Kan man vara motståndare mot piratkopiering och ändå ladda ner?

Vi är inte perfekta djur, det ligger i människans natur. Folk plockar hem mindre värdefulla saker från jobbet utan större betänkligheter. Man använder kopieringsmaskinen för privat bruk. Man sköter privatmail och surfar på nätet då och då. Den här typen av stöld kan nästan räknas som acceptabel i den lilla skalan, är det dyrare saker eller att man inte får något gjort på jobbet så riskerar man att bli av med jobbet. Vad hade hänt om stöld enligt någon lag inte skulle få leda till att man kan bli av med jobbet? Det hade förstås varit betydligt vanligare och det skulle kosta pengar som minskar företagets vinst, ger högre priser på deras varor och tjänster och de anställdas löner måste hållas nere. Man får kanske ett ”fungerande” system men som bygger på att ”någon annan” betalar för svinnet. När man inser att det är så kan man ju lika gärna stjäla själv, man har ju redan betalt för det…

Samma sak med snatteri, undersökningar brukar peka på att minst hälften av alla svenskar snattat. Det är oerhört vanligt. Trots att alla vet att det är fel. Någon annan får betala, dvs vi alla, på ett eller annat sätt. Man kan aldrig helt bli av med snatteriet men man kan hålla det nere. Kameror, larm och butikskontrollanter. Det är trist men de flesta inser att det måste finnas för att hålla det nere. Annars kommer priserna att öka och det blir svårt för butikerna att få det att gå runt och de riskerar att få gå i konkurs. Ökad arbetslöshet för att andra inte kan skilja på mitt och ditt.

Piratkopiering via illegal fildelning då? Jag tror att de allra flesta som sysslar med det inser att det är fel och anser att det ska vara olagligt. Men så länge risken för att åka dit är i princip noll så fortsätter man. Man är inte så principfast att man låter bli när man ser ekonomiska fördelar av att slippa betala för sig. När man förde in IPRED så sjönk nättrafiken och nedladdningen drastiskt eftersom nedladdarna upplevde en ökad risk för att åka dit. Tyvärr var det en falsk känsla, IPRED har inte tagit. Och nu är det snart val och inget av riksdagspartierna vill riskera att tappa väljare på den här frågan. Så man håller tyst om det och tar upp det efter valet då man tvingas föra in datalagringen. Man lär även gå vidare med TPB-rättegången och övriga IPRED-mål. Domar kommer att falla. Förhoppningsvis kommer man att gå vidare med blockering av TPB och liknande sajter/tjänster. Det kommer inte att stoppa nedladdningen helt pss som att kameror i butik inte helt stoppar snatteriet. Men det kommer att minska.

Jag själv då, laddar jag ned? Det händer, jag är inte heller en perfekt människa. Men jag är den första att erkänna att det är fel. Men nu finns det ju lagliga alternativ. Jag betalar 99 kr/månaden för Spotify Premium, en alldeles utmärkt tjänst. Den ger mig inte 110% av all världens låtar, vilket verkar vara piraternas skallkrav för att inte fortsätta att ladda ner. Den ger mig ”bara” drygt 7 miljoner låtar direkt i min iPhone eller dator. Det tycker jag är värt att betala för! Men piraterna vill förstås även att det ska vara gratis. Och när 110% av alla låtar finns och det är gratis så kommer man att skylla på något annat. Man kanske inte gillar användargränssnittet. Eller att det inte finns till just deras mobil/plattform. Eller att det fortfarande är den onda ”maffian” som ligger bakom. De mest inbitna piraterna kommer aldrig att vilja betala för sig.

Annonser

4 svar

 1. Jag tankar film för att slippa DRM-helvetet. Och visst ska ‘kulturskapare’ få betalt, men när en film redan spelat in 100 ggr mer än vad det kostade att göra filmen spelar det ingen roll om man laddar ner eller inte. Nej till ockerpriser!

  • De som spelar in filmer tar en risk. Vissa filmer går med vinst, andra går med förlust. Man måste ta ut ett sådant pris att man får en rimlig vinst, annars får man lägga ner verksamheten. Som konsument har man inte insyn i den totala verksamheten i ett företag, hur kan man då bedöma om filmen spelat in tillräckligt mycket? I förhållande till vadå och med vilken hänsyn till ev. förluster man tagit tidigare och ev. kommer att ha i framtiden?

   Marknaden har alltid fungerat så att köpare och säljare försöker komma överens. Är priset för högt vill ingen köpa, då får säljaren ev. sänka priset eller acceptera att det inte blir något köp. Den illegala fildelningen sätter detta system ur spel pss som användningen av piratdekoders (vilket knappt förekommer längre pga teknikskifte). Det kan inte anses vara en mänsklig rättighet att få en vara/tjänst (ev. via en kopia) till det pris man själv ansätter (noll?). Man får helt enkelt tåla att marknaden reglerar sig själv och att man låter plånboken tala.

 2. Om du ska argumentera utifrån rent ekonomiska skäl är du ute och cyklar. Du måste känna till att försäljning av film har ökat enormt – folk köper dvd-filmer i otroligt högre utsträckning än någonsin vhs. Dessutom går folk på bio mer än någonsin tidigare, och detta trots både höjda priser och fler hemmabioanläggningar.

  Det går självklart inte att säga att det är en konsekvens av fildelning, men med tanke på hur mycket film som fildelas går det inte att säga att fildelningen får som absolut konsekvens att det går dåligt för filmindustrin.

  • Nej, som du säger går det inte att säga att ökad konsumtion är en konsekvens av fildelningen, där är vi helt överens. Med statistik kan man visa vad som helst. Det skulle inte förvåna mig om man kunde visa att butiker med högt svinn har en högre vinst än butiker med lågt svinn, just för att det kanske är en mer populär butik med hög omsättning. Men detta gör inte att man kan komma till slutsatsen att svinn är bra, att man kanske rent av ska legalisera snatteri eller t.o.m. uppmuntra till det. Det är i grunden samma resonemang vad gäller illegal fildelning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: