Piratpartiet anser sig felaktigt vara missgynnade av valkompass

Enligt Piratpartiets hemsida:

TT Spektra har publicerat ett partisympatitest, “valkompassen”, som använts av flera tidningar på nätet, bland annat Svenska Dagbladet och Hallandsposten. Statistiska beräkningar visar entydigt att kompassen systematiskt gynnar extrema partier och starkt missgynnar de minst extrema. Nu kräver Piratpartiet att TT Spektra gör om testet från grunden.

Mikael Nilsson har byggt en egen version av testet med en rimligare och mer matematiskt välgrundad mätmetod, baserat på exakt samma frågor. Många har visat stor förvåning över hur mycket bättre detta test stämmer med deras partipreferenser än TT Spektras test.

TT Spektras valkompass (hos SvD): http://www.svd.se/nyheter/politik/valet2010/Valkompassen/

Mikael Nilssons valkompass: http://valkompass.se

Se även Mikael Nilssons blogg.

Jag håller inte med, åtminstone inte baserat på mina egna svar i bägge valkompasserna. SD och Piratpartiet ”tävlar” om att vara det sista partiet jag skulle kunna tänka mig att rösta på, av följande skäl:

 • SD är extremt invandrarfientligt, även om man hittat olika sätt att tona ner det offentligt så vet vi att man har betydligt extremare åsikter ”under huven”. Bortsett från den aspekten (det går ju inte men ändå…) så har de ändå något som liknar en samlad politik.
 • Piratpartiet är helt klart ett enfrågeparti, vilket förra veckan blev ännu tydligare i och med att man nu levererar bandbredd åt Pirate Bay. Jag är helt emot denna enda fråga och därför kan jag omöjligen tänka mig att rösta på Piratpartiet/Pirate Bay. Partiet har dessutom inte någon som helst politik i övrigt.

TT Spektras valkompass visade i stort sett rätt enligt mina normala partisympatier och Piratpartiet hamnade sist. Helt korrekt resultat. SD däremot hamnade väl högt, de borde ha hamnat sist eller näst sist tillsammans med Piratpartiet.

Mikael Nilssons valkompass gjorde att Piratpartiet hamnade strax under mitten för mig, alldeles för högt, de borde ligga sist eller näst sist. SD hamnade på ungefär samma plats.

Slutsats:

TT Spektras valkompass verkar vara helt OK bortsett från att SD hamnar väl högt. Mikael Nilssons valkompass är helt felaktig vad gäller Piratparitet.

Och vad gäller påståendet att TT Spektras valkompass gynnar extrema partier så motsägs detta av att den inte alls gynnar Piratpartiet/Pirate Bay, i mina ögon ett minst lika extremt parti som SD, speciellt som att man är ett enfrågeparti.

14 svar

 1. Äntligen lite vetenskaplig attityd härifrån! Det stämmer för mig, alltså stämmer det för alla!

  Påståendet att SvDs test otillbörligt gynnar partier med starka åsikter står jag för. Men det gäller alltså bara i en riktning, det gynnar partier som har extrema åsikter *åt samma håll som man själv tycker*. I ditt fall gynnar det mycket riktigt inte pp.

  Sen kan jag hålla med om att testet gott kunde ha med fler frågor som hjälper till att differentiera pp från resten – då skulle du lättare komma längre ifrån pp. Min kritik handlar alltså inte alls om urvalet av frågor, trots att detta också kan förbättras.

  Jag gissar också att du inte är vare sig sosse eller centerpartist, efter det är i praktiken helt omöjligt att bli endera i SvDs test. Troligen är du vänsterpartist eller folkpartist, eftersom båda dessa får vettiga resultat redan i SvDs test, pga att de är mest extrema. åt vänster resp. höger.

  • Det kanske skulle finnas ytterligare en nivå på viktningen av frågorna, stöder man Piratpartiets fildelningslinje så vill man väl att den frågan ska få mycket hög vikt, kanske rent av vara helt avgörande pss som att man i fallet SD vill att invandringspolitiken ska vara det.

   Angående partisympatier så håller jag mig till högeralliansen. Kommer troligen rösta på moderaterna i höst men det kan ev. bli aktuellt att stödrösta på KD eller centern om det krävs. Vad som helst i högeralliansen är bättre än rödgröna röran, för att inte tala om SD eller PP.

   • Jag är faktiskt helt med dig här för en gångs skull angående alliansen. Förutom stödröstningen då. Man ska rösta efter sina åsikter inte för att hålla några kvar vid makten bara för sakens skull. Vore det inte isåfall bättre att M eller FP fick de röster som KD tappar?

    Håller helt med dig om att frågorna borde varit mer nyanserade. Nåja… valkompasser i all ära är egentligen bara fluff fluff. Folk vet väl vad de tycker?

    • I mitt fall är stödröstningen inte något problem för jag kan känna mig skapligt bekväm med en röst på alla allianspartierna även om jag föredrar några av dem. Jag känner mig dock oerhört obekväm med alla i rödgröna röran och även med SD och PP.

 2. Eftersom jag nu fick dig att svara om dina partisympatier… :-7

  Skulle du ha lust att skicka mig en länk till dina resultat? Du borde ha kvar URLen i din browserhistorik, den med handler.py… etc

  Då kan jag se om det går att förbättra algoritmen som du föreslår. Jag är nämligen också intresserad av om man kan få tydligare avstånd till pp.

  • Vissa frågor gör det svårt att vara nyanserad i piratfrågor. Fråga nio, om buggningen, tvingar en att antingen vara för buggning som ett medel att hitta terrorister, eller vara mot avlyssning av alla, oavsett brottsmisstanke. Det går inte att vara försiktigt positiv till avlyssning av skäligen brottsmisstänkta och samtidigt mot massbuggning av klart oskyldiga.

   Men det är ett problem med frågorna, inte algoritmen i sig.

 3. Om jag har förstått det rätt fungerar det ursprungliga systemet så här:

  låt oss säga att ja-svaret på en fråga ger vänsterpartiet 5 poäng, socialdemokraterna (som är mindre extrema) 3 poäng och att nej-svaret på samma fråga ger centerpartiet 2 poäng och moderaterna 5 poäng. Om jag svarar ja och anger att frågan bara är medelviktig för mig, då hamnar jag naturligtvis närmast socialdemokraterna som också är positivt inställda men likt mig har en något ljum inställning till frågan. Problemet är nu att valkompassen multiplicerar min vikt med respektive poäng och väljer den högsta poängen. Alltså föreslår den att jag bör rösta på vänsterpartiet, trots att jag ligger närmare socialdemokraterna. Dessutom verkar det, enligt vad jag har läst, vara så att mitt motstånd mot moderaterna inte registreras, dvs. efter att jag svarat på frågan anser systemet att både moderaterna och centern passar mig lika bra/illa, trots att moderaterna ligger betydligt längre ifrån min uppfattning. Systemet bortser alltså från en massa värdefull information om mina uppfattningar.

  Som du inser gynnar detta system de mer ”extrema” partierna. Eftersom både centerpartiet och piratpartiet är sådana att det antingen finns andra partier som driver samma frågor hårdare (vilket ger högre poäng) eller det saknas tillräckligt med frågor för att ge dem tillräckligt med poäng för den politik som de utmärker sig för, missgynnas de. Eftersom piratpartiet inte har några åsikter i många frågor är det i det stora hela ett icke-extremt parti.

  Även om Sd är extremt i någon mening så kan det vara så att deras politik har låg korrelation med andra partiers. Det skulle kunna vara en förklaring till att de inte får större genomslag i ditt fall. Sd är i alla fall inte systematiskt missgynnat så som centern och piratpartiet.

  Mikael Nilssons valkompass gjorde att Piratpartiet hamnade strax under mitten för mig, alldeles för högt, de borde ligga sist eller näst sist. SD hamnade på ungefär samma plats.

  PP skulle säkerligen hamna längre ned om det fanns fler frågor som rör PP-politik. Dessutom innehåller ju grunddata felaktig information om PP: att det är emot Tobin-skatter, förordar gratis entré till museum, motsätter sig buggning vid brottsmisstanke, vill avskaffa alkoholmonopolet, och motsätter sig en begränsning av antalet friskolor. Det är områden där, såvitt jag vet, PP inte tar ställning. De bristerna är inte Mikael Nilssons fel.

  TT Spektras valkompass verkar vara helt OK bortsett från att SD hamnar väl högt. Mikael Nilssons valkompass är helt felaktig vad gäller Piratparitet.

  Sammanvägningen av svaren i kompassen är helt uppåt väggarna fel. Ett resultat är för litet för att kunna dra några slutsatser om kompassen som sådan.

 4. Förresten, om du menar att piratpartiet (och centerpartiet också för den delen) inte är missgynnat hur förklarar du piratpartiets resultat från en miljon simulerade väljare:
  Förstaplats, noll
  Andraplats, noll
  Tredjeplats, noll
  Fjärdeplats, noll
  Femteplats, 0,002%
  Sjätteplats, 0,03%
  Sjundeplats, 0,08%
  Åttondeplats, 0,2%
  Niondeplats, 1,9%
  Tiondeplats (sistaplacering), 97,8%

  Sd kom, när jag gjorde testet, förresten allra längst ned på Mikael Nilssons reviderade valkompass vilket inte var fallet för originalet.

  Piratpartiet/Pirate Bay, i mina ögon ett minst lika extremt parti som SD, speciellt som att man är ett enfrågeparti.

  Även om piratpartiet är dubbelt så radikalt som andra partier i informationspolitiska frågor så spelar det ingen roll i ett test där bara 4% av frågorna är sådana som piratpartiet tar ställning till. Då blir piratpartiet rent matematiskt det minst extrema partiet.

  • Ett enskilt svar säger visserligen inget om hur det fungerar för andra men jag vet heller inte hur man gått till väga när man simulerat en miljon väljare. Hur har det gått till? Utan att veta detta går det inte att bedöma vad det är värt.

 5. Jag har, baserat på feedback från olika håll (bla här), uppdaterat testet så att det är svårare att bli pirat – man hamnar inte nära pp trots att man svarar ”neutralt” på en fråga som inte pp tar ställning i.

  Dessutom har jag ökat betydelsen av ”mycket viktig fråga” till att en sådan motsvarar tre andra frågor, istället för som tidigare två.

  Gör gärna testet igen och berätta hur det gick!

  Om du vill förenkla för dig, kan du gå till samma resultat-url som du fick förra gången – då räknar den på det nya sättet.

 6. Att SD kommer hoegt tror jag beror paa att de har aasikter som ligger i linje med de andra partierna. I ex. EU-medlemskapet vill baade SD och V ha en ny folkomroestning aeven om de sannolikt kohandlat bort den saken i hopp om regeringsmakten.

  Att PP inte har naagra aasikter alls om massvis med fraagor borde ju inte ge dem bottennapp automatiskt, men helt klart borde det goera det om folk har starka aasikter om andra fraagor och vaerderar dem hoegre aen PPs fraagor.

  Det kan ocksaa bero paa att viktningen som gjorts har varit i SVDs politiska intresse eftersom det aer en borgerlig tidning. Piratpartiet aer ett farligt parti eftersom det kan ta en hel del borgerliga vaeljare och sannolikt kommer valsamverka aat vaenster foer att V, MP och S staar naermare PP aeven om de inte aer helt eniga.

  Mer valkompasser: http://aktivdemokrati.wordpress.com/2010/08/29/lankar-till-valkompasser-och-partier-samt-betygsattning/

  MVH
  MrPefect72
  Medlem av Aktiv Demokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: