Piratpartiet vill ha bort VIP-rum och gräddfil för professionella kulturutövare

Smaka på det här uttalandet från Emil Isberg, riksdagskandidat för Piratpartiet:

Mona nämnde också om vården att hon ville ha bort ”VIP-rum och gräddfil i vården och det är vad vi kräver när det gäller kulturarbetare. Vi säger dock ”Piratpartiet vill ha bort VIP-rum och gräddfil för proffessionella kulturutövare. Alla ska ha rätt att tjäna pengar på sina verk, och alla ska ha rätt att oavsett inkomstnivå få tillgång till kultur.”

Vad är det för VIP-rum och gräddfil för kulturarbetare som avses? Är det ”rätten” att mot sin vilja få sina verk kopierade i miljontals exemplar via Pirate Bay i samarbete med Piratpartiet som avses?

Alla ska ha rätt att tjäna pengar på sina verk, så brukar det ju inte låta från Piratpartiet. Eller avser man att alla ska ha rätt att tjäna pengar på sina verk endast på det sättet som piraterna bestämmer, dvs antingen bekostat med skattemedel eller donationer? Den som vill tjäna pengar på sina verk har alltså inga som helst rättigheter att själv bestämma villkoren?

Och det sista, alla ska ha rätt att oavsett inkomstnivå få tillgång till kultur. Säg ”hej till Lars Ohly!”. Varför ska kultur vara undantaget den allmänna principen att man betalar i proportion till egen konsumtion? För att piraterna vill att det ska vara gratis. För att piraterna inte vill betala ärligt för sig. Men det är helt genomusla skäl. Ingen vettig människa kan anse att det finns någon rättvisa i Piratpartiets politik!

Annonser

39 svar

 1. Pirater stavar ofta fel på just ordet ”professionella”.

  • Tydligen. Jag fick rätta min rubrik eftersom jag kopierade texten från Emil Isbergs text där det var felstavat på flera ställen. Inte speciellt professionellt att inte kunna stava till ordet professionell.

   Piraterna anser ju f.ö. att all information och kunskap finns på nätet och att inga läroböcker behövs. Då ska man nog inte läsa alltför mycket på piratsidor om man är ute efter att lära sig stava. Men det är säkert ”någon annan” som gratis ska se till att faktagranska och se till att allt som man läser på nätet är helt korrekt både vad gäller stavning och fakta.

 2. Tackar för rättningsförslaget. Jag var tydligen lite för snabb med att publicera artikeln. 🙂

  Ett VIP-rum är exempelvis de avtalslicenser som upphovsrättsorganisationer tillhandahåller som exkluderar de som ställer sig utanför att använda sig av en sådan organisation.

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/07/08/pirater-g-r-en-kulturinsats-i-almedalen

  Egentligen är bolags-upphovsrätten en relativt nyintroducerad gräddfil i upphovsrättslagstiftningen som man utan problem för artisterna kan ta bort.

  • Du säger att man kan ta bort bolags-upphovsrätten utan problem för artisterna. Vad gör dig eller Piratpartiet till talesman för alla artister?

   Det är helt frivilligt att teckna avtal med ett skivbolag eller att lansera sig själv. I bägge fallen kommer man dock att bli våldtagna av piraterna när verken görs tillgängliga och sprids illegalt via Pirate Bay och liknande tjänster utan att artisten får ett enda öre i betalning.

  • ”Ett VIP-rum är exempelvis de avtalslicenser som upphovsrättsorganisationer tillhandahåller som exkluderar de som ställer sig utanför att använda sig av en sådan organisation.”

   Men Emil, det är frivilligt att vara med i organisationerna, det är frivilligt att skriva avtal med bolag – det du försöker göra å andra sidan är att hindra alla de som vill skriva på dessa avtal att kunna göra så.
   PP representerar allt utom liberala koncept, PP vill att alla kulturutövare tvingas använda CC licenser, allt i värsta diktaturanda.
   Det är lika liberalt som att tvinga alla hotel att hyra ut sina rum på exakt samma vilkor till exakt samma priser oavsett förutsättningar och omkostnader – era ideer skulle i hotelvärlden dessutom innebära att vem som helst skulle kunna sova gratis i ett hotelrum – så till vida det inte redan var uthyrt. Hotelägaren har ju inte förlorat sitt rum och dessutom innebär ju inte en övernattning att man gillade sängen och därmed skulle vilja hyra rummet en natt till.

   • Testa och pressa en egen platta utan att vara med i STIM. Det går lite dåligt…

    • Det där stämmer inte… det var en debatt som fylldes med felaktig fakta av Falkvinge och Engström. Inget hindrar dig från att få en CD pressad och STIM har inget med det att göra.

     • Det där är ju en utdöd debatt. CD är död för länge sedan. Frågan är om man kommer få folk att i framtiden betala till bolag som ger upphovsrättsinnehavare pengar eller distributörer som ger pengar direkt till skaparna. I vilket fall så kommer piratkopieringen och de ”olagliga” metoderna fortgå så länge vi bibehåller en stor ineffektivitet i ”industrin”.

 3. ”Egentligen är bolags-upphovsrätten en relativt nyintroducerad gräddfil i upphovsrättslagstiftningen som man utan problem för artisterna kan ta bort.”

  Du menar att det ska bli förbjudet för artister och andra upphovsrättsinnehavare att skriva kontrakt med förlag, agenturer, distributörer, skivbolag och så vidare?

  • Med PPs logik kommer ingen individ att kunna sälja ett rätten till ett verk då allt med PPs logik atomatiskt tappar sitt mångfaldigandevärde sama sekund som det är digitaliserat, men nu vill PP dessutom ta bort ”gräddfilerna” alltså ta bort rätten för en artist att skriva ett avtal med ett förlag, PP vill med andra ord avlägsna avtalsfriheten, PP är allt annat än liberalt, PP är allt annat än demokratiskt, PP liknar allt mer en kaosartat leninistmarxistiskt sammanslagning med anarkoliberla vettvillingar.

   PP är allt tydligare partiet för de som känner sig utanför även inom de mest yttersta extremistfalangerna längst till höger, eller längst till vänster, eller bland de totalt förvirrade extremliberalerna (anarkoliberalerna). Partiet består av rättshaverister med en konspirationsådra pulserande med ett tryck mycket nära eller precis på gränsen till hjärnblödning.

   • Partiet består av rättshaverister med en konspirationsådra pulserande med ett tryck mycket nära eller precis på gränsen till hjärnblödning

    Kunde man ta patent på foliehattar hade man blivit rik på att sälja sådana till piratpartister. 😆

    • Nu läste jag precis att det jag har förutspått skulle hända till slut verkar bli verklighet.

     Jag har själv (och tusentals andra) anmält till ICANN att TPB inte uppfyller sina användarvilkor (samma vilkor som gäller för alla som har en domän) och nu har regeringen i USA tillsammans med ICANN börjat agera mot just de domäner som bryter mot vilkoren.
     Man agerar genom att helt enkelt ta tillbaka domänen. Underbart… det visar sig att även de som säljer domäner och sedan hjälper till att dölja vem som verkligen står bakom domänen (godaddy, PRQ mfl) bryter mot ICANN avtalet och då kommer att bli avstängda, detta innebär att PRQ och Gottfrid inte längre kan hålla det hemligt vem som driver tex falskakk eller renahjul, fortsätter PRQ att mörka så får de inte längre driva PRQ domänen på internet, byter de namn och domän så kommer samma sak att inträffa där.

     FANTASTISKT UNDERBAR DAG IDAG….

     http://torrentfreak.com/pirate-bay-and-megaupload-escape-domain-seizure-by-us-100707/

     • Hur gör man för att anmäla till ICANN? Jag vill också göra detta.

     • Det är enkelt, gå till nedan länk och fyll i att TPB inte har korrekt information i whois registret (vilket de inte har), glöm inte att göra det för både .com och .org.

      Ha en fantastisk dag.

      http://wdprs.internic.net/

     • Vad är det exakt de inte uppfyller, man måste väl ange detta.

     • Felaktigheter,
      TPB är registrerade på Fredrik Neij i Sverige, men Neij bor i Thailand, samtidigt påstår ju Neij att han inte har med TPB att göra så då är även uppgiften om att han är admin för TPB felaktig, TPB har felaktiga telfonnummer, TPB har felaktiga adresser (de måste uppge vem som driver siten i det skatteparadis TPB numer tydligen agerar från) TPB har faktiskt inte en enda korrekt detalj gällande TPB informationen i whois registret och om man har felaktigheter i registeret så förverkar man sin rätt till domänen.

     • Tack, jag har anmält bägge domänerna nu.

     • Toppen och ha en fortsatt bra dag

     • LOL, ni är patetiskt desperata.

    • Piraterna kanske kan tillverka sina egna foliehattar i sina RepRapar i framtiden.

     Men de kommer att bli grymt besvikna när de upptäcker att råmaterialet för att tillverka något inte kommer att gå att kopiera gratis. Det enda som återstår då är väl att de går ut med att råmaterial för att tillverka något i RepRapar ska vara fritt, slut på VIP-rum och gräddfiler för råmaterial!

   • nu vill PP dessutom ta bort ”gräddfilerna” alltså ta bort rätten för en artist att skriva ett avtal med ett förlag, PP vill med andra ord avlägsna avtalsfriheten, PP är allt annat än liberalt

    Eftersom spridningsskydd för verk inte kan lösas med endast avtalsrätt (eftersom ett avtal gäller mellan två parter och inte följer verket) har vi fått en lagstiftning som i någon mening kompenserar för det. Ett avskaffande av producenträttigheterna kan, vad man än tycker om det, knappast beskrivas som ett ingrepp i avtalsfriheten. Visst finns det en koppling, men den är ganska långsökt.

    Tycker du att också allemansrätten är ett ingrepp i din avtalsfrihet vad gäller andras rätt att befinna sig på din mark?

    • Tor
     Allemansrätten ger dig inte rätten till ngt ngn annan har skapat – det blir alltså oerhört långssökt att jämföra rätten att vandra över skog och mark med verk ngn har skapat.

     PPs politik skulle ta rätten från skaparen att kunna sälja sitt verk då PP vill ge precis den rätten till alla som vill ta den. Och Tor, du ingår ett avtal samma stund som du införskaffar verket, på ett liknande sätt du ingår avtal när du hyr, leasar eller på annat sätt införskaffar en nyttjanderätt som inte ger dig ett ägande.

     • Vackra öppna landskap uppstår knappast av sig själva. Liknande kan, med undantag av naturskog, sägas om mycket skogsmark.

      Jag tycker nog att min analogi står sig. Märk väl, att det säkert finns människor som inte tycker om allemansrätten, men då är det vettigare att diskutera själva kärnfrågan – vad som bör kunna ägas – än stickspåret avtalsfrihet.

     • Man får lov att äga mark, men du får inte lov att plocka vilka blommor du vill, inte heller skörda eller avlägsna ens sand eller sten :-).

      Om vi kan äga mark som vi egentligen inte har den minsta rätten till, så verkar det konstigt att PP inte ens vill tillåta den som skapar ett verk vara den som också har rätten att bestämma hur verket sprids.

      Avtalsfriheten är en viktig del av det moderna samhället, lika viktig som ägande och för den sakens skull upphovsrätt och patent.

  • Jag menar att upphovsrätten och ”industri”-ekonomin för småskaligt skapande är död. Folk väljer vad de vill betala för – det går inte förhindra piratkopiering. Musik har blivit billigare från skapandeögonblicket till lyssnandet – många steg som förut kostade pengar har blivit helt obsoleta. Det är bara för företagarna att anpassa sig eller klippa sig och skaffa ett nytt jobb!

   • Folk har alltid valt vad de vill betala för, skillnaden är att PP inte vill betala för det de vill nyttja och detta ör olagligt. Det är bara för PP att anpassa sig eller klippa sig och skaffa ett nytt jobb, hmmmm det var det Falkvinge försökte göra och misslyckades med och istället startade ett parti, så vad skulle han ta sig till om PP försvinner ?

    • Såna trevliga personangrepp du kommer med när du börjar bli frustrerad och ej kan bemöta dina motståndare. 😉

     Enda vettiga är att betala för själva skapandet av immateria direkt till skaparna – om man anser det värt pengarna. Tycker inte någon att det är värt pengar? Ja då får skaparen skapa bäst denne vill på sin fritid. Att betala pengar åt mediabolagen leder bara till en mer intensiv piratjakt, lite fetare direktörer ( hej Bert ) och knappast att artisterna får några mer pengar att röra sig med.

     • Precis vad i min text är det som är personangrepp?

     • Kära någon Gastlind, du är verkligen så där dum (inte personangrepp utan fakta)

      ”Enda vettiga är att betala för själva skapandet av immateria direkt till skaparna – om man anser det värt pengarna. Tycker inte någon att det är värt pengar? Ja då får skaparen skapa bäst denne vill på sin fritid.”

      Om du inte tycker något är bra, inte är värt något, den här upphovsmannen presterar en dålig vara och borde göra det på sin fritid. Varför vill du då ha det? Du är som en sniken automatiserad idiot ”Jag tycker det är skit men jag ska ha det för jag kan ta det.”

      Förstår du inte problematikens kärna. Det handlar INTE om att någon ska betala för något den tycker är dåligt och inte vill ha. Det handlar enbart om att betala för något man vill ha och om man vill ha något så är det något värt för en.

      Har du inte förstått det. Ingen begär att du ska betala för något annat än det du vill använda dig av.

     • Väl formulerat, det är faktiskt inte svårare än så här.

 4. wow, det är nästan så man kan fysiskt känna hatet här inne, mot allt och alla som en sympatiserar med det minsta som piratpartiet säger.

  Jag skulle nog vara rädd för att möta er fulla och glada den 19 september. Eller, nej man kan inte vara rädd för folk som upprepat kör in fingrarna i öronen så fort man öppnar munnen.

  Fråga, vad gör ni när ni möter en piratpartist i verkliga livet? Slår dem med närmsta tillhygge?

  Piratpartiet vill få till en förändring och en debatt inom områden där det tidigare varit helt fritt för folk att förlänga upphovsrätt orimligt länge och där den kan köpas och säljas i århundranden efter upphovsmannens död. Och då antipiraterna har börjat våldföra sig på den personliga integriteten för att klämma orimliga summor från kreti och pleti, så har fokus faktiskt flyttat från fildelning till integritet och upphovsrätt.

  Att de sedan drar till med ett orimligt motbud (5 år vs livstid + 70 år (124 år i USA)) är ju ett svar på det senare. Själv tror jag på att en normalisering mellan de båda skulle vara mer rimligt. Ni kan ju inte påstå att något annat än girighet hos de som köpt sig rätten till verken ligger bakom att hålla verket från public domain.

  är det verkligen orimligt att begära en normalisering? Och är det orimligt att inte vilja vara övervakad överallt i allt du gör?

  Fråga: kan ni se det från vårt perspektiv, likväl som vi försöker se det från er synvinkel?

  • Personligen så känner jag inte det minsta hat mot pirater i allmänhet, varför skulle jag göra det? Jag hatar inte heller snattare, tjuvar, skattefuskare osv. i allmänhet men jag ogillar starkt de olagliga handlingar de utför.

   Om jag träffar en piratpartist i verkliga livet så försöker jag antingen debattera sakligt eller ignorera. Saklig debatt har visat sig fungera med ett fåtal, de flesta pirater jag har råkat ut för har saknat förmåga att debattera sakligt. Speciellt tydligt har det varit på internet med rena personangrepp från exempelvis Donsan och ”Scary”, även dödshot har förekommit flera gånger i diverse forum från pirater till personer som inte sympatiserar med pirater.

   Vad menar du exakt med normalisering? Att dra ner skyddstiden saknar ju praktisk betydelse eftersom den verkliga skyddstiden innan ett verk delas ut i miljontals exemplar på nätet är enstaka dagar. Eller kommer du och dina piratvänner sluta med illegal fildelning om man drar ner skyddstiderna? Tillåt mig tvivla.

   Jag kan se det delvis från ert perspektiv men det liknar perspektivet från en 5-åring som anser att glass ska vara gratis för att barnet vill ha glass, annars är mamma/pappa dumma. Eller perspektivet hos en inbrottstjuv som anser att han har rätt att stjäla saker hos folk eftersom det är ”statens” fel att han hamnat i skiten eller liknande pundarargument. Är det det du menar?

   • Förresten, lycka till med jobbsökandet, men ett litet råd. Skilj politiken från jobbet och lägg dem på två olika bloggar.
    Tror att de flesta arbetsgivare helst inte vill anställa någon som håller politiken på samma ställe som jobbet (oavsett politiskt åsikt).

   • NÄR SKA NEJTILLPIRATER FATTA ATT TPB ÄR FULLT LAGLIGT???

    Stay tuned…

    • Det senaste i rättsväg är fällande dom i tingsrätten, fängelse och 30 miljoner i skadeståndskrav. Det är möjligt att det blir friande i hovrätten men jag håller det för troligt att det blir fällande ända upp i högsta instans.

    • LOL, vad rolig du är, TPB har ett par månader kvar innan de plockas ned av ICANN oavsett vad Falkvinge eller ngn annan rättshaverist tycker, sen kan Falkvinge försöker ge dem bandbredd bäst han vill.

  • Det är så få Piratpartister kvar att chansen till att mötas är att likställa med en trisslottsvinst, däremot tror jag nog att det finns gott om 19 september fanatiker bland PPs anhängare då PP tenderar att dra till sig de extremaste av de extrema. Själv är jag halvsvensk.

   Hat är ett strakt ord, det jag känner är snarast en irritation, du vet som när en fluga surrar runt marmeladen på frukustbordet.
   Däremot tror jag att Rick Falkvinge hatar Nejtillpirater, varför skulle annars Rick censurera bort Nejtillpirater från Rick egen blogg? Jag tror även att Rick hatar Bodström, jag tror att Engström hatar Keyzer (Engström skriver ofta – på sin blogg – personangrepp mot just Keyzer).

   Vad det gäller att se andra sidan så tror jag att det inom PP finns tre personer som på ngt sätt sysslat med kultur. Anna Troberg och Unni D, ingen av dem speciellt framgångsrikt och så har PP Timbaktu.
   Om det PP vill driva är så oerhört positivt för artister, tror du inte att det hade funnits fler artister på PPs VIP lista? tror du inte att det hade varit artister uppträdande vid PP tälten under den gångna vecka?

   Jag tror i övrigt inte att det finns någon i PPs ledning som försöker se frågan från”vår” sida, det finns däremot ett par tusen PPbloggar som tjatar vidare med samma trötta argument om integritet, fri kultur och konspirationer helt uppåt väggarna.

   Det råkar nu finnas 1 blogg som punkterar PPs bloggare och Falkvinges konstanta fel-miss-vantolkande av andras texter, den råkar heta Nejtillpirater och det är skönt att den finns och ett under att han orkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: