Pirater vill fortfarande legalisera barnporr och anmäler DN.se

Det har nu snart gått en vecka sedan Rick Falkvinge gick ut med att Piratpartiet vill legalisera innehav av barnporr, följt av besked om ändrad politik, att ”vi hade fel”. Fortfarande har många pirater inte förstått vilket besked han gick ut med från början, de tror fortfarande att allt bara handlade om tecknade bilder. Eller att han blev lurad in i en fälla, sade fel, blev felciterad, feltolkad osv. Det är nästan lite gulligt att det finns så många dåligt pålästa och naiva pirater som inte kan tro att Rick Falkvinge verkligen menade att även bilder på verkliga övergrepp skulle legaliseras. Andra pirater är förbannade för att de absolut inte stöder att innehav av barnporr  skulle vara lagligt, de kan inte förstå hur Rick Falkvinge kunde gå ut med detta. Men han gjorde det som partiledare för Piratpartiet, detta kan ingen tveka om.

Det är lite oklart hur läget ser ut nu. Officiellt verkar man nu säga att innehav av barnporr inte ska vara lagligt men det är svårt att veta vad man egentligen tycker. Det är knappast någon som tror att Rick Falkvinge ändrat åsikt, han bara fått göra en pudel pga den mediala katastrof som han inte hade räknat med. Han trodde helt kallt att de flesta Piratpartister tyckte att det var helt OK att all information ska vara laglig att inneha, inklusive barnporr. Men han hade fel. Eller hade han?

Det finns flera bloggar där man fortfarande helt öppet är inne på Rick Falkvinges ursrprungliga spår. En av dem som helt öppet vill legalisera barnporrinnehav är riksdagskandidat för Piratpartiet. Se bl.a. här, här och här. De som tror att det här är något nytt påfund kan också läsa gamla diskussioner i Piratpartiets eget forum, man blir mörkrädd när man läser hur pedofiler försvarar rätten att inneha barnporr, de är dessa personers rättighet som Piratpartiet försvarar!

Sen kommer vi till dagens nyhet, någon har polisanmält DN.se. Det är högst troligt att det är en pirat som gjort det. Det kan jag aldrig bevisa men jag ser att flera piratbloggar hyllar att man polisanmälde. Men ingen vettig människa kan väl tycka att bilderna som DN.se publicerade är barnporr? Självklart är det inte detta. Även Svt är anmälda. Förstår piraterna inte att dessa polisanmälningar bara förlöjligar deras inställning i frågan? Precis som Rick Falkvinge gjorde sig löjlig när han gav två bilder som exempel på barnporr, ingen vettig människa skulle tolka detta som barnporr och läser man lagen så inser man att bilder på oskyldiga barn målat av Carl Larsson eller från Ronja Rövardotter är fjärran från barnporr.

Sen finns det också många bloggar som tjatar om den där mangaöversättaren som blev fälld i tingsrätten för barnporrinnehav. Om hur många tecknade bilder han har i sin samling kontra de få bilder han blev fälld för. Men det där med hur många seriebilder han har i sin samling är ju totalt irrelevant! Det framgår tydligt av domen att de bilder han blev fälld för hade han laddat ner från nätet, det var alltså inte några bilder från hans seriesamling eller något som han jobbade med att översätta.

Den som  själv vill läsa domen kan begära ut den genom att maila till uppsala.tingsratt@dom.se och be att få en kopia av domen i målnummer  B 6344-09

Varför skulle man vilja läsa domen då? Jo för att bilda sig en egen uppfattning om vad som har hänt och inte gå på piraternas överdrifter. Domen är överklagad till hovrätten men jag tycker att det är fel att piraterna sprider desinformation om vad som har hänt och vad han är fälld för.

186 svar

 1. Äh, den här gången var det ett ointressant blogginlägg. Du kanske får nått intressant att skriva om när det nya manifestet kommer sen. 🙂

 2. Piratpartiet graever sin egen grop genom att vaelja Falkvinge till ledare och sedan blint repetera ordet ”barnporr” i valspurten. De pirater som inte aer perversa och aer emot oevervakningen kan komma till Aktiv Demokrati. jag aer relativt saeker paa att vi inte kommer placera en barnporrfoerespraakare i cockpit.
  /MrPerfect72

  • Om de vore smarta så skulle de ha strukit allt som har med barnporr att göra ur valmanifestet och ta upp det senare. Nu spelar det ju liksom ingen roll vad de säger, folk vet ju vad de EGENTLIGEN vill och vissa är ju fortfarande oerhört tydliga med detta.

   • Jag tror inte folk i verkligheten är så hjärntvättade som du tror. =) Det säger ju bara än en gång vilka låga tankar du har om allmänheten och vilka rättigheter du anser att vi kan kosta på oss att ta ifrån folk med hjälp av barnporrstigma. Barn växer också upp och ska ha samma grundläggande mänskliga rättigheter som dagens vuxna har all rätt att kräva.

    • Många pirater är definitivt hjärntvättade i alla fall. Senast idag läste jag i en piratblogg om hur RIck Falkvinge blev ”lurad” av media när han gick ut till Ekot om att Piratpartiet ville legalisera barnporrinnehav. Det är ju helt fel, han blev ju inte alls lurad.

     • Så…nu är P:tister ”hjärntvättade”oxå.
      Men nåra nidnamn har du aldrig gett nån har jag förstått.
      Jag antar att PP:ister gillar att kallas hjärntvättade herr/fru nejtillpirater…
      Du vet ju…

      Ha det
      Jan

     • Det är Gastlind som tar upp uttrycket ”hjärntvättad” Nejtillpirater spann enbart vidare på Gastlinds formulering.

     • Att formulera frågorna får ju medierna göra. Finns mååånga vis att formulera frågor som om man inte tänker till riktigt noga gör att svaret blir tvetydigt och väldigt lätt att misstolka. Varför tror du politiker och andra får ”medieträning”? Syftet är att försöka undvika att svara dåligt på frågor som har till syfte att skapa ”skandaler” och lösnummersäljande rubriker.

 3. För den som vill läsa domen och fundera över hur absurt det är att serieteckningar ska räknas som barnporr, så finns den på http://pdfcast.org/download/dom-1.pdf.

  • Kanske finns den även på den ”politiska opinionsbildaren” (ROTFLMAO!) The Pirate Bay?

  • Vore jag utsatt för övergrepp som barn så skulle jag va fly förbannad över att polisen sitter och läser serietidningar istället för att jaga pedofiler.

   • Nu har ju faktiskt serietidningar inte ett dugg med denna dom att göra eftersom han hade laddat ner bilderna från nätet.

    • Så en serietidning är inte en serietidning om den publiceras på nätet eller scannas in?

     Vad är den isåfall?

     Hela debatten är så urlöjlig så det finns inte. Lagen också för den delen, titt-förbud på tecknade tjejer med små bröst… tjena.

    • Något som gastlind inte har påstått. Hursomhelst så spelar det inte så stor roll huruvida bilderna kommer från en serietidning eller ej när lagstiftningen kriminaliserar bilder från vanliga serietidningar. Gastlinds kritik kvarstår i vilket fall som helst.

    • ”Nu har ju faktiskt serietidningar inte ett dugg med denna dom att göra eftersom han hade laddat ner bilderna från nätet.”

     Ehum.. nej.. inte med själva domen, nej. Men en stor del av förundersökningen gick åt till att studera de seriealbum och att titta på de filmer man beslagtagit. Så, helt ute och cyklar är faktiskt inte gastlind. Det gick åt en hel del utredningstid till att ”sitta och läsa serietidningar” även om just dessa inte ledde till åtal.

    • Det rör sig ju fortfarande om serieteckningar och inte riktiga barn oavsett om serieteckningarna satt på en fysisk tidning / bok eller ej.

  • Något jag reagerade på var slutet..

   SÄRSKILT YRKANDE
   Förverkande av i beslag tagna hårddiskar (Polismyndigheten i Uppsala län, beslag nr 2009-0300-BG3663 p 3:2, 5:2 och 5:3, samt beslag nr 2009-0300-BG3675 p. 1).

   De ska alltså förstöra alla hårddiskarna pga 51 tecknade bilder! Varför då?! Så jävla orättvist och fel. Kunde de inte bara tagit bort bilderna och lämnat tillbaks diskarna? Han hade väl säkert annat på diskarna som han ville ha kvar! Fy fan, man blir ju fly förbannad…

 4. Sen kommer vi till dagens nyhet, någon har polisanmält DN.se. Det är högst troligt att det är en pirat som gjort det. Det kan jag aldrig bevisa men jag ser att flera piratbloggar hyllar att man polisanmälde.

  Marcin de Kaminski skrev i en kommentar hos HAX att det är en serietecknare som anmält DN. Och det är väl inte konstigt att piratbloggar välkomnar detta eftersom det åter sätter fokus på den del av frågan som de flesta ville diskutera, dvs. om det är rätt att förbjuda fiktiva bilder.

  Förstår piraterna inte att dessa polisanmälningar bara förlöjligar deras inställning i frågan?

  Det tror jag inte alls att det gör (även om det inte skulle leda någon vart).

  ingen vettig människa skulle tolka detta som barnporr

  Nej, det håller jag med om. Däremot skulle en domare kunna tolka det som straffbart. Och det är ju just den potentiella diskrepansen som är det intressanta här.

  Sen finns det också många bloggar som tjatar om den där mangaöversättaren som blev fälld i tingsrätten för barnporrinnehav. Om hur många tecknade bilder han har i sin samling kontra de få bilder han blev fälld för. Men det där med hur många seriebilder han har i sin samling är ju totalt irrelevant!

  Det är naturligtvis irrelevant för domen. Men det finns ju de som har påstått att han skulle vara pedofil eller något i den stilen, och då utgör naturligtvis den där proportionen ett starkt indicium på att sådana anklagelser är felaktiga.

  Seriesamlingar går väl för övrigt att läsa på nätet likaväl som i tryckt form.

  • ingen vettig människa skulle tolka detta som barnporr

   Nej, det håller jag med om. Däremot skulle en domare kunna tolka det som straffbart. Och det är ju just den potentiella diskrepansen som är det intressanta här.

   En domare skulle absolut inte kunna tolka detta som barnporr. Jag förstår att vissa hävdar detta men de allra flesta inser att det är våldsamma överdrifter. Har du läst lagen? Jag tycker att den är ganska tydlig och det krävs en helt annan typ av bilder för att det ska klassas som barnporr.

   • Lagen kräver ju egentligen bara att bilden på ett utmanande sexuellt sätt föreställer någon under 18 år.

    Däremot verkar det som om ”allvarligt syftande nyhetsförmedling” verkar vara ett undantag, så i vilket fall som helst så går nog DN och SvT säkra i det här fallet. Då kanske Aftonbladet i sådana fall är farligare ute. Bilden föreställer en person som är 16 år.

    • Samma här, en domstol skulle knappast anse att bilden i Aftonbladets artikel har ett barnpornografiskt syfte. Jag ser en tecknad och till synes välutvecklad kvinnovarelse på bilden. Hur kan du hävda att personen är 16 år och hur ser man det?

     • Naturligtvis har inte Aftonbladet ett pornografiskt syfte med att visa bilden. Men de som säljer detta verkar ha ett pornografiskt syfte och anger såvitt jag förstår själva att bilden föreställer en 16-åring, så man kanske skulle kunna påstå att åldern framgår ur ”omständigheterna kring bilden”. Vad gäller innehav så är syftet med innehavet sällan relevant såvida det inte gäller forskning eller liknande om jag förstått saken rätt.

     • Well, tingsrätten kan avgöra det. .. och JK. För det är nämligen precis det, de har gjort i mangadomen.

      Jag skulel tro att ingen av hoss kan det, men en domstol har tillgång till utbildade experter som kan avgöra sådant.

      För övrigt lär bilderna i DN föreställa en sextonåring, och med tanke på lagen och tingsrättsdomen så *kan* den bilden säkert bedömas vara barnporr. Den uppfylelr i alla fall alla kriterier. Sedan är väl frågan om DN är skyldiga i alla fall? Bilden är ju per definition barnporr, men det är inte säkert att den är straffbar.

    • Inte någon.. Något.. En tecknad bild är inte en någon.

   • Vad lagen är tydlig med är godtyckligheten. Alla skildringar av personer under 18 år, eller som kan betraktas vara under 18 år, och som kan bedömas vädja till sexualdriften räknas som barnporr. Detta oavsett om det rör sig om skildringar av verkliga personer eller fiktiva sådana (tecknade bilder). En tredje part ska alltså sitta och bedöma enligt eget tycke vad som kan tänkas vara sexuellt upphetsande för någon abstrakt person.

  • Är man lindrigt begåvad så kan man nog göra en sån sak som att anmäla DN för det där.

   Okunnigt, opåläst och oseriöst, en som uppenbarligen inte läst lagtexten.

   Låter som en typisk piratpartist. Faktiskt.

   • Nåja, det är naturligtvis tänkt som ett sätt att bilda opinion och skapa uppmärksamhet kring frågan, och på den punkten har det väl inte slagit helt fel.

   • Har du läst lagtexten? I så fall kanske du kan lyfta fram vad som krävs enligt lag för att klassa en bild som barnporr?

    • Jo, faktiskt. Polisen skriver så här:

     ”Vad är barnpornografi?

     Kriterierna är att bilden är pornografisk och visar ett barn. Med barn avses en person vars pubertetsutveckling inte är fullbordad eller som, när det framgår av bilden och omständigheterna kring den, är under 18 år.”

     (www.polisen.se)

   • Tja, i det här fallet stämmer det inte riktigt. Det är seriöst, påläst och efter noggranna studier av både lagtext, förarbete och domen.

    … och inte Piratpartist kanske skall tilläggas.

 5. Drar en lättnadens suck när jag läster ditt inlägg. Tack för att du orkar stå kvar och sprida den ytterst obekväma sanningen om Rick Falkvinge mfl och deras intställning till barnporr.

  Det är beklämmande som Rick Falkvinge mfl håller på och drar ner sitt parti i träsket. Tycker uppriktigt sagt synd om alla seriösa partiarbetare som lagt ner sin själ i PP och tvingas bemöta det Rick Falkvinge och kretsen kring honom står för. Det är bara en blind som kan missat det han mfl står för.

  Vet inte vad som är värst, de seriösa piraternas strävsamma försök att mot alla odds hålla ihop PP eller deras syltrygg partiledares taffliga försök att smita undan sitt ansvar och stå för det han sagt.

  Patetiskt och ynkligt men helt i linje med hans hållning till att barnporrinnehav helst ska avkriminaliseras.
  Eller att han anser det okej att en 27-åring ”har sex” med en 12-åring och tycker det är hemskt att den vuxne åtalades för brottet och mycket mycket mer som finns att läsa om hans och andra piraters inställning till sexbrott mot barn.

  Att göra det gällande att hans inställning bygger på tecknad barnporr är på ren svenska skitsnack! Den här diskussionen har han fört långt innan det här blev aktuellt och hans uttalanden finns ju även dokumenterat av SR och sen detta infantila manifest…

  Men varför i hela fridens namn agerar inte de seriösa piraterna hårdare mot Rick och kretsen? Varför kräver ni inte hans avgång och gör något vettigt av er politik?

  Ni kan ta vilket annat parti som helst och jämföra. INGEN annan hade accepterat det ni sväljer med hull och hår. Ser ni inte hur sorgliga ni är era försök att skydda partimedlemmar som luckra upp barnsexlagar och ser ”mellan” fingrarna på vuxna som förgriper sig på barn?

  Jag var på väg att bli Pirat under 2007, men backade när jag såg vilka åsikter man hade. Sedan dess har jag hängt med och sett det jag behöver se för att inse att en röst på Piraterna är en röst på ett parti som värnar mer om pedofilers rättigheter än barns dito.

  Tack, tack, tack för din grymma blogg
  Fredde

  • ”Sedan dess har jag hängt med och sett det jag behöver se för att inse att en röst på Piraterna är en röst på ett parti som värnar mer om pedofilers rättigheter än barns dito.”

   Jaså? Barnens rätt att inneha serietidningar och nakenbilder på sig själva då? Sedan är det en naturlig bieffekt att om man värnar för medborgerliga rättigheter så måste man även ta de mer obekväma diskussionerna.

 6. Nej, kära du, du har missuppfattat vem jag är. Jag har skrivit om att man borde avkriminalisera innehav av barnpornografi, till stor del för att kunna lägga mer resurser på att faktiskt skydda barn från riktiga övergrepp – en ståndpunkt som du hemskt gärna får bemöta med riktiga argument. Jag är inte riksdagskandidat för Piratpartiet, endast medlem.

  • Jag skrev en av dem. Carl Johan Rehbinder är ju riksdagskandidat för Piratpartiet.

   När det gäller resurser så är det svårt att resonera så. Ska vi dra ner på trafikövervakning på vägarna för att lägga mer på att reda ut våldtäktsfall? Ska vi legalisera snatterier så länge det finns misshandel och mord?

   Jag tycker att det finns bra skäl till att kriminalisera barnporrinnehav för det sänder signaler till medborgarna om att barnporr inte är acceptabelt i någon form, vare sig att tillverka, sprida eller inneha.

   Jag vet nog ungefär hur vissa pirater ser det:

   1. För att kunna verka trovärdiga när det gäller Pirate Bay och legalisering av fildelning av upphovsrättsskyddade verk så måste vi först se till att all form av informationsinnehav är lagligt, även barnporr.
   2. Låt oss utnyttja de här fallen med teckningar så att folk inser hur absurd barnporrlagstiftningen är. I bästa fall kan vi (som Rick Falkvinge gick ut med) backa tillbaka till hur den var innan 1999, när innehav var olagligt. Misslyckas vi kan vi förhoppningsvis ändå upphäva förbudet för tecknad barnporr och ta bort tittförbuder, då blir det lättare att senare ta steget fullt ut och legalisera allt informationsinnehav.

   • ”Ska vi dra ner på trafikövervakning på vägarna för att lägga mer på att reda ut våldtäktsfall?”

    Ja, varför inte.. Det låter helt klart som en rimlig prioritering inom polisen om det saknas resurser på att reda ut våldtäktsfall.

   • Ska man ha ett förbud mot innehav av barnporr så bör man rimligen se till att det just är skildringar av verkliga övergrepp som förbjuds och inte skildringar av fiktiva karaktärer som råkar ha för små bröst. Börjar man utvidga barnporrbegreppet till absurditet så devalveras innebörden av själva begreppet. Detta gynnar absolut inte någon, samt att polisresurser förskjuts till att bekämpa fantasier snarare än riktiga övergrepp. Tittförbudet ska man inte ens tala om.

  • Ehm..? Du vill avkriminalisera barnporrinnehav för att kunna lägga resurser på att faktiskt skydda barn från riktiga övergrepp…”

   Ah..tror jag förstår hur du menar. I din värld ska det ena utesluta det andra och inte vara ett komplement. Men hur tänker du kring de dokumenterade våldtagna barnen? Du ser inget problem i att de mår fruktansvärt dåligt över vetskapen om att övergreppen på dom ”innehas” av folk som njuter av att se deras trauma? Hur tycker du lagstiftaren ska motivera en avkriminalisering av barnporrinnehav tycker du? För du förstår väl att en sådan även måste innefatta ett brottsofferperspektiv?

 7. Så här skrev Carl Johan Rehbinder (Piratpartiets riksdagskandidat) som du länkade till i inlägget:

  ”Det kommer alltid en punkt i en ideologisk rörelses liv, när man måste manövrera mellan sina ideal å ena sidan, och en folklig opinion å andra sidan. Problemet med detta är att det är oerhört svårt att veta var den allmänna opinionen faktiskt står, när det kommer till kritan. Risken finns att de kissnödiga vinner, och att man i varje stund när det blåser lite, ständigt väljer den potentiellt minst kontroversiella linjen. Där börjar korruptionen, där börjar dagtingandet med idealen, där börjar opportunismen och populismen.”

  Ja, precis så jag tolkar det. NU har det gått så långt att Rick Falkvinge börjar begå våld mot sig själv genom att gå på de ”kissnödigas” linje. Det vill säga alla oss som inte anser att barnporrinnehav ska avkriminaliseras. Rick anser sig tvungen ”dagtinga med idealen” och sannolikt därav den surt unkna lukt av falks odör han lämnar efter sig…

  Carl Johan Rehbinders son Caspian är inte mycket bättre men äpplet faller sällan långt från päronträdet och så går det på i den innersta kretsen av hängivna sexualliberaler som tycker ”all kärlek är bra kärlek”. Vilket då sjävlklart innefattar pedofilers ”kärlek” till barn som de alltsom oftast använder som ett argument för att barn inte tog skada av att ”ha sex med dom”.

  Nu får ni fan vakna inom piratpartiet eller tänker ni släpa med den här skiten till 19 september? I så fall är det bara byta parti för ni kommer aldrig komma igen efter det här. Kliv ur er bubbla och ut i stora världen där folk pratar om er. Folk som aldrig läser bloggar eller andra social medier men ändå hängt med så pass mycket så de vet var R.F står.

  Vet ni vad mediatränarna brukar rekommendera de som gjort bort sig så kapitalt som Rick? Jo, stå för det du sagt. Be om ursäkt och gör bättring. Han har varken gjort det ena eller andra. Nu är det bara räkna dagar innan piratpartiet är helt slut.

  • Jag tycker ändå att det var bra gjort av Rick att faktiskt erkänna vad han sagt och menat och inte påstå att det var någon slags missförstånd.

   Sen när han säger att ”vi har gjort fel” så känns det dock inte trovärdigt. Dels för att medlemmarna inte verkar ställa upp på det där med ”vi” men också för att det är fullständigt genomskinligt att han böjt sig för mediadrevet men i grund och botten tycker precis samma sak som Carl Johan Rehbinder.

   Jag skulle tro att även Christian Engström och kanske även Anna Troberg tycker samma sak innerst inne men det kommer jag aldrig att kunna bevisa, nu har de fokus på att ”verka” ta avstånd från legalisering av innehav. Kravet lär dock med största sannolikhet komma tillbaka senare.

   • Christian är sexulliberal och har gjort en del uttalanden kring ämnet men behållit en lägre ton än många av de andra. Kanske med tanke på sikte inställt på Brussel och den sexsiffriga lönen.

    Anna verkar varken vara naiv eller okunnig, så hon har nog sitt ställningstagande klart. Men hon om någon borde ta ett kraftigt avstånd och markera Partiets inställning och hållning angående barnporr och detta inte genom läpparnas bekännelse utan genom handling. Hon kommer aldrig övertyga någon så länge hon visar RF mfl sitt stöd.

    Hon borde gå i täten med krav på RFs och flera uttalat barnporrvänliga piraters avgång. Här finns ett gäng till: http://fullmentalstraightjacket.wordpress.com/

    • Tycker du inte det är en aning ohederligt att sätta stämplar som ”barnporrvänliga” på folk på det där viset?

 8. Otroligt lågt att sätta en rubrik som:

  ”Pirater vill fortfarande legalisera barnporr”

  Så om du tycker det ska vara tillåtet att inneha bilder på misshandel så kan vi sätta rubriken:

  ”Nej till pirater vill legalisera misshandel”.

  Nu ger jag upp den här bloggen. Du VILL inte ens föra en saklig diskussion. Du vill aktivt sprida en felaktig bild av vad pirater och PP säger och kämpar för. Jag hoppas och tror att det motverkar sitt syfte. Jag tror att folk i allmänhet är klokare än du verkar anse.

  • Vad är det som är lågt med rubriken?

   • Vet inte vilka du syftar på när du nämner pirater, men piratpartiet vill inte legalisera barnporr. Rubriken blir därmed en lögn.

    • Så vitt jag vet så har heller inte någon piratpartist polisanmält DN. Jag kan ju ha missat det, eller så har du en väldigt bred definition av ”pirater”, men även den delen av rubriken kan nog betecknas som något tveksam.

    • Jag skrev inte Piratpartiet i rubriken. Jag skrev heller inte ”Alla pirater” eller ”Alla piratpartister”. Om du läser in saker i rubriken som inte finns så är det inte mitt fel.

     Jag tycker att rubriken stämmer bra med innehållet och är absolut ingen lögn.

     När man ska sätta en rubrik så vill man att den ska vara kort och kärnfull. Gör man den för lång så försvinner delar av den i blogglistor och liknande.

     Vad hade du föreslagit för rubrik som inte skulle vara en ”lögn” givet innehållet?

 9. Det spelar väl ingen roll att han laddat ner bilden från nätet? Det är ju en del av hans samling ändå och han kan mycket väl ha bedrivit forskning på det, inte för det är relevant. Oavsett vad så är det orimligt att betrakta det som barnporrbrott var han än får det ifrån. är ditt problem att han kanske piratkopierat det är det kanske lite overkill att sätta dit han för barnpornografibrott, men vem vet, det kanske är samma sak i din bok… 😛

 10. Failblog

 11. Om den här LivsFarligt brännheta saken om barnsexualitet – har jag så sent som idag fört en SANSAD dialog HÄR – som jag själv ser det i vart fall.

 12. Lite off topic, men…

  http://www.svd.se/naringsliv/it/polisen-skarper-kamp-mot-olaglig-fildelning_4252763.svd

  Mer sådant här vill jag se gällande andra brott, detta är en bra början för att kunna effektivisera olika brott på bra sätt och utnyttja resurserna rätt….enligt mig…

  • Slöseri med resurser i det fallet. När vi ändå pratar om barnporr så kunde de istället lagt resurserna på att bekämpa övergrepp på verkliga barn.

 13. Inlägget ovan är ett svar till tidigare inlägg högre upp…

 14. […] This post was mentioned on Twitter by Stefan Ahlenius, Pirater om…. Pirater om… said: Pirater anmäler DN.se http://bit.ly/aCm7kj #piratpartiet #val2010 […]

 15. Tack för din blogg och att du orkar. Ofta tänker jag, angående piratpartiet, att med de vänner de har behövs inga fiender.

  En av de obehagliga sakerna med pp är att de tycker sig ha sanningsmonopol och oavsett vad verkligheten visar så fortsätter de med sina mantran. Sällan har jag sett ett gäng så fullkomligt låta sig ledas av enstaka människor och hylla dessa oavsett vad de säger.

  I samband med Tallmos sågande av manifesten så ser man också deras stora kunskapsförakt. De tror mer på RFs svammel om upphovsrättens början än vad de tror på en påläst, välformulerad forskares ord.

  De kan inte ta kritik, de flesta kritiska ord som är rimliga etiketterar de med personangrepp, smutskastningskampanj och konspirationsidéer och att folk är ute efter dem. När det är fullkomligt rimlig kritik hämtad från olika piraters exakta ord.

  Som Conny hela tiden. Nejtillpirater skriver som det är, om Falkvinges egna tydliga uttalanden om den märkliga dementin. Jag tror precis som du att också Troberg och Engström delar den här uppfattningen. Det har man hört i Engströms debatter med Malmström. Han har gjort allt för att förklara att barnporr i princip inte finns och finns det kan man inte komma åt det med lagstiftning!

  R.F är så skrämmande dåligt insatt i det mesta, han har ingen förmåga att förstå vad som är egna åsikter och vad som är fakta.

  Om han är för ett innehav av barnporr så är han givetvis fri att driva den linjen – så är demokrati. Men han nöjer sig inte med det utan hittar på uppgifter om att den varit meningslös och att kritikerna fått rätt på alla punkter om dem. [sic] Medan kunniga personer som arbetar med den dagligen anser att den har varit mycket bra. R.F drar sig inte för att säga inte bara vad han anser utan han ljuger ihop att han på olika vis har stöd i frågan.

  Många pirater vet fortfarande inte att debatten gäller mer än mangateckningarna. I kommentarsfält är de alltid de sämst pålästa som upprepar vad andra pirater kommenterat. De reagerar alltid på rubrik och ingress och verkar inte läsa hela artiklar.

  Det är som Dennis Lyxzén sa ”Sveriges farligaste parti”

  • Ett en mycket bra kommentar!

   Det sista du skrev om hur de sämst pålästa upprepar vad andra säger stämmer oerhört bra. Man ser det inte bara i barnporrfrågan utan även i TPB-frågan om jäv, att domstolen inte förstår tekniken, att det är som att vägverket har uppsåt till att folk kör för fort osv. Det är väldigt få som verkligen bedömödar sig att sätta sig in i sakfrågorna, t.ex. genom att läsa hela TPB-domen, eller kolla upp vad Falkvinge & Co egentligen sagt och tycker.

   I mångt och mycket liknar det ungdomars kollektiva flockbeteende där man går på diverse rykten, skvaller, vad som är ”inne” osv. istället för att verkligen lägga manken till och bilda sig en egen uppfattning och sedan våga stå för den. Piratpartiet har inte bara omogna åsikter utan domineras även av omogna sympatisörer. Med detta vill jag inte säga att alla sympatisörer är omogna, självklart inte.

   • Japp, det är roligt att förringa åsikterna hos motparten som löst dravel, och att de inte vet vad de pysslar med för att de är som en flock tonåringar.
    Ursäkta men det där är inte speciellt bra retorik. Du kan bättre.

    Många är de pirater som bildat sig en egen uppfattning och står för den, istället för att gömma sig hos ett av de vanliga partierna bara för att man vill ”vinna”.

    Inte sagt att det finns omogna pirater, det stämmer likväl som det finns omogna moderater, vänsterpartister, sverigedemokrater och kristdemokrater. Väldigt många av dem rapar glatt upp partiets mantra, oavsett vad de själva tycker, för de har blivit tillsagda att göra så. Om inte tvingas de lämna partiet.

    Det är inte så jag har upplevt piratpartiet. Oskar L verkar i övrigt precis som NTP vara bra på att kritisera, men var är era lösningar? Sluta bara racka ner, utan kom med förslag istället. NTP har börjat bli riktigt bra på att backa upp sina åsikter med argument, så fortsätt med det, men sluta med allmänt gnäll-bältsmentalitet – det leder ingen vart.

    • Jag råkad een gång ut för en sådan nisse.. han var dock ignen tonåring, men förtroendevald till kommunalfullmäktige. Jag ringde runt till alla politiker och talade om för dem vad jag tyckte om ett visst beslut som de skulle ta ett par dagar senare.

     Den här typen kunde inte uttrycka en egen åsikt om han ens hade något. Det var så patetiskt när han bara rapade upp partilinjen om och om igen… Jag döpte honom till ”Partiideologen Sune”, för det var det enda han kudne säga.

     Jag: – ”Jag vill att du skal rösta nej på den här specifika frågan på onsdag.”
     P.S: – ”Men det är inte vårt parti som inte tycker om föreningslivet, utan…”
     Jag: – ”Men det var inte det jag sa. jag talar om den här specifika frågan, som *du* skall rösta om nu på Onsdag.”
     P.S.: – ”Jo, men det är [annat parti] som inte tycker att föreningar skall… ”

     Hopplöst. .. och de finns i alla partier och är lika jobbiga oavsett!

    • Min blogg har en kritisk inriktning mot Piratpartiets politik för att jag anser att det behövs. Massmedia och folk i allmänhet har slutat att ta er på allvar. Att döma av hur många som skriver här så verkar det trots allt finnas ett intresse.

     Om jag skulle komma med förslag så väljer jag att göra det i andra sammanhang, via de seriösa partierna som exempel och i andra debatter som inte har fokus på just piraternas utspel.

     • oh, men jag tror du ändå tycker vi är seriösa också, annars skulle du nog inte bry dig så mycket om oss. 🙂

      Jag skulle nog säga att Piratpartiet tas på allvar i mångt och mycket, speciellt efter mangadomen och FRA. Även om etablerade medier hellre skulle vilja se SD i en vågmästarroll, och därför utropade SD till detta redan för två månader sedan.

      Som jag pekat ut ovan, om ingen tar Piratpartiet på allvar, så skulle väl intresset för denna bloggen också vara försvinnande litet? Men om du kommer med dina förslag i andra sammanhang, och i andra debatter, betyder det att du inte har något konktret att tillföra till denna debatten och i piratpartiets frågor?

      Om man enbart pekar finger och kritiserar på ett negativt sätt, tillför man ingenting. Man framstår enbart som en auktoritär självpåtagen messerschmidt.

      Om man har invändningar mot något kan man inte bara säga ”Det är fel” och lämna det därhän. Du är väldigt bra på att sätta fingret på de svaga punkterna hos PP, vilket är bra, men jag vet att du kan följa upp ”Det är fel” med ”För att xxx… och yyy och zzz vore bättre lösning”.

      Nåja, jag kan inte tvinga dig, det var mer några vänliga råd för att göra det lättare för dig att bygga dina argument så de inte känns halvfärdiga och förolämpande.

     • Du har helt rätt i en del av det du skriver angående ”invändningar”. Men pirater är inte direkt kända för att ge konstruktiv kritik eller föra den bästa debatten med sina meningsmotståndare.

      Tvärtom så har ni varit väldigt duktiga på att tysta ner dom och därför tycker jag att ni inte har så mycket att komma med när det gäller att dela ut råd i debatteknik. Den borde du ge dina partikamrater istället.

      Sen borde du även tipsa dom om att de flesta kommer inte rösta på Piratpartiet nästa månad därför att er politik är totalt ointressant för gemene man. Ni förlorar väljare i samma takt som det blir alltmer uppenbart att ni försvarar barnporr.

      Pirater måste även lära sig att de flesta partier har kritiker men kallas inte antisossar etc. Inget parti kommer någonsin få 100% av folkets röster, men det hoppas jag du begriper. Men bara för den sakens skull så går inget annat parti än ni ut till hårt angrepp mot de som inte röstar på er.

      Närmast pinsamt att ge sig på väljarkåren så som ni gör nu en månad innan valet och dessutom ha mage att komma med ”råd” om hur man ska framföra sin kritik.

  • Du har några poänger angående hur en del pirater reagerar på kritik, även om jag tycker att du överdriver en del.

   I samband med Tallmos sågande av manifesten så ser man också deras stora kunskapsförakt. De tror mer på RFs svammel om upphovsrättens början än vad de tror på en påläst, välformulerad forskares ord.

   Det blir ju litet lustigt när du anklagar piratpartister för att blint följa och försvara sina ledare när du sedan hemfaller åt en liknande auktoritetstro som du anklagar andra för att hysa. Det första jag tänkte när jag läste Tallmos artikel var: ”har han aldrig hört talas om äras den som äras bör?”. Svaret på frågan om var upphovsrätten har sitt ursprung beror naturligtvis på vilket perspektiv man har.

   Nejtillpirater skriver som det är, om Falkvinges egna tydliga uttalanden om den märkliga dementin. Jag tror precis som du att också Troberg och Engström delar den här uppfattningen.

   Mitt starka intryck är att Troberg inte delar Falkvinges personliga uppfattning. Vad Engström tycker är svårare att sia om – det skulle nog kunna vara vilket som.

   • Jag är böjd åt att hålla med dig angående Anna Trobergs uppfattning. Det kan också vara så att hon helt enkelt bara har en större mediabegåvning. Christian har valt att hålla tyst om var han står men det är ändå mer begåvat än Ricks (till synes) ogenomtänkta mediakontakter.

 16. Diskussioner med pirater dras nästan alltid ned till några teknikaliteter och små mikroproblem. Som om gränsen för om Sverige är en totalitär stat eller inte ligger exakt om vi accepterar innehav av tecknad barnporr eller inte…
  Det blir så fåniga symbolfrågor.

  • Många bäckar små Thomas. Som bevisats med manga-domen så används lagen inte på rätt sätt.

   Om man ser på alla förändringar som skett var för sig, så ter de sig oerhört oskyldiga och lätta att släppa igenom. Men om man ser på den stora bilden över det samhälle som byggs upp genom alla dessa små ”mikroproblemen” och ”teknikaliteter” så blir det i sanning en skrämmande läsning. Ändanmålsglidning av förbudet mot barnporr är bara en liten del i det hela. Det är därför Piratpartiet finns. Det står varken till höger eller vänster, men har en stark liberal prägling, som inte finns på den vanliga skalan.

   • Tycker du på allvar att vi lever i en totalitär stat idag?

    Phu – ännu ett parti som ”inte finns på den vanliga skalan”….
    Hur många andra populistiska partier använder den retoriken för att slippa ta ställning i de svåra frågorna??

  • Du har rätt, Thomas. Vi diskuterar bara det du tycker är viktigt och skiter i resten.

 17. Intressant läsning!

  För mig är det självklart att barnpornografilagen ska vara kvar.
  Vore fruktansvärt om samhället tillät detta!

  Och denna bild i DN lär inte tolkas som barnpornografi.

  • Bilden i DN föreställer två (elelr i alla fall en) sextonåringar som har sex. Uppslaget är taget ur en porrtidning/porrserie.

   Enligt polisen är barn = ”barn under arton år”

   barn + porr = barnporr.

   Den bilden är betydligt mer lättolkad än de bilder som fälldes i tingsrätten, där de flesta bilderna var nakenteckningar av något som kan tolkas som tonåringar under arton års ålder.

   Så, DN-bilden _är_ barnporr. Det är inte något som kan tolkas på någr andra sätt rent juridiskt. Det _är_ faktiskt barnporr och om du inte tycker det så föreslår jag att du kämpar för att ändra lagen.

   Ja, det kanske är fånigt, men enligt lagen så är detta barnporr, och det är inget snack om den saken egentligen så länge som minst ena parten är under sexton.

   Är det då olagligt/straffbart/etc. Nej, det är det som är den stora frågan. Frågan är om det är olaglig barnporr eller laglig barnporr, inte om det är barnporr överhuvudtaget – för det är det… med nuvarande lag.

   Sedan kan du ju tycka vad du vill om lagen – jag gör det – men vad gäller just det här bilden det klart som korvspad – oavsett vad DN skriver.

   Jag tycker också att lagen skall vara kvar. Jag tycker dock att den måste ändras och bli mer rimlig. Dessutom bör den flyttas runt i brottsbalken och inte vara ett ”ordningsbrott” utan knytas till sexualbrott och lagarna om övergrepp på barn.

   • Det intressanta är väl vad man kan se på bilderna i Dn:s artikel, inte var den är tagen från. Om man skulle ta en barnporrtidning (finns det sådana?) och ur den klippa ur något oskyldigt och publicera i en artikel så är det ändå inte barnporr. Förrestern så finns det undantag för journalistik men i detta fall skulle nog inte någon – bortsett från binära pirater – uppfatta detta som barnporr.

    • Så, varför inte? Vad är det som är problemet för dig? Tycker du inte det är porr? Det är sexakter från en porrtidning, det är porr. Det är inte det minsta oskyldigt, och det är inte heller avsikten. Minst en av de inblandade är uppenbarligen under 18. Det räknas som barn. även om bilden är tecknad.

     Vad man kan se i bilden till DN:s artikel är just det. Barn som har sex. I ett porr-sammanhang till och med. Det är betydligt mer kontext och konkret än de bilder som fälldes i tingsrätten. Där flera av dem bara bedömdes vara minderåriga för att de hade små bröst och porr för att de var.. eh.. japanska? nakna? Det framgår inte.

     För övrigt så måste du missat något. Det finns inget undantag för journalistik. Det finns tre undantag, men inget av dem är specifikt för journalistik (eller konst helelr för den delen).

     1) Om du hantverksmässigt framställer en bild för dig själv som du inte sprider.
     2) Om du tar avbildar någon, men inte sprider bilden och åldersskillanden mellan motivet och fotografen/tecknaren är ”ringa”.
     3) Även i andra fall ska en gärning inte utgöra brott, om
     gärningen med hänsyn till omständigheterna är försvarlig.

     Jag antar att du menar att DN:s publicering är ”försvarlig”. Det betyder dock inte automatiskt att den är det. Det är något som bara rättsväsendet kan avgöra. Undantagen gör heller inte att det *inte* är barnporr.. Bara att barnporr under de här tre undantagen inte utgör brott.

     Det är lustigt att så många hoppar fram och direkt säger att just DN:s bilder inte är barnporr, men samtidigt är så snabba med att döma de sekretessbelagda bilderna från tingsrätten som barnporr… utan att ha sett dem.

     DN:s bilder _är_ barnporr. Sorry, men det är så det ligger till. Är det en försvarlig publicering så kan det fortfarande betyda att en privatperson kan dömas för innehav om han/hon har dessa bilder. Det finns bara två domar som prövat den här lagen, så i dag kan ingen veta om det skulle dömas. Inte du och inte jag.

     • Du har fel, det finns undantag för journalistik.

      Och angående bilderna så har Simon Lundström själv sagt att det var flera med sexakter i, det var inte bara bilder på tjejer med små bröst.

      ”För det andra ska en gärning inte heller i andra fall utgöra brott, om gärningen med hänsyn till omständigheterna är försvarlig. Detta undantag avser primärt att träffa sådana innehav som kan vara nödvändiga för nyhetsförmedling, forskning och opinionsbildning. Därvid ska det vara syftet med befattningen med de barnpornografiska bilderna som avgör om innehavet är försvarligt, inte att den som tar befattning med bilderna tillhör någon särskild yrkesgrupp (se bet. 1997/98:KU19 s. 26 f. och bet. 1998/99:KU4 s. 5 f.).”

      Källa: http://regeringen.se/content/1/c6/13/68/39/7c84db92.pdf

     • Well, det undantaget skulle gälla likväl för den åtalade översättaren. Både forskning och nyhetsförmedling kan man hävda att han ägnar sig åt. Definitivt forskning.

      Vissa bilder innehöll sexakter. Men samtliga 30-tal olika bilder dömdes han för. ÄVEN bilderna på naken kattflicka i obestämda tonåren.

      Men du besvarade inte frågan. Varför skulle sexakter som publiceras i DN inte vara barnporr när naken kattflicka räknas som banrporr?

      Vad anser du då om bilden på svt.se?

      Sedan var det där du citerade inte lagen, utan diskussionerna i propositionen inför lagen. Du tog det från kapitlet med ”gällande ordning”. Undantaget för nyhetsförmedling och opinionsbildning står inte med i lagen längre.

      Kolla i stället in: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1962:700

      I SFS. Brottsbalken 16 kap. 10b§. Lag (2010:399).
      .. och det är under den nuvarande lagen om DN:s publicering inträffade. Det står lite i förarbetena till lagen, men det är bäldigt försvagat. t.ex. kan inte du längre publicera barnporr på din blogg i opinionssyfte som förut var tillåtet.

     • Det framgår tydligt av domen att några av undantagen inte gäller för Simon Lundström.

     • En dom som inte vunnit laga kraft och som kan ädras i hovrätten.

      Men du besvarade inte frågan. Varför skulle sexakter som publiceras i DN inte vara barnporr när naken kattflicka räknas som barnporr?

      Vad anser du då om bilden på svt.se?

     • Hur vet du att en av bilderna är på en naken kattflicka?

      Jag tycker inte att bilderna i DN är barnporr.

      Jag har inte sett bilden i svt.se. Har du en länk?

     • ”Hur vet du att en av bilderna är på en naken kattflicka?”

      Som jag skrev förut:
      Dom B6034-09 i Uppsala tingsrätt. . Vittnesmål
      Cecilia Wallin-Carlsson. 2010–06-16

      ”Jag tycker inte att bilderna i DN är barnporr.”
      Så, det är inte barnporr för att _du_ tycker det? Nu snurrar inte världen och svensk lag runt dig. Jag kan upplysa ding om att det _är_ barnporr. Men då får jag modifiera frågan. VARFÖR tycker du inte att det är barnporr. Vad har du för egna kriterier på det?

      ”Jag har inte sett bilden i svt.se. Har du en länk?”

      http://svt.se/2.22620/1.2094549/vansinnigt_-_det_handlar_ju_om_serier

  • Kalmardamen: Nu är det ju inte fråga om att lagen ska tas bort utan att den ska sluta svälla ut och börja omfatta teckningar, 30-åringar med små bröst, bilder som tonåringar tagit av varandra och behållit som minne osv. Någonstans ska man dra gränsen, och den gränsen ska gå vid foton som spritts till andra och som föreställer sexualakter med ej könsmogna. Punkt.

   Bilden i DN uppfyller, som Willie förklarar, samtliga krav för att enligt denna idiotlag vara barnporr. Nu kanske du förstår varför lagen mött så hård kritik?

   • Varför just foton?
    Ska det vara ok med en tecknad bild av barnsex som tydligt visar barnet ansikte?
    Varför är den ”konstnärliga tekniken” viktig?
    Det är ju enkelt att konvertera ett fotografi till en teckning.

    Återigen tror piraterna att det handlar om en teknisk lösning… och missförstår problemet.

    • Var det inte du som alldeles nyss klagade över teknikaliteter?

     Professor Leijonhuvud tycker att man skall knyta bilden till ett förövat brott. I så fall skulle foton OCH teckningar som avbildar verkliga brott automatiskt bli förbjudna, medan t.ex. serieteckningar och annan fiktion skulle vara laglig.

     Det kan ju vara en framkomlig väg. Det verkar i alla fall betydligt mer logiskt än som det är nu… Där rättsosäkerheten är monumental.

 18. Ja, Thomas, teckningar skadar ingen och ska inte vara förbjudna oavsett vad de föreställer. Ditt resonemang om att ansiktet inte får avbildas är faktiskt exakt samma som extremmuslimernas förbud mot avbildningar av ansikten.

  Vidare tror jag inte du riktigt förstår vad en teckning är? En teckning är något man ritar med en penna på ett papper. Det är faktiskt ganska svårt att konvertera ett fotografi till en teckning så att ansiktet går att känna igen, och det är ju det enda som är relevant i hela tankebygget att icke-explicita nakenbilder av barn är farliga.

 19. Tänk efter lite nu, Martin.
  Ett fotografi är inte en riktig person heller, det är bara en avbildning av en person. Världen ser inte ut som i Harry Potter filmerna…..

  Varför är det sån skillnad om jag avbildar samma motiv, sex med barn, med fotografisk teknik eller med en annan teknik? Slutresultatet kan ju likadant ut? Och det är enkelt att konvertera den ena tekniken till den andra så att en betraktar inte ser nån skillnad.
  Varför är den konstnärliga tekniken viktig??

  • Det tycker jag du skall fråga lagstiftarna om. Det är ju redan i dag så att text och statyer fullt lagliga, medan bilder inte är det.

   Varför är den konstärliga tekniken viktig?

   • Varför den konstnärliga tekniken är viktig??
    Det är bättre att du frågar Martin G eller Piraterna, det är ju de som vill lagstifta utifrån vilken teknik man använder för att dokumentera övergrepp.
    Använder man kamera är det inte ok.
    Använder man en penna eller pensel och gör samma avbildning är det ok.

    Jag håller helt med dig Steamboat Willie och undrar samma sak – varför är den konstnärliga tekniken viktig???

    • Det är redan idag lagstiftat utefter vilken teknik man använder.

     .. och det var varken Martin eller någon pirat osm hittade på det.

     Varför är det så?

     • Är det? Hur menar du?

     • Text är lagligt… Du kan kränka folk med text också.

      Barnporr är lagligt om det läggs up av en stor dtidning och föreställer pojkar.. men inte om det föreställer flickor och innehas av en översättare.

     • Någonstans måste man ju dra gränsen och de flesta är nog överens om att gränsen går vid text, annars blir det ju väldigt likt tankeförbud.

      Har du belägg för det där med pojkar kontra översättare?

      OBS att i fallet Simon Lundström så var det totalt ovidkommande att han var översättare av mangaserier, bilderna hade han laddat ner från nätet och de hade inget med översättandet att göra och heller inte med hans seriesamling att göra. Hade han varit en framstående operasångare som hade laddat ner samma bilder så hade hans operaintresse inte heller varit det minsta relevant.

     • Det är ingen skillnad mot i dag då serier generellt är förbjudna. Det är lika mycket tankeförbud, det.

      Så jag ser ingen skillnad mellan det och om man införde förbud även mot text. Tankeförbudet existerar ju redan i dag.

      Hittills har mig veterligt ingen tecknad bild på pojkar blivit fälld i domstol. Bara bilder på flickor.

      Vad gäller mangamålet så är det så klart relevant för en serievetare att ha bilder av seriefigurer hemma. Det är i alla fall betydligt mer relevant än för en operasångare utan serieintresse. Det är så klart inte ovidkommande då det är en del av hans jobb.

      Intressant att du så hårt skall försvara DN:s publikation av barnporr, men annars skall angripa alla som kritiserar dagens lag. Har du blivit barnporrkramare bara för att dina kompisar helt plötsligt tänjer på lagen?

    • Är det verkligen en seriös fråga, ”varför är den konstnärliga tekniken viktig”?

     Du kan vara ganska säker på att det finns en verklighet bakom ett foto. Hur ska du kunna bevisa att det finns en verklig händelse bakom en teckning?

     Förutom dagens lösning då – vi skiter i om det är på riktigt eller ej, vi betraktar fantasi som lika illa som verklighet.

     • Man kan inte idag veta om ett foto är verkligt eller något man manipulerat i Photoshop. Manipulation, montage, få det att se tecknat ut osv. ska inte vara ett sätt att komma undan med barnporr och det framgår mycket tydligt av lagen.

     • Om vi håller oss till mangabilder så är det inte precis som om photoshop innehåller en make-manga-from-photo-funktion.

      Även andra filter vars syfte är att få ett foto att se tecknat eller målat ut är inget man knäpper med fingrarna och så är det klart. Det går oftast utmärkt väl att se att nåt har sitt ursprung i ett foto. Du får vara en ganska skicklig photoshopanvändare för att få ett foto till en teckning.

      (Jag äger en egenhändigt inköpt licens till Photoshop, trots att jag är Pirat, how about that.)

      Och jag misstänker nånstans att den som är ute efter äkta barnporr inte skulle nöja sig med en manipulerad bild som inte går att skilja från en teckning som lika gärna kan vara på låtsas.

      Så att ”komma undan” med barnporr genom att ”få den att se tecknad ut”….tja. Klumpiga försök är lätta att avslöja, skickliga sådana innebär i princip lika mycket, eller mer arbete än det skulle göra att ta fram en fiktiv teckning från scratch, och med samma resultat…så varför göra begå ett övergrepp när resultatet i slutänden ändå är samma teckning?

     • ”Manipulation, montage, få det att se tecknat ut osv. ska inte vara ett sätt att komma undan med barnporr och det framgår mycket tydligt av lagen.”

      Ah, det var intressant.

      På vilket sätt framgår det tydligt av lagen? Ja, till och med MYCKET tydligt?

      Varför tror du inte att en ny och vettigare lag inte skulle kunna täcka sådana avarter?

     • Lagen är bra som den är! Rätt att Mangatecknaren åkte fast. Har velat här i någon vecka. Men nu är jag fast beslut efter diskussion med vettiga och kloka människor ute i samhället. Finns ingen anledning att skydda vare sig tecknat eller äkta barnporr. Det är kränkningar mot barn på det sättet att det kan trigga till handlingar. Punkt för min del!

      Tänker inte vara en som går i täten för att kämpa för pedofilers ”rättigheter”. Däremot skulle jag gärna vara med och se till att de alla får vård istället.

     • Det här är vad du oftast får om du försöker konvertera foto till teckning i Photoshop med bara filter.

      http://www.photoshopcstutorial.com/photo-effects-tutorials/cartoon-drawing-tutorial.php

      Inte så särskilt övertygande som teckning, skulle jag säga.

     • Jag tycker snarare att detta var ett jättebra exempel på hur man kan få ett foto att se tecknat ut. Tänk dig då att man gör samma operation på en barnporrbild och att den ska vara laglig om Piratpartiet ska få bestämma.

     • Ett manipulerat foto är fortfarande ett foto.
      Menar du att du inte skulle kunna skilja den bilden från en serieteckning? Anyways, experter på
      bildmanipulering skulle inte ha några
      problem, det kan jag lova, så manipulering
      av den rangen skulle inte slippa undan.

      Jag tror knappast PP skulle argumentera
      för att det är ok med uppenbart
      manipulerade foton heller.

      Men anser du alltså, att en teckning som
      inte är en fotomanipulation (ens i en
      experts ögon) fortfarande ska vara
      förbjuden?

      Där drar jag gränsen.

     • Eftersom man måste dra gränsen någonstans om man godkänner tecknade bilder så kommer detta också leda till att piraterna skriker sig hesa angående godycklighet i tolkningen. Det gör det faktiskt ännu svårare att få en rättssäker tillämpning än med dagens lagutformning.

     • Jag tycker inte gränsdragningen var så svår: Manipulerat foto enligt expert på bildmanipulation, inte ok.

      Annars ok.

      Som det är nu åker du dit för ren fiktion, och det accepterar jag inte.

     • Det finns inget som säger att en ny lag skulle få en svårare rättssäkerhet än den nuvarande. Det är bara spekulationer från din sida.

      Hela frågan har diskuterats även av insatta och duktiga jurister, och de ser det inte som ett problem om man utgår från t.ex. Margareta Leijonhuvuds förslag till lagändring.

      Leijonhuvud är inte heller ensam om den bedömningen. Men, okej, det ‘r ju mångt och mycket en juridisk bedömning o och inte en bedömning gjord av moralpanik, så politikerna lär inte gå med på det..

      Nej, om man har en dålig lag så är det förkastligt att utan att ens ha ett nytt förslag FÖRKASTA alla förändringar för att man TROR att lagen KANSKE kan bli sämre.

      Det är ju faktiskt dumheter. Kom igen nu.
      SÅ klart man måste låta lagkunniga och jurister utforma det slutgiltiga förslaget. Det är ju för att detta åsidosattes förra gången som lagen ser ut som den gör.. och innebär bevisliga problem för rättsväsendet som har svårt att döma efter den nuvarande lagen. (Enl. Intervju. m. rådmannen i Uppsala tingsrätt).

     • @Icky: ”Som det är nu åker du dit för ren fiktion, och det accepterar jag inte.”

      Nej, *det* är ju faktiskt tankebrott. Något jag trodde att vi alla här var emot.

     • Har som sagt funderat och diskuterat frågan innan tog beslut om var jag står i frågan. Är nu till 100% emot tecknad mangabarnporr! Debatten framställer den som att det var något naturligt och normalt, inget som triggar igång andra behov hos konsumenterna. Men man vet att så är fallet. Många porrkonsumenter går från vanlig vuxenporr till neråt iåldrarna och några hamnar i barnporrträsket där det även finns avancerad tecknad barnporr.

      Barnporr i alla former borde vara fortsatt förbjudet. Det är inte vilken svensson som helst som tittar på tecknad barnporr! Det är pedofiler. Det finns ingen som helst vettiga anledning att förse de med en marknad som inte på något sätt visat sig vara ”bra eller till någon hjälp” för barn. Tvärtom, triggar peddon och andra.

      Lagstiftaren ska inte medverka till att sådant sprids eller konsumeras fritt. ETt kraftfullt avståndstagande är i mina ögon enda vägen. Sen borde pirater och andra som gapar om det här fundera på vilka de försvarar. Fan det är kräk som vill se barn våldtas – tecknat eller otecknat – så är det samma behovs som tillfredsställs.

     • Exakt vad jag fått veta nu. Det kan vara svårt att se skillnaden och den luckan kommer utnyttjas. Av pedofiler och andra som torskat dit på barnporr. Lagstiftaren ska på inga villkor medverka till att ge kräken en marknad som inte gör annat än triggar igång dom. De flesta förövare har även barnporr i sin ägo. Så det finns samband mellan barnporrkonsumtion och våldtäkt på barn.

      Där var det punkt för mig om detta. Jag är för totalförbud!

     • För barnpornografi i textform också?

      För det råder det tydligen delade meningar om.

     • Ja, bränn böcker! Vilken cool idé. Såg en film om det nånstansifrån. Tror det var Tyskland. Vilket trevligt samhälle det blev i filmen.

      … Eller vänta liiite nu 😉

     • Mm. Finns ju religiösa sekter så det är nog säkrast att förbjuda religion också. Sen så är det ju så att vissa heterosexuella män som tittar på porr också är våldtäktsmän. Måste ju betyda att porr leder till att man blir våldtäktsman! När vi ändå är i farten kan vi ju förbjuda all vanlig porr också då. Sex leder ju till otrohet och svartsjuka, det är ju knöligt. Säkrast vi förbjuder folk att ha sex överhuvudtaget! Allra säkrast är ju att bygga ett enda stort fängelse där folk har varsin liten cell från födsel till död. Då kan man omöjligt bli utsatt för brott! Vilket tryggt samhälle =)

  • Jaså, Nejtillpiaretr, ”slutresultatet ser likadant ut” när man ritar en bild och när man plåtar den? Jag undrar om du sett en mangateckning någon gång? Tror du alltså att i Japan ser allt ut så i verkligheten? (Jättestora ögon, små munnar osv).

   Dina argument är nästan lika absurda som lagen själv… inget konstigt att du blivit till åtlöje på alla bloggar.

   • Det är fullt tillåtet att enligt gällande lagstiftning att sitta och teckna barnporr om man behåller den för sig och inte delar med sig. Köp några crayons – ett block och både helgen och flera barn är räddade.

    • Hur kan barn bli räddade från våldtäkt om någon tecknar en bild som han tittar på i stället för att se en japansk bild?

     Hur vet du att pedofiler överhuvudtaget tycker om manga? För det har jag själv försökt få svar på, men du tycks ju veta.

     Varför finns det inte fler våldtäktsmän i japan som har högvis med manga än här som bara har lite, lite grann?

 20. Allt nejtillpirater försöker göra är att försöka piska upp en hysteri och hat mot- och associera Piratpartiet med pedofiler – Ingenstans har han gjort sig mödan att diskutera sakfrågan – utan han antar att alla som läser ”barnporr och Piratpartiet” genast skall förfasa sig över PP och hålla med nejtillpirater i alla lägen.

  Allt Rick Falkvinge har föreslaget var en återgång till situationen före 1999 då Barnporrlagen infördes – Notera att barnporr ingalunda var något nytt före 1999 och att barnporrinnehavet var grundlagsskyddat vid den tiden – nejtillpirater vill väl inte insinuera att Sverige före 1999 var ett paradis för pedofiler?

  Notera att Barnporrlagen redan innan den infördes var utsatt för mycket kritik:
  Nytt lagförslag: Allt innehav av barnporr kriminaliseras och att den dåvarande regeringen erkände att:
  Censurförbudet är en av tryckfrihetsrättens verkliga hörnpelare, kanske det viktigaste i hela regelsystemet.

  Men regeringen betonar sedan att i valet mellan motstridiga samhällsintressen måste barnens intresse sättas främst.

  I lagförslaget medges att det är befogat att ifrågasätta om inte ett undantag från grundlagsskyddet kan medföra smittoeffekter och risker för att grundlagarna undan för undan kan komma att undergrävas (min fetstil)

  Vi ser idag att farhågorna för smittoeffekter ingalunda var obefogade – Har man en gång börjat rucka på en av dom viktigaste grundvalar i ett fritt och demokratisk samhälle – då har man sänkt tröskeln för ytterligare inskränkningar under tackmantel av andra behjärtansvärda skäl

  Har nejtillpirater ens bemödat sig att diskutera sakfrågan – har han ens tittat på under vilka omständigheter Barnporrlagen kom till?

  Nej – netillpirater är inte intresserad att diskutera sakfrågor överhuvudtaget – Han har äntligen funnit något som hjälper honom att misskreditera Piratpartiet med – Men notera att i alla fall Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén ger Rick Falkvinge sitt stöd:
  Lindblom Hulthén: ”Barnporrlagen är censur”

  Man kan ha vilken åsikt om barnpornografi som helst – Jag antar att de flesta människor – Rick Falkvinge inkluderat – tycker att det är en vidrig företeelse – men frågan är om det skall vara skäl nog att rucka på grundlagen – en lag som skall vara ledstjärna för – och överordnat alla andra lagar- Grundlagen är den viktigaste grundstenen och står som garant för vårt fria och demokratiska samhället –

  Det har varit hederligare om nejtillpirater hade diskuterat sådana frågor istället för att bara gapa barnporr och misskreditera Piratpartiet i allmänhet och Rick Falkvinge i synnerhet

  • Nejtillpirater behöver inte uttrycka hat eller avsky för att föra fram sakliga fakta. Däremot bemöts NTP med den attityd du beskriver. Det brukar vara så när argumenten tryter hos pirater och pedofiler.

   Vad kommer folk minnas från piratpartiets valupptakt tror du? Vad kommer fastna i alla läsares minne? Ditt respektfulla och ödmjuka bemötandet av kritik i sakfrågor eller NTPs sakliga framställningar?

   Fundera på det medan du dricker piratpartiets gravöl!

   • Själv bara väntar jag på att råka på Piratpartister på stan, tränade att säga ”varsegod” när de delar ut sina flygblad och sen ”tack” oavsett om man tar det eller ej. Jag tänker absolut inte ta emot flygbladet utan kommer att säga något i stil med ”Nej tack till fri fildelning och barnporr”.

    • För du tror att de som står och delar ut gillar barnporr? Du tror att de röstar pirat för att de vill kunna sitta hemma och se på övergrepp på småbarn?

   • @Fredrik
    Argumenten tryter? – Så vid jag kan se har jag fört fram välunderbyggda argument som du enbart avfärdar utan att komma med något själv? – Det är så typisk antipirater – beskyller oss för att vi inte har på fötter och avfärdar sakskäl men har aldrig något av värde att komma med själva

    Det är inte förvånande att nejtillpirater väljer att förbigå argumenten om grundlagen och den fd regeringens medgivande om smittoeffekter med tystnad – nejtillpirater kan ju acceptera vilka slags demokratividriga lagändringar som helst – så länge det går emot piraterna och/eller Piratpartiet

    • Jag tycker också att det är kul att ingen bemöter det du skrev. Jag antar att ”argumenten tryter.”

  • Det är Falkvinge som klart och tydligt sade att det bör vara lagligt att inneha barnpornograf!
   I och med att detta är fallet så, har Nejtillpirater inte misskrediterat, han har endast påpekat vad Falkvinge sagt och vilken åsikt Falkvinge står för och detta på grund av att PP ledningen själva är oense om vad deras eget förslag innebär. PP ledningen är alltså oense om sitt eget valmanifest, ganska olämpligt årecis innan ett val!

 21. …”ingen vettig människa skulle tolka detta som barnporr och läser man lagen så inser man att bilder på oskyldiga barn målat av Carl Larsson eller från Ronja Rövardotter är fjärran från barnporr.”

  Så manga klassas inte som konst alltså?

  • Det bedöms i alla fall hårdare än Carl Larsson. En skillnad mellan Carl Larsson och bilderna i DN är att Carl Larsson itne framställde pornografisk bild. Det är alltså inget problem och har inget med det ev. konstnärliga värdet.

   Men, nu har ju rena nakenbilder av japanska seriefigurer fältls i domstol. Hur sådana man kan mena att de är ”porr” är en intressant fråga. I *det* fallet har man gjort en annan bedömning mellan Carl Larsson och Yoshihiro Kawabata.

   Jag har diskuterat detta med kulturarbetare på den japanska ambassaden, och på många håll i debatten (på båda sidor) luktar det faktiskt fördomar … och på många håll rena rasismen.

   Det är ju något vi verkligen måste undvika. För *det* är en farlig utveckling. .. och även de som tycker illa om piratpartiet måste väl erkänna att det finns värre saker än dem.

   • ”Men, nu har ju rena nakenbilder av japanska seriefigurer fältls i domstol.”

    Syftar du på mangaöversättaren Simon Lundström? Då är du felinformerad, det var flera bilder med sexakter enligt honom själv.

    • Nej, jag är inte felinformerad. Jag har läst igenom beslagsprotokollen, och uttalandet av Expertvittnet. jag har dessutom lyssnat igenom vittnesmålen i tingsrätten i det omtalade mangamålet.

     En handfull bilder visar vad som kan vara sexakter. Men det är ytterligare 20+ bilder som INTE visar sexakter som den åtalade fällts för. Dessa bilder är nakenbilder och baddräktsbilder. En som man i rätten stannar länge inför är en svårbedömd bild av en kattflicka med öron och svans och att Knatte, Fnatte och Tjatte inte kan bedömas med nuvarande utbildning i barnpornografi som polisen i sverige bedriver.

     Majoriteten av de fällda bilderna är alltså teckningar av nakna seriefigurer.

     .. för övrigt så visar ingen bild några grova sexakter och ingen bild bedöms föreställa mycket unga seriefigurer eftersom sådana bilder skulle ändrat brottsrubriceringen till grov. Enligt uttalandet i rätten så rör sig samtliga bilder om tonåringa seriefigurer som kan vara någonstans mellan 14 och 25. [Enligt experten och domen – samtliga under arton].

     Åh, javisst ja… Ingen av bilderna misstänks ens föreställa någon som helst riktiga övergrepp.

     • Väl skrivet, Steamboat Willie. Det här väljer man tydligen att inte svara på.

 22. Jag har tyvärr inte tid att läsa alla kommentarer sedan jag kollade in här sist. Igår. Men skummar lite och ser att många känns igen, likaså argumenten.

  Det sjukaste av allt är nästan att all debatt kommit att handla om tecknad barnporr. Dels för att debatten i nte bygger på det. Men även ur ett annat perspektiv:

  Att försvara tecknad Mangabarnporr är att försvara barnporr. Det är mitt ställningstagande. Jag kom fram till det här efter många dagars diskussioner och funderingar. Men det var nog främst de normala människor jag har omkring mig till vardags som fick mig att förstå att det vi ser här, det är inget annat än baksidan av internet.

  Det är människor som lider av en rad olika problem därav empatbrist är ett förhållandevis litet.

  För det är nämligen så. Att den som använder barnporr för att hetsa upp sig, den personen är pedofil. En vanlig hetero blir inte k*t på barnporr, lika lite som han blir det av vanlig barnporr. Så de flesta här bråkar inte om yttrandefrihet utan obstruerar mot gällande lagstiftning som förbjuder tecknade våldtäkter av barn.

  Pirapartister är verkligen eld och lågor över pedofilernas rätt att få titta på tecknad barnporr. Övriga normala i sverige skiter fullständigt i debatten och de är övertygade om att de som kämpar för tecknad barnporr inte kan vara annat än pedofiler själva.

  • Jag tycker att världen gott kan klara sig utan den tecknade mangaporren – om det kan skydda verkliga barn från övergrepp. Annars får man bara en mycket svår gränsdragningsproblematik.

   Intressant i sammanhanget är också hur alla tar mangatecknaren Simon Lundström i försvar, de har ju ingen aning om hur bilderna ser ut, de tjatar och tjatar om att det bara är bilder på tjejer med små bröst fast han själv sagt att det är en handfull/10 med sexakter och att det i domen framgår att han tycker att flera av dessa barnporrbilder är ”sexuellt stimulerande”.

   Om du tittar Piratpartiets forum enligt länken i huvudinlägget så ser man en ganska lång och otäck diskussion, i slutet är det uppenbarligen en pedofil som försvarar rätten att barnporr ska vara lagligt att inneha. Det är sådana personers rättigheter som Piratpartiet värnar om…

   • Det finns inga som helst bevis för att förbud mot manga skyddar från övergrepp.

    Ett rättssamhälle kan inte förbjuda allt som ev. enligt vad folk TROR kan skada någon. Då är det inget rättssamhälle.

    Skall vi förbjuda allt som vi tycker är äckligt eller tycker illa, ja då är vi illa ute.

    • Ska vi kanske tillåta nekrofili också? Liken är ju döda människor som inte tar skada…

     • Jag vet inte. Skyddar det barn från övergrepp?

      Du är inte seriös helt enkelt.

     • En vettigare fråga är väl om vi inte skall förbjuda nekrofilporr?

      Det är ju tillåtet i dag. Vad tycker du?

      Men du besvarade inte frågan. Varför skulle sexakter som publiceras i DN inte vara barnporr när naken kattflicka räknas som barnporr?

      Vad anser du då om bilden på svt.se?

     • Nu tror jag inte att det finns jättemånga nekrofiler och att nekrofilporr är ett stort problem. Om så vore så – ja -då vore det lämpligt att förbjuda det . Vad tycker du själv?

     • Vid hur många utövare går gränsen för när en fetisch i sig blir ett ”problem” som måste förbjudas?

     • Detta är ett politiskt beslut, precis som var gränsen ska gå angående barnporrinnehav: bilder, tecknat, text, beskrivning/inspelning via ljudfil, morsekod…

     • Så antalet fotfetischister t ex kan plötsligt nå en kritisk nivå enligt dig, och då måste politiker gripa in och straffbelägga innehav av bilder på fötter? Ursäkta, den logiken undgår mig totalt men för dig är den säkert glasklar.

     • Det är inte en enskild persons nivå som styr utan den samlade opinionens och det är ju oftast det som styr politiken, eller tvärtom ibland.

      När det gäller fotfetischister så lär det inte vara något större problem, utom möjligen då i piraters exempelvärld.

     • Ja, NTP, i så fall är det väl bara för dig att ge upp din kamp, eftersom den samlade opinionen är helt emot din linje.

   • ”… har ju ingen aning om hur bilderna ser ut, de tjatar och tjatar om att det bara är bilder på tjejer med små bröst fast han själv sagt att det är en handfull/10 med sexakter …”

    .. och du har INTE HELLER sett dem, men tjatar ändå hela tiden om att de är så otroligt hemska.

    Du är inte seriös helt enkelt.

    • Jag går bara på vad Simon Lundström själv sagt och på vad jag själv läst i domen. Vad går du på?

     • Jag går på vad Simon Lundström har sagt, min egen djupintervju av Simon Ludnström, Leif SIlbersky, domen, förarbetena till domen, vittnesmålen från rättegången, beslagsprotokollet, utredningsprotokollet och vittnesmålen från expertvittnet.

     • Din egen djupintervju? Vilken är detta? Länk?

      Är du personligen bekant med Simon Lundström?

     • Intressant!
      Kan du berätta mer om hans relation till dottern?
      Varför anmälde hon honom för att tafsat på henne?
      Och varför får han inte träffa henne, ett resultat av en vårdnadstvist?
      Kan du också berätta mer om hur rätten resonerade kring det faktum att han ”kände sig sexuellt stimulerad” av de oskyldiga mangabilderna?

      Själv har jag ju inte läst domen, utan bara läst om frågan i en massa bloggar….

      Det finns en annan aspekt på frågan om barnporr.
      Av de som åker dit för rattfylla, har ungefär 80% alkoholproblem. Man kan anta att samma sak gäller barnporrbilder, oavsett om de är tecknade eller inte. Dvs att 80% av de som har barnporrbilder på sin dator har en sexuell attraktion gentemot barn eller är pedofiler.
      Är det verkligen deras rättigheter vi vill försvara? Till varje pris?
      Och är deras rättigheter att få tillgång till barnporr verkligen en så viktig politisk fråga?

     • Vårdnadstvisten nämns inte i domen, har jag för mig. Det är Simon själv som tagit upp den i olika forum.

      Rätten resonerade som så att en del av barnporrbilderna var grova. Simon erkände att han blev erotiskt kittlad av några bilder men minns inte exakt vilka. Där har du målet i ett nötskal.

      Husrannsakan hos Simon gjordes för att han för andra gången på ett år var anmäld för någon form av sexuella övergrepp på sin dotter (och det ska ni veta innan trollen börjar härja – det är vääldigt ovanligt att bli anklagad för ett så grovt brott ).

      Flickan har uppenbarligen berättat för någon vuxen (kanske mamman) om något sexuellt gränsöverskridande beteende eller övergrepp från Simons sida. Simon förnekar. Det skulle han göra oavsett om han är skyldig eller oskyldig.

      Ingen verkar veta hur dottern mår eller om hon vill träffa pappan. Många sexualbrottsoffer vill träffa sina förövare. Det är övergreppen de vill slippa. Inte föräldern. Men tyvärr är det vanligaste att förövarna inte begriper att barnen far illa och fortsätter tills de åker fast. Det är faktiskt så att det visat sig att förövare som erkänner sina brott och som ber sina offer om ursäkt ibland tack vare detta lyckas bibehålla en någorlunda kontakt med sina offer/barn. Men som sagt…de flesta förnekar och startar istället en vårdnadstvist för att framställa det som om anklagelsen används som ett ”vapen” i vårdnadstvisten. Så jävligt så det stinker!

      Finns tyvärr tusentals ”simons” i Sverige som varje år slipper undan för att flera år senare visa sig vara de förövare de blev anklagade för men som rättssystemet inte lyckades fälla. Med detta inte sagt att Simon är förövare. Bara rent generellt nu när frågan kom upp.

      Det pratas om att ta fram statistik på alla anklagade pedofilpappor som klarade sig undan rättvisan men senare fälldes för övergrepp. Känner till ganska många sådana fall där är även syskon till barnen fick gå igenom en barndom av övergrepp för att förövaren inte stoppades när första barnet berättade om övergrepp.

      Så ser det ut i lilla svedala där alla lever i god tro om att en gaphals och skränfock tillika pappa aldrig skulle kunna göra något sådant. Näe, de flesta. Kanske 95% skulle inte ens drömma om det.

      Tyvärr är det inte i de här sammanhangen och diskussionerna de papporna brukar göra sina röster hörda. Mest den andra sorten som försvarar de andra kräken….

     • Så det handlar inte bara om några oskyldiga
      serieteckningar? Och inte om en oskyldig
      serieexpert?
      Man undrar varför piraterna utmålar honom
      som en hjälte och frihetskämpe….

     • Om vi håller oss till offentliga fakta så vet vi att han dömts för bilderna, och ingen av oss vet hur bilderna ser ut.

      Vi vet att det gäller manga-bilder.

      Simons version är att han har blivit anmäld för övergrepp
      mot dottern två gånger. I båda fallen är utredningarna
      nedlagda.

      Uppgifter från åklagarmyndigheten bekräftar att han anklagats för ett annat brott än teckningarna, och att detta är nedlagt. Pga att det är nedlagt är
      närmare uppgifter vad det rör sig
      om sekretessbelagt.

      Så långt det går att verifiera med offentliga uppgifter finns det ännu inget som motsäger Simons version.

      Jag känner inte till att andra sidan har gett nån version på nätet.

      Om det finns andra uppgifter, och det är annat än spekulationer så är jag intresserad av källa. Jag är ute efter sanningen.

      Och slutligen, oavsett om Simon (mot förmodan i detta läge) skulle vara ett monster, så har det inget med grundfrågan att göra. Släng honom i finkan på vatten och bröd i så fall, men:

      Ska fiktiva bilder kunna förbjudas om det är ställt utom rimligt tvivel att det inte finns nåt faktiskt offer?

      Nej.

     • JA! All barnporr ska förbjudas. Tecknad eller verklig spelar ingen roll! Barnporr har inget existensberättigande, inte i någon form! Rita själv om det är så jvla viktigt!!

     • @Fredrik Jaha.. ”All barnporr”. Eftersom vi inte är överens om vad som är ”barn” i ordet barnporr så går inte ditt argument hem direkt. Menar du alltså alla fantasifoster under 18 år?

      Och precis som någon sa förut. Hur är det med ord? De berättelser som får pedofilerna att fantisera om ett övergrepp kan säkert vara eggande för dem. Tycker du att de berättelserna som innehåller ett övergrepp på barn ska elimineras och att de som läser böckerna ska dömas? Det finns säker en jävla massa böcker som innehåller övergrepp på barn. Silverfisken är en som jag hörde om på radion.

     • Steamboat. Den enda som officiellt intervjuat Simon är Oscar Swartz. Ska man dra slutsatsen att du är han?

     • Märkligt vad tyst det blev om ångbåten nu. Har både ångbåten och Piratpartiets skuta gått på grund?

     • @Fredrik: Han kan ju faktiskt vara Karin Olsson också: http://www.expressen.se/kultur/skribenter/karinolsson/1.2089286/seriebrott

    • Du kan inte heller ha någon aning om hur bilderna ser ut eftersom de är sekretessbelagda. Såvida inte Simon visat bilderna för dig och då innebär det ju att båda du och han begått brott. Berätta gärna lite mer, låter intressant.

     • Den ovan var till ångbåten

     • Att de ens var sekretessbelagda är ju ett argument mot sekretessen i sig och inte mot ”ångbåten”s resonemang. Kan inte folk i något avseende kontrollera rättsväsendets arbete så riskerar det att bli som i Kafkas ”Processen”. Ett ganska otrevligt samhälle.

     • De är naturligtvis hemlighetsstämplade för att skydda oss, folket. Hade vi tittat på bilderna han dömdes för, även om det är för att avgöra om det var rätt och riktigt att han dömdes eller ej, hade vi också blivit pedofiler. Förstår du inte det?

 23. @caspian. I din ålder brukar man revoltera mot sina föräldrar, inte apa efter dom. Verkar inte särskilt sunt att ”ärva” sin pappas inbillade fiender. Du skrev så här i din blogg:

  ”Till och med den annars sexual­fientliga, galna och neurotiska moralisttanten Madeleine Leijonhufvud, som vill kriminalisera såväl porr som BDSM, menar att barnpornografilagen gått för långt, och delar Piratpartiets krav på avkriminalisering av innehav av tecknad barn­pornografi”

  Du diagnostiserar en framstående professor därför att din pappa inte delar hennes syn i frågor gällande sex med barn och barnporr. Oftast inte. Förstår du inte Caspian att det ser väldigt komiskt ut när du skriver inlägg baserade på vad lilla pappsen tutat i dig. Är det inte dags att växa upp och börja tänka själv?

 24. Josef, minns du 70-talet och sexbrottsutredningen som bland annat ville avskaffa incest med mera? Vilken tur att det inte blev så. Här är en länk till en liten sång som påminner: http://www.youtube.com/watch?v=9tvk7WzXOVs&feature=related

  Tur att feministerna var starka och stod på sig 🙂

  • Tja, incest är ju enligt Wikipedia lagligt i t ex Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg, Portugal, Turkiet, Japan, Argentina och Brasilien, så någon nationell katastrof hade det väl inte varit om Sverige anslutit sig till den skaran. Intressant upplysning i alla fall, tack för den. Men är du säker på att det var just feministerna som stoppade förslaget, de var ju ganska sexualradikala på 70-talet?

 25. Först och främst till ansvarig för denna blogg: TACK FÖR ETT LYSANDE JOBB!!!!

  Det är så skönt med någon som verkligen belyser stollarna i PP och deras bisarra åsikter. Jag hoppas att du orkar hålla på ett tag till, trots alla oförskämdheter och påhopp som du ständigt får utstå. Vi är många som håller med dig (det visar ju inte minst opinionsundersökningarna) och vi tycker att du gör ett strålande jobb!!!

  Över till nördarnas skyddshelgon, Falconwing, senaste bravader. Jag har skrivit det tidigare och jag gör det igen. Det har släppt för den snubben. Det har nog alltid varit lite si och så med verklighetsuppfattningen för den killen. Men nu har det verkligen SLÄPPT… I sin desperata jakt på massmedias uppmärksamhet gick han så överstyr. Och inte bara lite överstyr. Nä, med samma kraft som om Eiffeltornet skulle falla över ett smultron. Smack, liksom.

  Under några virriga minuter i en telefonintervju lyckas han med konststycket att vända en ansenlig del av allmänheten – och t o m en stor del av pijatpajtistejna – mot sig. Det är ju iofs en mäktig bedrift så nära valet. De enda som tycks hålla med honom /håller tyst tycks vara politrukerna som har något att vinna på att sitta och avvakta (ni vet vilka ni är!).

  Nu är det ju så att pijatpajtistej av naturen är stingsliga som primadonnor och minsta lilla kritik mot deras stolliga åsikter leder inte till reflektion och/eller självrannsakan utan ofelbart till attack mot meningsmotståndaren! En pijatpajtist vet bäst, så är det bara. Alla vi andra har fel – förutsatt att vi har en annan åsikt än stollarna. Detta är väl egentligen grundstommen för en sann rättshaverist?

  Media hade ju redan vänt stollarna ryggen och i och med Falconwings senaste magplask har de nu fått en mycket god förevändning att fortsätta med just detta. Ingen (förutom möjligtvis Buddha, förlåt Falconwing) tycks känna till vart PP är på väg. Och så länge Falconwing drar på helvolley är det nog INGEN i PP som egentligen vet vad framtiden har i sitt sköte. Det måste ju vara jättespännande för alla dessa engagerade pijatej. Tänk vad som kan hända nästa gång Falconwing blir pressad av en journalist..?

  Det är svårt att sia – särskilt om framtiden.

  Och ingen är gladare än jag.

  //Bop Gun

  • Hej Bop Gun,

   Den kritik jag lyckas utröna av ditt inlägg är en kreativ stavning av piratpartist….kraftfullt och intellektuellt oantastligt, verkligen.

   Exakt vad är din åsijkt, den som vi pijatpajtitesj automatisjk ansej äj fejl?

   Jag väntar ivrjigt på att gå till attack på dina stolliga åsikej, men jag lyckas inte ännu se vilka de är. Har du uttryckt dem tidigaje….källa tack?

  • Det blir så tydligt att PP kommer att göra en brakförlust i valet och sedan splittras. Det finns ju redan ledande piratbloggar som öppet diskuterar om hur de ska starta om efter valet med en ny typ av organisation.

   Det var lite kul så länge det varade, men verkligheten har hunnit ifatt foliemössorna och fildelarna.
   PP splittras och TPB åker in i fängelse….

   • Jag har också sett att olika grupperingar vill starta ”eget” med en mer radikal inriktning. Kanske Rick Falkvinge bryter sig ut så att han kan driva sin egen barnporrpolitik istället för att hållas tillbaka av opinionen och de lite känsligare partimedlemmarna.

    • Ja, kanske är det efter valet det utkristalliserar sig och blir tydligt vilka som står för vad. För man vänder inte på en femöring från att vilja tillåta barnporrinnehav till att det ska förbjudas. Spel för galleriet och inget annat.

     • Du menar precis som Beatrice Ask nog fortfarande vill ge ut gredelina kuvert till misstänka sexförbrytare? Fast där tycker du kanske att jag ska ta av mig foliehatten. Personen i fråga är ju trots allt inte piratpartist, och då kan hon ju inte ljuga eller ha fel. 🙂

     • ”Du menar precis som Beatrice Ask nog fortfarande vill ge ut gredelina kuvert till misstänka sexförbrytare? ”

      Skillnaden är ”nog” att hon begriper varför det är politiskt självmord att fortsätta argumentera för det oavsett vad hon själv kanske tycker, vilken inte Falkvinge verkar göra när det gäller hans hjärtefråga barnporren.

      Lustigt förresten att Piratpartister kan hänga upp sig så på ett enda uttalande av en motståndare samtidigt som de villigt bortser från ett minst lika korkat uttalande av sin egen partiledare… Speciellt när det i partiledarens fall inte handlade om ett enda uttalande utan en hel rad av uttalanden med samma innebörd.

     • Bra synpunkt. Beatrice Ask har förstått att det hon sa var illa genomtänkt och fel, hon har lärt sig något av detta. Men Piratpartiet tycks bara accelerera hela tiden i sin nedåtgående spiral och verkar ha stängt av alla inkanaler och allt kritiskt tänkande.

  • Jag blir lite smått äcklad av sådana som du, som anklagar någon för att vara otrevlig men sedan är minst lika otrevlig själv. Hur i hela helvete ska vi kunna vara trevliga mot sådana som du? Märker du inte själv hur otrevligt skrivet ditt inlägg är?

 26. […] barnporren så tvingades man snabbt skriva om valmanifestet så att det nu inte längre står vad flera ledande Piratpartister fortfarande vill, nämligen att all information ska vara fri att inneha, inklusive barnporr. Rick Falkvinge ville […]

 27. @Tommy: berättelser? Var det inte bilder vi diskuterade?

  Du är ganska omänsklig i din framtoning, boken Silverfisken är skriven av Sofia Rapp som blev våldtagen av sin pappa och hans vänner under hela sin uppväxt.

  Boken är ingen pedofilbok med detaljerade övergreppsskildringar utan en beskrivning av de trauman hon utsattes för och hur hon mådde av dessa. Men det är klart, sånt vill ju pedofiler gärna förbjuda. Visste du att det finns folk som sysslar med att förfölja och förtala vissa som vågat skriva om övergreppen de utsattes för som barn?

  Sen finns det andra som hånar och förtalar incestoffren, främst på nätet. Men sånt bryr sig ju inte pirater om. Jorå så att nog finns det pedofiler som vill förbjuda att sanningen om deras övergrepp inte kommer fram.

  Men du kanske syftar på pedofiler som gör detaljbeskrivningar av övergrepp de utfört eller fantiserar om att utföra? Men när du ändå tar upp frågan slog det mig att saken inte har blivit rättsligt prövad vad jag vet. Man kanske skulle anmäla dom för hets mot folkgrupp.

  I övrigt spelar det ingen roll vad jag eller du tycker eftersom lagstiftaren har beslutat att det är 18 år som gäller. Jag förstår mycket väl varför man gjorde det tillägget, det finns som sagt vuxna som har gränsdragningsproblem och med den höjda åldern lär ju ingen kunna skylla på att han/hon ”inte visste”.

  Men fine, fortsätt debattera och fortsätt strid för barnporr, tecknat och allt som är viktigt för er pirater så får vi tids nog se ännu strängare lagar. Ni bevisar om inte annat att det behövs!

  • @Fredrik
   ”berättelser? Var det inte bilder vi diskuterade?”

   Fantasibilder på tecknade skapelser under 18 år. Förstår jag dig rätt så är det pga att pedofiler kan frossa i dem, få idéer och bli mer triggad att uppleva situationen de ser på bilden? Det är väl resonemanget. Har jag fel?

   ”Men du kanske syftar på pedofiler som gör detaljbeskrivningar av övergrepp de utfört eller fantiserar om att utföra?”

   Varför måste det vara en pedofil som gör beskrivningen? De kan väl lika gärna fantisera över skildringen som den övergripna beskriver och tänka sig in i övergriparens situation, och bli sexuellt upphetsad?

   Fantasier från böcker kan säkerligen ha samma effekt som tecknade bilder och ge trigga förbjudna lustar. Alla slags former av kommunikation kan nog skapa lustar.

   ”Men fine, fortsätt debattera och fortsätt strid för barnporr, tecknat och allt som är viktigt för er pirater så får vi tids nog se ännu strängare lagar”

   Eftersom det är definitionen på barnporr vi diskuterar så du tillför du ingenting när du säger sådär.

   (Btw, finns det någon citatfunktion i kommentarsfältet? Det är så osmidigt att göra det manuellt.)

   • ”Förstår jag dig rätt så är det pga att pedofiler kan frossa i dem, få idéer och bli mer triggad att uppleva situationen de ser på bilden som du vill förbjuda dem?” skulle det stå.

    • Våldtäktsmän kan ”frossa” i vanlig porr också. Men så finns det helt vanliga män som njuter av porr utan att någonsin våldta någon.

     Våldsverkare kan ”frossa” i actionfilmer eller kampsport, men på varje våldsverkare går det många människor som klarar av att hantera sina känslor så att de inte misshandlar någon i verkligheten.

     Man kan inte förbjuda hela samhället vissa saker i lag efter en liten minoritet som inte kan sköta sig. Det är djupt orättvist mot de som faktiskt förstår skillnaden mellan fantasi och verklighet och som klarar av att hantera sina känslor.

 28. […] DN, Carl Johan Rehbinder, Livbåten, AB, DN, Svd, Svd, Dn, Nej till Pirater, Nej till Pirater, Nej till Pirater, nej till […]

 29. […] ju legalisera innehav av barnporr.  Även om partiet officiellt backat så finns det ju flera som öppet stöttar Rick Falkvinges gamla linje om att all information ska vara fri att inneha, inklusive […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: