Rättshaveristen Rick Falkvinge talar

Rick Falkvinge skriver om det han kallar för den svenska vänskapskorruptionen. Maken till konspirationsteorier och anklagelser utan tillstymmelse till bevis får man leta efter!

Men gradvis har jag blivit varse att Sverige är ett av de mer korrupta länderna jag sett.

Han menar förstås att han har sett det med sina konspiratoriska glasögon eller möjligen med samma gamla piratlappar för bägge ögonen.

Hur ska den person som blir dömd i domstol kunna veta att det han/hon egentligen bröt mot var att inte ha lärt känna rätt personer i tonåren?

Så det faktum att personen troligen begått ett allvarligt brott spelar ingen roll då? För finns det minsta risk för korruption så ska den misstänkte alltid frias? Läs Pirate Bay, han bygger upp alltihop för att sedan drämma till med Pirate Bay…

Tidigt 2006 skrev Säpochefen, rikspolischefen och riksåklagaren en debattartikel tillsammans där de propagerar för mer övervakning, bland annat för trafikdatalagring. De förefaller vara helt samstämmiga. Om man tittar på Klas Bergenstrands CV, så konstaterar man att han först var rikspolischef, sedan riksåklagare, och därefter Säpochef. Han har alltså varit chef för i stort sett allihop som ska kontrollera att han gör sitt jobb.

Är det någon som tror att detta leder till något annat än en total korruption? När ankdammen hålls så liten att samtliga personer som ska kontrollera varandra i tjänstemannarollen är personligen bekanta på nivån att de varit nära arbetskamrater och ofta nära vänner?

Det är väl naturligt att kompetenta personer byter jobb och jobbar med närliggande saker hos en annan arbetsgivare. Det är naturligt att man bygger nätverk som leder till ny befattning och man kan då bli effektivare även på den nya befattningen. Men att detta skulle per automatik leda till korruption är ju befängt!

Den nuvarande Säpochefen kan och ska inte lastas för korruptionen under Bergenstrand.

Pang, där kom den, korruptionsanklagelsen. Ska det föranleda polisanmälan denna gång? Nej nu går ju inte det eftersom Bergenstrand avled 2007. Snacka om osmakligt att anklaga en avliden person som inte kan försvara sig för korruption! Har man tröttnat på att anklaga Jim Keyzer?

Nuvarande Säpochefen Anders Danielsson är, enligt uppgifter jag litar på, en av de bästa chefer som myndigheten har haft. Det faktum att Bodström vill byta ut honom talar t.ex. mycket starkt till hans förmån.

Märklig logik. Anses Bodström vara rakt igenom rutten och omdömeslös? Så kan knappast vara fallet, han är  betydligt mer kompetent än Falkvinge i alla fall. Bodström har ju jobbat som jurist/advokat och haft många tunga befattningar som statsråd, ambassadör m.m. Rick Falkvinge kan stoltsera med en avhoppad Civilingenjörsutbildning, men det kanske gör Falkvinge till den minst korrumperade partiledaren enligt honom själv? Inkompetent men absolut inte korrumperad. Räcker nog inte så långt…

De fyra i Pirate-Bay-rättegången i tingsrätten dömdes på grund av att tingsrätten var korrupt. Inside out. På grund av vilka som kände vilka.

Såvitt jag vet dömdes de för att de hade begått medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och de filer som ingick i bevismaterialet är ju dessutom bara en försumbart liten del i den totala medhjälp till brott mot upphovsrättslagen som de medverkat till via Pirate Bay som varit uppe sedan 1993.

Det här går igen överallt. Precis överallt.

Överallt???
Precis överallt???

Nu har det väl ändå slagit över för Falkvinge?

Annonser

74 svar

 1. Du skulle alltså inte se några som helst problem med att personer som i tjänsten är satta att övervaka andra också är personliga vänner med de övervakade?

  Observerar också att du nogsamt undvek att kommentera Ricks hänvisning till Europadomstolen. Vad anser du om Europadomstolens utlåtande? Består de också av rättshaverister?

  • Bara för att det är personliga vänner innebär ju inte att det behöver vara ett problem, man får väl förutsätta att man jobbar professionellt och dessutom finns det ju andra tjänstemän på resp. instans som kan reagera. Visst finns det en risk men man kan inte anta att det är korruption per automatik bara för det.

   Jag är inte så insatt i det som gällde Europadomstolens utlåtande, därför har jag inte kommenterat det, återkommer kanske senare.

 2. nejtillpirater är som en struts som sticker huvudet i sanden så fort han konfronteras med något han inte gillar – Reflekterar han – resonerar han? – Aldrig! – Allt han kan är att sprida skit om allt och alla som inte tycker som han och hans speciella hatobjekt är Rick och Christian i PP

  Rick Falkvinge bemödar sig i alla fall att med starka indicier stärka sin sak – Hans framställning är inte så konstig om man tänker efter – inte nejtillpiraters starka sida tyvärr – Sverige är ett litet land med lite över 9 miljoner människor – De som utgör makteliten i det här landet – dvs politiker – högt uppsatta tjänstemän – domare – journalister mm – är bara en relativ liten grupp – De minglar ständigt med varandra i sitt arbete och möter varandra ofta även informellt –

  Vore det så konstigt att de gör varandra tjänster – typ you scratch my back and I sratch yours – eller tror nejtillpirater att alla tjänstemän – politiker – domare – journalister mm är fläckfria och alltid är höjda över alla misstankar? – Fundera lite över t ex Geijeraffären – ett tidigt fall av politisk vänskapskorruption – nejtillpirater är mer än naiv om han inte tror att sådant inte förekommer i någon större utsträckning – Med litet grävande och googlande kan man säkert hitta flera fall av t ex politiker som har ertappats med handen i syltburken men fick andra välbetalda uppgifter

  Men att nejtillpirater inte har förmåga att reflektera och själv söka upp fakta har han ju redan bevisat med hans inlägg om jäv – Enligt honom kan man inte ens misstänka jäv – även om domarna är eller varit medlem i en ”diskussionsgrupp” som inte handlar om upphovsrätt utan för upphovsrätt (nejtillpirater begriper antagligen inte skillnaden) och de därefter skall döma i ett upphovsrättsfall

  I domarens Tomas Norströms fall var det t om så illa att även advokaterna från lobbygrupperna var medlemmar i samma diskussionsgrupp – Trots det ansågs han inte jävig – och man åberopade allehanda juridiska teknikaliteter men bortsåg från

  Delikatessjäv: En person är jävig ”om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet”. Regeln är avsedd att fånga upp övriga tänkbara risker för opartiskhet. Det kan gälla för den som särskilt hårt engagerat sig i en fråga eller som är nära vän med någon sakägare.

  Naturligtvis är nejtillpiraters förtroende för det politiska- och rättssystemet orubbad – särskild när dessa klämmer åt pirater – TPB eller PP med mer eller mindre schyssta metoder – Alla nejtillpiraters fildelande landsmän förtjänar ingen rättvisa – bunta ihop och slå ihjäl dem bara

  Precis som Rick Falkvinge säger – Vänskapskorruption går inte bevisa så länge alla håller varandra om ryggen – men det finns starka indicier på att den finns och att den är relativt utbredd

  Det sorgliga med nejtillpiraters hatkampanj är att han själv inte inser hur sjuk hans bloggs innehåll verkligen är – bara fanatiska anklagelser men sällan hänvisning i form av länkar som kan stödja hans febersjuka tirader

  • Lugna ner dig lite nu…

   Jag hatar vare sig Rick eller Christian men jag tar mig rätten att angripa de delar de för fram som jag anser är vansinnigt. Så sluta lägga ord i min mun.

   Visst kan man misstänka jäv men när det är avgjort ända upp i HD så får man väl ta det som en vuxen människa och acceptera att man hade fel?

   ”Naturligtvis är nejtillpiraters förtroende för det politiska- och rättssystemet orubbad – särskild när dessa klämmer åt pirater – TPB eller PP med mer eller mindre schyssta metoder”

   Hittills har man väl inte framgångsrikt klämt åt en enda pirat? Möjligen någon enstaka som använd DC, minns inte vad som hände i de fallen om de blev dömda. Vad gäller TPB så återstår det att se vilket straff de får.

   ”Alla nejtillpiraters fildelande landsmän förtjänar ingen rättvisa – bunta ihop och slå ihjäl dem bara”

   Lägg av nu, inser du inte hur löjlig du låter? Väx upp!
   Även de som sysslar med illegal fildelning förtjänar rättvisa. Och har man fällts för brottet så ska man förstås ta sitt staff. Vad sjutton har detta med ”slå ihjäl dem att göra”? Varför överdriva så grovt hela tiden? Det enda du lyckas med är att sänka din egen argumentation och skämma ut dig och dina piratvänner.

   ”Det sorgliga med nejtillpiraters hatkampanj är att han själv inte inser hur sjuk hans bloggs innehåll verkligen är – bara fanatiska anklagelser men sällan hänvisning i form av länkar som kan stödja hans febersjuka tirader”

   Det kan ju vara någon annan – du – som behöver inse vissa saker. Söker man på Donsan så får man upp många träffar angående en person som härjar i forumen på ett omoget och okontrollerat sätt. Jag förstår inte varför du väljer så tveksamma metoder och hela tiden lämnar sakdebatten för att övergå till personangrepp.

   • Just fallet som gick till Europadomstolen var ju redan prövat i HD, men TOTALSÅGADES alltså av Europadomstolen. Vad lär vi oss av det? Att HD alltid har rätt, och särskilt i frågor som rör sånt här vänskapsjäv?

    Svar: nej.

    • Vad som är rätt eller fel är ingen absolut sanning, man kan komma till olika slutsatser i olika instanser. Har man väl nått avgörande i högsta instans får man gå på detta.

     Det ska förresten bli intressant att se vad som händer angående Sveriges oförmåga att föra in datalagringsdirektivet. Men det kommer väl föras in ganska omedlebart efter valet. Undrar också om man inte kan ta upp Sveriges oförmåga att komma till rätta med den illegala fildelningen i Europadomstolen.

 3. Donsan är som en reptil, så fort något kommer ivägen så gäller det att hugga och bita och spruta gift.

  Korruptionen i PP talar han aldrig om, det är ju faktiskt mer eller mindre så att Engström försöker muta till sig platser i styrelsen och Flakvinge hanterar samtidigt själv valresultat och är dessutom med i möten som avhandlar hans egen lön. Sen verkar partiet ju inte ha öppna samtal alltid då det tydligen finns ett hemligt forum som enbart inbjudna får ta del i via Skype.

  Men om han nu fortsäter att tjata om jäv vad det gäller domare så kanske han borde engagera sig i PP jävet vad det gäller just ovan nämnda.
  Ett politiskt parti i Sverige där man försöker muta till sig en plats, ett parti i Sverige där partiledaren sitter med vid sin egen löneförhandling – snacka om jäviga situationer och snacka om vänskapskorruption.

  Sen har domstols jävet Donsan maler vidare om redan resulterat i friande i samtliga instanser – så vad blir Donsan nu?
  Inget annat än en röst tillhörande en rättshaverist som i ngn form av febrigt yrande fortsätter att springa med huvudet före in i väggen. Men Sverige är fortfarande rankat som det mest demokratiska landet i världen, så vem fan orkar lyssna på en dåre?
  http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

  • Bra sammanfattning, tack!

  • Jag noterar att Christian hamnade i styrelsen men fortfarande väljer att INTE låna de där 500.000 som han drog tillbaka. Måste inte en muta faktiskt liksom först utlovas och sen liksom betalas ut?

   • Den var ju klurig värre – först lova ett lån på 500 000, men bara om styrelsen blir den han gillar – han blir vald – men sen väljer han att inte ge lånet. Riktigt politiker smart må man säga.

 4. Jag kan inte låta bli att fascineras av nejtillpiraters så blåögdt naiva tilltro till att staten i alla lägen vill honom väl. Eftersom jag, till skillnad från nejtillpirater, väljer att inte vara anonym, kan var och en lätt få fram att jag snart är femtiotre år. Efter att ha analyserat nejtillpiraters språkstil, misstänker jag att han/hon inte heller är helt purung. Att då fortfarande, i alla lägen, hävda att ”vad far gör är rätt” är smått rörande.

  I en annan tråd, ”Piratpartiet stängs med största sannolikhet ute från valdebatter i tv”, hoppas nejtillpirater i kommentarerna att: ”Skulle jag fastna i ett register av misstag så går det säkert att klara upp.”

  Men snälla söta rara, väx upp! Ponera att du skulle missa ett jobb pga att du inte klarar säkerhetsklassningen, i sin tur beroende på en felaktig registrering. Tror du på allvar att du skulle kunna få den felaktiga registreringen ändrad? Tillåt mig småle.

  Till slut vill jag göra övergången från H.c. Andersen till en annan gudabenådad författare, salig Tage Danielsson: ”Utan tvivel är man inte riktigt klok”.

  • Staten är ju du och jag via representation enligt demokratiskt genomförda val. Så per definition vill staten dig så väl eller illla som avspeglar resultatet av det demokratiska systemet, dvs det passar inte perfekt för alla (exempelvis för kriminella) men anses vara en hyfsad kompromiss för vanligt hederligt folk.

   Sen är det så att i själva verket finns det människor på maktpositioner, som handläggare osv. De kan förstås göra fel, medvetet eller omedvetet. Därför finns det olika tillsynsmyndigheter som också bemannas av människor som kan göra fel. Genom att avsätta mer pengar (läs skattemedel) så kan man öka kvaliteten både på det som utförs och hur det revideras. Här finns en gräns för vad det får kosta, kostar det för mycket blir det mindre kundnytta och högre skattetryck. Det kanske också blir för tungrott. Här måste man som med det mesta annat hitta en balans.

   Om jag skulle missa ett jobb pga misstag i säkerhetsklassningen så kanske jag inte hinner få den rättad i tid för att få jobbet men jag förutsätter att det åtminstone då finns möjlighet att begära skadestånd om det har orsakat mig ekonomisk skada. Finns inga sådana möjligheter idag så är det något för våra politiker att verka för.

   Jag är inte utan tvivel i de här frågorna, det är klart att det förekommer oegentligheter. Men när det gäller övervakning är jag inte lagd åt det paranoida hållet som många pirater verkar vara. Det gäller att hitta en balans och jag tror att vi har en hyfsad balans i vårt land även om det behöver justeras lite upp eller ner regelbundet på olika punkter. Tar man hela Piratpartiets ”paket” och för in det så skulle det allvarligt rubba balansen på så sätt att det gynnar kriminella och fuskare i första hand och övriga får lida av resultatet och betala för det i form av otrygghet och ökad skattebörda, höjda priser på varor och tjänster osv.

 5. Hela nejtillpiraters blogg vittnar om hans korståg mot fildelare – fildelning – TPB – Piratpartiet mm – Bara namnet på bloggen säger allt – Han hatar inte – men kallar Rick Falkvinge för en rättshaverist – på vilka grunder?

  Han hatar inte fildelare – men i hela hans blogg finns inte ett enda positivt uttalande om hans fildelade landsmän – bara skit

  Han angriper allt som har med fildelare – TPB eller PP att göra – vare sig det är på sakliga grunder eller inte

  nejtillpirater begriper inte att – när så många andra – som ekonomer – och forskare säger att fildelningen inte alls är av den magnituden som propagandan vill göra gällande – han kanske borde tänka efter lite vad skit han skriver här och i vilket syfte

  Att skriva skit som man har stöd för är en sak – men så vid jag vet har inte nejtillpirater kunnat presentera något som kan stödja alla hans angrep – anklagelser och påståenden – om någon överbevisar honom – väljer han att glida undan och ignorera det hela

  Allt man behöver göra är att titta igenom alla hans inlägg på denna blogg – Den uppvisar endast negativ gojanejtillpirater ser aldrig något fel om man klämmer åt fildelare – TPB eller PP – det resulterar tvärtom i glada tillrop – och om det inte finns något att skriva om – då fabricerar nejtillpirater egna ”nyheter” – plockar ett uttalande från Rick eller Christian här och där – oftast helt ryckt ur kontext så att han kan fortsätta att spy galla – dvs – anklaga – håna – påstå det ena eller det andra gripen ur luften – men inga av hans argument bygger någonsin på fakta – aldrig länkas det till utredningar – rapporter – studier – faktasammanställning mm som på något sätt kan stödja alla hans uttalanden

  Om nejtillpirater vill uppnå någon slags trovärdighet – då är det dags för honom att redovisa varför han säger nej till pirater och Piratpartiet

  Lista sina skäll – inte bara i svepande ordalag säga att man ogillar det ena eller det andra – utan ange specifika skäl

  Om ett skäl t ex skulle vara att nejtillpirater oroar sig för upphovsmäns välfärd – lägg då dina bevis på bordet – var finns det belägg för uppfattningen – etc

  Är det något i PPs politik som är felaktig – var så god – lista punkterna där PP har fel – argumentera emot –men hela tiden med stöd av fakta – rapporter – studier

  Kan nejtillpirater göra det? – Jag betvivlar det – hittills har han varit ovillig att lägga fram någonting av värde – allt man får är undanglidande svar – nya anklagelser – tirader mm

  • Donsan är oerhört tröttsam. Förresten så hatar jag inte fildelare men jag vidhåller att piratkopiering är ett brott och ska så vara för även upphovsmännen har rätt till skydd enligt lag och enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.

   Donsan anser att man ska kränka lagar och rättigheter bara för att folk ska kunna tanka ner en massa gratis istället för att betala ärligt för sig. Jag är emot den typen av snyltarfasoner och Donans krampaktiga försök att försöka legitimera dessa har hittills varit totalt misslyckade.

   Angående tirader så kan jag inte låta bli att skratta när jag läser dina inlägg, har inte tänkt på dem som tirader men visst, du har rätt i att de passar in på det begreppet.

 6. ar man hela Piratpartiets ”paket” och för in det så skulle det allvarligt rubba balansen på så sätt att det gynnar kriminella och fuskare i första hand och övriga får lida av resultatet och betala för det i form av otrygghet och ökad skattebörda, höjda priser på varor och tjänster osv.

  dvs – för att komma åt ”kriminella och fuskare” får man ta till vilka odemokratiska medel som helst? – Jag undrar vad nejtillpirater skulle säga om han t ex upptäckte att han i hemlighet och felaktig var registrerad som kommunist i ett polis eller SÄPO register utan att han har kunnat försvara sig och att på grund av registreringen flera bra jobb har förvägrats honom – Vad skulle han säga när dom talade om för honom att skälet har varit att man ville komma åt ”kriminella och fuskare”

  Hela detta uttalande
  Staten är ju du och jag via representation enligt demokratiskt genomförda val. Så per definition vill staten dig så väl eller illla som avspeglar resultatet av det demokratiska systemet, dvs det passar inte perfekt för alla (exempelvis för kriminella) men anses vara en hyfsad kompromiss för vanligt hederligt folk.
  visar en naivitet som inte står ett barn efter – Vi har genomförd demokratiska val – allt är väl i 4 år framåt – Staten vill oss väl – alla hederliga medborgare vill säga – självklart inte fildelare – de är ju fuskare – Men öh – varför skriver tidningarna om skandaler – korruption – oegentligheter inom politiken – rättsväsendet – mm? – Det måste naturligtvis vara rättshaverister som skriver om allt detta?

  • Jag undrar vad nejtillpirater skulle säga om han t ex upptäckte att han i hemlighet och felaktig var registrerad som kommunist i ett polis eller SÄPO register utan att han har kunnat försvara sig och att på grund av registreringen flera bra jobb har förvägrats honom – Vad skulle han säga när dom talade om för honom att skälet har varit att man ville komma åt ”kriminella och fuskare”

   Jag bedömer att risken att råka illa ut pga detta är oerhört liten. Skulle det hända mig så skulle jag förstås bli oerhört arg och jag skulle gå till botten med det, kräva skadestånd osv. Den lilla risken är ett litet pris att betala för att ge högre effektivitet när det gäller att komma åt kriminalitet och fusk.

   Men öh – varför skriver tidningarna om skandaler – korruption – oegentligheter inom politiken – rättsväsendet – mm? – Det måste naturligtvis vara rättshaverister som skriver om allt detta?

   Tidningarna skriver om skandaler för att de finns. Men som läsare har man också ett val att tolka det nyanserat eller att övertolka. Jag är fortfarande osäker på om Piratpartiets anhängare övertolkar omedvetet för att de är lagda åt det paranoida hållet eller för att de vill förstärka sina argument på väg mot avskaffande av upphovsrätten för att öppna upp mot obegränsad fildelning. Men i fallet om påstått tjänstefel inom Säpo så är det en klar övertolkning. Man har gjort fel – allvarligt – men man har agerat på det och förbättrat sina rutiner så att det inte ska hända igen. Vad krävs för att piraterna ska vara nöjda? Att hela Säpo läggs ner eller att alla byts ut till personer som inte gillar Bodström som då enligt Falkvinge är oerhört kompetenta och aldrig kan syssla med korruption, vilket av Falkvinge och piraterna då måste anses vara en självklarhet?

 7. men jag vidhåller att piratkopiering är ett brott
  Jag säger inte emot – enligt lagen är det så – PP säger inte emot heller – men den springande punkten är att vi diskuterar huruvida detta skulle betraktas som ett brott eller ej – Vilka är dom tunga skäl som föranleder kriminaliseringen av en sådan stor grupp normal hederliga svenskar

  för även upphovsmännen har rätt till skydd enligt lag och enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna.
  FNs deklaration säger inget om att om privatpersoner delar filer de själva förfogar över – de inkräktar på upphovsmän rätt – Det är din tolkning – På nytt påstår du något som det inte finns fog för

  Artikel 27

  1. Envar har rätt att fritt taga del i samhällets kulturella liv, att njuta av konsten samt att bli delaktig av vetenskapens framsteg och dess förmåner.

  2. Envar har rätt till skydd för de moraliska och materiella intressen, som härröra från varje vetenskapligt, litterärt eller konstnärligt verk, till vilket han är upphovsman.

  På vilket sätt härrör sig några slags materiella intressen från fildelningen? – Det är tydlig att man talar om kommersiella intressen – där försäljning och inkomster därav är nyckelord

  Jag anser att upphovsrätten alltmer har blivit ett verktyg som kväver medborgarnas rättigheter – inte till förmån för upphovsmän – utan enbart för att stödja multinationella bolag – härvidlag stöds denna uppfattning av forskare i ämnet – där mycket få om några – förespråkade införandet av IPRED

  Jag anser att hänvisningen till upphovsmän som skäl är den stora lögnen – När har majoriteten av upphovsmän någonsin protesterat mot fildelningen – velat stärka upphovsrätten – hänvisat till FN deklarationen eller krävt införandet av IPRED? – Aldrig – inte här i Sverige – och inte heller utomlands

  Jag anser att det är anmärkningsvärd att man har införd en lag som för första gången i svensk rättshistoria har införd en lag som ger privata särintressen befogenheter utöver polisen under täckmantel att det görs för upphovsmäns bästa

  Det är därför jag kämpar nejtillpirater och jag påstår inte bara saker som jag har gripit ur luften som du – utan jag har samlat massvis med material som stödjer min sak – det är därför du t ex vägrar kommentera att upphovsrätten enligt Bern Konventionen förordar balans dvs att allmänheten också har vissa rättigheter och att det rent av är brottsligt att man hela tiden har förlängt skyddstiden – så att det idag gäller en upphovsmans livstid plus 70 år – inte för upphovsmäns skull – utan för dessa multinationella bolags skull

  Papprena på bordet nejtillpirater!! – på vilket sätt försvarar du upphovsmäns rätt – en grupp som utmärkt sig för att kunna skapa opinion och försvara sina intressen på ett utmärkt sätt utan behova av hjälp av dig – Om det är någon som är tröttsam så är det väl du med dina vidlyftiga påståenden!

  • Donsan –
   säger att han samlat in massivt med material som stödjer hans sak, men inget av det material han hänvisar till har efter genomläsning ngn egentlig relevans.
   Det klassiska exemplet är det eviga tjatet om att illegalafildelare spenderar mer pengar på kultur än andra.
   Det är dylika tankevurpor PP anhängare brukar göra ocg det är troligen just dessa vurpor som resulterat i ett medelmmsfall på över 30 000 individer de senaste veckorna.
   Jan (I hemlighet Dick) så slug du är.

   • Just tankevurpan om att illegala fildelare spenderar mer pengar på kultur än andra är iofs intressant. Om det nu skulle vara sant så säger det bara att det finns ett samband, det säger inte att det är fildelningen som gör att det spenderas mer pengar, det mest troliga är snarare att de som fildelar mest också är storkonsumenter av media i olika former och därför också spenderar mer totalt sett.

    Om du tar en person som tidigare köpt en CD per år och gjort ett biobesök per år och så börjar den personen fildela massivt så är det föga troligt att han därefter skulle köpa 100 CD per år och göra 100 biobesök per år. Det mest troliga är att han slutar köpa CD helt (vilket jag hör ofta från bekanta och i diverse forum, det blir vanligare och vanligare) men fortsätter att gå på bio ungefär lika ofta som tidigare. Samtidigt är det troligt att personens totala konsumtion av media ökar pga den massiva nedladdningen – vilket borde föranleda inkomster till upphovsmannen/branschen – men inga pengar kommer in till upphovsmannen/branschen pga detta snyltande. Personen får alltså ta del av en hel massa media utan att behöva betala för sig samtidigt som ärliga människor fortfarande betalar och får exakt samma upplevelse. Detta är inte något som ska förekomma i en rättsstat, alla ska betala för sig för samma vara/upplevelse, vissa ska inte snylta/fuska sig undan.

    Donsan drar alltför stora växlar på kopplingen mellan fildelning och spenderande av pengar på media. Han borde nog läsa på lite om hur man tolkar forskningsrapporter, begrepp som kausalitet osv.

  • Intressant att du citerar Artikel 27 utan att förstå den.

   Du markerar fritt taga del i punkt 1 men du skriver inget om det. Kanske för att du är fullt medveten om att med fritt avses inte gratis utan snarare att man inte ska bli nekad att få ta del av kultur pga etnisk tillhörighet osv. Kulturen kan fortfarande kosta pengar när det gäller musik-CD, film-DVD, entré till konserter, teater osv. Du kan fortfarande bli nekad att gå in på operan om du ser ut som en lodis men ser du hyfsad ut och beter dig anständigt så kan du inte bli nekad för att du är muslim som exempel. Om det krävs entré så kan du inte kräva att gå in gratis med hänvisning till artikel 27. Du kan heller inte kräva att få rätt att ladda ner Avatar med hänvisning till artikel 27.

   När det gäller punkt två så står det moraliska och materiella intressen. I linje med detta finns upphovsrättslagen och liknande lagar finns i de flesta andra länder. Ditt malande om kommersiella intressen kan du snart glömma eftersom man numera allt oftare pratar om kommersiell skala vilket är en bättre benämning. En typisk nedladdare kan spara tiotusentals kronor på ett år genom att ladda ner istället för att betala ärligt för sig, även om nedladdaren inte har en ”inkomst” pga detta som skattas som lön så blir effekten av det likvärdig med kommersiellt bruk med den bättre benämningen kommersiell skala. Och för upphovsmannen är den totala effekten/skadan av all nedladdning av hans verk något som motsvarar kommersiellt bruk, alltså kommersiell skala. KTH-forskaren har ju visat att majoriteten av undersökningar av korrelationen mellan fildelning och intäkter från försäljning av inspelad musik är negativ, dvs upphovsmannen och de som företräder honom förlorar på fildelningen.

   Varför tjatar du om detta fortfarande när du är överbevisad? Varför tar du upp artikel 27 utan att förstå den? Gå tillbaka till skolbänken och kolla upp vad som gäller!

   • Huvudsaken är att ditt påstående att fildelningen bryter mot FN deklarationen är en annan lögn

    FN deklarationen säger heller inget om att man måste betala för att kunna njuta kultur – den säger heller inget om att jag t ex inte får ta del av ett gratisexemplar av Avatar som en annan privatperson – utan kommersiella vinstintressen – har erbjudit mig

    Du irrar åter runt och slingrar dig – men din lögn kvarstår – Var i FN deklarationen står det att fildelningen kränker en upphovsmans rättigheter?

    • Du citerade ju själv artikel 27:

     ”2. Envar har rätt till skydd för de moraliska och materiella intressen, som härröra från varje vetenskapligt, litterärt eller konstnärligt verk, till vilket han är upphovsman.”

     Rätt uppenbart vad det handlar om, eller hur? Men tolkningen är ju översatt i lagar, i första hand upphovsrättslagen. Man behöver väl inte vara någon Einstein för att räkna upp att fildelningen kränker en upphovsmans rättighet, men det räcker tydligen inte med att vara en Donsan.

     • Du verkar inte förstå svenska – det står tydligt
      2. Envar har rätt till skydd för de moraliska och materiella intressen, som härröra från varje vetenskapligt, litterärt eller konstnärligt verk, till vilket han är upphovsman.

      Vad i som härröra från är det du inte förstår?

      härrör från härrörde härrört härröra verb
      ha sitt ursprung i; härstamma från; datera sig från

     • Och din poäng är? Jag vet vad härröra betyder men om du inte kan ta till dig hela punkt 2 i artikel 27 utan att ta ut satsdelar och slå upp enskilda ord så är det bara att beklaga och det är nog svårt att få dig att förstå ens om du får hjälp via en kraftigt förenklad version av texten.

      För att förenkla det hela så har lagstiftarna tolkat och lagstiftat, i detta fall via Upphovsrättslagen. Du kan ju börja med att läsa den och sedan kanske det klarnar lite för dig.

     • Erkänn att du ljuger – FN deklarationen säger inget om folk som fildelar kränker upphovsmäns rättigheter som du så vidlyftig har påstått – hur du än slingrar dig

     • Det är då märkligt vad ofta du använder ordet ljuga/lögn utan att ha en aning om vad det betyder! Din trovärdighet sjunker varje gång! Jag ljuger inte, jag sysslar inte med sådant. Om du och jag har olika uppfattning eller tolkning så innebär det inte att någon av oss ljuger, ljuger gör man om man för fram något som en sanning fast man vet att det är falskt. Skärp dig!

  • Donsan, du har fortfarande inte kommenterat citatet från STIMs årsredovisning som jag postade i föregående tråd. Varför?
   Min gissning är att du faktiskt vet väldigt lite om hur musik/mediabranschen fungerar. Att en artist spelar live hjälper bara den artisten, spelstället och bokaren. Alla som t.ex skrivit låtarna eller spelat in de skivor som gör att publiken kommer får ingen del av livegager.
   En artist är inte heller nödvändigtvis en upphovsman. En del är, men långt ifrån alla. Och även för dem som har båda rollerna håller det inte att spela jämt. För det första får de flesta inte gig jämt, för det andra orkar ingen leva så, och för det tredje måste man skriva nytt, repa, sköta bokningar etc.
   Du säger att inga upphovsmän motsagt dina teorier. Det är inte sant, det har som du vet hänt ett flertal gånger i nationell media. Trots det kan jag hålla med om att det sker för sällan. En del – främst liveartister eller oetablerade – kan säkert vinna uppmärksamhet på fildelning. Sedan återstår det att se om uppmärksamheten kan förvandlas till mat på bordet. Andra har fått fördelar genom att vara först – som Unni Drougge på TPB eller The Ark med sin tidning. Men tänk ett steg längre: Hur många hafsiga författarinlästa Mp3:or vill du skänka pengar till? Vore det inte jobbigt om hela Pressbyrån var full av tidningar-som-är-en-CD?
   Vi har i över 100 år haft en masskultur där vem som helst kan köpa en inspelad opera, symfoni eller Shakespeares samlade verk i pocket för en bråkdel av sin månadslön. Tillgängligheten har varit närmast total, just för att många betalar lite. Om ingen betalar krymper denna tillgänglighet ganska fort till noll.

   • @Ned
    Det är faktiskt så att jag har besvarat dig med 2 kommentarer efter din första (där du undrar på vilken planet jag lever ) Kanske du har missat dem för att jag felstavade ditt namn – Hed istället för Ned

    Jag har även besvarat din STIM kommentar – den här gången med ett rättstavad namn

   • Ned
    Du säger att inga upphovsmän motsagt dina teorier.
    Det är inte vad jag har sagt – jag har påstått att majoriteten av upphovsmän och/eller artister aldrig har protesterat mot fildelningen – att det inte är dom som har krävt skärpningen av upphovsrätten 2005 – tillslaget mot TPB – eller införandet av IPRED – Jag anmodade dig i mina svar att Follow the money för att utröna vilka som tjänar mest på alla skärpningar och utvidgningar av skyddet (idag en upphovsmans livstid +70 år) – ja inte är det upphovsmän iaf

    Jag hävdar att man trots 10 år av pågående fildelning aldrig har set en enda artist eller upphovsman som bevisligen har lidit ekonomisk pga den sk illegala fildelning

    Jag hävdar att fildelare inte är artisternas/upphovsmäns fiende utan deras största fan som oftare är villiga att betala höga biljettpriser för att se och uppleva sina idoler live

    Allt du hävdar är teorier – sk ”logiska resonemang” – men efter 10 år av pågående fildelning finns det nog med empirisk material som motsäger ditt resonemang

    Fildelningen har inte skadat skiv- och filmbranschen i den utsträckning de själv vill göra gällande – typisk för dem studier som lutar mot att fildelningen har haft skadliga effekter på dessa industrier så manar så gott som alla till försiktighet med att tolka resultaten – Dessutom finns det också stora studier som menar att fildelningen knappast kan skyllas för nedgången i CD försäljningen

    The Effect of File Sharing on Record Sales An Empirical Analysis (PDF)
    Conclusion
    We find that file sharing has no statistically significant effect on purchases of the average album in our sample. Moreover, the estimates are of rather modest size when compared to the drastic reduction in sales in the music industry. At most, file sharing can explain a tiny fraction of this decline.

    och den studie utförd i uppdrag av den Kanadensiska regeringen:

    The Impact of Music Downloads and P2P File-Sharing on the Purchase of Music:
    Hypothesis 2a asserted that P2P file-sharing would be negatively associated with music purchasing. In other words, we expect some form of displacement effect.

    In the aggregate, we are unable to find direct evidence that P2P file-sharing either increases or decreases CD purchases in Canada. That is, in our analysis of the whole Canadian population we are unable to find any relationship between the number of P2P music tracks that were downloaded and the number CD purchases

    I Sverige säger en studie utförd att 2 forskare på KTH
    Artisternas intäkter skjuter i höjden
    Resultat: den svenska musikbranschen mår alldeles utmärkt. Artisterna, som grupp, tjänar bättre än någonsin.
    Notera att jag inte påstår att fildelningen har haft gynnsamma effekter – Allt jag säger att allt går väl för både artister och musikbranschen trots fildelningen

    Jag hävdade också att fildelare spenderar mer pengar på musik – film mm och oftare går på konserter och bio än icke fildelare – För musik:

    Olagliga fildelare köper mer musik

    Forskare kritiska till hårdare fildelningslag
    Jag är mycket förbluffad över debattartikeln i DN. Det känns som vi har förflyttat oss tre fyra år tillbaka i tiden, säger Roger Wallis, medieprofessor på KTH.

    All den forskning som pågått på senare år tycks ha gått artikelförfattarna helt förbi, menar Wallis. Forskning som bland annat säger att det inte finns något samband mellan fildelning och minskad cd-försäljning. Som säger att de som laddar hem film illegalt också köper fler biobiljetter än de som inte fildelar (SOM-undersökning 2007).

    Piratene er de beste kundene

    Jag är inte alls efter att uppmana till lagförbrytelse så som påståtts – Jag kämpar mot en skandalös upphovsrätt som hela tiden skärps utan några hänsyn till den svenska allmänheten – Jag protesterar mot att medborgarnas integritet och grundlagsfästa rättigheter – som yttrandefrihet och frihet till information – kränks för att USA och dess särintressen så befaller – Jag kämpar mot beslut som i hemlighet fattas ovanför huvuden på all som berörs
    Acta-avtalet: Nya förhandlingar om åtgärder mot nätpirater

    Jag protesterar också mot att dessa särintressen nu har vänt sina blickar mot våra Internetoperatörerna och vill tvinga dessa att bistå dem i hanteringen av svenska fildelare
    Ipred till Högsta domstolen
    Black Internet överklagar piratdom
    Telia fortsätter skydda fildelare
    Stort stöd för upphovsrätt på nätet
    Slutklämman i deras debattartikel: Men den hotande faran är att internetmarknadens kommersiella aktörer agerar långsamt och kortsiktigt. Såväl bredbandsoperatörer som andra nätentreprenörer borde arbeta intensivt för att få stopp på illegal verksamhet och ta fram tjänster med ett varierat och omfattande kulturutbud, i enlighet med vad deras kunder efterfrågar.

    Vad jag därför efterlyser av dig – Sten och nejtillpirater är en lista där ni kan redogöra för vilka tunga skäl som kan anföras som legitimerar lagändringarna för att hela tiden stärka upphovsrätten – Inget svammel att fildelare är fuskare mm – inga egenfabricerade teorier – utan solida skäl uppbackade med utredningar – rapporter – studier som kan stödja alla påståenden

    För det kan väl inte vara så att enbart en minskning av CD och/eller filmDVD försäljningen – även om den kan skyllas på fildelningen – kan vara skäll nog att införa lagar som dels kriminaliserar en sådan stor grupp av fildelande svenska medborgare – ger privata särintressen befogenheter som går utöver den svenska polisen har samt ange som skäl att detta utförs för upphovsmäns bästa?

 8. Hej nejtillpirater!

  Kan inte säga annat nejtillpirater än GOFORIT!!!

  Ju mer dynga du försöker att förklara vara vettiga svar på kommentarer ju bättre är det för tex PP, o vi ska inte glömma Sten som dubblerar allt detta…

  Men vänta nu…fick en liten tanke här…

  Kan denna clownsajt vara ett tankemonster från nån inom Piratpartiet?

  Jag menar…hittils har ju det mesta som sagts här av ansvariga personer varit så idiotiskt så att det alltid leder folk att leta sig till PP.

  Det MÅSTE vara så verkar det som…

  Så, ( i hemlighet då), fortsätt med era idiotiska svar o kommentarer nejtillpirater o Sten…

  Är avis på den inom PP som kunde tänka ut denna taktik….
  Vi håller tummarna tilssammans med er!!

  Kram
  Jan

  • Om denna blogg skulle vara ett tankemonster från någon inom Piratpartiet så skulle nog Piratpartiet vara ganska arg på den personen vid det här laget. Ditt försök till ironi faller platt till marken. Om du tror att folk rusar till Piratpartiet efter att ha läst här så säger det bara att din verklighetsförankring är oerhört svag. Vi vet ju alla hur det sett ut med medlemsras och opinionsras för Piratpartiet, eller hur? Det har gått så illa att man nu t.o.m. slutat redovisa medlemstalet på hemsidan.

  • Jag är inne på samma linje.

   Om denna sajt är ironi är den lysande. På samma sätt som Badlands Hyena. Genom att argumentera extremt vinklat och överdrivet EMOT piratfrågorna visar man på det absurda i argumenten.
   Go – nejtillpirater (och sten) – go!

   • Själv brukar jag ju läsa Rick Falkvinges sida och skratta år hans sätt att argumentera extremt vinklat och överdrivet EMOT upphovsrätt och på det viset visar han på det absurda i argumenten.

    Är kanske Falkvinge – Donsan med flera anställda av IFPI för att ge skenet av att alla PP anhängar är rabiata fradgatuggande pårökta världsfrånvarande underbegåvade byfjånar, för inte kan det väl existera individer med så lite koll på läget.

    • Well, Hur bemöter man ett sådant klockrent inlägg… 😉

     • Med samma rundgång som du själv argumenterar.

     • OK? Peka gärna på ett ställe där jag är i närheten av din låga nivå!? Du skriver: ”…alla PP anhängar är rabiata fradgatuggande pårökta världsfrånvarande underbegåvade byfjånar…”

     • Oj ConnyT, det var ju svårt att hitta samma låga nivå från dig, Det är ju faktiskt hela två kommentarer sedan. Jag citerade nämligen dig bara och bytte ut lite ord som piratfrågor mot upphovsrätt.

      Du skrev
      ”Jag är inne på samma linje.
      Om denna sajt är ironi är den lysande. På samma sätt som Badlands Hyena. Genom att argumentera extremt vinklat och överdrivet EMOT piratfrågorna visar man på det absurda i argumenten.
      Go – nejtillpirater (och sten) – go!”

      och jag skrev

      ”brukar ju läsa Rick Falkvinges sida och skratta år hans sätt att argumentera extremt vinklat och överdrivet EMOT upphovsrätt och på det viset visar han på det absurda i argumenten.”

      Att jag sedan lägger till lite epitetbeskrivande egenskaper som verkar gå hand i hand med ett Falkvinge inlägg kanske gör dig upprörd. Men falska anklagelser med faktiska värdeord som korrupution, muta mm är mer kränkande än mina ovan – visserligen målande – beskrivningar. Men Flakvinge och Engström sysslar med rent förtal på sina sidor, så vad är problemet?

     • Det var just dom ”epitetbeskrivande egenskaperna” jag reagerade på, som jag inte tycker hör hemma i någon diskussion överhuvudtaget. Tydligen tycker vi olika där.

      Om Rick en Christian konstant ägnar sig åt förtal bör dom väl åtalas och dömas!?

     • Epitetsbeskrivningar kommer kontinuerligt från Engström, Falkvinge, Troberg mfl, de har smeknamn på individer, de anklagar folk för att ta mutor, de anklagar folk för ministerstyre, de anklagar folk för korruption. Så tydligen tycker de inte samma sak som du.
      Mina mer poetiskt beskrivande epitet utgår jag från att ingen kan se direkt skada någon individ (förutom möjligen någons ego) på samma sätt som ett anklagande om mutor och jäv.

      Falkvinge och Engström bör ta sitt ansvar som politiska ledare och representater i parlament och polisanmäla de individer de anser ha tagit mutor, istället för att fegt och ynkligt kasta skit på individer via hemsidor.

   • Om man ser det som ironi så är det väl bara att beklaga angående dessa personers brist på verklighetsanknytning. Men om de ändå finner det roande så bjuder jag gärna på detta.

    Själv tillhör jag de ca 99% av befolkningen som inte tänker rösta på Piratpartiet och som ofta finner Piratpartiets löjeväckande och smått parodiska utspel roande.

    Speciellt roande är det när rättshaveristen/drama queen Rick Falkvinge själv överdriver och vränger fakta på ett anmärkningsvärt sätt. Om piraterna tror sig vinna sympatier efter dessa pårökta ordorgier så står majoriteten av befolkningen med tappade hakor och gapande munnar av förvåning.

 9. Rick skriver om problem med vänskapskorruption. Han spetsar till saker emellanåt och överdriver ibland, jag håller med om det. Dock inte i närheten av vad nejtillpirater och sten gör som jag ser det. På vilket sätt är men t.ex. en ”rättshaverist” om man tycker att korruption är ett problem?

  Rick belyser ett reellt problem i samhället. Betyder er attack att ni är FÖR vänskapskorruption eller att ni anser att det inte existerar!? Kan ni lyfta er till att diskutera sakfrågan istället för att hacka på lösryckta meningar?

  • Självklart är jag inte för vänskapskorruption. Men Rick Falkvingens inlägg är ju oerhört insinuant och överdrivet. Han vill göra gällande att sådant förekommer överallt, precis överallt. Det kan förstås inte vara så, det är ju helt taget ur luften. Har tar i så det spricker och allt uppfattas som våldsamma överdifter. Vill han få genomslag måste han bli mera nyanserad.

   • Men frågan kvarstår – Vad i det Rck säger gör honom till en rättshaverist – Partiledare överdriver alltid – framförallt i valtider – Du säger att du inte hatar Rick – men hela din blogg andas hat – t om värre än SD skriver om invandrare

    • Jag hatar inte alls Rick. Jag känner honom inte alls som person och har ingen som helst anledning att hata honom. Jag kritiserar bara den del av piraternas politik som jag anser är vansinnig och ibland även på vilket sätt den förs fram.

     Nej, andra partiledare överdriver inte så våldsamt som Falkvinge, då skulle de inte få sitta kvar. T.o.m. SD har en mycket mer nyanserad framtoning även om jag absolut tar avstånd både från SDs och Piratpartiets politik. När SD har mycket större folkligt stöd än PP så borde väl även piraterna inse att något är rejält galet med politiken, med hur den förs fram eller både och.

     • Menar du att PP ska ändra sin politik så att folk gillar den (som de etablerade partierna gör)? Eller menar du att det finns ett bra budskap i PP som Rick Förvanskar? Anser du att Rick är en rättshaverist för att han överdriver? Frågorna hopar sig… 😉

     • Jag kan gå så långt att säga att allt som Rick Falkvinge för fram, alltså kärnan i det han för fram, inte är av ondo. Ingen kan väl säga annat än att rättssäkerhet är viktigt, att korruption och lagbrott inte ska få förekomma inom statliga myndigheter, inom rättsväsendet osv. Men sättet han för fram det på är så överdrivet att man tappar förtroende för det han säger. Han beter sig som en rättshaverist med sina flagranta överdrifter och grundlösa insinuationer.

      Politik är det möjligas konst sägs det men kommer man inte in i Riksdagen så kommer man heller inte att kunna åstadkomma så mycket. De andra partierna vet att man måste kompromissa för att få makt. Det blir inte perfekt men bättre än att helt stå utanför som det är högst troligt att Piratpartiet kommer att göra. Om Rick Falkvinge eller några andra i partiet inte inser detta och agerar i tid så är det snart ett fullbordat faktum.

     • Ska jag tolka det som att du sympatiserar med PP’s politik och du vill att Rick ”skärper” sig så att PP kan komma in i riksdagen?! Det var lite sensationellt i så fall måste jag erkänna… Jag trodde verkligen att du ogillade PP’s politik.

     • Jag sympatiserar inte alls med PPs politik men även en blind höna finner stundom ett korn. Det finns ibland spår av seriös kritik som även jag skulle kunna ställa upp för om det inte vore just för det oseriösa framförandet.

      Jag har ingen anledning att hjälpa PP på traven men jag skulle kunna tänka mig att ett byte till en mer nyanserad partiledare skulle kunna ge mycket större gensvar, även med helt oförändrat partiprogram. Men givet att jag är emot partiets politik på det stora hela så är jag inte emot att han sitter kvar, pss som att Mona Sahlin är högeralliansens bästa valarbetare just genom sin inkomptens. Varje gång hon uttalar sig så verkar stödet falla och det är nog något liknande för Falkvinge.

     • Ok bra, blev nästa orolig att jag hade missuppfattat dig hela tiden… 😉

      Du borde väl vara nöjd med det Rick säger om du menar att det leder till minskat stöd för PP?!

      Jag förstår fortfarande inte poängen med att attackera detaljer i ett inlägg om du håller med om inläggets huvudsyfte/andemaning.

     • Av samma anledning som att jag kan hålla med om att integrationen av invandrare i svenska samhället kan förbättras (vilket SD brukar hävda) men att jag ändå inte ställer upp på hela SD:s tolkning och definitivt inte på deras lösningar.

      Falkvinge uppfattas som en oseriös pajas och enligt dagens SIFO/Svd så ligger Övriga på under 1%, troligen har Piratpartiet mindre än 0,5%, trots Falkvinges överdrivna utspel. Jag misstänker att det bästa för Piratpartiet vore om Falkvinge tog semester fram till valet men det kommer ju knappast att hända så det är bara att åka med på fortsatt medlemsras och opinionsras.

  • Rick belyser inte, Rick letar desperat efter minsta möjliga gemensamma nämnare för att hitta konspirationsteorianhängare med avsikten skrapa samman röster via bloggupplopp.
   Sverige är klassat som nummer 1 vad det gäller demokrati, det blir ju därmed enbart löjligt att skrika korruption i världsklass.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
   Första platsen har tilldelats Sverige av The Economist som i övrigt hatar svensk politik.

   Man är en rättshaverist när man fortsätter att hävda JÄV och KORRUPTION när samtliga rättsliga instanser friat de anklagade i det land som anses som mest demokratiskt i världen.

   • Kan inte annat än att hålla med. Även om Sverige är bra på demokrati så kan vi förstås bli bättre.

    Piratpartiets politik leder dock i fel riktning eftersom den underlättar för kriminella och fuskare, på vanligt hederligt folks bekostnad. Detta är huvudanledningen till min kritik av Piratpartiet.

 10. Sten säger: ”Man är en rättshaverist när man fortsätter att hävda JÄV och KORRUPTION när samtliga rättsliga instanser friat de anklagade i det land som anses som mest demokratiskt i världen.”

  Och nejtillpirater håller med.

  Hur var det i början av den här kommentarstråden, när nejtillpirater tillstod att ”Jag är inte så insatt i det som gällde Europadomstolens utlåtande, därför har jag inte kommenterat det, återkommer kanske senare.”

  Det är kanske dags nu, när definitionen av rättshaverister diskuteras. Om man har förlorat i samtliga rättsliga instanser i det land som anses som mest demokratiskt i världen, men vinner i Europadomstolen, är man då en rättshaverist?

  • Bara för att Europadomstolen i enstaka fall kört över domen i svenska instanser så kan man inte hävda att svenska instanser i allmänhet gör fel. Man kan också vända på det, hur många fildelare har gått fria pga inkompetens i vårt rättsliga system och skulle ett överklagande i Europadomstolen ge upphovsmännen rätt och kräva hårdare bandage i fildelningsmål? Inte omöjligt att det är så.

  • ”Det är kanske dags nu, när definitionen av rättshaverister diskuteras. Om man har förlorat i samtliga rättsliga instanser i det land som anses som mest demokratiskt i världen, men vinner i Europadomstolen, är man då en rättshaverist?”

   Frågan är väl snaras;t Är man en rättshaverist om man fortsätter skrika JÄV o KORRUPTION när man har förlorat i samtliga rättsliga instanser i det land som anses som mest demokratiskt i världen och sen även förlorar i Europadomstolen.

 11. Fast nu var det ju Ricks poäng att Sverige faktiskt fälldes i Europadomstolen. Gör det honom till en rättshaverist?

 12. Kan inte se hur termen rättshaverist på något sätt kan vara tillämpligt på Rick. På vilket sätt har Rick ”trakasserat” det svenska rättssystemet menar ni? Vet ni vad ordet betyder?

  • Han beter sig som en rättshaverist i piratkläder å medborgarnas vägnar. Rent praktiskt man kan förstås inte säga att han ÄR en rättshaverist.

   Det mesta i hans utspel passar in på följande definition enligt Wikipedia även om han inte är dömd för något (vad jag vet i alla fall) utan snarare ger sig själv en självpåtagen roll att försvara andra som han anser vara kränkta av Säpos korruption och motsvarande på andra ställen ”överallt, precis överallt” enligt hans egna ord:

   ”En person som utpekas som rättshaverist anses ägna orimligt mycket tid och energi åt att försöka ändra beslut och åtgärder som går denne emot. Beteendet fortsätter även när det är uppenbart lönlöst och kan ske genom överklaganden, skrivelser, polisanmälningar, JO-anmälningar eller stämningar. Den utpekade rättshaveristen kan ha rätt eller fel i sak, men avfärdas ofta med motiveringen att denne beter sig på ett sådant sätt att kompromiss är omöjlig. Det verkliga eller upplevda felet och vägran att ge rättelse tolkas av rättshaveristen som ett slags sammansvärjning, vilket kan vara sant, men som också kan bli en självuppfyllande profetia.

   Det kan finnas ett slags paradox i rättshaveristers beteende. De förväntar sig ofta att rättsapparaten ska ge upprättelse, trots att de inte upplever samhället som ett rättssamhälle. Även den omvända paradoxen existerar: Rättshaveristens antagonister påstår att rättssystemet fungerar klanderfritt, trots att rättshaveristen de facto har rätt i sak men ändå både förtalas och nekas upprättelse.”

   • ”Rent praktiskt man kan förstås inte säga att han ÄR en rättshaverist”

    Så när du sätter rubriken ”Rättshaveristen Rick Falkvinge talar” så sätter du en rubrik som du vet inte är sann. Samtidigt anklagar du Rick för att felaktigt spetsa till saker… 😉

    • Något överdrivet. En rubrik är en rubrik och jag skriver inte i rubriken att han ÄR en rättshaverist men det framgår tydligt i inlägget och i efterföljande diskussion vad jag menar.

 13. Anar jag en tillstymmelse av självransakan i det sista stycket av nejtillpiraters citat: ”Även den omvända paradoxen existerar: Rättshaveristens antagonister påstår att rättssystemet fungerar klanderfritt, trots att rättshaveristen de facto har rätt i sak men ändå både förtalas och nekas upprättelse.”?

  • Snarare att jag är ärlig och nynaserad. Jag hade kunnat utelämna den sista meningen i citatet men valde att ta med den. Jag hoppas att du ser det som positivt och inte något som föranleder kritik.

   • ”Snarare att jag är ärlig och nynaserad.”
    HA HA HA, det var ta mig f-n det bästa jag hört på länge..
    *skrattar så jag kiknar*

    Grattis nejtillpirater, du ger Dick Erixon verkligen en match om förstaplatsen.

 14. Ärligt? Absolut, vilket uppskattas. Nyanserat? Nja, det hade nog krävts ett eget resonemang innan jag skulle kalla det nyanserat. Men om vi nu skall vara nyanserade kan jag börja.

  Jag tycker Rick ibland skjuter från höften och att hans argumentation skulle vinna på att han ibland räknade till tre innan han kastade sig över tangentbordet. Case in point är http://rickfalkvinge.se/2010/02/08/avstangd-telefon-fjarrpejlades-anda/ där Rick med, tycker jag, goda skäl angrep det principella i att mobiltelefoner kan pejlas utan att vi konsumenter vet om det. Just i den stunden var dock en artonåring försvunnen och man kan anta att hans anhöriga var utom sig av förtvivlan. Att precis då föra upp den principiella diskussionen om möjligheten att en avstängd mobiltelefon kan pejlas tycker jag var okänsligt.

  Så där, en nyansering. Your turn.

  • Just det där med pejlignen av mobilen sköttes oerhört klantigt av Rick Falkvinge. De anhöriga var förstås oerhört oroliga och Rick Falkvinge oroade sig för att personen kanske inte ville få sin telefon pejlad. Dessutom visade det väl sedan att artonåringen var död. Mycket okänsligt hanterat. De flesta anhöriga skulle välkomna att man pejlar i det läget om tekniska möjligheter finns och man kan faktiskt låta anhöriga ta beslutet och då får det även stå till svars senare om personen som blir pejlad blir upprörd över det och det visar sig att han absolut inte ville det.

   Återigen, en partiledare i ett av riksdagspartierna skulle inte bli långlivad med RIck Falkvinges överdrivna och ogenomtänkta ”skjutande från höften” som du kallar det.

   • Det där med nyansering är inte din grej, va? Mitt avslut, ”Your turn”, var menat som en uppmaning till att skriva något nyanserat tillbaka, bara testa liksom. Det gick tydligen inte.

 15. Och hur var det nu med nyansering?

 16. Lite tråkigt är det väl ändå med korruption. Och lite korruption finns det väl i Sverige ändå, även om vi är världsbäst på demokrati. Det hör man ju talas om då och då, med allt jämnare och kortare mellanrum. Det är ju beklagansvärt. Det är väl svårt att invända emot?

  Beklagar att jag på detta simpla sätt återför diskussionen till den ursprungliga frågan.

  • Visst är det jobbigt med korruption och den ska angripas kraftfullt. Men Rick säger att den finns överallt, precis överallt. I detta fall är det ju faktiskt nästan bra att Rick Falkvinge vantolkar och överdriver våldsamt, att det är långtifrån så illa i verkligheten.

   • Pja, hur utbredd korruptionen är beror på hur känsligt mätinstrument man har. Stor korruption är ovanlig, småkorruption mycket vanligare.

    Det får mig att tänka på historien om Aina Erlander, hustru till landsfadern Tage. Efter hans död lämnade hon tillbaka några blyertspennor som var märkta med att de tillhörde statsförvaltningen. Samtidigt bedyrade hon att statsministern endast använt dem i hemmet för tjänsteärenden.

    Med en sådan etik och moral i toppen så känner man sig tryggare bland gräsrötterna än när Toblerone och annat privat för tiotusentals kronor inte redovisas eller när ministrar har svart städhjälp och struntar i TV-licens.

    Bedömningen av vad som är korrupt och oetiskt har gradvis blivit alltmer tillåtande. Det är en utveckling som oroar, och som undergräver statens auktoritet och legitimitet. Det är en smygande fiende till demokratin – en tankegång som jag utvecklat på min blogg Ordinationer på http://ordinationer.wordpress.com/.

    Det är inte utan att man längtar efter den numer föråldrade värdegrund som Aina Erlander representerade.

    • I den gamla värdegrunden ingick även att man inte tog eller kopierade något utan lov. Dagens gratiskultur föder roffare som kopierar utan hänsyn till de som de ”stjäl” från, nämligen upphovsmännen, de som företräder upphovsmännen och vanliga ärliga konsumenter som betalar för sig. Kanske är det för att man aldrig behöver se den personen man ”stjäl” från i ögonen.

     • Jag tolkar ditt byte av samtalsämne som att vi är väsentligen överens vad gäller korruptionen. Det gläder mig för det är ett otyg.

      Aina Erlander hade kanske ingen kassettbandspelare, men vi andra bandade friskt Tio i Topp och annat begärligt. För att hålla upphovsmännen skadeslösa tillkom kassettskatten. Denna utgår även på moderna kopieringsmedier. Även när de används för alldeles legal kopiering som att göra en kopia av sin nyinköpta CD till en kompis, som backup eller för att använda i sin mp3-spelare. Kanske inte täcker det tänkta bortfallet helt, men det innebär ju även viss PR att få sina verk mångfaldigt avlyssnade. Kanske inspirerar det även kompisen till köp.

      Och de stackars upphovsmännen får ändå en försvinnande liten del av intäkten från CDn. Merparten går till butiken och distributören. Innehavaren av rättigheterna är numera sällan upphovsmannen själv. Det är ofta någon anonym multinationell koncern.

      Kopiering för andra ändamål är som regel illegal, men inte alls att betrakta som stöld. Originalet finns ju kvar till skillnad från när man stulit det. Det är en helt annan del av juridiken än brottsbalken. Där är ingenting lika glasklart som när det gäller simpel stöld. (Medhjälp till) mångfaldigande eller tillgängliggörande är de abstrakta och immateriella brott du syftar på. Där är rättsreglerna under ständig utveckling för att bättre harmoniera med ny teknik och ett annorlunda samhälle.

      Till dess att utvecklingen ger oss nya regler gäller att illegal kopiering är just illegal. Lagen gäller även för oss piratpartister. Det är minst lika illa att bryta mot den som mot hastighetsbegränsningar, skatteregler, bränna (sprit) hemma eller att gå mot röd gubbe. Olagligt, men inte oförlåtligt, som jag ser det.

 17. Rolig blogg som är skapad för att provocera pirater x)

  Jaja, censurera den här kommentaren som dina kollegor på APB 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: