Pirater hoppas på Streisandeffekten

Se bl.a. OlofB[eta]:

Det finns ett fenomen på internet, som är nära relaterat till axiomet ”Information wants to be free”. Det är Streisandeffekten – som i kort går ut på att om någon försöker stoppa information, sprider sig informationen än snabbare.

Och sen syftar han på Aftonbladets radering av Rick Falkvinges osakliga debattinlägg kopplat till årsdagen av TPB-domen. Nu kan man iofs diskutera om Rick Falkvinges inlägg var information eller möjligen desinformation. Men Streisandeffekten fungerar säkert lika bra när man vill sprida vinklade, tillspetsade eller rent av falska budskap.

Sen pekar han på att Rick Falkvinges inlägg nu finns på minst fyra ställen och att den sprider sig pga att Aftonbladet raderade. Ärligt talat, är det några andra än rena barnrumpor som reagerar så kraftigt på att ett enstaka debattinlägg modereras bort? Det kan väl hända precis vem som helst att något kommer med som anses vara osakligt eller behöver kollas upp? Alla tidningar förbehåller sig rätten att refusera.

Sen är det en annan sak också. Jag anar att Rick Falkvinge kommer att bli polisanmäld (kanske även Christian Engström) för att man så flagrant anklagar en polisman för att vara mutad. Det är inte så att man anar eller antyder, nej man skriver rent ut att polismannen är mutad. De som utnyttjar Streisandeffekten och sparar undan fler och fler kopior kommer att öka chansen att Rick Falkvinge blir polisanmäld. Är det ännu ett knep för att via anklagelser om censur, rättsröta osv. leka rättshaverist och locka fler medlemmar och röster till valet? Kommer knepet att lyckas? Troligen inte. Däremot är det bra att rättvisan får ha sin gång så att det blir utrett dels om polismannen var mutad men även om Rick Falkvinge och Christian Engström begått något brott. Men skulle de bli fällda så är det ju per definition (enligt s.k. ”piratlogik”) jäv, eller hur?

8 svar

 1. Jag är smickrad att bli omnämnd här! Det betyder att jag retar upp anti-pirater. Tack!

  PS. Angående Keyser och förtal av honom – flera har uttalat sig upprepade gånger om Keyser, mycket hårdare än Falkvinge gör i ”Artikeln som försvann”, inte minst sommaren 2006. Det ledde, till mångas stora förvåning, inte till någon polisanmälan alls. Du kan kanske själv räkna ut vad det betyder? DS

 2. Jag tycker det vore jäääkligt intressant om de blev anmälda för förtal, för då MÅSTE verkligen Keysers oskuld framstå… hmmm ja, det blir intressant i vilket fall som helst.

  Kan inte du anmäla dem, snälla?

  Om man ser till de fakta som finns:
  Polismannen arbetade aktivt med undersökningen av Piratebay
  Mannen erbjöds och accepterade en anställning av målsäganden innan arbetet var klart.
  Mannen började direkt efter arbetet med TPB var slutfört.

  Detta MÅSTE klaras upp. Troligaste är nog att de hittar Jimmy Hoffa innan det händer.

  Både han och hans överordnade borde satt P för detta omedelbart, då en självklar jävssituation hade framstått, och en intern granskning av hans dittills gjorda arbete borde ha gjorts. Men det är ju min åsikt också, att folk i maktposition inte automatiskt har rätt i det de säger och gör. Se på Beatrice Ask t ex.

 3. […] Uppdatering: nejtillpirater-bloggen har uppmärksammat mitt inlägg nedan (tack för detta, smickrande!). Och det får mig att tänka […]

 4. Jodu.
  Tänkt dig det omvända, t.ex. att en polisman hade tagit plats i styrelsen för piratpartiet efter utredningsarbetet, eller att domaren i målet hade varit med i piratbyrån… Hade det ”accepterats”? Skulle inte tro det. Men det är klart – det är ju skillnad på folk, efter som ni ”vet” att ni har ”rätt” så är det logiskt att det är rätt att hantera saker såhär!?

  • ”Piratlogiken” är väldigt märklig. Ni pirater är väldigt tydliga med att man är oskyldig tills motsatsen är bevisad, exempelvis anser ni alltid att TPB-folket är oskyldiga, t.o.m. efter den fällande domen. Men när det gäller jäv har ni en diametralt motsatt uppfattning, den jävsanklagade är skyldig till jäv tills motsatsen är bevisad. Sug på den och se över er piratlogik!

   • Det är bevisat att personen HAR jobbat för motparten.. Problemet är inte huruvida Keyser har begått Jäv eller inte pga bevisning.. Problemet ligger i ifall Keyser har påverkat TILLRÄCKLIGT mycket för att det ska anses som Jäv.. Alltså finns alla bevis redan på plats!

    Och ja, vi pirater har en förmåga att gå framför lagen.. T.ex. ansåg vi det va mord när de i apache-helikoptern sköt journalisterna, trots att personerna inte är fällda i någon domstol..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: