) med varandra

  2. Vanliga fildelare har ingen aning om ”Scenen” eller hur man kan koppla upp sig mot deras servar för att ladda ned material – Vilka är då de som sprider deras material och till vem? – Kan nejtillpirater eller ”experten” Sten ge exempel på en enda länk som leder till servrar som tillhandahåller illegalt material?

  3. Varför skulle ”Scenen” lägga ut en massa pengar på servrar – bandbredd och månatliga avgifter till ett webbhotell för att gratis ställa illegalt material till allmänhetens förfogande?

  Personligen anser jag att man måste ta alla dessa tillslag och razzior mot ”servrar som innehåller material för miljontals $$$” med en stor nypa salt – Det handlar mer om en gigantisk desinformation för att strö sand i allmänhetens och lagstiftande politikers ögon

 7. Det är ganska meningslös att försöka debattera med människor som Donsan, så därför är jag ganska tyst här men följer clownerierna och skrattar gott.

  En iakttagelse jag gjort är att det är mer pirataktivitet här än på Piratpartiets eget forum. Vad beror det på? Kan det var så att vuxna pirater övervakar vad alla wannabes säger på PPs forum medans ALLA får säga sitt här?

  Jag har t ex inte hittat ett enda inlägg från min flickvän Donsan i Piratpartiets forum… Tål inte argumenten en granskning av Partiet?

  • Donsan använder sig förmodligen av ett annat nick för att slippa bli stalkad av äckel som dig!

   • Konstruktivt. Verkligen konstruktivt. Inte trollvarning alls. Det är just för att NTP tillåter sånt här som jag väljer att hålla ganska låg profil.

  • Jo visst är det märkligt att aktiviteten i denna blogg ofta är större än summan av aktiviteten i ledartrojkans bloggar.

  • Det tenderar att bli mer diskussion om man inte är överens?

  • Är väl skillnad i aktivitet på en politisk debattsida och på en personlig blogg med begränad access i kommentarsfälten? Vilket är helt naturligt – varför ska Rick och kompani låta sina motstånadre vara gästbloggare i deras forum? finns det några andra partiledare som ens bloggar och låter sina väljare ta del av deras direkta tankar på en närapå daglig basis?

   Antalet kommentarer ger ju ingen överblick om hur många läsare en blogg har. Kolal denna bloggen tex – mängder med kommentarer men 70- 85 % av dem är av samam personer. Absolut inget fel med det! Men av att kolal kommentarerna ger ju inte känslan att mängder med folk läser bloggen.

 8. @ Nejtillpirater

  ”(…) Det är glädjande att något äntligen görs åt piratkopieringen. Efter valet kommer man säkerligen att trappa upp ordentligt i Sverige och det är välkommet.”

  Man kommer inte att komma åt fildelningen såvida man inte börjar montera ner mänskliga rättigheter. Det har tekniken sett till. Frågan är då vilken sorts reform det är som du förespråkar här. Ett Sverige med svagare medborgarrätter?

 9. Man har ju blivit avtrubbad efter piraternas ständiga skriande om mänskliga rättigheter, men ibland tränger det absurda i retoriken ändå igenom bruset. Skulle man behöva ”montera ner mänskliga rättigheter” för att komma åt fildelningen? Nej, det räcker nog bra med att tillämpa gällande lagar. Om sedan folk äntligen inser vilket fullkomligt huvudlöst resonemang det är att man skulle få ta saker utan att betala på internet trots att man inte får göra det någon annanstans i samhället så är Piratpartiets saga all. Ni kommer att stå där med brallorna nere, och då räcker brösttoner om övervakning och integritet inte långt.

  • ”Nej, det räcker nog bra med att tillämpa gällande lagar.”

   Jassa? Hur kan de tillampa gallande lagar for att stoppa all fildelning utan att overvaka all internettrafik? Om du hittar en fildelare, sure, da gar det att tillampa gallande lagar, men hur ska de hitta alla?

   Skulle uppskatta en mer ingaende analys pa hur du kan pasta detta.

   • Hur ska de aven kunna kolla om de filer man delar ar avsedd endast till en sluten vankrets? Detta ar ju enligt vad de sager lagligt.

   • Har inte hängt med på alla detaljer i den här tråden.
    Men det är väl ungefär samma problem som att övervaka all trafik. Att till exempel övervaka att vägtrafiken följer gällande lagar. Det funkar ju hyfsat, utan att övervaka alla bilar hela tiden…..

    Eller ska vi lägga ned all vägtrafikövervakning bara för att alla bilförare bryter mot reglerna ibland?

    • Bra synpunkt. Pirater är inte så bra på att vara nyanserade, de tänker ofta binärt, allt eller inget.

     • ”inte så bra på att vara nyanserade, de tänker ofta binärt, allt eller inget.”

      Nu kastar du sten i glashus. Kom inte och pasta att DINA tankar ar nyanserade. Det finns en genomgaende trad i denna blogg. Kan du gissa vad det ar? 😉

     • Se min post nedan angående privat kommunikation.

    • ”övervaka att vägtrafiken följer gällande lagar. Det funkar ju hyfsat, utan att övervaka alla bilar hela tiden”

     Problemet med din liknelse har ar att du endast kollar hastigheten pa bilar. Du registrerar inte alla reg nummer, eller lyssnar pa vad alla sage i dom bilarna.

     Det ar INTE ett ingrepp mot den personliga integriteten att overvaka trafik, det ar daremot integritetskrankande att avlyssna all trafik (aven om denna ar punktinriktad). Problemet AR att oskyldiga far sin kommunikation overvakad samtidigt. De ar detta som ar det totalt ORIMLIGA i fragan.

     • Du har missat poängen och har dessutom några fel.
      Poängen är att man inte behöver övervaka alla bilar alltid för att bilförarna ska följa reglerna. Det räcker med punktinsatser så stävjar man de flesta potentiella trafikbrotten.
      När du kör på en motorväg så ligger hastigheterna runt 110 km/h, trots att övervakningen är mycket sporadisk.

      Sedan är det väl ett uppenbart ingrepp i integriteten att fotografera bilförare, vilket sker även utan brottsmisstanke. Att staten håller koll på exakt var du är….

     • ”har dessutom några fel”

      Vad for fel om jag far fraga?

      ”Poängen är att man inte behöver övervaka alla bilar alltid för att bilförarna ska följa reglerna.”

      Detta ar ju ett beteende som kan liknas med sjalv-censur. Man vet att man nar som helst kan vara overvakad, sa man tar det sakra fore det osakra. Men detta kan fortfarande inte liknas med punktovervakning pa internet. Da man aldrig vet om paket kommer att ta samma vag fram till destinationen. Du kan aldrig kolla det totala innehallet i ett skickat meddelande utan att ha alla paketen. Manga tror att ett e-post meddelande skickas som ett enda stort meddelande nar det levereras via smtp servern. Icke.

      Lite intressant lasning om du inte redan ar insatt.
      http://www.wisegeek.com/what-is-a-packet-sniffer.htm
      http://computer.howstuffworks.com/question525.htm

      ”ett uppenbart ingrepp i integriteten att fotografera bilförare”

      Jo, det ar det. Jag visste inte att detta var tillatet i Sverige. I landet jag bor i, sa tar de inte bild pa ansiktet.

      ”sker även utan brottsmisstanke”

      Hmm.. Om radarn registrerat ett fordon som kort over hastighetsgransen, ar inte brottsmistanken faststalld da?
      Brottsmisstanke maste ju logiskt satt finnas da radarn har uppmatt en hastighet som overstiger den lagliga. Hur menar du att brottsmisstanke inte finns?

      Jag ar sjalv en motstandare mot hastighetskameror da jag anser att de inte ar mer an ett ”revenue raising” objekt.

    • @ Thomas

     Vägarna är allmänna platser. Fildelningen sker däremot i vår privata kommunikation, som är skyddad av lagar. Se min post nedan. Sedan dödar fildelningen heller inte hundratals personer per år, så folk har inte samma anledning till återhållsamhet. Risken att åka dit för fortkörning är också betydligt högre.

     • Internet är också en ”allmän plats”.

     • ”Internet är också en ”allmän plats”.”

      Inte riktigt. Internet ar uppbyggt av en massa mindre natverk. Dessa natverk ags av privata bolag. Dessa bolag har kopplat samman varandras noder for att skapa ett storre nat. Staten ager INTE internet. Vilket bolag som helst i kjedjan kan gora vad de vill pa sitt natverk, men gor de nagot som folk som skickar traffik genom deras nat inte gillar, sa lar de forlora kunder. Sa att saga att Internet ar en allman plats ar inte riktigt sant.

     • Staten äger inte heller alla torg som vi i dagligt tal kallr för allmän plats….
      Nu är vi återigen nere på nån slags semantiskt navelskådande. Det är ju heller inte korrekt att hävda att internet inte kan liknas vid allmän plats.

     • ”Staten äger inte heller alla torg”

      Indirekt gor staten just detta, genom kommunerna.

     • @ Thomas

      Fast nu pratade jag inte om Internet som allmän plats, utan om vår privata kommunikation. Det är en viss skillnad här.

  • @ Ned

   ” Man har ju blivit avtrubbad efter piraternas ständiga skriande om mänskliga rättigheter, men ibland tränger det absurda i retoriken ändå igenom bruset. Skulle man behöva ”montera ner mänskliga rättigheter” för att komma åt fildelningen? Nej, det räcker nog bra med att tillämpa gällande lagar.”

   Hur hade du tänkt att det skulle gå till? Fildelningen sker i privat kommunikation som i sin tur är skyddad av mänskliga rättigheter. För att kunna se vad som fildelas så måste man gå in och rota i människors privata kommunikation. Det finns en tydlig konflikt här.

   ” Om sedan folk äntligen inser vilket fullkomligt huvudlöst resonemang det är att man skulle få ta saker utan att betala på internet trots att man inte får göra det någon annanstans i samhället så är Piratpartiets saga all. Ni kommer att stå där med brallorna nere, och då räcker brösttoner om övervakning och integritet inte långt.”

   Vad som är ett huvudlöst resonemang är att likställa kopiering av information i digital form mellan privatpersoner med stöld av fysiska objekt. En mer korrekt jämförelse skulle vara dataintrång och stöld, båda olagliga. I samhället i övrigt delas dock information nästan obehindrat mellan personer.

 10. Jag vidhåller att piraternas logik är befängd. Gratisfilosofin är ett logiskt felslut, en synvilla som bara varit möjlig genom en period av ovanligt snabb teknisk utveckling utan tillräcklig reglering. Lagstiftning, användarvanor och allmänt rättsmedvetande är redan på väg att komma ikapp.
  Om tio år, eller förhoppningsvis tidigare, kommer gemene man att sitta och undra hur sjutton någonting som Piratpartiet var möjligt. Trodde de verkligen att allt skulle kunna vara gratis i all evighet? Hur tänkte de? Begrep de inte de mest fundamentala företagsekonomiska lagarna?
  Och vi som redan nu fattar hur fel ni har kan då bara svara: Nej, de begrep nog faktiskt inte. Tack och lov hann verkligheten ikapp dem.

  • Snacka om att du missat vad PP verkligen star for. Gor dig sjalv en tjanst och las igenom valmanifestet.

  • @ Ned

   ” Jag vidhåller att piraternas logik är befängd”

   Deras logik eller den du försöker tillskriva dom?

   ” Gratisfilosofin är ett logiskt felslut, en synvilla som bara varit möjlig genom en period av ovanligt snabb teknisk utveckling utan tillräcklig reglering.”

   ”Gratisfilosofin” är en term som meningsmotståndarna uppfunnit, så du får mer än gärna kalla den för ett logiskt felslut. Sedan har du fortfarande inte svarat hur du hade tänkt att man skulle kunna komma åt fildelningen. Jag beskrev problematiken ovan.

   ” Lagstiftning, användarvanor och allmänt rättsmedvetande är redan på väg att komma ikapp.”

   Jaså? Lagstiftning i sig är totalt irrelevant ifall det inte går att beivra lagen, eller om syftet med lagen inte uppnås. Användarvanor kan till en viss mån ändras med nya tjänster, men är på inget sätt ett argument för varför lagstiftningen måste se ut som den gör idag. Vad du menar angående allmänt rättsmedvetande får du gärna förtydliga.

   ” Om tio år, eller förhoppningsvis tidigare, kommer gemene man att sitta och undra hur sjutton någonting som Piratpartiet var möjligt.”

   För att man då insett problematiken med att staten ska försöka kontrollera folks privata kommunikationer och därför slutat att motarbeta den naturliga utvecklingen?

   ” Trodde de verkligen att allt skulle kunna vara gratis i all evighet? Hur tänkte de? Begrep de inte de mest fundamentala företagsekonomiska lagarna?”

   Trodde de någonsin att allt skulle vara gratis? Vem tillskrev dom denna åsikt? Hur tänkte de då?
   Begrep de inte att det rörde sig om helt andra fundamentala saker än företagsekonomiska lagar?

   ” Och vi som redan nu fattar hur fel ni har kan då bara svara: Nej, de begrep nog faktiskt inte. Tack och lov hann verkligheten ikapp dem.”

   Och de som redan nu börjat förstå implikationerna av rådande utveckling kan då svara:
   – Nej. De ville nog inte förstå. Det fanns för mycket pengar och prestige investerat i gamla affärsmodeller. De ångrar nog sig nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: