Pirater vantolkar USA-rapport angående positiva effekter av piratkopiering

Satmaran skriver:

Amerikanska regeringen menar att de flesta studier av piratkopieringens effekter är nonsens. De menar till och med att piratkopiering kan ha en positiv effekt på ekonomin.

Nu har det kommit ett ordentligt bakslag för de som säger att piratkopiering har en ofördelaktig påverkan på ekonomin. OS News rapporterar om att amerikanska regeringens Accountability Office  (GAO) fick uppgiften att gå igenom hur piratkopiering påverkar den amerikanska ekonomin. Deras slutsats är att alla dessa studier är felaktiga, man går till och med så långt att man menar att piratkopieringen har en positiv effekt på ekonomin.

Vantolkningen verkar bygga på en artikel i PC För Alla som i sin tur är en vantolkning.

Men gräver man fram rapporten som kan nås här så visar det sig att den är väldigt vag och antyder bara att det eventuellt kan finnas positiva effekter av fildelningen medan vissa experter anser  att det är tvärtom. Maken till vag rapport får man leta efter.

Rapporten nämner två möjliga positiva effekter:

 • ”Some consumers may knowingly purchase counterfeits that are less expensive than the genuine goods and experience positive effects (consumer surplus), although the longer-term impact is unclear due to reduced incentives for research and development, among other factors.”
 • ”There are also certain instances when IP rights holders in some industries might experience potentially positive effects from the knowing consumption of pirated or counterfeit goods. For example, consumers may use pirated goods to “sample” music, movies, software, or electronic games before purchasing legitimate copies, which may lead to increased sales of legitimate goods.”

Ja att pirater tjänar på att slippa betala var ju ingen direkt nyhet (första slutsatsen). Den andra slutsatsen är oerhört vagt formulerad. Och i slutet av rapporten säger man:

To determine the net effect, any positive effects of counterfeiting and piracy on the economy should be considered, as well as the negative effects. Experts held different views on the nature of potentially offsetting effects. While one expert we interviewed stated that he did not believe there were any positive effects on the economy due to counterfeiting and piracy, other experts stated that there were positive effects and they should be assessed as well. Few studies have been conducted on positive effects, and little is known about their impact on the economy. Although some literature and experts suggest that negative effects may be overstated, in general, literature and experts indicate the negative effects of counterfeiting and piracy on the U.S. economy outweigh the positive effects. Since there is an absence of data concerning these potential effects, the net effect cannot be determined with any certainty.

Det märks att piraterna är desperata när det gäller att hitta s.k. rapporter som pekar på fördelar med illegal fildelning. Så desperata att man länkar till vantolkningar utan att ens bemöta sig om att kolla upp fakta. Men inte heller den här gången lyckades man visa på att fildelningen är gynnsam. Utom möjligen då att man sparar pengar på att slippa betala ärligt för sig för originalet.

Annonser

11 svar

 1. Dutch government study: net effect of P2P use is positive

  Även om fildelning inte ger positiva effekter – så skadar den i alla fall varken samhället – upphovsmän – ja inte ens branschen

  Det synes mig att det är du som är den som är desperat – för om fildelningen inte skadar någon – vad är allt ståhej med odemokratiska lagar och strängare upphovsrätt då till för?

  Trots 10 år av pågående fildelning har ingen kunnat bevisa att fildelningen skadar eller har några som helst negativa effekter medelst vetenskapliga studier – vilket talar bokdelar – Däremot finns det en mängd oberoende studier som säger att man inte kan visa ett klart samband för dom eventuella sjunkande CD försäljningen

  Study: P2P effect on legal music sales ”not statistically distinguishable from zero”

  Stor undersökning: Fildelning inget hot mot biobranschen

  Fildelare spenderar mer på laglig musik

  Gov’t Commissioned Study Finds P2P Downloaders Buy More Music

  Ja- ja – inte orginalet – men trenden är klar – Du kan väl själv leta upp orginal studien om du inte tror på artiklarnas utsagor

  Det är inte piraterna som vantolkar – Det är dem som är medlöpare till den Amerikanska musik- och filmmaffian som inte har på fötterna – Till syvende och sist är det inte piraterna som behöver bevisa sin oskuld – Det är inte de som trycker på för att införa odemokratiska lagar och irrar om vilka hemska effekter den sk illegala fildelningen har på allt och inget – Bevisbördan ligger på den andra sidan

  Än så länge har då du inte kunnat visa upp något som kan stödja din uppfattning – Du som slungar ut anklagelser baserade på ditt ”sunda förnuft” – men inte tror på vetenskapliga studier – Plocka fram något av värde själv- istället för att – på lösa grunder – gnälla på pirater och PP

  Nej till den Amerikanska musik- och filmmaffians alla krav och alla svenska antidemokrater och medlöpare som bortser från över 2 miljoner (och stigande i antal) helt normala och hederliga fildelande landsmäns intressen!!

 2. @Donsan

  Du skriver om den Holländska underökningen;
  ”Även om fildelning inte ger positiva effekter – så skadar den i alla fall varken samhället – upphovsmän – ja inte ens branschen”

  Men det är inte vad undersökningen säger – den säger;
  ”The study concludes that the effects are strongly positive because consumers get to enjoy desirable content and also get to keep their cash to buy other things. Because the consumers save much more money than the producers lose, the net economic effects are positive. ”
  Så musikproducenterna förlorar pengar och konsumenten kan nu ta de pengarna och spendera dem på annat och därför skulle slutresultatet blir positivt för samhället.
  Jag undrar vad de som gjorde undersökningen rökt? Applicera det på vilken annan branch som helst så inser vilken icke pårökt individ som helst att det är logiskt bristande retorik.

  Undersökningen säger dessutom följande vad det gäller film;
  ”The report recognizes that for music, there is an important ”sampling” effect where unpaid downloads are used to sample music, some of which is subsequently bought. However, this doesn’t work as well for movies, because those tend to be viewed just once, so even if the unpaid downloader liked the movie, he’ll be unlikely to buy it because he won’t want to see it again.”

  Så fildelningen är enligt denna Holländska undersökning direkt negativ för filmproducenter. Den undersökning du länkar till bekräftar inte det du hävdar, den talar i mångt och mycket mot det du hävdar.

  Så då kan vi stryka din första länkning. Jag läser dina övriga länkar när jag får tid och kommenterar därefter.

 3. @Donsan

  Denna länk fungerar inte.
  Study: P2P effect on legal music sales ”not statistically distinguishable from zero”

 4. @Donsan

  Stor undersökning: Fildelning inget hot mot biobranschen

  Din länk leder till IDG där det inte på något ingående sätt visas hur undersökningen gjorts.
  Det enda den redovisar är att man frågat 6000 individer och de har svarat följande ”42 procent av de tillfrågade menar att ”tillåt all fildelning” är ett mycket bra eller ganska bra förslag. 25 procent menar att förslaget är ganska dåligt eller mycket dåligt. 32 procent menar att det varken är ett bra eller dåligt förslag. ”

  i övrigt är artikeln du hänvisar till enbart baserad på ett apr frågor till Rudolf Antoni som spekulerar med följande uttalande ”Under 2006 gjordes 15,3 miljoner biobesök, vilket är på i stort sett samma nivå som sedan början av 1990-talet. Just när fildelningen tog fart så skedde en viss minskning av biobesöken, men Antoni förklarar det med att föregående period lockade ovanligt många biobesökare i och med Sagan om ringen-filmerna. ” Men ingen redovining om hur han kom fram till den slutsatsen.

  Så än en gång länkar du inte till själva undersökningen utan en artikel dä någon drar en slutsats utan att redovisa vad det är för vetenskapligt system de använt för att nå slutsatsen ”Antoni förklarar det med att föregående period lockade ovanligt många biobesökare i och med Sagan om ringen-filmerna. ” Snacka om spekulationer.

 5. @Donsan

  ”Fildelare spenderar mer på laglig musik” ett helt meningslöst argument. Biltjuvar spenderar mer pengar på bensin, kassaskåpssprängare mer pengar på dynamit och förfalskare mer pengar på papper och bläck.

 6. @Donsan

  Gov’t Commissioned Study Finds P2P Downloaders Buy More Music

  En intressant undersökning som verkar gjord av seriösa forskare.

  Men oavsett om det är duktiga forskare eller inte så blir deras undersökning ofullkomlig då följande information inte finns tillgänglig;
  Skulle de som laddar ned illegalt köpa mer eller mindre lagliga produkter om det var så att de inte kunde ladda ned olagligt? Det är först med den statistiken du kan dra någon egentlig slutsats!

 7. Som jag sade – Vad har du att komma med? – Inga undersökningar så långt ögat når – Det är inte vi pirater som skall behöve bevisa oss – utan du som påstår en massa om fildelningens negativa effekter

  När det gäller den Amerikanska musik- och filmbranschen- Vilka ärenden har de i Sverige och på vilka grunder tycker du att det är positivt att de lägger ut texten om den svenska upphovsrätten och har tagit kontroll över våra lagstiftare?

  I alla branscher finns det de som med tiden blir utslagna pga förändrade samhällsförhållanden och förändrade attituder –

  Menar Sten att de med lagens hjälp skall få konstgjord andning och med tvångslagar hållas vid liv? – Upphovsrätten är ett av staten beviljat monopol – Sedan när är monopol något positivt?

  Vilkas ärenden springer Sten egentligen – Är det inte dags att redovisa dina motiv och dina studier som kan stödja allt du beskyller piraterna för?

 8. ””Fildelare spenderar mer på laglig musik” ett helt meningslöst argument”

  Argumentet är inte meningslöst eftersom piraterna beskylls för att fildela pga girighet – Detta tillbakavisar detta påstående och visar i själva verket att piraterna gynnar både upphovsmän och branschen mer än icke fildelare

  När det gäller biobranschen – så behöver man bara kolla upp SFs vinstredovisning för 2008 – ett rekordår och 2009 ser ut att gå samma väg eller kolla upp hur det gick för dom hollywoodska filmbolag
  What piracy? Movie biz sees record box office in 2008

  • @Donsan

   Den Holländska undersökningen du hänvisar till påvisar inte alls det du påstår vilket man inser så fort man läser ngt mer än ingressen. Du sysslar med samma missvisande retorik som Rick Flakvinge när han slog på stora trumman gällande Daniel Johanssons efterforskning vilket Daniel Johansson gång på gång uttryckligen skrivit
   http://www.bleuppind.se/lordagsbloggare-daniel-johansson/
   http://www.netopia.se/2010/02/08/en-skallhet-dusch-eller-sanningen-om-den-svenska-musikbranschens-intakter/

   What piracy? Movie biz sees record box office in 2008
   Du hänvisar till fenomenet att någon tjänar pengar som ett bevis på att fildelning inte skadar någon eller något. Det är om igen samma missvisande retorik som Rick Falkvinge vanligtvis använder.
   Vi har gott om falskmyntare i Sverige just nu med ett överföde av falska 20 och 50 kronors sedlar, ändå går många brancher bra och folk tjänar pengar. Men detta kan inte användas som argument för att pengaförfalskare inte sysslar med ngt olagligt bara för att deras agerande inte påverkar andras ekonomi. I övrigt är väl vårt valuta system ett monopol som väl kan ses som positivt? eller anser du att det borde vara fritt fram för alla att kopiera pengar hur de vill, annars är det en inskränkning av deras äganderätt?

   Vilkas ärenden springer jag – ja med din paranoida konspirations späckade rättshaverists logik är jag en statligt anställd samt mutad och betald av den amerikanska upphovsrättsindustrin, för om någon inte tycker som du så måste det ju bara vara korrumption och mutor som står bakom.

  • @Donsan

   Den Holländska undersökningen du hänvisar till påvisar inte alls det du påstår vilket man inser så fort man läser ngt mer än ingressen. Du sysslar med samma missvisande retorik som Rick Flakvinge när han slog på stora trumman gällande Daniel Johanssons efterforskning vilket Daniel Johansson gång på gång uttryckligen skrivit
   http://www.bleuppind.se/lordagsbloggare-daniel-johansson/
   http://www.netopia.se/2010/02/08/en-skallhet-dusch-eller-sanningen-om-den-svenska-musikbranschens-intakter/

   What piracy? Movie biz sees record box office in 2008
   Du hänvisar till fenomenet att någon tjänar pengar som ett bevis på att fildelning inte skadar någon eller något. Det är om igen samma missvisande retorik som Rick Falkvinge vanligtvis använder.
   Vi har gott om falskmyntare i Sverige just nu med ett överföde av falska 20 och 50 kronors sedlar, ändå går många brancher bra och folk tjänar pengar. Men detta kan inte användas som argument för att pengaförfalskare inte sysslar med ngt olagligt bara för att deras agerande inte påverkar andras ekonomi. I övrigt är väl vårt valuta system ett monopol som väl kan ses som positivt? eller anser du att det borde vara fritt fram för alla att kopiera pengar hur de vill, annars är det en inskränkning av deras äganderätt?

   Vilkas ärenden springer jag – ja med din paranoida konspirations späckade rättshaverists logik är jag en statligt anställd samt mutad och betald av den amerikanska upphovsrättsindustrin, för om någon inte tycker som du så måste det ju bara vara korrumption och mutor som står bakom. Du har givtevis rätt.

 9. @Donsan

  Den Holländska undersökningen du hänvisar till påvisar inte alls det du påstår vilket man inser så fort man läser ngt mer än ingressen. Du sysslar med samma missvisande retorik som Rick Flakvinge när han slog på stora trumman gällande Daniel Johanssons efterforskning vilket Daniel Johansson gång på gång uttryckligen skrivit
  http://www.bleuppind.se/lordagsbloggare-daniel-johansson/
  http://www.netopia.se/2010/02/08/en-skallhet-dusch-eller-sanningen-om-den-svenska-musikbranschens-intakter/

  What piracy? Movie biz sees record box office in 2008
  Du hänvisar till fenomenet att någon tjänar pengar som ett bevis på att fildelning inte skadar någon eller något. Det är om igen samma missvisande retorik som Rick Falkvinge vanligtvis använder.
  Vi har gott om falskmyntare i Sverige just nu med ett överföde av falska 20 och 50 kronors sedlar, ändå går många brancher bra och folk tjänar pengar. Men detta kan inte användas som argument för att pengaförfalskare inte sysslar med ngt olagligt bara för att deras agerande inte påverkar andras ekonomi. I övrigt är väl vårt valuta system ett monopol som väl kan ses som positivt? eller anser du att det borde vara fritt fram för alla att kopiera pengar hur de vill, annars är det en inskränkning av deras äganderätt?

  Vilkas ärenden springer jag – ja med din paranoida konspirations späckade rättshaverists logik är jag en statligt anställd samt mutad och betald av den amerikanska upphovsrättsindustrin, för om någon inte tycker som du så måste det ju bara vara korrumption och mutor som står bakom. Du har givtevis rätt på alla punkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: