Nätattack mot IDG

Samtliga IDG-sajter slogs på onsdagskvällen ut efter en överbelastningsattack riktad mot hela nätverket. Även den interna uppkopplingen slutade fungera.

DOS-attacker är verkliga hot mot yttrandefriheten, till skillnad mot piraternas hävdande att stängning av Pirate Bay skulle vara det. Att efter domstolsbeslut (i en demokrati) stänga ner eller blockera en sajt som sysslar med något olagligt är helt OK, att ”hackers” eller vilka det nu är utövar DOS-attacker är helt vedervärdigt. Det är faktiskt något som liknar censur. Här behövs verkligen både en välbemannad nätpolis och samarbete på nätet,  och en infrastruktur som snabbt kan upptäcka, lindra och blockera effekterna av en attack. Plus förstås att via loggar och samarbete mellan nationer snabbt försöka lista ut vilka som ligger bakom.

Undrar förresten hur Piratpartiet/pirater ser på detta fenomen. När någon förhatlig myndighet drabbas, typ FRA eller Säpo så jublar man. Skulle man jubla lika mycket om Pirate Bay blev utsatt? Eller Piratpartiets hemsida. Är det kanske så som i många andra fall att man är emot en företeelse eller en lag bara om det gynnar de egna syftena?

5 svar

 1. Svaret på din fråga är naturligtvis nej. Pijaterna tycker att det är ok med alla attacker mot de onda. Svart och vitt. Livet är så mycket enklare då. En boll i luften – då kan alla jonglera.

  Mitt tips är att alla pijater vänder på den där kikaren de använder sig av. Man skall inte titta i den stora linsen utan den LILLA. Det låter mystiskt men det är faktiskt SANT!;)

  Kom och lek med oss i den verkliga världen! Det kanske sticker i ögon först (starkt ljus) men när ni vant er är det faktiskt riktigt lustigt att betrakta er och era knasigheter

  //Bop Gun

 2. Nej DDOS attacker är ett verkligt sattyg, likaså också defacing av sajter. Både TPB, Piratpartiet och ”pijater” har uttryckt ett enormt missnöje och tagit avstånd från när sådana metoder har använts i deras eller frihetens namn.
  Piratpartiet vill komma till förändring av upphovsrätt och försvara den personliga integriteten – för ALLA.
  Enda sättet en DDOS attack skulle kunna förekommas är genom total övervakning av vad som görs på varenda dator på hela klotet, oavsett operativsystem, något som är stört jäkla omöjligt, och definitivt inte önskvärt.
  Det behövs ingen ”nätpolis” då de inte skulle kunna göra något innan brottet har begåtts. Däremot behövs det resurser hos vanlig polis som tar såna här attacker på allvar. Så jag håller faktiskt med Nejtillpirater här att mer resurser behövs och definitivt samarbete, då det faktiskt rör sig om verkliga brott här i syfte att åsamka så stor skada som möjligt, till skillnad från individuellt tagna friheter mot orimliga EULA och förlegad och obalanserad upphovsrätt.

 3. Jag håller med dig helt att detta är allvarligt och skall bekämpas. PP tar tydligt avstånd från detta oavsett vem som drabbas.

 4. Skulle man jubla lika mycket om Pirate Bay blev utsatt?

  Så har ju redan skett ett par gånger, så det är knappast något hypotetiskt fall. Annars så ber jag att få hänvisa till PiratenISmålands kommentar. Naturligtvis tycker alla vettiga människor illa om datorattacker.

  Vad tycker du förresten om fallet när det var Sony som installerade skadlig programvara i folks datorer?

  • Angående Sony så känns det spontant fel att göra så men jag är inte jätteinsatt. Man kan förstå deras frustration om man inte kan komma tillrätta med piratkopieringen men det finns ändå gränser för vad man får göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: