Rick Falkvinge blir ”censurerad” pga urspårad debattartikel i Aftonbladet

Idag skulle vara triumfens dag, årsdagen av TPB-domen. Piraterna med Rick Falkvinge i spetsen hoppades på maximal uppmärksamhet och att alla nya ”medlemmar” som tillströmmade för ett år sedan skulle förnya sitt medlemsskap.  För nu ett år efter TPB-domen har man ett jättetapp. Det slutade i fiasko. Debattartikeln som Rick Falkvinge publicerade i Aftonbladet blev borttagen. På Rick Falkvinges blogg spekuleras det kring om det har att göra med följande text:

Upphovsrättskartellerna, med etablissemangets goda minne, håller inte igen med fula tricks. Ett av de mer uppseendeväckande är att en av de utredande polismännen, Keyzer, mutas med ett sexmånaders välbetalt jobb hos Warner Brothers i samband med att polisutredningen avslutas. Warner Brothers är ett av de företag som ligger bakom polisanmälan mot Pirate Bay. Utomlands ses sådant som en solklar polismuta och är därför förbjudet sedan länge. Här i Sverige tycker däremot justitieminister Beatrice Ask bara att det är positivt att polismannen kan kompetensutvecklas utanför poliskåren.

Man tar sig för pannan. Eller förfäras. Eller både och.

Man får väl anta att en partiledare har fog för så allvarliga anklagelser. Man får förutsätta att han också har polisanmält. Annars kan han nog räkna med att få en egen polisanmälan på halsen. Eller är det kanske som vanligt med pirater, man vill att lagarna ska gälla bara när man själv vill och det passar de egna syftena. Annars ska man komma undan via orimligt höga nivåer av anonymitet, s.k. integritet.

I Piratpartiets forum skriver ”rättshaveristen” Rick Falkvinge:

Det här är en medvetet förhalad rättegång. Etablissemanget är livrädda för att även årets val ska handla om Piratpartiet. Det känns symptomatiskt att min artikel försvinner ur en stor dagstidning just nu. Det märks att det är valår, säger Rick Falkvinge.

Fribrytare kallar det censur.

opassande.se anser att det inte är så konstigt:

Det är inte sådär jätteförvånande att sånt här händer, dessvärre. Killarna ur The Pirate Bay har konsekvent behandlats som rättslösa, det kan vi inte minst se i deras uppräkning av saker som de utsatts för genom åren. PUL har brutits mot utan åtgärd, anklagelsen om ministerstyre av Thomas Bodström viftades bort av KU och en rad andra överträdelser har setts mellan fingrarna av myndigheterna — endast för att det handlat om The Pirate Bay.

Anna Troberg anser att Aftonbladet plockar in SD men plockar bort Piratpartiet.

Jaså nu låter alla piratpartister som rättshaverister. Det handlar inte ett dugg om rättshaveri. Det handlar om fiasko. Rick Falkvinge har skrivit en osaklig debattartikel och den har tagits bort. Det kommer troligen sluta med att han blir polisanmäld.

På temat konspirationsteorier kan man undra om allt det här rent av är iscensatt av Rick Falkvinge. Stackarn har ju inte fått så mycket plats i media på sistone och inga nya skandaler att skaffa medlemmar och väljare på. Så varför då inte skriva en lite ”vässad” debattartikel och låta sig bli censurerad? För det kan väl ändå göra att medlemmarna kommer tillbaka efter ett år? Det hjälpte ju inte med att det är gratis, nej något mer måste vi ha. Ilska. Skrämseltaktik. Censur!

24 svar

 1. Det är ett faktum att Keyzer fick ett välbetalt jobb på WB i nära anslutning till rättegången. Att kalla det muta är kanske en överdrift, men det ser jävligt misstänkt ut för en utomstående.

  /Markus, icke-Piratpartist

  • Han kanske hade bra kontaktnät och fick ett bättre erbjudandet än det jobb han hade. Återigen, man får anta att Rick Falkvinge har någon form av bevis på att polisen är mutad, den där länken som han gav duger inte för att gå ut med en såpass allvarlig anklagelse. Jag tycker att RIck ska stå tillsvars för denna allvarliga anklagelse och hoppas att han blir polisanmäld så att det får redas ut.

  • Att hävda att någon har blivit mutad kan lätt blir oerhört fel och detta i synnerhet om det skrivs som.
   ”Den mutade polisen Keyzer” då hävdar Rick Falkvinge (och tidigare Christian Engström) att detta är ett faktum.
   Om de hade skrivit ”Jag anser att Keyzer blev mutad” så hade det troligen inte varit någon risk. Men nu hävdar de två herrarna att mutan skulle vara en händelse som inträffat och att detta är ett faktum. Jag skulle tro att det kan bli fråga om både förtal och ärekränkning. Men jag hoppas verligen att detta inte inträffar innan valet.

 2. Har läst igenom artikeln och tycker den är mycket saklig.
  Däremot förstår jag att aftonbladet vill göra någon faktakoll pga mutanklagelsen. alternativt redigera och ta bort det stycket.
  Det är ingen hemlighet att det är stora amerikanska bolag som pressat på svenska rättväsendet. En eller flera ombud eller domare i rättegången var ju uppenbart jäviga dessutom.

  Skivbolagen går igenom samma efterfrågekris som fordonsbranschen gått igenom, dom ställde dock snabbt om.
  Skivbolagsbranschen kramar sig fast vid en uråldrig teknik.
  Vafan jag har inte ens en CD-spelare?! Varför skulle jag köpa en CD-skiva? Jag har ingen använding för den. Jag vill dock fortfarande kunna konsumera musik!

  ACTA, IPRED, FRA m.m är EU-lagar som hetsats fram och klubbats igenom utan någon direkt analys.
  Det handlar inte om att få saker gratis utan om att behålla den personliga integriteten i det offentliga rummet där internet ingår.

  • @ Oscar
   ”En eller flera ombud eller domare i rättegången var ju uppenbart jäviga dessutom.”
   Struntprat, ingen har blivt fälld för att vara jävig. Du kan själv anse att någon var jävig men du kan inte hävda att så är fallet då ingen har blivit fälld eller dömd för att vara jävig. Om du trots allt forsätter att hävda att du har rätt och att samhället och domstolarna har fel så blir det rätt och slätt inget annat än en rätshaverist.

 3. Bra att någon faktakollar Falkvinge, han brukar ju ofta överdriva och blåljuga för att få lättköpt uppmärksamhet.

  Var det verkligen 50 poliser som genomförde razzian mot webhotellet?

  • Enligt wikipedia så var det 50 poliser. Det gick väl åt lite folk om inte annat för att bära ut alla 186 servrarna m.m., alternativet hade väl varit att anlita ett gäng flyttgubbar.

   Det blir lite löjligt att piraterna ropar censur nu när Aftonbladet ansåg att Falkvinges debattartikel var osaklig eller behövde kollas upp. För när han själv censurerar i sin blogg då handlar det ju bara om att ta bort ”troll”. Kanske ”trollfar” själv inser då varför han blev raderad från Aftonbladet.

   • Kan hålla med att han trycker på send knappen lite väl snabbt när han skriver. Å andra sidan så är retorik något man blir bra på efter man begått misstag.

    Kan vi lämna det där ämnet med att du blev ”censurerad” från hans blogg nu, som verkar vara det enda argumentet jag kan hitta här?

    Oh har ni sett videon på tillslaget? Finns på Youtube, rekommenderar det varmt.

    Den filmar ända tills polisen upptäcker det och då drar ut sladden om jag kommer ihåg rätt.

    • Vad i videon är det du rekommenderar? Vad är det som görs fel och varför (om det är något sådant). Var beslutet om att beslagta felaktigt eller var det själva genomförandet. Man hade ju misstanke om brott så var finns problemet?

     • @nejtillpirater: Problemet är att Polisen inte enbart beslagtog The Pirate Bay’s servrar (som dom hade skäl att misstänka hade kriminell verksamhet lagrat). Utan dom tog ALLA servrar dom kunde hitta, som i många fall tillhörde lagliga småföretagar hemsidor och dylikt. Som i många fall var tvungna att lägga ner sin verksamhet när deras servrar felaktligen beslagtagits.

      Dessutom så har inte The Pirate Bay någon illegal innehåll på sina servrar varken nu, eller när tillslaget gjordes. Torrent, som filformat är inget olagligt i sig. En torrent-fil är mer eller mindre en länk, som säger vilken fil den söker efter, och vem som har den filen. Den innehåller varken musik, film, spel eller program.

     • MIcke,

      Jag antar att polisen inte med millimeterprecision kan veta exakt vilka servrar som används till vad och därmed riskera att få med de som inte är inblandade. Här kan man säga att det är PRQ:s ansvar, blandar man laglig verksamhet med illegal eller på gränsen till illegal verksamhet så tar man en risk. Den risken bör också kunderna vara medvetna om så att de väljer ett annat webbhotell om de inte är beredda att ta den risken. De som inte var medvetna om risken och blir oskyldigt drabbade borde kunna stämma PRQ men det är möjligt att detta i så fall kommer efter att målet avgjorts i högsta instans.

      TPB är dömda i tingsrätten för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Det kan liknas vid att du kan jobba som knarklangare eller hallick utan att någonsin själv hantera knarket eller horor men ändå aktivt bidra till att förmedla och tjäna pengar på verksamheten. Det är precis det TPB har gjort genom att de aktivt satt upp en kedja med torrentdatabas, söktjänst och tracker. Det är inte relevant exakt hur tekniken ser ut, om det är torrentfiler eller något annat sätt som används.

      Det är ganska stor skillnad på Google och TPB, vilket vilket många pirater inte inser. Google kan visserligen leda fram till torrentfiler men Google är en allmän och neutral sökfunktion medan TPB är en dedicerad söktjänst som huvdusakligen används för att sprida upphovsrättsskyddat material. Google har heller ingen egen tracker, utan tracker kunde man inte komma åt filerna som torrentfilerna pekade ut. Läget ser lite annorlunda ut idag via övergång till magnetlänkar men det är egentligen ingen skillnad, TPB har samma aktiva roll i förmedlandet som man hade tidigare.

      När man ser över lagarna är det viktigt att de utformas teknikneutralt så att det inte spelar någon roll exakt vilken teknik som används, det intressanta är vilken verkan tekniken/tjänsten får.

 4. Antar att ni själva vet bakgrunden. Att åklagaren själv hade sagt att det inte fanns giltiga skäl till att göra en husrannsakan för brottet ”medhjälp till upphovsrättsbrott”. Ett ställningstagande som ändrades kort därefter när det hade varit möte på politisk toppnivå mellan Sverige och USA. Jag hade inget till övers för TPB eller piratkopiering tidigare, men det är ju så mycket som är uppenbart politiskt styrt i denna process så det är skrämmande. Ser man inte det är man mer än lovligt naiv eller så tycker man att ändamålet helgar medlen.

  • Det är inte så konstigt att politiken styr. Samarbetet mellan sverige och USA är ju oerhört viktigt för bägge parter och det är inte konstigt om det kohandlas. Jag tror inte att svenska folket skulle ha tjänat på att sverige hårdnackat motarbetade USA med risk för mycket stora konsekvenser på andra samarbetsområden. Tar man hela det ekonomiska och säkerhetspolitiska samarbetet tillsammans så väger tonåringars ”rätt” att ladda ner gratis mot upphovsmännens vilja tämligen lätt, det kommer nog en majoritet av svenska befolkningen hålla med om ifall de blir medvetna om den kopplingen. Piraterna ser bara till sina akuta behov av att maxa linan med nedladdningar och tänker inte på helheten.

   • Du är i alla fall ärlig när du erkänner att du anser att olagligt ministerstyre är OK. Med andra ord: ”ändamålet helgar medlen”. Enligt mig är detta aldrig OK, det är mycket detta som har gjort att mina sympatier har skiftat från ”branschen” till piraterna.

    • Politik handlar ALLTID om kompromisser. Om det är olagligt så ska det polisanmälas, har du gjort det?

     • Det är skillnad på kompromisser och ministerstyre.

      Om det nu var så att USA fick en svensk minister att instruera en åklagare att vecka åtal mot TPB så tycker jag att det är helt fel medan du tycker det är OK om jag förstår dig rätt!?

      Hela denna process har genomsyrats av att makten, emot sina egna spelregler, har trumfat igenom sin ”åsikt”. Det är även detta som Rick tar upp i sin text. Det är även det som upprör mig.

     • Du påstår att det handlar om olagligt ministerstyre, jag antar att du då har fog för den anklagelsen och antingen själv har polisanmält eller lutar dig på känd polisanmälan som någon annan har gjort. Annars är det du skriver en ren spekulation och bör då formuleras som en sådan istället för att formuleras som en sanning som du gjort hittills.

      Jag har inte insyn i hur det har gått till. Är det något olagligt som begåtts så välkomnar jag din polisanmälan och ev. efterföljande utredning så att sanningen lyfts fram.

     • Du inser det ironiska i att be någon, som kritiserar systemet för att vara korrumperat, att lita på systemet!?

      Du undviker även att svara på min fråga.

      http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=602079&lid=puff_401860&lpos=rubrik

     • @Connyt
      Ingen minister har blivit varken anklagad eller fälld för minister styre, om du är övertygad om att ministerstyre skedde så bör du anmäla det hela så att vi kan antingen avfärda ditt påstående som konspirationsteori eller verligen få redan på att Sverige är korrupt med ministersyre alltså är Sverige då en misslyckad demokrati och förtjänar inte längre första platsen på den internationellt erkända demokratilistan från The Economist (de hatar sverige vanligtvis då de hatar allt som hete socialism) http://www.economist.com/media/pdf/democracy_index_2007_v3.pdf

 5. @Connyt
  Du lyckas hitta en artikel som utan att redovis sina källor hävdar ministerstyre. men då kanske du skulle länka till http://svt.se/2.22577/1.602590/bodstrom_fornekar_ministerstyre?lid=is_search549588&lpos=267&queryArt549588=pirate+bay+bodstr%F6m&sortOrder549588=0&doneSearch=true&sd=22634&from=siteSearch&pageArt549588=26 Vilket är uppföljningen till histrien. Eller kanske denna http://www.dn.se/nyheter/bodstrom-nekar-till-ministerstyre-1.569140
  eller kanske denna som berättar att Bodström blev friad efter anklagelserna om ministerstyre
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article43312.ece

  Så att hävda ministerstyre när samliga anklagade är friade resulterar i att vi andra inte kan göra ngt annat än kalla dig rättshaverist och konspirationsteoretiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: