Fortsatt obstruktion i IPRED-mål

Enligt SvD:

Bredbandsoperatören Ephone behöver ännu inte lämna ut identiteten på personen bakom en server med ljudböcker. Det första Ipredmålet, sedan den nya lagen infördes, kan vara på väg till EU:s domstol för avgörande – en process som kan ta åratal.

Fortsatt obstruktion alltså, det framgår inte minst av följande uttalande från Bo Wigstrand, vd på Ephone:

TT: Räknar du med att aldrig behöva avslöja identiteten på din kund för bokförlagen?

– Jag kommer att begravas med den. Man ska inte ta ut jättemycket i förskott men det här visar att man inte kan ha lagar där privatspanare ska göra den här typen av undersökningar. Det ska polisen göra, säger Wigstrand.

Tänk om alla ärenden som tas upp i domstolar skulle hanteras på det här sättet! Vi får hoppas att ärendet inte tas upp i EU-domstolen.

Se även SR och Nyhetskanalen. Enligt piraterna är ärendet redan på väg till EU-domstolen.

Annonser

28 svar

 1. Obstruktion? – Bara en som hatar allt som har med fildelning – fildelare – the Pirate Bay och Piratpartiet att göra kan dra en sådan idiotisk slutsats

  Jag ser det som om Ephone vill få klara besked om hur det juridiska läget är och driver målet till högsta instansen – Vi skall inte ha lagar i det här landet som strider mot grundlagen bara för att tillfredsställa den i huvudsak Amerikanska skiv- och filmindustrin och folk som nejtillpirater – *skratt*

  Well done Ephone!!

  • Ephone vill bara tjäna pengar på ”goodwill” via sin kamp och därmed få behålla kunderna eller värva nya. Man skiter fullständigt i lagarna så länge man kan tjäna pengar.

   • Det är vad du påstår – men som vanligt har du inget att stödja dina påståenden med – spekulationer kallas sådant för – och de bidrar inte till din trovärdighet

    När det gällde the Pirate Bay fallet avvisade du alla möjligheter att det var frågan om foul play – trots att jag kunde peka på mycket starka indicier

    Nu fattar Högsta Domstolen ett beslut som du inte gillar och då är det frågan om obstruktion mm och spekulerar du hej vilt om Ephones skäl

    Hur skall du ha det?

    • Vad jag vet så har HD ännu inte fattat beslut. Obstruktionen görs ju av den part som överklagar fast det är dödfött. Man vet att så fort man får en fällande dom i högsta instans så är det kört och kunderna sticker.

     • Så vid jag förstår är det HD som har fattat beslutet att Ephone inte behöver lämna ut uppgifterna ännu – Därmed tar inte HD lika lätt på Ephones invändningar som du – Men kanske du har större kompetens än HD domarna?

     • Med andra ord borde bokförlagen lagt ner fallet när de förlorade i hovrätten?

     • Då var det alltså bokförlagen som stod för obstruktionen eftersom det var dom som förlorade i hovrätten.

     • Här finns en avgörande skillnad.

      Bokförlagen vill få stopp på brottslig verksamhet eftersom de förlorar pengar på detta.

      Ephone vill INTE få stopp på brottslig verksamhet eftersom de är beroende av att kunderna är nöjda, stannar kvar och kan fortsätta med sin brottsliga verksamhet.

     • Apropos brottslig verksamhet, som du faktiskt inte vet om den överhuvudtaget pågått, så antar jag att du vet att just i det här målet så är Antipiratbyrån polisanmälda för dataintrång och att förundersökning pågår?

     • Ja men pirater (när det gäller fildelningsmål) är ju väldigt noga med att oskyldighetspresumptionen gäller så då är det ju tämligen självklart att detta även gäller det misstänka dataintrånget, eller hur?

     • Självklart är det så. Jag ville bara kolla om du kände till anmälan.

   • Och exakt varför får inte andra bolag tjäna pengar? Varför ska inte ISP och teleoperatörer få tjäna pengar? Är det nåt slags monopol på att tjäna pengar som mediamaffian vill ha?

    Så utomordentligt korkat.

    Dessutom handlar det i detta fall om huruvida man ska få ha media på en skyddad dator ansluten till internet. Om bokförlagen får rätt så blir det olagligt att ha musik, film och böcker på sin dator om den är ansluten till internet.

    • Det handlar om rätten att tjäna pengar på laglig verksamhet kontra att göra det på olaglig verksamhet – en stor skillnad, eller hur?

     Du kan inte lastas för att ha media på din dator och ha den anslutet till internet men att göra det tillgängligt till andra är något helt annat och i det sammanhanget är det knappast någon skillnad på om du sätter in en annons i tidningen ”vem som helst får komma hem till mig och kopiera” eller om du seedar på nätet, i bägge fallen är det olagligt.

     • Känns lite lustigt att få det att låta som att ephone gör något fult när överklagar en dom.. det känns som sakligheten har minskat lite, här handlar det faktiskt om en överklagan som mest troligt kommer att godtas av hd (enligt fildelningsjurist, se artikel: http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/ipredmal-kan-ga-till-eg-domstolen-1.1116626).
      att sedan hävda att de bara är intresserade av att tjäna pengar på olagligheter är ju på inget sätt sakligt. som isp kostar hög nätbelastning pengar men å andra sidan är en förkrossande majoritet av höghastighetsinternetkunderna intresserade av att fildela så det är ju en balansgång. men att hålla en isp ansvarig för vad deras kunder gör med sin uppkoppling är ju som att hävda att det är vapentillverkarnas fel att folk blir mördade!

     • Jag delar inte bedömningen att ephone kommer att få rätt i HD.

      Jag tycker att det är dubbelmoral att internetleverantörerna å ena sidan tecknar avtal med kunderna där det i det finstilta tydligt står att kunden inte får syssla med piratkopiering eller något annat olagligt – för att de ska kunna svära sig fria om de blir stämda av en tredje part, och å andra sidan att de ser mellan fingrarna med att det sker massiva lagöverträdelser och att de rent av underlättar genom att själv tillhandahålla anonymitetstjänster. Det är ju inte så att de är omedvetna om att så många sysslar med illegal fildelning.

      Angående vapentillverkare så finns det faktiskt regler i den branschen med krav på licens eller krav på att man inte får köpa vapen direkt utan att det måste gå en viss tid från beställning till leverans så att man inte köper vapen på impuls och mördar någon. Vapen är ju också till större delen till för försvar även om vissa använder dem till brott. Om man säger att 20% av befolkningen fildelar så gäller knappast heller att 20% av alla vapen används för att mörda med. Om det hade varit så är jag övertygad om att vapenlagstiftningen hade sett helt annorlunda ut och att det i princip hade varit helt förbjudet att inneha vapen annat än för jakt och liknande och under mycket mer reglerade former än idag.

   • Obstruktion?
    Vad jag känner till var det bokförlagen som överklagade hovrättsdomen till HD, alltså måste det ju vara dom som obstruerar.
    Ephone är inte så korkade att dom lägger sig platt efter en vinst i senaste instans.
    Tar bokförlagen Ephone till HD är det deras självklara skyldighet att försvara sig ”med alla till buds stående medel”
    Min bedömning är att Ephone gör som dom måste göra.

 2. Jag hade blivit ytterst överraskad om det här INTE gått hela vägen upp.
  Faktum är att:
  1) Det är en helt ny lag som saknar prejudikat.
  2) Ingenting ger ens en fingervisning om vad som utgör sakliga skäl till att lämna ut de begärda uppgifterna. Inte lagtexten, ej heller förarbetena.
  3) IPRED-1 går stick i stäv med tidigare lag och prejudikat som fastställt att de begärda uppgifterna anses såpass personliga att inte ens polisen haft rätt att begära ut dem med mindre än skälig misstanke för brott som ger minst två års fängelse. Inte nog med det, fängelse finns med på straffskalan för dem som faktiskt lämnar ut dessa uppgifter utan ovansagda grund.

 3. Jag förstår nejtillpiraters tystnad – den talar bokdelar – Han är på nytt ute och cyklar helt enkelt – Han borde vara försiktig – blinda borde inte cykla på allmän väg

 4. Till nejtillpirater: TACK!

  Tack för att du lyfter dessa frågor och tack för att du ORKAR bemöta alla dessa pijater. TACK! TACK! TACK! Vi är många som med behållning läser hur du sakligt bemöter dessa pajaser och du är ju helt uppenbart en välbehövlig nagel i ögat på dessa stollar!

  Jag längtar till efter valet när pijatpartiet återigen blivit påminda om deras obetydliga bidrag till den svenska historiebeskrivningen – visst. de var asgrymma vid EU-valet (hehehe) men det har ju även andra bortglömda partier lyckats med. Det är en sak att vara bäst på träning och en annan sak att vinna när det gäller..

  Men i höst, när allt blir som vanligt igen. När pijatpartiet får storstryk men gläds åt att de i alla fall lyckades vinna skolvalet (wow…). Eller när de försöker förklara varför de – trots det extremt låga antalet röster – ändå gjorde ett fantastiskt val (visst fick de bara 0,58% vid förra riksdagsvalet?).

  DÅ! Då, skall jag skåla med mina vänner och skratta gott åt dessa pajaser!

  Vi vet ju ändå att dessa rättshaverister ALDRIG kommer att säga ”vet ni vad, jag har funderat lite och faktum är att jag har kommit underfund med att jag faktiskt hade fel. Och jag som aldrig har haft fel förut..”.;) Så att försöka argumentera med dem är egentligen lönlöst.

  Fast nejtillpirater gör detta ändå, trots påhopp, blockeringar osv. Snyggt – det behövs! Så, stå på dig nejtillpirater – jag och många med mig tycker att du gör ett fantastiskt jobb!

  Tyvärr är det så att flertalet av de flesta av mina vänner som delar min uppfattning om pijaterna samtidigt delar samma uppfattning som de i Monty Python sketchen om belgare där de konstaterar att det är bäst att: ”just ignore them!”:) Jag skall prata med dem om att vara mer aktiva här. Tycker det verkar vara mest pijater här fast å andra sidan är det ju de som är mest desperata just nu..

  //Bop Gun

  • Tack!

   Jag börjar känna mer och mer att denna blogg snart inte behövs. Piratpartiet och Rick Falkvinge tycks ha gått in i en negativ spiral med mer och mer vansinniga och fantasifulla påståenden och argument. Det kan bara sluta på ett sätt. Det är möjligt att man inser detta men vill falla med flaggan i topp. Men jag fortsätter väl ett tag till i mån av tid.

   • Rick F tar i ganska ordentligt, och det tycker jag att han gör rätt i. Gammelpartierna anser ju att integritetsfrågorna ska glömmas bort, åtminstone till efter valet.
    Det behövs en gäll röst, redan nu, även om det går till överdrifter.
    Att Pirate Bay-rättegången flyttades fram i tid är väl ingen obstruktion mot lokalvalen i september? Trots att åtminstone någon av dom i tingsrätten dömda anmält förhinder att delta i hovrätten efter valet. Men det kanske är obstruktion det också?

    • Jo det kan vara obstruktion att skjuta på rättegången till efter valet, om det nu är det som är anledningen. Å andra sidan är det väl bra att rättegången görs i en lugnare period när man kan fokusera på rättegången snarare än politik, det borde faktiskt gynna rättssäkerheten.

     Angående att de dömda anmält förhinder så anser jag att de inte ska ha så mycket att säga till om. De vet ju mycket väl vad deras inblandning i Pirate Bay innebär, de är dömda i tingsrätten, domen har överklagats. De får finna sig i att komma när det passar rätten. Allt gnäll om att de inte kan då är bara ytterligare tecken på hur omogna och bortskämda dessa personer är. Fast den EGENTLIGA orsaken är förstås att man helst vill ha rättegången innan valet så att det ska gynna dem och deras samarbetspartner Piratpartiet.

 5. @ BopGun, jag har alltid känt den största respekt för människor som anonymt beskyller andra för att vara pajasar. Det är den sortens modiga och rakryggade personer som behövs i debatten och alldeles särskilt då de inför nya lustiga begrepp som ”pijater”. Verkligen mycket skojigt och ett uttryck för en både subtil och intelligent form av humor.

  • Det tar emot att kalla en partiledare för pajas. Jag har gjort det några gånger i min egen blogg, det tar emot.

   Jag ogillar starkt Mona Sahlin och Lars Ohly, det vore en katastrof om de vinner valet och kan återgå till sin bidragspolitik. Men jag skulle nog ändå aldrig kalla dem för pajaser. De har en konsekvent framtoning som bygger på viss logik även om jag absolut inte delar deras bedömningar. De har en relativt nyanserad framtoning även om exempelvis Mona Sahlin ibland skriker om lögner när högersidan säger något som hon har en annan uppfattning om. Jag ogillar deras ståndpunkt kraftigt, de är heller inga perfekta människor men vem är det?

   Men när det kommer till Rick Falkvinge så är det så mycket mer i hans framtoning som gör att jag inte förmår att kalla honom annat än en pajas. När jag gör det handlar det om specifika områden/tillfällen, jag har absolut ingen anledning att kalla honom pajas rent allmänt eftersom jag inte känner honom privat.

   • Om något annat parti i Sverige skulle tappa 34 000 medlemmar på lite mer än en månad hade troligen samtliga tidningar slagit upp detta som ngt historiskt och extrordinärt. Ett part har tappat 68% av sina medlemmar, det är svårt att inte se det hela som ngt annat än ett massivt misslyckande i synnerhet när det ser ut som medlemsfallet inte kommer att stanna innan partiet tappat 80% av medlemmar. Detta kan ju inte tolkas som ngt annat än ett massivt ogillande av PPs politik och dess inkompetenta pajas ledare.

    • En stor andel av dessa f d medlemmar uttryckte en svår besvikelse efter skämträttegången mot The Pirate Bay förra våren.
     Att dessa tidigare medlemmar inte längre skulle vara sympatisörer är att dra för långtgående slutsatser. Visst är det ett stort medlemstapp, som skulle radera ut de flesta andra partier om det gällde dom.
     För övrigt skulle jag aldrig ange Piratpartiet i en opinionsundersökning. Många med mig säger samma sak.

    • Raset går snabbare nu än vad jag trott. Nu under 17 000 medlemmar och c:a 500 medlemmar färre än när jag kollade igår. Och rättshaveristen Rick Falkvinge söker nu nya jaktmarker genom att svamla om korruption i Holland. Det är ingen måtta på vilken desperation som nu råder!

 6. Rättshaverist? svammel? Kampen mot meningsmotståndarna trappas upp.
  Svårt för mig att få någon annan uppfattning än att det gäller korruption, efter att ha läst att advokat och åklagare i ”the FTD case” har ett företag tillsammans. Företaget lär ut hur man bäst och effektivast sätter dit fildelare.
  Nämna filnamn i ett forum skulle vara detsamma som att fildela. Hjälp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: