Rick Falkvinge satsar på handskrivet brev till hovrätten

Piratpartiets ledare Rick Falkvinge skickar handskrivet brev till Hovrätten och ber dem flytta Pirate Bay-rättegången till innan valet.  Det kommer förstås inte att ske av olika skäl. Några reflektioner:

 • Det var då märkligt vad teknikfientlig Rick Falkvinge är! Ett handskrivet brev, det vet väl alla att det är gammal teknik, piraterna brukar ju mena att det är teknikfientligt att inte använda den senaste tekniken.
 • Snus är snus om än i gyllne dosor som Nils Ferlin skrev.  Budskapet i brevet påverkas inte det minsta av att det är handskrivet.
 • Han skriver ”Jag vet att alla rutiner har följts. Jag vet att det har hanterats som vilket mål som helst, precis som en god förvaltningsmyndighet ska göra”.  Men vad skönt, blir det fällande dom även i hovrätten så slipper vi alltså den trista jävsdebatten, nu hävdar ju Rick Falkvinge redan på förhand att han vet att alla rutiner har följts!
 • Mitt i brevet blir han lite otydlig och börjar prata om två alternativ som inte tydligt presenteras innan. Först trodde jag att han avsåg alternativen före resp. efter valet men sen skriver han om att ”välja den sida som är mindre inflytelserik och som personerna i hovrätten umgås mindre personligt med”. Så han antyder jäv ännu en gång? Menar han alltså att hovrätten ska ”välja” sidan Piratpartiet/Pirate Bay i det avseendet att man ska beakta deras önskemål före önskemålet att hålla rättegången efter valet? Det borde ju inte spela någon roll dessutom givet att han tidigare skrev att han vet att alla rutiner följts och att han vet att målet har hanterats som vilket mål som helst.

Visst finns det stor politisk påverkan av utslaget i Pirate Bay-målet. Men då ställs man inför två alternativ:

 1. Att hålla rättegången strax före valet och riskera att få en stor påverkan på valet, speciellt om det ännu en gång blir en fällande dom (men det är knappast troligt att det blir en dom innan valet ändå). Även bortsett från fildelningsfrågan så kommer förstås medias uppmärksamhet att ta fokus från andra viktiga frågor som jobben, välfärden osv. Hur påverkas rättssäkerheten av att stressa fram en rättegång innan valet?
 2. Att hålla rättegången efter valet i lugn och ro. Det borde vara det optimala för rättssäkerheten. Piratpartiet kan inte få draghjälp i valet om det blir fällande dom men det  kan knappast vara viktigare än rättssäkerheten.

Hela Pirate Bay-målet kännetecknas av obstruktion. Från personerna bakom Pirate Bay och deras advokater. Från internetoperatörerna som helst vill fortsätta leverera bandbredd så länge som möjligt utan krav på att kunderna ska följa lagen, trots att man i användaravtalen mot kunderna ger möjlighet att häva avtalet om kunderna sysslar med något olagligt typ piratkopiering. Men det värsta som kan hända är ju att kunden går till en annan operatör. Reglerna måste alltså skärpas och gälla samtliga operatörer så att det inte är en konkurrensnackdel att kräva att kunderna följer lagen. Den obstruktion som hittills varit har gynnat personerna bakom Pirate Bay, piraterna och internetoperatörerna, den massiva piratkopieringen har fortsatt utan avbrott trots fällande dom i tingsrätten. Det är nu inte orimligt att även andra sidan får känna av denna effekt genom att låta målet vänta tills efter valet. Visst, man borde ha inlett rättegången tidigare men nu är man tillräckligt nära valet för att inse att det allra bästa trots allt är att ha rättegången efter valet.

Piratpartiet gynnades kraftigt i EU-valet av att man strax innan  fick fällande dom mot personerna bakom Pirate Bay. Det känns rättvist att samma sida inte blir gynnade även i riksdagsvalet.

Sammanfattningsvis – både när det gäller rättssäkerhet och rättvisa är det rimligt att rättegången hålls efter valet i lugn och ro. Med tanke på hur viktig domen är för fortsatt debatt och rättsskipning så är det ännu viktigare att man jobbar på i lugn och ro.  Piratpartiet brukar ju hålla rättssäkerhet högt så då borde de hålla med. Men vi vet ju att rättssäkerhet i deras mening bara omfattar rättssäkerhet som gynnar fildelningsfrågan, alltså Piratpartiet i samarbete med Pirate Bay.

I sin blogg skriver Rick Falkvinge efter brevet:

jag ber dem att flytta förhandlingarna för att säkra sitt eget anseende som oberoende

Hur tänker han nu? Han menar alltså att ett brev från den ena parten till hovrätten ska beaktas och att detta skulle garantera ett oberoende? Han vill påverka hovrättens beslut angående när rättegången ska hållas via sitt brev, hur kan detta säkra hovrättens anseende som oberoende? Ett brev från Rick Falkvinge är ju också i princip ett brev från Peter Sunde, Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström (eller deras advokater). Piratpartiet har ju via sin leverans av bandbredd till Pirate Bay valt att företräda den svarande parten i målet.

Annonser

29 svar

 1. En viktig grund för rättssäkerhet är väl att politiker inte ska lägga sig i enskilda brottsmål?
  Gäller inte det för PP, undrar man……

  • Speciellt inte när man är part i målet. Nu gäller rättegången iofs tidigare begångna brott men den massiva medhjälpen till brott mot upphovsrättslagen fortgår ju även idag, nu i samarbete med Piratpartiet. Det är inte speciellt vanligt att den svarande parten har ett politiskt parti bakom sig i ett brottsmål, och det är anmärkningsvärt att det får fortgå utan rättsliga åtgärder mot Piratpartiet. Sådana åtgärder lär komma förr eller senare, troligen efter höstens val.

   • För en gånbgs skull sköt Falkvinge sig inte i foten, han höll istället bössan på andra hållet…
    Han ligger ju så när ett försök till politikerstyre som man överhuvdtaget kan komma. Än en gång påvisar Falkvinge sig avsakna det mesta av vettigt tänkande.

    • Politikerstyre? Det är väl när politiker i maktposition försöker utöva påtryckningar. Ministrar och andra som faktiskt sitter på makten och kan hota uppifrån. Rick står ju i nuläget underifrån och kämpar uppåt.

 2. Reglerna måste alltså skärpas och gälla samtliga operatörer så att det inte är en konkurrensnackdel att kräva att kunderna följer lagen.

  Det är litet oklart vad du menar med detta. Upp till vem är det att bestämma lagenligheten? ISP:erna?
  Vem skulle omfattas? Förordar du total avstängning av vanliga internetanvändare från internet vid misstanke om brott eller efter fällande dom?

  Det finns för övrigt ingen fällande dom mot dagens trackerlösa TPB. Menar du att ISP:erna ändå skulle extrapolera efter eget huvud utifrån den tidigare tingsrättsdomen?

  • Jag förordar varningar i första läget och därefter kraftig bandbreddsbegränsning. Fortsätter man trots detta att upprepat bryta mot lagen så är avstängning självklar. Handlingar måste få konsekvenser, blir man avstängd så får man teckna avtal med någon annan alternativt söka upp ett bibliotek, internetcafe eller en kompis under tiden man är utan egen förbindelse. Ansvarslösheten är närmast total i dagens samhälle, det måste bli ett slut på detta.

   Angående tracker så avvaktar man pågående dom i Pirate Bay-målet. Blir det fällande dom i högsta instans (vilket jag tror att det blir) så lär man gå vidare med att stoppa dagens Pirate Bay, med eller utan tracker. Och Piratpartiets medverkan lär inte frångå ansvar.

  • Allat internet användande kommer tillbaka till orginalavtalen med ICANN. Bryter man mot ICANN avtalet så förlorar man sin rätt att driva domäner. USA och ICANN har börjat aktioner mot de som bryter mot reglerna. http://torrentfreak.com/pirate-bay-and-megaupload-escape-domain-seizure-by-us-100707/

   • Och ändå fortsätter viagraspamsajter och pre-teens sajter att ploppa upp?

    Jag tycker prioriteringarna är helt fel vad det gäller polisarbetet, då jag själv tycker komersiell barnporr är värre än en privat delad musiksnutt eller film mellan personer med samma smak i musik.

    Fast just det ja, nu kan man inte anmäla barnporr heller till ICANN då det är att erkänna att man berett sig tillgång till materialet.

    När får man se lite officiella aktioner mot dem tror du?

    Angående brevet från Rick så skrev han det som privatperson, vilket också du själv tagit upp angående Ask.

    Piratpartiet sitter inte ens i riksdagen, så det kan knappast liknas vid ministerstyre, eller hur?

    Och själv tycker jag att det var lite väl lägligt att målet flyttades till ett datum efter valet, efter påtryckningar från valda parter?

    Oavsett anledningen till att hovrätten flyttade det första gången så gjordes det till en politisk fråga i och med detta. Om rättegången hade fått ett datum före valet hade det gynnat piratpartiet – jovisst. Men däremot om man flyttar det efter valet så gynnar det andra partier som inte vill se Piratpartiet i riksdagen. Så oavsett hur man vrider och vänder på det finns det alltid folk som gynnas av olika beslut.

    Och angående politisk påtryckning, så vill inte målsäganden i TPB målet se Piratpartiet i riksdagen, så rent strategiskt för dem långsiktigt är att dra ut på frågan tills efteråt.

    Och som denna sidan effektivt bevisar, trots sin egen övertygelse att piratpartister är foliehattar, så kan man inte heller förneka att bara för att vi är paranoida betyder det inte att någon inte är ute efter oss, på grund av vår politiska övertygelse.

    Denna sidan är ju bara ytterligare ett bevis för detta.

    • Fast just det ja, nu kan man inte anmäla barnporr heller till ICANN då det är att erkänna att man berett sig tillgång till materialet.

     Om du stöter på materialet utan att aktivt bereda dig tillgång till det, kan du anmäla det. Men visst uppstår en större osäkerhet för tipsare.

    • Neocreo,
     ICANN började ju inte följa upp sina regler förrän förra veckan och det lär ju ta tid att styre upp det kaos som har uppstått, bara Godaddy har brutit mot avtalet ngn miljon gånger.

     Lycka till med jobbsökandet och ett litet råd skulle vara att dela upp din politiskaådra och din designådra på två sajter så att en presumtiv arbetsgivare inte får intrycket av att du kommer att spendera mer tid politiserande än arbetande. Inte många som vill anställa ngn som diskuterar politik dagarna i ända.

     Rättegången flyttades första gången för att de åtalade ville försöka få saken prövad i EU-domstolen, hade de åtalde inte insisterat på denna prövning så hade rättegågen redan varit över. Uhhhhhh konspiration, eller?

     • Jag har faktiskt vart inne på samma tankekedja att dela upp bloggandet så jag håller politiserandet och tekniksnacket åtskilt för att göra det lättare att hitta relevant information. Så jag är på g att göra det av helt andra anledningar.

      Åh jag är inte så blyg, utan står för mina åsikter. Den arbetsgivare som inte skulle anställa mig på grund av mina politiska åsikter, skulle jag inte heller vilja jobba för, då deras kontrollbehov sträcker sig över min personliga integritet.

      Vad det gäller mitt arbete så är det inte tiden man lägger ner, utan vad man presterar som är viktigt. Och där kan ingen fela mig för vad jag gör på rasterna.

      Rättegången var väl satt till 9 november 2009 först har jag för mig, och sedan började förhandlingarna. Hovrätten beslöt för ett datum mellan september och oktober i år, och för att citera Peter Sunde till SVT:
      – Vi har meddelat rätten att vi kan i början av september men att vi inte kan senare. Och nu har rätten bestämt att det ska bli under den period som vi inte kan, säger Peter Sunde, tidigare talesman för Pirate Bay och en av de fyra som dömdes i tingsrätten.

     • Klart att Peter Sunde & Co ”kan” men man vill förstås lägga det innan valet för att få draghjälp av Piratpartiet. Det som Sunde & Co ev. tänkt göra då får man väl flytta på, det finns ju god framförhållning.

      Det är en stor apparat att hålla rättegången med många personer inblandade, personliga önskemål kopplade till valet kan inte väga tungt.

      Och med tanke på inställningen som de svarande i målet har visat så har de bara att infinna sig enligt min mening. Jag tänker bl.a. på deras publicering av korrespondens på Pirate Bay, http://thepiratebay.org/legal

      Det här handlar om fruktansvärt omogna och ansvarslösa individer! De kanske borde dömas till ”uppfostran” men något sådant straff finns ju inte.

     • Jag tror nog personliga önskemål vägde hyfsat tungt från målsägandes sida

      Men TPB’s inställning är knappast straffbar, i sig, oavsett vad gemene man tycker om det.

      Omogna och ansvarslösa? Du beskrev just alla under 30.

      Detta är helt ovidkommande vad man tycker om dem. Det handlar inte om ansvarslöshet eller omogenhet att ställa saker på sin kant, eller ifrågasätta autkoritärer.

      Jag vet många på piratsidan som känner precis som du angående Monique Wadsted och Antipiratbyrån. Personligen känner jag att ytterligheter kommer aldrig fungera – går det över för mycket så slår det slutligen tillbaka.

      I slutändan måste en kompromiss komma till. Vad det gäller fildelning så måste bolagen inse att de måste erbjuda en bättre produkt än vad som kan fås fritt. De måste följa marknaden. Likaså måste många från piratsidan betala dessa nya rimliga avgifter.

      Som väl är har det dykt upp företag som använder sig av folks villighet att fildela.
      Så länge som bolagen inte försöker tala om vad folk får dela med sig av och vad de ska se och lyssna på så löser sig den frågan av sig självt när folk upptäcker fildelningen.

     • Nu har du ju både Opolitiskt korrekt och Neocreo, så vadan driften att diskutera politik på båda? Och som sagt, få vill jobba med individer som bär politiken ”on one’s sleeve” varken mer eller mindre än om det skulle gälla religion.

    • Ingen är så jävig som PP. Ett parti som säger sig vilja reformera upphovsrätten men med all tydlighet visat var man står i frågan genom att driva TPB – som skiter i all upphovsrätt.

     Barnporr neocreo? Det är i alla fall inget problem för en av de mest tongivande piraterna Oscar Swartz, som på Newsmill förklarat att lagar mot att vuxna inte får ha sex med barn som kommit i puberteten enbart är moralism.

     Enligt Engström är problemet med barnporr starkt överdrivet, tidigare gav de som ägde TPB bandbredd åt pedofil.se och många pirater ägnar sig åt en smutskastningskampanj mot Ecpat.

     Jag tycker det är rätt magstarkt av någon som är pirat att förklara att han värnar barn mot pedofiler. Kanske ska du tänka efter i vilket sammanhang du hamnat i och vilka dina vänner är.

     Själv tycker jag att man öht inte ska kränka sina medmänniskors rättigheter och att samhället har rätt att vidta åtgärder när någon gör det.

     • Oscar Swartz och Engström är vad det gäller just barn-sex-internet så fulla av dynga och skit att det aldrig någonsin kommer att gå att tvätta bort. De borde kanske båda två följa denna sida
      http://www.perverted-justice.com/

     • Piratpartiets innersta krets består av ett gäng synnerligt pedofilvänliga kandidater:
      Dick Wase på g till riksdagen: http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/28/den-pedofila-hysterin
      Notera ytterligare en riksdagskandidat och hans åsikter i kommentarsfältet. Oscar Swartz tackade nej till nomineringen men ingår i kärntruppen.
      ”Goa gubbar” som strider för vuxnas rätt att ha sex med minderåriga eller kräk helt enkelt.

     • Jag skummade igenom artikeln. Fy fan för att få in en sådan piratpartist/pedofil i riksdagen!

     • Söker man så finner man alldeles för mycket om de där männen i den innersta kretsen. Synd bara på den lata journalistkåren som inte orkar bemöda sig att koll närmare på dessa herrars gemensamma intresse för att värna om barns sexualitet. De visar ett öppet förakt och hån mot våldtagna barn då de anser att det finns bevis för att sex med barn inte är skadligt. Empatistörda svin iklädda pirattröjor!

      Sjukt märkligt att Dick Wase blev framröstad som kanditat till riksdagen. Vad har han gjort för piratpartiet mer än uttalat sig på pedofilsidor till pedofilers fördel? Samma med Carl Rehbinder. Oscar Swartz vill inte vara heltidspolitiker, kan det bero på att han lever i något märkligt gränsland. Han anser i alla fall att samhället har för hårda gränser när det gäller sex med minderåriga. http://www.newsmill.se/artikel/2010/02/05/stoppa-h-xjakten-p-k-ta-m-n-och-internet

      Piraterna Dick, Rick, Carl, Oscar, Hax, Engström mfl är alltför måna om att barnporren ska släppas fri och att sänka åldergränsen för sex med barn för att det ska vara sunt! Så är det bara!!!!!

    • Hur paranoit är denna slutsatsen ?? Det finns hur många gånger fler pro-piratiska sidor på internet. Kan det inte vara så att piraterna är ute efter anti-piraterna ??

    • Kanske jag kommer ihåg fel? Men var det inte TPB själva som vill skjuta upp rättegången först?
     Nån skulle hålla några föreläsningar och nån annan var nere i Thailand på nån slags permanent semester?

   • Jo, jag såg att du nämnde det tidigare. Oavsett vad man tycker om det som ICANN gör så anser jag att det är förkastligt och oseriöst att route:a om trafik på det sättet. Det är som om vissa telefonnummer i telefonkatalogen skulle tvångsändras till något annat eller att nummerupplysningen skulle tvingas ljuga om vissa nummer.

    Jag är osäker på om folk som anlitar en registrar att registrera domän åt dem ingår något avtal direkt med ICANN. Jag skummade igenom torrentfreak-artikeln, men den var inte speciellt tydlig. Vet du konkret vad ICANN skulle hänvisa till för att återkalla ett domännamn som har korrekt WHOIS-data och som registrerats av en registrar som inte har en brottslig ledning?

    • Jag har själv läst avtalet (men det är mer än ett år sedan, jag skrev då till ICANN och påpekade felaktigheter) som gäller alla som ingår avtal direkt med ICANN eller indirekt genom en domänförmedlare.

     En enkel sak är att Whois registret måste vara uppdaterat mer eller mindre omedelbart om det sker ngn förändring med domänen. Whois registret skall innehålla kontaktdetaljer så att de som driver sajten kan nås omedelbart. Det skall vara rätt adress, telefon nummer, administratör mm. TPB har i detta fall inte uppfyllt några av villkoren de senaste 2 åren.
     I övrigt så står det i avtalet att ingen får nyttja domäner i ngt brottsligt syfte överhuvudtaget, man förverkar då sin rätt till domänen. Med andra ord fälls TPB i höst så försvinner domänen helt och hållet.

     • I övrigt så står det i avtalet att ingen får nyttja domäner i ngt brottsligt syfte

      Enligt vilken jurisdiktion?

     • Det intressanta med detta är att det verkar som det är US lag som gäller då alla domstolförhandlingar skall ske där.

     • Standardproceduren är väl annars att brottet tolkas enligt den lag i det land som det ev. begåtts?

      Amerikanska intressen vill förstås att amerikansk lag ska gälla även utomlands. Men det kan vi ju ej gå med på…

     • Kontrakt och avtal skrivs vanligen med förbehåll gällande var rättstvister skall avgöras. ICANN är baserat i USA och därmed blir alla deras rättstvister avgjorda i USA.

 3. Kan vi inte en gång för alla enas om att det har släppt för Falconwing? Han kan ju för sjutton springa naken naken genom Kungsträdgården och skrika att nu vill de elaka multinationella superduperföretagen stänga ner Internet – och media kommer inte att reagera.

  Och riksdagsvalet närmar sig med stormsteg… Vad skall han och hans kumpaner med stålbågade glasögon ta sig till..?

  Ett handskrivet brev känns ur detta perspektiv nästan lite rart. Förstår han inte hur vi vanliga människor (=väljare) reagerar och förvånas över hans dumhet?

  Hej då. Nu fortsätter jag att njuta av sommaren och jag hoppas att ni andra gör samma sak. I höst skall vi ha kul när vi får höra förklaringarna till varför PP inte tog sig till riksdagen.

  Vad tror ni, kan detta bero på att media inte var objektiva i sin rapportering av de politiska partierna? Oavsett ursäkt kommer vi få höra hur PP rippade i skolvalet och särskilt bland eleverna mellan 9-11 år..

  //Bop Gun

  • Jo, om folk inte förstår att många av de rikstäckande ”gammelmedierna” i Sverige ägs av samma bolag som förespråkar en rabiat konservativ upphovsrätt. Dock tror jag att de har börjat fatta det 😉 Jag tror du övervärderar dessa mediers roll och rapportering.

   Piratpartiet var inte alls med i någon undersökning och syntes knappt i medierna förrän några veckor före EU-valet och drog då in 7% av svenska folkets röster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: