Piratpartiet och Rick Falkvinge fabulerar om FRA

Rick Falkvinge och Piratpartiet tror tydligen på allt som Anders Jallai skriver i sin roman ”Spionen på FRA”. Man har väldigt svårt att skilja på fantasi och verklighet. Fast det är kanske mest troligt att det är den gamla vanliga skrämseltaktiken som nästan ingen längre går på.

Jallai bekräftade i stort sett samtliga av de pusselbitar vi hade lagt i bloggosfären och berättade bland annat;

– FRA avlyssnar allt. Precis allt. Med FRA-lagen försöker de rättfärdiga vad de gjort hela tiden.

Ja det verkar ju väldigt trovärdigt. Allt. Ska ordet allt vara nästa i raden av glosor som Piratpartiet vill definiera om och urvattna?

Han gick också direkt in på piratpolitik (vilket även är nyckelpolitik för flera nyckelspelare i både röda och blå laget — men som tyvärr inte har sina lagkapteners öron) och sade att Internet kan ta två vägar. Antingen öppnar man upp det helt, och då får folket makten, eller så stänger man ner alltihop. Det finns väldigt starka krafter som försöker få det att gå åt det senare hållet, och det kommer att komma fler lagförslag, långt fler, som försöker stänga nätet.

Men vilken tur att politiken och världen i allmänhet väldigt sällan är binär, antingen eller. Det måste vara väldigt svårt att leva om man alltid bara har två alternativ, i detta fall öppna upp helt eller stänga ner alltihop. Det är ju helt absurt! Det handlar ju bara om balans mellan olika mänskliga rättigheter för att hitta en kompromiss som fungerar tillräckligt väl. Var är nyanserna i Piratpartiets politk? On/off. Det finns väl någon psykologisk förklaring till det där men det är knappast en framkomlig väg att gå i politiken.

Även vice partiledare för Piratpartiet, Anna Troberg skriver om Anders Jallai.

Mycket deprimerande, men föga överraskande. Jallais bok är, som sagt en roman, men låt inte det lura er. Ni kommer antagligen att hitta mer sanning om spelet bakom kulisserna, än vad ni kommer att hitta på andra ställen.

I brist på fakta så försöker Piratpartiets ledning nu desperat använda sig av fiktion och hävdar i princip att den är rena rama sanningen. En partiledning som inte kan skilja på verklighet och fiktion, högst anmärkningsvärt!

Och angående den här binära frågan om att öppna upp helt eller stänga ner alltihop så skriver hon:

Det var en salig blandning av pirater, liberaler, sosialdemokrater och politiskt obundna i rummet, men just detta var vi nog rörande eniga om: Om det är dessa två val som finna, så finns det egentligen bara ett enda val: Öppna nätet och ge folket makten.

Återigen, skönt att de c:a 99% av befolkningen som inte stöder Piratpartiet (enligt senaste opinionsundersökningarna) inte resonerar binärt utan mer nyanserat, det här valet som Piratpartiet försöker få folk att göra existerar inte i verkligheten. Ett parti som inte ser nyanser och kompromisser har definitivt inget att göra i riksdagen.

16 svar

 1. ”Ett parti som inte ser nyanser och kompromisser har definitivt inget att göra i riksdagen.”

  Hahaha .. vad gör då V-M där? ;-))

 2. Jag skulle säga att piratpartiet är mästare på att kompromissa. De har redan kompromissat bort allt som de inte bryr sig om i syftet att kunna driva en starkare och tydligare politik.

  • Du menar att de numera erkänner att de är ett enfrågeparti?

   • Det var ju inte det han sade, han sa att de kompromissat allt de inte bryr sig om. Men då de bryr sig om mer än en fråga, är de inte ett enfrågeparti.

    Logik 101, några frågor?

   • Vad PP engagerar sig i för frågor är på det stor hela rätt välkänt vid det här laget, så jag har litet svårt att förstå den här eviga viljan att ”avslöja” att de inte har en heltäckande politik för alla områden. PP är fullt öppna med det och de som röstar på dem vet om det, så vad är problemet?

    Och innan man klankar ner på PP så kanske man kunde kräva att de andra partierna har en heltäckande informationspolitik. En av folkpartiets toppkandidater inför EU-valet svarade t ex. på en fråga om vad hon anser om mjukvarupatent: ”Inte en suck!”. Ja, det var ju uppfriskande ärligt i alla fall, men lämnar ju en del att önska…
    Var finns de andra partierna när det gäller att stå upp för mjukvaruutvecklares rätt att slå mynt av sina egna idéer utan att riskera att attackeras av patenttroll? Det är ju inte bara en fråga som rör en yrkeskår utan i förlängningen alla datoranvändare. Ändå har många partier inte antagit någon hållning i frågan.

 3. Jag tycker om att du efterlyser en mer nyanserad diskurs rörande saker och ting, och samtidigt driver en blogg med namnet ”Nej till pirater och Piratpartiet”. Det tyder på att du besitter en viss självdistans. ^^

  • Nej i namnet på bloggen omfattar de delar som jag är kritisk mot, det kan aldrig vara ett totalt nej till allt som någonsin kommer att föras fram av Piratpartiet.

   I den mån något berömvärt kommer fram och jag uppmärksammar det så är jag inte främmande för att berömma de delarna. Men huvudinriktningen med bloggen är att kritisera eftersom min samlade bild av partiet är att de står för en politik som jag anser leder i fel riktning och den åsikten verkar jag dela med en bred majoritet av svenskarna, däremot har det hittills inte varit så många som orkat driva en systematisk debatt mot piraterna.

 4. Din logik är då inget man skulle vilja hänga i julgranen – Att enligt din uppgift 99% av väljarna inte röstar på Piratpartiet betyder ingalunda att det inte kan finna massor – ja även en majoritet av väljarna som inte sympatiserar med Piratpartiets politik – Det betyder endast att majoriteten anser att det är bättre att satsa sin röst på ett parti i ett av dem blocken

  Bland moderata väljare kan det t ex finnas massor med väljare som sympatiserar med Mps miljöåsikter men ändå väljer att satsa på Moderaterna pga deras ekonomiska politik – Du drar som vanligt alltför hastade slutsatser

  • Vi gör olika tolkning. Om du tror att en majoritet av befolkningen stöder Piratpartiet men ändå röstar på ett annat parti så måste du inse att det inte låter speciellt trovärdigt.

   Att partiet dessutom tappat majoriteten av sina medlemmar på mindre än en månad, trots att det är gratis att vara med och är enkelt att förnya sitt medlemskap tyder på att även forna pirater eller personer som tidigare varit för delar av partiets politik nu inte längre vill stå för detta. Det är möjligt att vara med i flera olika partier så man kan tycka att om stödet för åsikterna finns kvar så borde tappet av medlemmar inte varit så stort som det nu är.

 5. Det är ju allmänt känt att PP’s tidigare politiska medgång – såsom att de lyckades knipa en plats i EU – har sitt ursprung främst i den hetsiga skrämseldebatt som tidigare fördes i media och som nådde sin kulmen i samband med rättegången mot TPB – kryddat med att allt hotande om den fasansfulla IPRED-lagen som låg runt hörnet och som skulle göra det möjligt för ”Hollywood” (jag skrattar gott varje gång jag hör piraterna använda detta samlingsnamn för att förklara vilka det är som egentligen försöker skydda sina rättigheter på nätet!) att i princip bryta sig in hos vem som helst på vilka lösa grunder som helst och göra vad som helst (huuuuuh..). Under denna period kunde Falconwing egentligen häva ur sig vad som helst utan att det kritiskt granskades från media. Det öppnades helt enkelt ett ”mediafönster” och gav PP fantastiska förutsättningar att saluföra sina skruvade uppfattningar. PP trodde nog i sin naivitet att fönstret skulle vara öppet för evigt.

  Nu är mediafönstret stängt. Det stängdes väl egentligen strax efter att Engström började leka hobbypolitiker nere i Bryssel . Bakom TPB visade det sig inte finnas idealister utan sköna kapitalister (det var kul att se hur alla vände TPB-killarna ryggen så fort det blev känt de ville sälja TPB till GGF för 30 + 30 millar!!), IPRED blev visst inte så värst läskigt när lagen väl kom på plats. Lägg därtill att legala alternativ för musik poppar upp nästan dagligen och undersökningar visar att massor av dess användare var tidigare illegala. Och till råga på allt har media tröttnat på piraterna och deras babblande.

  I detta massmediala landskap försöker nu PP att återigen piska upp samma sköna hetsdebatt som rådde på den ”gamla goda tiden”, dvs för ett ca år sedan. Riksdagsvalet närmar sig med stormsteg och PP försöker desperat att skrämma upp allmänheten för att därigenom ta några platser i riksdagen – men tyvärr verkar det svenska folket vara mer intresserade av politiska frågor som rör ekonomi, skapandet av jobb, ja till och med miljö – inte att hela världen håller på att haverera på grund av upphovsrätt och patenträtt!;)

  Det går så där med planen att skrämma upp allmänheten, och mig med för den delen. Jag kan riktigt känna deras frustration. Nu är ju äntligen PPs organisation på plats (nåja..), argumenten är färdigslipade, många av piraterna har fått sin revansch för alla de år som de valdes sist på jumpan, skaran av bobbleheads (dvs piratbloggarna) är samlade i en rad och tycker nästan samma saker – och då – DÅ!” har intresset för piraternas sakfrågor svalnat.

  Sluta piska nu. Fatta att hästen är död. Död. Död.

  //Bop Gun

  • Nja, nu har ju inte Ipred börjat användas än (om man undantar ett par testballonger). Skadeståndet mot TPB visar ju precis vad som kan drabba vanliga barnfamiljer (även om det väl skulle jämkas litet i ett sådant fall), även om inte PP riktigt lyckats kommunicera det. Jag tycker också att du glömmer breddningen av integritetsdebatten och Acta-uppmärksamheten.

   Men visst, PP har litet svårare att ta sig genom mediabruset nu.

   • Beträffande IPRED kan man ju läsa i tidningarna att samtliga tre berörda internetleverantörer vägrar att lämna ut några användaruppgifter, bl a med hänvisning till att IPRED strider mot diverse svenska lagar och direktiv (t o m direktiv som ännu inte implementerats!) och att implementeringen av IPRED har skett på ett felaktigt sätt och därför vill de att EG-domstolen skall pröva det hela. Detta innebär i så fall att vi kommer få vänta flera år innan IPRED kan användas på riktigt. Notera även att vi ännu inte har ett enda IPRED-domstolsbeslut, dvs att en isp skall lämna ut användaruppgifter kring en pirat. Möjligtvis kan Falconwing se spöken kors och tvärs och tycka att IPRED är läskigt – men vi som inte lever i Ankeborg tycker faktiskt inte IPRED är läskigt.

    Hur kan det utdömda skadeståndet (och dess storlek) mot de fyra ansvariga för TPB visa hur vanliga barnfamiljer kan drabbas!? Jämkas lite!? PP(bobblehead)-retorik och trams! Vi barnfamiljer är inte oroliga för att ett gäng kapitalist-pirater fick ett skadestånd som de förtjänade.

    Vad gäller ACTA och uppmärksamheten kring detta ärende så har PP inget med det att göra rent praktiskt. Den hobbypolitiker som PP har skickat till Bryssel försöker skina lite i ljuset från beslutet om ACTA – men han har inget med det politiska spelet bakom beslutet kring öppnandet att göra. Det har skett på en betydligt högra nivå. Hobby-Engström har bara (som vanligt) bloggat på och försökt ge sken av att ha bidragit (som vanligt). Glöm inte bort att PP snart måste börja visa att de gör nytta där nere. Då kan man ju försöka ge sken av att ha varit med och fatta beslut. Annars riskerar PP att dra ett löjes skimmer över sig (Hahaha! Exakt! För det gör de ju inte nu!!;)).

    Dessutom verkar ACTA inte så värst läskig. Förslagen verkar ju (såsom nejtillpirater så tydligt visat tidigare vid flera tillfällen) istället vara välbalanserade och inte alls särskilt kränkande av integritet osv. Det där med att tulltjänstemännen skulle öppna folks datorer vid gränspassager och leta efter musik känns ju en smula överdrivet..;)

    Skönt att du beskriver PPs mediasituation som att de ”har litet svårare att ta sig igenom mediabruset”.;)

    //Bop Gun

    • Att Ipred inte börjat användas än var ju precis vad jag sade, så det är litet konstigt när du verkar försöka argumentera mot mig med mitt eget påstående. Detta förhållande påverkar ju emellertid inte lagen i sig.

     Hur kan det utdömda skadeståndet (och dess storlek) mot de fyra ansvariga för TPB visa hur vanliga barnfamiljer kan drabbas!?

     På grund av sättet det räknats ut: kostnaden för att erhålla en licens för att göra verken tillgängliga (helt oavsett antal nedladdningar) för den del av marknaden som kan nås via bittorrent. På vilket vis är den uträkningen specifik för TPB menar du?

     Naturligtvis har en enda MEP begränsad makt nere i Bryssel och självklart är det inte piratpartiet som ensamt ligger bakom offentliggörandet (om man nu kan kalla det det, med tanke på att många delar fortfarande är hemliga). Men de har ju varit väldigt bidragande till att hålla trycket uppe. Beslutet att göra det offentligt var naturligtvis en kombination av det folkliga trycket, maktspel mellan EU-parlamentet och kommissionen, och att detaljerade dokument redan hade läckt. Hade vi inte sett så stora läckor är det inte alls säkert att någonting att släppts öppet än.

     ”Läskigt” är inte rätt ord tycker jag. Acta verkar vara ytterst problematiskt. Det här med tullkontroller av mp3-spelare har naturligtvis överdrivits, men de flesta andra farhågorna verkar ju ha besannats. Vad menar du att vi skulle vinna genom att ratificera Acta?

  • Bra sammanfattning!

 6. Enda sättet att FÖRSÖKA stoppa piratpartiet är att försöka göra det kriminellt att tillhöra pp och skicka oss till FEMA camps men då äre fan kört gosse. då kommer alla bli pirater.
  GG 4 U MISTER. :DDDD

  DEN GAMMLA AFTONBLADETGENERATIONEN DÖR SAKTA UT. LÄNGE LEVE MOLNET!! 😀

  • Stoppa och stoppa, Piratpartiet håller på att bli marginaliserat. Sen återstår det att se om det kan hållas vi liv eller dör ut som Ny demokrati och Junilistan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: