Rick Falkvinges märkliga skäl att rösta pirat – ur ett solidariskt perspektiv

Dags att kommentera även detta utspel från Rick Falkvinge. Kanske inte ett riktigt magplask denna gång utan mer som en pyspunka.

När vi kommer till kulturarbetarna, så är det lika fantastiskt att de inte längre är beroende av kapitalister som profiterar på deras arbete för att kunna nå ut med sitt skapande. För första gången någonsin är produktivmedlen i kulturarbetarnas egna händer. Det här försöker förstås de profiterande mellanhänderna stoppa och vrida tillbaka med alla medel. Vi bör reducera upphovsrätten eftersom den är dessa profitörers verktyg för att försöka återta kontrollen över produktivmedlen, och säkerställa att kulturarbetarna fortsätter att vara herrar över sitt eget skapande.

Vad jag vet så har alla kulturarbetare som tecknat kontrakt med skivbolag gjort det helt frivilligt, för att de totalt sett anser att detta gynnar deras karriär och inkomstmöjligheter. Piratpartiet anser alltså att dessa kulturarbetare har tvingats teckna kontrakt under hot om våld eller möjligen att dessa kulturarbetare har varit mindre vetande? Piratpartiet kommer nu att tillfrågas av Lars Ohly angående samarbete, maken till kommunistproganda var det länge sedan jag såg.

För första gången någonsin har varje människa med tillgång till Internet konstant tillgång till hela mänsklighetens kunskap och kultur. (Okej, det är en miljard människor och inte alla, men det är fortfarande mer inkluderande än något vi skapat hittills.) Inga mer elitskolor bara för välbeställda, ingen mer inlåst kunskap, för alla har jämlik och solidarisk tillgång till utbildning och kultur.

Om Rick Falkvinge och Piratpartiet i samarbete med Pirate Bay anser att det som ligger på Wikipedia och bloggar kan ersätta bra skolor så tyder det bara på att sossesamhällets skola totalt fallerat när det gäller att få honom och hans partivänner att förstå vad som är kunskap och hur den bäst förmedlas. Alla har f.ö. inte tillgång till kvalitetssäkrade fakta (typ NE) eller upphovsrättsskyddad kultur, även om vissa tar sig tillgång till den via piratkopiering.

Det har till och med gått så långt att EU har beslagtagit generikamediciner på väg från Indien till tredje världen som råkade passera en europeisk hamn. Det gör mig rasande att man så cyniskt föredrar att människor lider, plågas och dör.

Jag är oerhört tacksam för att det forskas fram så många effektiva läkemedel, jag har många vänner och bekanta som lever idag pga detta. Utan läkemedelspatent hade huvuddelen av dessa läkemedel inte funnits idag eftersom det handlar om oerhört omfattande investeringar under en lång period.

Rick Falkvinge missade den allra viktigaste punkten angående solidaritet, nämligen följande:

Det kan knappast anses vara solidariskt att vissa ska betala fullpris för kultur, kunskap, dataprogram, spel osv. medan andra ska åka snålskjuts på de som betalar ärligt för sig genom att piratkopiera mot upphovsmannens vilja. Hur man kan få detta till solidaritet kan jag inte förstå. I klartext handlar det om att snylta eller parasitera. ”Någon annan” ska betala. När ingen sådan längre finns återstår bara staten. Säg ”Hej till Lars Ohly!”

Annonser

7 svar

 1. Att du så ofta tar upp Lars Ohly är väl ett tecken på att Falkvinge lyckats med det solidariska perspektivet.

 2. Solidariskt är att alla får tillgång till nyttan med arbetet. Hur det ska finansieras är en annan femma. Det kan ske antingen ”kollektivistiskt” eller ”kapitalistiskt” eller som en hybrid av de båda. Det enda som är solklart är att mellanhändernas tid är förbi.

  Grundidén är att man ska inte kunna sitta och trycka med någon ensamrätt att distribuera och mångfaldiga något som är gratis att mångfaldiga och gratis att distribuera. Det är att kräva betalt för inget arbete. Att tjäna pengar på upphovsmänniskornas gamla arbete (ofta 10-30 år gammalt arbete) har inget värde. Det är artisternas arbete idag och imorgon som ska betalas för idag och imorgon. Inte något de gjorde för 30 år sen. 😉

  • Nej, det är inte en annan femma hur det ska finansieras eftersom den frågan inte är löst. Om det inte finns stöd för att all ”kultur” ska vara statligt finansierad – och då krävs antagligen en internationell överenskommelse – så kan man inte hävda att så ska det vara och alltså kan man kopiera fritt som om detta redan gällde.

   Som skattebetalare är det heller inte självklart för mig att jag vill bekosta andras mediakonsumtion, att detta ska ingå i det allmänna utöver den del som redan finns via radio/tv, biblioteksutlåning osv. Om man anser att just musik och film ska ingå i det allmänna så tycker säkert andra att mycket annat ska göra det, beroende på vad man prioriterar. Exempelvis alkohol, tobak, gå på fotbollsmatcher, åka Gotlandsfärja osv. Det finns knappast ett allmänt stöd idag för att musik/film ska vara skattefinansierat utan snarare att man betalar i förhållande till sin egen konsumtion, en princip som gäller för det allra mesta.

   • Frågan är dock inte löst om man väljer att förbjuda fildelning heller. Man vill leva på marknadsekonomiska premisser, men utan att kunna sälja sin produkt. Genom att tvinga folk som inte köper produkten att betala för att man hävdar att de egentligen köper produkten eller egentligen vill köpa produkten. En märklig avart av att äta kakan och ha den kvar.
    Hur det ska finansieras är dock inte nedladdarens problem. Se till att hen kan använda sin dator hur hen vill först, sen kan de det berör lösa problemet med hur de ska få betalt för ett drömjobb som ingen bett dem utföra.

    • En intressant variant är att först otillbörligt lägga beslag på ngt man inte har rätten till varpå man sen nyttjar den och sen efter det insisterar på att ha den kvar men samtidigt vill man aldrig betala för den…
     Snacka om att äta kakan och sen villja ha den kvar och samtidigt insisterar på att aldrig betala för den.

    • Betalt för drömjobb? Du betalar inte enbart för mediat, förpackningen osv., du betalar för att få tillgång till musiken eller filmen. Detta har inget alls med kopieringskostnaden att göra. Ingen verkar ha bett upphovsmännen att skapa verken heller men man vill stjäla kopior utan att betala.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: