Anarki råder på internet enligt expert men Piratpartiet är inte nöjda

Enligt artikel i Metro idag av Stefan Wahlberg, Metros rättslige expert

Sedan internet öppnade yttrandefrihetens dammluckor står rättsstaten inför en gigantisk uppgift att reglera flödet. Många lagar är skrivna långt innan man ens kunde ana hur internet skulle kunna påverka det mänskliga beteendet. Fortfarande råder närmast anarki på brottsplats internet där en mossig lagstiftning hotar att göra den enskilde helt rättslös.  Inom kort så krävs det därför att vi får en modern och anpassad lagstiftning på både nationell och internationell nivå.

En helt korrekt analys. Bloggdrev, uthängning av misstänkta personer som kan vara helt oskyldiga, falska anklagelser, DOS-attacker, spam, phishing, piratkopiering, försäljning av droger, självmordssidor, barnporr… Det behövs helt klart mer reglering.

Men om anarkoliberala Piratpartiet får bestämma är de värsta avarterna som finns nu bara en försmak av vad man vill kunna göra under anonymitetens och ”integritetens” fana. Men ett sådant samhälle vill de flesta inte leva i, man vill kunna fälla brottslingar, de som trakasserar, terrorister, knarklangare, pedofiler, piratkopierare m.m. Integritet ska i första hand gälla för de som följer lagen, inte fuskar, tar ansvar för egna handlingar och inte gör som de vill på andras bekostnad om det går att komma undan  med det.

13 svar

 1. Skydd av integriteten gäller inte bara de som eventuellt gör något olagligt, eller något tvivelaktigt i gråzonen mellan legalt och illegalt. Brottsoffer och de som drabbas på andra sätt tycks många piratpartister glömma bort. Liksom upphovsrätten, så länge det inte gäller medlemmarnas egna bilder som någon ville skydda (det var ju hans bilder). Suck. Somliga tänker inte alltid så konsekvent.

 2. Är bara nyfiken: hur skulle man reglera självmordssidor tycker du? Och vilken typ av reglering, som inte redan finns idag, behövs för att undvika DOS-attacker, phising och drogförsäljning?

  • Jag har ingen bra lösning på självmordssidor men för en deprimerad människa som söker efter sätt att ta livet av sig så kan det vara det som gör att personen tar steget fullt ut.

   Vad gäller DOS-attacker osv. så behövs mer samarbete mellan länder för att stänga av, filtrera osv. Kanske en bättre infrastruktur med smarta algoritmer som upptäcker den här typen av aktiviteter och spärrar på så låg och tidig nivå som möjligt så att skadan minimeras. Och parallellt med att skadan minimeras så behöver man en infrastruktur som kan spåra förörvaren via loggning och samarbete internationellt.

 3. Sådana här regimkritiska bloggar kanske borde… regleras.

 4. Anarki är kapitalismens renaste form! När det kommer till plattformen Google och vilka metoder man använder sig av för att tjäna pengar finns där inga som helst ”poliser” Den enda du jobbar emot är Google själva och det värsta som kan hända är att en sajt straffas!

  • Märkligt att du hittade denna tråd.

   Men du har fel. Google är ett privat företag som måste hålla sig till regler och lagar, annars kan de ställas till svars, till skillnad mot alla fegisar som sitter bakom datorn och begår brott dolda bakom VPN-tjänster, TOR osv.

   Vem som helst kan göra en polisanmälan mot Google och då finns det en juridiskt ansvarig att ställa till svars. Det som pirater och andra utsätter människor för på nätet är ju något helt annat, det går ju väldigt sällan ens att hitta alla som ligger bakom och försöker man ens så ropas det om integritetskränkning.

   Dessutom är det så att det Google gör är enligt användaravtalen, är man det minsta tveksam så får man väl låta bli att använda tjänster som Google, Facebook osv. Det är alltså helt frivilligt att använda dessa helt lagliga tjänster medan upphovsmän och andra brottsoffer blir påtvingade aktioner utan minsta möjlighet att kunna värja sig. Ser man till Sverige så är det ju rent av beklämmande:

   – Det tog massor av år innan domen mot TPB vann laga kraft, med mycket stora skador för upphovsmännen och branschen under tiden.
   – Peter Sunde och Fredrik Neij har fortfarande inte tagit sina fängelsestraff
   – Skadestånden lär aldrig betalas enligt TPB-domen.
   – TPB kan fortsätta med sin verksamhet i år efter år
   – Man kan inte ens beslagta se-domänen!
   – Man kan inte ens blockera sajten, städa runt sin egen dörr, medan länder som Norge och Ryssland för in blockering av piratsajter.

   Tyvärr är det politikens fel, alla är rädda för att tappa väljare. Så man gör inget alls och de enda som vinner på det är de kriminella medan brottsoffren är rättslösa!

   • ”- Det tog massor av år innan domen mot TPB vann laga kraft, med mycket stora skador för upphovsmännen och branschen under tiden.”

    Många branscher i näringslivet har pajat och bolag konkat under både 1800-talet och 1900-talet utan att världen har blivit ett sämre ställe i stort. Det är inte märkligt att gamla bolag och gamla sätt att göra på kan gå sämre när nya uppfinningar dyker upp. Det är snarare naturligt.

    ”Tyvärr är det politikens fel, alla är rädda för att tappa väljare. Så man gör inget alls och de enda som vinner på det är de kriminella medan brottsoffren är rättslösa!”

    Vi kunde kallat nya bolag förr i tiden för ”kriminella” och etablerade bolag för ”brottsoffer” förr i tiden också, men det hade bromsat utvecklingen.

    ”- Man kan inte ens blockera sajten, städa runt sin egen dörr, medan länder som Norge och Ryssland för in blockering av piratsajter.”

    ”Blockering av sajter” kommer bara leda till att folk överger DNS att adressera med och byter ut det mot ngt bättre som inte kan ”blockeras” på samma sätt.

    • ””Blockering av sajter” kommer bara leda till att folk överger DNS att adressera med och byter ut det mot ngt bättre som inte kan ”blockeras” på samma sätt.”

     Så det är bara att ge upp?

     Lika bra att legalisera vapeninnehav utan licenskrav, annars kommer ju folk bara hitta andra sätta mörda, t.ex. via strypning eller kökskniv.

     Och alla vet ju att folk kör för fort, fäller ner solskyddet framför fartkamerorna osv. Så för in fri fart.

     Och de flesta våldtäktsmännen går väl fria, ta bort straffet för våldtäkt.

     Osv.

     Nej, det är alltid så att kriminaliteten hittar nya vägar. Men vi ska ändå göra vad vi kan för att bromsa den.

     • ”Så det är bara att ge upp?”

      Ja såklart tycker jag att man ska ge upp eftersom blockering av information inte är ngt annat än censur som inte ska vara tillåtet i en demokrati öht.

      ”Lika bra att legalisera vapeninnehav utan licenskrav, annars kommer ju folk bara hitta andra sätta mörda, t.ex. via strypning eller kökskniv.”

      Våldsbrott och vapen är väl ganska stor skillnad mot censur och informationskontroll. Hört talas om att ngn skadats i ett fildelningsdåd eller en vansinnes-piratkopiering?

      De brott du radar upp, våldsbrott, trafikbrott, sexbrott har du ganska stort stöd för hos befolkningen att de ska vara olagliga, till skillnad mot upphovsrätt. Du kan knappast heller hävda att våldsbrott, sexbrott, trafikbrott är företaganden som konkurrerar med gamla bolag och gamla branscher som ju faktiskt fallet är vad gäller hobby-fildelning.

      Däremot lär den övervakningen som ni förespråkar leda till ökad mängd psykiska trakasserier som ökar risken för vansinnesdåd, oavsett om personerna har tillgång till skjutvapen, personbil eller kökskniv.

     • ”Däremot lär den övervakningen som ni förespråkar leda till ökad mängd psykiska trakasserier som ökar risken för vansinnesdåd, oavsett om personerna har tillgång till skjutvapen, personbil eller kökskniv.”

      Detta är inte ett av dina bästa argument, eller hur?
      Den var ny i alla fall så grattis till ännu ett märkligt argument från den s.k. piratlogiken.

     • Verkar det så orimligt tycker du? Har du inte hört talas om uttrycket ”att driva någon till vansinne”? Dagens övervakning ger stora möjligheter till trakasserier och det finns tillförlitlig forskning på att X % av de som söker sig till ”toppen” ( maktpositioner i bolag och myndigheter ) har olika former av empatistörningar och inte drar sig för att bete sig svinigt ( t.ex. sparka neråt ) för att nå dit de vill.

     • Och att begå brott mot andra bakom datorn, dold bakom anonymitet, är inte att betrakta som svinigt då enligt dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: