Piratpartiet på raksträcka mot papperskorgen

Raksträcka till valdagen skriver Rick Falkvinge. Det mest troliga är raksträcka mot papperskorgen, ungefär som Ny demokrati eller Junilistan. Några citat och kommentarer:

I detta val 2010 skulle 6 procent av förstagångsväljarna rösta pirat om det var val idag

Som tur är så styrs inte valutgången av förstagångsväljarna, då skulle vi ha en mycket stor övervikt mot vänsteråsikter. Med tiden mognar man och inser att man måste kompromissa.Piratpartiets medlemmar saknar ofta den mognaden. Man inser också att man måste ta eget ansvar, att man får vad man betalar för, att man inte kan tvinga sig till saker på andras bekostnad. Piraterna säger sig inte vara vare sig höger eller vänster utan brukar därför ibland kallas för anarkoliberaler –  även om de sällan kallar sig så själva. Anarkoliberaler har svårt att passa in i vårt demokratiska system, troligen har de svårt att passa in någonstans alls.

Vi är de enda som kan tackla storebrorsamhället.

Rädslan för storebrorssamhället är inte överdrivet stor hos folk i allmänhet. Rädslan för kriminalitet och ilskan över snyltarfasoner och fuskarmentalitet är däremot betydligt större. Vilket är värst? En liten liten risk för förändringar som leder för långt i riktning mot storebrorssamhället eller en stor risk för att ytterligare underlätta för kriminella, snyltare och fuskare? För mig och de flesta andra svenskar är valet lätt – Nej till pirater och Piratpariet!

för att bygga det samhälle vi vill ha, både åt oss själva och åt våra barn.

Det är som tur är inte många som vill leva i ett samhället där integriteten blivit viktigare än att bekämpa kriminalitet och motverka snylteri och fusk. Pirater och andra kriminella ska inte få härja fritt på andras bekostnad.

Nej till pirater och Piratpartiet!

21 svar

 1. Jag vill då rakt inte leva i ett samhälle där brottsbekämpning går före intrigetet och jag personligen ser heller 1000 snyltare (om man nu ska använda din forumering) än en faschistoid övervakings stat. Men jag tror du kommer lång med din antipiratkamanj om du kallar oss för snyltare och tjuvar. Kom med sakliga argument istället för känslosamm sörja. Fast det är klart.. nu matar jag trollen

  • Sakliga argument är att jag anser att man har rätt enligt lag och enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna att få betalt för en vara eller en tjänst och om de som vill ha varan eller tjänsten inte vill betala så får man låta bli och inte tvinga sig till den via stöld eller kopiering. Förhandla om priset är också en fungerande modell som har gällt i alla tider utom för tjuvar, rövare och pirater.

   Angående känslosam sörja så är det till större delen en ideologisk fråga precis som att vissa håller sig till alliansen medan andra håller sig till kommunistfalangen. Integritetsdebatten har gått överstyr när kriminella och fuskare ska bestämma var gränsen går.

 2. Som vanligt är det en massa högljudda påståenden i detta inlägg utan tillstymmelse av något som kan stödja alla rabiata utfall mot PP.

  att man inte kan tvinga sig till saker på andras bekostnad.
  Löjligt och en ren lögn – allt piraterna gör är att – utan kommersiella vinstintressen – byta filer med varandra – Ingen –tvingar till sig saker – men vissa – som nejtillpiraterna hallucinerar och griper lögner ur det blå

  Rädslan för kriminalitet och ilskan över snyltarfasoner och fuskarmentalitet är däremot betydligt större.
  Tja – man kan ju drömma alltid – även om PP kanske inte har det stöd de en gång hade – så betyder det inte att majoriteten av folket plötsligt inte håller med med PP – Det är bara att det är riksdagsval snart – och tyvärr tycker folk att budgeten – välfärd – skola och omsorg är viktigare frågor än integritet – yttrandefrihet och informationsfrihet – men jag är säker på det bara är en mycket liten minoritet som håller med nejtillpiraternas åsikter som bygger på fullständigt lösa grunder – själva tonen i inlägget visar på vilken nivå av mognad nejtillpiraterna befinner sig

  Vad kallar man en person som beskyller over 2 miljoner fildelande landsmän (och stigande i antal) för snyltare och fuskare? – Sådana personer är fullständigt förblindade av sina hallucinationer att de inte inser hur sjuka alla deras påståenden är

  Det är som tur är inte många som vill leva i ett samhället där integriteten blivit viktigare än att bekämpa kriminalitet och motverka snylteri och fusk
  Påståendet ovan visar också hur litet författaren fattar av demokratiska värden och hur viktiga dessa är för ett fritt och demokratiskt samhälle – Personer som nejtillpiraterna ser allt i svart och vit – och för tankarna till hattkampanjerna mot judarna i Hitler Tyskland – Samma oförsonlighet och förakt för grundlagsfästa demokratiska rättigheter

  Tack och lov att nejtillpiraterna är ganska ensam om att spy sin giftiga propaganda i bloggvärlden

  • Och där kom Donsan och påstod att vi inte har yttandefrihet i Sverige, han påstår också att vi inte har informationsfrihet.

   Ganska intressant med tanke på att Sverige av The Economist år efter år rankas som det mest demokratiska landet i världen. http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
   Och detta av en tidning som hatar socialism och vars övriga bevakning av Sverige brukar var hyper kritisk.

  • Det är som tur är inte många som vill leva i ett samhället där integriteten blivit viktigare än att bekämpa kriminalitet och motverka snylteri och fusk

   Påståendet ovan visar också hur litet författaren fattar av demokratiska värden och hur viktiga dessa är för ett fritt och demokratiskt samhälle – Personer som nejtillpiraterna ser allt i svart och vit – och för tankarna till hattkampanjerna mot judarna i Hitler Tyskland – Samma oförsonlighet och förakt för grundlagsfästa demokratiska rättigheter

   Här råder det verkligen delad mening. Jag anser att det är piraterna som ser saker i svart och vitt. Och piraterna saknar respekt för stora delar av grundlagsfästa demokratiska rättigheter. Man anser sig stå över lagen och kunna välja och vraka bland lagarna så att de ska gälla bara när de passar de egna syftena. Jag tycker att det är en helt avskyvärd inställning som inte hör hemma i en demokrati. Som åsikt kan den passa in pga yttrandefrihet men via piraternas handlingar visar man att det inte bara handlar om åsikter utan faktiskt utövad kriminalitet, snylteri och fusk.

 3. Möjligtvis att nejtillpirater är ensamma om att driva en antiblogg mot piratpartiet och dess pubertala medlemmar, men vi är många som håller med om ställningstagandet här, och som ni märker så är vi fler och fler som tar debatten på internet. Men oftast så orkar vi inte med piraternas barnsliga argument, och skiter då i vilket….tyvärr….

  • Jag tror att ditt uttalande stämmer rätt bra på flertalet. Man tar heller inte piraterna på allvar. När t.o.m. SD har större stöd så inser man att Piratpartiet spelar i ligan med Fi, Fantomen och Kalle Anka-partiet när det kommer till riksdagsvalet. Men det hindrar inte mig och andra för att kritisera partiets politik och med rätta.

   • Det är nog många som genomskådar denna Brick Markvinge och hans lakejer….Det har alltid funnits s.k. politiker som har ridit på missnöje, och det dröjer nog inte länge förrän Mick Sarkvinge är glömd….

 4. ”Man inser också att man måste ta eget ansvar, att man får vad man betalar för, att man inte kan tvinga sig till saker på andras bekostnad.”

  Om de närstående rättigheternas skyddstid förlängs till 95 år såsom föreslagits, då leder det till att en större del av folks kulturbudget går till skivbolag som representerar gamla musikartister (och där artisterna själva, om de ännu skulle leva, ofta inte får speciellt mycket på grund av ogynnsamma kontrakt skrivna för länge sedan) istället för att uppmuntra nya musikartister.

  Man skulle kunna se det som att de som äger rättigheter till gammal musik skor sig på bekostnad av en utebliven uppmuntran till musikvärldens nytillskott (under förutsättning att folks kulturbudget är relativt fix). Har ni på den här bloggen några åsikter om det?

  • Som jag skrivit här tidigare så är jag inte för att förlänga skyddstiden, framförallt för att det ändå bara är en akademisk fråga när den praktiska skyddstiden bara är enstaka dagar innan verk sprids via Pirate Bay och liknande tjänster. Man måste börja med att se till att den praktiska skyddstiden motsvarar den lagstiftade, alltså en kraftig skärpning vad gäller tillämpningen av lagen.

   Patentskyddet för läkemedel borde dock förlängas eftersom det tar så lång tid innan ett preparat kan komma ut på marknaden så det blir svårt att räkna hem investeringarna innan man tillåter att kopior/generika får säljas.

   • ok, tack för svaret. Själv tror jag att skyddstidens längd har ett samband med respekten för upphovsrätt. Om det blev tydligt att upphovsrätten bara skyddar relativt nya verk och äldre verk släpps fria tror jag att dess funktion skulle bli tydligare för fler (även om det säkert idag är svårt att återställa respekten – på samma sätt som smuggling gärna biter sig fast även om man efter en tid av skyhöga tullar sänker dem).

 5. ”Man skulle kunna se det som att de som äger rättigheter till gammal musik skor sig på bekostnad av en utebliven uppmuntran till musikvärldens nytillskott (under förutsättning att folks kulturbudget är relativt fix). Har ni på den här bloggen några åsikter om det?”

  De som äger rättigheterna till musiken-filme-boken-bilderna skor sig inte mer på sina kunder än de som äger en fastighet-affärsverksamhet-butik-fabrik.
  De som äger upphovsrättigheterna till musiken har köpt rättigheterna av den som framställde musiken.
  Är kontrakten lagligt bindande så finns det inget att argumentera om, då detta är precis som vid vilken annan affärstransaktion som helst.

  Med denna tes skor sig annars alla – som investerar i ngt (oavsett vilken produkt det nu än må vara) – på bekostnad av utebliven uppmuntran till respektive affärsområdes nytillskott.

 6. En fråga som oftast tas upp, men ser inte en anledning till att ens verk skall övertas av någon annan p.g.a. att en viss tid har gått. I praktiken, så skulle jag kunna kräva att överta hela Åbro Bryggerierna då de är mer än 150 år gammalt utan rådande lagstiftning….

 7. Sten,

  du ser det alldeles för snävt tycker jag. Upphovsrätten är inte något slags naturrätt utan snarare ett sätt att uppmuntra skapande så att det kommer samhället till del (i varje fall om man ser till den ekonomiska delen). Naturligtvis bör då utformningen av upphovsrätten bedömas utifrån hur väl den uppnår detta mål. Självklart bör inte samhället förhålla sig neutralt till utfallet. Om systemet med utsläppsrättshandeln inte ledde till miljövinster, då skulle vi väl inte bara luta oss tillbaka och säga att ”sådan är marknaden”? Upphovsrätten är på flera sätt utsläppsrätternas spegelbild – men istället för att motverka negativa externaliteter försöker samhället i det fallet uppmuntra positiva.

  Förresten menade jag inte att bolagen skor sig på sina kunder, utan att de som lobbar för extremt långa skyddstider vill ha ett system där de som inte tillför någonting konstnärligt till samhället gynnas på bekostnad av de som gör det. Man kanske kan jämföra med statligt finansierade subventioner till gamla sektorer på utgång som höjer skatten för nya innovativa företag.

  ”Är kontrakten lagligt bindande så finns det inget att argumentera om, då detta är precis som vid vilken annan affärstransaktion som helst.”

  Ifall politiker är i färd med att retroaktivt ändra de omständigheter som gällde då kontraktet skrevs så finns det väl en hel del att argumentera om…

 8. Johnny,
  ditt exempel visar ju mest på att det finns viktiga skillnader mellan verk och fysisk egendom. Se gärna Against Perpetual Copyright.

  • Ja en skillnad är ju att verk (så tillvida det inte är t.ex urverk eller elverk) inte är fysiska såsom fysisk egendom. Men därmed inte sagt att den inte kan tillhöra eller ägas av någon.

   • Självklart kan de tillhöra eller ägas av någon. Frågan är ju istället om det är bra att människor som inte producerar någonting (t ex. arvingarna till en tonsättare) ska belönas för det i all oändlighet. Se’n tillkommer ju problematiken med det som kallas Tragedy of the anticommons.

  • Jag vet inte om jag missförstår här, men bara för att ett musikstyke är i en digital format, betyder det ju inte att den har varit gratis och producera. Och det finns många inspelningar / produktioner som har gått med förlust, en sak som kommer och bli allt vanligare.

   • Självklart finns det en produktionskostnad. Men hur menar du att man gynnar döda upphovsmän och kulturen i stort genom att försvåra användning av gamla verk?
    Du ser inget värde i att en skolpjäs obehindrat kan sätta upp en Shakespeare-pjäs eller att musiker kan spela Bach, Chopin, m.fl. utan att betala till någon som inte har någonting med skapandet av musiken att göra?

    Utöver skillnaden icke-rivalitet/rivalitet som tas upp på wiki-sidan som jag länkade till är ju en annan skillnad att fysisk egendom kräver underhåll för att bibehålla sitt värde. För digitala verk är ju inte materiens förfall något problem. Varför ska sentida rättighetsägare belönas trots att de inte bidrar med något?

    De flesta inser att evig upphovsrätt inte skulle gynna samhället eller kulturen. Nya upphovsmän skulle få svårare att hänvisa till och bygga vidare på gamla verk och det skulle skapas ett intrikat rättighetsnät som i många fall skulle vara så svårt att nysta upp att måna produktioner och användningar skulle hindras. Menar du verkligen att du vill ha oändlig upphovsrätt?

 9. Tor M

  ”Upphovsrätten är inte något slags naturrätt ”
  Vad är en naturrätt?
  Att den som är starkast tar från den som är svagare! I övrigt vet jag inte vilken naturrätt du hänvisar till.

  ”du ser det alldeles för snävt tycker jag.”
  Om det är ngt som är snävt så är det att inte anse musik, film, böcker varande ett produktresultat vars ägande tillhör den som skapade det.

  Upphovsrätten är tillkommen för att balansera upphovsrättsägarens och allmänhetens rättigheter och därmed uppmuntra skapande. Det gör den också.

  ”Förresten menade jag inte att bolagen skor sig på sina kunder(…) innovativa företag.”
  Oavsett om du menade att industrin skor sig på kunder eller inte så blir ditt exempel inte anorlunda. Rätten till produkten tillhör den som skapade den oavsett om det är materiella produkter eller inte. Väljer denne skapare att sälja verket till ett förlag så är det skaparens val och inte någon annans.

  ”Ifall politiker är i färd med att retroaktivt ändra de omständigheter som gällde då kontraktet skrevs så finns det väl en hel del att argumentera om…”
  Politiker är inte i färd med att upplösa avtalsrätten och jag tror inte ens att PP kommer att argumentera för något nedmonterande av denna – retroaktiva lagändringar är dessutom minst sagt ovanliga…

 10. ”Om det är ngt som är snävt så är det att inte anse musik, film, böcker varande ett produktresultat vars ägande tillhör den som skapade det.”

  Frågan är hur långt kontrollen ska sträcka sig. Du talar ju själv om en balans. Hur lång behöver skyddstiden vara för att nå en sådan balans tycker du?

  ”Väljer denne skapare att sälja verket till ett förlag så är det skaparens val och inte någon annans.”

  Naturligtvis är det så i det enskilda fallet. Men det sammantagna utfallet av skaparnas val är inte heller ointressant. Jämför mitt exempel med utsläppsrätterna.

  ”retroaktiva lagändringar är dessutom minst sagt ovanliga…”

  Peka gärna på några historiska förlängningar av upphovsrätten som inte varit retroaktiva…
  Inte kan vi öka incitamenten till att skapa verk för 50-130 år sedan genom att retroaktivt förbättra villkoren som gällde då. Självklart inser jag att retroaktiviteten är ett utslag av en vilja att få ett enkelt och enhetligt system, men likväl får den mycket märkliga konsekvenser. Det är märkligt att inte den frågan diskuteras mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: