Piratpartister analyserar åldersfördelningen inom olika partier

Full Mental Straightjacket analyserar åldersfördelningen inom de olika partierna och anser att den likartade åldersfördelningen leder till likriktning. Han avslutar med följande uppmaning:

Så även om ditt hjärta finns hos något av våra nuvarande riksdagspartier så är det bästa du kan göra ändå att rösta på PP för att i och med det lösa upp dagens dödläge och därmed, på sikt, vitalisera svensk politik för att vi förhoppningsvis återigen ska nå en situation där vi har ett antal riksdagspartier med individuella profiler och hjärtefrågor. Om PP inte kommer in i riksdagen kommer vi få se en fortsatt färd mot en allt mer cementerad blockpolitik som sakta förvandlar Sverige till en nation som hade alla möjligheter men som tappade bort dem för att politikerna var mer upptagna med att ägna sig åt föråldrad retorik än att försöka leda Sverige in i framtiden.

Rick Falkvinge håller med.

Jag tycker att analysen brister. Det blir inte per automatik bättre politik bara för att man har en annan åldersfördelning. Hur skulle det se ut om vi låter högstadieelever styra landet? Visst har M och S närmat sig varandra men det skiljer fortfarande en hel del i ideologi, om vi pratar i termer arbetslinje kontra bidragslinje, ökade klyftor kontra att det ska löna sig att anstränga sig osv.  Och skillnaden mellan exempelvis M och V kan knappast förklaras av skillnader i åldersfördelning. De skillnader man har mellan M och S och som kanske var tydligare förr kan man inte lätt koppla till ålder. Jag förstår att Piratpartiet vill göra den här kopplingen eftersom de har en sådan övervikt vad gäller unga sympatisörer. Man kan tolka detta på olika sätt, att Piratpartiet är vitalt, eller också att det är omoget. Jag väljer den senare tolkningen.

En sak som inte ingår i analysen och som jag funderat mycket på är varför könsfördelningen är så oerhört sned inom piratpartiet. Vi vet att det är övervägande män som röstar på högerblocket och övervägande kvinnor som röstar på vänsterblocket. Men skillnaden är ändå inte så dramatisk, se exempelvis denna artikel.

För Piratpartiet gäller enligt dagens medlemssiffror att 89% är män, 11% är kvinnor.
För Ung Pirat gäller att 87% är killar, 13% är tjejer.

Om nu Piratpartiet har sådan bra politik, varför håller då inte kvinnorna/tjejerna med? Hur förklarar piraterna detta sjäva?

Jag har mina teorier. Det skulle inte förvåna mig alls om de stämmer:

 • Piratpartiet är ett omoget parti på många sätt. Både vad gäller den dramatiska framtoningen via Rick Falkvinges överdrivna utspel och även på andra sätt. Ta bara det där med att man levererar bandbredd till Pirate Bay, i praktiken att man samarbetar med personer som är dömda i tingrsätten för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen med straff på ett års fängelse vardera och 30 miljoner i skadestånd! Domen är visserligen överklagad men ändå, ett moget parti skulle knappast ta en sådan politisk risk. Vem vill ha med Pirate Bay i en partiledardebatt inför valet som exempel? Det är ju i praktiken det man får om man bjuder in Rick Falkvinge till en debatt tillsammans med de andra partierna.
 • Kan det möjligen vara så att det ligger mycket i det där med att Piratpartiet kallas för ett enfrågeparti och att huvudfrågan handlar om att säkerställa fortsatt fildelning? Piratpartiet har ju bekräftat den hypotesen via samgåendet med Pirate Bay. Och det är väl företrädesvis killar/män som fildelar mest.
 • Tjejer ligger några år före killarna vad gäller mognad.

Det går nog inte att peka på en enskild faktor men jag tror att de tre punkterna ovan och kanske någon mer som jag förbisett samverkar och leder till den oerhört skeva könsfördelningen man har inom Piratpartiet. Några piratpartister får gärna svara på detta inlägg och försöka förklara varför det är en sådan oerhört skev könsfördelning inom Piratpartiet.

3 svar

 1. Punkt 1 samt 2: läs på om idén ”mere conduit”. Det enda PP gör genom att ge TPB bandbredd är att visa att de faktiskt vågar stå vid vad de tycker – en ISP ska inte kunna dömas för att routa olaglig trafik precis som att Posten inte kan dömas för att frakta varken kopierade DVDs, knark eller mordbrev. De är en ”carrier”, inget annat. De flyttar saker från ett ställe till ett annat.
  (Detsamma skulle kunna sägas om TPB för den delen, eftersom de inte har något olagligt material på sina servrar, men det är en annan diskussion…)

  Lustigt att du inte tar upp deras privata proxyservrar som möjliggör kommunikation för folk i diktaturer/”demokratier” som Iran – det är inte lika ”tjuvigt” va?

  Punkt 3… Ja, vad ska man säga. Feminist?
  Om tjejerna låg några år före, och det var förklaringen till könsfördelningen, borde de inte dyka upp i nästa steg av ålderstrappan? Eller menar du helt enkelt att de är för mogna för ett så omoget parti som PP?

  • Frågan är om mere conduit kan anses gälla när en ISP vet vad den huvudsakliga användningen är och ingen kan ju direkt påstå att man inte vet hur TPB används. Jag kan mycket väl tänka mig att Piratpartiet tvingas sluta levererera bandbredd till TPB mot vitesföreläggande.

   Angående proxyservrar för folk i diktaturer så kan du ju läsa på om ”honor by association”…

   Vad gäller tjejer så kan det vara så enkelt att de av olika anledningar fildelar betydligt mindre. Det skulle vara intressant att få veta skälen till varför en så liten andel tjejer är intresserade av Piratpartiet, typ via en omfattande enkät eller liknande.

 2. […] åldersfördelning. Hur skulle det se ut om vi låter högstadieelever styra landet?” Bloggen nejtillpirater missar att det på alla nivåer har diskuterats hur man kan få en åldersfördelning i riksdagen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: