Är det lönt att diskutera upphovsrätten då den inte kan skyddas?

Angående Förslag om upphovsrätten sågas. Visst är det intressant att diskutera hur upphovsrätten ska se ut men samtidigt måste man se till att man kan värna aktivt om den upphovsrätt som finns idag enligt FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna och gällande lagstiftning.

Piraterna vill förkorta skyddstiden men givet att man inte kommer åt det massiva överträdandet via illegal fildelning så blir längden på skyddstiden bara en akademisk fråga. Om skyddstiden är 50 år, 1 år eller 1 månad har ingen praktisk betydelse så länge den praktiska skyddstiden är enskilda dagar innan verket är tillgängligt via fildelning för miljontals nedladdare.

Man måste få på plats ett system som säkrar den praktiska upphovsrätten, alltså som motverkar att man sprider verk i massupplaga så att den lagstiftade skyddstiden också kan säkras i de flesta fall.

4 svar

 1. Kritisera gärna Piratpartiet och vår politik, men läs gärna på innan, så du vet vad du kritiserar. Piratpartiet skiljer tydligt på privat och kommersiell fildelning. Den privata fildelningen ska tillåtas. Det ska inte finnas några hinder för att folk laddar ned film, musik et cetera för privat bruk. Däremot ska den kommersiella fildelningen vara hårt reglerad i fem år.

  Ett tips för information att bygga vidare på är Piratpartiets hemsida. Där står vilken politik partiet faktiskt står för. Så slipper du argumentera emot saker som inte stämmer.

  • Jag anser att det är vanskligt att skilja på privat och kommersiell nedladdning. Eftersom privat nedladdning är av sådan omfattning att den tangerar kommersiell – den som laddar ner gör det i en sådan omfattning att man knappast kan se den som privat utan den är istället för att köpa/hyra via en kommersiell tjänst – så faller den distinktionen. Den som laddar ner i parti och minut slipper betala för sin konsumtion. Det är något helt annat om man skulle ladda ner lite då och då eller ladda ner i forskningssyfte. Men så är det ju inte i de flesta fall, man laddar ner istället för att betala för ett original.

 2. Det är inte bara PP som ifrågasätter dagens upphovsrätt om än mindre konkret: http://www.affarsvarlden.se/affarsjuridik/article760281.ece

  Här pratar vi om en tidning som The Economist och Affärsvärlden. Är verkligen PP syn på upphovsrätt så galet då ”ekonomins representanter” själva tänker i liknande banor?

  Du verkar gilla diffusa regler samtidigt som du kritiserar att det är ”vanskligt” att skilja på privat och kommersiell. Fast du verkar veta bestämt att ”det flesta fall” handlar om nerladdning i ”parti och minut”…

  Smutskastning framför kritik var ledordet på den här bloggen!

  • Jag anser det inte vara smutskastning att kritisera delar av politik som ett parti propagerar för. I så fall anser du väl att Christian Engström smutskastar Cecilia Malmström och i alla andra sammanhang där man kraftigt kritiserar riksdagspartiernas politik?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: