Piratpartiets medlemsras och opinionsras ett faktum

Piratpartiet har tappat mer än hälften av medlemmarna på mindre än en månad. Det har gått så fort att man inte ens kunnat hålla graferna med jämförelse med de andra partierna uppdaterade på hemsidan. Jag misstänkte att man skulle plocka bort jämförelserna helt och hållet eftersom de nu inte är så upplyftande för partiet och nu ser jag att så är fallet.

Rick Falkvinge ser det hela positivt däremot och spekulerar i siffror på 2,0 – 2,5% men det är inte speciellt troligt. Lite intressant är det trots allt att han inte tolkar allt så negativt som det bara går, när det gäller egna partiets förmåga gäller tydligen att överdriva åt det positiva hållet. Men det är väl sådant som man förväntar sig av en partiledare.

Novus Opinion presenterar en sammanställning över olika opinionsundersökningar. Varje vecka uppdaterar man ett Excel-ark med de senaste resultaten. Tidigare har man tagit med Piratpartiet men det gör man inte längre sedan i april 2010. Jag var lite nyfiken på varför det är så och har kollat upp detta. Svaret jag fick från Novus var:

Vår egen anledning till att vi inte redovisar Piratpartiet längre är att deras siffra är så pass låg så osäkerheten blir väldigt hög.

Den är alltså ännu lägre från April 2010 än den varit tidigare.  Siffrorna från de senaste 6 redovisade månaderna ligger på under 1% i snitt:

Tittar man på den allra senaste opinionsundersökningen från igår, 12 maj 2010, så fick ”Annat parti”, där Piratpartiet ingår tillsammans med Fi, SPI, Kalle Anka-partiet och Fantomen m.fl. småpartier totalt 1,5%.  Rick Falkvinges siffror har som vanligt ingen verklighetsanknytning.

5 svar

 1. Oj, så du greppar efter halmstrån i denna bloggen. Du har fortfarande inte smält att 7% av de svenska rösterna i EU-valet föll på PP? Kolla på opinionsundersökningarna 4-5 månader före det valet. Var PP ens med i de undersökningarna? Hur gick det efteråt?

  Bonnier är ensam ägare i TV4 och på TV4:s uppdrag har undersökningen gjorts. Är väl ingen som undgåtts bonniers ställningstagande i upphovsrättsfrågorna. Skulle novus utforma undersökningen på något vis som kan ge resultat som uppdragsgivaren ej vill ha? Naturligtvis inte! Det vore ju att bita handen som föder dem.

  • EU-valet skedde med draghjälp av TPB-rättegången plus med stöd av lågt valdeltagande som piraterna kunde utnyttja genom att mobilisera många som röstade. EU-valet har också haft en dragning mot proteströstande, alltså att man ofta inte skulle rösta på samma alternativ i riksdagsvalet.

   Nu har piraterna ältat samma argument till leda och tidigare skrämseltaktik fungerar inte längre. Det går att tanka lika lätt och mycket nu som då och risken är obefintlig att åka dit för det.

   Alla de här faktorerna samt att de flesta inser att det är jobben, vården och skolan som är det viktigaste i höstens val, gör att piratpartiet inte är ett seriöst alternativ annat än för de mest inbitna piraterna.

  • Tror du verkligen att Novus skulle fuska med redovisningen? Om ”Annat parti” är 1.5% och Piratpartiet är en del av denna siffra, tror du inte att siffran stämmer? I tidigare redovisningar när Piratpartiet särredovisades så hade de ungefär hälften av ”övriga”/”Annat parti”. Jag gör bedömningen att Piratpartiet ligger på c:a 0,5-0,8%.

   Jag har svårt att tänka mig att det dyker upp någon skandal eller liknande som ger Piraterna draghjälp nog att förbättra denna siffra till riksdagsvalet speciellt mycket, det kan t.o.m. bli så stödet sjunker ytterligare fram till valdagen. Ärligt talat är det inte många som tar piraterna på allvar numera.

  • Konspirationshysterin verkar för PP vara oändlig!

 2. Och enligt senaste undersökningen från SIFO/Svd som presenterades idag så har Övriga mindre än 1%, alltså att Piratpartiet, Fi, SPI, Kalle Anka-partiet och Fantomen m.fl. har mindre än 1% tillsammans. Jag bedömer att Piratpartiet nu ligger kring max 0,5%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: