Motioner till Piratpartiets årsmöte: B03 åldersgräns 0 år för rösträtt

Jag vill poängtera att detta handlar om motioner och inga beslut men en del motioner är ändå väldigt märkliga och tyder på att mognadsnivån hos vissa medlemmar är oerhört låg. Motion B03 syftar till att sänka rösträttsåldern till 0 år! Alltså att småbarn ska kunna rösta.

I diskussionerna anser vissa då att i så fall måste man även sänka åldern för straffmyndighet eftersom de hänger ihop och det är ju rimligt. Om det sedan innebär att Piratpartiet vill sänka bägge till 0 år återstår att se.

En liknande motion riktar in sig på att sänka rösträttsåldern till 15 år. Även den åldern är anmärkningsvärt låg. Jag förstår att Piratpartiet vill sänka åldern eftersom partiet har en åldersprofil som domineras av ungdomar, en sänkning skulle gynna partiet i framtida riksdagsval. Men ärligt talat 15 år? Eller 0 år? Jag häpnar!

Åldersgränsen är ingen självklarhet. Jag tror att 18 år är en bra kompromiss men personligen skulle jag kunna tänka mig en höjning till 20. Man behöver en viss mognad både för rösträtt och straffmyndighet. Det är rimligt att yngre personer anser att den borde sänkas liksom att äldre personer med mer erfarenhet anser att även 18 är väl lågt och att den borde höjas. Men jag tror inte att den kommer att ändras på många år eller aldrig. Definitivt inte till 15. Och aldrig i … till 0 år! Nej, motionen är INTE ett aprilskämt.

Annonser

2 svar

  1. Nej, den är inte ett aprilskämt, utan stöds i själva verket av en av Sveriges mest erkända statsvetare: http://www.henrikoscarsson.com/2009/01/om-barns-rstrtt.html

    • Det innebär inte att uppfattningen delas av övriga statsvetare, politiker, allmänhet osv.

      Förslaget att låta föräldrar företräda barnen är ekvivalent med att ge barnföräldrar större rösträtt än de som inte har några barn och det lär inte vara så populärt från den delen av befolkningen som inte har barn. Det blir ju en rättvisefråga, varför ska en person som har 5 barn ha fler röster en en person som har ett eller inget? Skulle det gynna demokratin? Varför skulle just antalet barn ge större vikt? Eller ska man låta minoriteter få större vikt istället? Förslaget är inte seriöst och det kommer aldrig att accepteras.

      Nu gick väl iofs inte grundmotionen ut på att låta de vuxna företräda utan det var något som kom upp i debatten efteråt. Jag tror att förslagsställaren ville ge pirater ökat inflytande eftersom man vet att sympatierna för Piratpartiet är högst i låg ålder. Men om föräldrarna företräder de under 18 så kommer rösterna att läggas enligt de mognare värderingar som föräldrarna har, dvs det leder till en ökad vikt mot de traditionella partierna och det skulle tvärtom missgynna piraterna. Ojdå, kan det bli så, ja då måste ju piraterna avslå förslaget…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: