Piraterna ny valbomb – fast kanske inte som de tänkt sig

Se Rick Falkvinges debattartikel i Aftonbladet.

Edit: Artikeln verkar inte gå att nå längre, inte heller från Ricks egen blogg. Den höll kanske inte måttet kvalitetsmässigt eller var osaklig så Aftonbladet har väl raderat. Rick har kopierat in texten från den refuserade artikeln på sin blogg. Enligt spekulationer/konspirationsteorier på den bloggen så har Aftonbladet sagt att den ska faktakollas, måste väl bero på att någon anmält den som osaklig. ”infallsvinkel” anser att det är ”den mutade polisen” som ligger bakom. Är det förresten inte dags att Rick Falkvinge polisanmäls för förtal om det mot förmodan inte redan är gjort? Ja det här var ju ett praktfiasko för Rick Falkvinge på årsdagen av då deras största förebilder dömdes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Har kvar en del av artikeln från previewen från min blogg:

Bomben består i själva verket av ett gigantiskt medlemstapp ett år efter TPB-målet. Då kunde man spela ut sina bästa skrämselkort men nu ett år senare vet ju alla att det går lika bra att ladda ner nu som då och med obefintlig risk för att ställas till svars för det lagbrottet. Varför skulle någon då förnya sitt medlemsskap i Piratpartiet? Trenden är ju tydlig, majoriteten av ”medlemmarna” väljer att inte förnya efter ett år, trots att det är gratis. När det inte ens duger åt gratisfolket så undrar man vad Piratpartiet ska göra. Kanske betala folk för att bli medlemmar? Eller kanske fuska sig till ”medlemmar” som man gjorde inför internvalet. Och alla skrämselkorten är ju sedan länge utspelade och uttjatade. Integritet, brevhemlighet, FRA, ”sharing is caring”, de flesta begreppen har redan urvattnats via överanvändning och vantolkning av pirater så att vare sig befolkningen eller massmedia ens orkar bry sig.

Rick Falkvinge skriver:

Historien om etablissemangets krig mot The Pirate Bay är en thriller med korruption, grundlagsbrott, mutor och vänskapsskydd. Det var aldrig en juridisk rättegång, utan har alltid varit en politisk. Uppstudsarna ska markeras som fredlösa till varje pris. Rättssäkerhet och grundläggande rättsprinciper sätts genast åt sidan när någon vågar utmana systemet. Därför måste också situationen lösas politiskt. Därför behövs Piratpartiet i riksdagen, och det mer än någonsin.

Ja svenska folket har hört rättshaveristen och konspirationsteoretikern Rick Falkvinge till leda, den här typen av argument saknar trovärdighet och är meningslösa att föra fram gång på gång. Men man förstår att piraterna är desperata nu med mindre än 1% väljarstöd enligt senaste opinionsundersökningar och inför påbörjat  ras vad gäller medlemsantalet.

För inte så länge sedan skaldade nobelpristagaren Verner von Heidenstam att det är skam och en fläck på Sveriges banér att medborgarrätt heter pengar. Frågan är om det inte är mer sant idag än när det skrevs för 111 år sedan.

Piratpartiet anser ju att pengar är en skam, att det är en skam att betala ärligt för något som man kan tilltvinga sig mot någons vilja gratis. Är det detta som avses?

Annonser

45 svar

 1. 1. Partiet har aldrig fuskat till sig några medlemmar
  2. Hur får du Falkvinge till en rättshaverist?
  3. De argument som du anser sakna trovärdighet har i alla fall en röd tröd och ett resonemang bakom sig, vilket ditt bashande efteråt saknade.
  4. Piratpartiet anser inte att pengar är skam, eller att det vore en skam att betala för saker. Du har missuppfattat det hela.

  • 1. Jo, i alla fall en medlem i partiet har anmält falska medlemmar för att nominera sig falskeligen inför internvalet.
   2. Falkvinge beter sig som en Rättshaverist men ingen tror honom.
   3. Det är upp till dig att bedöma min trovärdighet liksom min att bedöma någon annans.
   4. Pirater vill ogärna betala för något man kan få gratis mot någons vilja, det vet väl alla vid det här laget.

   • 1: Ja och det upptäcktes av de interna kontrollerna i partiets administration och åtgärdades.

    Och ja möjligheterna till att fuska finns självklart på många ställen, precis som i alla föreningar.

    och 1 av väldigt många funktionärer under en 4år har fuskat.

    2. Har du granskat de saker som Rick pratar om? nog för att han uttrycker sig som en agitator, men det är ju vad han är, en politisk agitator.

    4. Pirater i allmänhet= fildelare betalar gärna för kultur, och enligt vetenskapliga studier konsumerar(med pengar) mer kultur än den vanliga ”svensson”.

    och partiet har flera kreatörer i leden inte minst vice partiledaren Anna Troberg.

    • Nja, huvuddelen av Piratpartiets medlemmar lär vara flitiga nedladdare av upphovsrättsskyddat material, dvs fuskare/kriminella. Så det är väl inte så långsökt att även de i partiledningen är det?

     Angående många kreatörer så skrev ju Rick Falkvinge om detta på sin blogg. Jag kommer inte ihåg siffran men jag har för mig att han sa att en tredjedel eller nåt av medlemmarna var kreatörer. Det verkar helt orimligt och då undrade flera hur han tolkade begreppet kreatör. Han fick många frågor om detta i forumet men svarande aldrig vad jag vet. Sen började han radera inlägg och efter det har väl frågan aldrig ställts igen.

     • Uhm då är samtliga som kört för fort på motorvägen utan att ha fått någon sanktion för det kriminella då oxå? och fuskare?

      Kan vi hålla oss från dagis nivå här tack.

      Kreatör blir du så fort du göra musik på fritiden eller målar tavlor på fritiden.

      Och många av dem lägger ju upp sin musik på tex myspace av dem som pysslar med musik eller tex devientart för konstnärer?

      Och de kke vill kränga några plattor som de bränt eller några målningar som de gjort men fortfarande tycker att deras verk ska få fildelas?

      är de inte då kreatörer?

     • Med den definitionen så kan man nog kalla hela befolkningen för kreatörer. Det räcker väl att kladda lite med pennan på ett papper eller nynna på någon melodi. Men det är typiskt pirater att missanvända ord då det passar dem. Det är oerhört genomskinligt men tyvärr bidrar det även till att vårt svenska språk urholkas.

     • Okej, definiera en kreatör då?
      -Så får vi se om din tolkning håller upp bättre..

     • Det rimliga är väl att man har det som levebröd eller åtminstone som deltidstjänst. Man är ju inte snickare bara för att man fixar lite hemma då och då.

     • Ergo endast de som vill tjäna pengar på att skapa någonting är värda något.

      Det är ju något som absolut inte stämmer in på dagens samhälle där var o en kan och i många fall är en kreatör.

      Att vara kreatör är inte detsamma som att vara låt snickare åt massartister som alla låter likadant..

      Vilket då vore den närmsta jämförelsen till en snickare.

     • Jag är kreatör, programmerare och medlem 🙂
      Dessutom så är det väl inget av de etablerade partierna som inte fuskat med sina medlemssiffror.

    • Anna Troberg har publicerat en stycken bok som inte sålt överhuvudtaget och som i övrigt saknar det mesta vad det gäller struktur, dramaturgi, betättande och det mesta annat som behövvs för att någon skulle orka läsa eländet.
     I sann Anna Troberg anda kanske jag skall kalla mig arkitekt då jag plitat ned en sketch av ett hus en gång. Eller varför inte kalla sig läkare, jag hade rätt när jag gick till läkaren och hade analyserat mig havandes tennisarmbåge. Psykolog verkar ju roligt och jag må säga att Rick Flakvinge inte verkar riktigt frisk och visar tecken på förvirring, avsaknad av verklighetsförankring och tydliga tecken på storhetsvansinne. I övrigt censurerar han sin blogg nu för tiden – en sann förespråkare för det fria ordet.

     • Jag vet inte så mycket om Anna men det lilla jag har sett av henne tyder i alla fall på en trevlig framtoning, hon är inte alls så en så rabiat och kreativ ordvrängare på gränsen till lögnare som många av de andra som syns och hörs mest.

     • Trevligare än Rick Falkvinge möjligen, men hon gillar att raljerande håna kreatörer med vad hon själv tycker är fyndiga fiktiva fantasier om hur dumma musiker och idiotiska kreatörer missförstår allt om fildelning. Hon sysslade under lång tid med att hävda att upphovsmakare inte någonsin enat sig mot fildelninge. När de väl sedan gjorde det en gång så hävdade hon att det bara var rika gamla musiker och att det då på något vis inte skulle ha ngt värde och sen tungvrickar hon sig riktigt när Kulturskaparna skapades och det var ju då Troberg o Falkvinge ville hävda att PP också består av 50 000 kreatörer. Det är uppenbart att Anna T (precis som Rick) först hävdar en sak och sen byter fot så fort de bevisas ha fel oavsett vad det handlar om.

 2. Blogginlägget känns som ett bekvämt sätt att förenkla en diskussion som egentligen borde vara så mycket större. Vilka riksdagspartier tar idag och värnar integriteten och folks rätt till privatliv? Mig veterligen inga. Det behövs ett parti som har på agendan att sätta stopp för storebrorssamhället. Riksdagspartierna har förlorat sin trovärdighet på den fronten för länge sen.

  • Det är väl dåligt på bägge fronter, både vad gäller efterföljande av lagar och vad gäller integritetsskydd. Det måste läggas mer jobb på att få ihop detta till en kompromiss som de flesta kan köpa. Att bara stoppa huvudet i sanden som man gör idag är ingen väg framåt. Piraterna jublar förstås av handlingsförlamningen eftersom de kan fortsätta med att ladda ner som om det i praktiken vore helt lagligt, vilket det inte är.

   • Problemet är
    dels att teknik utvecklingen går snabbt framåt,
    dels att internet inte är byggt för övervakning
    dels att det är svårt att motivera hårdare straff jämfört med den skada som åsamkas jämfört mot andra brott.

    Och sedan har vi det att om någonting går emot det allmänna rättsmedvetendet i grunden så blir det svårt att efterhålla det..

    • Vad blir skadan när någon illegalt kopierar pengar? För att skadan skulle bli mätbar krävs det oerhört stora mängder falska pengar. Vad man sysslar med vid upphovsrätt är att sprida falska kopior av ett verk – på samma sätt som man kan sprida falska kopior av pengar. Orginal pengarana finns kvar, ingen har förlorat något fysiskt, och det egentliga värdet på orginal sedeln eller myntet är obefintligt

     Det är tillåtet att sprida upphovsrättsskyddade verk i ringa mängd. Mer än så behöver ingen sprida ngt de inte har införskaffat distributionsrätten till. Öppnar man upp sin hårddisk för hela världen så sysslar man med spridning som inte är ringa och den är därmed illegal och straffbar. Öppnar man upp sin hårddisk för alla så inkräktar man dessutom på den avtalsrätt som upphovsmakaren och distributören har ingått. I grund och botte handlar detta om det som är mitt och det som är ditt – bara för att det ä rlätt att ta ngt så är det inte på ngt sätt rätt att göra det. Jag skulle nog kunna ta Falkvinges kläder och plånbok utan några problem (han ser ju inte ut att var i ett fysiskt skick att kunna försvara sig mot en förlamad 100åring) men det skulle ju inte vara rätt för det.

     • Du har en poäng. Piratkopieringen urholkar ju systemet och leder till en potientiell inkomsförlust. Piraterna förenklar det hela och säger att den inte är 100%, de skulle ju ändå inte ha köpt. Då sätter man den till 0%. I själva verket ligger den i snitt någonstans däremellan. Det blir mer och mer vanligt att nedladdare säger att de inte köpt ett original på flera år, man laddar bara ner. Och i och med större hårddiskar så köper man inte mycket media heller så inte ens kassettskatten får man in.

    • Om teknikutvecklingen går framåt så borde det bli lättare även att upptäcka och motverka brott. All teknik kommer inte de kriminella enbart till nytta.

     Skada för vem? Jämför gärna med snatteriet. Varje enskilt snatteri kanske kan ses som en bagatell men totalen leder till högre priser som drabbar alla och en del butiker kan inte få lönsamhet och får gå i konkurs.

     Vad är allmänna rättsmedvetandet egentligen. Man har en syn när man själv drabbas men själv går man gärna fri om det går. Lite förenklat kan man säga att de allra flesta tummar på vanligt sunt förnuft och rättsmedvetenhet om de själva eller anhöriga kan komma undan men är mycket hårdare när det gäller andra.

 3. […] sitt medlemsskap.  För nu ett år efter TPB-domen har man ett jättetapp. Det slutade i fiasko. Debattartikeln som Rick Falkvinge publicerade i Aftonbladet blev borttagen. På Rick Falkvinges blogg spekuleras det kring om det har att göra med följande […]

 4. Roligt att knalla in på din blogg, som jag hittade från Falkvinges kommentarsfält. En hatsida mot Piratpartister.

  Att läsa dina inlägg är nästan lika roligt som att läsa APB’s blogg, och lika faktafyllt och utan flamealstrande åsikter.

  Du har gjort mig helt övertygad om att jag kommer rösta rätt i höst, likväl som jag röstade rätt till EU valet.

 5. I en demokrati kan vem som helst ha vilka uppfattningar om vad som helst – Det blir värre om man måste försvara sin uppfattning med fakta och vetenskapliga studier istället för emotionella och osakliga argument

  Din antipati mot fildelning i allmänhet och PP i synnerhet är baserade på okunskap – påståenden som är helt gripna ur luften och en total avsaknad av fakta eller oberoende studier som kan stödja alla framförda argument

  1. Alla oberoende vetenskapliga studier hävdar att fildelningen varken skadar samhället eller upphovsmän – Ja – somliga av dessa studier hävdar att fildelning t om är till fördel för samhället i stort

  2. Att påstå att fildelare bara är ute efter gratis visar din totala okunskap – Dem senaste vetenskapliga studier säger att fildelare spenderar mer pengar på musik – filmer spel mm och att de oftare besöker konserter och går på bio än icke fildelare – Faktum är att fildelare inte är upphovsmäns fiende – de är deras största fans

  3. Att påstå att fildelningen leder till ekonomiska förluster för upphovsmän eller höjda priser är helt gripen ur luften – Det finns inga fakta eller studier som kan stödja den uppfattningen – Faktum är att priserna för CDs och DVDs har sjunkit – Ett annat faktum är att alla varuhus – typ Media Market etc – har välfyllda hyllor och säljer musik – filmer och spel för glatta livet

  4. Att fildelning idag betraktas som ett brott har mer med det stora inflytande och den makt som USA och den Amerikanska skiv- och filmmaffian har i alla västerländska länder än med lagstiftarnas sunda förnuft (läs mer om ACTA) – Upphovsrätten har ändrats många gånger under årens lopp – men aldrig till allmänhetens fördel – Att ett verk idag har en skyddstid på upphovsmannens livstid plus 70 år – att jämföra med ett skyddstid för ett patent – t ex ett nytt cancermedicin – på 20 år talar för sig själv.

  5. Att dilla om snatteri i samband med fildelning visar återigen på brist i kunskap – Snatteri och stöld har med äganderätten att göra och berör alltid fysiska objekt – Fildelning kan på sin höjd utgöra ett upphovsrättsintrång – vilket är en helt annan sak – Äganderätten och den Immaterialrätten är 2 helt olika rätter som inte har ett skvatt med varandra att göra – och de tas därför upp i helt olika delar av Sveriges
  Rikes Lag – Mänskligheten kan inte organisera sig i samhällen utan äganderätt – men den har levt utan Immaterialrätt (där upphovsrätten ingår) fram till bara några 300 år sedan

  6. Man kan undra varför över 2 miljoner (och hela tiden stigande i antal) helt vanliga svenskar behöver kriminaliseras av lagen när ingen har kunnat visa – medelst vetenskapliga studier – larmrapporter eller hårda fakta – att deras aktivitet är till skada för samhället eller upphovsmän – den sk illegala fildelningen SKADAR INGEN –

  När skall man från lagstiftarnas sida ta sitt förnuft till fånga? – När antalet fildelarna är uppe i 3 miljoner – 4 miljoner – 5 miljoner? – Kan man verkligen kriminalisera så många mer eller mindre vuxna svenskar för att hålla förlegade affärsidéer och en handful multinationella Amerikanska företag (4 skivbolag och 6 hollywoodska filmbolag) vid liv?

  7. Allmänheten inser klart att det aldrig kan vara brottsligt när 2 eller fler privatpersoner – helt utan kommersiella vinstintressen – delar filer de själva förfogar över med varandra – framförallt när ingen har kunnat visa på några som helst skadliga effekter – Det är vad man menar med det allmänna rättsmedvetande – Majoriteten av folket inser att det aldrig kan vara en fråga om en brottsligt handling när privatpersoner utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra – trots den massiva propaganda och strängare lagstiftningen dem senaste 5 åren –

  3. Att PP finns beror på att upphovsrättsfrågan har blivit så infekterat – Upphovsrätten kan aldrig vara så viktig att den kan köra över alla andra medborgarnas demokratiska och grundlagsstadgade rätter – som rätten till integritet – yttrandefrihet och rätten att fritt kunna ta del av information

  Att det idag finns en lag (IPRED) som för första gången i svensk rättshistoria ger privata utländska särintressen befogenheter att spionera på svenska medborgare på Internet för att sedan kunna hota och utpressa dem talar för sig själv – Att det inte har kommit så långt – beror mer på Internetoperatörernas mod att stå emot och vägra lämna ut personliga uppgifter än på Antipiratbyråns och Ifpis goda vilja

  Håll dina ögna öppna – det krävs redan nya lagra för att tvinga Internetoperatörerna att göra den Amerikanska skiv- och filmmaffians smutsiga hantverk – dvs spionera på deras kunder – vara budbärare av hotbrev som endast grundar sig på obekräftade misstankar och i förlängningen att på lösa grunder stänga av privatpersoner från Internet – Om du har en gnutta svensk självrespekt – så borde du använda dina krafter till att kämpa för Sveriges oberoende och självbestämmande istället för denna skamliga blogg

  Så länge du inte kan plocka fram några bevis – typ länkar till vetenskapliga studier – fakta som visar ett samband mellan den sk illegala fildelningen och högra priser eller vad det nu var du dillade om – så faller alla dina ur luften gripna argument platt på marken och framstår du som en okunnig person som bara tar till sig all propaganda och inte har förmågan att göra egna efterforskningar – fundera över dessa och sedan bilda sig en egen uppfattning

  Vill du ta del av fakta – vetenskapliga studier mm – ta dig då tid att bläddra genom alla länkar som jag har presenterat här: http://donsan.wordpress.com/

  • Ditt inlägg klassades som spam av bloggfunktionen så det tog ett tag innan jag såg det och den blev publicerad.

   Ge mig en enda trovärdig länk då till en undersökning som verkligen visar att fildelningen gynnar branschen så ska jag kolla upp den och återkomma. Hittills har jag nämligen aldrig sett någon sådan. Välj ut din bästa och klistra in här så återkommer jag.

 6. Eftersom det är den Amerikanska musik- och filmmaffia och dess medlöpare som tvingar igenom eller hejar på dessa lagar – borde det vara deras skyldighet att visa att fildelningen har sådana negativa konsekvenser att det kan legitimera dessa lagar på bekostnad av medborgarnas grundlagsfästa demokratiska rättigheter – Så här långt har de misslyckas – T om den Amerikanska kontrollmyndigheten har avfärdat deras påståenden

  US government finally admits most piracy estimates are bogus

  Det ligger inte på piraternas att bevisa deras oskuld eller att de inte skadar branschen – Dessutom har ingen annan bransch sådana statsstödda privilegier – så varför musik och filmbranschen?

  Det är du som häver ur dig allehanda beskyllningar och påståenden utan en gnutta av bevis

  Jag förnekar inte att det har gått illa för musikbranschen – men vetenskapen har inte kunnat konstatera ett klart samband med den illegala fildelningen – Det finns en mängd andra – mer trovärdiga förklaringsmodeller – varav branschens ovilja att anpassa sig till den nya digitala världen är en

  När det gäller filmbranschen – så har både 2008 och 2009 varit rekordår för filmbranschen – trots 10 år av pågående fildelning

  Faktum är att artister vars verk fildelas mycket är de som också är mest framgångsrika – och tvärtom – Det hävdas ibland att det är dem små och relativt okända artister som skulle lida mest pga fildelningen – men dessa fildelas knappast eller alls – så hur kan fildelningen skada dem?

  Samma för filmer – Mamma Mia var 2008 mest fildelade film – men den gick för fulla hus och både DVDn och Soundtracken såldes som smör – Idag ser vi samma sak med filmen Avatar

  Om nu dina påståenden innehöll en uns av sanning – så borde man vid det här laget ha sett massor med starka indikationer på att den ”illegala” fildelningen är till skada – Frånvaron av sådana indikationer talar bokdelar – Inga desperata artister som organiserar megastora protestkonserter där de vädjar till sina fans att sluta fildela deras verk – inga stora demonstrationer – eller andra uppseendeväckande aktioner för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på deras påstådda utsatta situation – Vi ser en ström av nya artister som brutit igenom istället

  Aldrig förr har det skapats så mycket musik – producerats så många filmer – spel – e-böcker – och aldrig förr har människorna lagt ner så mycket pengar på allt detta som idag

 7. Du kan alltså inte lämna en enda trovärdig länk? Nyss sa du ju att du hade flera på din sida. Förresten är det svårt att visa både att fildelningen gynnar eller skadar branschen, hade varit lätt att visa det så skulle det finnas gott om trovärdiga undersökningar.

  Sen kan man undra om det spelar någon roll. Ska man resonera på samma sätt om spritlangning? Om ingen kan visa en undersökning om att det missgynnar spritbranschen, är det då OK? Så länge man inte tydligt kan visa på vare sig det ena eller det andra så får man gå vanligt sunt förnuft och följa dagens lagar. Man betalar för en vara eller en tjänst eller så låter man bli varan/tjänsten! Annars är det antingen stöld eller snylteri, exakt vad man kallar det är oviktigt. Det är orimligt att vissa ska behöva betala för original medan andra slipper undan, det är en viktig rättvisefråga om inte annat.

  • Den första länken säger ingenting annat än att försäljningen ökat men inte kopplat till fildelningen.
   Den andra är mycket svår att granska för den är på holländska och länken till rapporten fungerar inte.
   Den tredje är mycket tveksam. Även om den är sann – att nedladdare köper mer än de som inte laddar ner – så är den hypotesen knepig. Så om snattare köper mer än icke snattar så är snatteri OK?

   Kom igen, har du ingen trovärdig länk som går att kolla upp på riktigt?

 8. Jag skrev att du kunde besöka min blogg: http://donsan.wordpress.com/ – där kan du hitta alla studier – fakta mm som jag hänvisar till

 9. Och skillnaden är att spritlangningen skadar kunden – därför accepterar allmänheten lagar mot spritlangningen – Fildelning skadar ingen – så varför skall detta betraktas som kriminellt?

 10. Om rättvisefrågan – Det är ju de som har köpt och betalat som frivillig och fritt låter andra kopiera det de har köpt? – Vari ligger orättvisan? –

  Skulle du vägra en kompis att kopiera några låtar från din nyköpta CD – eller vägra honom att sitta och titta på din nyköpta film tillsammans och säga att han kan köpa CDn eller DVDn själv för annars är det frågan om stöld eller snylteri, – Inser du inte hur sjukt det låter – Fildelning är samma sak – privatpersoner tillåter frivilligt – och utan kostnad andra privatpersoner att kopiera material de själva förfogar över – Vem blir bestulen eller snyltat av?

  Dessutom verkar du läsa dåligt eller villl inte ens begrunda det jag har skrivit – Fildelare köper mer musik – filmer etc och går på bio och konserter oftare än icke fildelare – så var kommer snyltandet från?

  De som hävdar att fildelningen skadar branschen har haft 10 år av pågående fildelning bakom sig för att bevisa det – Frånvaron av en enda oberoende vetenskaplig studie som kan stödja deras uppfattning måste till och med du ställa dig undrande

  Jag ser att du helt avstår från att ens bemöta mina påståenden och argument – är det månne för att du saknar kunskap för att komma med egna?

  • Du vet mycket väl att det är OK att kopiera till en kompis men inte att lägga ut den för nedladdning i miljontals exemplar.

   Angående studier så är det mycket svårt att visa på ett samband utan ha en referensgrupp. Testar du ett läkemedel så kan du ge hälften av försökspersonerna läkemedlet och andra hälften ett sockerpiller. Men att jämföra hur det skulle ha sett ut utan fildelningen i exempelvis sverige är inte tekniskt möjligt.

 11. Återigen snatteri som exempel – När det gäller fildelning så fungerar inte det exemplet – Snattar jag så lider affärsidkaren skada – men när jag kopierar en låt från en kompis – eller en privatperson på Internet – lider ingen någon skada

  Exemplet med snatteri handlar alltid om fysiska objekt – och knappa resurser – Det är så handel har uppstått – brist på något gör att det då finns möjlighet att få någon annan att betala för det – När det gäller oändliga resurser så finns inget som kan snattas – Kan man sälja vatten ur oceanen till någon eller hävda att någon stjäl när han ta med sig en hink sjövatten hem?

  Immaterialrätten (där upphovsrätten ingår) är en tankekonstruktion – ett av staten givit tidsbegränsad monopol som inte alls har samma status som Äganderätten som betraktas som en ”naturrätt” – Där äganderätten går tillbaka till början av mänsklighetens civilisation – har Immaterialrätten knappt 300 år på nacken – Vi kan inte upprätthålla vår civilisation utan äganderätt men klarar det mycket väl utan Immaterialrätt

  • Jo jag vet att piraterna inte vill kännas vid jämförelser mellan materiella och immateriella objekt. Men pirater har inte tolkningsföreträde i den frågan.

   En nedladdad fil är en potentiell inkomstförlust, det inses lätt eftersom det blir vanligare och vanligare att man hör människor säga att de inte köpt ett original på flera år, man tankar helt enkelt ned allt istället. Förlusten är självfallet inte 100% av kostnaden för originalen man konsumerar men den är heller inte noll.

   Som du vet så är inte ens vatten gratis, man tycker nog inte att det är värt besväret att hämta en hink sjövatten och rena det själv till drickbart skick utan man betalar för vattenleverans hem till kranen. Och musik är också gratis om du själv spelar eller sjunger, vill du ha en professionell inspelning så får du betala. Jämförelsen håller även här.

   • Nja den är endast en ”potentiell inkomstförlust” om personen i fråga hade om fildelning inte existerat tänkt att köpa alstret i fråga.

    Jag har inte köpt någon cd ,dvs:s, spel på måånga år nu.

    Jag laddar iof nästan alldrig ner musik heller.

    Då jag lyssnar på musik är det via youtube eller myspace.

    Däremot köper jag böcker i större omfattning.

    Spel händer det om jag hittar något som är intressant för låg kostnad, men jag köper inte spel för flera hundra kronor.

    Jag går inte på bio heller men däremot betalar jag tv avgift,vanlig kabeltv och digital cabel tv.

    Så att varje nedladdat verk är ett icke köpt verk stämmer inte i den meningen att man iaf skulle ha köpt det

    Däremot finsn det subgruperingar som fildelar musik väldigt mycket emn samtidigt spenderar stora pengar på att köpa lp/cd skivor. tom av samm musik som de redan har på sin dator.

 12. Du litar hellre på ditt ”sunda förnuft” än vad vetenskapsmän har kommit fram till? – Du litar hellre på den Amerikanska musik- och filmmaffians propaganda än att stå upp för dina över 2 miljoner fildelande landsmäns grundlagsfästa demokratiska rättigheter? – Du anser att Upphovsrätten (och den Amerikanska musik- och filmmaffians intressen) har en sådan vikt att den kan köra över alla andra lagar som utgör grunden till vårt demokratiska samhälle? – Tja – det gör din blogg mer begriplig

  • @Donsan
   Vilka vetenskapsmän har kommit fram till vad? Den senaste Svenska undersökning publicerades varpå Falskvinge omedelbart hävdade att den påvisade att fildelning inte påverkat musikindustrin. De som gjort undersökning gick genast ut och deklarerade att Falkvinges och PPs slutsats var helt felaktig. Resultatet blev en öronbedövande tystnad från Falkvinge som inte längre nämner incidenten i ett fåfängt försök att dölja sina fullkomligt felaktiga slutledningar.

   • Bra att du påminde om den undersökningen. Piraterna jublade, antagligen hade de själva tipsat om vantolkningen av rapporten så media publicerade utan att ifrågasätta och man dementerade heller inte senare vad jag minns. Men det slutade med att piraterna fick stoppa svansen mellan benen och dra sig till baka och efter det har piraterna valt att hålla tyst om den rapporten som i princip sa att fildelningen påverkat skivförsäljningen negativt men att livebranschen gynnats. Dock var det främst utländska livearrangörer som tog in pengarna så den svenska mediabranschen har missgynnats.

 13. Daniel vars undersökning Falkvinge nu vill glömma skrev ett inlägg här om just hur fel Falkvinges tolkning är.
  http://www.netopia.se/2010/02/08/en-skallhet-dusch-eller-sanningen-om-den-svenska-musikbranschens-intakter/

 14. Tja – man kan alltid avvisa studier utförda av seriösa vetenskapsmän – Frågan är vad du kan visa upp som tillnärmelsevis liknar en oberoende vetenskaplig studie som stödjer dina rabiata uppfattningar om att:

  1 Pirater stjäl

  2. Fildelning skadar samhället och eller upphovsmän eller ens branschen

  3. Att upphovsrätten har en sådan tyngd att den kan köra över alla svenska Internetanvändarnas legitima rättigheter och nödvändigheten av en lag som IPRED

  Vi har haft 10 år av pågående fildelning baka om ryggen men kan du visa upp någon trovärdig länk som på något sätt stödjer dina påståenden – argument och uppfattningar? – Så vid jag kan se är alla dina antaganden och uppfattningar helt gripna ur luften och ekar bara den i huvudsak Amerikanska musik- och filmmaffians propaganda

  Kom an – det borde ju vara lätt för dig som t om har skapat en blogg för att sprida din uppfattning om pirater och PP – Se om du kan googla fram något?

  • Nej jag kan inte visa upp något. Jag hävdar att det hittills inte finns några trovärdiga undersökningar som tydligt visar vare sig att fildelning gynnar eller missgynnar. Detta främst eftersom man inte kan veta hur det hade sett ut om inte fildelningen hade funnits. Det är inte som att göra ett djurförsök där hälften får ett preparat och andra hälften inte får det. Det är mycket svårt att studera något som förändras och där flera faktorer samverkar. Ska man studera ett samband så måste man kunna variera en parameter i taget och det går inte i detta fall.

   Vad menar du med ”köra över alla svenska internetanvändares legitima rättigheter”? Vilka är dessa rättigheter? Att få ta sig rätten att mot upphovsmännens vilja ladda ner och sprida deras verk i miljontals exemplar? Eller?

  • @Donsan

   1 Vem har sagt att pirater stjäl – de begår upphovsrättsbrott vilket är en illegal straffbar handling -precis som andra brottsliga handlingar som INBROTT, FÖRFALSKNING eller STÖLD. Spelar det så stor roll för dig vilket ord som används när det gäller egenmäktigt förfarande med annans egendom? Det är BROTTSLIGT och renderar ett FÄNGELSESTRAFF.

   2 Fildelning har uppenbarligen skadat skivbolagen och det finns undersöknigar som pekar på detta, som denna oberoende trovärdiga underökning och inte ngn flum undersökning baserad på ett frågeformulär med frågor som. ”Fildelar du mycket illegalt och i så fall köper du också mycket musik legalt?” Döööh
   http://norbertmichel.com/files/EmpiricalPaperAug2006.pdf

   3 Upphovsrätten har inte midre tyngd än någons äganderätt till sin egen arbetstid eller du till din egendom eller dina pengar. Men om du tycker att allt bör kunna kopieras så kanske du låter mig kopiera ditt bankkonto oh kreditkort.

 15. Legitima rättigheter

  1. Rätten till integritet

  2. Rätten till yttrandefrihet

  3. Rätten till fri åtkomst till information

  Låt mig hjälpa dig

  The Impact of Music Downloads and P2P File-Sharing on the Purchase of Music: A Study for Industry Canada
  In the aggregate, we are unable to discover any direct relationship between P2P file-sharing and CD purchases in Canada. The analysis of the entire Canadian population does not uncover either a positive or negative relationship between the number of files downloaded from P2P networks and CDs purchased.

  Fildelare spenderar mer på laglig musik
  Slutsatsen måste bli att fildelare de facto gynnar branschen och upphovsmän mer än ”ärliga” och icke fildelande personer

  The Effect of File Sharing on Record Sales An Empirical Analysis
  Using detailed records of transfers of digital music files, we find that file sharing has no
  statistically significant effect on purchases of the average album in our sample. In specifications
  that identify the effect of file sharing on sales relatively precisely, we reject the hypothesis that
  file sharing is responsible for the majority of lost sales

  Men det är klart – det är lättare att avvisa de studier som faktiskt finns än att medge att hela den grund som din uppfattning baseras på är värdelös

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: