Rick Falkvinges märkliga skäl till att rösta pirat – ur ett kapitalistiskt perspektiv

Rick Falkvinge aviserade häromdagen följande:

Däremot går det att beskriva piratrörelsens ideal i traditionella vänster- och högertermer, och i principiella och pragmatiska argument. De fyra närmaste dagarna kommer jag att posta “därför ska du rösta pirat – ur det här perspektivet” från alla de fyra kvadranterna på den politiska kartan. Jag kommer att skriva om varför man ska rösta pirat ur ett kapitalistiskt (högerpragmatiskt), solidariskt (vänsterprincipiellt), liberalt (högerprincipiellt) och ur folkhemmets perspektiv (vänsterpragmatiskt).

Spännande, hur sjutton ska han lyckas med dettta? Första försöket gjordes idag, ur ett kapitalistiskt perspektiv och det blev ett rejält magplask:

Jag kom ju in i piratrörelsen från det kapitalistiska hållet. Jag såg alla dessa monopol (upphovsrätter och patent) som politikerna delade ut till höger och vänster, riktigt värdefulla monopol, och tyckte att det var snudd på trolöshet mot huvudman att inte ta ut fullt värde i transaktionen där de delades ut. När det gäller upphovsrätt delas monopolen ut utan någon motprestation alls. När det gäller patent tas en nominell avgift ut som ligger brutalt under det reella värdet.

Utan någon motprestation alls? Så själva skapandet anses inte vara någon prestation alls? Det är ju lätt att hävda när man vill roffa åt sig av andras rättigheter utan att betala för sig. Angående patent så varierar det förstås hur stor andel av värdet som går till avgift, det är ju ofta en chanstagning att avgöra om det lönar sig att patentera något. Så bara för att systemet inte är perfekt så ska det tas bort? Ska det då även gälla yttrandefriheten? Inte heller den hanteras ju i ett perfekt system. Vi måste kunna hantera kompromisser som inte är perfekta för någon part men ändå är bättre än att inte ha en kompromiss alls.

Om en värdeproposition saknas i en länk, så kommer den länken att försvinna på en fungerande marknad. Men de har i stället lagstiftat sig fast i ekonomin — de försöker lagstiftningsvägen säkra sig en marknad, så att det till och med ska bli olagligt att gå runt dem. Jag pratar förstås om skiv- och filmförlagen.

Det här är en grov felaktighet. Det har sedan länge funnits en fungerande marknad för musik och film. Gillar man inte musiken eller filmen som produceras så vill man heller inte betala för den. Det är ju samma som gäller på Ica, gillar jag inte Estrellas chips så är det heller ingen som tvingar mig att köpa.  Marknaden fungerade alldeles utmärkt innan den illegala fildelningen delvis satte den ur spel. Istället för att sända signaler om att man inte gillar en produkt, dess förpackning, dess hantering osv. genom att rösta med plånboken så snyltar man till sig en kopia. Det är ett system sänder helt fel signaler och som inte fungerar!

The Pirate Bay är ett bra exempel. Många upplevelseentreprenörer använder det som marknadsföringskanal. Därför, mer än någonsin annat, försöker de tidigare distributionsoligopolen stänga denna kanal (och andra liknande) för leverantörer som inte finner sig i deras defacto detaljhandelsmonopol. Men det görs inte i öppen konkurrens; det görs i rättssalar och lobbyrum.

Ännu en grov felaktighet. Alla försök att rättsvägen stoppa Pirate Bay handlar knappast om att ”många upplevelseentrepenörer” använder det som marknadsföringskanal (underförstått för legal spridning). Alla vet ju att rättsprocesserna handlar om den enorma omfattningen av upphovsrättsskyddat material som sprids via Pirate Bay. Om vissa ”upplevelseentrepenörer” använder Pirate Bay till laglig spridning så får man ta risken att tjänsten blir blockerad, alternativt använda en laglig tjänst. Om jag vill sälja majblommor kan jag använda knarklangare som ändå är ute bland folk men då måste jag vara medveten om att försäljningen kan upphöra om de blir tagna av polisen för knarklangningen.

Det hela påminner mycket om Red Flag Act. Storbritanniens bilindustri låg en bra bit före de flesta andras, men 1865 lyckades diligens- och tågindustrin trycka igenom en lag som krävde att varje bil hade en besättning på tre personer: en förare, en maskinist (!) och en person som gick framför bilen med en röd flagga (!!). Detta begränsade bilens hastighet till gångfart och dess användbarhet högst betydligt.

Jämförelsen haltar betänkligt. Det handlar inte ett dugg om en teknikfråga, rätten att kunna leva på eget skapande och ta betalt för detta är grundläggande, teknikneutral, ingår faktiskt i FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna och finns inarbetad upphovsrättslagen. Varför ska miljoner snyltares ”rättigheter” väga tyngre än kulturskaparnas rättigheter att kunna leva på sitt arbete? Varför ska lyxkonsumtion i form av massiv nedtankning av musik och film väga tyngre än gamla hederliga principer om att man ska göra rätt för sig, inte ta utan att fråga och betala hederligt för en vara eller låta bli den?

För Sveriges tillväxt och entreprenörsandas skull, så är det dags att upphöra med övervakningsnojan och säga åt upphovsrättsindustrin att konkurrera på en fri marknad eller dö. Dagens politiker förstår inte detta.

För att marknaden ska vara fri och fungerande så måste piratkopieringen upphöra eller åtminstone hållas nere. Då kommer marknadskrafterna att fungera och den som inte gillar produkterna från den förhatliga mediaindustrin kan rösta med plånboken. Piraternas logik är oerhört skev, man vill ha något gratis men hatar de som arbetar med skapande och distribution. Snacka om att vara girig, otacksam och parasit! Det är hårda ord men varför inte kalla det för vad det är?

Dagens politiker förstår mycket väl det här, dock ej alla. Och i synnerhet inte Rick Falkvinge.

2 svar

  1. Jag ser verkligen fram emot de resterande förklaringarna han har utlovat, för denna första del var stor humor.

    • Han har i alla fall en mycket livlig fantasi! Han borde sadla om till författare för att få uppleva hur det känns när hans verk kopieras gratis och han inte kan leva på sitt yrke. När Piratpartiet är nedlagt så är det nog ingen som sponsrar Rick Falkvinge längre så då får han ta ett hederligt kneg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: