Rick Falkvinge negativ till växande legal nedladdning av musik

Svenskar är bäst på legal nedladdning av musik enligt artikel på svt.

Jag vet inte om det finns några siffror på detta men svenskarna lär vara bland de ”bästa” även på illegal nedladdning.

Speciellt anmärkningsvärt är uttalandet av Piratpartiets ledare Rick Falkvinge:

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge ser inget positivt i trenden, eftersom han anser att skivbolagens uppåtgående resultat nåtts genom ”skräck och terror”.

Nej det finns väl enligt piraterna inget som helst positivt i att göra rätt för sig, att betala för en vara/tjänst eller låta bli. Om någon utövat terror så är det väl i så fall alla miljontals nedladdare som med våld tillskansat sig kopior utan upphovsmannens tillåtelse och utan att betala ärligt för sig. Och utan att känna någon som helst skräck pga flatheten i vårt rättssystem som låter nedladdarna komma undan och inte ens har kurage nog att se till att spärra TPB med tracker och liknande funktioner. Det är en stor skandal i en rättsstat att man tillåter massiv ”stöld” (brott mot upphovsrättslagen) i sådan omfattning och utan att agera kraftfullt.

16 svar

 1. KUDOS!!!

  Din blogg är så otroligt bra och uppfriskande! Jag har följt den några veckor och jag, tillsammans med många av mina vänner, är mycket imponerade av dina insatser. Det är så skönt med en blogg som rör pirateri men kraftigt bryter mot piraternas svammel, eller snarare deras ”kopiera-och-klistra-retorik” (dvs några självutnämnda ”experter” tolkar på sitt skruvade sätt hur saker och ting förhåller sig och därefter sprider springpojkarna budskapet vidare utan att ifrågasätta på något vis) .

  Jag tror faktiskt att piratpartisterna själva börjar inse att de har fyllt sin funktion som ”whistleblowers”. De börjar höra hur musiken sakta tonar ut och de vet att de starka städlamporna i taket snart kommer att tändas, några har redan gått ut till garderoben för att hämta sina kläder. Det börjar kort och gott bli dags att gå hem till studentrummen och blogga om något nytt.

  Jag kommer att fortsätta att läsa din blogg så ofta jag kan och jag tänker också försöka vara lite mer aktiv i debatten. Vi är många som håller med dig i denna fråga men helt enkelt inte orkar debattera. Nu har jag dock bestämt mig för att ändra på detta. Och det skall bli så kul!!!

  //Bopgun

  • Tack! Jag tror att det är många som delar mina åsikter men inte riktigt orkat engagera sig eller hittat något bra forum.

   Jag är inte odelat negativ till allt som Piratpartiet uttalar sig om men jag anser att de fått alltför stort spelrum utan att bemötas med seriös kritik mot de mest vansinniga utspelen. Media har lite halvseriöst utnyttjat piraternas uttalanden för att få läsare, ungefär som att en soptunna drar till sig flugor och tillhörande uppmärksamhet. Men någon seriös debatt har det knappast varit, inte många har tagit piraterna på allvar.

 2. Jag kan nog bara hålla med. Har ett tag tänkt på att starta en egen blogg om ungefär samma ämne, men du gör det mycket bättre. Vad som förvånar en är att det inte finns så många debattörer som är pro-PP, men jag antar de tycker som jag; att här finns raka svar & argument som inte går och förvränga och misstolka. Sedan tror jag att folk är så innerligt trötta på dessa löjliga argument som brukar och dras upp vid debatter på internet. Sedan har vi märkt vad som händer när någon kreatör som många känner till som inte delar deras åsikt : de blir dragna i skiten och förlöjligade p.g.a. att de inte delar PP’s åsikter. Kämpa på, vi är nog många som kommer till undsättning och håller med dig till 100 % !!

 3. Alla dessa lögner som stapplas upp efter varandra
  Om någon utövat terror så är det väl i så fall alla miljontals nedladdare som med våld tillskansat sig kopior utan upphovsmannens tillåtelse och utan att betala ärligt för sig.

  Det är inte upphovsmän som uttalar sig utan den amerikanska musikmaffialedaren – det är nämligen de som äger rättigheterna – inte våra upphovsmän – Denna maffia är en större fiende till upphovsmän än alla fildelare i världen sammantaget

  Sedan förvånas jag inte över din pga flatheten i vårt rättssystem som låter nedladdarna komma undan och inte ens har kurage nog att se till att spärra TPB med tracker och liknande funktioner. tirad – Du har ju inte direkt utmärkt dig som en demokratisk person som begriper sig på demokratiska rättigheter och grundlagen – Inte heller har du några begrepp om Internet – TPB går inte att blockera – den finns inte i Sverige – och eventuella filter är verkningslösa – men gapa om filter utan begrepp om konsekvenserna går ju alltid

  Det är en stor skandal i en rättsstat att man tillåter massiv ”stöld”
  Kanske är det för att det inte finns några vetenskapliga belägg för att den sk illegala fildelningen skadar samhället och/eller upphovsmän och att det skadar den Amerikanska musikmaffian endast marginellt om alls? – Din uppfattning om stöld är helt gripen ur luften – Det enda du kan är sprida giftig propaganda och komma med anklagelser att över 2 miljoner av dina landsmän är simpla tjuvar – inte ett enda inlägg med en begriplig analys – stöd av några riktiga fakta eller vetenskapliga studier

  • Det är inte upphovsmän som uttalar sig utan den amerikanska musikmaffialedaren – det är nämligen de som äger rättigheterna – inte våra upphovsmän – Denna maffia är en större fiende till upphovsmän än alla fildelare i världen sammantaget

   Maffia? Vad jag vet så är det så att alla upphovsmän som tecknat kontrakt med ett skivbolag har gjort det som en helt frivillig handling för att de bedömer att det totalt sett gynnar deras karriär, inkomst osv. De har inte gjort det under pistolhot. Varför skulle mediabranschen då vara en fiende till upphovsmännen? De kan låta bli att teckna kontrakt om de vill och starta egna skivbolag eller lansera sig på vilket sätt som helst som de anser är bäst.

   Och jag gissar att upphovsmän som startar eget skivbolag också är maffia enligt din definition? Och oavsett om de tecknar kontrakt eller väljer ett annat sätt så riskerar de att drabbas av den terror som alla illegala fildelare utövar, med TPB och liknande som mycket starka och ”fridlysta” ”hallickar”, pga flatheten i vårt rättssystem som inte fungerar och gör att vårt land knappast är fungerande en rättsstat.

 4. Rätt så intressant och se att Donsan anser att alla existerande skivbolag är Amerikanska, eller de ägs av någon jänkare. För de osvenska svenskarna kan ju knappast driva någonting sådant själva, eller hur ?? Sorry, men du kan nog övertyga dina närmaste som delar dina åsikter om att USA är djävulen personifierad, men utanför det umgänget, så faller dina argument ganska så platt. Sedan så undrar man hur insatt du är i branschen själv när du säger att fildelning inte skadar branshcen ? Det är väl bara & se hur många skivaffärer & skivbolag som slår igen, eller kolla lite affärsstatestik på internet.

  • Johnny:

   ”Sedan så undrar man hur insatt du är i branschen själv när du säger att fildelning inte skadar branshcen ? Det är väl bara & se hur många skivaffärer & skivbolag som slår igen, eller kolla lite affärsstatestik på internet.”

   Utan att ansluta mig till Donsans sätt att argumentera så skulle jag vilja påpeka att det är svårt att mäta fildelningens skada i antal igenslagna skivaffärer. När folk lyssnar på musik på sin ipod eller mobil så fyller CD-skivan som format inte längre någon funktion för en stor grupp människor. Oavsett vad man tycker om det så är det en ganska naturlig följd att skivaffärer i ett sådant skifte får det svårt.

   Se’n är det litet vanskligt med det där begreppet ”branschen”, vilket bland annat Rasmus Fleischer förtjänstfullt illustrerat i sin artikel Musikundret (pdf). Man måste nog först och främst vara tydlig med om man menar skivförsäljning eller musiklivet i stort och vad man än väljer att betrakta finns det stora avgränsningssvårigheter.

   • Hej Tor.
    Nu svarade du mig inte på mig fråga hur väl insatt du är i branschen. Men skit samma….Men faktum är om man lägger ihop digitala & fysiska försäljningar, så har vi ändå ett bortfall på omkring 35 % sedan 5-6 år tillbaka. (Inte riktigt 100 % på att detta är exakt, men tappet är stort i alla fall.). Sedan har jag en dårlig vara & prata musik när jag ät ute, och de flesta har helt slutat köpa, utan fuldelar istället. Man måste inte läsa en massa utredeningar från personer för att förstå problematiken….

    • Nu svarade du mig inte på mig fråga hur väl insatt du är i branschen.

     Inte så konstigt eftersom frågan ju inte var ställd till mig utan till Donsan. Förresten svarade inte heller du på vad du menar med ”branschen” 😉
     Försäljning av digitala kopior (via nätet eller fysiskt medium) är bara en del av musiklivet.

     Åsikten att fri fildelning i alla lägen är positiv är inte något som jag delar. Den diskussionen får du ta med Donsan i sådana fall. Jag har dock litet svårt för hans debattstil eftersom han verkar prata mer än han lyssnar. Det blir litet för mycket självbekräftelse och litet för litet meningsutbyte för min smak.

 5. Det är verkligen en fröjd att läsa nejtillpiraters antipiratistiska inlägg, en blogg som den här behövs verkligen! På så vis får ju Piratpartiet mer uppmärksamhet och allt fler kommer att lägga märke till hur okunniga du och alla andra i antipiratlägret är. Ni är bra på att vara osakliga och fara med osanning, speciellt pålästa är ni dock inte!

  Jag har en fråga till dig, o nejtillpirater: om det är en tv-serie som jag hemskt gärna vill se men som inte går att få tag på i detta nu (den sänds i en FRI kanal som min tv-distributör av någon anledning valt att sluta sända tillfälligt), varför skulle jag köpa den via Amazon för att *kanske* få den tidigast en månad efter beställningen när jag vill se den NU? Tänk dig att du befann dig i en liknande situation. Vad skulle du göra om någon vänlig själ hade lagt ut serien på Internet? Köpa och vänta eller njuta av serien omedelbart?

  • Det är knappast någon mänsklig rättighet att få se all världens tv-serier gratis givet att producenterna vill teckna avtal med kanalerna i resp. land och det kan ju vara betalkanaler i många fall. Personligen tycker jag inte att tv-serier är så viktiga att man måste ladda ner dem, man kan vänta tills de kommer hit. Annars skulle jag föredra att alla får bredband, att man slutar med marksänd tv och distribuerar allt via nätet och för hela världen parallellt on demand. Då är det rimligt att man tecknar abonnemang liknande som för Spotify och får tillgång till ett visst utbud beroende på vad man betalar och får betala extra om man vill se mer. Nu ser det ju inte ut så men det innebär ju inte att man har rätt att piratkopiera.

   • Men när ska bolagen då inse att man bör komma med vettiga stremingtjänster? Typ som Voddler? Idag vill man ha tillgång till material i den stunden man vill se det och inte vänta i flera veckor.

    Om bolagen inte hänger med i utveckligen är det deras egna förbannade problem om folk laddar ner från andra källor.

    Det är så förbannat äckligt att en FRI kanal som Axess-TV inte lägger ut allt material på deras webb-TV. DET ÄR JU FÖR FAN SAMMA JÄVLA SAK som att sända det via vanlig TV.

    • Nej det är inte samma sak att lägga ut på webben som att sända det i en fri kanal. Tv-bolaget har kontrakt kopplat till hur många tittare det är, lägger man ut det fritt på nätet så att vem som helst kan se så gäller inte kontraktet längre utan tv-bolaget bryter mot det och skulle antagligen hamna i domstol. Tagga ner lite nu och tänk lite istället innan du uttalar dig.

 6. Om någon utövat terror så är det väl i så fall alla miljontals nedladdare som med våld tillskansat sig kopior utan upphovsmannens tillåtelse och utan att betala ärligt för sig.

  Jag har litet svårt att förstå dem som tillgriper helt felaktiga begrepp som ”våld” och ”stöld”. Vore det inte bättre att istället jobbat på att värdeladda det korrekta ordet ”upphovsrättsintrång”…

  Om upphovsrättsintrång bygger på våld, är skattebrott och bedrägerier också att anse som våldsbrott då?

  • Angående terror så var det ju ett svar på ett annat inlägg där den termen användes.

   Att värdeladda ”upphovsrättsintrång” lär bli svårt, ingen bryr sig om detta så länge rättssamhället inte klarar att hantera dessa brott. I dagligt tal handlar det om något som på många sätt liknar stöld så det är fullt naturligt att använda termen i dagligt tal även om den inte är juridisk korrekt. Det finns ju en hel massa juridiska termer som snatteri, stöld, grov stöld, förskingring osv och i dagligt tal använder man inte alltid exakt rätt term men alla förstår ändå vad det handlar om om man kallar det för exempelvis stöld. Även om man använder exakt rätt juridisk term så gör det ju inte brottet mindre, likaså att använda ”stöld” i dagligt tal gör inte det faktiska brottet mindre bara för att man inte har helt korrekt juridisk term. Piraterna med Falkvinge och Engström i spetsen är experter på att vränga ord och vantolka eller anse att termen inte gäller, men bara när det passar deras syften. Allt detta för att försöka förminska de egna handlingarna. Men snus är snus om än i gyllene dosor som man brukar säga. Stöld duger bra som term.

   Även termen våld används ju på olika sätt i dagligt tal, att man våldför sig på någon genom att tillvinga sig saker. Det behöver inte handla om fysiskt våld. Men även upphovsrättsintrång via nätet tar ju sig fysiska uttryck – upphovsmannen och de som företräder honom riskerar ju att få minskade intäkter i och med att så många tar del av verket utan att betala för sig.

   • Jag kan ha viss förståelse för användningen av ordet ”stöld” även om jag tycker att det förvirrar mer än det klargör vad man pratar om. Upphovsrättsintrång är ingen komplicerad juridisk term så jag ser ingen anledning till att inte använda den.

    Däremot har jag mycket svårt att se hur upphovsrättsintrång skulle kunna ha någonting med tvång och våld att göra. Ekonomisk skada visst, men tvång och våld? Nej, det verkar totalt överdrivet.
    Jag fick inte svar på om du anser till exempel skattefusk eller hembränning vara våldsbrott.

    Ordet ”våldför” kan man använda i mer överförd bemärkelse men ”våld” som substantiv har en ganska tydlig innebörd tycker jag. Möjligtvis skulle jag kunna förstå det om man inskränker sig endast till psykiskt lidande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: