Motioner till Piratpartiets årsmöte: B31 Förbud mot olovlig fotografering och filmning

Det bör införas en straffsanktionering av integritetskränkande former av dokumentering när en person som undandragit sig offentlighet eller befinner sig i en situation som gör det uppenbart att personen har ett berättigat anspråk på att bli lämnad i fred, utan samtycke blir dokumenterad via exempelvis film eller fotografering, om inte gärningen med hänsyn till omständigheterna är försvarlig. Ett exempel på när det är försvarligt är tex om man råkar stöta på ett brott och vill dokumentera det som inträffar som bevismaterial.

Se länk.

Motionen verkar inte falla i god jord hos piraterna. Man kan ändå fundera lite kring vissa frågeställningar:

 1. Varför anser man det vara kränkande att fotografera eller filma någon mot en persons vilja när man inte anser att det är kränkande att kopiera en upphovsmans verk mot personens vilja? Hur tänker man? Det är alltså bara kränkande när man själv riskerar att drabbas av något men inte om man utsätter andra för det?
 2. Varför är det försvarligt att fotografera/filma om man råkar stöta på ett brott och vill samla in bevismaterial men att det inte är försvarligt att samla in bevis om man råkar stöta på ett brott på internet, typ illegal fildelning?
Annonser

6 svar

 1. Det skadar aldrig att försöka se saker och ting från olika håll. Det är lätt att fastna i sina egna tankebanor, med argument som gynnar sina egna intressen.
  Lite som telesättet: För lata drängar är marken alltid frusen!
  Man hittar på det ena argumentet mer fantastiskt än det andra, men glömmer att skärskåda argumenten, ibland med en enkel motfråga.
  Då kan det lätt som uppfinnaren i Lorry:
  -Tänkte inte på det!

  • Jag kan inte säga emot det du skriver. Men samtidigt är jag förvånad över motionen med anledning av punkt 1 och 2, jag kan inte få piratlogiken att bli logisk.

 2. Kan kanske förklaras med deras fixering till att nedladdning ska vara gratis. Man använder alla möjliga argument (bl a yttrandefrihet, anti-övervakningssamhälle).
  När man sedan försöker tänka till i näraliggande frågor, blir det inte riktigt konsekvent!

  • Jo, fantasin när det gäller påhittade argument som ger dem rättighet att ladda ner gratis är nästan oändlig. Men när det gäller att ta ansvar och följa lagar så är det alltid någon annans fel. 100% rättigheter, 0% skyldigheter. Gäller förstås inte alla pirater men verkar vara normen för de som hörs och syns mest.

 3. Den som förvränger och vrider fakta är du, om du gör det avsiktligt eller bara har fått det så mycket om bakfoten får vi fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: